Марко Травальо: Макрон си спасява физиономията, рискувайки нашия живот

Марко Травальо: Макрон си спасява физиономията, рискувайки нашия живот

Автор: Марко Травальо, глав. редактор на “il Fatto Quotidiano” . Превод: Владислав Наков

Бездарната агитация на Макрон, който  все повече и повече се превръща в Микрон, относно войната, говори много за политическия и моралния статус на евроатлантическия обслужващ персонал, който след като употреби украинския народ като пушечно месо, за да победи Русия, сега, когато Русия побеждава нас, го използва като пушечно месо за предизборните кампании в ЕС и САЩ.

Но френското джудже е история само по себе си, защото винаги е играло собствена игра срещу украинците. Макрон смята, че е по средата между Наполеон и Дьо Гол, тоест господарят на Европа. През 2019 г. той постанови „мозъчната смърт на НАТО“. През 2021 г., докато САЩ и НАТО тласкаха Путин да нахлуе в Украйна, отказвайки ангажимента за неутралитет, който би я спасил, той действа като посредник. На 8 февруари 2022 г. той “изтръгва” от Зеленски и Путин обещанието да спазват Минските споразумения за автономията на Донбас (другата ябълка на раздора).

И на 20 февруари, същият Макрон, се обади на Путин, Байдън и Шолц, след което обявяи среща на върха между първите двама. САЩ саботираха посредничеството и четири дни по-късно руснаците нахлуха. Но Макрон настояваше. Заглуши Байдън, който нарече Путин „касапин“: “Не бих го казал, не трябва да подклаждаме ескалация с думи и действия“. И когато Джо обвини руския президент в "геноцид", той го коригира: "Думи, които не помагат за мира, дори ако руските сили са извършили военни престъпления."

Макрон се нуждаеше от диалог, за да спечели изборите срещу проруската Льо Пен и пацифиста Меланшон: “Ние никога няма да бъдем съвоюващи страни, имаме нужда от деескалация в Украйна“, “Мир не може да бъде постигнат чрез унижаване на Русия“, ”Имаме нужда от път напред, без да унижаваме Русия“. 

Толкова е умен, че вярва, че Русия рискува да бъде унижена, а не Украйна. По време на “поклонението” с влака с другите двама шарлатани Олаф Шолц и Марио Драги, той помоли Зеленски да преговаря с Путин. Байдън измисли "руски ядрен Армагедон" и го призовава да "бъде предпазлив". После Макрон помоли Москва и Киев да приемат посредничеството на папата. И през декември 2022 г. обяви за безполезна мирна конференция в Париж с Байдън. Тогава попитa: “Какво сме готови да направим, за да дадем гаранции за сигурност на Русия, когато тя се върне на масата за преговори?” 

Един от съществените моменти, както винаги е казвал Путин, е страхът, че НАТО ще се приближи до вратите му и ще разположи оръжия, които могат да застрашат Русия. Киев бе бесен: “Искате да предоставите гаранции за сигурност на терорист-убиец?“. 

Сега Макрон трябва най-после да е разбрал, че Путин спечели войната, а фронтът САЩ-ЕС-Украйна я загуби. Но, понеже не може да го признае, поне не до Европейските избори през юни, подобно на пожарникар, какъвто се опитваше да бъде, сега играе другата роля в трагедията - тази на подпалвача, който говори твърде много за войските на НАТО в Киев. Той има проблем да запази лицето си. Ние, кожата - тази на украинците и нашата също.

Превод: Владислав Наков

Източник: ilfattoquotidiano.it

 

 

Коментари

 • ?????

  17 Март 2024 18:45ч.

  Абе вашта мама четете ако можете - A Fateful Error - https://www.nytimes.com/1997/02/05/opinion/a-fateful-error.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fiba

  17 Март 2024 18:53ч.

  Марко е направил Макро-н на 5 стотинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  17 Март 2024 18:54ч.

  Ако това е вярно.......Започна се! https://kritichno.bg/politika/bnews-skandalno-frenskite-voyski/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочетохме го бе вашта мама и

  17 Март 2024 18:59ч.

  една жена каза в 1997 : Why, with all the hopeful possibilities engendered by the end of the cold war, should East-West relations become centered on the question of who would be allied with whom and, by implication, against whom in some fanciful, totally unforeseeable and most improbable future military conflict? Ко правим сега !??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Март 2024 19:03ч.

  Чети Фсичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Март 2024 19:04ч.

  За бъдещия конфликт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочетохме го бе вашта мама и 17 Март 2024 18:59ч.

  17 Март 2024 19:12ч.

  "Such a decision may be expected to inflame the nationalistic, anti-Western and militaristic tendencies in Russian opinion; to have an adverse effect on the development of Russian democracy; to restore the atmosphere of the cold war to East-West relations, and to impel Russian foreign policy in directions decidedly not to our liking. And, last but not least, it might make it much more difficult, if not impossible, to secure the Russian Duma's ratification of the Start II agreement and to achieve further reductions of nuclear weaponry." Та така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  17 Март 2024 19:21ч.

  Ако това е вярно, жалко за българските шофьори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон е хомосексуалист. Тоест, той не е вменяем човек

  17 Март 2024 20:03ч.

  Не му обръщайте внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Относно "A Fateful Error"

  17 Март 2024 20:06ч.

  Джордж Кенън дълги години (скоро след "дългата телеграма") поддържаше мнението, че "сдържането" трябва да се осъществява с политически средства. Още в "статията Х" (1947г. https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/george-kennan-sources-soviet-conduct) посочва реалистичното и гъвкаво поведение на съветското ръководство, че "неотстъпчивостта" е въпрос на престиж и не трябва със заплахи и безтактично да бъдат поставяни в положение да не могат да проявят рационалното си поведение. В същата посока е и изложеното през 1987г. (https://www.foreignaffairs.com/articles/1987-03-01/containment-40-years-later) Което е и казаното по същество в мнението му в Ню Йорк таймс още 10години по-късно. Но кой чете и кой слуша Кенън? И не само него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Март 2024 20:09ч.

  Точно, кратко и много ясно. Украина е бита карта. Просто стоим и гледаме как Русия си прибира териториите от преди 2 века. Тези губернии (тогава, през 1870г) са били в пределите на руската империя. Украинската губерния тогава е била само около Харков-и толкоз. Не сънувайте, че някой от Запад ще тръгне да спасява украина с цената на живота на собствения си народ. Русия им по-нужна като търговски донор, отколкото една опоскана вече украинска земя. Напротив. Те ще си я разделят-точно както хиените се джавкат над труповете на лъвовете. Поляците вече владеят Лвов (отидете там и вижте, че всеки говори полски, магазините са полски, фирмите са полски..). Руснаците вече си взеха ДНР, ЛНР, Крим, Запорожие и Херсон. Всичко на юг от Днепър е руско. Въпрос на време е да се мине реката и тогава пада Николаев и Одеса и излазът на ЧМ. А реката ще се мине, защото от месеци там под земята руснаците строят военни градове-с цели кухни, перални, зали, траншеи. Да отидем в Мариупол...сегашния. Русия го изтри от картата, но след това го въздигна наново. Никой не пише какво в момента представлява града. А Мариупол сега прилича на елитен софийски коплекс (за да ме разберат селяците, дошли в София). Блоковете все едно са от Артеск. И най-важното. Всички жители на Маруипол, които са го напуснали по време на инвазията могат да се върнат и при представяне на постоянен адрес, улица, жилище, квартал, жилище, етаж, номер...да се настанят в новия си дом. Но това никой не го предава, че е в разрез с ревливата политика на Зеления комедиант. Имам роднини в Мариупол, и са в ступор как им дават нов апартамент?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 777

  17 Март 2024 20:35ч.

  Това е от Руснак: Внимавайте да не събудите руснака. Не знаете как ще завърши събуждането му за вас. Можете да го стъпкате в мръсотията, да го забъркате с лайна, да му се подигравате, да го унижавате, да го презирате, да го обиждате. И в този момент, когато ви се струва, че сте победили руснака, унищожили сте го, оклеветили сте го завинаги, стрили сте го на прах, изведнъж ще ви се случи нещо необикновено и изненадващо. Той ще дойде в дома ви. Уморен, той ще седне на един стол, ще постави автомата в скута си и ще ви погледне в очите. Ще мирише на барут, кръв, смърт. Но той ще бъде във вашия дом. И тогава руснакът ще ви зададе въпрос: "Каква е силата, брат?" И точно в този момент ще съжаляваш хиляди пъти, че не си брат руснак. Защото той ще прости на брат си. Но никога враг. Французите помнят. Германците знаят... Руснаците живеят със справедливост. Западният обивател – с фалшиви брифинги и хитри пресконференции. Докато правдата е жива в сърцето му, руснакът ще се издигне от калта, от мрака, от ада. И не можете да направите нищо по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много точно

  18 Март 2024 9:24ч.

  Си го написал колега. Подписвам се под това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Март 2024 20:38ч.

  Макрон да си спасява задника, не физиономията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обартните точно гъзът им е физиономията

  17 Март 2024 21:32ч.

  Макрон точно това спасява

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приятелски съвет:

  17 Март 2024 21:44ч.

  Стой си кротко до бабичката, мосю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  18 Март 2024 9:36ч.

  Просто един банков чиновник и толкоз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любопитко

  19 Март 2024 9:40ч.

  абе като я гледам макронката дали не плющи макрончо в десятката ,мисля че в гащите държи един 45 калибър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи