Лавров: Готови сме за преговори, но разговорите със Зеленски са безсмислени. Няма да позволим доближаване на границите на НАТО в Украйна

Лавров: Готови сме за преговори, но разговорите със Зеленски са безсмислени. Няма да позволим доближаване на границите на НАТО в Украйна

Русия е готова за преговори с Украйна, но разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са „безсмислени по много причини“. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за радиостанциите „Спутник“, „Говори Москва“ и „Комсомолская правда“, съобщава ТАСС. Руската федерация няма да позволи доближаване на границите на НАТО в Украйна, категоричен беше Лавров. По думите му, в Евросъюза „задават тона“ Полша, балтийските държави, Чехия и България „и европейските грандове сега трябва по някакъв начин да се съобразяват“.

Руският външен министър подчерта, че Москва не планира да преустановява военните действия в името на преговорите, разказа за контактите с Израел и Иран на фона на поредната ескалация в Близкия изток и нарече Армения и Русия съюзници „не само юридически“. 

За възможностите за преговори с Киев:

- „Ние показваме готовност за преговори не заради красивата фраза. Това е вярно, но разговорите със Зеленски са безсмислени по много причини". 

- Русия не вижда необходимост от уреждане въз основа на леко редактираната така наречена формула на Зеленски, пропагандирана от Запада; това е измама. "Има три неща, от които Зеленски и Западът се нуждаят - капитулация на Русия и изтегляне към границите от 1991 г., руското ръководство пред съда, трибунал и пълни репарации. И някъде между редовете те пишат „налагат на Русия задължение да ограничи оръжията, които могат да бъдат в прифронтовата зона с ширина 200 км. А всичко останало – храна, енергийна сигурност, ядрена сигурност, хуманитарно сътрудничество, обмен на пленници, издирване на изчезнали – това са подточки, които просто рамкират това ултимативно съдържание". 

- "Но ако сега, както иска Западът, ние говорим за леко коригиране и полиране на тази „формула на Зеленски“, Западът знае как да направи това, като включва безсмислени изрази, но които красиво казват, че „интересите на сигурността трябва да бъдат еднакво взети под внимание”, същността ще си остане същата. Това не е пътят, по който трябва да се върви“.

- В случай на нови преговори Москва няма да „прави никакви паузи“ във военните действия: „Процесът трябва да продължи“.

- Швейцария не е подходяща за преговори за Украйна, тъй като „от неутрална се превърна в открито враждебна страна“.

За споразуменията от Истанбул:

- Договореностите, постигнати в Истанбул, даваха на Украйна „изключително сериозни“ гаранции за сигурност, които не се отнасяха за Крим и Донбас. 

- Документът предполагаше, че на територията на Украйна няма да има военни бази или учения с участието на трети страни без съгласието на всички държави-гаранти, но в последния момент Киев предложи да се промени формулировката: „Това беше сигнал за събуждане“.

- Все още няма пълна яснота относно бъдещата съдба на западните райони на Украйна: „Не знам какво ще стане със Западна Украйна. Много политици изразяват мнението си по този въпрос, но Украйна, която е изконно руска, която иска да бъде част от руския свят, която иска да говори руски. и да отгледа своите деца, иска да поднася цветя на паметниците на тези, които проляха кръв за тази земя и в Руската империя, и по време на Съветския съюз във Великата отечествена война - това според мен не се обсъжда"

За отношенията със Запада:

- Нагнетяването на необходимостта западните страни да победят Русия "отразява по-скоро агония и истерия, отколкото войнственост. Западът разбира, че се формира нов многополюсен световен ред.

- Русия не затваря вратата към Европа, когато говори за евразийската сигурност. „Но, разбира се, това е нашият общ манастир и тук трябва да се държим прилично, а не да въвеждаме желанията на американците в тези бъдещи структури.“

За европейските политици: 

- Думите на бившия британски премиер Борис Джонсън, че победата на Русия в Украйна ще бъде краят на западната хегемония, са признание: „Международният съд, според мен, трябва да обърне внимание на това.“

- В Евросъюза „задават тона“ Полша, балтийските държави, Чехия и България „и европейските грандове сега трябва по някакъв начин да се съобразяват“: „Вземете Макрон с неговите нервни изказвания за това, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна)". При това „французите са не само наемници, но и инструктори, може би под някаква шапка, но (...) някои други представители на военните и специалните служби на европейските страни работят там“.

- Европейските лидери ще „приключат като политици“, ако спрат да казват, че Русия е враг. „Опозиционерите веднага ще ги хванат".

- За противопоставянето с НАТО:

- Западните политици говорят, че Русия планира да „нападне НАТО“ с надеждата да сплашат избирателите и да продължат своя курс. Руският президент Владимир Путин многократно е казвал, че няма смисъл да ги нападаме. „Ако те самите искат да доближат границите на НАТО до нашите граници, тогава, разбира се, няма да позволим това да се случи в Украйна".

За ситуацията в Близкия изток:

- Русия предаде на Израел, че Иран „не може да не отговори на грубото нарушение на международното право и статута на дипломатическото представителство, но не иска ескалация“. Говоренето за това, че Техеран иска да се сдобие с ядрено оръжие, е необходимо, за да се отклони вниманието от събитията в ивицата Газа.

За отношенията с Армения:

Неправилно е да се твърди, че арменците са напуснали Нагорни Карабах поради бездействието на руските миротворци.

- Москва все още оценява отношенията с Ереван като съюзнически: „Ние все още сме съюзници с Армения (...) Юридически сме съюзници, но мисля, че не само юридически и че там има хора, които разбират значението на Русия за сигурността и икономическото развитие. на Армения“.

За Молдова и Приднестровието:

- Западът работи агресивно с президента на Молдова Мая Санду, която въвлича страната в НАТО „директно или чрез обединение с Румъния“. Той иска да превърне Приднестровието в огнище на напрежение, но „те все още нямат перспектива“.

За ситуацията в Грузия:

Законът за чуждестранните агенти, който предизвика спорове в Грузия, е „най-мекият закон“. „В самите САЩ, във Франция, в Полша, в много други страни има закони с глоби, с наказателна отговорност, ако ти получаваш  пари и не говориш за тях и направиш нещо нередно с тези пари".

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Преговори Русия има смисъл да води само с остатъчните САЩ след гражданската им война от 2025~2029 г.

  19 Апр 2024 15:39ч.

  Днешните САЩ са зомби квазидържава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  19 Апр 2024 18:02ч.

  В С. Корея има ли интернет, бе комуне ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до xaxaxa

  19 Апр 2024 18:20ч.

  Аланкоолу отвори си очите или си остани клефук : https://www.youtube.com/watch?v=FBDLFbAyCHk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КНДР е велика сила от калибъра на Русия, Китай и Иран

  19 Апр 2024 19:10ч.

  Остатъчните САЩ поне до края на този век няма да могат да се върнат в тежката категория. Ако изобщо някога могат де. А Еврабия ще бъде изостанала област на Северна Африка. Което е почти готово 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куку

  19 Апр 2024 15:58ч.

  А аз си мислех, че не сме суверенна държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Апр 2024 16:13ч.

  Буламач некъф. От "Формула на Зеленски" и "Полша, Прибалтика и България определят политиката на ЕС" до бисерът " Какво ще се прави със Западна Украйна". Барем Донбас превземете че върви трета година. За Лвов има кой да мисли ... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма как да си русофоб и да не си пед-ал

  19 Апр 2024 17:12ч.

  като си тъп не се излагай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зипясалия разбира от буламачи

  19 Апр 2024 17:21ч.

  Всеки ден ги пише

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  19 Апр 2024 16:39ч.

  Силите на НАТО отдавна са доближили границите на Россия, ако си пропуснал още един таралясник ви свалиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахаха

  19 Апр 2024 16:55ч.

  Наближават Дунава, готви се розовий другарю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма как да си русофоб и да не си пед-ал

  19 Апр 2024 17:14ч.

  Те и в Афганистан бяха 20 години ама накрая избягаха като бити педали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  19 Апр 2024 18:03ч.

  Гледай се се уредиш с 2 купички ориз на ден,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  19 Апр 2024 18:10ч.

  Трополят ли червени ескадрони в чугунените ви кратуни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  19 Апр 2024 19:47ч.

  Мисирката е огащила розовите кюлоти и застанала на амбразурата да громи Русия с изтъркани лафчета от миналия век. Така издава възрастта си, безполовите си мечти и ограничените си възможности да ползва търсачката в Гугъл, за да прочете нещо ново. Успех в троленето на розови кюлоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Апр 2024 16:56ч.

  Тов.ЗИП обяснява специално за жълтопаветните несретници. ВОЙНАТА Е МАТЕМАТИКА! Основното правило гласи: На война няма особен проблем ако се губи военна техника.Важното е заводите своевременно да компенсират загубите и да слагат отгоре. За бавноравиващите се.Като басейн е.Тръбата която вкарва вода трябва да има по-голям дебит от тръбата която изкарва вода. Е, Русия изгради военна икономика.Работи се на три смени.За всеки загубен танк или самолет идват два нови. Но пък ако извадиш от строя ТЕЦ дали може същия ден да пуснеш нов ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  19 Апр 2024 18:01ч.

  1300 км. Граница с Финландия малко ли ви, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  19 Апр 2024 18:24ч.

  Абе лаладжите евротралалаплямпала несретни, какво пише малко по горе, че е казал шефа на ЦРУ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лавров :

  19 Апр 2024 23:08ч.

  Швейцария е неприятелска държава, а С. Корея - приятелска. Няма такова дъно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  20 Апр 2024 12:16ч.

  Конят да не се обажда от коневръза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи