Ива Митева от ИТН е фаворит за конституционен съдия

Ива Митева от ИТН е фаворит за конституционен съдия
Депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева е фаворит за попълване на едно от двете вакантни местa при настоящата ротация в Конституционния съд, научи Mediapool от няколко различни източника. Тя не беше открита за коментар. Мандатът на съдия Гроздан Илиевизтича на 28 февруари т.г. и Народното събрание трябва да избере достоен юрист за поста. Преди да бъде назначен за съдия в КС по предложение на ГЕРБ, Илиев беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на неговата Наказателна колегия. Парламентът трябва да избере член на КС и за мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември м.г.

 

Според източници от управляващото мнозинство, кандидатурата на Митева със сигурност ще бъде издигната, но все още няма финално решение дали четирите формации ще се обединят около нея. Това е първият сериозен кадрови тест за устойчивостта на коалицията, но и знаков сигнал, който управляващите ще отправят към обществото. За другото място се спрягат множество имена, включително на известни адвокати правозащитници, но ясен претендент засега няма.

 

Ива Митева има дългогодишен опит като водещ правен експерт в парламента, който е критикуван за противоречиво си законотворчество, включително от Европейската комисия. Митева обаче няма как да носи отговорност за това, тъй като законите се инициират и гласуват от народните представители.

 

За пръв път Митева влезе в политиката тази година, като депутат от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Както стана ясно, работата помежду им започнала покрай организирания от "Шоуто на Слави" референдум през 2016 г. за въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система и орязване на партийните субсидии до лев за глас.

 

Ива Митева бе председател на двата скоропреходни парламента, формирани след изборите през април и юли. Стремеше се да поддържа консенсусен тон, доколкото това беше възможно в онази ситуация и имаше важна роля за подготовката и приемането на променените изборни правила. В суматохата тя успя да защити образователната и научна степен "доктор" от Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система.

 

И ако издигането ѝ за председател на парламента не породи въпроси, предложението за изпращането ѝ в Конституционния съд несъмнено би повдигнало такива. Не защото в КС не са назначавани и партийни фигури или хора със сравнително постен юридически опит, а защото новото управляващо мнозинство дойде с обещанието да излъчи А отбора на България. Без съмнение, в страната има далеч по-изявени юристи, които биха могли да попълнят вакантното място в КС.

 

През тази година Народното събрание трябва да смени целия състав на съдебния инспекторат, чийто мандат е изтекъл преди две години. През есента предстои избор на нов състав на Висшия съдебен съвет, в който парламентът има право да назначи 11 свои представители. Профилът на избрания за конституционен съдия ще зададе тон на каскадата от ключови решения на парламента в съдебната власт.

 

За това, че Митева ще бъде номинирана за конституционен съдия, се заговори още след изборите през ноември. Преди началото на официалните преговори между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на редовен кабинет неофициално се говореше, че Митева най-вероятно отново ще стане председател на Народното събрание.

 

Няколко дни по-късно обаче името ѝ вече се спрягаше за Конституционния съд.

 

В крайна сметка шеф на Народното събрание стана Никола Минчев от "Продължаваме промяната", а Митева дори не оглави комисия. Това бе неочаквано, защото в предишните два кратки парламента тя беше сред основните парламентарни фигури на ИТН.

 

Ива Митева е завършила Софийския университет, а след това влиза в докторската програма за конституционно право в Института за държавата и правото при БАН. Неин научен ръководител е бившият конституционен съдия и настоящ президентски правен експерт Емилия Друмева. През лятото на миналата година Митева защити докторската си дисертация на тема "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България".

 

Преди да стане политик от "Има такъв народ", нейната кариера преминава основно като правен експерт. Тя започва работи в Министерството на правосъдието през 1998 година, а две години по-късно вече е в Народното събрание, където работи до избирането ѝ за депутат през април 2021 г. Близо 20 години Ива Митева е основен експерт на правната комисия в качеството си на директор на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в Народното събрание.

 

В периода 2017 - 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института по публична администрация към Министерския съвет и Софийския университет. Хонорувана преподавателка е в Нов български университет.

 

Тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание през 2021 година.

 

Скандалите на ГЕРБ

 

При трите управленски мандата ГЕРБ имаше невероятни скандали при избора на членове на Конституционния съдия. Най-запомнящата се ротация бе тази през 2012 г., когато партията на Бойко Борисов посочи съдия Венета Марковска от Върховния административен съд и своя депутат Анастас Анастасов за конституционни съди. По същото време президентът Росен Плевнелиев посочи за съдия в КС тогавашния главен прокурор Борис Велчев, а съдиите издигнаха уважавания си колега Георги Ангелов.

 

Скандалите около Марковска бяха безпрецедентни, както и натискът от Европейската комисия. Управляващите се оказаха принудени да търсят вариант как да ревизират избора си. Марковска демонстрира твърдо намерение да се закълне като конституционен съдия, което принуди властите да играят заедно, за да я елиминират.

 

Изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов обяви, че срещу Марковска има проверка, а президентът Плевнелиев използва това, за да напусне преждевременно клетвената церемония точно пред Марковска да се закълне. Тогавашният шеф на КС Евгени Танчев прекрати незабавно церемонията и Марковска така и не стана конституционен съдия. След това парламентът избра Гроздан Илиев.

 

Покрай този цирк обществото не обърна особено внимание, че ГЕРБ направи конституционен съдия депутата си Анастас Анастасов, който имаше опит като районен съдия в Ямбол и бе завършил висше образование в Академията на МВР.

 

Скандалите около Марковска и Анастасов бяха като обеца на ухото за ГЕРБ. Шест години по-късно партията излъчи за конституционен съдия заместник-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов, чиято кандидатура бе единодушно приета в парламента и съдебната власт.

 

Източник: "Медиапул"

 

 

 

 

Коментари

 • пази Боже

  21 Яну 2022 9:21ч.

  сляпо да прогледа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива Митева от ИТН е фаворит за конституционен съдия

  21 Яну 2022 9:49ч.

  Някой някъде из тукашните форуми бе написал, че на обществената сцена излиза поколението "хал хабер", та така...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фил

  21 Яну 2022 10:39ч.

  Това е Иво Митев. Браво, Иво - от разносвач на папки до Конституцианния съд за една година!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига калинки

  21 Яну 2022 10:45ч.

  Като Председател на два Парламента, рекордно къси и то по вина на нейната партия, тази жена доказа и показа, че не става за Председател на НС, камо ли за конституционен съдия. Практиката и е да разнася папки из Парламента и да прави справки. Такава разносвачка на папки и документи, само че на Радев беше пласирана за министър на външните работи и се видя каква неверояпна калинка е, даже си прави самодейни изцепки и гафове без да съобщава това и във вреда на обществото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те погребаха България.

  21 Яну 2022 11:12ч.

  Те погребаха България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как е възможно

  21 Яну 2022 11:20ч.

  човек, независимо как се казва, да стане конституционен съдия, без да е работил в съдебната система. И е крайно време, ако една партия не разполага с необходимите специалисти, да губи част от квотата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива Митева в кулоарите на парламента:

  21 Яну 2022 11:41ч.

  "Не ме спрягайте мен за премиерския пост"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жената има качества:

  21 Яну 2022 11:49ч.

  https://offnews.bg/politika/iva-miteva-ot-itn-protegna-raka-na-mladite-momcheta-kiril-petkov-i-a-759601.html: "Мисля, че съм емоционална, когато чувството ми за чест е накърнено. Христо Иванов каза, че съм по-емоционална, отколкото е разумно, но аз разбирам това, че трябва да действам целесъобразно, а не законообразно, коментира Митева."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в. Гласове: "Ива Митева: Политиката се оказа доста сложна игра и аз може би не съм научена да я играя"

  21 Яну 2022 11:51ч.

  "Политиката се оказа доста сложна игра и аз може би все още не съм научена да я играя, заяви председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева в коментар за създалата се политическа ситуация в страната, предаде репортер на БГНЕС. Ще умувам, дали бих се кандидатирала пак за депутат, добави Митева в отговор на журналистически въпрос. „Разколебана съм като цяло от политиката. Виждам всички народни представители от всички парламентарни групи, вече съм досадила да казвам, но нещата от другата страна са още по-различни“, посочи тя пред репортерите."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от безумия!

  21 Яну 2022 12:09ч.

  ФАВОРИТ!? На какво отгоре - има опит, блестящ изказ или необходимите години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С политика да си оправиш ЛИЧНОТО благосъстояние

  21 Яну 2022 13:16ч.

  А така - браво, БЕЗОЧИЕТО е ненадминато - разнасяш папки 1 години и хоп на тлъстата заплатка за много години, както са писали всички колеги по-горе. .... Как не й е неудобно, нито срам, нито знания, нито куртура, ама много самонатискане ... безсрамници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 Яну 2022 14:18ч.

  Конституционните съдии спът дълбок сън по принцип.Гледат по няколко дела на година,а какво правят през другото време не е ясно.Иначе екстрите са им осигурени-коли,болница”Лозенец”,почивки в базите на властта,като”Евксиноград”например и др.Време е да се поразмърдат и Ива Митева може да свърши тази работа,като им се накара едно хубаво та да се размърдат малко.Само това да свърши не е малко…..ИТН нищо не направиха дано тя да успее …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Яну 2022 14:47ч.

  Държавата на "калинките и калините "?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жална ни майка

  21 Яну 2022 15:00ч.

  с такива по върховете! Не се учудвам, че Скъсаните гащи имат такива представители! След като Тошко Йорданов е председател на комисията по култура в парламента, България е в дъното на дъното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАПИШИ КОМЕНТАР

  21 Яну 2022 15:12ч.

  Ще поеме щафетата от Атанасов - върхът на професионалната му кариера е Районен съд Ямбол (нищо лошо, но все пак), после депутат от ГРОБ, и хоп - конституционен съдия. Ако самите конституционни съдии, сред които все пак има заместник-председатели на Върховните съдилища, академици, не изразят отрицателно мнение към подобни кандидатури, то няма да се сърдят от мнението на хората за тази институция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи