Кабинетът D&G може да не роди нищо за 9 месеца

Кабинетът D&G може да не роди нищо за 9 месеца

Трудно е да се намерят прилични думи, с които да опишат двата труса, които удариха България този май. Атаката на ГЕРБ срещу главния прокурор Иван Гешев извади на повърхността не просто мръсната пяна на прокуратурата, тя доказа, че държавата ни е превзета от мафията, че живеем в страна без справедливост. Защо съществуваме, ако държавното ни обвинение прилича на мафиотско сборище, ако партиите се месят грубо в правораздавателната система, която пък държи "дела на трупчета" и т.н., и т.н.? Ако "Гешевгейт" извади на преден план тъжното положение на държавата ни, то вторият скандал - решението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да управляват заедно, като ротират премиерското кресло - нагледно ни обяснява защо сме се докарали до тук. Защото

държавата се управлява от калпави лидери, 

неспособни да живеят прозрачно, принципно и от страната на истината. Защото партийните върхове са населени с послушковци, ужасна комбинация от глупави, слаби и страхливи люде, които не могат два дни подред да поддържат една позиция. Защото партиите ни са лидерски и няма никакво значение мнението на другите съмишленици. Тъй като 90% от политиците са случайно попаднали на сцената хора, издигнали се не благодарение на себе си, а на кукловодите си, те често изпадат в смешни и жалки ситуации. Ако вятърът по върховете се смени, може да наблюдавате с просто око как политиците ни, които до вчера са плюли на едно място, днес вършат там друго действие...

Вижте какво се случи около т.нар. ротационно премиерство 

Първо, идеята за ротацията е екзотична, но не е чак проблемна. Ако някой ви обяснява, че и в други страни имало практики на ротационно правителство, не му вярвайте много. Практика има само в Израел - тази държава създаде механизма за ротация през 1984 г. - тогава между Шимон Перес и Ицхак Шамир. Преди няколко години тя бе законодателно закрепена. Нетаняху и Ганц я развиха, а миналата година Нафтали Бенет и Яир Лапид направиха същото. Още една страна има стабилна практика в ротацията - тя се казва Малайзия и там се ротират 9 султана - през пет години един от тях сяда на престола на върховния федерален султан. Това е, друго няма - Северна Македония, Румъния, Турция, Ирландия - там няма практика, има инцидентни прояви на ротация в правителството.

Тъй като тук няма практика, няма и законов текст, по които да става ротация на премиери. Трябва да се лавира между конституционните текстове - т.е. на всеки 9 месеца правителството да подава оставка, президентът да връчва проучвателен мандат и т.н. Важното в случая е, че 9 месеца враговете ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се опитват да родят нещо прилично, което да наподобява кабинет.

Проблемът в случая е друг и той е много по-сериозен - проблемът е пошлият начин, по който се случи това

Г-жа Мария Габриел беше уважаван еврокомисар, когато стана кандидат за министър-председател, който уж сам ще си избира министрите. Нейният началник - Бойко Борисов дори заяви, че тя сама си е решила да атакува Иван Гешев. После изведнъж се оказа, че Габриел е безгласна буква, че е просто чиновничка, пратена от Шефа да отиде до президентството, за да вземе една папка и после да я върне празна. Че докато тя уж сама си избира министрите, някой отзад е решавал, че въобще няма да има такова правителство.

Росен Желязков - видна фигура в ГЕРБ, председател на парламента, в неделя нямаше хал хабер какво става нито в партията му, нито в държавата. 24 часа преди Габриел да върне сконфузено мандата този човек бе извън политиката. В подобно неловко положение изпадна и Делян Добрев, който в неделя обясняваше с надути бузи колко министри ще имат ДПС, ИТН... Накратко - тези хора, които уж управляват най-голямата партия, се оказаха миманс.

Мнозина в ГЕРБ вчера се чудеха как е възможно партията да не знае, че ще влиза в правителство с преките конкуренти. Тези мнозина очевидно просто са проспали последните 12 г. или прекалено много са повярвали, че партията им не е лидерска. Други гербери се опасяват, че коалицията с ПП-ДБ би била пагубна за ГЕРБ. Не е така -

когато човек се бори с прасе в кал, на прасето му е добре.

В същата тъпа ситуация се оказаха и българските десни - редовите жълтопаветници и феновете на Промяната, които дадоха мандат на лидерите си да се борят срещу статуквото, да променят модела "Борисов". В мига, в който седнаха на меко в парламента, партийните шефове очевидно са решили да тичат в противоположна посока - да накарат електората си да се прегърне с герберите в името на едно общо, не каквото да е, а коалиционно управление. Това е гигантски политически трик, който ще струва скъпо на ДБ и ПП. Защото в историята с борбата с прасето, тази коалиция е човекът, а не прасето - и това въобще не е похвала. От тази история ПП и ДБ ще излязат с тежки белези, ако въобще оцелеят. За успех на местните избори едва ли могат да мислят.

В тъпа ситуация изпаднаха и ИТН, и ДПС,

които дадоха съгласието си да подкрепят кабинет на Мария Габриел, без да знаят, че ГЕРБ в същото време продължава да говори с ПП-ДБ. Слави Трифонов, който трудно може да се нарече "политик", по-скоро е глава на личен фен клуб, за седмица премина през няколко състояния - от човек, който иска да изчегърта ГЕРБ, през човек, който декларира, че иска да има министри в кабинет, доминиран от ГЕРБ; до човек, който откровено твърди, че никакви преговори не е водил за министри и не подкрепя никакъв кабинет.  ДПС също остана с пръст в устата. Засега.

На практика, решението за създаване на коалиционен кабинет с ротационно премиерство е чиста

победа на лидерите над собствените им партии.

Ипон над съпартийците. Това решение бе взето задкулисно, непрозрачно, неформално. Демокрацията ни е болна, в това никой не се съмнява, а подобно решение не я лекува, а я довършва. 

Всичко може да се случи. Проф. Денков и Габриел - това D&G на родната ни политика, може да успеят. Може да имаме едно прекрасно, мирно, съвместно съществуване, което да изкара повече от 2х9 месеца. Но всички ще знаем, че Денков и Габриел са пионки, оставени на върха, зад които стоят истинските играчи, които явно не обичат светлината.

И така, настават нови времена. Джентълменското споразумение за съвместна парламентарна дейност става коалиционно за изпълнителната власт. Враговете стават приятели. Те се обединяват, без да е ясно срещу кого. 

От цялата ситуация има няколко истински губещи. Гешев, който сега ще види какво е да си изправен сам срещу властта. Президентът Румен Радев, който вече няма да може да управлява изпълнителната власт. Партийците, които може би разбраха, че са безгласни букви. И ние, които гласуваме и искаме работеща демокрация.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

 • Кабинетът D&G може да не роди нищо за 9 месеца

  23 Май 2023 17:28ч.

  Ще роди, ще роди! Чудовища с рога ще роди! Даже преждевременно ще ги роди, максимум до лятната ваканция ще берем първите плодове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Не е коалиция”, “нямаме си доверие”

  23 Май 2023 19:16ч.

  Ами то като ще е тъй, дай тогава да опростим нещата. Разделяме четири годишния мандат, пропорционално на процентите на всяка парламентарно представена партия. Всяка партия си избира премиер, който на ротационен принцип ще управлява България, съобразно времето, което му се полага. Ще има поне някаква предвидимост ( в смисъл, каквито иглупости да направят преди това останалите партии, Коцето е последен и ще оправи нещата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя е истината за финансите на държавата?

  24 Май 2023 13:51ч.

  Цяла година ГЕРБ ни обясняваха как Асен е съсипал финансите, фалирал държавата и как идва финансовия апокалипсис. И сега кой е новият финансов министър?....... отново Асен??!!!!!????.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първан Симеонов: Това е разговор между интелигенцията и провинцията

  24 Май 2023 15:32ч.

  Ало, ало, Харвард вика Банкя! Бацка, ти ли си? За утре - четка, паста и пижаама!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първан Симеонов се скъсва да ни обяснява колко велик е Борисов и как е изиграл всички и спечелил

  24 Май 2023 17:48ч.

  Нищо не е спечелил. Предава наред своите - партията си, еврокомисарката си, Делян Добрев, и така един по един ще ги жертва и ще ги хвърля като ненужен баласт, само и само да не се спука балонът на който се е закачил. Но той вече е спукан и Боксън ще го научи по трудния начин. От тази “мушингия” никой няма да излезе читав. ГЕРБ и ПП & ДБ дружно ще дълбаят дъното, докато “Възраждане” им краде избиратели. А Борисов, така или иначе ще влезе в затвора. Висшите магистрати са пътници, ще се обесят на въжето на собствената си глупост. Терена се разчиства, но не мисля че е за по-добро. Идва времето на Тагаревци, Магаревци и сластни гъзолизци. Отиваме на война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fiba

  23 Май 2023 18:14ч.

  А бре Петьо, а бре Цеков, всичко добре си разказал, но основния мотивиращ фактор за тая уйдурма не си споменал. Ти си знаеш защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към fiba

  23 Май 2023 18:37ч.

  Ами не е е удобно някак си, като кажеш А да кажеш и Я. Хубавото е че на публиката ѝ е до болка ясно, "кой" козRк е кума на сватбата по сметка! Лошото е че и първата брачна нощ ще е по сценария на кума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  24 Май 2023 0:25ч.

  верни неща хортува цеков. повечето. но както уместно е отбелязано - премълчава това-онова. първо, защото не може да си позволи да го каже, убеден съм. и второ, защото каже ли го, цялата конструкция ще рухне. защото на калпавата ракета, българският политически елит, ѝ пречи космосът. но цеков не казва кой е космосът. а той от десетилетия се е сврял в един бункер край южния парк, дърпа конците на този "елит" и е един от основните фактори, който не му позволява да се развие, да израсне, да се утвърди. p.s. интересно, цеков не усеща ли някакво неудобство от това, че и с негово участие бе съсипана една добра газета, с най-добрият форум през миналото десетилетие? за един приятел питам, бивш форумец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпрос

  23 Май 2023 18:50ч.

  Абе това дето сте го написали в заглавието "кабинетът D&G" какво е? Денков и Габриел или Джендъри и Гейове? Да си знаем де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  23 Май 2023 18:59ч.

  И двете! Не случайно се използва заигравката с известния моден бранд, чийто двама главни дизайнери и шефове са гейове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  23 Май 2023 20:07ч.

  След тежка 9 месечна бременност /може би/ се роди уродче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  23 Май 2023 21:20ч.

  Мите, раждането ще е преждевременно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  23 Май 2023 22:15ч.

  Казват,че осмачетата имали кратък живот.Е,може да има я аборт,я помятане - нашите политически потайности отдавна са в зоната на Здрача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Май 2023 6:49ч.

  А дано да не стане преносено...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  23 Май 2023 21:22ч.

  Правителствената ротативка може да се утвърди като всеобщ модерен принцип за градеж и управление на държавата и обществото. Нека правилото за ротиране на премиера стане всенароден принцип! На всеки 9 месеца да се ротира не само премиерът, но и министрите, шефовете на агенции, директорите на държавни предприятия, институти, болници, театри, диригенти, армейските командири, и т.н. Ротацията трябва да плъзне надолу по йерархичното дърво и обхване низините. На всеки 9 месеца следва да се правят смени и в семействата - съпрузи, деца, тъщи, тъстове, учинайки и всякакви други роднини до втора съребрена линия.Ротацията е редно да стане висш принцип на обществена организация. "Кажи ми с кого се ротираш, за да ти кажа що за човек си!", както е казал един социален харалан от Пордим.Ротационният принцип безспорно притежава огромна потенциална сила, но прилагането му трябва да се премисли и доизкусури. Например, представете си,че акад. Денков стане премиер, а стрина Габриел започва да изчаква реда си. Какво ще прави тя през тези 9 месеца в стаята за чакащи артисти? Гоблени ли ще плете, туршии ли ще прави, на цигулка ли ще свири или любовните си умения ще усъвършенства? Ще се смьтя ли времето й, прекарано в чакане, за трудов стаж? Ще й се полагат ли за този период ваучери за храна, дрехи и транспорт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  24 Май 2023 0:03ч.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  23 Май 2023 22:12ч.

  Не можахте ли да намерите някаква по-приятна снимка?На тази съществото не ни дава поводи за оптимизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  23 Май 2023 23:11ч.

  Споделяйки всеобщото омерзение, се опитвам да си представя развитието според правилата, които ние обикновените хора очакваме да се спазват. ГЕРБ&ДПС събраха 116 депутата, защото БСП и в последния момент ИТН не пожелаха да ги подкрепят. Въпреки че знаеха, че така мандатът ще отиде при омразните им ПП. Може би бяха прави – предвид пълната несъвместимост на външните им политики. Това подпомогна упоритостта на ПП и смятам, че техните фенове ще са доволни – съюзът с ГЕРБ е само на хартия, на практика ще управляват те. Въпросът с чегъртането трябва да се реши от справедлив и неемоционален съдебен процес. Затова мисля, че лидерите на ГЕРБ след първоначалното огорчение ще приемат принудителния ход и засега ще следят новото правителство да спазва споразуменията. В противен случай избираме 50-то НС – както настояваха симпатизантите на ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джентълменско споразумение... Хехехе

  23 Май 2023 23:27ч.

  Между Лъжеца Киро и Борисов, който през 3 часа си променя мнението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  24 Май 2023 3:24ч.

  В никакъв случай не може да става дума за "мръсната пяна на прокуратурата". Защото може и трябва да се говори за мръсната пяна на цялата политическа система, за мръсната пяна на т.нар. народно събрание, за мръсната пяна на съдилищата, за мръсната пяна на правителствата, областни и местни управи, на банковата система... А нима т.нар. български бизнес е чист? Мисля си, че всичко и всички в България са опорочени и омърсени. Без малките деца. Но и те ще пораснат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  24 Май 2023 3:27ч.

  Но ние знаем, че тази престъпна комбинация, която ни представят за спасителна, ще роди нещо и то няма да е добро за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизненадан

  24 Май 2023 10:53ч.

  Две фалшиви бременности по 9 месеца, от които ще се пръкне Голямо Празно Евроатлантическо Нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  24 Май 2023 12:06ч.

  и двете икон групировки ще крадат като за последно след мандата им ще сме голи и боси като при воина грешка е асен да е министър а за тагарев да не говорим как ги определят кои става или не е загатка те се доказаха че не стават защо ги слагат пак в списъка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма начин!

  24 Май 2023 14:56ч.

  С Денков вътре няма как да не роди няколко мултимилионни далавери поне в НПВУ и ОП "Образование" Там са цяла плеяда мафиотчета с ДС/БКП корени и манталитет. Да не говорим за ненаситния апетит на мутреската му професорка. А и щерката като се добави.....няма и да стигнат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  24 Май 2023 15:11ч.

  Целта е: 1. Да изпратят български войници в Украйна, за да се бият с Русия. 2. Да позволят излитане на самолети от наши летища (т.е. пълното ни въвличане във войната). 3. Приемане на еврото, Истанбулската конвенция и т.н....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Май 2023 15:34ч.

  Предателството на Борисов може да се сравни с предателството на Горбачов, само че мащабите са много различни! Да си спечелил изборите и да предадеш своите избиратели, депутати, приятели и цялата власт в ръцете на тези безродници от ПП и ДБ е предателство и към България! Все се ндявам депутатите от ГЕРБ поне веднъж да покажат характер и да не гласуват собственото сиунижение и унищожение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хабиби

  24 Май 2023 18:09ч.

  Имах известни съмнения в избора си да гласувам за "Възраждане",заради крайното им анти-говорене,но след този резил започвам да мисля,че Костадинов се е изразявал сравнително меко и щадящо. Представям си на следващи избори какво ще се случи.Ако има такива изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  25 Май 2023 4:50ч.

  Новите технологии за зачеване на деца, включващи поне трима родители /засега/, се прехвърлят и в управлението на държавата. Освен от официалните родители /Габриел и Денков/ има и някакво ДНК от неизвестни, анонимни донори / от ЕС , а може би и от САЩ/, които не се идентифицират от "етични" съображения. Какво ще се роди и колко ще живее не ни е дадено да знаем / от "етични" съображения/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  25 Май 2023 21:31ч.

  Горе-долу е вряно, но с една забележка: Мария Габриел никога не е била "уважаван еврокомисар". Може да са я наричали така официално в израз на евроугодничество , но това не се припокрива с реалното мнение на 90% от хората тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Май 2023 6:46ч.

  Ще роди! И още как - скандали, кражби, наглост и простотия! А народа ще продъжи да духа супата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи