Македонски българин до Петков: Президентът е на наша страна, а вие ни предавате заради бизнес сделки

Македонски българин до Петков: Президентът е на наша страна, а вие ни предавате заради бизнес сделки
Г-н Петков, като българин от РС Македония ще ви кажа, че решаването на спора със Скопие трябва да започва с правата на българите в РС Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин. Хиляди българи са репресирани от наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония. Докато РС Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Това се казва в открито писмо на македонския българин Илия Стояновски до премиера Кирил Петков. Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Илия Стояновски, снимка: dnes.bg

 

„Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Страсбург.

 

Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвременна Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората.

 

В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози, на мен не ми е ясно?

 

Как тези хора да си търсят правата в Страсбург, при положение че и адвокатът, който трябва да ги движи тези неща, е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин, заплашван е, че ще си загуби лиценза за адвокат?

 

Това се случи със случая на Йован Стояновски.


Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите.

 

Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума.

 

Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония. 
 

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 000 репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“.

 

Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония.

 

Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искали правата като такива и сега, когато имаме шанс, когато президентът Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи. 
 

Продължавам със списъка: Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт. 
 

Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние. По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено. 
 

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде, където мога поне народът в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад.

 

Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не от УДБА в Югославия, а от наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония. 

 

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин. 
 

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението, че са пропаганда. 

 

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща. 

 

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България , аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.“ , завършва писмото на Илия Стояновски, адресирано до премиера Кирил Петков.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Дръж се, брате Илия!

  20 Яну 2022 17:20ч.

  Дръж се, защото сега ще долазят и разните либерал-наивници, които ще те упрекнат, че пречиш, че си професионален българин, че си посредник за пасоши и прочие. Дръж се, защото, ако не сте и вие, малцината останали, както е казал Ванчо Михайлов - такава Македония без българи огин да я гори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря на glasove.com за публикуването на това писмо!

  20 Яну 2022 17:21ч.

  Крайно време е да погледнем по-далече от собствения ни пъп... Явно пропуските на Кирил Петков по българска история са непоправими, но нашата общественост е длъжна да направи нещо повече, от само да пише остри коментари/обиди под статии с изявления на К.П. на тема самооценка/успехи/напредък ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точно

  20 Яну 2022 17:22ч.

  Ние, нормалните българи ви подкрепяме и няма да позволим на канадеца да ви предаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  20 Яну 2022 17:22ч.

  Ето какви празноглави фукльовци фабрикува клона на ЦРУ е Харвард. И какъв точно е успехът, че не можах да разбера ?? За съжаление всички докопали се до властта управници на Булгаристан в последните 32 години защитават изключително чуждите интереси, без капчица национално, А САМО ЕДНО ОВЧЕ достойнство !!! Забранете му на този да преговаря, че ще закопае окончателно Булгаристан. И му купете билет за Канада в една посока. “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  20 Яну 2022 17:25ч.

  Тъжна работа. Персоналните интереси на хората във власт определят битието на други хора, които се водят в графа "простосмъртни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евразийски тъпанар на шише водка:

  20 Яну 2022 17:41ч.

  Младо момче, ако знаеш калко далеч си от истината! Няма кой в България да ви защити, всички на които се надяваш няма да направят нищо! Те са приятели и съюзници на вашите душмани, а вие тяхната ръка целувате. Народът ни е с вас, но и той като вашия "тежка ръка целува" и от вашата болест тегли. Гоце Делчев: "Какво да направим, нали сме си българи...."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирето

  20 Яну 2022 17:58ч.

  не може да защищава други интереси, освен канадските. Както е известно, децата и жена му са канадски граждани, такъв е и баща му. Дреме му на Кирето за българите. Той е гражданин на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песков, изгоряха ти паричките и имотите, ей ! Извади си главата от ....

  20 Яну 2022 18:02ч.

  Според вестник "Вашингтон пост" САЩ са подготвили проект "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки: - Обявяване на "подкрепяните от Русия" сили в Донбас за терористи и признаване на Русия за спонсор на тероризма; - Забрана за операции с руски държавен дълг; - Мерки срещу "Северен поток-2", включително свързаните с него организации и техните акционери; - Замразяване на финансирането на диалога за киберсигурност, докато не приключат атаките срещу американски агенции; - Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски; - Санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, всички членове на правителството, както и срещу руски официални лица и сили за сигурност, включително прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, кмета на Москва Сергей Собянин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на ЦИК Ела Памфилова, началника на президентския щаб Антон Вайно и др. ..........Затова няма да има нападение над Украйна, защото на Путин и его команда някой ще им открадне всичко откраднато от руския народ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинчо

  20 Яну 2022 18:56ч.

  от Македония, Ами борете се за правата си в Македония, няма ние да се борим за тях. Променете си конституцията, пребройте се колко сте българите, а не само да си купувате от Каракачанов паспорти за ЕС. А по времето на крадеца Борисов България нищо не направи за вас, сега за един ден искате решения на всичко. Е не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите в РСМ недоволни от 15-минутната среща с Петков: Нашите интереси не бяха защитени

  20 Яну 2022 19:22ч.

  А може би се е договорил да проведе по дълга среща с македонците в България с цел да защити техните интереси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите в РСМ недоволни от 15-минутната среща с Петков: Нашите интереси не бяха защитени

  20 Яну 2022 19:24ч.

  А може би се е договорил да проведе по дълга среща с македонците в България с цел да защити техните интереси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Яну 2022 19:36ч.

  Изключително глупава позиция, която не се дължи на самия човек, а най-вероятно се дължи на същите сили, които промиват мозъците на македонците. Явно те са измислили тази уйдурма, че тези българи, които се осъзнаят, че са такива, да бъдат отделени от останалите българи, които още не знаят истината за себе си. Но всички сте българи, господине. На каква база да ви делим, на база кой какво мисли, в следствие на обработката? Самият факт, че и този човек счита останалите македонци за нещо различно от себе си доказва, че и той е жертва на същата пропаганда. Нима ние трябва да вземаме политически решения под въздействието на облъчени и объркани хора? Нужно е ограмотяване и на едните и на другите, които враждуват. Защото ако им се вържем на акъла да ги разделим на две, ние ще заложим хроничен конфликт в тяхната Конституция - докато свят светува, те ще се мразят и крадат. Осъзнатите българи ще си искат цялата история и самоличност, а македонците ще ги крадат, за да си изграждат фалшивата самоличност, нима това има разрешение? Единственото разрешение е да не се делите, нито вие от останалите българи, нито двата народа. Разделението е користната цел на кукловодите. Вашата роля е да пробуждате своите сънародници, а нашата, да ви помагаме в това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разговоре възможен,ако знаем кои го спъват

  20 Яну 2022 20:27ч.

  Осъзнато или неосъзнато, реално Кирчо подсказа,че разговор за влиянията на фашизма в Македония е възможен. Не случайно спомена за фашистки режими в цяла Европа, тоест думам ти дъще ,сещай се снахо - а сетете се кои други са администрирали Македония във времената на фашизма? Веднага гузни наследници на фашаги в България му скочиха,аман-заман в България не е имало фашизъм. Да ,имаше монарх,но имаше и фашистко-нацистки практики. Става въпрос за комплексна оценка - какво са дробили и италианци,и немци, иалбански балисти, а не всичко да се струпва върху българите. На албанци немци и италианци естенствено,че такъв обективен,разнищващ подробностите разговор няма да изнася и не изнася. Досегашната история на Македония за периода 1941-1945г. е написана в тая канавА - българите са виновни за всичко. На македонските титовисти и удбаши пък въобще няма да им понесе обективно изследване на партизанското движение в Македония - то е създадено от емисара на Тито,черногореца Светозар Вукманович Темпо с привнесени сърби и бошняци за партизани. Още по няма да им изнася разговор за репресирани комунисти от титовистите с българско самосъзнание,както и за всички избити на кървавия Божик 1945г. или за тези затваряни по Голи оток. В България такъв открит разговор не изнася на врещящите наследници на фашисти и нацисти - фашистки изстъпления в България имаше,вероятно е имало в Македония,но ние конкретни подробности не знаем. Ноо... щом е имало мародери като дядото на Боко да изнудва жени на запасняци,напълно възможно е да е имало подобни мародери и в Македония - те не жалеха хората в старите предели... та в новите ли? Знаем обаче за братя Кокарешкови, Ястребинчетата,Митко Палаузов,знаем за по 50 000 - те левове за партизанска глава и снимките с отрязани глави. Нашите вресльовци от години потъпкват и омаловажават Съпротивата и освобождението от БА на Македония от немците и тук македонските титовисти и удбаши им пригласят и имат общ интерес истината да е замазана с хоросан. Немци,италианци и албански балисти също нямат интерес.Колко души в Македония знаят,че Бронираната ни бригада е унищожила остатъците от 21-ва Вафен SS дивизия влели се в 7-ма SS доброволческа дивизия съставена предимно от албански мюсюлмани? Въпросът е да се извадят и съпоставят фактите комплексно,защото може да се окаже,че албанските балисти от Вафен SS са правили повече поразии или пък какви поразии са правили италианците и немците? На тоя етап може да се идентифицират сили и кръгове,които въобще не са заинтересовани от честен и обективен разговор за събитията в Македония през периода 1941-1945г. - нито на титовистите изнася,нито на удбашите,нито на изклесавците на нашите фашаги,нито на немци,италианци,и най-много та албанците - днес Тетова пак и сборище и център на наслесници на "Бали Комбътар".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАЛИ

  20 Яну 2022 21:22ч.

  Нали има генетика? Но ако и румънците имат гени като българите, какво? Нито имаме нотариален акт от Господ или НАТО, оон, че това е българска територия. До тези земи пръв достига хан Крум, а там дали не са живели македоните наречени българи по-късно, после христиени от османските владения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  20 Яну 2022 21:47ч.

  Днешните албанци се считат за потомци на илирите. През 1774 г. немският историк Йоханес Е. Тунман изказва хипотезата, че съвременните албанци и албанският език произлизат от илирите и илирийския език. Тази хипотеза е твърде трудна за доказване, тъй като за илирския език се знае малко, запазени са основно надписи, записани на древногръцки и връзката му със съвременния албански посредством завършен сравнителен анализ е практически невъзможна.[8] Независимо от крайно недостатъчните доказателства, официалната албанска историография възприема тази остаряла хипотеза и продължава да твърди, особено след падането на торалитарния режим на Енвер Ходжа през 1989 г., че албанският език е единственият жив автохтонен език на Балканите, който се използва във всички територии, където в древността се е говорел илирийски език, докато другите местни езици трако-дакийски, старомакедонски, фригийски и старогръцки са отмрели. Митът за произхода е от особено значение за албанските писатели националисти като Кристо Дако. Първоначално преобладава виждането, че прадедите на албанците са пеласгите, но с развитието на албанското национално движение, романтичната „пеласгийска теория“ е подменена от теорията за „илирийските корени“, която е по-убедителна с лингвистичните си доказателства и се подкрепя от редица учени в началото на ХХ век. „Илирийската теория“ се превръща в един от най-важните стълбове на албанския национализъм, заради значението на историческия континуитет в Косово, Северна Македония, Черна Гора както и в граничещата с Гърция, Южна Албания - територии, оспорвани след Балканските войни от Югославия (правоприемник на която в по-ново време е Сърбия) и Гърция. Не бива да се смесват древните илири с понятията „илиризъм“ и „илирийски език“ от 17-18 в., принадлежащи на хърватската култура и папската пропаганда сред славяните на Балканите. Илиризмът или илирийското движение е културно-политическо движение, възникнало в Хърватия през 1830-те години, като основна роля за възникването му играе поетът и журналист Людевит Гай. Илиризмът си поставя за цел сближаването на южните славяни в Хабсбургската монархия и развитието на литературата на сърбохърватски език. Сърбохърватски език е сборно наименование на няколко южнославянски езика, които се говорят в страните от бивша Югославия. Това наименование официално се използва от 1945 до 1991 г. От 1921 до 1941 в Кралство Югославия се използва сборно наименование, което включва и словенски: сърбохърватскословенски език. Създаването на общ книжовен сърбохърватски език е в основата на т.нар. югославска идея (за единение). Австрийските аспирации са насочени не само към Босна и Херцеговина, но и към излаз на Солун през Поморавия и Македония, т.е. над територията на някогашната префектура Илирик. Тази външнополитическа австрийска линия намира концентриран израз в лицето на Йерней Копитар. На въпрос към Вук Караджич от Измаил Срезневски, как е станал книжовник, Вук Караджич отвръща: „ Но главната причина за това, че съм книжовник, ще остане завинаги Копитар. В това отношение на него съм задължен, ако не за всичко, то сигурно за много, за твърде много. “ [1] Според сръбският изследовател Попович, „ Копитар още при първата си среща припознал в лицето на Вук не само писателя, способен да се обяви срещу всички словеносербски лисици и педанти, но и човека готов да се противопостави на руското влияние, с което да даде нещо чисто сръбско. След първите прояви на Вуковата реформа, в самото Сръбско княжество плъзнали слухове, че Вук Караджич бил австрийски агент, поради и което нововъведената буква j, получила обидното прозвище копитарица. През 1893 г. излизат и спомените на Стефан Веркович за разговора му с Янко Шафарик (племенник на Павел Шафарик). След като Веркович видял вуковите книги в библиотеката на Шафарик и в една от тях прочел Артиум либерариум ет философие докторис (на кирилица), попитал домакина си, какъв университет е завършил Вук, за да бъде доктор. Любезният му домакин отвърнал, че Вук е завършил университет при своя поп у Дробняците /в Херцеговина/, а като патент за дисертация му послужили псалтирът и часословът. Веркович отново и още по-озадачен попитал, как човек без образование се е заел да бъде реформатор на такава колкото мъчна, толкова и деликатна работа, каквато е въвеждането на нова азбука за сърбите, на което Шафарик се изсмял и казал: „ Азбуката е измислена и съставена от Копитаря, а Вук е имал честта само да си тури под нея името. “

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  20 Яну 2022 22:05ч.

  Helleborus на 20.01.2022 в 19:36 Изключително глупава позиция, която не се дължи на самия човек, а най-вероятно се дължи на същите сили, които промиват мозъците на македонците. Явно те са измислили тази уйдурма, че тези българи, които се осъзнаят, че са такива, да бъдат отделени от останалите българи, които още не знаят истината за себе си. Но всички сте българи, господине. На каква база да ви делим, на база кой какво мисли, в следствие на обработката? *** Позицията му е вик за помощ и е в известна степен резултат на логично, но наивно мислене, че след като България е в ЕС, а македония не е, България има начин да го (ги) защити. Мнението на Хелеборус е върха на глупостта обаче. Добре би било, Хелеборъс да си даде сметка че има българи, има и такива, които са българи докато вземат тескерето и ударят келепира, пиосле просто репресират първите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  20 Яну 2022 22:37ч.

  Колко българи останаха в РСМ - 20 има ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние

  21 Яну 2022 0:44ч.

  Илия, ние обикновените българи сме с теб. Направете петиция и ще се подпишем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Киро му трябва самолетна линия

  21 Яну 2022 1:02ч.

  За да си пласира провиотика. За повече пари и продажби е готов на всичко. Това не е бизнес, а предателство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи