Има ли наистина “нацисти” в Украйна, както твърди Путин?

Има ли наистина “нацисти” в Украйна, както твърди Путин?

Шествие на батальона “Азов” по улиците на Киев Снимка: АФП

Юг Майо, “Фигаро”

 

Ръководителят на Кремъл оправдава офанзивата си в Украйна с желанието да “денацифицира” страната. Според него руската армия освобождава населението от игото на последователите на Адолф Хитлер, които тровят армията и политическата сфера. И така, чиста пропаганда или истинска загриженост на Кремъл? Има ли все още привърженици на Хитлер в Украйна? И могат ли да легитимират инвазията в суверенна страна?

 

ВЪПРОСЪТ. От началото на войната в Украйна наративът на Кремъл е обигран. За да оправдае своята “специална военна операция”, Владимир Путин веднага размаха аргумента за “денацификация” на страната. Според него руската армия освобождава украинците от игото на последователите на Адолф Хитлер, които тровят както армията, така и политическата сфера. Впоследствие този мотив беше подет няколко пъти от ръководителя на Кремъл и неговите поддръжници. По време на телевизионно обръщение на 3 март Владимир Путин благодари на руските войници за тяхната “ценна битка срещу неонацистите”. В неделя, на 20 март, губернаторът на Севастопол обяви смъртта на заместник-командир на руския Черноморски флот “в боевете за освобождаването на Мариупол от украинските нацисти”. Пряка препратка към полка “Азов”, световноизвестен със своите идеали, близки до хитлеристката доктрина.

През 2014 г., по време на анексирането на Крим и войната в Донбас, Русия вече използваше този аргумент, определяйки Украйна като “фашистка”. Анатема, която изглежда обхваща украинските националисти от всякакъв вид, а не е хипотетична неонацистка заплаха. И така, чиста пропаганда или истинска загриженост на Кремъл? Има ли все още привърженици на Хитлер в Украйна? И могат ли да легитимират инвазията в суверенна страна?

ДА ПРОВЕРИМ. За да разберем обвиненията на Москва и настоящия политически пейзаж в Украйна, трябва да се върнем малко назад, във времето, когато част от украинския народ сътрудничи с нацистите. През септември 1939 г. тайните протоколи на Германско-съветския пакт дават на Германия западната половина на Полша, докато СССР завзема източната ѝ част. Галиция, по онова време полска област, попада в комунистически ръце. Галицийското население, което е било част от Австро-унгарската империя, е “относително близко до германските идеи”, обяснява историкът Пиер Лорен, специалист по постсъветския свят и автор на книгата “Украйна, история между две съдби” (L'Ukraine, une histoire entre deux destins).  “Тя гледа на идването на СССР като на бедствие и естествено са обръща към Германия”, обяснява историкът.

Тежкото наследство на колаборационизма

Когато пактът между Хитлер и Сталин е нарушен и Вермахтът завладява Галиция, за да открие Източния фронт през юни 1941 г., “германците са посрещнати като освободители” в тази област, подчертава Пиер Лорен. Именно тук се появява Степан Бандера, една от най-важните фигури в новата украинска история. На 30 юни 1941 г. неговата партия, Организация на украинските националисти (ОУН) провъзгласява формирането на украинска държава чрез текст, който говори сам по себе си: “Новосформираната украинска държава ще сътрудничи тясно с Великата националсоциалистическа Германия, която под ръководството на своя водач Адолф Хитлер създава нов ред в Европа и в света и помага на украинците да се освободят от московската окупация”. Това е началото на тясно сътрудничество между нацистка Германия и част от украинското население, главно галицийско, което Бандера в крайна сметка няма да види, тъй като  е интерниран до 1944 г. от Хитлер, който гледа с лошо око на плановете му за независимост.

Антисемитският чернозем на украинските територии по онова време - който много се разводнява впоследствие - подтиква “много антиевреи да сътрудничат доброволно на нацистите”, включвайки се в дивизиите на СС и създавайки сами “помощна полиция”, за да помогнат за изтреблението на евреите и враговете на Райха, припомня Пиер Лорен. От юли 1941 г. в няколко града на Украйна се извършват кланета с помощта на част от нейното население. Тези зверства достигат кулминацията си в дерето Бабий Яр, в северната част на Киев, къедто са избити над 30 хил. евреи. По онова време повече от 40 хил. украинци са сътрудничели на нацистите, според Пиер Лорен. Число, което достига над 200 хил. през 1944 г., според американския специалист по Холокоста Мордекай Палдиел.

Президентът Зеленски отдава почит на мемориала Бабий Яр през септември 2021 г. Снимка: Президентство на Украйна

Вероятно тази част от историята е в основата на наратива на Владимир Путин за “денацификацията” на Украйна. Още повече, че националният роман в Русия е изграден около ”великата отечествена война” срещу нацизма, което пропагандата на Кремъл не пропуска да напомни. Въпреки това, Владимир Путин забравя, че много украинци също са участвали във Втората световна война на страната на Съветите, сред които дядовците на Володимир Зеленски, който също е евреин. Държавният глава не пропусна впрочем да го припомни няколко часа преди началото на инвазията: “Как бих могъл да бъда нацист! Обяснете го на дядо ми, който през цялата война е бил в пехотата на съветската армия”, заяви той, обръщайки се директно към руснаците.

Личности и символи, които все още се прославят

Това тежко наследство, дори и да засяга едно малцинство от украинското население, днес разделя паметта, раздвоена между отхвърлянето на комунизма, от една страна, и зверствата, извършени в името на нацистката идеология, от друга. През 2015 г. законите за “декомунизацията” забраниха символите и паметниците в прослава на СССР, но и на нацистка Германия. Публичното изпълнение на съветския химн се наказва с пет години затвор. Но в същото време хиляди хора все още прославят личността на Степан Бандера на всеки 1 януари и провеждат шествие, за да отдадат почит на бойците от дивизията на СС “Галиция” на всеки 28 април.

Снимка: Шествие в чест на Бандера, 1 януари 20121 г. в Киев Снимка: АФП

На украинското население му е трудно да се определи. Независима Украйна има само 30-годишна история, това е страна, която никога не е имала възможност да изгради достатъчно силна културна общност, общност на паметта”, припомна Адриан Нонжон, изследовател във френския Национален институт по източни езици и култури (Inalco), специалист по Украйна и постсъветската крайна десница.

Фигури на герои освободители, като тази на Бандера, се появиха отново на Евромайдана през 2014 г. “Тогава украинците трябваше да възстановят паметта си с малкото символи, с които разполагат”, анализира специалистът. “Което не означава, че украинците са привлечени от тези символи”, добавя той, припомняйки мимоходом, че други страни, като Латвия, “все още почитат своите доброволци в редиците на СС”. Според Адриан Нонжон “не трябва да гледаме на това с нашите западни очи”, а да поставим тези елементи в техния контекст: “Населението прославя украинска нацията, която винаги се е борела за своето оцеляване и независимост”.

Това не пречи ултранационалистическите идеи, понякога обагрени с неонацизъм, да влязат в Радата, украинския парламент.

На парламентарните избори през 2012 г. партия “Свобода”, наследник на Организацията на украинските националисти и чието лого до 2003 г. беше производно на пречупения кръст, носен от танковата дивизия на СС “Райх”, спечели повече от 10 на сто от гласовете, т.е. 37 от общо 450 депутатски места. Партията “Десен сектор” никога не е имала влияние на изборите, но изигра важна роля по време на Евромайдана, като паравоенен съюз, наследник на Украинската въстаническа армия на Степан Бандера. Но, в крайна сметка, тези две партии днес представляват малко (само един депутат в Радата), в сравнение с техните европейски крайнодесни колеги от Националния сбор във Франция, “Алтернатива за Германия”, партията “Вокс” в Испания или “Лига” в Италия. Сравнението обаче е деликатно, тъй като тези партии никога не са изразявали открито евентуални неонацистки идеали.

Неонацизмът в армията, истинската мишена на Путин?

В замяна на това, украйнската крайна десница има реална видимост на улицата. “Банализирането на насилието, брутализацията на обществото също са наследство от Майдана и войната”, които бяха яхнати от ултранационалистите, обяснява Адриан Нонжон, който подчертава, че тези групи “се възползваха от отслабването на държавата след Майдана, като обезопасяваха сами улиците и оказваха помощ на населението.

Други ултранационалистически фракции се възползваха от този период и особено от войната в Донбас, за да излязат в светлината на прожекторите: доброволческите батальони. Най-силно присъства в медиите батальонът “Азов”, който също носи обърнатия пречупен кръст като своя емблема и в момента се състои от 4000 бойци. Създаден на 5 май 2014 г. от ядро от неонацистки бойци, той изгради легенда около себе си, превземайки град Мариупол от проруските сепаратисти. Но присъединяването му към украинската национална гвардия през септември 2014 г. сега концентрира обвиненията в неонацизъм срещу украинското правителство. Това включване обаче “имаше за цел да ги контролира и наблюдава”, твърди Адриан Нонжон. Превърнал се в елитен корпус, полкът “Азов” беше принуден да се деполитизира. “За да стане полк, “Азов” трябваше да разшири набирането на войници, основополагащото ядро стана малцинство и най-радикалните напуснаха редиците”, подчертава специалистът.

Това не пречи на някои от членовете му все още да носят явно символи, напомнящи за Третия райх, както доказват изображенията от фронта, но и честите военни шествия, организирани от полка.  Както и пречупеният кръст на герба им, въпреки че е стилизиран с времето. “Как може украинското правителство да търпи една част, колкото и малка да е тя, от армията му носи такива символи?”, пита Пиер Лорен. “Това са войници, които имат почти професионален опит с насилието и са допринесли за военните усилия. Не могат да се освободят от тях за една нощ”, отговаря Адриан Нонжон. Но според историка “правителството толерира неонацистите, защото са много силни”. И още: “То се страхува от тях, защото те представляват подземна сила, която може да се обърне срещу него”.

Членове на полка “Азов” и емблемата им с обърнат пречупен кръст през 2019 г. Снимка: АФП

Накратко, изглежда, че младата украинска нация изглежда има проблеми с усвояването на миналото си, когато беше разкъсана между нацизма и комунизма. В резултат на това ултранационализмът, дори неонацизмът, е по-видим и по-демократизиран, отколкото в Европа. Ако тези движения остават все пак маргинални, изразът им се откроява в сравнение с другите европейски страни, където един нацистки поздрав по време на митинг веднага предизвиква възмущение. В замяна на това, обвиненията на Владимир Путин за “нацификация” на Украйна са просто претекст, за да нахлуе в страната. Още повече, че самият ръководител на Кремъл не се поколеба на няколко пъти “да подкрепи известен брой крайнодесни движения, за да засили властта си”, отбелязва Адриан Нонжон. Като неонацистката група “Руский образ”, “която събра средства, за да стане младежка организация на партията “Единна Русия” и да омаловажи крайнодясната опозиция на Путин”.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  25 Март 2022 14:56ч.

  Проблемът че освен ЕС-ЕС(SchutzStaffel) символиката, начина на действие е сходен- паралелна охрана... което е трагедия за Европа, защото точно си отиват последните свидетели които помнят ВСВ и пак на ново с бодра крачка и надигнала глава се появи престъплението от омраза към другият, с колективно притъпена съвест и деление на наши и ваши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rjykmu

  09 Юни 2022 0:07ч.

  order lisinopril 5mg generic - <a href="https://metoprololpx.com/">buy lopressor</a> buy atenolol 100mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mcsxxs

  24 Юни 2022 21:15ч.

  accutane price - <a href="https://rtetracycline.com/">order tetracycline 500mg sale</a> oral tetracycline

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобщо не опира само до символите,

  25 Март 2022 15:24ч.

  авторът явно не вниква добре в реалната ситуация в Украйна. И няма теоретични обосновки, например за това как либералната демокрация се превръща в националсоциализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  25 Март 2022 15:54ч.

  В тоя сайт такива са поне 90 %, демек всички копейкаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Широко отворени очи

  25 Март 2022 16:02ч.

  А вие сте центаджия може би :)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рамзан Кадиров

  25 Март 2022 16:50ч.

  Абе КЮСПЕ, сложи поне надпис, "Платен Слугинаж" де !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  25 Март 2022 18:38ч.

  Путра си, не мутра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  26 Март 2022 4:30ч.

  Не, той е просто убеден дебил, в най-добрия случай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоевски

  26 Март 2022 19:58ч.

  https://www.facebook.com/100000881140819/videos/3167833306877320

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Март 2022 16:02ч.

  Обяснение на нацизма, представлява, заслепителна омраза(поради някаква историческа причина, примесена с етнос и култура)! Даже на английски Nazi, звучи като not-see- не виждащ или заслепен от омраза и когато това е в колектив става проблем..кафява смърт или чума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Март 2022 16:08ч.

  За това нео-либерастите лепят този етикет за щяло и нещяло на белите мъже! Научно погледнато племето Хуту в Руанда което осъществява геноцид над племето Тутси, са нео-нацисти подучени от Европа-стара и "културна" на тези мрачни практики!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нацизмът се разкрива когато е на власт

  25 Март 2022 16:06ч.

  това се видя като по учебник в Украйна от 2014 насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  25 Март 2022 16:24ч.

  А не бе: https://www.frontnieuws.com/wp-content/uploads/2022/03/Maruipol.mp4?_=2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Документален филм на Oliver Stone - Ukraine on Fire

  25 Март 2022 16:35ч.

  https://www.bitchute.com/video/0cvaLdO8WUPU/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бива да се прави разлика

  25 Март 2022 16:53ч.

  Между нацизъм, национал-социализъм и фашизъм. И трите означават едно - фашизъм. А фашизъм означава власт на финансовия капитал, подчинил всички държавни институции на своите интереси. Рано или късно, всеки вид капитализъм, се изражда във фашизъм. Неизбежно е. Свастиките и др.п. са само вторични атрибути на този процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  25 Март 2022 17:07ч.

  Нацисти в Украйна има, но те са отделни малочислени организации, които не участват във властта, и фашистките организации в Русия са доста повече, 50. Режимът на Зеленски е тоталитарен, а нацистки е тоя в Русия. И това всеки не путиноид го знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив

  26 Март 2022 7:39ч.

  https://wblog.wiki/bg/Right_Sector

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И големият въпрос е: кои са по-големи нацисти, украинците или руснаците И няма смисъл да търсим доказателства във финансирането на неонацистки партии и лидери в Европа,

  25 Март 2022 17:40ч.

  в провеждането на международни неонацистки конгреси и срещи, или в онова прословуто “Z”, отличаващо се от украинския символ по липсата на чертичка. Достатъчно е да видим кой нападна другия, кой срива градовете му и избива мирните жители. И също, какво означава да си инакомислещ днес и какво ще получиш за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  25 Март 2022 17:43ч.

  Доказателство за това, че в Украйна има нацизъм е прочетеното тук :"Фигури на герои освободители, като тази на Бандера". След като цитираните тук "експерти" определят нацистите Бандера и ОУН като "освободители", то и "анализите" им, както и представеният материал и авторът му са пронацистки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rusna

  25 Март 2022 18:29ч.

  Самият факт че си задават този въпрос, убеждава здравите сили, че Русия е на 100% права в действията си, и не трябва да обръща внимание на шизофреници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „ПОСЛЕ МИНАВАХА, ПИТАХА: „ИМА ЛИ ЖИВИ?“ А ОТКЪДЕТО ЧУЕХА ГЛАС – ХВЪРЛЯХА ГРАНАТА!.

  25 Март 2022 18:35ч.

  ТОВА НЕ ГО ДАВАТ ПО БГ ТЕЛЕВИЗИИТЕ: https://www.facebook.com/Hristo.G.Hristov/videos/487272639740320/?t=49 … дойдоха, казаха “махайте се от домовете си” и заеха осмите и девети етажи. Който не си тръгна… ей там, трупове лежат… После минаваха, питаха: “Има ли живи?” А, откъдето чуеха глас – хвърляха граната. ВИДЕО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  25 Март 2022 20:08ч.

  Може и да има нацисти, но това е вътрешна работа на Украйна и не оправдава нападението на Русия както се опитва да внуши Дачков, чрез този автор. Русия е признала Украйна в нейните суверенни граници и нейното ръководство. Оттам нататък каква форма на управление има в Украйна не е на магарето работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С Мутрата - по мутренски.

  25 Март 2022 20:33ч.

  Змията се убива докато е малка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашизъм и нацизъм в Украйна има,

  25 Март 2022 20:31ч.

  но от Айфеловата кула не се виждат. Във Франция за колаборационизъм - 97 000 осъдителни присъди, от тях на смърт - около 1500. Без съд и присъда - около 9000.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Росен Борисов

  26 Март 2022 0:37ч.

  Който следи събитията в Украйна, не от вчера, ням съмнение, че има нацисти в Украйна - масов нацизъм, до умопомрачение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  26 Март 2022 4:29ч.

  Ами след като самите те се декларират, като такива и действията им са пак по тяхно признание инспирирани от германските нацисти през 2-та Световна - припомням юнака дето цитира Айхман че победа се постига само когато се изтребват децата на противника - въпросът е не само излишен, но и провокативен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  26 Март 2022 11:10ч.

  Цялата история с тази война е една грозна работа случила се в 21 век......Тия били "нацисти" ами "нощните вълци" какви са??? Майдана бил "преврат"...ами след майдана имаше 2-ма президенти, сигурно и те са "нелитимни".....Простотии изсмукани от пръстите за да нападне една суверенна държава, ноо се оказа, че Украйна не е Грузия и трудничко ще я прегази. Сега Путин да си руча жабетата.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  26 Март 2022 23:05ч.

  Симе, измий си очите и ни лиши от удоволствието да те наричаме, както заслужаваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли наистина “нацисти” в Украйна, както твърди Путин?

  26 Март 2022 19:11ч.

  Самият този въпрос, пльоснат върху снимка на нацистко шествие в Украйна /!/ и с подсказка - "Няма" , или "абе има , ама не е много" , е някаква тежка форма на историческа амнезия + шизофрения. Типично за западняците и тяхната култура на колаборационизъм спрямо фашизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  28 Март 2022 21:03ч.

  И аз мисля, че Юг Майо можеше просто да си отговори "не" на зададения от самия него въпрос, както се очаква, и да не губи времето на читателите си с килифарски усуквания и опити да покаже колко бели и пухкажички са украинските нацита. Но, вероятно му се плаща на ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоевски

  26 Март 2022 19:59ч.

  Парад отскоро https://www.facebook.com/100000881140819/videos/3167833306877320

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колаборативен робот

  27 Март 2022 10:50ч.

  Всъщност в България религията комунизъм е най-силна все още. Интересно е как тези символи изобщо не се познават от аудиторията, а голяма част от тях са български. Знаете ли къде е намерена най-старата свастика в света? Сега сигурно ще ме изтрият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 1:39ч.

  Ако нацистите бяха само рисували пречупени кръстове, щяха да бъдат запомнени като артисти. Нацистите са депортирали хора, специално, за да ги затварят и убиват. Фашизмът не може да бъде просто един знак. За да докажете такова поведение, трябва да има безпричинно и непровокирано преследване. Иначе във всяка война се стреля по точно определена нация, това не е фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи