Мишел Онфре: Войната в Украйна е скалъпена и не е наша. Това, че искаме мир, не значи, че сме путинисти

Мишел Онфре: Войната в Украйна е скалъпена и не е наша. Това, че искаме мир, не значи, че сме путинисти

Г-жа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите тяхното бъдеще, казва френският философ и писател Мишел Онфре в интервю за предаване Punchline на Europe 1. Медиите смятат, че тази война започна на 24 февруари и просто забравят, че тази война съществува от десет години и че от десет години Западът е абсолютно несръчен. "Така че имаше момент, в който трябваше да направим невъзможна тази война. Днес тя е факт, а ние сме войнолюбци - дотук стигнахме и не спираме. Казват: “ще видим в кой момент другият ще изстреля атомната си бомба”. А какво ще правим след това?", пита в предаването Мишел Онфре.

- Мишел Онфре, споменахте преди малко Украйна. Президентът Зеленски беше вчера във Франция, замина тази сутрин, в компанията на президента Еманюел Макрон, за Брюксел, за да поиска от европейците още тежки оръдия, още ракети с далечен обсег и изтребители. Докъде можем да стигнем, без да предизвикаме ескалация, която да ни въвлече в конфликта?

- Това може да е ескалационно, както казва нашият държавен глава, който измисля неологизми. Някога прочетох “Семейство Тибо” на Мартен дю Гар, една голяма сага, и единият том се казваше “Лятото на 1914”, който добре показва как се подготвя войната от 1914 г., как се случва тя - с такива малки неща, с парченца от пъзела. А тук от самото начало ние сме съучастници във военните действия. Трябва да си Макрон, за да смяташ, че от една страна може да доставяш помощ на украинците, а от друга да си мислиш, че не си съучастник във военните действия. В момента, в който избираш лагер, вече си съучастник. Това е. Това продължава още и още и то независимо от това какво искат французите. Французите не бяха питани. Не са събрали конгрес, за да разберем дали е добре да участваме в тази война, която е война на украинците срещу руснаците. Но защо да не отидем да воюваме в Тибет, смятайки, че трябва да прогоним Китай от Тибет, тъй като Тибет е окупиран? Можем много добре да си представим защо избираме нашите войни…

- Все пак тази е най-близо. Тя е на няколкостотин километра от нас. И Украйна - това не сме ли ние, нашите демократични ценности?

- По-близо до Франция от Украйна е самата Франция. И мисля, че студентите, хората - бедните, скромните хора, биха предпочели да се безпокоят за тях, вместо за международната или поне европейската геостратегия и геополитика, защото г-жа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите какво ще бъде тяхното бъдеще. Хората не правят непременно връзка между сметката на хлебаря, която скочи не знам колко пъти, и това обявяване на война, което ни прави съучастници във военните действия. И в един момент ще трябва да престанем да вярваме, че можем да седим на два стола. Ако има инфлация, ако има мизерия, бедност, ако искат от хората да намалят отоплението си, то е защото ние избрахме да се подчиним на г-жа Урсула фон дер Лайен.

- Но и защото вярваме в определен брой неща и ценности. Нали сте съгласен, Мишел Онфре, че тази война е резултат от инвазията на Русия в Украйна?

- От десет години e, бих искал да отбележа.

- Точно от миналия 24 февруари.

- Да, медиите смятат, че тя започна на 24-ти, но просто забравят, че тази война съществува от десет години и че от десет години сме абсолютно несръчни.

- От 2014 г., от Крим?

- Да. И в един момент трябваше да правим политика - Минските споразумения, Нормандският формат, всичко това можеше да бъде спазено. Мисля, че в даден момент трябва да заемем мирна позиция - лично аз това предпочитам - войната да спре. Предпочитам мира. Така че имаше момент, в който трябваше да направим невъзможна тази война. Днес тя е факт, а ние сме войнолюбци - дотук стигнахме и не спираме. Казват: “ще видим в кой момент другият ще изстреля атомната си бомба”. А какво ще правим след това? Вече имаме съпътстващи жертви - това са всички хора, които страдат, хлебарите, ресторантьорите, чиито сметки растат. И ни казват: “това няма връзка”. Разбира се, че има връзка. Видяхме, че газопроводът беше саботиран - един журналист в САЩ го каза

- Говорите за “Северен поток 2”, който беше взривен през септември?

- Саботиран от САЩ и Норвегия.

- Това го казва независим журналист и няма доказателства.

- Разбира се, че няма доказателства. Няма доказателства и за обратното. Но поради каква причина? Какъв интерес имат французите от тази война? В замяна на това, добре виждаме, че американците имат интерес - те продават своя шистов газ. Нашите еколози казаха, че няма да добиваме шистов газ. А те добиват и го изнасят. Затова войната е нещо страхотно за американската икономика. В ДНК-то на САЩ е да унищожават - това започна с индианците, продължи с кого ли не, минавайки през Афганистан и много арабски страни, припомням, че има три, четири или пет милиона загинали сред арабските народи, именно защото Америка смяташе, че трябва да защитим нашите ценности, свободата и т.н., че трябва да ги защитим в Либия…

- Но не американците нахлуха в Украйна, Мишел Онфре, а руснаците!

- Чакайте малко! Ако искате наистина да се занимаваме с геостратегия, нека обясним откъде тръгна всичко, да видим много точно какво се случи и как се случи. Ще ви припомня, че имаше време, в което Путин искаше да влезе в НАТО.

- Не точно в НАТО, а съюз, който той искаше да бъде предефиниран.

- Не е обявил война на САЩ, нека така да го кажем, но имаше желание да си сътрудничи с НАТО. Но ние отхвърлихме предложенията. Аз съм на възраст, когато мисля по-дългосрочно, но си спомням времето, когато Путин помоли Европа за помощ и всички тези хора, които смятаха, че трябва да се отървем от бедния Горбачов, за когото се говореше много малко, когато почина, за да вкараме либерализма и да придвижим напред пионките на либерална Европа, на капитализма и т.н., и да го правим постоянно. Знаете историята за мъдреца, който показва Луната на глупака, а глупакът гледа пръста му. Мисля, че ние гледаме само пръста. Ако наистина погледнем как функционира тази война, откъде идва, ще видим, че тя беше скалъпена - това е очевидно - и ние попадаме в капана.

Както знаете, аз съм нормандец, като Сен-Пиер, изобретил проект за вечен мир в Европа през ХVIII век. Припомням, че Кант открадна идеята от Сен-Пиер и когато Еманюел Макрон се срещна с папа Франциск неотдавна, му предложи проекта за вечен мир на немския философ Кант. Тъй като когато Франция реши нещо, търси германския канцлер, за да направи това нещо, което може да представи като суверенна, автономна и независима страна. Така че аз вярвам в мира, във възможността той да бъде постигнат. Всички хора, които искат да защитят мира днес, да спрат тази война, които казват, че не е възможно украинците да бъдат избивани, че не е възможно това да продължава така, в даден момент трябва да можем да кажем, че ако нашата цел е мирът, защото всички войни свършват с мир, това не означава, че сме путинисти, не сме сподвижници на диктатор. Това ни го пробутват още от Саддам Хюсеин. Когато навремето казвахме, че не трябва да се нахлува в Ирак, ни казвахме, че сме “садамити”. Спомням си, че Бернар-Анри Леви измисли думата “садамит”. Но в един момент трябва да спре това криминализиране, като ни казват, че “има добро и зло и войните са страхотни, те винаги са на страната на доброто”. Те са на страната на американския военнопромишлен комплекс, това е сигурно. Дали са на страната на Франция - за това не съм сигурен.

- Къде е надеждата, Мишел Онфре?

- Отговорът е изключително прост и не е трудно да се осъществи, ако си възвърнем суверенитета, ако можем да решаваме за нашите съюзи, ако можем да поставим на първо място Франция и французите, смятайки, когато казвам “французи”, че това са всички хора, които живеят във Франция, обичат Франция и които са французи. Те могат да са мюсюлмани, черни, бели, това не е никакъв проблем, но които просто трябва да кажат, че повече не можем да приемаме всички войни по света. Това е европейска война, но френска война ли е? Защото няма други решения. И когато ни кажат “страните - това, страните - онова”, да, но величието на Франция е продължило векове наред. Нека дадат пример, да посочат неща, които никой не е правил преди това - ние измислихме секуларизма, демокрацията. Атинската демокрация не е била демокрация, без да навлизам в подробности, но ние измислихме човешките права, ние измислихме дипломацията и много дълго време френският беше езика на дипломацията. А днес Еманюел Макрон закрива дипломатическите школи и още Саркози назначаваше за дипломати свои приятели. Франция трябва да се върне в центъра на самата себе си, да се върне към своите традиции.

- Благодаря ви, Мишел Онфре, че ни гостувахте и споделихте своите анализи. “La nef des fous” (Корабът на лудите) е последната ви книга, както и “Dieu? Le philosophe et le rabbin” (Бог? Философът и равинът) на издателство. Много благодаря, Мишел Онфре, че дойдохте тази вечер в предаването Punchline!

Със съкращения

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • хамалин

  12 Фев 2023 16:10ч.

  и аз някога прочетох Тибо и др. швейцарци,интересни съ, заредени съ съ непонятно за нази колсъзнание. казвам го за дъ се изфукъм. благодаря на гласове за МО този Уйййййййкиндъ. штатите генерират световна шизофриния. сега младото бългъре дето се фичкъ съ аудуито ,тепървъ ште духъ чорбата. говорят западните чукундури за война атомнъ и май сми кьоръви за опустошителния земетръс какви ни ги сервира. злото е белия дом и амер. народ, който благоденства отъ грабежи и кланета по светъ. цинизъм е нормално в овалния да ти правят свирки и дъ бомбиш светъ съ морални импирътиви.злокобното е че и ние прихванахме отъ тая шизофриния. впрочим какво е това атлантически ценности,европейските ги досештъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  12 Фев 2023 16:44ч.

  Поредната лукава и фалшива дихотомия, и поредното разделяне на наши и ваши! Така това бинарно и бездуховно мислене е налагано преди всички войни, диалектика на злото- а синтезата е смърт! Жалко е само, че хората все още се хващат на стари трикове, и се делят както им спуснат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онфре, време разделно е

  12 Фев 2023 18:03ч.

  Или си фашист или антифашист. Избирай мъдро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  12 Фев 2023 20:17ч.

  Като ви гледам групата на антифашетата - коя от коя по пропаднала държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >?>

  13 Фев 2023 9:52ч.

  А ти, 'що не си ЕПМ, фашаго насран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hexagon

  12 Фев 2023 19:17ч.

  Irreproachable !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • френските философи и писатели като Мишел Онфре

  12 Фев 2023 19:39ч.

  само продължават илюзията на Путин, че подкрепата на свободния свят на Украйна ще отслабне и възроденият народ на Украйна може да бъда победен. Това само отдалечава украинската победа и води до нови жертви и страдания на руския и украинския народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  12 Фев 2023 23:44ч.

  Ох кавалчо...в Кърджали като се подемат към свободата ще ти напомня за украинския народ! Македония и тя на Ира за Благоевградския вилает и ще го отцепят, та целите Родопи илагоевград и руминия щесе приети как България и е отнела Добруджа...и това ще България- 35000км2,от 110000 днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Френските философи са си добре, на Вие не сте за тук, умнико

  13 Фев 2023 10:54ч.

  Отчайващо е млад, активен човек да е толкова повърхностен и глупаво индоктриниран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Фев 2023 22:43ч.

  до Стефан Караджа-колега, нещо си се объркал...положението е точно обратно, ако Турция започне да разпространява сепаратистки настроения и да организира турците в Кърджали и Югоизточна БГ така, както сепаратистите в Донбас и Крим бяха организирани, тогава ще видиш другата страна на медала-с мурафети за "историчеката справедливост-та нали 500 години сме били под турско робство(или владичество,или присъствие-все тая в случая), освен това турската култура, турския език и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободния свят ??

  12 Фев 2023 19:55ч.

  Кой тоя ? Който две години надяна намордници на гражданите си ? Който наложи задължително заигляне с иРНК, от което сега измират хиляди ? Който до скоро искаше QR кодове за да се придвижваш и налагаше полицейски час ? Свободният свят който узакони "свободата" на хомосексуализма, джендер идеологията, политкоректното говорене, цензурата, кансел културата ? Свободният свят който събаря статуите на Христофор Колумб и кара случайни бели минувачи да целуват краката на чернокожи ? Свободният свят който забранява Достоевски и сваля от програмите си "Лебедово езеро" ? Свободният свят който пъди коректни блогери от Ю-туб само заради това че имат собствено мнение ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този в който

  12 Фев 2023 20:16ч.

  отиват всички българи които напускат страната за да живеят, работят или учат в чужбина. А вам добро пожаловать в Московии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А руснаците?

  12 Фев 2023 20:25ч.

  Защо потоците руснаци продължават да бягат на Запад, ако е толкова лошо:) Защо вие продължавате да живеете тук, в европейска България?! Забаняват се материалните придобивки от световните руски културни образци, за да не отиват за подпомагане на СВО и геноцидът, който се провежда по заповед на Путин. Какво означава коректни блогъри - тези, които фалшифицират информацията/фактите и подбуждат към война и геноцид ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България винаги е била европейска,

  12 Фев 2023 21:18ч.

  ние винаги сме били европейци и няма нужда никъде да ходим. А членството в ЕС се оказа една от най-големите ни грешки, която разби и все още разбива каквото бе останало от икономиката ни, построена през соца. Като говорите с апломб за ЕС, забравяте че точно Западна Европа бе родина и на комунизма, и на фашизма, и на сегашния сатанизъм. Германия, Франция, Италия не са ли в Западна Европа? Който иска да ходи там, но нашия избор е Православието, не католицизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това че жълтопаветните фъшкии,герберуги, седеруги ...

  13 Фев 2023 0:08ч.

  Обърнаха Родината ни на кочина, и не става за живеене, и затова сме на Запад, не прави писаното по-горе невярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  13 Фев 2023 2:04ч.

  Ami kyde da biagat be abdal, v ukraina li? Ako sa takiva demokrati begylcite rusnaci da idat v ukraina da se biat v zashtita na demokraciiata? Ama ne, zashto da mrat, kato gledat kak tiia deto gi prashtat si pripichat zadnicite na Lazurniia briag. Tova, kato stigne do glupavite glavi i na ukraincite - voinata shte spre momentalno.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  13 Фев 2023 9:55ч.

  За какви "потоци" плямпаш не знам, но явно промивката на мозъчето ти, както и "нежната" лоботомия са причината за малоумието ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До този с "потоците"

  13 Фев 2023 10:59ч.

  Нормално е мравките да отиват натам, където е храната - на тях свобода не им трябва - и без друго не различават пълната гуша от пълната душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  12 Фев 2023 21:27ч.

  до "свободния свят ?? 12 Фев 2023 19:55ч".-щом западът не ти харесва, отиди във възлюбения ти изток. Но не изваждай бял лист хартия на публично место, ще те арестуват. Не ти харесва, че "до скоро искаше QR кодове за да се придвижваш и налагаше полицейски час"-отивай в Китай, където вратите на блоковете ги заваряваха, за да не излиза никой.Тогава хвалехте Китай, който "така добре се справял с КОВИД", псувахте някакви въображаеми гадове, които създали пандемията, протестирахте срещу ограниченията, създадени за ограничаването й, и си мълчахте как будто "партизан на допросе", когато в РФ принудително ваксинираха хората в цели отрасли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не натрапвай черно-белите си команди, моля

  13 Фев 2023 11:02ч.

  отиди където ти душа сака/ако я имаш/ и не съветвай по-умните от теб къде да отидат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Фев 2023 22:46ч.

  "по-умните" явно са мазохисти, защото се мъчели на запад, а ги влече да са на изток:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  12 Фев 2023 21:41ч.

  мосю Мишел разчита, че е на хиляди километри от РФ, така, че всеки да се оправя както може-ако трябва със земи да се откупва, ако трябва с Путин да се съгласява...но пропуска, че можеше така гладко да говори руски език, ако не бяха изтикали руснаците от Западна Европа. Щеше да научи по трудния начин, че Русия не е само Чайковски и Достоевски. А ако разчита, че и да са колаборационисти с новите руски фашаги, то един ден Франция пак ще я избутат да е сред победителите, горчиво се лъже, никакъв гювеч вече няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  12 Фев 2023 21:57ч.

  Един никаквец от безнадеждните фенове на оджендърения Запад тая вечер се е умопобъркал. Активността на тая обратна резба предизвиква само безкрайна насмешка и презрение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не забравяме левият уклон

  13 Фев 2023 1:45ч.

  Жените (женските същества и сред животните) са общи. Извратеняци, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишел Олигофре

  12 Фев 2023 22:08ч.

  Мен най-много ме е страх да не ме изкарат путинист. Щото нито войната е наша, нито газта, нито петрола. Само лозите и виното са наши. Щото и колите, дато ги правим /и дето не стават за нищо/ също ги правим с руда и метали, дето не са наши. Еърбъсите в Тулуза, дето ги правим, ги правим с материали и части от цял свят, но за тях се оказа, че требе титан и още редица други, много редки метали и сплави, а те също не са наши. За това - да знаете, аз в никакъв, ама в никакъв случай не съм путинист. Ама НЕ! Никога не съм бил путинист и няма да бъда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  13 Фев 2023 1:57ч.

  V edin moment se zapitah zashto zhurnalistyt e pokanil Onfre. Posle se setih che mu plashat za da byde podlec.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  13 Фев 2023 9:57ч.

  все пак добре, че на Запад още има и мислещи хора... или такива, които поне се опитват да мислят, за разлика от останалите зомбита, крещящи истерично в хор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  13 Фев 2023 11:38ч.

  Безполезен идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  13 Фев 2023 12:45ч.

  Мишел Онфле - точен, както винаги. Благодаря за публикацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи