Люк Фери: Диалектика на красивата душа, която иска да умираме за Украйна

Люк Фери: Диалектика на красивата душа, която иска да умираме за Украйна

Снимка: АФП

Автор: Люк Фери, “Фигаро”

 

"Днес красивата душа смята, че да се преговаря с Русия би било малодушие, липса на героизъм, тя иска да изпратим самолети в Украйна, НАТО да затвори въздушното ѝ пространство, с риск тази ескалация да доведе до тотална война. Тези моралисти, които Хегел наричаше “красиви души”, смятат за недостоeн и “мюнхенски” отказа за влизане във войнакато последната е запазена за по-младите от тях и може да доведе, защото е потенциално ядрена, до смъртта на милиони хора. Признавам обаче, че това, което ми се струва недостойно, е, че след две световни войни хората все още са достатъчно глупави да искат трета, която освен това е в името на морала! Но, за Бога, нека си спомним либийската и иракската катастрофи преди да послушаме войнолюбците!", призовава известният френски философ Люк Фери в своя статия във "Фигаро".

Онзи ден, по Радио "Класик", моят приятел Гийом Дюран, след като заядливо ми напомни, че “все пак” съм интелектуалец, ме попита дали съм “готов да умра за Киев”. Отговорих “не”, първо, защото при всички случаи, армията няма да повика моята възрастова група, след това, защото трябва да направим всичко, за да предотвратим децата ни да отидат да бъдат избити в един абсурден конфликт, който бихме могли да избегнем и който трябва да бъде спрян чрез преговори.

Знам, че тези моралисти, които Хегел наричаше “красиви души”, смятат за недостоeн и “мюнхенски” отказа за влизане във война,

като последната е запазена за по-младите от тях и може да доведе, защото е потенциално ядрена, до смъртта на милиони хора. Признавам обаче, че това, което ми се струва недостойно, е, че след две световни войни хората все още са достатъчно глупави да искат трета, която освен това е в името на морала!

Реймон Арон беше този, който насочи вниманието ми към недостатъците на красивата душа. Бях го поканил да говори в курса, който водех по онова време на ул. “Юлм”, в “Екол нормал”, онази благородна институция, от която беше изгонен през Май 68-а от банда маоисти, желаещи да се разплатят с последния разумен интелектуалец, който имаше значение в страната. Той ми каза, че предпочита, подобно на Макс Вебер, етиката на отговорността пред етиката на убеждението, ангажираността към града пред поведението на онези, които раздават морални уроци, приканвайки другите да отидат да умират. Той ми каза, че етиката на убеждението цари, уви, напълно във вселената на интелектуалците, които имат чисти ръце, разбира се, но вече нямат ръце. Тя се съдържа в един лозунг: fiat justicia, pereat mundus, нека бъде справедливост, дори и светът да загине! Той защитава нейните принципи, като същевременно се подиграва с реалността.

Днес красивата душа смята, че преговарянето с Русия би било малодушие, липса на героизъм, тя иска да изпратим самолети в Украйна,

а НАТО да затвори въздушното ѝ пространство, с риск тази ескалация да доведе до тотална война. Пълна противоположност на цинизма, етиката на отговорността пази хуманистичните принципи, просто взема предвид реалността, за да ги приложи, дори с цената на компромис, в който красивата душа вижда, разбира се, само компрометиране.

Противно на опростенческия ѝ мироглед, военният и политикът почти никога нямат избор между бяло и черно, между абсолютните добро и зло. Това би било твърде лесно. В земната ралност, която моралистът презира по принцип, те трябва да избират между няколко злини, техният дълг, воден от грижата за общото благо, но и от изискването за трезвост, е да изберат най-малкото зло. С което етиката на отговорността очевидно е единственият морал, достоен за това име, докато

етиката на красивата душа парадоксално е само изтънчена форма на удобен цинизъм, начин за прочистване на съвестта за интелектуалеца, който иска да запази хубав имидж и добра репутация.

Оттук, според Хегел, и фактът, че диалектиката на красивата душа води до неразрешимо противоречие: лишена от това, на което се противопоставя с енергията на отчаянието, тя линее и тъй като не може да живее без своя двойник, без мръсника, в чието отсъствие нейните битки губят смисъл, тя трябва постоянно да си измисля нов, когато старият изчезне. След Сталин ѝ трябва Путин, след Хитлер, Саддам или Кадафи, без значение на момента, в който лошият (а той никога не липсва…) ѝ позволява да извади белия кон и искрящата броня, която ще блести на изкуственото слънце на телевизионните снимачни площадки.

Да се ангажира с града, да приеме съдействие, отговорност в политическото дело не е силната страна на красивата душа, тъй като включването в реалността рискува да опетни нейната статуя, на чието изграждане тя е посветила съществуването си.

Нека се върнем към разглеждания случая:

докато Путин не нападне страна от НАТО, европейските лидери трябва да засилят санкциите, за да постигнат преговори.

За да успеят, и Макрон го разбра, е най-добре да избягват да обиждат, както направи Байдън, тези, с които трябва да постигнат мир, да се обърнат към неутрални държави, вместо към САЩ, които не бързат да прекратят този конфликт, а да се възползват от него и да продадат самолетите, газа и ядрените си централи в Европа. Няма друг изход. Но, за Бога, нека си спомним либийската и иракската катастрофи преди да послушаме войнолюбците!

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Философски погледнато, един нов мюнхенски сговор би бил точно на място, както е отбелязъл авторът

  01 Апр 2022 9:16ч.

  Вече сте го правили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  01 Апр 2022 9:41ч.

  И защо, по дяволите, не искате ад разберете, че днешна нацистка Украйна нямаше да е това, което е, без всестранната подкрепа на западната общност?! Следователно който иска да умира за Украйна, той де факто желае да умре за САЩ и тяхното омразно глобално статукво, което Русия и всички останали свободни и суверенни страни искат да преборят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  01 Апр 2022 9:59ч.

  Призивът на красивите души-Украинци, бийте се за нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Красивата душа" е лишена от действителност

  01 Апр 2022 10:07ч.

  и затова нещастна, "чистотата" й е само в нейния фикционален свят. Без своя зъл двойник, който тя създава (днес - чрез масовите манипулации на съзнанието), би изчезнала "като аморфно изпарение" (по Хегел). Тя се страхува да се докосне до реалността, носителят й не би тръгнал да воюва сам... но на другите може да даде такъв съвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поучително четиво

  01 Апр 2022 10:30ч.

  за днешните "умно-красиви" неолиберални интелектуалци. Само дето трябва да са поразлистили Хегел...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бре,Галя,половинка Дачковска,

  01 Апр 2022 10:50ч.

  от къде ги копае всекидневно тези френски дървени "философи",бе?От философския тюрлю гювеч на френския ЕнтЕлигент ми стана ясно,че "красивите души" не трябвало да обиждат и да си търсели винаги враг като "лошите"Хитлер ,Сталин,Саддам,Хюсеин.Такова словоблудство ,скоро не бях чел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един дървеняк се дърви

  04 Апр 2022 8:02ч.

  срещу "дървените" френски философи....настана царството на дървеняците с дървен морал и дървена истина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Басня

  01 Апр 2022 12:06ч.

  Баснята за “невинните” украинци, нападнати от “лошите” руснаци е за евроатлантически малоумници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 13:25ч.

  Нещата стоят така - хубаво е да има мирен договор, но мирният договор трябва да е справедлив. Това означава, включително да накаже агресора, той да бъде спрян, да заплати щетите и да има някакви гаранции, че няма да му хрумне да воюва в близките поне 50 години. Въпросът е как се постига това, ако не си го притиснал до стената?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 13:26ч.

  Забелязвам, че хората, които искат мир, са все на страната на Русия. Те казват, мирът над всичко, но как да накараме Украйна да признае Донецк, Луганск и Крим! Т.е. те искат мирният договор да бъде такъв, все едно Русия е спечелила войната и е наложила своя ред и само своите интереси. Никой не говори за мир, при който Русия да се оттегли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 13:29ч.

  Аз също съм за мир, но как да се постигне този мир без война и без да се озапти апетита на по-силния числено и военно, който знае, че може да прегази другия? Сигурно е, че след това ще има студена война, дори тя се е разразила не само спрямо Украйна, руснаците споменават континенти, говорят на едро - за Европа, Америка. Ако пуснете Путин по живо по здраво, нима войната спира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  01 Апр 2022 14:15ч.

  Когато се сключи мирът и видиш приетите условия, ще разбереш, че това искаше Русия дълго време. Даже искаше по-малко-автономност на Донбас в състава на Украйна. Може би най-накрая ще разбереш кой какви апетити има, кой насъскваше украинците и на кого е изгодна тази война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 14:22ч.

  Обаче аз не твърдя, че само Русия е искала войната. Много съм наясно, че войната дойде добре повече за западнната политика, която се избави от огромната опозиция срещу последните им ужасни политики. Но точно Путин попречи да се разправяме с тях, той ги подсили с глупавата си постъпка. Сега първо трябва с него да се оправяме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  01 Апр 2022 15:35ч.

  Пак бъркаш понятията- не им е дошла добре. Те дълго и систематично я подготвяха, те я искаха, те я подклаждаха и добре се справиха. Без въобще да им пука какво ще понесат украинците, за които сега леят крокодилски сълзи. Пожертваха цяла държава заради собствените си интереси. И да, намериха на кого да хвърлят вината за неудачите в държавите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Апр 2022 21:13ч.

  Нищо не бъркам, съгласявам се с теб. Нямам илюзии относно какво идва от „запада“, от онази там прослойка, която се справя с правенето на преврати. А защо Путин влезе в тяхната игра? Защото или и той има интерес също и има договорка или е разсъждавал първосигнално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХелеборКЕ,

  02 Апр 2022 15:48ч.

  Конфликтът си има предистория и тя датира от 1999-2000 г. (Че и отпреди това). Поинтересувай се от предисторията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русенски смешник

  02 Апр 2022 18:15ч.

  И не само....хазната и на Путин и на Байдън се пълни. И двете страни продават-самолети, танкове, ядрени центали, газ. Ние купихме,но самолети не видяхме. Някога в римския сенат един се изцепил: "абе да го духат бедните...".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поначало философията е паразитно и безполезно занимание, което необяснимо се ползва с висок престиж сред народните маси

  01 Апр 2022 15:18ч.

  А французите с тяхната мисловна лекота и фриволност са още по-зле. Френски философ - това е по-лошо и от френска кола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някакви мишки

  04 Апр 2022 8:09ч.

  си искат френското сиренце, френската философия им била ненужна...внимивайте да не се задавите, мишоци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвсем различно е френски коняк, френско сирене, френски парфюм

  01 Апр 2022 15:21ч.

  Тоест, всеки да се занимава с това, което може. Иначе ще е като руска кола, скандинавска комедия и английска кухня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Красиви души" по Хегел, "полезни идиоти" по Ленин

  01 Апр 2022 16:29ч.

  защото подпомагат упадъка на ЕС, когото най-много удрят тези санкции и то веднага след щуротиите на зелените и Грета Тунберг, както и ковид кризата, преди нея емигрантската вълна. Все ходове за сметка на ЕС и подпомагани от съответните "полезни идиоти", полезни за конкурентите на ЕС разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  02 Апр 2022 12:42ч.

  Доста объркано е разбирането на автора за красивата душа, Kalokagathia. Не знам защо изобщо му е било необходимо да я приписва на политически действия, които са точно обратната на концепцията на Хегел и не само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фют 02 Апр 2022 12:42ч., все пак

  02 Апр 2022 16:59ч.

  античната "калокагатия" е нещо много по-различно от "прекрасната душа" у Хегел, т. е. "нещастната душа" във Феноменологията. Защо я използва за обозначаване на политически реалии - и аз не знам дали е уместно, така или иначе адекватният прочит може да е само философски, трудно е за незапознати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  03 Апр 2022 1:12ч.

  Използвах "калогалатия" само за да подчертая, че понятието "красива душа" има вековно развитие, не само от Хегел, и използването му в интервюто, поне за мен, е неуместно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи