Кристалина Георгиева и МВФ призоваха да не се подкрепят земеделците в Европа. Защо това е опасно

Кристалина Георгиева и МВФ призоваха да не се подкрепят земеделците в Европа. Защо това е опасно

Първият път, когато чух призива на Кристалина Георгиева, президент на Международния валутен фонд, да не се подкрепят европейските земеделци, помислих, че е дезинформация на леви медии. Новината ми я сподели приятел, търговец на земеделска техника. Разрових се, оказа се, че думите ѝ са част от единствения отговор по единствения въпрос, посветен на земеделските протести в Европа, като част от интервю, което Георгиева дава на 1 февруари за 10 международни медии. Ок, беше вярно, но явно пропуснах да вложа необходимата чувствителност, че дори и беглото изказване на хора на подобна позиция, които са длъжни да си мерят думите и тренират именно това умение, трябва да се приема насериозно.

Седмица по-късно пресцентърът на МВФ за България разпространи есенция от интервюто плюс пълна стенограма. И каква беше изненадата ми, когато именно това бегло изказване беше изведено в заглавие и в първите абзаци на резюмето от цялото интервю. Забавата от седем дни от самото даване на интервюто до прессъобщението е минала в превод, сформиране на резюме, обратен превод на резюмето на английски, неговото одобряване във Вашингтон и в крайна сметка изпращане до медиите у нас.

Щом това е заглавието, значи точно това послание МВФ иска да изпрати до европейските правителства. Ето го в пълнота:  "Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват", е коментирала тя и е добавила, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. "Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена", заявил управляващият директор на МВФ.

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. Урокът, извлечен от дните, както и от войната в Украйна бил, че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Как да дешифрираме думите на Георгиева?

Аграрният сектор е с най-малък принос към структурата  на европейската икономика, далеч зад услугите и индустрията. Очевидно е желанието той да бъде преструктуриран до нещо бутиково и удовлетворяващо нуждите от храна, която не може да издържи повече от седмица без да се съхранява в специални помещения. За всичко останало ще има внос, а който от местните издържи, ще произвежда скъпа продукция за високия клас клиенти, които могат да платят за въглеродния отпечатък на храната им.

Нещо като маргинализирането на въглищния сектор, който за 10 години под управлението на Маргарет Тачър се свива като работодател от 250 000 на едва 50 000 души, а от началото на този век две трети от все по-намаляващите потребности на Обединеното кралство от въглища с задоволяват от внос.


Проблемът на Международния валутен фонд е, че къса връзката между икономиката и хората. Самата икономика е наука, която опитва да обясни и предвиди рационалното поведение, когато човек си има работа с оскъдни ресурси. Затова тя интегрира в количествено измерими показатели както човешкия елемент, така и ресурсите. МВФ оценява добавената стойност на една или друга публична политика, чрез  така наречените фискални мултипликатори. Само че, когато извадят от уравнението човешкото обезверяване, деморализация, недоверие, както и отказа на индивида да допринася за групата както би направил ако някой да му каже, че трябва да промени живота, с който е свикнал от днес за утре. Така и най-прецизните методи за оценка на мултипликаторите се провалят.

След края на световната финансова криза и последвалите години на възстановяване, самият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар призна, че МВФ са сгрешили в оценяването на мултипликаторите и поради това с препоръките си МВФ е забавил възстановяването във втората му фаза – от края на 2010 година нататък. Това става, защото правителствата оттеглят стимулите си и предприемат консолидации, включително вдигайки данъци и свивайки разходи. В крайна сметка дискусията се пренася в посока, която няма общо с България, защото се фокусира върху силно задлъжнели страни.

Урокът е, че дори МВФ, могат да сгрешат, но те дори не взимат предвид примери като България, за да сгрешат и по наш адрес. Можах да се уверя лично, когато през 2012 в рамките на минута или две поговорих с Кристин Лагард, която оглавяваше  МВФ, а сега стои начело на Европейската централна банка. Всички анализи и прогнози маркират явления и поведения, различни от позицията на България към момента, в който се оповестяват. От началото на Световната финансова криза България е това, което статистиците наричат otlier – член на статистическата съвкупност, чието поведение е уникално и не може да се обясни с това на мнозинството.
  
Затова най-голямата грешка би била призивът на Кристалина Георгиева да се приеме буквално от Европейския съюз като цяло, но в още по-голяма степен от България в частност.
Прилагането на един и същи модел навсякъде, което на запад наричат cross the board, е грешка по много причини. Първо, всяка държава си има специфики, второ, размерът на интервенциите зависи от самия земеделски сектор и неговата структура в отделните страни, трето думите на Кристалина Георгиева идват в същата седмица, в която Европейският съвет се договори за облекчаване на фискалните правила за дълг, дефицит и си позволи по-лек обратен път на консолидация към рамките на здравословните публични финанси, познати като маастрихтски критерии.

Преди две години, горе долу по това време френският президент Макрон и италианският премиер Марио Драги (бивш президент на ЕЦБ) в съвместно писмо, публикувано от Financial Times, призоваха за облекчаване на фискалните правила, по същество стартирайки кампания, чийто край наблюдаваме днес.

Задлъжнелите страни, тези с хроничните дефицити си намериха нови оправдания – войната в Украйна, зелената сделка, приспособяването към новата енергийна реалност. Дисциплинираният север също вече се задъхва, и протестите на земеделците го показват. Ако не ставаше дума за оскъдица на ресурсите дори в мощната Германия, фермерите ѝ нямаше да останат без субсидии за горивата. Разликата е, че едните си дават сметка колко е лошо цял живот да караш на заем, а другите продължават да държат обществата си за заложник и да насилват икономическата теория вярвайки, че може вечно да се живее на заем.

България обаче не спада към нито една от тези групи. Затварянето на света по време на Ковид пандемията показа необходимостта от някакво равнище на самодостатъчност. Показа също, че най-богатите и силните нямат никакъв срам да предреждат по-бедните и по-слабите, когато се стигне до придобиването на ваксини и новоразработени лекарства.

Докато България е малка, слаба и бедна, тя не може да си позволи стилът на живот на богатите и да си мисли, че може да внася всичко, от което лековато се е отказала. Отделно, България е в уникална фискална ситуация с държавен дълг само 22.% от брутния вътрешен продукт, но изостанало зеленчукопроизводство, овощарство, оранжерийно фермерство и животновъдство. Ниската задлъжнялост е може би най-значимият буфер след фискалния резерв (странно защо искаме да ги жертваме с влизането си в еврозоната), който обаче постоянно олеква. 

Климатичните промени ще позволят на страната ни да произвежда подобно на Гърция и Турция, но само ако може да осигури на масивите си нужната вода. Цялата инфраструктура, която е необходима за да се създадат ефективно зеленчукопроизводство и овощарство може да допринася към икономическия растеж и инвестициите в сектора, които безспорно ще подпомогнат фермерите, спокойно могат да се разглеждат като реформа.

Затова, по-внимателно с акъла, който ни дава МВФ, дори и да е изговорен от българката Кристалина Георгиева. По същия начин през есента на 2009 година, тя защитаваше и първия бюджет на Симеон Дянков – този за 2010 година, който дори според вътрешните анализи на Министерство на финансите беше прокризисен, но се придържаше към мантрата да се простираме според чергата си. И това във време на силноликвидни пазари и задлъжнялост на страната ни от едва 14% спрямо БВП.

Страхът да не стана досаден, няма да ме откаже да повтарям, че подобни действия в България удвоиха безработицата от 2009 до 2013 година и прогониха 350 хиляди души от трудовия пазар – щета, която не сме възстановили и до днес. Така че, пак, внимателно с акъла от МВФ.

 

 

 

Коментари

 • компоец с пистоует

  12 Фев 2024 9:22ч.

  на жената- мъж пак са и натиснали бутона "активирай"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Harold Simmons

  12 Фев 2024 9:41ч.

  Hello there, Good day and I hope you are doing well! My name is Harold Simmons, and I work for a Digital Marketing Agency. I am currently prospecting websites for one of our clients and I am wondering if you are accepting guest posts at the moment? We have some great content that could be of interest to your readers. If you would like to discuss this further and talk about this opportunity, please don’t hesitate to respond to this email or you can also fill in the details below. Website: Pricing Link Type: Dofollow/Nofollow You can also fill out the form: https://forms.gle/SALwPYM1otwnXsyR8 Looking forward to hearing from you. Thanks & Regards Harold Simmons

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Фев 2024 19:08ч.

  Тя преподаваше на друга група и се разминах с нея във ВИИ " Мордохай Леви " . Можело е да науча нещо повече за икономиката на социализма .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  13 Фев 2024 9:35ч.

  ВАЖНО Е ДА СЕ ПОДКРЕПЯ ВОЙНАТА В УКРАЙНА - С ПАРИ И ОРЪЖИЕ $$$$

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • военгът

  12 Фев 2024 9:37ч.

  Дристалина просто указва, че икономическата необходимост от евроинтеграция отдавна е отпаднала. Все още спойката я държат политиците с идеологическите си мантри, но това няма как да напълни джоба на европейските народи, освен с обезценяващи се хартишки. Реалната икономика отдавна не вирее на Запад, а последните кълнове на протекционизъм в условията на неолиберализъм и война с Евразия се изпаряват наедно с демокрацията. Спасението е само в диктатурата и военната икономика, но и няма желаещи да бранят онова, което и без туй вече е мъртво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи."

  12 Фев 2024 11:49ч.

  Какви заплати взимат търтеите от МВФ и нашата захабена социалистическа лелка, за да дават съвети, които всяка средностатистическа домакина със средно, па и с основно образование знае и спазва, за да върже семейния бюджет, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да го репостнем пак, защото е изключително точно казано

  12 Фев 2024 9:42ч.

  "Проблемът на Международния валутен фонд е, че къса връзката между икономиката и хората. Самата икономика е наука, която опитва да обясни и предвиди рационалното поведение, когато човек си има работа с оскъдни ресурси. Затова тя интегрира в количествено измерими показатели както човешкия елемент, така и ресурсите. МВФ оценява добавената стойност на една или друга публична политика, чрез така наречените фискални мултипликатори. Само че, когато извадят от уравнението човешкото обезверяване, деморализация, недоверие, както и отказа на индивида да допринася за групата както би направил ако някой да му каже, че трябва да промени живота, с който е свикнал от днес за утре. Така и най-прецизните методи за оценка на мултипликаторите се провалят." - Най-учудващото е, че съобразно подобна детинска критерология за оценка (на активи и достояния) функционира цялата надстройка на обществеността, което е срам за модерния човек, претендиращ да бъде образован и свободен. Една от най-митологично обсебените области на живота в съвременността, това е икономиката. Принципно нямам нищо чак толкова против мита, но мразя митове да се измислят и експлоатират от откровени простаци и мошеници. Впрочем, митологията на съвремието си има и точно име - идеология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • основен мит

  12 Фев 2024 9:45ч.

  Ето ви мит, при това от най-дивашки недалновидните спрямо проекта за разумен и културен човек: В основата на благополучието, стои индексът на потреблението. Това е алфата и омегата на неолиберализма, олицетворяващ англоамериканския заробващ колониализъм в съвременни условия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вишну

  12 Фев 2024 9:54ч.

  Вече и за кьоравите е ясно , че Световното задкулисие работи усилено за редуциране на човешката популация до 800М - 1 милиард. Тази бедна служителка и останалите чучела са слуги . Изпълняват задачи и дотам. Зад тях кукловодите са интересни. Основата на сегашната цивилизация е интензивното земеделие , осигуряващо евтина храна за всичките 8 милиарда човека. Но Световното задкулисие не харесва това и работи по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вярно

  12 Фев 2024 11:13ч.

  Прави сте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно вярно!

  12 Фев 2024 11:50ч.

  Всичките обяснение в стил предоставяне на рационални доводи че уж нещо са в грешка МВФ, са страхливост да се каже истината! Не, няма грешка! Всички действия на т.нар. глаблен елит са точно премерени и целта е казана точно в горния коментар. Дано не е късно за народа в България когато се осъзнае че става въпрос буквално за гибелта му - на него и децата му! Че изхода от тази борба е или-или....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Климатичните промени ще позволят на страната ни да произвежда подобно на Гърция и Турция, но само ако може да осигури на масивите си нужната вода."

  12 Фев 2024 11:51ч.

  Фундаментално откритие! Браво!! Още в детската градина синът ми бе научил, че земеделие без вода не става!!! Хахахахаха!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  12 Фев 2024 13:02ч.

  500 милиона, не повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та затова разходите за напояване

  13 Фев 2024 16:22ч.

  предвидени в първия вариант на Плана за възстановяване , след това ПП и отговорния тогава министър /дошъл беше от Австрия май?/ , но във последната Версия 1.5 от 06.04.2022....... ги изрязаха . Там ще цифровизираме основно в селското стопанство !!! Напояването остава само на молитва към бога за дъжд . Но за какво първо да му се молим !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвет

  12 Фев 2024 9:57ч.

  Трябва да се вслушваме внимателно в съветите на МВФ и лично на другарките Крист/ин/алина и да правим точно ОБРАТНОТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  12 Фев 2024 11:52ч.

  Точно ще постъпим като арабите ,,ПОСЛУШАЙ ЖЕНАТА И ПОСТЪПИ ОБРАТНО”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още един мит

  12 Фев 2024 9:57ч.

  Цената безусловно покрива стойността, вкл. и на древните/оригинални/шедьоврални артефакти, и - о, боже! - на нематериалните "активи", представляващи качество, поначало нередуцируемо до количество (да вземем само един - напр. историческото чувство, спрямо което американците всякога са изпитвали дефицит). И понеже идеалното няма как да се осчетоводи, то просто се игнорира и отпада от класациите. Така икономическата критеролигия, понякога без да го забележи, се превръща в "свят в себе си", на фона на цялостната и винаги неотвлечена културна палитра на онова, което е налице. Можем да го оприличим със синдрома на щрауса - ако нещо не е забелязано, оценено и осчетоводено с методите на вечните и нерушими финансови инструменти на неолибералната глобална икономика, значи то изобщо не съществува, него го няма. И защо го няма? - Защото няма как да го наместим в матрицата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корекция на термин

  12 Фев 2024 9:59ч.

  Дреболия е, но проверката на правописа е пропуснала думата : "outlier".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що лапат хайвер и сьоНга

  12 Фев 2024 10:09ч.

  А не ядат скакалци? Шибаните глобални фашисти!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  12 Фев 2024 11:17ч.

  Защо да ядат скакалци? За тях има истински, а не напечатани мръвки, всичко от естествен произход, а не ГМО отрови и са решили, че все нещо глобално: - заплаха, война, глад ли или пландемия, е най-полезното за плебса. Банките, т.е. Банкеро-Сатанинския Интернационал, подготвят новото дигитално управление на плебса - скотове за Тях. И естествено 80 % са вече маркирани и предназначени за ликвидация. Пред очите на т.нар. "свободен свят" и всякакви други светове, начело с педерастките "демокрации" с малоумни претенции и "идеи", се избиват масово, на конвейер хора. Стотици хиляди, милиони хора и всички се снишават, сакън, да не бъдат забелязани. И да, свитата, с наведена глава тълпа много по-лесно и по-ефективно бива покосявана от чудовищата с приблизително човешки облик. Ако въобще този е такъв. Спете спокойно по-нататък, но те вече дойдоха и тук. Вършеят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 10:45ч.

  Икономиката, като Наука е може би с най-сложаната материя в сравнение с останалите Науки, защото не касае само разходи и приходи, но засяга и определя междучовешките, между държавните и др. отношения. Поради това се допускат толкова грешки, както на най-ниско, така и на най-високо ниво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономистичен

  12 Фев 2024 11:10ч.

  Икономиката НЕ Е НАУКА!!!Науки са математиката,физиката,химията...Прилича на шивашки метър-изпънеш го-викаш прав е...отпуснеш го-крив е ...и все си прав....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 11:27ч.

  Това може да го напише само икономически илитерат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • науката не се изгражда обезателно по образеца на една отделна група науки

  12 Фев 2024 11:28ч.

  Икономиката не е задължително, но МОЖЕ да бъде наука. Друг е въпросът на каква методология се основава една наука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Прилича на шивашки метър-изпънеш го-викаш прав е...отпуснеш го-крив е ...и все си прав...."

  12 Фев 2024 11:30ч.

  Боя се, че съобразно примера, който си дал, даже и с математиката ще имаш проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Фев 2024 10:45ч. Икономиката, като Наука е може би с най-сложаната материя в сравнение с останалите Науки...

  12 Фев 2024 11:58ч.

  Само пълен неграмотник може да счита, че икономиката е наука. Икономиката бе издигната в ранг на наука, когато фиатните пари започнаха да се печата без покритие и западните икономически "учèни" започнаха да съчиняват псевдонаучни теории, за да оправдаят и скрият измамата. Същото е положението с дебилизма на т.н. наука - психология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • остава сега да кажеш що е наука изобщо, и капанът да щракне окончателно

  12 Фев 2024 12:04ч.

  Психологията, разбира се, няма нищо общо с никакви фиатни пари, но колко му е да направим не само подвеждащо, но и логически грешно заключение въз основа на неподходящо даден пример в съвсем друга област... И да не забравим да уточним: икономиката въпреки всичко може да бъде наука, и без значение спрямо фиатните пари, които печатат съвременните либерални финансисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • остава сега да кажеш що е наука изобщо, и капанът да щракне окончателно 12 Фев 2024 12:04ч.

  12 Фев 2024 12:23ч.

  Икономистичният го е написал по-горе: математика, физика, химия, биология и всичко останало, което е сечение между тях, сред които не са икономиката и психологията. Последните две се появяват, за да прикриват първата кражбите и некадърността на елитите, а втората, за да прикрива нефелните опорки на либералното общество и породената от него родителска некадърност и престъпна свободия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоо,

  12 Фев 2024 12:27ч.

  спорещите кое е наука и кое - не, първо дайте определение какво е наука. И внимателно с дефинициите да не дойде чичко Гьодел и да ви изгони от детската площадка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подобна фриволност в предопределянето е произвол

  12 Фев 2024 12:39ч.

  С отнасяне към група науки не си отговорил на същностния въпрос що е наука изобщо, но аз и не си правя излишни илюзии, че ще получа отговор. Няма наука, изградима на единни начала, защото няма еднозначен, монолитно цивилизационен, респ. идеологично обезпечим поглед върху рационалното представяне на истината. Бих казал например, че аналитичната наука, която е най-популяризирана в западния свят, изобщо не е критическа. Емпиричната наука на свой ред преувеличава ролята на апостериорното, а например психологията може да се изгражда на априорни (философски) начала и пак да е наука. Освен това повечето от -логиите се намират в само косвени, а не преки отношения с прамайката си - логиката (науката за формите на мисленето изобщо). Така че, въздържай се от такива прибързани заключения, основани на определена груповащина, имайки предвид препоръчителните съотнасяния, които си дал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подобна фриволност в предопределянето е произвол 12 Фев 2024 12:39ч.

  12 Фев 2024 12:53ч.

  Както казваше Мишо Ковачев - велик педагог и математик, посредствените умове раждат претенциозни и безполезни обяснения в учебниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 13:14ч.

  За това сме на сегашното състояние (България и Света) щото Икономиката в нямаме за Наука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатор, по-скоро,

  12 Фев 2024 14:24ч.

  защото има много икономики с претенции да бъдат науки - подобно на историята. Ако сравниш историите на балканските, пък и на европейските страни, ще видиш, че всичките са различни. Ако някъде има съвпадение, то е въпрос на частно споразумение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слушай сега (без да съм ретранслатор, защото изначално аз транслирам)

  12 Фев 2024 14:40ч.

  Кое му е ненормалното тук, цялата реално дискретна тъкан на света изразява различия, а не идентичности. По-скоро идентичността е аномалия, отколкото различието. Тъждеството на един обект в пространството и времето е вид идеализация в оная наука, която не умее да самокритицизира основанията си - такива са тъкмо аналитичните и строго емпиричните науки. Всяка една емпирична самотъждественост е само претенция, опит, но не и предвечна същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 15:24ч.

  Проблема на някои колеги във форума е разглеждането на Икономиката, като занаятчийство, а не наука! Не че липсва и такъв ненаучен подход за разрешаването на проблемите, но това е в стил "дай да опитаме, пък каквото там стане"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • критична

  12 Фев 2024 11:05ч.

  Кристалина Георгиева не е стока..Вън такива чиновници,които съсипват живота на стотици хиляди трудови хора,хора,които се борят със земята.Вън продажниците като Кристалина.Тя изпълнява заповеди,добре осребрени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  12 Фев 2024 11:12ч.

  Да, да както стана с атомната ни централа!!! Земята на България, може да храни не 6 милиона население, а 36 милиона! Сега колко храни, ако слушаме "големите мозъци" - скакалци и други инсекти ще ядем ли наистина?! Бог да пази България!! За земеделие няма, а за война има!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още един мит

  12 Фев 2024 11:26ч.

  За недалновидната "насока на икономисването" в съвременната ултралиберална икономика - https://cont.ws/@vixin76/2734248

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изхода от тази лудница

  12 Фев 2024 11:55ч.

  драги сънародници - бедни или богати, здрави или болни, стари или млади сочи към острието на меча, уви. Само милитаристични и националистически ориентирани правителства в същз с други такива може да смаже глобалистката сган! Ако пп-дб, герб и дпс подобни имат власт - забравете живота си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • редактиране - да се чете

  12 Фев 2024 12:03ч.

  ...в съюз....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игрите на глада

  12 Фев 2024 13:04ч.

  Мястото на пейзаните е в обора и на къра, където да произвеждат евтини продоволствия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • कृष्ण

  12 Фев 2024 13:16ч.

  Гладът не е най големият проблем. Чрез силата на аскезата може да се преодолее. Плюс това истински глад има само там където хората се размножават бясно като хлебарките , а хлебарките не са най ценното на Земята . Но когато бесовете посегнат на Чистата Питейна Вода тогава е време да се страхувате. Все пак Има Върховен контрол върху планетата колкото и да не ви се вярва. Такива Марионетки като тази и останалите , изпълняват задачи на локалните си Началници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  12 Фев 2024 14:04ч.

  Проблема ви е, че сте бедни, опърпани, нещастни, болни и с изтекъл срок на годност. Затова всичко ви се вижда в черно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очертаване на контур

  12 Фев 2024 14:42ч.

  Как изобщо отличаваш нещата едно от друго, като всичко за теб е бяло?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Хахаха

  12 Фев 2024 14:57ч.

  А майка ти каква е?.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До хахавия

  12 Фев 2024 15:04ч.

  Това че ти се виждат опозоционно коментиращите тук бедни и опърпани показва кристално ясно колко са ти възможностите - умствени най вече. И понеже няма наистина богат но глупав, затова и в момента ако си богат скоро ще те разделят от парите. Ако си здрав в момента, с тая арогантност и откровенна простотия - скоро и с това ще се разделиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Фев 2024 15:15ч.

  Не четете "псалмите" - нямате тъща, какво очаквате? http://www.budnaera.com/201902f/19040420.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nezavisim

  12 Фев 2024 15:49ч.

  Stalinka /Kristalina/ e tolkova alcna za ''slava'' i dolari,ce e gotova da napravi vsicko za amerikanskite si gospodari.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врачката от Лелинци

  12 Фев 2024 17:07ч.

  Същата тази преди десетина години каза, че бежанците от Близкия изток ще ни решат демографския проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кристалина е загубила човешкия си образ

  13 Фев 2024 22:24ч.

  както и Божидар Божанов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЖиваДаНеБях

  14 Фев 2024 13:00ч.

  Пречат им производителите поради две причини - първо сила са и наистина могат да съборят продажните правителства. Второ - докато има производители капиталистите нямат контрол над храната (т.е. над хората - който контролира храната, контролира хората). Щели сме да внасяме. От къде, като навсякъде искат да закриват био животновъдство и растениевъдство. АААА, ще ядем устойчива храна - насекоми и гмо. Който можел да си позволи да плаща карбоновия отпечатък на храната си ще яде нещо свястно (свръх богатите). Пак тоя скапан карбон (който е основа на ЖИВОТА) - всичко е за дигитализация на обществото, преминаване на социално-кредитна система = вечно робство за нас, а богоизбраните богаташи да правят каквото си искат. Това е целта. Създаване на две класи. Малцина хипер богати управляващи напълно лишени от права болни роби (не повече от половин милиард роби им трябват между другото). Събудете се докато още можем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи