Как ФБР и социалните мрежи цензурират неудобните истини

Как ФБР и социалните мрежи цензурират неудобните истини

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно'', БНР. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Истината стана дезинформация, скептицизмът вече е екстремизъм, а манипулацията получи повишение до „проверен от независими експерти факт.

Първата поправка в Американската конституция е историческа гордост на могъщата държава. Дизайнът на този легендарен закон от 1791-а година трябва да гарантира, че федералното правителство няма да цензурира словото на гражданите и да се намесва в свободния пазар на идеи.

Но какво се получава, когато словото на гражданите и пазарът на идеи се концентрират в шепа дигитални конгломерати, а те от своя страна влязат в съглашение с репресивните органи на властта, за да заглушават различните гледни точки като в същото време използват технологията, за да налагат официално одобрените от правителството тези и теми? Уви, за подобно покварено явление сигнализира преди дни разследващият журналист от „The Intercept“ Ли Фанг. 

Той публикува изтекли официални документи, които демонстрират системната съвместна работа между висшите ръководства на могъщи дигитални социални платформи като „Фейсбук“ и „Туитър“, и федералното правителство в лицето на ФБР и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Изнесената информация показва как те заедно обсъждат цензурирането на пълна палитра от теми като катастрофалното изтегляне на американската армия от Афганистан, коронавирус пандемията, „расовата справедливост“ и характера на американското влияние и въвличане във войната в Украйна.

Допълнителна светлина върху тайната операция по смазване на свободното слово хвърлят и документи, разкрити по време на делото на главния прокурор на Мисури срещу администрацията на Джо Байдън, според което така наречените „Биг Тех“ компании работят с властта за потискане на правата на гражданите, гарантирани от Първата поправка в Конституцията. 

Репресивните органи на федералната държава са форматирали желанието си за цензура като „борба с дезинформацията“. Изобилие от имейли демонстрира колаборация между Департамента по вътрешна сигурност и частния сектор. В един от информационните течове четем как висш шеф в „Майкрософт“ пише до Департамента по вътрешна сигурност следното: „Платформите трябва да бъдат в комфорт с правителството“. 

Според разследващия журналист през последните години се е формализирал процес, в който държавни служители директно посочват на „Фейсбук“, „Туитър“ и „Инстаграм“ какво съдържание да бъде ограничавано и премахвано. Фанг твърди още, че представители на ФБР и други служби са се срещали всеки месец с ръководствата на частни компании. 

Разкритията потвърждават подозренията, че свободното слово е превърнато в цинично куха фраза, а дезинформацията - в парола за манипулация. Вероятно вървим и към формална, медийно подкрепена мутация във фразата, с която в последно време най-банално се злоупотребява - „евроатлантически ценности“. Свободното слово вече де факто е изпаднало от този явно динамичен пакет с бюрократични скрижали. На негово място удобно се намества „борбата с дезинформацията“. А какво точно е това – ами, каквото си избере институционалната власт. Терминът е еластичен и абстрактен, от онези, които се решават от специално избран борд за „проверка на факти“. Подобни структури традиционно включват колекция от НПО-клонинги, завършили едни и същи специалности в едни и същи университети, гласуващи за една и съща партия и споделящи едни и същи „ценности“. 

През такива сертифицирани експерти минава легитимацията на сношението между „дълбоката държава“ и широката хватка на няколко корпорации върху човешкото общуване.

Потокът на информацията вече зависи от идеологическите капризи на политизирани актьори и безлични бюрократи от трибуквените агенции на постоянно разрастващата се федерална държава. Идентични са процесите и на Стария континент. 

Ето защо е животинската паника покрай придобиването на „Туитър“ от ексцентричния предприемач Илон Мъск. На втория ден той уволни цялото висше ръководство на платформата – точно хората, разкрити като съучастници на властта във Вашингтон в планирането на цензурирането на потребители. Точно хората, взели решението за премахването на акаунта на Доналд Тръмп и хиляди други несъгласни с бюрократичния консенсус. 

В сърцето сме на информационна война. Сливането на партия, администрация и частен сектор в един съгласуван режим е застрашено от хора като Илон Мъск. Захватът на бюрокрацията върху информацията изглежда уязвим. Очаквайте неописуем натиск върху новия собственик на „Туитър“. 

Стремителният технологичен прогрес доведе до безпрецедентно комуникационно овластяване на няколко компании, създадени от младежи, които не са и подозирали, че могат да станат „новите господари на Вселената“. Повечето от тях не устояха на изкушението и решиха да участват в най-големия експеримент на нашето време – пълната подмяна на реалността. Истината стана дезинформация, скептицизмът вече е екстремизъм, а манипулацията получи повишение до „проверен от независими експерти факт“. Но в процеса се погуби всяка пропорция, елиминирано е елементарното приличие. Време е цялата тази грозна машинария да грохне.

 

Източник: БНР

 

Коментари

 • Марк МЕТА Шикългрубер

  14 Ное 2022 13:39ч.

  Е това вече е новина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  14 Ное 2022 14:20ч.

  сеееленете не ги зъгрявът тиъ приказки >слушам редовно хоризонт и ВА,свалям му шапо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  14 Ное 2022 14:31ч.

  но имам една молба към ВА>нешто дъ драсне за спртните новини нъ хоризонт които всеки ден нъпоително ни информирът за резулататите по хокей и баскетбол в штатите >май чи не е баш по темътъ ну и можи дъ я зъсягъ> политНоукоректно ште блъгодъря за едно философско мение И нъ Волгин и нъ перлътъ нъ хоризонт Силвито Вiiiiликовъ>предвърителну блъгодъря зъ коету>зъшто пропускът резултатите зъ амерички футбол зумбайшпил>къту как тъка>нешту казъх ли или издрибнявъм>вчеръ беши уйййййкинд нъли или

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пишман псевдоинтелектуалец

  14 Ное 2022 15:18ч.

  М-да-а. Типично Оруелски свят. Бялото е черно, черното е бяло. Крадецът вика: Дръжте крадеца! Тотален терор над нормалността! Току-що препрочетох една статия на Сергей Баранов (основател на лечебен център в Перу) от септември 2021 г., която все още е актуална (https://www.wakingtimes.com/psycho-spiritual-immunity-in-the-era-of-mass-psychosis/; https://rielpolitik.com/2021/09/26/mind-games-psycho-spiritual-immunity-in-the-era-of-mass-psychosis-by-sergey-baranov/) Откъси: ... Навлизаме в ера на обърната реалност, където лошото се смята за добро, а доброто се счита за лошо. Хора, които трябва да бъдат затворени в психиатрии и затвори за престъпления срещу човечеството, изготвят глобални здравни политики и диктуват на останалия свят как да живее. ...разберете, че ви водят към психотичен срив, който ще се случи, ако не защитите психиката си. Системният психологически тормоз, на който сме подложени, е психо-духовна отрова ... Това е същата тактика, която се използва в затворите, за да се насърчи подчинението. .. Поддържам здравия си разум чрез тясна връзка с Майката Природа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Ное 2022 15:46ч.

  Не знам... вижте кой плати на Мъск за сателитите, чия собственост са те /не са негови/. Не си мислете, че парите му позволяват да си качва сателити на корем, не става така, напоследък масово си играят с хората, дават им уж каквото искат, а се оказва поредното разочарование! Не вярвам на Мъск!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Ное 2022 16:53ч.

  Едно е да цензурираш, друго е просто да ги забраниш като в Рашастан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами не е така, питай Мужика

  14 Ное 2022 17:26ч.

  той е специалист по мужишките работи, а ти сега турчин ли го изкарваш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  14 Ное 2022 19:19ч.

  Първо - желателно е читателите да се възхитят от правилната постановка и отлично състояние на предните зъбки на анализатора Владко Апостолов! Моля да аплодирате и класическата му древногръцка пипонеста глава, както и Арисотеловите очилца, кацнали като диадемка на главата. Направете го, вземете адреса и на стоматолога, и на учителя му екзисетнциално-философски танци! Нека сега видим какво е изапраскал палавият Владко. Видно е че, преди да напише текста си, той дълго е играл и с пишонката си, и с Плашко. Плашко е космато, дългокуресто, еректирало мече, олицетворение на световното есенно тайнство. Плашко го гушкат всички журналисти-анализатори. Докато го притискат към себе си, той им разказва за прочутата тайна задруга, в която участват три световни банкерски фамилии, висшите ръководства на най-могъщите разузнавателни служби, стопаните на дигитални социални платформи, ФБР и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. В същата задруга са МОСАД и ГРУ, но техните представители са се маскирали като чашки от чаен порцеланов сервиз от времето на император Кианлонг. Целта на световната задруга е да се оправдят средствата, а нарочни андроди лъжовно симулират интензивна комуникация между нейните членове. Част от разменяната информация задължително и съвсем "случайно" попада в ръцете на бдителни журналисти. Обикновено им я предостанят курви, спали с пропаднали агенти на ЦРУ или разочаровани разузнавачи, изоставени от своите гей-приятели. Читателите с лекота се пристрастяват към журналистическите разкрития и охотно ги споделят на своите секс-партньори дори и в най-интимните моменти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  16 Ное 2022 20:50ч.

  Много точен коментар. Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи