Коптската църква прекратява диалога с католиците заради гей браковете. Време е БПЦ също да преосмисли общуването си с Ватикана

Коптската църква прекратява диалога с католиците заради гей браковете. Време е БПЦ също да преосмисли общуването си с Ватикана

Арх. Пламен Мирянов за "Гласове"

Коптската църква прекратява диалога с католиците след „промяна в позицията“ по отношение на хомосексуалността. След заседанието на техния Свети синод, Коптската църква казва също, че „преоценяват резултатите, постигнати от диалога с Католическата църква от началото му преди двадесет години“.

 

 

Ще се радвам и нашата Света Православна Църква да преосмисли комуникацията с Римокатолическата Църква, която отдавна е изменила на истината и на Словото Божие. Да благославяш еднополови бракове е да благославяш греха и да го превръщаш в норма, че дори и в добродетел. 

Толерантността не се измерва в това да си съпричастен с човека, който отива към пропастта, да го оставяш сам да погине в нея или да го тласкаш натам. Толерантността не е в това да си мълчиш, когато има отрова в чашата на ближния, или вирус, който може да заличи цял един град. 

Толерантността и любовта към ближния се изразява в това да предупредим, да изобличим, да се погрижим, като покажем верния и спасителен път, взимайки предвид не общественото мнение, подведено от лукавството на измамата, а позовавайки се на мъдростта на хилядолетията в думите на Истинския Наш Господ и Спасител – Иисус Христос и откровенията на Неговите Светии. 

Бог вече е определил най-висшия морал и единствения истински полезен за душата и тялото на човека начин на живот, бидейки наш Творец и познавайки нашето естество. (Пс. 103:14). 

За нас, православните християни, тези достоверни ориентири и критерии за нравственост ни даряват мир, радост, духовни сили, душевна чистота, помирение с Бога и път към вечността. 
Размиването на тези морални устои, икуменизмът, синкретизмът, привнасянето на вредни учения и норми „по лукавството на хората, по коварното изкуство на измамата“ водят до сигурно „обезсоляване“ на ценностите (Свето Евангелие от Матей, 5:13-16), а накрая до запустение и морален упадък. 

„Да не бъдем повече деца, люлени и увличани от всеки вятър на лъжливо учение, по лукавството на хората, по коварното изкуство на измамата, но като държим за истината, с любов да растем във всяко отношение към Онзи, Който е глава – Христос…“ (Послание на Св. ап. Павел до Ефесяни 4:14-15)

 

 

Коментари

 • Емилия Екерман

  03 Апр 2024 14:22ч.

  Госп. Мирянов, напълно споделям изказаното от вас мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Да благославяш греха и да го превръщаш в норма, че дори и в добродетел".

  03 Апр 2024 17:07ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стево

  03 Апр 2024 14:43ч.

  Изключително силно написано, с подбрани точните думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор

  03 Апр 2024 15:25ч.

  педерастията е противоестествена болест за хората, като идеология несъвместима с човешкия и дори животински живот по проста причина че нищо не се ражда, но латиниските заблуждения са натоварени и с много други нехристиянски концепти, те са си създали през вековете репутация на жестоки и властолюбиви инквизитори, инквизицията е нещо отвратително и как да повярваме на приказки за толерантност и любов когато виждаме че проливат реки от кръв, справка Украйна, където те са двигателя на кръвопролитието и дори явно в мрежата се радват че славяните се избиват...да жестоко е положението, голямо е извращението, но пак Бог ще победи, нека не се заблуждаваме по лъскавия живот който водят в разкош, това ще изчезне като дим и сън в един миг, ако няма любов между хората, няма радост и щастие, кошмар е да се живее в свят на тирания и безконечни борби за власт, убийства, интриги, лъжи и подлости, нека и от това се гнусим, от тази жажда за власт и сребролюбие, да гледаме техния край, и да поживеят в охолство това е за малко, но историята помни, историята помни концлагерите за православни Ясеновац, стотици хиляди избити, много деца, но и края на предателите е показателен, на Юда като техен родоначалник и на следващите, много от икуменистите загиват преждевременно в страшни болести, зловоние се разнася от останките им http://www.orthclass.com/zapr/4ikum/12kr.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дърводелеца

  03 Апр 2024 15:36ч.

  Католиците и протестантите изметнаха като чамови дъски. Не случайно навремето старците казаха : по добре чалма, отколкото папска тиара. Е на това му се вика да разпознаваш и да виждаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Olåf

  04 Апр 2024 2:03ч.

  Че булгарете са си турчини.Що честват трети март и разни там смешни шипки и кланета Колко жалки са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  03 Апр 2024 16:26ч.

  Нашата църква по традиция е натикана в ъгъла от политици и медии. Но се радвам, че се чу гласа и, при това по този начин и този въпрос. Не случайно ЕС обяви война на Православието. Причината да не се погаждаме със западняците е точно то и неговите ценности, които формират мирогледа на българина, дори невярващия. И колкото повече откривам разликите между Православието и другите религии, толкова по-смислено го намирам. А съм по-скоро атеист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Апр 2024 16:40ч.

  Това което се случва на Запад си е дин чист Содом и Гомор. Но в Стария завет ясно е описано, как свършва всичко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  03 Апр 2024 20:08ч.

  А още по-добре е описано в последната книга на Новия Завет - книга Откровение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  03 Апр 2024 16:57ч.

  За съжаление и БПЦ е препълнена с джъндърмени ..... не само форумите на новините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  03 Апр 2024 20:15ч.

  БПЦ препълнена с джендърмени?! Длъжни сме да изобличаваме злото но това не е честно твърдение. Иди в най-близкия градски храм в Неделя сутрин, когато има хора на Литургия, преброй джендърите и се върни да ни пишеш за резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова им разбират главите коптирани

  03 Апр 2024 17:21ч.

  Не става въпрос за никакво "благославяне на брак" - венчание, а за благословия каквато се дава примерно на двама приятели или две приятелки тръгнали на път. Няма нищо общо с църковния брак. Не търсете под вола.теле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  03 Апр 2024 17:38ч.

  и ти смяташ, че това е редно? у ред ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кое'ве мой?

  03 Апр 2024 17:52ч.

  Да благословиш двама човека? То това и е главната работа на църквата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички педерасти са евроатлантици

  03 Апр 2024 18:16ч.

  Не знам дали сте могли да не забележите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  03 Апр 2024 18:42ч.

  Не е работа на църквата да се занимава с частните отношения между гражданите в ежедневието. А и мръсните ти похотливи сексуални тайни не се нуждаят принципно от никакъв благослов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  03 Апр 2024 20:20ч.

  "двама приятели тръгнали на път..." муаахаха, на колко години си друже? Лична карта имаш ли? Объркал си форума :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор

  03 Апр 2024 18:08ч.

  полезни за това са житията на св. Стефан Крал Милутин, на св. 26 Зографски Мъченици , св. Марк Ефески, на св. Александър Невски и на св. Цар Борис Михаил,от тях и тримата царе успешно са отхвърлили и победили латинските лъжи и военни нападения, ако си мислим че те имат истинска власт и сила не е така, св. Николай Велимирович предупреждава за бялата демония европа казва че който е издигнат с нечисти методи, лъжи, тирания над другите, той бива презиран от подчинените,живее в страх и нещастие, няма доверието на хората,любовта им, самия той не ги обича и ги третира като жалки роби...велико е Божието дълготърпение, векове е дал за осъзнаване, но днес голям отлив има от католичеството, отнема му се и малкото добро което е имало, и бърза с гей пропаганда да привлече млади нравствено неизградени хора, но така съвсем губи християнски образ. За нас проблема е в криворазбраната цивилизация както пише Добри Войников , в чуждопоклонничеството както пише св. Паисий Хилендарски, а писателя Георги Тодоров в книгата за св. Пимен Зографски разглежда католическата пропаганда през турското робство и става ясно че имат едно непримиримо враждебно отношение което систематически и стратегически прокарват, то не е стихийно а внимателно замислено и коварно, прикрито, докато говорят за мир ни точат ножа...както е било и при цар Колоян, затова не може по човешки да се борим а с Божията помощ, най-вече ключа е в мира и любовта между нас провославните, ако ние православните имаме любов помежду ни, няма как да ни победят и няма от какво да ни е страх.В академичните среди битува едно мнение от високоумие че те са близки до нашата църква, че може да се разберем, но при един трезвен и внимателен преглед различията са огромни, св. Марк Ефески казва че различията между нас са големи като бездна...няма как да се разберем, те никога не са искали да се разберем, те искат да ни владеят и то като тирани, унижавайки православието, което Бог не е допуснал, не допуска, и няма да допусне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор

  03 Апр 2024 20:11ч.

  самата структура на църквата при нас и на организацията на тяхната общност са коренно различни, при нас има съборност, няколко автономни Патриаршии, и важните решения се взимат само при пълно единодушие, всичко се гради върху свещенните Писания, върху Божието Слово, и на събори само когато е сигурно че има свидетелство на Светия Дух се вземат решения, при нас няма земен глава и началник като папата, а главата е сам Господ Иисус Христос, който освен че ни води не се държи като шеф а слиза да се бори за хората и сам повежда борбата, страда с хората, затова се нарича возбранний Воевода и Победител на ада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Olaf

  04 Апр 2024 1:59ч.

  Ами тогава всички там брадати попове да напуснат дарените им църкви .И да си разкарат грозните иконостаси.И да си построят техни.Ясно ли е?Напускате безвъзмездно предоставените храмове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям изразената позиция

  05 Апр 2024 19:04ч.

  Но, според вече многобройните изобличения случаи за сексуални извращения от световни богати и известни личности, става ясно, че влечението към същия пол се предизвиква у човека поради няколко съвкупно появяващи се фактори. Това са среда в която детето е изложено на сексуални провокации в незряла възраст, в недоглеждане от родителите и атаки от педофили. Нормално дете, много трудно ще има хомосексуализъм, ако е израснало в нормална, защитена и любяща среда. А тук каква е ролята на църквата. Единствено може да спасява заблудени души, съгрешиш, като ги подкрепя духовно и като помага за духовното образоване на младите хора. Друг фактор за изкривената сексуалност е и бедността, която провокира много млади хора да избират еднополови контакти с материална цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Контакти ?

  06 Апр 2024 10:15ч.

  Християнските църкви трябва да комуникират по между си. Във времена на напредващ сатанизъм не е време да се връщаме към схизмите . Това не значи икуменизъм ! Православната църква трябва ясно да посочва на нашите братя по Христа заблудите, които им проповядва техния висш клир. Не си мислете че на мнозинството вярващи католици им харесва как Папата благославя гейове..,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е зле

  06 Апр 2024 14:42ч.

  Не е зле Мирянов да преосмисли отношението си към много високите сгради.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм с Мирянов,

  08 Апр 2024 11:54ч.

  но съм съгласен и с вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи