Милиардите, намерени от Асен Василев за бюджета – лъжа или фрапираща некомпетентност

Милиардите, намерени от Асен Василев за бюджета – лъжа или фрапираща некомпетентност

Автор: Стефан Антонов за "Гласове". Снимка: ТВ 7/8 

По-малко от 24 часа бяха нужни на Асен Василев да обори проектобюджета на приемничката си Росица Велкова. Събота късен следобед, градината, на сянка, с лайф през Фейсбук, като главен готвач, който одобрява ястията за напускане на кухнята към масите в престижен ресторант, Василев добави лъжичка пари по план за възстановяване и щипка дивиденти от държавните фирми, с което ограничи бюджета до 3.7% от БВП. Обеща като се захване сериозно с него, днес понеделник, да го докара до под заветните 3% и така да ни вкара в еврозоната. Да си кажа честно, останах леко разочарован, мислех, че до днес ще е намерил решение, с което да обърне бюджета на излишък, а той...

Стига глупости! Ако има поле, в което „Продължаваме промяната“ лъщи с некомпетентност най-много, това е фискалната политика и, за да я скрият, прибягват до всевъзможни шмекерии, с които да омотат иначе наивната си аудитория. Следващите редове ще изобличат и докажат това, като се надявам, макар тонът да е леко хейтърски, да се стигне от максимален брой избиратели на ПП, защото те повече от всички се нуждаят да проумеят истината в този момент.

Асен Василев откри, че Българи ще получи 2.8 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще намали бюджетния дефицита с 2 процентни пункта. Това не е вярно, защото когато Европа измерва бюджетния дефицит, тя го прави на т. нар. начислена основа, за разлика от осчетоводяването на бюджета, което у нас се прави на касова основа. Измежду всички разлики, ще посоча само тази, която ни касае в момента. За Брюксел парите, които получаваме от еврофондове или Плана за възстановяване, не се броят нито като приход, когато ни се изпратят, нито като разход. Това не са пари, които държавата със свои политики изземва или инжектира във икономиката, следователно еврофондовете не са част от Сектор „държавно управление“ и не се броят. Същото е с  парите по ПВУ.

От януари до днес Кирил Петков и Асен Василев говорят именно за дефицита на начислена основа, когато се хвалят, че са го свили до 2.9% спрямо брутния вътрешен продукт, защото си дават сметка, че това е критерият за еврозоната на ЕК и ЕЦБ. Сега обаче започнаха да броят парите от еврофондовете, което си е измерване на бюджета на касова основа. Или казано с други думи – смениха аршина, за да пасне на посланията им.

Нека сега се вгледаме в дивидентите на държавните фирми. Очевидно Василев има достъп до информация колко са спечелили държавните фирми и лесно се оглежда в тези 1.7 млрд. лв., които правят един процентен пункт спрямо БВП. Това, което пропуска е, дали тези печалби вече не са планирани за инвестиции, вътрешно групово преливане на средства от здрава компания в един държавен ходдинг към друга, която е закъсала. Не на последно място отказва да научи урока, който преди 10-11 години научи първото правителство на ГЕРБ – с дивидентите не става. Тогава даже имаше законопроект за обирането им в полза на бюджета, и от него не излезе нищо, точно защото подобно масово действие противоречи на логиката на бизнеса, с който се занимават държавните предприятия. Да не говорим, че понякога при едни и същи парични потоци печалбата може да бъде по-голяма, по-малка или дори загуба. Особено във високоинфлационна среда. Тоест счетоводно да имате един резултат, но реалните пари да са разочароващи като обем.

Непознаването на разликите между начислена и касова основа и наивното втренчване в дивидентите от печалби на държавните фирми ми напомни на критерия за оценка на финансовите министри дали са въздухари или сериозни хора, който си изградих през май 2021 година. Тогава на първата си пресконференция като служебен министър Василев представи новия шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов, за когото после щеше да каже няколко пъти, че имал „големи топки“. Та тогава Василев извади един списък с несъбрани вземания от НАП в продължение на близо 20 години за 20 милиарда лева. Същият списък, който се размахваше като залъгалка в периоди на криза от НАП и от ГЕРБ десетилетие по-рано.

Въпросният списък не е измерител за ефективността на НАП, която Василев искаше да разкритикува, защото включваше какво ли не – задълженията на „Кремиковци“, за които например е ясно, че е било държавна политика да се толерират, или всички дългове на фирмите „повдигачи“ в схемите за източване на ДДС, които обаче са виртуални вземания и не водят до загуба на държавата, ако след раздуването на тези дългове в няколко фирми, НАП откаже да възстанови данъчния кредит на последната по веригата, която предявява претенция.

Василев напомня за напъните на предишния меганекадърник, обитавал кабинета на финансовия министър – Симеон Дянков. Когато момчето разбра, че опитите му да ограничи дефицита са били ефективни само на касова основа, през януари 2010 г., след като осъзна, че е депресирал икономиката, той даде пресконференция, представяйки доклад на независим експертен екип колко е загубила държавата от превалутирането на външния дълг, което Милен Велчев извърши в началото на мандата си осем години преди Дянков.

Тогава само във Фейсбук споделих разочарованието си, че Асен Василев говори небивалици и разчита на същата ирационалност, която осигури комфорт на ГЕРБ в първите години на управлението им – „ние сме по-различни, честни, ама наследството ни видиш ли, е тежко“? В лично съобщение с мен се съгласи лидерът на една партия, която днес е коалиционен партньор на "Продължаваме промяната", но явно политиката налага да се съюзяваш и с въздухари.


А сериозните хора влизат и представят решения. През пролетта на 2013 г. нито премиерът Орешарски, нито финансовият му министър Петър Чобанов си играха да се оправдават, че ГЕРБ са им оставили само три милиарда фискален резерв при законов минимум от четири и половина. Не се оплакаха и че пак Дянков ги е лишил от възможността да финансират политиките си с известен дълг, когато изтегли целия му лимит през февруари, но със срок на обслужване до август и така се получи абсурдната ситуация хем заемът да се изплати в рамките на годината и от статистическа гледна точка да изглежда, че такъв не е теглен, хем да няма възможност повече да се теглят каквито и да било последващи заеми.

Внесоха си актуализация на бюджета, поискаха лимит за още един милиард лева нов заем. За награда Радан Кънев каза, че се подготвя кражбата на века, Орешарски и Чобанов получиха вето от президента Плевнелиев, а тълпата се опита да ги убие на излизане от парламента в нощта на белия автобус, която последва именно разглеждането на бюджета.

Ако човек погледне докладите към всеки от бюджетите, които Министерство на финансите подготвя, ще види, че то само си признава как от експертна гледна точка бюджетите на Симеон Дянков бяха „проциклични“, т.е. задълбочават ефектите на кризата. Впоследствие координатната система с тези оценки щеше да се махне, но първият антикризисен бюджет се оказа този на Чобанов и когато ГЕРБ се върнаха на власт през 2014 г., вече икономиката беше отлепила и вървеше по нов път на ускорение.

Също без да се вайка, стигматизираният днес Владислав Горанов просто си поиска лимит от 16 милиарда лева за нови заеми, с които да финансира неотложни мерки, в случай, че парите от редовното изпълнение на бюджета не стигнат. Радан Кънев, който вече беше с властта, се фръцна и нямаше проблем с 16-те милиарда заеми, макар година по-рано само за 1 милиард да твърдеше, че е кражбата на века.

И точно, след като решихме, че в Министерство на финансите повече няма да попадат въздухари, които ни претоплят стари фокуси, се оказа, че вече две години сърбаме попарата на “гениалността” на мастър Асен.

Едно обаче трябва да се отбележи за публиката. Когато миналия август Росица Велкова предупреди, че тазгодишният дефицит отива на 12 милиарда лева, в публичните си изказвания и в бюджетната комисия към парламента Асен Василев твърдеше, че макроикономическата прогноза е твърде консервативна. Че икономиката тази година щяла да нарасне с повече и следователно, държавата щяла да събере повече. Да, така излиза. Очаква се тя да нарасне с цели 19 милиарда лева. Но се оказа, че увеличението на разходите е двойно по-голямо от увеличението на приходите. Това Асен Василев го видя и днес вече не говори за повече приходи, а за извънредни постъпления които не могат да имат дългосрочен характер, каквито са парите от Плана за възстановяване или дивидентите от държавни фирми.

Също както Георги Семерджиев се възползва от правото, дадено му от Наказателно-процесуалния кодекс да си съчинява всякакви версии на защита – от това, че полицията го отвлякла, през това, че колата управлявали инфлуенсърки. По същество глупости, които обиждат ума, но по закон трябва да се оборят.

Така през 2013 г., когато в „Капитал“ сериозната журналистика все още надделяваше видимо над пропагандата, излезе най-сериозното разследване за злоупотребите в Корпоративна търговска банка. И троловете на Цветан Василев вече не оспорваха, че лоши неща не се случват, а минаха на позицията, че спорните кредитни операции всъщност били най-гениалния план за реиндустриализиране на икономиката и банката можела само да спечели.

Така и „Продължаваме промяната” вече търсят окопаване на по-задни позиции, с което се превръщат в карикатура на ранния ГЕРБ, но ако тогава представлението беше нещо ново, невиждано и публиката трудно можеше да допусне, че е Дянков ѝ се пробутва толкова евтини трикове, днес можем само да съжаляваме за упоритата наивност у тези, които вярват на Асен Василев.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Соломон

  24 Апр 2023 12:54ч.

  Асен Василев е утвърден некадърник, който се провали с всичките си бюджетни упражнения. Учудващо е, че му се дава трибуна на глупостите. Това с плана за възстановяване беше уникално. Вижте, в момента има само един път да се реши проблема с дефицита. Това са нови заеми. Данъци, на теория да, но за тях трябва време. Дори да се приемат законите ударно, то няма как да влезнат в сила с задна дата. На дълговете пазари са наясно с това и ще окликнат само при високи лихви. Другарят Радев трябва да спре да рецитира безсмислици с сериозен тон и е крайно време да отговори, защо неговите правителства вкараха България в това блато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон

  24 Апр 2023 14:08ч.

  Това е за съжаление нивото. Отчайващо. Черно и бяло. Мутрокомунизмът няма да се завърне в управлението. Никога. Защо? Защото мутрокомунизма е идеология на краденето, а условията за това към днешна дата са съвършено различни. Борисов се интересува единствено да не бъде включен в разни списъци. Наплашен е. Той няма други цели. Добре би било да започнете да гледате по-рационално на нещата,. Без значение, кой ще управлява, ви чакат нови безумни дългове и мизерия. Отворете си очите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Процес по конвергенция :))

  24 Апр 2023 15:49ч.

  Браво, Антонов! Малцина се осмеляват да изрекат истината. Дори тези, които разбират материята, в момента са прищипани политически и предпочитат голата пропаганда. В държавата останаха единици, които казват истината - буквално мога да ги изброя. Добавям Сарийски, кръгът около Екип - Панчев и сие, Папазов, КУзман. Малък принос и от мен. Държавните дружества се ръководят като корпоративни субекти, които планират дългосрочно и печелившите имат най-напрегнати инвестиционни програми. Отнемайки им част от планираните печалби като разпределен дивидент, принудително ги пращаш на кредитния пазар, но има и по-лошо - създава се реалистична перспектива за погиване на ресурси! С ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ. Ако го направят тази година, през следващата картината ще бъде повече от тъжна. Разликата от начислена и касова основа е китайски език за неизкушените. Ако не си се докосвал по-сериозно до счетоводната тематика, няма начин да го разбереш. Както има много хора, които се правят на шантави и забравят, че когато дойде първия транш по ПВУ, държавата беше на зор, защото междувременно бяха стартирали с левичарската си политика. И парите заминаха, но трябва да се връщат. Ефектът касово е един, начислено съвсем друг. Всяко евро по ПВУ поражда задължение за национално съфинансиране. Не искам въобще да си мисля, какво са направили с вече получените пари по ПВУ, къде са парите от съфинансирането, как ще се планират и усвояват парите по съфинансиране на бъдещи траншове, самите бъдещи трансове по ПВУ. Иде голяма дарама! Да не говорим, че иде време да се пише голям доклад по конвергентната програма и "партьорите" ще има да си скубят косите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  24 Апр 2023 16:02ч.

  Благодаря за пояснението, беше полезно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Процес по конвергенция :))

  24 Апр 2023 16:26ч.

  Мари, това са отчаяни двуличници, с изявено раздвоение на личността, което ги спохожда по странен начин, но винаги когато трябва да излъжат и откраднат! Тези хора трябва да бъдат прогонени надалеч и да не им се разрешава да припарят до хазната. Нашият народ по някакъв подкупващо наивен, дори глуповат, начин продължава да ги дарява с "доверие". Обръчите от корпоративни субекти и в двата лагера имат идентични мотиви и аргументи за поведение, които са разбираеми. Избирателите (масовият случай) на БХ също мога някак условно да ги разбера - те преживяват навъртайки се около държавната и общинската трапеза. Избирателите на демократите, особено на ПП, са ми пълна енигма! Дори да има някакво изкривяване на изборните резултати, има хора, които им вярват, а колко трябва да си заслепен и заблуден, че да допуснеш тези хора до народната пара?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  24 Апр 2023 18:31ч.

  По стечение на обстоятелствата в моя кръг има доста хора, които гласуват за ПП-ДБ. Някои са млади хора, на които от началото на съзнателната им възраст им се набиват в главите клишетата за цивилизационния избор, европейската интеграция, толерантността и т.н. Другите са около и над 40, тип корпоративен мениджър. Те живеят в собствен балон, а впечатленията им за "противниковия лагер" са от най-крайните изяви на привържениците на "Възраждане", които ги стряскат и затвърждават собствените им заблуди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радио Носталжи

  24 Апр 2023 17:31ч.

  Патологията в това странно подобие на човек си личи от далеч,колегата му ,близнакът психопат не му отстъпва по нищо.Двамата хубавци са нещо като енциклопедия на психопатията.В едно по старо време,преди ерата на банановата демокрация имаше места където въдворяваха подобни лица,ех че ми липсва понякога другаря Живков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАМАТА

  25 Апр 2023 14:10ч.

  Управляват ни злобни некадърници, еничари на чужда копанка. === https://www.youtube.com/watch?v=t1dGp88xmQI === https://www.youtube.com/watch?v=QFUmyeJgPh0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  26 Апр 2023 18:56ч.

  Господин Дачков, обръщам Ви внимание на интересна информация в Интернет от 25 април 2023 г. "A Seized Bitcoin Stack Could Be Bulgaria's Golden Ticket” (https://www.zerohedge.com/crypto/seized-bitcoin-stack-could-be-bulgarias-golden-ticket) "Does the Bulgarian Government actually hold 213,519 bitcoin?" https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=02b41baf-5f0d-4696-a580-5aba28b2a8ca "Reports › " https://kinsights.capital.bg/politics_and_society/2022/05/30/4351762_does_bulgaria_really_have_213000_bitcoins/ и т.н... Любопитно е да се направи едно журналистическо разследване, за да се разбере, къде са парите, Зина?”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи