Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“

Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“
Задава се най-големият обир на българите за последните 30 години, като този път никой няма да бъде пропуснат. Това е кратката версия на голямата трагедия, наречена „технически паспорти на сгради“. Според Националния статистически институт над 95% от българите притежават имот, но около 40 на сто от тези имоти са по селата.

 

Какво представлява чудото „технически паспорт на сграда“? Експерти във всяка сфера на строителството ще проверяват дом по дом дали са спазени съответните изисквания за:

 

 • Механично съпротивление;
 • Устойчивост, безопасност при пожар;
 • Хигиена (каквото и да значи това);
 • Околна среда (и какво става, ако околната среда не е добра?);
 • Достъпност и безопасност при експлоатация (и ако общината не е направила добра достъпност, кой е отговорен?);
 • Защита от шум (разбирай дебела изолация – външна и вътрешна и висок клас дограма);
 • Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.

 

Въпрос към тази точка: А какво става с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?

 

В репортаж, излъчен по бТВ се казва, че „енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен, за да се разбере дали сградите са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност“ и забележете! – „колко коректни са нашите наематели и комшии“.

 

Неведнъж са излъчвани репортажи за хора, които на своя глава, насред населено място, отглеждат добитък; правят приюти за животни, извършват търговска дейност в частен имот. Как точно ще бъде оценена тяхната „коректност“ и ако бъде установена „некоректност“, кой и по силата на кой закон ще промени това? Пак в графата за „коректните комшии“ се вписват и нерешените проблеми с хората с психически отклонения, превърнали домовете си в складове за отпадъци, населени от плъхове и излъчващи зловоние. Законодателството на България от десетилетия не може да се пребори с тях и такива жители тероризират цели блокове безнаказано. Когато започне паспортизацията на вход с подобен проблемен живущ, процедурата ще го заобиколи ли или темата ще се върне отново в Народното събрание, където на 31-та година от началото на демокрацията, някой да реши какво се прави с болните съседи-терористи?

 

Следва най-забавната част:

 

„Необходим е консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога – и ето къде е заровено кучето!: А ПОНЯКОГА РЕМОНТИ НА ТРЪБИ, ДОГРАМИ и КАБЕЛИ“.

 

С десетилетия никой в големите градове не може по никакъв начин да задължи собствениците на кооперации да поддържат своята фасада, падат парчета, които трошат главите на минувачи, а собствениците отказват да се погрижат, защото нямали пари. Но сега същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им отвътре, да им обясни, че цялата ел. инсталация е за смяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е несигурен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?

 

Втора част на трагедията е установяването на незаконни реконструкции, които са отслабили структурата на сградата. Ще задължат хората да издигат отново стени? Кой ще го направи?

 

По силата на кой закон паспортизацията на сградите ще задължи собствениците да извършват цялостни ремонти? На някои места трябва да се стигне до самата структура на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени кредити за „паспортизационен ремонт“?

 

Случайно или не, но темата тръгва от панелните блокове, които у нас са около 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове предстои да нахранят:

 

 • Електричари;
 • Специалисти по енергийна ефективност;
 • Архитекти;
 • Водопроводчици;
 • Пожарникари;
 • Инженери;
 • Продавачи на дограма;
 • Облицовкаджии;
 • Продавачи на китайски уреди, които уж предупреждават за нещо;
 • Консултанти;
 • Банкери.

 

Според грубата сметка на „експерти“ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от около 60 квадрата, ще струва между 240 и 480 лева. Разликата между двете „възможни“ цени е точно два пъти. И то само в случай, че някой подава фиш, срещу който човекът си откупува поредната хартийка, наречена „технически паспорт“. Фирмата, която „дава“ тапията с какво се занимава всъщност? Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат смъкнати от собствениците на жилища, като те са изнудени да извършват ремонти и инвестиции, каквито дори не могат да си позволят?

 

Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени – най-малко са усвоени тераси. След години на обяви, разлепени по входовете, за подмяна на водопроводни щрангове, на стотици, вероятно хиляди места, те са сменени, хората са завършили ремонтите си, но сега някой трябва да направи чертежи и да докаже, че те са сменени и къде се намират. А някой друг може да реши да ги „обследва“.

 

Не е ясно какво се случва с жилищата, които са конструктивно променени с бутане на стени и промяна във функционалността на помещения – като пренасяне на кухнята на мястото на хола, например.

 

А как се прави обследване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на подобна услуга, фирмите в България, които могат да направят това, без да разрушават стени, са общо седем. Иначе казано – на всяка от тях се падат по около 2800 апартамента за проверка за срок от една година или ако работят без почивен ден, това ще рече по около 8 апартамента на ден. А колко ли струва това?

 

Следващо действие от комедията: установяване на пожарна безопасност. Да се сещате за жилищен блок, за модерна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са монтирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна защита. Една мъничка аларма в дома струва около 10 лева. Но тя само пищи. А самата противопожарна защита? Колко ще струва нейното обследване? Колко ще струва инсталацията й?

 

Когато настоящият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев обяснява, че „до декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да с изготвени технически паспорти“, по странно мълчалив начин не става ясно: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва незаконните постройки?

 

Как се издава технически паспорт на незаконно построена кооперация, дом, имот? Паспортизирането ще ги узакони или поради законова невъзможност да получат такъв, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с огромните гета из цяла България, където са изникнали хиляди незаконни обекти? Как ще бъдат паспортизирани блоковете в жилищни комплекси, където живеят само малцинства и където често са останали само панелни стени и нищо друго?

 

И за да е още по-забавно, как технически паспорт ще бъде издаден на стотици домове в жилищни квартали без отходна канализация? Баровският „Бояна“ е емблематичен пример, но всъщност 40 на сто от столицата е без отходна канализация. Къщите в тези квартали ще бъдат паспортизирани само на база външен изглед? Може би точно тук се задейства графата „хигиена“. Ще бъдат обследвани отходни ями или ще бъде проследена следата на мръсотиите по деретата?

 

Дотук едно е сигурно: докато едни ще плащат под масата, над масата и както намерят за узаконяване, други ще бъдат принудени да дадат десетки хиляди за ремонти.

 

На фона на всенародния подем за „паспортизация“, все още не ясно как държавата ще задължи собствениците на културни обекти да ги поддържат и запазват в автентичния им вид. Искате пример? – Къщата с ягодите. От колко години тя се руши, разпада и съсипва? Фантастичните исторически сгради, оставени да гинат под тежестта на времето ще получат ли „технически паспорт“, или там просто не се пипа? Излиза, че няма проблем да оставиш да гине историческо здание, но е проблем, че панелният блок няма чертеж на електрическата си инсталация.

 

Накратко: предстои свиреп рекет, изнудване и най-гигантската кражба от най-добросъвестните собственици на имоти в историята изобщо – преди, по време, след Османското владичество – няма аналог!

 

И забележете: този мащабен, всенароден проект започва в годината, когато българите изнемогват от чудовищния удар по икономиката, причинен от Ковид. Това не е проект, това е идиотски пир по време на чума!

 

Единственият полезен ход на бъдещото правителство е да приеме решение, с което сградни технически паспорти да бъдат издавани на всички новостроящи се обекти и тези, чиито конструктивни планове са налични в общините, а те са издигнати след 2007 година. И това да започне да се случва от 2024 г., когато се очаква, че икономиките ще започнат плавно възстановяване. Всяко друго решение е нечовешко издевателство и план за пладнешки обир на всички българи.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Прометей

  06 Март 2021 10:23ч.

  Този проект е незаконен,държавата е длъжна да си издаде паспорти ако иска.Собствениците на имоти ,не са длъжни при покупка или наследство да имат такъв документ,това е поднормативен акт,който строителя е длъжен да им даде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Храна за скакалци

  06 Март 2021 10:37ч.

  По същество това е лицемерен,заобиколен но нагъл номер за вклиняване в неприкосновеността на частната собственост. Цифров глобализъм влизащ в дома ви като смучещ вампир. Храна за марокански скакалци.Така хем си уж собственик,хем ти е турена жеглата на врата. Откъде-накъде ще искат технически паспорт на законно постраени сгради със съогветните актове по ред на номерата до 16? И какъв технически паспор ще издават на 100-годишни сгради по селете,че и по градовете има такива,даже със напасанато дата на строежа на фасадата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  06 Март 2021 11:11ч.

  Моят дом-моя крепост. С този закон ме принуждават да допусна някакви хора да ми човъркат из жилището. И за това трябва да плащам без никаква полза за мен. Ще изследват сгради, построени преди 80-100 години и издържали на всички земетресения досега. Явно парите от нова смяна на номерата на колите или на личните документи, както се говореше, им се виждат малко, та измислиха тази простотия, за да ни обират. Впрочем този закон е приет преди няколко години, но се отложи изпълнението му. Сега му дойде времето. Да създадем работа на наш’те хора, че е криза. Държавата е най-големия рекетьор, мутрите през 90-те ряпа да ядат. И са го измислили да принудят хората-за несъгласните общината назначава фирма за обследване и после си събира парите чрез ЧСИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Март 2021 11:11ч.

  на никои не му трябва техн паспорт общините да си изготвят тези документи без да намесват собствениците и без да искат пари на всичкото отгоре ще трябва и копие на нотар акт да се дава на кого това е лобиски закон едни фирми да напълнят гушите а разрушените и опоскани къщи по селата с тях какво ще става следващото нс незабавно да отмени всички лобиски закони на герб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Пена

  06 Март 2021 11:17ч.

  Айде, душички мили, елате ми в къщата на село, дето отгоре пише, че е строена 1914 година, па ми направете екологична оценка и ми кажете околната среда дали е добре, че от едната страна е курника, а от другата - градинка и домати. Доматите ще ги гледатели дали са според екологичните норми. Само елате и поискайте да ми влезете в къщата, а аз ще ви посреща с екологична лопата за сняг, а може и с екологична брадва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  06 Март 2021 11:45ч.

  Най-наглото в цялата тая схема е, че всичко ще е проформа! Още повече, че блоковете са строени по типови проекти и имат цялата документация, която се съхранява в общините и в други институции!!! Това е едно напълно безсмислено начинание, чиято цел е да се обогатят едни хора за сметка на други, по най-лесния начин - без да си мръднат пръста!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  06 Март 2021 11:58ч.

  Ще има пак пълнене касичките на ГРОБ чрез удобни обществени поръчки към наши момчета и момичета. Турбокапитализмът на мутриархата е манна небесна за всякакви честни частници. Безупречен американски лиценз и работи не в името на човека, а в името на все по-голямото овълчване на корпорациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "С този закон ме принуждават да допусна някакви хора да ми човъркат из жилището."

  06 Март 2021 12:01ч.

  Те скоро ще ти сменят с цифровизирани изделия водомерите и топломерите, а в тия изделия са поставени цели програми за тотално следене на личния ти живот, и всичко е усилено десетократно през тръбите, защото то поначало и без тая технология през тръбите на банята и тоалетната всичко си беше чуваемо и от обикновен бръмбар. Но дойде новата епоха, и Лу-ЦИФЕР протрива ръчички, защото моят дом повече няма да бъде моята крепост. И животът с цялата си доскорошна интимна прелест ти ще бъде като прозрачна водица за корпорациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТрикиМоусе

  06 Март 2021 12:09ч.

  Ами мислете на 4.04.2021. Много мислете....Иначе започвайте да разбитите за държавата, защото освен данъци, ще трябва да заделите още около 30 процента за бъдещия обир- за хартийката, без полза, наречена технически паспорт, за бъдещия ремонт, който ще последва от хартийката....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  06 Март 2021 12:26ч.

  Не, първо трябва да се сменят номерата на колите още веднъж, личните карти и паспортите. За да загрее населението. После с апартаментчетата. Който не иска - глоби, с лихви. Комунюнгерите и шофьорите им мутри знаят как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  06 Март 2021 12:35ч.

  Имало и екостикери за колите - за всяка кола !! С чип, който показвал къде е колата и къде не може да ходи. Но най-вжното е хаосът - навсякъде. Къде се издават, коя фирма може, кой ще ги контролира, кой да се уреди пръв и пр. Хаoсът ще е гарниран с огромна простотия и примери от Европа и САЩ. И цените там, че как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  06 Март 2021 12:49ч.

  А къде сте бе глобалисти ,либерали дето искахте банани и да пътувате свободно ,защото лошият соц не ви пускаше и пазеше от розово либералният капитализъм който се оказа един чист капитализъм скрит под маската на демокрацията .Айде сега без имунизационни паспорти няма да ходите във вашата джендър европа и ще си плащате като попове новите сградни паспорти . Радвам се че добрите демократи ви ебават майката до девето коляно със забрани и задължения който имат за цел да ви ограбват ,за да ви дойде акълът и да видите кое беше по добро соца или капиталистическият либерализъм Хак вие боклуци мръсни няма да ревете ами се гответе за още някоя и друга кожа да ви свалят от гърба .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нема мърдане

  06 Март 2021 13:26ч.

  Значииии.....за колата ти налагат екостикер щеш-не щеш,за жилището ти натрапват платен от теб технически паспорт,датчици за парното,за топлата и студената вода,които Господ знае какви данни събират и прадпоследно.....имунизационен паспорт за пътуване - на първо време само за зад граница,а после и за пътуване в страната. А наивници още ронят крокодилски сълзи за кльона по границите?! Авеееей....шматароци,още някоя годинка и ще завърши строежа на фермата на Оруел - всяко прасе чипирано,ама чипирано по няколко начина и с няколко чипа. Нема мърдане байновци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  06 Март 2021 13:33ч.

  Жалко, че прасетата ги обявиха за чумави и ги изклаха - няма даже като прасетата да сме, а ще сме общество на мравки или термити - само работиш, по инстинкт събираш зрънца и сламки за "общото благо", само дето няма да знаеш, че цялото на общото се събира през единичното, т.е. като инсектицид, ще живееш за сектата, без да знаеш какво е да живееш за смисъла да си жив (мене си).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-голямата сопа.

  06 Март 2021 14:04ч.

  Чета по горе ,че гласуването ще реши проблемите.Ако изберете партията на ГОЛЯМАТА СОПА може би.Един въпрос ме занимава ;през колко време трябва да се употребява,че да държи влага.У нас след НС/народния съд/ не е употребявана. Мисля,че е време та който оцелее да живее като човек 10тина години.Запишете се в партията ГС/НС/ ТУК. И упражнявайте захвата.Трябва здраво да се държи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gffgd

  06 Март 2021 14:27ч.

  Как ще стане тва? С полиция във всеки дом?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  06 Март 2021 15:19ч.

  Само административно обременени тъпанари с мислене и манталитет от преди 30-40-50 и повече години са в състояние да пишат ЖИВУЩИТЕ вместо по-българското ЖИВЕЕЩИТЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко Методиев Борисов от Хераково и Златуша

  06 Март 2021 15:24ч.

  Обикновен капитализъм, дами и господа! "Кой не скача е червен?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  06 Март 2021 16:09ч.

  Гадни и безсрамни мошеници и рекетъори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ

  06 Март 2021 17:27ч.

  Че герберастите са престъпници, рекетьори, българоубийци, боклуци и т.н. - спор няма! Но за сведение, паспортизацията, както на вече построени сгради, така и на нови е законодателно уредена и приета от правителството на Тройната коалиция - справка НАРЕДБА № 5 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ , издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, Преходни и Заключителни разпоредби, § 2 , ал. 2 "Техническите паспорти на съществуващи строежи - държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите - смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, се съставят в срок до 2022 г. Единственият разумен изход от ситуацията е, предвид безмислеността и рекетьорския характер на наредбата е, същата да бъде отменена от едно бъдещо правителство в новоизбрания парламент. А като гледам всички мераклии за кокала, искащи да влязат в новия парламент, които по съществото си са все същите политически проститутки, силно се съмнявам това да стане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kratuncho

  06 Март 2021 17:36ч.

  >Обикновен капитализъм, дами и господа! "Кой не скача е червен?" последния път когато видях какво е капиталъзм, не се споменаваха идеите от строги държавни регулации с заплаха от изземване на частната ти собственост ако беше капитализъм щеше да не незаконно и неморално държавата да ти се меси в частната собственост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  06 Март 2021 17:43ч.

  От доста години вече всякакви тарикати си измислят начини да изкарат някакви пари и успяват да пробутат идеите си на законодателя. Не и безплатно, разбира се. Проекти за безопасност и здраве, управление на отпадъците, топлотехническа ефективност, пожарна безопасност, паркоустройство за селски дворове и какво ли още не. Тези технически паспорти, ако са на хартия, могат да послужат единствено за някои специфични нужди, но и там в днешно време няма да са предпочитани, пред меките трипластови рула. Истината е, че при всеки проект за реконструкция, пристройка, надстройка, проектантите трябва да си обследват и заснемат сградата, без да се доверяват на някакви, дето са отбили номера за да приберат набързо едни пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Messir

  06 Март 2021 18:21ч.

  Българите са 95+ % собственици на жилищата си. Този факт докарва до лудост и бяс западните дeбили, които живеят под наем. Българите плюс това са собственици и на земята си, което също така докарва до истерия западните oлигofрени. Плюс това глобалния сценарии е за силно редуциране на световното на селе ние до към 500М, не повече. Който има малко акъл, да смята каква чистка следва. Средствата за прочистване на планетата от досадния Хомо Сапиенс са ясни - пландемии, локални конфликти, завишаване на данъци и такси до непоносимост, изкуствено предизвикан глад, и така нататък .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типичен мутренски рекет

  06 Март 2021 18:33ч.

  От 2007г. Към техническата документация на всеки проект, задължително се изискват тези “паспорти”. Правилата и нормативите по ТСУ са една динамична материя, която търпи множество ежегодни промени. В правната материя, касаеща териториалното и селищно устройство, законността на всяко деяние, следва да е съотносима към датата на извършването му. Ако до 2007г. такива паспорти не са били изисквани, не може те да бъдат по никой начин изискуеми към днешна дата. Променяли са се всякакви нормативи, в т.ч. и нормите за земетръс. Какво искате да кажете, че сградите, които не отговарят на днешните норми, ще ги съборим или какво? Какво предлагате? Баба на село трябвало да даде 1500 лв. за да и “обследват” къщата. Вие луди ли сте? Тя тия пари си ги къта за погребение (за вечния дом) и на вас няма да ги даде. Нямате и най-малка представа с какво се захващате. От народ, който живее от пенсия до пенсия с 300 лева и плаща (незнайно как ток 350 лв) нищо не можете да вземете. Аз от една година безуспешно гоня съседите да съберем пари да сменим патроните на входните врати, а вие ще съберете пари за никому ненужни “екологични паспорти”. Айде, като ги съберете, обадете ми се. Пито, платено. До 2007г. само с лична карта, от 2007г. нататък с "паспорти". Айде чупката! Ще ви съдя до дупка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • среден пръст и нещо свързано с вашите майки

  06 Март 2021 18:38ч.

  По-добре да си хвърля парите през балкона на телефонните измамници, отколкото да ги дам на вас. Ползата ще е по-голяма. Те ще нахранят децата си, а вие ще си строите къщи в Барселона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кунка Бусманска

  06 Март 2021 19:21ч.

  Ще ми влезнат в къщата на куково лято и ще излезнат с краката напред. Ако им стиска

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега вече съм сигурен, че ви искаме всичките в затвора

  06 Март 2021 19:47ч.

  Като всяко начинание на българското правителство и това е обречено на тотален неуспех, защото не е премислено и е ненавременно. От 20 години правим “електронно правителство”, “електронна здравна карта”, “ликвидиране на незаконното строителство”, “саниране” и нищо и половина. Така ще е и този път. Ще се съберат едни грешни пари, който се минал, минал и толкоз. Хората нямат пари за лекарства и храна и мрат като мухи. Никой не казва, че за погребение сега се чака ред. Погребалните агенции едва смогват. И защо е това изхвърляне и кому е нужно? Въвели сте го от 2007г. нататък и карайте така занапред, кой ви пречи. Но да се връщаме назад в годините е цяла лудост. Ще настане голяма анархия. Че и глоби щяло да има. Не може да вземете на босия цървулите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като е трябвало, да сте го искали от проектантите на времето

  06 Март 2021 19:51ч.

  Като как си представяте, аз да пусна разни чужди хора с рулетки из къщи, да мерят, да пречукват бетона и да ми се шматкат из стаите, че и да им платя за това. На какво основание? Не съм престъпник, не съм извършил нищо противозаконно, а те нямат прокурорска заповед да ми се ровят из къщата. Просто ще ги гръмна още на вратата. Нека да опитат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не правете отново такава грешка

  06 Март 2021 20:02ч.

  Нали си спомняте как завърши сагата със “задължителните пръстови отпечатъци” в болниците? Ще ви дадем на Конституционния съд. Ще намерим начин, бъдете сигурни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има ли?

  06 Март 2021 20:02ч.

  Има ли омбудсман в тая държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  06 Март 2021 20:07ч.

  Моят блок е строен през 1962г. и при проверка в общината се оказа, че за него не се пазят никакви чертежи- т.е ще трябва да се правят отново. По мнение на мой приятел-архитект за всеки апартамент цената ще е от 3-5 лв.на квадрат ако има такива чертежи, но ако няма ще е 15-20лв. на квадрат. Как ще намерят чертежите и обследват възрожденските къщи, които не отговарят на никакви съвременни стандарти? Днес говорих с кмет на село в Русенско и се оказа, че в неговото село над 50 къщи, строени в периода 1920-1950г. дори нямат нотариален акт. Проблемите ще започнат да се увеличават. Говорих с позната от София и тя ми каза, че нейния блок го притискат да си смени асансьора, тъй като наличния бил стар. Нов асансьор струва 50-60 000лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще имате да вземате

  06 Март 2021 20:25ч.

  Тези неща са твърде сложни като взаимоотношения в обществото. За да се стигне до някакъв порядък се изискват минимум десетки години работа от проектанти, от контролни органи, от общините и органите на местното управление. Изисква се друга строителна култура, друга култура на обитаване, други финансови възможности на обществото. Не сме готови за това. Каква екологична оценка ще направиш на жилище на осмия етаж в апартамент в който собственика цепи дърва в мазата и ги мъкне нагоре с асансьора за да запали печката “чудо”, а сутринта в 5 часа, за да не го видят, мъкне сгурията и пепелта, за да го изхвърли в контейнера за боклук? Защо го прави ли? Защото ако имаше 600 лева, щеше да ги даде за друг тип отопление, а не за “екологичен паспорт”. Защото ни доведохте до тук, маймуни такива. И не ни пробутвайте, че на Запад било така, защото никой на Запад не живее с 300 лева. Когато и аз започна да вземам заплата 6000 лева или пенсия 1600 лева, ще си помисля дали да ви дам 600 лева за тези напълно излишни “паспорти”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма да стане

  06 Март 2021 20:40ч.

  Общините са задължени да пазят “екзекутивна документация” само в срок от 5 години, след издаване на разрешението за ползване на сградата. Екзекутивна документация се изговя само в последните двайсеттина години. Никой собственик не е длъжен да има, а и да е длъжен, няма как да се сдобие с чертежи на сградата. Това особено важи за по-старите сгради. Архитектурното, конструктивното и инсталационното заснемане на съществуващи сгради, е едно скъпо начинание и не е по джоба на мнозина. Това е един безсмислен разход, освен ако не се прави заради бъдеща реновация на сградата, заедно с проекта за смяна предназначението или частична реконструкция или саниране. Но тогава това ще бъде неразделна част от новия проект. Във всички останали случаи е просто рекет върху невинни собственици. Те са поставени в режим на нарушители, на които на всичко отгоре ще бъдат събирани и глоби, в случай на неизпълнение на това “задължение”. Връщаме се 500 години назад, да плащаме “кръвнина” и “десятък” на агите. Е, няма как да стане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудесен предизборен ход! да искахме, по-добре не може да стане

  06 Март 2021 20:42ч.

  Сега разбирате ли защо ви искаме в затвора? Ще го разберете по трудния начин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или ние или те

  06 Март 2021 20:44ч.

  ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ!!! Ами през . . я ми е кой е измислил тая щуротия и кой сега се напълва да я приложи. И Станишко,и царот,и Доган и сега герберските тикви са все от един дол дренки - изроди презиращи обикновения народ. Това е същото волунтаристично социално инженерство като на едновремешните болшевики,така и като на днешните глобалисти - сатанисти. Тия наистина ще ни докарат до време разделно - или ние или те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и никакви оправдания

  06 Март 2021 20:48ч.

  И не ми се оправдавайте с “Тройната коалиция”, защото тоя номер няма да мине. Наредбата е приета 2006 година, преди 15 години, от които вие сте на власт вече 13 и до сега знаете ли колко “технически паспорта” са направени в София. Слушах радио “Хоризонт” и един специалист каза - точно пет за тази година. И като не е добра тази Наредба, защо не сте я отменили досега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • де да видим

  06 Март 2021 20:51ч.

  Дано да носите на бой, защото голям бой ще ядете! Този път няма да е със яйца, с камъни ще бъде. Яйцата скъпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а бе вие луди ли сте?

  06 Март 2021 21:04ч.

  Точно в разгара на епидемията, да пусна разни сополивци с рулетки из къщи, при стари болни хора и малки деца. Щото на някой много му се иска да вземе, почти без работа, едни бързи пари за нещо, което няма да послужи на никого. Повече от ясно е, че всичко ще бъде направено формално, на две на три, ще се струпат едни папки, за да може “наши хора” да напълнят гуша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ашколсун

  06 Март 2021 21:05ч.

  Който ви изпързаля така предизборно е голям хитрец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  06 Март 2021 21:34ч.

  Буци ще бъде бесен и Нанкича ще отнесе шамарите за този никому ненужен предизборен гаф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нанков, голям бой ще ядеш

  06 Март 2021 21:41ч.

  Той Буци раздаде вече всички милиони, сакото си даде, какви ли маймунджулуци не направи само и само да се изкара арабия, а сега така грозно да го изпържат с тия “паспорти”. Дето се вика, още не е утихнал скандала с “ония паспорти” на Каракачанов и ето ти други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кой ще ги спре

  06 Март 2021 21:57ч.

  Ясно е за всички че това е безсмислено (за нас, а за тях е много смислено, ще се на тъпчат с пари), но всички като се съгласяват и не се прави нищо как и кой ще ги спре? Ще си даваме парите и ще си пишем по форумите, а те ще си постигат целите, кучето си лае, кервана си върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tschuntscho

  06 Март 2021 22:00ч.

  Който поеме ангажимент да отмени тези неостри разпоредби, ще се спечели изборите. Или поне обещае, че паспортизирането ще бъде изцяло за сметка на държавата. И без друго се харчат безумни пари за глупости, поне това да се поеме от този, който налага тези изисквания - държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  06 Март 2021 23:09ч.

  такива неща могат да се искат само за ново строителство, т.е. това, което отсега нататък ще се проектира. Със задна дата от 10-15 г могат да изискват само козметични неща от тъпия списък-да се събере документацията на сграда, да се изследва за топлоизолация. За по-старите сгради могат единствено да изискват сенсори за пожар и въглеокис и то например преди продажбата (както се прави тук). Най-големият проблем са канализациите по селата-отпадната вода се излива на половин метър от къщата и хорицата са доволни, че не плащат за канализация, то там и водата беше безплатна. Сега искат да се регистрират и кладенците в двора, и да се плаща нещо и за този вид "услуга". Изобщо рекета върви...даже не бива да се питат тези от водоснабдяването защо има такива огромни загуби от вода докато тя стигне до чешмата, защото ще сменят тръбите и ще трябва някой да им ги плати

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В.П.

  06 Март 2021 23:51ч.

  И защо е нужно да се плати на някой за да се потвърди че панелката не е противоземетръсна, например

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е

  06 Март 2021 23:52ч.

  Да ги изметем до крак обирачите безродни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продтак

  07 Март 2021 0:29ч.

  Писна ми от простотии в България !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • писна ми

  07 Март 2021 1:08ч.

  Колко пъти ходихме да си сменяме личните паспорти и шофьорските книжки, после личните карти, след това номерата на колите, сега технически и екологични паспорти, после ще дойде ред и на ваксинационните паспорти и бай Х плаща за да храни ламята - ненаситното чиновническо чудовище. Спрете се най-после! Един работещ в България, носи на гърба си двама пенсионери, трима циганина и петима чиновника. С негови пари се плащат пенсиите на пенсионерите, социалните и детските на циганите и безработните, заплатите и осигуровките на чантаджиите чиновници и шапкаджиите полицаи и военни. Отделно Буци дето раздава нашите пари от джипката на попове и ритнитопковци. И пак малко ви се вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе много сте се възпалили

  07 Март 2021 1:49ч.

  Споко! Баце иде на бял кон, ще напсува гадните комунисти, дето са я измислили в 2006 г. тая наредба, ще яхне джипката, ще извади меча и ще я отмени предизборно. Нататък, след изборите други ще му мислят. Важното е народът да е доволен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-''Kak ще стане това.С полиция във всеки дом''

  07 Март 2021 1:56ч.

  От собствен опит.Излезе някаква пилотна програма да чипират конете.А аз имам кон.Приятел стана гражданин и ето ме горд собственик на кон.Добичето добро хрисимо.Пристигат един ден двама трима с кметя барабар викат ша чипират коня.Казвам добре ей го на арманя ама хапе,рита демек оправяйте се.Ония викат дай 50лв.Що викам?Те.За чипа толкоз.Поставянето безплатно.Ми викам слагайте ще Ви дам га имам.Хванаха пътя.След седмица пак пред нас в същия състав +кварталния полицай.Той полицая вика;Не си давал да ти чипират коня бе.Викам давам ей го.Те дай 50лв.Викам като имам.Полицаят ми направи акт за отказ да чипират коня пък кметя ми стори нак.постановление с глоба 100лева. Таквиз имам за кво ли не по същата процедура.Резултата;Държавата/кметството имат да земат ени измислени пари от мен,язе се старая да няма как да ги земат.И тези които бих им дал доброволно сега се старая да не давам. Те ме цакат с топла бира всеки ден. Имам гори дето не мога да ползвам т.е не подържам,земя дето също не мога да ползвам/да да не мога,не искам субсидия,дори ще плащам данъци но системата цака такива като мен/.Дали съм ги надиграл.Нееееееееее.С всяко стъпване в магазина ми зимят 20% ДДС.Да си возят у .......джипките. Мачат не е свършил обаче.И съм много ядосан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко, а защо ли не те арестуваха

  07 Март 2021 2:29ч.

  Тъпа е историята за коня, пуснат на къра. И хем е хрисим, хем рита и хапе. Поне кон да си виждал наживо, ама не си. В друга държава пуснат на воля кон го вземат и ако гявол този кон и не дава да го доближат, ще го приспят. Та примерът е тъп по ред, ред причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стана много интересно

  07 Март 2021 3:44ч.

  Това, че Буци ще яхне джипката, ще извади меча, ще напсува комунистите и ще отмени проклетата им наредба, ясно. Но мен ме интересува най-вече какво е казал дядо му (банкянският Конфуции) по този въпрос. Той има мнение по всички въпроси. Това е най-важното, за да си вземем поука занапред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четиво лично за Бойко

  07 Март 2021 7:18ч.

  Похварно единомислие и позиция във форума.Такова чудо скоро не се бе случвало по въпроси за България и българите.Направо по въпроса.Българи, дайте да оставим настрани партийните пристрастия и да покажем на партийните лидери, наричащи себе си "политици", управлявали последните 20 години, че са вредни за хората, че дори и за себе си.Частната собственост и особено тая, за която си плащал данъци 20-30-100 години и е узаконена, според конституцията е неприкосновена.Журналиста е налице по горе, липсва и един юрист, който ще го каже по добре от мен.Идеята ми е взаимствана от иноватори в Ню Йорк от преди дни.Слагаме два билборда на изхода и входа на София- магистр.Тракия по въпроса с тези паспорти .На него задължително трябва да присъства Конст.Пенчев с пачките в някакво чекмеже, а останалите си ги знаете.Със снимки задължително.Аз съм готов да отделя 5000 лева начаса.Така и така похарчих над 30 000 да реновирам имот, който сега явно трябва да разруша и да се местя в обора, казано алегорично.Няма нужда от безсмислените протести, които са гавра със свободния човек.Ами, като не си доволен, протестирай, ни ги говорят умните с "дипломи" и "можещи", професионалисти на узаконената бухалка от 90-те.Сигурен съм, че ще ни подкрепят всички онези 80 000 от БСП, че и част от ГЕРБ.Явно Бойко не може вече да ги спира нароилите се чиновници с античовешки и неморален ген.И е време, мислещия и разумен българин да направи един делийт на профила си във ФЕЙСБУК, както аз скоро направих.Също знаете защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАХБ и поред по списъка

  07 Март 2021 8:41ч.

  Същото се отнася и за родната ни полиция, която и йота не е мръднала от 1989-та.Но първенството държи онази Агенция за Храните, която е превърнала центъра населата ни в кравеферми с по над 50 крави и прави и невъжможното за да унищожи обикновения човек, за сметка на техните местни фаворити.Беззаконие, корупция, отдолу до горе.Затова всички на билболдове с лични снимки, начело с кметовете по места и областния управител.В категорична подкрепа за онази история с коня по горе само да допълня.За да отгреждаш едно прасе на село, да ви цитирам какво са измъдрили можещите и знаещите вишисти, които са срам за българското образование:-"Уважаема/И ГОСПОЖО/господин директор,Заявявам ЖЕЛАНИЕТО да ми бъде РЕГИСТРИРАН животновъден обект -лично стопанство".Че го и полузасекретили в сайта на министерството.Нагло, неграмотно и арогантно творение, противоречащо на всички норми откъдето и да го погледнеш.Да не пропусна.И GPS КООРДИНАТИ селянина трябва да попълни.А бе чиновници, 160 лева струва това с GPS координатите.Геодезист ще му трябва на човека, догодина може и да допълнят за Архитект.Просто ни пробват май, колко е търпелив човека на село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Симов

  07 Март 2021 9:47ч.

  Скъпи сънародници това, което се оферира като цена за кв.метър не е върху квадратурата на вашите апартаменти. Цената е върху цялата РЗП на сградата, т.е. ако ЗП на един етаж е 400 м2 и сградата е 10 етажа. Оферира със цена от 4 лв/м2 х 4000 м2 прави 16 000 лв. Без ДДС. После идва и 20% ДДС и става 19 200 лв. Т.е. обявената цена от 4 лв/м2 се оказва 8 лв/м2 върху квадратурата на жилището ви. Или при 60 м2 площ на апартамент цената е 480 лв. Ако се окаже, че сградата не отговаря на строителните норми ще се бърка още в джоба....и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  07 Март 2021 10:02ч.

  А какво е акт 16

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потърпевш

  07 Март 2021 10:44ч.

  Както всеки собственик на автомобил извършва и заплаща технически преглед на автомобила си, така и всеки собственик на имот е редно да извърши и заплати паспортизирането на имотът си. Разликата е в това, че техническият паспорт не задължава, а само предписва/препоръчва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Бойчо

  07 Март 2021 10:48ч.

  Маменцето и на европейския и българския парламент , политик и управник. От както сме в ЕС ни заляха с такси, нови еко стикери за ГТП сега тех. паспорти! Абе, докога ще ги траем тези лайнари.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важното е, че има банани

  07 Март 2021 11:13ч.

  А че никой не ги купува, никой и не забелязва .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  07 Март 2021 12:21ч.

  Наредба имало, тази: НАРЕДБА № 5 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ. Хубаво - мислили, отсъдили, наредили. Добре. Хайде да видим, КОЙ трябва да прави подобен паспорт с тех. данни при един строеж след 28.12.2006г.? Разбира се не/уважаемите строителни фирми - никой друг! В тях е документацията, те са я правили, те са я представяли в съответните учреждения за съгласуване, разрешения и пазене на техн. документации (пазене - вятър - такава мизерия е с непредоставени чертежи, документации и пр. - сам съм го установил). ЗАЩО ДОСЕГА НЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ТАКИВА ПАСПОРТИ след като е наредено? Наредени от законотворчеството на калинките, зае*@ни и неизисквани от същите? Ъ? За старите сгради тези "Пашпорти" не играят никаква роля, те са дефакто там. Какво ще им "подобряват": - ще им издигат нови подпорни колони, противоземетръсни шайби ли? Ще теглят нови канали и тръбопроводи и пр. и пр. ли? - Изводът е, че ШАЙКАТА отново иска да захлеби с голям размах и ограбването на Мамковината (тази дума е с Уважение) - т.е. на Плебса, да върви пак и пак на пълен ход!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-кон

  07 Март 2021 12:40ч.

  Ж.ж гледаше кон до преди 5-6м.Историята е 1/1. Желязко Желев обаче има и 9 годишно строително образование.И 2 години работи в Стражица след земетресението.Туй дето са го намислили с паспортите е глупост на квадрат.То няма денят да стигне да обяснявам.Желязко Желев от висотата на своите 50г мисли че без бой няма стане.А тез дето могат да държат сопата са в ИЗГНАНИЕ. След 9.09 имахме един изгнанник/ днес 2 000 000.И заради идиотите дето управляват гледат на държавата си като на кочина.Време е да я поизринем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В пънелкити

  07 Март 2021 13:19ч.

  Жевейат мумунистическите дебиле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  07 Март 2021 13:47ч.

  Това е престъпен закон,който цели да се отнемат на хората домовете. Новия парламент трябва да отмени този престъпен закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ivan Ivanov

  07 Март 2021 13:48ч.

  Даже и глобата се промени! Преди последното изменение на ЗУТ от23.02.2021г. Акта ако нямаш Технически паспорт до 2022г., беше 300 лева, но сега след изменението на ЗУТ е 1000 лева!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май цялата работа е там-

  07 Март 2021 14:13ч.

  не са чак толкова прости, та да не знаят, че проблемите са много, но този, който го предлага това, явно има полза. Сто на сто ще участва по някаква линия в тази далавера, а това си е далавера, и от нея много може да се захлеби! Този, който ще ходи по къщите, ще захлеби и то много. И този, който ще изработва документите, също ще захлеби, и то не малко! Цялата работа е нагласена да се вържат будалите, много-много да не мислят и приказват, и те да си вземат още и още парички! Сигурно чекмеджето не е само едно и трябва да се пълнят всички...И защо пък на нас ни е нужно?!? И накрая какво като установят, че примерно не издържало жилището на земетръс, какво, ще го разрушат ли, или ще ни накарат нас да си строим ново?!? Нищо няма и не може да се промени, но могат тези, които го предлагат и които ще го изпълняват лично да имат полза. Та затова е това бързане, дано набързо да ни оправят, да не се размислим... Така че мислете с главите си, а не с краката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И накрая,

  07 Март 2021 14:35ч.

  ако нищо не измислите, мислете поне на изборите, безплатно е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  07 Март 2021 14:47ч.

  Извода е, че трябва да не допуснем Герб този път до властта. Сега е моментът. Сега или никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДолуБКП-ГЕРБ+ДС-МВРо

  07 Март 2021 15:23ч.

  При заснемането и обследването на 8 еднакви един над-друг апартаменти по 80 кв.м всеки не взимат "таблично минимални" цени за заснемане само на 80 кв.м а на 8 х 80 = 640 кв.м, въпреки че се извършва работа само по 80 кв.м, а за останалите се копира и постават данните (copy-paste) от единственото заснемане?! Ако проектантите УМИШЛЕНО не отразят реалното състояние за да вземат нови пари за дооправяне на некадърната си работа (като при ремонтите на БОКо и Фандък-ханъм), ще трябва ли да се съдиме с наемане адвокати (с "таблично-минимални" "пазарни" хонорари като процент (4%) от цената на оценката), ВЕЩИ ЛИЦА от същата проектанска КАСТА, които за проверката на обследването и пишман-паспорта ще си поискат пак по 3-4 лв./кв.м "таблично-минимално" "пазарно" възнаграждение за да констатират "изправността" на колегите си от кастата! После ще трябва да се бъркаме с други едни ДЕСЕТКИ хиляди левове за препоръчаните ремонти, ненужна подмяна на елементи и инсталации или за нови таклива (гръмотводни, GSM-отчитани водомери, топломери, ..... с допълнителни мес.такси към GSM-операторите по 5G-технологията!!!)! Отделно е непрекъснатото високо-честотно облъчване за хорта!!! И още Паспорта и обследването се превръщат в ОБЩА ЧАСТ на етажната собственост - как ще се плаща за изработването им: по закон разходите за ощите части се поемат пропорционално на притежаваните ид.ч. от общите части?! Тези ид.ч. не са пропорционални на квадратурата на дадения обект и ще настъпи една КАРАНИЦА между съкооператорите, което е и целта на сега "управляващата" до 04-04-2021г. БКП-ГЕРБ–мутро-ШАЙКА и ДС-патриотарстващата м@нг0-CГAH!!! Въобще нещата са направени така че да се "отбие номера" и се РАЗГЕПАТ едни милиарди, както и да се направят длъжници на държавата собствениците за да им се отнеме собствеността и после да се приватизира на безценица с изпиране корупционните пачки и кюлчетата от чекмеджетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вяра Димитрова

  07 Март 2021 17:45ч.

  С какво тези технически паспорти ще подобрят нашите жилища?Ще върнат на мястото им съборените стени, ще махнат остъкляването на терасите ,чиято цел е отоплянето на жилищата - нали говорим за енергийна ефективност.И защо ,моля ви се, трябвало всички тераси да са остъклени еднакво - ще се връщаме към унификацията на "социализма"ли???Всичко е за обиране последните пари на хората,държавен рекет, пълнене на празната хазна.Срам.Обирджилък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледай ти

  07 Март 2021 19:20ч.

  Не съм на работа вече цяла година заради тая епидемия. Карам на изпарения и магия. С триста зора успях да взема 1500 лева заем, а те вече измислили начин как да ми ги вземат, преди да съм ги похарчил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mariia

  08 Март 2021 3:15ч.

  MUSHENNICI...CHUDIAT SE KAKVO DA IZMISLIATN.NA NIKOI NE MU TRIABVA TOZ PASPORT

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислех да ги стрелям с картечница, но май танкове трябват

  08 Март 2021 9:31ч.

  Милионерските квартали около София нямат канализация и са на септични ями. Ония, дето се чистят с говновоз (лайнарката). Перник и Шумен вода нямат, други са на воден режим и пият вода с манган. А те тръгнали екологични паспорти да правят на сградите. Да бяхте направили на хората водопровод и канализация и тогава да ги доите с някакви измислени паспорти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва снайпер (“надо трактор, казал чукча” - имаше такъв виц)

  08 Март 2021 9:34ч.

  Аз пари не мога да отделя за нищо, освен за обща вноска по сметката на професионален снайперист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  08 Март 2021 9:55ч.

  Какво значи да се проверят сградите дали отговарят на екологични и конструктивни стандарти, земетръс и прочие? Това означава само едно: признание, че държавата не си е вършила работата. Щом като са одобрени проектите, значи сградата е била проектирана в съответствие с тези стандарти, валидни към датата на нейното строителство. Сега със задна дата ли ще установяваме дали е така? Тези стандарти хиляда пъти са се променяли през годините и сигурно това ще продължи и занапред. Всяка година ли ще правим нови паспорти? Това май ще вземе да ви хареса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  08 Март 2021 10:01ч.

  А разкопаните тротоари така ли ще си останат до второ пришествие? Те не са частна собственост, за да се принуждават хората да ги ремонтират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  08 Март 2021 14:59ч.

  Спокойно, няма да стане! Явно търпим да ни управляват простаци и крадци, но от такава глупост всяка власт ще падне! Незабавно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  08 Март 2021 21:41ч.

  Това може да стане само за новото строителство. Няма толкова специалисти да направят тези оценки. Изнудване за пари. Не ходете да гласувате за тези мошенически партии - всиките са такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разкарайте се

  09 Март 2021 3:51ч.

  Със задна дата не можете да ми искате абсолютно нищо. На никого нищо не дължа. За новото строителство искайте каквото се сетите, за заварено положение не давам и стотинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дипл.архитект

  09 Март 2021 9:18ч.

  А безбройните къщи, коптори, вили , сгради, разхвърляни из села, махали, гета , по села, градове, балкани, чукари, и къде ли не ? На тях как ще им събирате парите ? Никак. Целта е да нямате собственост, а да живеете като братята ви на запад под наем. Който не е разбрал - да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поля Иванова

  09 Март 2021 12:35ч.

  Най-вероятно и преди всяка сделка за покупко-продажба или наем, ще искат да се издава допълнително някакво удостоверение, че сградата съответства на данните в този паспорт. Това ще натовари с допълнителни и излишни такси страните по акта. А дори и да има издаден паспорт една сграда, то собственика й може след това да направи незаконно преустройство вътре в нея. Недоумение е , че ще измерват с уреди арматура, бетон, и други части на сградите. Изискването за паспорт трябваше да е за новите сгради. За построените преди това сгради, всеки собственик ако желае да си прави такъв паспорт.Има много безработни инженери и други техници, общините също се чудят от къде да вземат пари за раздутите си администрации. Няма оправия да има тук никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Петров

  09 Март 2021 12:49ч.

  Ако не избере собственика фирма да изготви паспорта в дадения срок, то общините ща възлагат на избрани фирми да направи това. Познайте дали ще са случайни! Нещо като предишните изолациите на сградите с евросредства, където реално отчетени разходи, фирми с прозрачни конкурси имаше или нямаше...?! Само нови хора , различни от всички до сега могат да разнищят дараверите и променята тези условия, да важат за новите сгради, а тези преди изменението на наредбата да не се задължават с такива книжни глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сия Щерева

  09 Март 2021 13:03ч.

  Това е поредното малоумие танякаква директива от Европейския съюз, към който всички искат, както и НАТО. И двете структури си гледат интересите на големите и водещи държави, останалите купуваме техните стоки и изпълняваме техните изисквания. Останалите, като нас само изпълняват и плащат. Сега като свършат фондовете от ЕС, с тази "Развита" българска икономика ще "дръпнем" напред. То няма и да ни трябват пари след около 10 години. Тогава сигурно ще има население под 4 милиона, които реално и трайно живеят в България, а не идващи на почивка или екскурзия. Повечето ще са пенсионери, макар и работещи, но в пенсионна възраст. Продължи ли голямата емиграция, ниска раждаемост, защото младите са с децата си в чужбина и висока смъртност. За жалост на там се върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Стоев

  09 Март 2021 13:17ч.

  Нещата са стигнали да там, че не става с рестарт на държавата, не става и с преинсталация, нещата са стиганали до там, че трябва да се флашне биоса. Трябва цялостна промяна от Конституцията, през всички кодекси, закони и други нормативни актове. След 75 г. комунизъм, под различни партии и коолации, сега не стане ли с нещо ново и различно никога няма да стане. Ще продължи да се случва това, което са предвидили и продължават да нареждат ДС и БКП. Наблюдавайте как хора от "Задкулисието", уж вече отделили се от тях, правят изявления и се опитва да прокарва навсякъде, че спасението на държавата е в шоуто. Ясно личи, че това е поредният техен нов партиен "проект", който да грабне емоцията на недоволните хора и да се хванат в отчаянието си за шлифера на поредния измислен герой - Зоро, Батман, Супермен, макар и този път не се оръжие в ръка. Не се оставяйте да бъдете водени от политици обявили се за пастири, защото не сте овце. Ще ви дадат курбан на вълците преди са сте разбрали. Не се страхувайте. Няма нищо по -страшно ото самия страх! Поздравления, страхотен сайт е Гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • некой

  10 Март 2021 14:52ч.

  Както обикновенно се 'оправдават' че било "изискване" на ЕС. Което е пълна лъжа (както обикновенно). Има една директива за 'енергийно обследване' (не ми се търси номера) - ама не е задължителна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  10 Март 2021 18:02ч.

  Рекетът вече започна. В момента в София в блока на моя позната се подготвят документите за саниране и технически паспорт. От живущите искат да подменят двата асансьора като стари, като това направи определена фирма и тъй като /днес проверих/ нов асансьор с демонтажа на стария и монтиране на новия струва около 40-50 000лв/ на блока е предложена конкретна фирма / не банка/,от която да вземат заем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • христо николов

  11 Март 2021 8:29ч.

  Как става така че по време на пандемия ние трябва доброволно да пускаме в домовете си обследващи екипи.Дали има малки деца или възрастни хора според наредбата няма значение.Има пандемия има пълни болници има наредба има глоби за ненаправени паспорти - пълна шизофрения.Дори да направиш такъв паспорт ако след 5 години ти кажат .че трябва да извадиш нов за да се види колко се е амортизирала сградата - а междувременно някой си е харесал парцела на вашия блок може да се окаже.че бетона на вашето жилище вече е станал на тебешир и трябва да се събори ?Или последваща наредба за годишен строителен.противопожарен и т.н. контрол за който да се плаща??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еван Влайков

  11 Март 2021 17:49ч.

  Народа много търпелив !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  12 Март 2021 0:51ч.

  Какво сте заревали всички? Кой скачаше по митингите през 1989 г. и си рушеше държавата? Искахте в Европейския съюз ( тези дето искаха, а нас никой не ни пита), а сега сте недоволни от щурутиите, които измислят европейските и нашите чиновници! Този рекет с техническите паспорти е най-малкото, което ни чака. Ще видите, какво ще стане, като спрат ТЕЦ-вете на каква цена ще ни продават тока, че и на "свободния" пазар ще купуваме тока. А АЕЦ Беляне няма да стане, защото е руска атомна централа и чичо Сам няма да позволи на колониалната власт да я довърши. Като влезе и в Еврозоната връщане назад няма да има, но пък ще има банани! Да ви са честити!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един е лозунгът

  12 Март 2021 8:55ч.

  Терорът долу! Съюз против ГЕРБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Пешо

  12 Март 2021 10:37ч.

  През годините се нагледах и наслушах на разни "антикомунистически" отрепки-колко Льош бил соца,колко тъп,ама хитър бил селяндурина от Правец-да се свети името Му. И какво ли още не? Е,сега сещате ли се,как се е спрвял селяндурина от Правец,без ДДС,без еко такси,без еко стикери,без технически паспорти на сградите и изобщо без всичките онези съществували през ОСМАНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ,ДЕВШИРМЕТА ДИШ ХАКОВЕ и прочее тегоби,за които пишеше в тогавашните мръсни комунистически учебници по история????Аз се сещам. Просто имаше държава ,която работеше по правилата. А сега, в една подмандатна даже не територия,а чиста колония всичко може, щом така казва метрополията от Фашистенгтон! Да ви е сладко братя в сладкарницата наречена либерастка демонокрация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  12 Март 2021 10:52ч.

  Добре си пишем ама сроковете вървят а и глоби разбира се големи са нагласили.Вижте в сайта Дунав мост Мероприятието по темата на Русенската Община.Трябва да се организираме и да поставим спешно въпроса сега било чрез някаква организация или петиция на партиите за отмяна на това забележете постановление защото след изборите ще бъде хаос и покрай уж борба със Ковид 19 ще стане маловажно за Тях.Просто няма време трябва бърза реакция иначе доста хора ще останат без жилища а другите без пари.Това не е шега и няма какво да чакаме.Просто трябва да се организираме !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глобите са най-перверзното в цялата работа

  16 Март 2021 11:53ч.

  Защо ще ме глобяват, като че ли съм виновен за нещо, което е трябвало да направя, а съм изхитрувал и не съм го направил. Към датата на придобиване на жилището съм бил изряден, добросъвестен купувач. Никой тогава не е изисквал някакви си паспорти. Никой със задна дата не може да ми вмени каквито и да е задължения. Ако регламента е бил друг, бъдете сигурни, щях да бъда изряден. Но сега не приемам този рекет! Глобите още по-малко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Манев

  22 Март 2021 19:12ч.

  Най-правилно е технически паспорти да се изискват само за сградите построени след 2007 г. от когато е въведено изискването с наредбата. С нормативни актове следва да се уреждат обществените отношения за напред, а не за минало време, когато не е имало такива изисквания. Как ще огледат първоначалните колони, тавани и стени на сгради и апартаменти, дори и инжинери, когато много собственици са направили вътрешни конструкции от гипсокартон? Такова сухо строителство не застрашава по никакъв случай сградата. Всеки от етажната собственост може да даде сигнал и да се извърши проверка, ако има бутане на стени, колони и преустройство, което застрашава стабилността на сградата. Останалото са губене на време и пари. Защо общините не си пазят в архивите документите за построени сгради, разрешенията за строеж и документация, които те са издали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  09 Дек 2021 2:10ч.

  За неграмотните любители на протести и промени да уточня и аз-изискването да правим технически паспорти е прието по времената на царя, Сергейчо хитреца и Доган през 2006-а, герб нямат нищо общо, просто не са го отменили. Освен това само за глупавите в страната не е ясно, че се иска и от ЕС, който в момента е превзет от лобита на еко фашисти. Това е само едно от многото глупави и ощетяващи България решения на ЕС в последните 5 години. Изводите са ясни за всички-след края на фондовете май ще трябва да се разделим с ЕС, ако искаме да оцелеем финансово при сегашните им агресивни ултиматуми. Родните политици вече трябва да играят по тяхната свирка, а и там са много алчни, така че мислете малко преди да обвинявате сляпо някого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи