Какво се случи в Буча? Анализ на фактите

Какво се случи в Буча? Анализ на фактите

Что случилось в Буче? Полный разбор украинской провокации – Telegraph

Късно вечерта на втори април и през деня на трети в Телеграм и в Туитър се появяват ужасяващи кадри – пикап с военни на Военните сили на Украйна (ВСУ) кара покрай телата на цивилни граждани. Бързо става ясно, че това е улица „Яблонска“ в град Буча, намиращ се до Киев.

Независимо, че информацията за напускането на войските на РФ от Буча се появи още на 30 март, постовете за голямо количество жертви сред цивилното население се появиха едва късно вечерта на 2 и сутринта на 3 април.

Именно това забавяне във времето предизвиква най-големите подозрения, понеже по-рано украинската страна обработваше всички подобни „факти“ много бързо и точно. Създава се усещането, че това време е било използвано за подготовка на най-мащабната провокация, след мариуполския родилен дом.

Хроника на събитията

Основната теза на украинските и западните медии: руските военни напуснаха Буча, като преди това оставиха огромни жертви сред мирното население.

30 март. Руските военни напускат града.

Фактът, че руските военни оставят града още на 30 март, е потвърден и от украинска страна. На 31 март кметът на Буча с въодушевено лице разказва за „освобождаването“ на града. В речта му няма никакво споменаване за „трупове“ по пътищата и за разрушения. И само след две денонощия постъпва нова информация за „стотици“ загинали.

„31 март ще влезе в историята на нашето населено място и на цялата териториална общност като ден на освобождението от руските орки, руските окупатори от нашите Въоръжени сили на Украйна в нашите населени места“ – съобщава кметът с радостна умивка на лице.

Щеше ли той да се радва толкова, ако десетки негови земляци лежаха в това време разстреляни по улицата? Защо в изявлението си той не казва нищо за зверствата на руските палачи? За мъченията, изнасилванията и убийствата?

Депутатът от градския съвет на Буча и доброволец в териториалната отбрана Катерина Украинцева в интервю за „Медуза“ признава, че руските военни не са разстрелвали хора пред нея. В това интервю тя потвърждава, че за основните разрушения са виновни украинските военни: „Ако ВСУ отговаряха на руската армия по пълната програма, градът щеше да бъде унищожен напълно.“

След излизането на руските войски от Буча, градът е „затворен“ за няколко дни за достъп както на обикновени граждани, така и на журналисти. В същото време сигнали за „жертви“ през тези дни не са постъпвали.


1 или 2 април. Първото подразделение на украинските въоръжени сили, което влиза в Буча, е специалната част на Националната гвардия на Украйна. В официалния телеграм канал на националната гвардия е публикувано видео, заснето от самите бойци на този отряд. В него украинските военни спокойно преминават и ходят по улиците на града – и никакви „планини от трупове“ не се виждат по тези улици.

 

 

След това украинските войници общуват с местните жители – и от населението също няма нито едно оплакване по адрес на „ужасните руски окупатори“. Жителите просто разказват кои обекти в Буча са били използвани от руската армия като бази за настаняване. Това еднозначно доказва факта, че в момента на преминаване на Буча под контрола на ВСУ, в този населен пункт все още не е имало никакви „военни престъпления“. Не е имало нито трупове на улицата, нито общи гробове, нито завързани и разстреляни мирни жители.

Ще отбележим също и че първите видеа с трупове се появяват в Туитър едва на 1 април късно вечерта, а информацията за това започва да се разпространява едва на 3 април.

Тогава, откъде се взеха труповете по улиците на Буча? И кои са тези хора?

Отговорът може би се крие във видеото, направено от териториалн отбранители на Украйна, на което ясно се чува въпросът: „Може ли да стреляме по тях, ако нямат синя препаска?“ и положителен отговор. Първоначално видеото е публикувано от лидера на териториалния батальон Сергей „Боцман“ Коротких.

 


Един войник пита друг:

-  Ето момчета без сини превръзки, по тях може ли да стреляме?

-    Ми значи, ***!

На видеото няма тела със сини превръзки. Там, където има такива, те са бели, което е опознавателен знак на руснаците. Жител с бяла превръзка се възприема като неутрално или съюзно на руските войски лице.

 

 

 

Kotsnews (Александър Коц – руски военен кореспондент – б.пр.)

„Ето още доказателства. Телата в Буча са с бели превръзки – опознавателния знак на руснаците. ВСУ са стреляли по хората, без да знаят имат ли оръжие или нямат. Главното е, че имат бели превръзки, значи са врагове. Украински журналисти, отворете си очите. Не руската войска помля мирните жители на Буча. Бяха вашите доблестни териториални бойци.“

На 3 април около обяд по украинската телевизия се появява втори сюжет, в който се твърди, че в една от сградите в Буча военните сили на РФ са устроили помещение за мъчения, в което са разстрелвали хора. При внимателно разглеждане може да се забележи тази същата бяла „превръзка“. Значи, по думите на Александър Коц, териториалната отбрана е залавяла и мъчила хора, за да извлече информация, а след това ги е разстрелвала за „сътрудничество“ със силите на РФ.

 


 

Александър Коц:

„Ето че вие се подпалихте сами, господа главорези, с вашата постановка в Буча, заради която убихте тези, които сметнахте за агенти на „окупаторите“. С вашето видео се подпалихте.

Сега в украинския сегмент се разпространява това записче, в което се твърди, че в една от сградите в Буча руснаците са провеждали мъчения, и там са разстрелвали хора.

Както писах в предишния пост, местните (не всички, но много) по времето на присъствието на руската армия за всеки случай са си връзвали бели парцалчета или лентички на ръкавите. Това беше нашият опознавателен знак – „свой, не стреляй“. За украинските военни съответно този знак означава „враг“.

А сега внимавайте в екрана, на 22 секунда, на телевизора от ляво – същият този руски опознавателен знак. Влизайки в Буча, териториалните бойци са хващали хора, навирали са ги в мазето, разпитвали са ги, за да извлекат информация и са ги разстрелвали за „сътрудничество“ с армията на РФ.

И сега изкарват убитите от тях хора за жертви на руската агресия. И светът им вярва. Фантастична мистификация.“

В продължение на темата за белите превръзки. На видеото (18+, молим да не се гледа от хора със слаба психика) е показан епизодът с разстрела на екипажа на руската бронирана машина под Харков. Обърнете внимание на ръцете на войника, чието тяло е показано на 7-10 секунди – ръцете му са вързани с бяла лента. Точно така са вързани и ръцете на цивилните, убити в Буча.


Това е характерен белег на действията на нацистките батальони, които те автоматизирано предприемат навсякъде. Видеа, на които хората са вързани по този начин, често се появяват в телеграм канала на същия този Сергей „Боцмана“ Коротких.

Как са могли да се появят телата в Буча?

Отделно внимание заслужава това видео, показано в украинския ефир. Войници влачат след себе си тяло, предполага се, че това е начин да се обезопасят, тъй като в условията на бойни действия често телата на убитите се минират. Това се прави или чрез гранати с издърпан предпазител, на които може да бъде отделен и забавителя за моментално взривяване, или с помощта на обикновени мини, както и със снаряди.

При проверка за миниране, наистина, в телата се забиват сапьорски котки и с помощта на дълъг шнур от укритие, се издърпват, което предизвиква сработване на взривателя. Но всички изброени варианти носят опасност от поразяване на големи разстояния (от 25 до 100 метра, в зависимост от типа заложен под трупа взрив), а на видеото, освен че шнурът е дълъг само 3-5 метра, но и проверката се извършва без укритие. Никой не разминира тела по този начин, което вероятно подсказва, че записът е постановка.

Има странности и във връзка с положението на телата. На множество снимки труповете лежат на земята в малък отрязък на улица „Яблонска“ в Буча, която се намира точно на границата между Буча и Ирпен, пред моста. Всички снимки с трупове са направени на този малък отрязък от местността, в най-близко отстояние от улица „Вокзальная“. Както в разположението на телата, така и в заобикалящия ги реквизит има много странности.

Първо, тялото на мъжа, лежащо близо до оградата, се мести на различните снимки. На оригиналните кадри на Vadim Ghirda от АР тялото лежи на пътя, с чанта близо до главата. Във фона се вижда табелата на улицата. На кадрите на Ronaldo Schemidt, AFP, тялото вече има друго положение – с изместена чанта лежи на тротоара близо до оградата.

Второ, снимките на мъже с „вързани на гърба ръце“ се различават по брой. На снимката от молдавското издание на същия Ronaldo Schemidt, както и на много други, до оградата с палетите лежат три тела. На други снимки, например на Mikhail Palinchak oт Reuters, телата вече са две, а тялото по средата е изчезнало.

Струва си също да се обърне внимание и на „реквизита“ около последното тяло с ръце вързани отзад с бяла лента. До тялото се вижда червена банкова карта (точно до лакътя). На друга снимка картата вече я няма. На снимката на Reuters тази карта е на земята заедно с три други карти, вече доста по-далеч.

Официалната реакция на руската страна

Министерство на отбраната на РФ опроверга обвиненията на киевския режим в убийството на мирни жители в населеното място Буча, Киевска област.

•    Пубикуваните снимки и видеоматериали, които уж свидетелстват за някакви „престъпления“ на руските военнослужещи в град Буча, са поредната провокация.

•    Изходите от град Буча не са били блокирани. Всички местни жители са имали възможност свободно да илязат от населеното място в посока север, включително и в Република Беларус.

•    Южните покрайнини на града, включително жилищните квартали, денонощно са били обстрелвани от украинската армия с едрокалибрена артилерия, танкове и реактивни системи за залпов огън.

•    Всички руски подразделения напълно са излезли от Буча още на 30 март.

•    На 31 март кметът на град Буча Анатолий Федорук в свое видеообръщение потвърждава, че в града няма руски военни, но дори не споменава каквито и да е разстреляни на улицата местни жители със завързани ръце.

•    Особена загриженост предизвиква това, че всички тела на хора, чиито снимки публикува киевският режим, след изминаването на най-малко четири дни не са се вкочанили, нямат характерните трупни петна, а в раните им има несъсирена кръв.

•    Всичко това неопровержимо потвърждава, че снимките и видеокадрите от Буча са поредната постановка на киевския режим за западните средства за масова информация.


Мнението на експертите

Военният кореспондент Александър Коц изрази личното си мнение за ситуацията и потвърди, че след излизането на руските военни, градът още три дни е бил обсипван с артилерийски обстрел от ВСУ.

Александър Коц
„Истината е тази, че руските войски, провеждайки прегрупиране, напуснаха Буча няколко дни преди да бъдат намерени „жертвите на окупацията“. ВСУ не разбраха това веднага и още почти три денонощия обстрелваха града с артилерия, под която е напълно възможно да са попаднали и цивилни.

А когато се опомниха, започнаха, както обикновено, „лов на вещици“, в търсене на всички, които според тях са сътрудничили на „окупационните войски“. В напечено военно време никой не си прави труда да се занимава с доказателсва, появяват се изхвърлени купчини тела с вързани отзад ръце. Само че, състоянието на тези тела говори, че те са били убити най-късно предния ден. Знам как изглеждат трупове, останали на улицата няколко дни. Тук картината е съвсем друга."

В канала „Балканска сплетница“ бяха забелязани сходни сценарии.


Андрей Медведев изказа своето мнение и даде интересен съвет, как могат подобни провокации да се избегнат в бъдеще.

 


Нуждата от провокации

 


Световните медии започнаха седмицата с описания на кървавите събития в украинското градче Буча. Позицията на западните медии е съвършено единодушна: всички обвиняват за клането единствено руските военнослужещи.

 

Основната цел на провокациите, както и в случая с мариуполския болничен комплекс, е да бъде обвинена Русия в нечовешки престъпления – убийства на мирни жители. Но този път кървавата постановка има още една задача – да бъдат оправдани пред световната общественост престъпленията на самите украинци: разстрелите на мирни жители, мъченията и терористичните акции.

Прозренията на западните медии

Миналата седмица, за първи път от началото на конфликта, западните медии обърнаха внимание на това, че украинските военни и националистически батальони масово нарушават Женевската конвенция. Тя, напомняме, забранява всякакви издевателства над военнопленници. След като в интернет се появиха кадри на побой, отрязвания на главите на руски пленени войници, избождане на очите и призиви за кастрирането им, западните медии заговориха за това, че Украйна извършва военни престъпления против руски граждани. Първо по тази тема се изказа германското издание Bild.

Едновременно с това, международната правозащитна организация Human Rights Watch изиска от ВСУ да прекрати публикуването на видеа с руски военнопленници, както и нарушаването на техните права.

С критика към украинската страна излезе даже и агенция Bellingcat, която обикновено е крайно негативно настроена към Русия. Допълнително в петък вечерта беше публикувано интервю с Мариана Вишемирска, една от родилките, която стана „лице“ на провокацията с мариуполския болничен комплекс.

 

Момичето, чиято снимка беше на първите страници на всички световни медии, разказа, че нито тя, нито някоя от другите жени, са чули над Мариупол да летят самолети. Тя съобщи, че всички лекари са били изгонени от военните, а родилките са били преместени в друг корпус (вероятно това е било отделението по офталмология). Вишемирска потвърждава, че веднага след атаката тя и другите родилки са били снимани без разрешение от журналист от Associated Press, облечен във военна униформа, който се появил на мястото на събитието едва ли не по-рано от спасителите. Интервюто изцяло доказва, че сградата с бременните жени е била взривена от ВСУ и националисти от „Азов“, което нанася сериозен удар по репутацията на украинската пропаганда. И на украинската страна й е нужен ответен удар.

Превземане на повествованието

Съществува такъв термин – „превземане на повествованието“, който се състои в това, че когато едната страна в конфликт желае да се прекрати обсъждането на нейните грешки, преднамерено започва да обвинява другата страна в същото. Това е описано в телеграм канала „Безпощадният пиар“:

„Колко удобно тя [ситуацията в Буча – бел. ред.] се появи само седмица след разпространената в информационното поле новина за разстреляните от националистките батальони военнопленници от ЛНР/ДНР, за което, в резултат от уместен въпрос, започнаха да пишат, макар и в неутрален ключ, водещи чуждестранни медии. Какво ни говори това, на нас, които внимателно следим медийното пространство? Това, че работи медйна технология, поставена в услуга на украинската военна пропаганда.“

В допълнение към провокацията в Буча, в понеделник беше публикувано изявление на пълномощника по правата на човека за Украйна Людмила Денисова, че руската страна нарушава правата на военнопленниците. То се основава на разпитите на украински военнопленници, които са били разменени с руски такива, в това число граничари от Змийския остров.

„Военнопленниците са били отведени в неизвестна посока и настанени в палатков лагер при температура на въздуха от -20 градуса, вследствие на което много от момчетата имат измръзвания. Били са третирани като затворници, морално подтискани и охранявани от куче, докато се разхождат в двора.

Подобни действия на Русия са нарушение на Член 13 от Женевската конвенция относно третирането на военнопленници, който набляга на хуманното отношение към военнопленниците. В допълнение, военнопленниците трябва винаги да бъдат защитени, особено от актове на насилие или унижаване, както и от публични обиди и любопитство. В нарушение на Член 26 от Женевската конвенция относно третирането на военнопленници, украински граждани са били държани гладни понякога с дни.

Ще призова комисията за разследване на нарушаването на човешки права към ООН по време на руската инвазия в Украйна и експертната мисия, създадена от ОССЕ по Московския механизъм, да вземат предвид тези нарушения на правата на украинските военнопленници.“

В текста се казва, че войниците са били принуждавани да нощуват в палатки на двайсетградусов студ, и срещу тях са пускали куче. Макар че в Севастопол, където са били украинските пленници температурата никога не пада до -20, и освен това, през март 2022 в Крим нито веднъж не е имало минусова температура на въздуха. Още повече, че на видеозаписите от интервюто на украинските войници не се виждат следи от бой, а самите войници говорят напълно искрено.

Публикацията на Людмила Денисова се появи едва на 4 април, при положение, че размяната на пленниците се състоя четири дни по-рано. Без провокацията в Буча, изявлението на омбудсмана вероятно би останало незабелязано. Затова сега, специално за западните медии е подгтовен „медиен пакет“ – в него има и „убийства“ на мирни жители, и „издевателство над военнопленници“.

Кой уби мирните жители в Буча? Резюме.

Част от жертвите са хора, убити от местните украински подразделения, в това число отряда на националиста „Боцмана“. Това се потвърждава от самите украинци.

Останалите тела са следствие от артилерийския обстрел, който извършваха ВСУ след оттеглянето на руските войски – за това свидетелства голямото количество осколки от артилерийските удари във видеото. А също и от безразборната стрелба на украинските войски и азовците, които влязоха в града. Това се потвърждава и от голямото количество трупове на хора с бели „неутрални“ превръзки (използвани от министерство на отбраната и от мирните жители), както и видеозаписите, в които представители на териториалната отбрана на ВСУ ясно се интересуват „може ли да стрелят“ и получават утвърдителен отговор.

На 31 март, след оттеглянето на руските войски, кметът на Буча докладва, че градът е освободен, но не обелва нито дума за жертви и трупове по улиците. Информацията за тях се появи едва след четири дни, което повдига все повече въпроси.

Също така, телата с вързани ръце са характерният почерк на украинските бойци и местни военни групи. Това се потвърждава от многобройните видеозаписи, с които те се хвалят в социалните мрежи.

Депутатът от градския съвет на Буча и доброволец Катерина Украинцева, в интервю за „Медуза“ признава, че руските войски не са разстрелвали хора там, където тя е била. Тези, които лежат на улица „Яблонска“, са загинали в резултат от хаотичната стрелба на ВСУ. Потвърждава също така, че за разрушенията са виновни най-вече украинските сили: „Ако ВСУ отговаряха на руската армия в пълен обем, градът щеше да бъде напълно унищожен.“ Тя казва също и че нейният дом е бил обстрелван от бронирана разузнавателна патрулна машина, само че такава остаряла машина на въоръжение в руските Въздушно-десантни войски, които контролираха Буча до 30 март, няма – това е машина, която основно е на въоръжение във ВСУ.

Остават ли съмнения?

От страна на ВСУ и украинските медии и телеграм канали имаше огромно количество провокации. След като първата вълна от ужаса на провокацията в Буча премина през социалните мрежи, започнаха да се появяват снимки на мъртви деца със съобщения, че това са новите жертви в Ирпен и Буча. Те бяха публикувани от проукраински телеграм канали, като „Униан“ и „Киев. Най-важното“.

Униан:
 

„В Ирпен и Буча бяха открити убити деца под 10-годишна възраст, със следи от насилие и мъчения.
На някои от убитите деца са вързани ръцете. Деца. Връзвали са деца. Застреляни като кучета. Убити жени. Момичета под 10 години с разкъсани влагалища. Ирпен, Буча, Дмитриевка. Как може да се живее с това и струва ли си изобщо да се живее. Как да обясним това пред себе си? Как? Проклети да са тези, които са го направили, които не са го спрели и целите им семейства за много поколения напред!“

Униан:
„Изтрихме снимката с мъртвите деца. Информацията засега не е потвърдена. Извинявайте.“
Киев. Най-важното:

„Снимката в предишния пост не е от Буча. На снимката се вижда тригодишната Арина Бутим, която лежи върху тялото на 17-годишната си сестра Вероника Бирюкова, в хладилните камери на Николаевската областна морга.
Постът е изтрит.“

Търсенето по снимки помогна да се установи, че тази снимка с мъртви деца се е появила в мрежите на 12 март, като е била свързана с изтритата статия на „Новая газета“ (препратка към архив, посветен на събитията в Николаев). Снимката се използва отново в статия от 30 март. Телата на децата са описани така: Арина Дмитриевна Бутим и Вероника Александровна Бирюкова. Докарани на 5 март, 17:00 часа. Живяли в село Мешково-Погорелово.

Официалният брифинг на министерство на отбраната на РФ за 5 март съобщава, че в този ден силите на РФ са били ангажирани в населените пунктове Новониколаевка, Комсомолское и Шевченко, в Николаевска област.

Военни части на РФ не са били в Николаев, имало е ракетни и авиационни удари по военни обекти, разположени в града и околностите му. В частност, село Гороховка, където е бил разположен зенитно-ракетен дивизион, окомплектован със зенитно-ракетни комплекси ПВО-300. Вързаните ръце на децата ясно показват, че те не са загинали от артилерийски обстрел.

Когато стана ясно, че информацията е недостоверна, се наложи медиите да свалят постовете и да поднесат извинения. Междувременно ВСУ вече съобщаваха за разстрел на мирни граждани от руски военни в Чернигов, когато в града не е имало никакви военни сили на РФ.

 

 

Провокация беше и историята с разрушения от въздушни удари родилен дом в Мариупол – и последното съмнение за постановка беше разсеяно от личното изявление на блогърка.

Както и речта на Зеленски в Израел за унищожаването на Бабий Яр. Проведеното от израелски журналист разследване не намери никакви потвърждения за това.

 

 
 

Да си спомним и поставеното видео с „донбаските опълченци“, които се оплакват, че ги „водят на заколение“. Или сюжетът с унищожените колони руски войници – загиналите се оказаха бойци от ВСУ, това показва попадналият в кадър етикет с фамилия „Мiщенко“.

Новината за руския танков обстрел по дом за възрастни хора в Кременна, също се оказа фейк. Тази информация започна да се разпространява на 20 март, независимо че се твърдеше това да се е случило на 11 март.

 

Още една нашумяла история е взривеният театър в Мариупол.

 

„Азов взриви театърът в Мариупол, където бяха затворени 200 мирни граждани“


Фейк: Руската авиация нанесе удар по сградата на драматичния театър в Мариупол. Началникът на министерство на отбраната на Украйна Алексей Резников заяви, че РФ се опитва да унищожи страната му.

Истина: Никакъв въздушен удар по градски обект, където са могли да се укриват обикновени граждани на Мариупол, не е имало. Това заявиха от министерство на отбраната на РФ. Тази нова провокация беше извършена от бойците на националистическия батальон „Азов“, които взривиха минираната от тях сграда. Съдейки по всичко, те са смятали да припишат това на бомбен удар на въздушните сили на Русия.
За „бомбардирането на театъра“ след министъра на отбраната на Украйна, побърза да се изкаже и Зеленски. Той заяви, че сградата е разрушена, а количеството жертви предстои да бъде изчислено. Всичко това се обезсили от думите на украинския депутат Сергей Тарута: бомбоубежището под театъра не е пострадало, всички хора са живи...“

Никакъв въздушен удар по градски обект, където са могли да се укриват обикновени граждани на Мариупол, не е имало. Това заявиха от министерство на отбраната на РФ. Тази нова провокация беше извършена от бойците на националистическия батальон „Азов“, които взривиха минираната от тях сграда. Съдейки по всичко, те са смятали да припишат това на бомбен удар на въздушните сили на Русия. Подготовката е била осъществена предварително: на 12 и 13 март в Туитър и Телграм има съобщения, че „Азов“ планира да взриви сграда и да обвини за това руските военни. Вероятно тогава е било заснето и видеото, показващо граждани в театъра (според различните съобщения от 200 до 1000 души). На видеозаписите в диалозите на очевидци отчетливо се чува, че руските самолети летят, но не атакуват граждански обекти в Мариупол. Във видеото (1:30) на въпроса къде са били разположени танковете на украинските бойци, жена отговаря: „...пред бомбоубежищата. Отивайки си, разбиха театъра, просто отивайки си, чисто и просто, донесоха при нас хората с осколки и край...“

Напомняме, че до този момент не са представени никакви доказателства за авиационен удар.

Необходимо е винаги внимателно, разумно и смислено да се следи ситуацията, да се препроверява постъпващата информация и да се чакат официални потвърждения или опровержения. По този начин ще предпазите себе си и близките си от страшното оръжие на дезинформацията и пропагандата.

 

Източник: telegra.ph

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Правен, факултетът е правен!

  07 Апр 2022 15:37ч.

  Тука е редно проф. Вълчев да каже има ли абсолютна истина, факти, обективна действителност, или всичко е мнения, твърдения, позиции, гласове, повествования. Поредния Пинокио на високи позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  07 Апр 2022 17:54ч.

  Всяка статия, която е на руски, предизвиква естествено отхвърляне от обективния наблюдател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  08 Апр 2022 10:08ч.

  А всеки който се именува като "Степан Бандера" се оказва че иска да бъде оприличен на доказан военно-престъпник от преди 70 години... То бива тъпи тролове, ама чак толкова... Нали идеята е да се направи публиката съпричастна на Украинците, защо се ползват имена на официални украински престъпници? Давайте направо - наименовайте се "Др.Менгеле", " Адолф Айхман""Чикатило" и т.н. и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Минаващ", нали, страшно тъпи са нашенските проукраински тролове!

  08 Апр 2022 11:24ч.

  Само като им видиш "никовете" и писаниците и ти стават ясни колко са ограничени умствено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Matjfz

  04 Юни 2022 10:18ч.

  furosemide 40mg cost - <a href="https://ivermecptin.com/">ivermectin 3 mg stromectol</a> generic ivermectin for humans

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Swiowi

  09 Юни 2022 2:12ч.

  cheap lisinopril 5mg - <a href="https://omeprazolepx.com/">prilosec 10mg us</a> order tenormin 50mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Unckzp

  17 Юни 2022 19:14ч.

  diltiazem online order - <a href="https://zithromycins.com/">buy zithromax 500mg without prescription</a> neurontin 600mg sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bcqmts

  21 Юни 2022 12:57ч.

  order sildenafil 150mg generic - <a href="https://rtadalafil.com/">buy tadalafil</a> cialis uk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mriwpi

  23 Юни 2022 5:26ч.

  provigil 200mg tablet - <a href="https://rpmodafinil.com/">buy modafinil pills</a> buy rhinocort

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cpjcta

  24 Юни 2022 23:41ч.

  buy isotretinoin 10mg pills - <a href="https://ramoxicillinp.com/">amoxil over the counter</a> tetracycline 500mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qwhyaf

  30 Юли 2022 12:36ч.

  sildalis drug <a href="https://lamotriginep.com/">lamictal 200mg cheap</a> losartan tablet

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zljjtm

  06 Авг 2022 11:56ч.

  cheap fluconazole <a href="https://sildedpill.com/">viagra 100mg price</a> sildenafil overnight delivery

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ywaftz

  07 Авг 2022 18:25ч.

  female cialis cvs <a href="https://sildenedpill.com/">sildenafil for sale</a> viagra 150mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  07 Апр 2022 15:46ч.

  Нацистите избиха за пореден път своите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В скандалната дезинформационна война срещу обективността,

  07 Апр 2022 16:10ч.

  която водят корпоративните медии (и повечето папагалстващи български), се пренебрегва и влизането на нацбатальона в Буча, и ред други посочени тук факти. Сигурно ще има още крещящи провокации - в опит укронацистите да скрият своите действия. Има заплаха и от все още работещите биолаборатории на Пентагона в Западна Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  07 Апр 2022 17:52ч.

  Да не би да наричаш путинските лъжи обективна информация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втори път!

  07 Апр 2022 16:14ч.

  Продали сте принципите, морала и честта си. Престъпленията на пуснатите да безчинстват роби, грабежи, изнасилвания, убийства, нямат оправдание. И всеки който шикалкави по техен адрес е съучастник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боцман

  07 Апр 2022 17:35ч.

  Имаш предвид освободените от Зеленски затворници и събраните от улицата, на които беше дадено оръжие от властите в Киев, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б. Томов

  07 Апр 2022 16:31ч.

  Президентът Путин го каза: "Западът е империя на лъжата." Как ще изгазим от това блато (лъжи от масмедиите и политиците), не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грозната действителност

  07 Апр 2022 16:37ч.

  Украинци избиват украинци.. А евростадото ръкопляска въодушевено..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратиха дори Индия

  07 Апр 2022 18:06ч.

  Има нищожна вероятност това, което казваш, да е вярно. Но вместо да заложат на червейчето на съмнението, пиарите на Кремъл измислиха кампания за агресивно отричане, която доведе до пълен крах на Русия на фронта на пропагандата. Стигна се до там отвращение от руските действия в Буча да изрази самата Индия, на неутралитета на която руснаците толкова се радваха допреди няколко дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самата Индия ли?

  07 Апр 2022 20:18ч.

  Много сте гладки, ве..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдалеч

  07 Апр 2022 16:42ч.

  Късно е либе за китка! Казах го и в началото на войната, когато стана ясно, че ще се стигне дотук - кьорав карти не играе. Като не знае Путин как се води война в 21-и век, да не я беше почвал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след месец

  07 Апр 2022 16:45ч.

  го кажи пак, ако ти стиска..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдалеч

  07 Апр 2022 16:49ч.

  След месец Украйна ще е обявена за победител, ако ще и цялата й територия да е присъединена към РФ. В учебниците също ще го пише и така ще го учат бъдещите деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си сигурен и наперен.

  07 Апр 2022 17:57ч.

  Пилците се броят наесен. "Искаш ли да победиш врага — възпитай децата му". Кой ще обучава и възпитава децата на окраина? Ще поживеем, ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия губи

  07 Апр 2022 18:00ч.

  Не знам дали Украйна ще е победител, но съм сигурен, че Русия ще изгуби войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственото сигурно е:

  07 Апр 2022 18:04ч.

  Който се е родил - ще умре. Всичко останало са: приказки под шипковия храст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • га цъфнат налъмите

  07 Апр 2022 16:51ч.

  може и това да стане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямам никакви сантименти към украинците. Имал съм работа с тях,

  07 Апр 2022 17:32ч.

  Но вижда се, бият се отчаяно и до смърт. Не всеки народ го умее. Своболюбие ли е, слободия ли, винаги съм мислел, че е второто, но само свободен човек може да се бие до смърт, без страха от заградотряда зад гърба му, от страха от публичния разстрел за назидание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Апр 2022 17:46ч.

  " но само свободен човек може да се бие до смърт" дрън-дрън! И хитлерюгендчетата се биха да смърт, но бяха ли свободни? Не, главите им бяха напълнени с нацистки лозунги. Казвате, че хохлите се бият до смърт - откъде се вижда? Но, да приемем, че е така. От какво са свободни? Свободни са от морал, съвест и достойнство. Достойният човек не лъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Апр 2022 17:49ч.

  Иначе и аз съм имал работа с хохли. Хитрожопые екземпляри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бият се до смърт нацистите от нацбатальоните, защото знаят, че за тях пощада няма да има. Редовните войници от ВСУ се предават на тумби от по 100-200 човека!

  08 Апр 2022 11:32ч.

  Ииииииииии........оооооооооооооо..............чудо! ............ Руснаците НЕ ги доубиват с вързани ръце, а дори им оказват медицинска помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  07 Апр 2022 17:50ч.

  Дивата омраза към украинците плюс робско кланяне на руснаците е извратеност. Тази нова пропаганда на путинските средства за дезинформация не се приема на сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шухевич

  07 Апр 2022 18:01ч.

  Дивата омраза е присъща на бандеровщината - справка ВОВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, колега

  07 Апр 2022 18:27ч.

  И ако някой смята, че преувеличавам, да си спомни цитата, който Путин използва малко преди началото на войната: "Нравится не нравится - терпи, моя красавица". Изреченийцето е част от произведение, описващо секс с труп на жена в гроб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сателити

  07 Апр 2022 17:58ч.

  Над Буча има както американски, така и руски сателити. И двете страни знаят много добре какво се е случило. Срещу американските сателитни снимки Кремъл можеше да извади свои. Но не го направи, а както обикновено се зае с глупаво отричане на очевидното. Резултатът беше опустошително поражение на фронта на пропагандната война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това в Буча малко напомня на Батак

  07 Апр 2022 18:01ч.

  Ако някой не знае, да напомня, там са българи срещу българи. Имаше една църквица пълна с черепи, някои съвсем мънички. Дядо Николай Пловдивский я оскверни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путинисти - Батак

  07 Апр 2022 18:12ч.

  Българските путинисти, отричащи убийствата в Буча, са част от хората, които преди 15 години разпалиха истерия във връзка с публикуването на едно не особено кадърно написано академично съчинение, изследващо паметта за клането в Батак ("Митът Батак"). Както се казва, и тяхната не е лесна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски снайперисти "тренирали" в Гостомел, предградие на Киев, стреляйки по мирни граждани, а след това телата са скрити в гараж

  07 Апр 2022 18:09ч.

  https://dnes.dir.bg/svyat/telata-na-11-tsivilni-sa-otkriti-v-garazh-v-kievskoto-predgradie-gostomel-video-18

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • HRW описва очевидни военни престъпления в контролирани от Русия райони в Украйна

  07 Апр 2022 18:21ч.

  https://www.hrw.org/news/2022/04/03/ukraine-apparent-war-crimes-russia-controlled-areas

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  07 Апр 2022 18:26ч.

  Кадиров днеска станал ген. лейтенант. Честито на всички копейкаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pi Ar Sevi Boiko

  07 Апр 2022 18:42ч.

  Еее, най-накрая успя да се докара равен по чин на идола ти от Банки. Верно честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ксения и Максим, цивилни във водеща кола от колона за евакуация от десетина други МПС-та със семейства цивилни с деца, са разстреляни безпощадно

  07 Апр 2022 18:26ч.

  Документорано от дрон на немска разследваща медия, случайно прелитащ над района. -> https://www.bbc.com/news/world-europe-60929530

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още убити цивилни на магистрала Е-40 покрай киевските села Мрия/Мечта и Мила

  07 Апр 2022 18:35ч.

  https://www.bbc.com/news/world-europe-60949791

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Башата Руслан е застрелян и убит хладнокръвно и умишлено, тръгнал за хуманитарна помощ, заедно с 14-годишния си син

  07 Апр 2022 18:44ч.

  Юрий, 14-годишният син, оцелява по една случайност, защото главата му е скрита от качулката на суитчъра и рашистът не улучва. -> https://www.bbc.com/news/world-europe-60989121

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русский мир" в Бородянка

  07 Апр 2022 18:48ч.

  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-61002623

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На фронтовата линия с териториална украинска армия за отбрана на жилищни квартали в Харков от обстрел с рашистки бомби "град"

  07 Апр 2022 18:55ч.

  Какви военни обекти и цели има в жилищни квартали?! ---> https://www.bbc.com/news/world-europe-60785679

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профилактика

  07 Апр 2022 19:45ч.

  Там се настаняват вражески военни сили - за прикритие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За кого са вражески силите, които отбраняват Украйна от окупаторите рашисти?!

  07 Апр 2022 22:56ч.

  В Украйна "врагове", а по-скоро ТЕРОРИСТИ са рашистите, нахлули да окупират, мародерстват, изнасилват, разрушават, убиват суверенен народ! С танк разстрелват невинна жена, "освободителите" --> https://www.dailymail.co.uk/news/article-10695353/Heartbreaking-story-one-saddest-images-war.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украински медици спасяват уязвими деца, много от които вече сираци под "фойеверките" на "Русский мир"

  07 Апр 2022 19:05ч.

  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-60956242

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  07 Апр 2022 23:49ч.

  https://segabg.com/hot/category-foreign-country/germanskoto-razuznavane-zasyaklo-razgovori-mezhdu-ubiycite-bucha

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  07 Апр 2022 23:56ч.

  "Жител с бяла превръзка се възприема като неутрално или съюзно на руските войски лице". Манипулација! Бјалата превръзка е наложена от окупаторите за обозначаване на цивилните лица, които трјабва да ја носјат, да вървјат бавно, ръцете да се виждат, а не в джобовете.А руската версија-с бјала лента, значи те били лица, съюзни с руснаците и следователно, убити от украинците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Апр 2022 0:03ч.

  друга наредба на окупаторите-лека кола да не се кара освен когато има “зелен коридор“. Има видео от дрон, лека кола спира на 50м от КПП с руснаци, човекът излиза с вдигнати ръце и е застрелјан. Или друго видео-лека кола е отбила по пътја, отпред на улица напречна на колата на 60-70м минава колона руски танкове, първијат спира, завърта купола и с 1 изстрел прострелва колата/2 старци убити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  08 Апр 2022 4:01ч.

  подобен случай, човекът е с вдигнати ръце и разстрелян 2:10 мин https://www.youtube.com/watch?v=PAyl2XiWZyo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Апр 2022 0:13ч.

  човек трјабва да е много прост за да заложи информирането си само на СМИ цензурирани от държавата...путинофилите в БГ го правјат с удоволствие. И повтарјат като зомбирани-укронацисти, фашисти, денацификација. Така е в Украјна, такъв е всеки, којто не е съгласен с Митрофанова. Дебили, сър...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Медуза" пусна критично видео, доказващо убити цивилни в Буча, докато руските войски са били разположени в града

  08 Апр 2022 0:24ч.

  Руското министерство на отбраната не отговори на искането на "Медуза" за коментар към момента на тази публикация. -> https://meduza.io/feature/2022/04/07/meduza-publikuet-vazhneyshuyu-videozapis-dokazyvayuschuyu-chto-mirnyh-zhiteley-v-buche-ubili-v-to-vremya-kogda-v-gorode-stoyali-rossiyskie-voyska?utm_source=telegram&utm_medium=live&utm_campaign=live

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подполковник Азатбек Омурбеков е заподозрян за организиране на зверствата в Буча

  08 Апр 2022 9:32ч.

  Руският командир, заподозрян в извършване на "съвършено нечовешки" военни престъпления в Буча, е описан като войник-ветеран, който наскоро беше благословен от Православната църква. Руските войски под негово командване са убивали цивилни и има съобщения за брутално изнасилени жени и деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вихри се неистова пропаганда

  08 Апр 2022 10:30ч.

  Но военната операция се развива по план..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  08 Апр 2022 11:54ч.

  Нацистките изверги са много активни тука. В полза на САЩисаният паразит и Албионския партньор. Безумието на прислугата им и тук е концентрирано във факта, че служат на унищожителите на човечеството и на дълбоко аморални, престъпни шайки на капитала, обхванали с метастазите си човечеството. Единствената активна сила насреща им е РФ. Ерго?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Апр 2022 15:21ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=OV0HgDRw2co

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво се случи в Буча? Почти нищо.

  09 Апр 2022 17:08ч.

  Ако го сравним с това в Източна Прусия след прочистване от населението ѝ, за да бъде заменено с друго, от расата на победителите. Ето това са мащаби, това е подвиг достоен за стометрови паметници и киноепопеи. Потърсете в интернет, забележително е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво Се Случи В Буча? Случи се САТАНИЗЪМ.

  13 Апр 2022 21:26ч.

  Градът беше насилван и мародерстван на 31-ви март, 1, 2 -април от цивилни мародери, охранявани от ВСУ. Нацгвардейци избиха множество цивилни, осмелили се да протестират притв разграбването на квартирите им. Убити бяха и няколко от участниците в грабежите. Труповете отидоха за Инсцениравката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи