Испанска фрегата в Черно море. Кой е Блас де Лесо?

Испанска фрегата в Черно море. Кой е Блас де Лесо?
Последните дни стана ясно, че засилващото се напрежение между Русия и Украйна, предизвика реакцията на НАТО. Като потенциално гореща точка се разглежда Черно море. Именно това е мисията на SMNG-2, която в съответствие със стратегията на Атлантическия блок трябва да осигури на НАТО необходимият капацитет за незабавна реакция в съответната „гореща точка“. В изпълнение на посочената стратегия испанската фрегата „Блас де Лесо“ се отправя от базата си до Ла Коруня за мисия в източно Средиземно море и Черно море.

 

Самата фрегата е един от водещите кораби на испанските ВМС, с дължина 146.7 м. и ширина в основната част на палубата 18.6 м. За конкретната мисия, тя пътува с основен екипаж от 180 души, като впоследствие при Кадис ще се присъединят още 18 специални бойци с един хеликоптер „Seahawk SH60 Bravo“  специализиран за борба с подводници.

 

 

Самата фрегата е действително грандиозно съоръжение, част от най-добре екипираните бойни съдове на испанската марина. Освен традиционното за такъв морски съд въоръжение от ракети с различно предназначение, торпеда и оръдия, фрегатата има огромни разузнавателни и логистични възможности за електронно следене и прихващане, не само на други вражески морски съдове , но и на изстреляни ракети, в т.ч. на стратегически балистични ракети, както и специализирана система за откриване и унищожаване на подводници от разстояние.


Испанската армада е сред осемте най-силни военни флота в света


Фрегатата „Блас де Лесо“ е част от наистина внушителните военноморски сили на Кралство Испания, включващи 139 военни кораба и подводници и 65 специализирани самолети и хеликоптери, като част от ВМС.


Испанските ВМС имат численост от 22 000 души войници, сержанти и офицери, като тази численост плюс броя, големината, техническата съоръженост и въоръженията на испанската армада я правят една от осемте най-силни военноморски сили в света, способна да провежда акции на практика във всички точки на моретата и океаните.
С особен авторитет се ползва испанската морска пехота с численост от 5700 души, която е най-старата бойна морска пехота, създадена като специализирана единица още на 27.02.1537 г. от Карлос Първи. Нейното бойно кръщение след Реконкистата е в битки срещу флотилията на Отоманската империя и нейните северноафрикански съюзници, при Оран, Триполи, Тунис, Алжир,Тунис и легендарната морска битка при Лепанто на 07.10.1571 г. Тогава флотата на Свещената лига, в която основна роля играят испанските кораби, моряци и морски пехотинци разбива тотално флотилията на Отоманската империя, което е първо поражение за турците, откакто те са завладели Балканите и Константинопол. Със сигурност най известния испански морски пехотинец в историята е Мигел де Сервантес. Авторът на "Дон Кихот" с е сражава при Лепанто и губи лявата си ръка. От този момент нататък, за близо два века, XVI и XVII, Испанската флота ще властва в Западното Средиземноморие и Атлантика, а името "Великата Армада" ще стане нарицателно за огромна, но нереализирана мощ.


Кой всъщност е Блас де Лесо?


Испански адмирал, 1689-1741, считан за един от най-великите капитани и най-добрите стратези в морските битки и символ на изключителна храброст и твърдост. Роден в Пасая, в страната на Баските, трето от осем деца в семейство с традиции, мъжете от поколения са служат във флота. Учи в морско училището, от 12 годишен е по корабите, на 14 участва в първото си сражение и още в младежките си години няколко пъти е тежко раняван. Губи в морска битка левия си крак до коляното, дясната си ръка и едното си око, но винаги се връща на кораба. Автентичен факт, е че след като вражеско гюле отнася част от крака му, изтърпява смело ампутация до коляното, без упойка, извършена на самата палуба в хода на битката. Бързо се издига в морската йерархия, като на практика живее на бойните кораби от битка до битка в Средиземно море, Атлантика, Карибите, бреговете на Южна Америка. През 1723 вече е адмирал.

 

Паметник на Адмирал Блас де Лесо в Мадрид  

 

Най-голямата от неговите многобройни спечелени битки е тази при Картонена, Колумбия, която веднъж завинаги спира британските амбиции за завладяване на Централна и Южна Америка. Тогава адмирал Блас де Лесо организира отбраната на града и пристанището с 3500 души, 62 стационарни оръдия и 6 кораба, срещу, срещу 30 000 англичани, 180 кораба  от които 53 бойни с 2000 оръдия, водени от адмирал Едуард Върнън. Резултатът от тактиката на Блас де Лесо е съкрушителен за англичаните. Те губят над 1/3 от живата си сила, още толкова са ранените, 1500 оръдия са извадени от строя, 6 кораба потопени, а 17 тежко повредени и са принудени да се оттеглят. Резултатът, Южна Америка остава зона на Испанско влияние, а испанският език, култура и цивилизация утвърждават континента като Латинска Америка. Самият адмирал Блас де Лесо почива малко след триумфа си, от изтощение. Испанският Крал Карлос Трети дава на сина му Блас Фернандо де Лесо титлата Маркиз на Овиеко, като признание за заслугите на неговия баща пред Испания и Короната. 

 

Настоящият наследник на титлата е 8-мия Маркиз на Овиеко, Антонио Марабини Мартинез де Лехарса, инженер, специалист по проектиране и изграждане на летища. 

 

Последният  Маркиз на Овиеко
 
 

 

 

 

 

Коментари

 • моите имена

  26 Яну 2022 13:58ч.

  Благодаря за интересно четиво. Може би Картахена, Колумбия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  26 Яну 2022 14:11ч.

  Доста интересна статия. Сигурно става дума за Картахена, Колумбия и на мен Интернет редактора ми го изписа като Картонена. При Лепанто християнската флота разполага с 6 галеаса, огромни кораби, нещо като сегашните самолетоносачи, от чиито палуби направо разстрелват от височина турците. Християните са въоръжени с аркебузи, докато повечето турци са с лъкове. Победата е велика и спира експанзията на Отоманската империя по море, макар че още следващата година построяват нови кораби. За Блас де Лесо и аз не знаех. Пускайте повече такива статии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АНТИНАТОВЕЦ

  26 Яну 2022 14:29ч.

  Пак добре, че са изпратили испански кораб, тия даже са ми симпатични, изгонили са чалмите + силна Църква, Кралство и Реал Мадрид, а и Инквизицията е свършила добра работа,щото ако беше американски, канадски или английски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Великата Армада"

  26 Яну 2022 14:59ч.

  Великата, Великата, колко да е Великата - някъде докъм Трафалгар скуеър. Понеже "била потопена и отишла във Ада / тъй както на всяка армада се пада". Препоръчайте на великите, непобедимите и изключителните си партньори да прочетат поне тази алабалада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Яну 2022 16:02ч.

  Всъщност ще им препоръчаме да прочетат какъв бой яде Прассия по море от японския флот - много образователно четиво. За ужас на разни антинатовци с психични отклонения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Всъщност ще им препоръчаме"

  26 Яну 2022 16:31ч.

  И насън да не забравят байрака над Райхстага, а за да не униват все пак, хероите от "Доналд Кук" ще им покажат пътя до шринковете в Констанца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  26 Яну 2022 16:43ч.

  след старото свинско месо сега испания ни праща фрегата и това го прави псевдосоциалист правителство никаква поука от 1936 г а тя историята се повтаря видяхме как биеха протестиращите в барцелона преди време и това в 21 век

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • армадата

  26 Яну 2022 17:24ч.

  го отнесе голям на трафалгар от англичаните ,.адмирал нелсън ги размаза испанята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До армадата

  26 Яну 2022 18:24ч.

  Нелсън и Трафалгар са 19 век, а Великата Армада е 16 век! Армадата е победена не от англичаните, а от буря, която потапя половината кораби на испанците и те се връщат обратно. Трябва да се чете, а не само да се пише, като чукча!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  26 Яну 2022 19:11ч.

  Хубава историческа препратка. Испанците са симпатяги и имат наистина велика история и култура... Обаче Черно Море не е Карибите. Севастопол не е Картахена. Испанците нямат работа тук , да направят едно тегелче ( 21 дена според договора от Монтрьо ) и да си заминават за Кадис. Че ще вземе да стане някой сакатлък с "Бал" или "Оникс" и адмирал Блас де Лесо току виж останал без два крака, две ръце , и без глава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  26 Яну 2022 20:17ч.

  Този път май и Испания ще влезе в Новия Съветски Съюз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2022 20:17ч.

  Сигурността на България е гарантирана, въпросът е колко ще издържат моряците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Яну 2022 21:07ч.

  Де Сото е испански герой, с фрегатата е точно това, което ни трябва. Тя сваля руски кафези като пуканки на детско стрелбище. С нея ще се чувстваме не само сигурни, но и уверени в бъдещето, както никога досега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  26 Яну 2022 22:32ч.

  Важното е, че досега старите топове във всички исторически и пиратски романи стреляха все с гюЛЛета, с две "л". Новата фрегата ще пуца с модернизирани гюЛета, с едно "л". Явно са искали, според редакторката, да икономисат малко чугун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin ли си, зелен ли си

  27 Яну 2022 8:46ч.

  но си явно пътник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИСПАНСКИТЕ("МОРЕПЛАВАТЕЛИ") ПРЕСТЪПНИЦИ на времето

  27 Яну 2022 9:18ч.

  СА ЕДНИ от ТЕЗ,КОИТО са УЧРЕДИЛИ у(SS)a,НАЙ РЕАКЦИОНЕРСКАТА,НАЙ КРЪВОЖАДНАТА и НАЙ НЕхуманната "ДЪРЖАВА"(СБИРЩИНА) НА ЗЕМЯТА!!!ТАМ ЧОВЕШКИяТ ЖИВОТ НЕ СТРУВА И ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ,но 20 процента НАШИ ДЕБИЛИ ПОРАДИ НЕГРАМОТНОСТ НЕ МОаТ ГО РАЗБРА!!!НЯМАТ РАБОТА ИСПАНСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ В НАшТО Черно МОРЕ!!!!АКО НЕ СА РЕШИЛИ ДА ПРЕЖИВЕЯТ и ТЕ "ПРЕКРАСНОТО ОДРИСКВАНЕ",КОЕТО ПРЕЖИВЯХА "супермените" от кораба "кук"!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Преждепишещия дебил

  27 Яну 2022 14:13ч.

  Испанските мореплаватели и експедиции са открили Америка, първи са обиколили света (Магелан), разбили са турците при Лепанто, спасили са Малта и Европа при обсадата на Ла Валета и още...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първи са обиколили света (Магелан)

  29 Яну 2022 9:24ч.

  И полу-дебилщината не е добро нещо. Магелан е португалец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи