Кремъл се е подсигурил за спиране на международните разплащания

Кремъл се е подсигурил за спиране на международните разплащания

 

Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от системата за финансови съобщения SWIFT, предупреждават анализатори. Според тях Западният свят може "да си вкара автогол", защото ще се засили процесът по заобикаляне на американския долар като водеща валута, от което ще спечели китайският юан, а това е значителна победа в съперничеството между Вашингтон и Пекин, пише mediapool.bg.

По данни от юни 2020 година делът на руските валутни резерви в долари е малко над 22 % при 70 на сто само пет години по-рано, като Москва увеличава резервите в злато. Около една трета от руските валутни резерви са в евро и 21.7 % в китайски юни.

"Изключването на Русия от системата за финансови съобщения SWIFT не е сребърен куршум", пише професор Робърт Пърсън, специалист по международни отношения във Военната академия в американския град Уест Пойнт, цитиран от БНР в неделя. Тъй като след предупреждението за потенциално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва "научи урока си", Руската централна банка разработи собствена система за междубанкови телекомуникации и тя вече работи в Русия. Това означава, че вътрешнодържавните парични трансфери няма да пострадат драстично.

Разбира се, тук има уловка - за разлика от SWIFT, руската алтернатива SPFS - в превод на български език Система за предаване на финансови съобщения, не действа денонощно, а само в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за доста кратко време, ако "ножът опре до кокала", коментират различни експерти в сферата.

Макар и ограничен, руският еквивалент на SWIFT има комуникация със страни и в Европа, и в Азия - "новият стар" голям пазар за Русия, към който се насочват все повече количества природен газ. Мнозина анализатори допускат, че това е червената лампа, която зависимата от руски доставки на синьо гориво и петрол Европа не е видяла, за да предвиди по-рано подготовката за нахлуването в Украйна.

По-притеснителен за западния свят би трябвало да бъде процесът по дедоларизация - тоест, заобикалянето на долара като водеща валута за международната търговия, особено за природен газ и петрол, коментира професор Робърт Пърсън, тъй като и Китай има своя система - CBIBPS или Китайска система за трансгранични междубанкови плащания. Тя се разработва от 2015 година и за разлика от руския еквивалент на SWIFT, има амбицията да бъде реална конкуренция на базираната в Брюксел компания.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Незаслужено са подценени виетнамските донги и венецуелски боливари

  27 Фев 2022 14:13ч.

  Но най-добре е разплащанията да са в кюлчета злато. Златото се копае, а е популярно и сред политиците, както знаем у нас от едни снимки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Фев 2022 15:17ч.

  Де факто е така.И то се видя за момент мисля 2008г.когато цялата система бе пред рухване.СУИФТ не е система за разплащане,В статията правилно е казано '' системата за финансови съобщения '' Освен всичко е остаряла концептуално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  27 Фев 2022 14:21ч.

  Или както РосЦентроБанк успокои мужиците: Рубли има за всички. Ако не стигнат, ще напечатаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  27 Фев 2022 14:29ч.

  Аве, едни печатат, но не са руснаците. Отделно като че ли са с най-голям златен резерв в света. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мислете руските финанси, а нашите

  27 Фев 2022 15:08ч.

  Че след ЕС ще останем с нулева икономика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Фев 2022 19:30ч.

  тази новина е точно за нашите рубладжии, които са се притеснили, че нјама да си получат сребърниците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Assen Kirilov

  01 Март 2022 1:25ч.

  Интересно. Съдейки по коментарите, продължавам да се захласвам по червените потници под сини куртки, които са надигнали глас за Русия и Путлер в една абсолютно ненужна война, стартирала от изкукуригал бивш КаГеБист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи