Хекимян е издигнат, за да загуби. Въпросът е защо?

Хекимян е издигнат, за да загуби. Въпросът е защо?

Автор: Явор Дачков, в. "Филтър"

Мисля, че кандидатът на Бойко Борисов за кмет на София е издигнат, за да е сигурно, че няма да спечели. Поне така изглеждат нещата на пръв поглед. Може и да греша, може в хода на кампанията Антон Хекимян да покаже качества на човек, който е подготвен да управлява столицата на България, но в настоящия момент той стои несериозно в качеството му на кандидат за кмет. И изглежда лековато на фона на всички останали претенденти.

Идеята, че неговата популярност ще спечели избиратели, а в изборите е по-важно да спечелиш, отколкото онова, което ще правиш след това, също не стои убедително. Хекимян не е на екран от години, по-голямата част от хората са го забравили, а и не блестеше с особена популярност, когато водеше сутрешния блок на бТВ. Той е познато име само за гилдията и политиците, минали през студиото на телевизията. В този смисъл не е ясно каква периферия ще привлече, а това ще зависи единствено от личната му харизма, компетентността му по градоустройствените проблеми и представянето в кампанията. Мисля, че за първите две изходните му позиции не са особено добри. За кампанията тепърва ще се разбере, но тя е много кратка.

За всички е очевидно, че Хекимян е параван и резултат на други политически сметки, а не същински състезател за кмет. За избирателите на ГЕРБ също. Това допълнително олекотява позицията му.

Неговият основен опонент Васил Терзиев води с няколко обиколки, защото от три месеца прави активна агитация (в нарушение на закона, между другото), а се готви за кандидатурата си от началото на годината. Хекимян определено не е кандидат, който ще мобилизира докрай твърдото ядро на ГЕРБ, който ще трябва да преглътне шефът на новините и публицистиката на телевизията (наречена заради Хекимян “Божков ТВ”), която от три години води откровена кампания срещу Борисов и ГЕРБ. Ако ГЕРБ наистина беше демократична партия, както онзи ден каза Бойко Борисов, тя никога нямаше да издигне Антон Хекимян. Точно както, ако ПП-ДБ беше демократична коалиция и се беше допитала до членовете си, Васил Терзиев никога нямаше да бъде техния кандидат за кмет на София.

Само преди седмица нещата изглеждаха по съвсем различен начин. ГЕРБ имаше всички шансове да направи немислимото допреди пет месеца - отново да спечели София. Стартът на Васил Терзиев беше толкова слаб и неубедителен, неговите проблеми с твърдия електорат на градската десница заради семейното ДС го вкараха в такава писта без изход, че беше напълно реално след балотаж кандидатът на ГЕРБ да спечели, защото Терзиев успя да мобилизира протестна вълна срещу себе си от страна на избирателите на “Възраждане” и БСП. След издигането на Хекимян въобще не е ясно дали балотажът няма да е между Терзиев или Ваня Григорова.

Тук ГЕРБ разчита на твърдия си електорат, който гарантира участие на балотаж, но при този кандидат и най-вече начина по който бе издигнат, тези гласове въобще не изглеждат сигурни.

Повече яснота ще получим след първите социологически проучвания след две седмици.

А сега на по-интересния въпрос. Защо Борисов постъпи така. Според мен има два възможни отговора. Първият е, защото от прекалено дълго пребиваване в политиката и върха, той е скъсал с реалността. Този отговор не е за подценяване, защото се случва и на най-големите политици и държавници в световната история.

Вторият възможен отговор според мен е, че късният Борисов има дългосрочна стратегия за оцеляване, която включва разтоварването от власт, а не придобиването на повече власт, както беше при ранния Борисов.

Миналата седмица писах, че на тези избори провалът на ПП-ДБ в страната е предизвестен. И че победа в София им стига, за да го обявят за победа и да се спасят от разпад. Както и че, ако стане кмет, Васил Терзиев ще се превърне в естествен нов лидер на градската десница, която ще оцелява през него. Той от своя страна получава хоризонт за голямата политика, защо не и поста на министър-председател с малката дясна общност и голямото американско посолство зад гърба си. И сега да си дойдем на думата.

Преди две години Херо Мустафа, окрилена от успеха на Кирил и Асен тръгна да заличава Борисов и ГЕРБ от политическата карта на България. Видя им се износен и изхабен след дългогодишно лоялно партньорство, което обаче включваше и някои изневери с Путин. В навечерието на подготвяната от тях война в Украйна, те се опитаха да заложат изцяло на нов кон, разчитайки, че “Промяната” ще се превърне в най-масовата българска партия с дългогодишен хоризонт и изпуснаха ГЕРБ на цимента чрез “Магнитски”. Стигна се дори до ареста на Борисов, но той се оказа жилав, а неговият електорат лоялен и здраво стъпил на земята. Същевременно “Промяната” започна бързо да губи популярност, а управлението на Кирил и Асен се превърна веднага в очевидна катастрофа.

Тогава американците изчислиха, че е по-добре да запазят отслабения Борисов, за да не изчезне ГЕРБ и да има евроатлантическо мнозинство и да не се отваря ниша за нови радикални и непридвидими играчи. “Сглобката” е резултат именно на тази политика и очевидно работи в техен интерес без никакъв проблем.

Мисля, че сега Борисов прилага същата тактика. За него е по-добре ПП-ДБ да продължат да съществуват омаломощени и зависими от гласовете на ГЕРБ и ДПС в парламента, защото унищожаването им ще отвори ниша за нови ли стари играчи с нови претенции и главоболия в поредната коалиция. Ясно е, че страната още дълго време ще се управлява само от коалиция. А и Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов вече са напълно опитомени - гледат Пеевски като бог, а Борисов като патриарх и правят каквото им се нареди без никакви скрупули и капка свян. Те са нещо като Хекимян на политиката (той обслужваше политиците в бТВ, а не правеше новини и актуални предавания).

За Борисов и ГЕРБ е по-изгодно сглобката да си върви, но без нарушение на трудно постигнатия баланс. Ако ПП-ДБ потънат прекалено, зависимостта от Пеевски и ДПС ще стане по-голяма, а това определено не е по-добрият вариант за Бойко Борисов. За да го избегне ще трябва пак да прибягва до Слави Трифонов и Корнелия Нинова, които ще му скачат по главата с техните си искания и сюжети, а и такава коалиция би била съвсем одиозна, защото ще бъде открита. Сегашното наистина минава за управление на “Промяната” в очите на мнозинството от хората и ГЕРБ не инкасира почти никакви негативи. Нещата няма да се променят и ако Мария Габриел поеме ротацията, защото никой няма да забележи, че Николай Денков е пуснал дълга коса и е свалил очилата.

Извън това - проблемите с управлението на София, създадени от ГЕРБ и градската десница (ДБ в последния мандат управляват града наравно с Фандъкова и през районни кметове и през скрито лоби в самата община) са толкова големи, че всеки нов кмет само ще потъва в първите две години.

Победата в София е важна, защото е символична, но за ГЕРБ, ако овладеят по-голямата част от страната, както се очертава, няма да е на живот и смърт, както ще е за ПП-ДБ. Борисов ще се окопае в местната власт и ще продължи да върти с Пеевски централната. Всичко това е добре дошло и за американското посолство, което няма да се чуди как да сглобява ново евроатлантическо мнозинство, което да нарича поражението на Украйна победа и да продължава да обслужва американския стратегически интерес, който вече ще “възстановява” (по-точната дума е плячкосва) онова, което е останало като територия след Зеленски, вместо да се опитва да превзема Крим и Донбас и да събаря Путин.

Всичко това е хипотеза и опит за логическо осмисляне на българския политически абсурд. Може нищо от това да не е вярно, а нещата да се свеждат до най-банална глупост и недодяланост, недомисленост, недоизпипаност, некадърност и всичко, което личи по българските улици и тротоари, както и почти по цялата материална публична култура. Да не отварям приказка за другата.

А, ако ме питате къде е София и къде е България в тези политически сметки и игри, ще отговоря смело - никъде.

---------------

P.S. 

Чета и слушам от вчера залп по Хекимян и големи обобщения (за края на журналистиката) в медиите, спонсорирани от "Америка за България" и ненаписали никога, никога, никога нито една критична дума за "Продължаваме промяната" и ДБ - т.е. медиите на тези две партии. Струва ми се, че изполват случая, за да отместят фокуса от проблема, който е техен. Да си го кажем пак:

От две-три години бТВ работи открито за "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и е нещо като частна пиар агенция на Кирил Петков и Асен Василев. Има и интересен детайл - от две години бТВ лансира и Борис Бонев без абсолютно никаква информационна причина и се занимава съвсем тенденциозно в новините с проблеми на Софийската община. Това бТВ не прави с други общини, нито показва различни гледни точки за София, освен тази на Бонев. Проблемът с журналистиката в нея е, че няма жулналистика, а най-откровено обслужване на "Промяната" и ДБ. Точно такова, каквото беше по времето на ГЕРБ.

С изумление чета възмутени коментари на колеги, които имат лично участие за издигането на Бойко Борисов като култова фигура от 2001-а г. нататък, именно през екрана на бТВ, както и на борци за свободата на словото, които не са написали нито една критична дума за Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев или направили поне едно разследване за техните далавери (аз се сещам поне за десет фрапиращи такива)

Днес бТВ е телевизия на ПП-ДБ и е такава от две-три години.

Ако с Антон Хекимян има някакъв проблем, той е от старомодния тип на моята младост - как може Гиби Искренов от "Левски" да отиде да играе в ЦСКА. "Как може до вчера Хекимян да е наш (на "Промяната"), а сега да отива при Бойко".

Освен това сред оплаквачите на журналистиката виждам хора, които си разчистват лични сметки с Хекимян, опаковани като грижа за свободата на словото, което не стои добре.

 

 

Коментари

 • Защото

  27 Sep 2023 13:56ч.

  Защото от Посолството са казали на Бойко, че трябва да спечелят другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя от EmbassyTO

  27 Sep 2023 14:01ч.

  ЯВНО ЩЕ ИМА ТАНТО ЗА КУКУРИГУ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо

  27 Sep 2023 15:50ч.

  Трябва гей бракове, и кметът ще е пръв. Но Бойко ще държи кметът за топките чрез общинският парламент. И правят висок имидж на Бойко чрез 3-ти март, за туй е бил въпросът, уж ще го сменяват нац. празникът, но Бойко супермен го спасява. игрички.. по такъв сценарии го арестуваха за да го изперат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно защо

  28 Sep 2023 0:30ч.

  Посолството така иска, иначе “сглобката” се разсъхва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  28 Sep 2023 8:47ч.

  БТВ-ЦРУ. БОКО НА КОНЦИ НА ЦРУ, ЗАПОВЕД 1ВА БОКО ГУБИШ ИЛИ В ПАНДИЗА. А ЗА ХЕКО ЗНАЕМ -ФАЛШИФИКАЦИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  27 Sep 2023 13:58ч.

  Защото така са решили в Козяк 16. Неведоми са пътищата соросоидни, но всички стигат до едно и също място, края на България. Трябва все по силно да се повдига въпроса за мощен протест пред ляйняното им посолство, ако ще да станат размирица като в Иран 1979. Иран след 40 години санкции е в пъти по добре от атлантическата територия полигон Бугаристан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти кога ходи

  27 Sep 2023 14:10ч.

  последно в Иран или пак пишеш наизуст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нужда да се ходи до Ирал лично, за да се знае такова нещо, прозападни тролещ предателю

  27 Sep 2023 14:16ч.

  Семето ти проклето на тебе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  27 Sep 2023 14:18ч.

  Аз си бръмча по цял свят и мога да преценя кои са хора и кои отрепки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти кога ходи 27 Sep 2023 14:10ч. последно в Иран или пак пишеш наизуст.

  27 Sep 2023 15:35ч.

  Инфо за алтернативно умния "Ти кога ходи": население на Иран 1980 г.: 37.210.000 човека; 2020 г.: 87.290.000 човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръмчиш

  27 Sep 2023 16:51ч.

  с руския си парцалив паспорт или се радваш на ЕС благини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Бръмчиш

  27 Sep 2023 17:54ч.

  А може и с беларуския си паспорт да бръмчи... а ние ще плащаме европейски дългове...пардон, благини, до девето коляно и те така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С беларуския

  27 Sep 2023 19:39ч.

  може да обикаля евразийските кочини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората с възможности си имат паспорти, с които наистина обикалят света

  28 Sep 2023 15:51ч.

  ти с българския ще идеш до Тасос в бунгало за 50 евро на вечер и ще се хвалиш после половин година в пенсионерското кафене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  27 Sep 2023 13:58ч.

  Защото така трябва, тя и Ванчето е издигната на същия принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кмете, на въпросът защо отговора е:

  28 Sep 2023 8:13ч.

  Защото в бтв фейкнюз – нищото, този хекимяумяу трябва да бъде заменен от лицето, което отново надебеля и вече стана постоянен говорител от Телеекрана. Иначе вие го тълкувайте както си желаете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  30 Sep 2023 9:43ч.

  Когато Ванчето като отиде на балотаж ще пишеш други глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  27 Sep 2023 14:11ч.

  Добро ! Благодаря, Дачков !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  27 Sep 2023 17:51ч.

  Присъединявам се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  27 Sep 2023 22:54ч.

  И от мен браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хекимян е издигнат, за да загуби.

  27 Sep 2023 14:16ч.

  Не мисля. Тиквата има много варианти, които може да издигне с тази цел, и то от собствената си партия. За мен обяснението е отчаяние, в което търсят някой, който да е разпозваем, без значение какъв е. В крайна сметка всеки, независимо дали гледа телевизия или не, знае кой е Хекимян. Колкото го изборите в София, впечатление прави, че според "родните" медии кандидатите са два - Терзиев и Хекимян, други за тях не съществуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честно казано, не знаех до онзи ден кой е Хекимян

  28 Sep 2023 15:58ч.

  При първото съобщение питах близки и се оказа, че го бъркам с академик Магърдич (с ударение на А) Халваджиян. От разговори с колеги (в здравеопазването) нямам впечатлението Кикимян да е толкова универсално познат, камо ли симпатичен или популярен. Обясниха ми, че в едни особени среди бил много харесван?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  27 Sep 2023 14:37ч.

  За мен ГЕРБ и ППДБ играят за едни и същи началници. Може да се карат за едни пари, но си водят България към една и съща цел, с леки, но незначителни, разлики. И накрая на нас ни се представя една театрална постановка, в която си има протагонисти и антагонисти и публиката се вълнува и си избира страна, в зависимост от гледната точка. Има наети викачи в публиката, които да настройват непредубедените в позитивни или негативни нагласи към съответната страна. Но накрая всички актьори получават заплати, а публиката си е платила билетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е,

  27 Sep 2023 15:24ч.

  но началниците се интересуват от изпълнението на задачите, външната политика и подкрепата на УДИЛ - тук разлика в политиката на всички евро и атлантически плазмодии (включвам и ДПС) няма - еврозона, украйна, оръжие, милиарди за хартийки, ликвидация на енергетиката и т.н.. В замяна може да ги оставят да се ръфат за местните кокали, опа, градове и села.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма политическа логика

  27 Sep 2023 14:37ч.

  Властта на Борисов е гарантирана по друг начин, не му е нужен кмет. Вижте какво казва Томова за Варна - няма значение коя партия управлява Варна. Там далаверата отдолу винаги е една и съща. Ако владееш прокуратурата и далаверата, можеш да принудиш всека за всичко (доказателство са ПП).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  27 Sep 2023 16:01ч.

  Ти от Варна ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • под дъгата

  27 Sep 2023 14:45ч.

  Личността на Хикимяу със сигурност обаче ще мобилизира едни хорица от неговата “порода”. Сещате ли се кои? А в София те не са малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  27 Sep 2023 20:15ч.

  Ако имаш предвид арменското малцинство, то в София наброява 1700 души. Ако имаш предвид колегите му журналисти, те са повече. Ако имаш предвид някои трети, не мога да знам, да.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  27 Sep 2023 14:59ч.

  ...може би най-читавият коментар по темата до момента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговор

  27 Sep 2023 15:01ч.

  За да се забаламоса публиката и отбие номера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И втори отговор

  27 Sep 2023 15:06ч.

  Да се отбие номерът, че ББ има кандидат, без значение, става ли. Иначе ще е конфузно без кандидат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  27 Sep 2023 15:06ч.

  триете на поразия вече. не е добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наникъде

  27 Sep 2023 15:13ч.

  На едно място в текста Дачков много деликатно и елегантно признава, че е грешал. Само преди седмица е мислел друго! Точно това е нормалното състояние в тази ненормална среда. Ние обичайно, почти винаги изхождаме от рационалното, от субективните ни представи за нормалност, от естествения ред. Това значи да издигнем изявен и подготвен човек, който ЕСТЕСТВЕНО СЕ БОРИ ЗА ПОБЕДА! Още повече, в лицето на Георгиев геппсовете имаха такъв човек! Срещу нас, обаче, има хора като Борисов, който ... предизвиква, разчупва и разкъсва нормалността и смисъла. С други думи - върши борисовщини. В някои личности това предизвиква специфичен възторг и те привиждат изригване на дива и необуздана надареност, талант, гениалност. Аз съм от другата крайност - мисля убедено, че това са деяния на един нередовен човек, обладан от чувство за фалшиво величие, дори от маниакалност. Мисля, че той опъва до крайност нервите на малкото остатъчни гнезда на мисъл и нормалност в поддръжниците на тази партия. Време е да станем свидетели на първите знакови разкъсвания. За апарата, зависимите, слабоумните, самотните лелички и т.н. - за тях не говорим. ТАМ ПОЛОЖЕНИЕТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Е НЕСПАСЯЕМО. Парадоксалното в тази ситуация е, че противно на някои свои виждания, започвам да се заслушвам в тезите на Дачков по отношение на Антончо, намирам смисъл в тях. Различаваме се само по това, че едно такова развитие би устройвало (по ДачковЧ Посолството, а пък аз мисля, че това си е направо посолски дизайн! Обяснимо е БХ да е получил задание, мандат. Без да се казва име, възложено му е: 1. намери си кандидат, който да е втори; Обяснявам защо! Герб е първи в НС, връзката с ДП изглежда неразрушима, може да стане първи в местната власт, вкл. в София, а след 6 месеца иде ротация, при което цялото правителство неизбежно отива в оставка и ще зависи изцяло от Габриел, кой ще поеме нататък. Това е = ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ, а ппдб в канала! 2. Запазете некоалиционната сглобка на всяка цена; 3. дръжте атлантическото мнозинство! Всичко това кумулативно е постижимо само с прилагане на някаква борисовщина. Никога не е отричано, че този човек притежава някакви качества. А. Райчев тази сутрин изказа мнение, че на балотаж Антончо може да бие Терзиев. Дами и господа, това е положението. Фрийкшоу в залата на кривите огледала. Най-започнати и подготвени са Георгиев и Лилков, но те са пълни аутсайдери. София, ако изхождаме от интересите на държавата и нацията, по-скоро има необходимост от В. Григорова, но на този етап тя въобще не влиза в сметките - дето вика Явор - София и България ги няма НИКЪДЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков

  27 Sep 2023 15:28ч.

  Съгласен съм с Вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Sep 2023 15:16ч.

  "......Може и да греша, може в хода на кампанията Антон Хекимян да покаже качества на човек, който е подготвен да управлява столицата на България...." Г-н Дачков, няма нужда от наколенки. Кмет на столица може да бъде само човек с широки умствени и образователни показатели, с много опит по десетки направления, интелигентен и с човешки чар. Има такива МЪЖЕ у нас, но не ги допускат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери, Мери, кмет на столица при нашия вариант на изборната демокрация

  28 Sep 2023 16:04ч.

  може да бъде човек като: Каракачанов, Янчулев, Софиянски, Бойко Борисов. Братушките избързаха с освобождението ни поне със 70 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Sep 2023 15:39ч.

  арменецът да загуби и гласовете да отидат за вили лилков вие журналистите защо не изкарвате биографията на този от синя софия какво се крие та не излиза

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  27 Sep 2023 15:46ч.

  Гледах интервюто на г-н Дачков при Карбовски. Едната от тезите, които защити е липсата на доказателства, че чрез машинният вот се манипулират изборните резултати. Ще опонирам с две опорки. В ЕС се гласува само на хартия. Държави, като Нидерландия, Германия и др. са отхвърлили категорично машинното гласуване, което само по-себе си е ясен индикатор против този вот. Втората опорка е за липсата на алтернатива при парламентарните избори. За кой да се гласува?! За Борисов или за Киро? За Пеевски или за Христо Иванов? Корнелия и Костадинов не са сериозни опоненти. Така на практика се налагат политици хванати в клещите, чрез Магнитски, т.е. при липсата на алтернатива се гласува за гореизброените и по-този начин се изпълнява лелеяната мечта на жълтопаветните лигльовци да станем 51 щат на САЩ. Дори нещо повече, някой щати не са толкова последователни при прилагането на ЛГБТ, за разлика от пълзящият джендъризъм в България! България се превърна във външнополитически придатък на САЩ, УВИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корнелия и Костадинов не са сериозни опоненти

  27 Sep 2023 19:24ч.

  С какво тези двамата за по-лоши и по-малко сериозни от гореизброените Борисов, Киро, Дебелян, Ристю? Според мен и дума не може да става за сравнение, по никой критерий. А специално "Възраждане" са демонизирани при всяко споменаване по която и да е медия, това трябва да говори много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В КТ Подръжката е отговора!

  27 Sep 2023 15:49ч.

  Просто троянското наивно женско конче, което бе театрално уволнено от дясната КТ Поддръжка на ръката на Тиквоча, по стара партийна схема, му стана лявата патерцица, леко подадена му от столетницата, за да запази статуквото изпрано ! Все пак договорите за обществени поръчки за общинска поддръка и строителство се сключват за няколко години! И при това положение Тиквоча може да се прави на нестандартен и да му е все тая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре пресметната стратегия.

  27 Sep 2023 16:26ч.

  То е ясно,че Б.Б.издига телевизионния журналист на изборите за кмет за да ги загуби и да подари победата на Васил Терзиев,както в случая с Цецка Цачева при тях изпълнителите на заданието всичко е пресметнато предварително,а ние балсамите участваме в избори за да им легитимираме властта,нищо ново под слънцето.Изборите са схеми,сглобки,влияние и много доходност за този,който е заложил повече.Как ние дребните избиратели ще им развалим схемите ?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dionis

  27 Sep 2023 16:34ч.

  Всички кръчмари правят сметки, а никой не пресмята, че Хъкамъканянчо е толкова противен, че на балотаж може да отидат ДС внучето и бившата чистачка станала проф-съюзничка. И на втори тур да се мине към "всички срещу Мазното", което гарантира много готини емоции за разнородната софийска паплач.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Публикувано от Боян Чуков в телеграм

  27 Sep 2023 17:16ч.

  "Кметската надпревара в София отново ползва старата и изтъркана формула. Тя се прилага 30 години предимно в президентската надпревара. Задкулисно се договаря бъдещия победител в изборите. След това се издигат нефелни съперници, които гарантират „демократичното“ избиране на посочения от задкулисието президент или кмет. Тази игра се играе почти повсеместно в големите градове в цяла България. Предварително определените за губещи „играчи“ се мотивират за участие в електоралната напревара с финикийски фокуси. Народът се емоционира чрез медии и евтини скандали. Това създава привидна картина на оспорван и демократичен избор. Но такъв няма. В София задкулисието избра Васил Терзиев( ПП) за кмет. Най-хитро се изсули ДПС като се вживя в ролята на Луи дьо Фюнес от филма „Ни чул, ни видял“. Поне не се излага така грозно като останалите политически партии. Васко Американецът ще тръгне по пътя на Бойко Борисов. Първо кмет, а после премиер. Гарантирано от младия Алекс Сорос."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо Дачков пише толкова рядко в сайта си?

  27 Sep 2023 17:51ч.

  Жалко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  27 Sep 2023 18:20ч.

  Когато толкова много си папал и къркал, че ти е тежко, а те канят да танцуваш, няма как да стане и без резки движения, защото може да повърнеш. Очаква ги съдбата на ндсв, а бб ще е в ролята на горския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  27 Sep 2023 18:35ч.

  Да му стане жал на човек за страната и народа ни. Да ти предлагат на избори винаги боклук тайфата тарикати. Крайно време е за мажоритарни избори. Поне наполовина щяха да са нагаждачите в парламента. Логичният ход на събитията е ппдб да мине на първо време на трето място. Не би било зле така да стане още на местните избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  27 Sep 2023 18:56ч.

  Че той, Тиквун вдигна бялата кърпа?: заявил е, че ако не спечелят, ще подкрепят НЕкоалиционния си партньор. Там пък, не знам, дали Киро Тъпото го е схванал? Въобще мистерия една такава, г-н Дачков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  27 Sep 2023 20:11ч.

  Добра статия, подчертана с няколкото изпъкващи добри коментари. (Извън темата: - г-н Дачков при Карабовски. Прекрасен интелектуален Обем предлагащ всякакви размисли. Жалко, че бе "кратко" и че бе вмъкнато в сравнително тесен, насочващ тунел.) ... Колкото до поредната "Ала-бала" на онуй-ТО, интереса ми е под нулата. Хватката за гушката е желязна, пациента хърка вече, но се напряга да гледа поредната помиярска бурлеска "ала-Холивуд" през "фуниите" за предизвестен финал. Критици-многознайковци тъдява, дал Бог. Но сила и разум на плебса - не е дал. Все пак: - Остават още над 450 години Търпение до Новото Освобождение, все пак минаха вече около 30. Но дали ще има дочакан и дочакали финала? Съмнявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като гледам,

  27 Sep 2023 20:37ч.

  Ива един вариант, който никой не коментира. На първия тур да се гласува за Ваня Григорова за кмет и за общински съветници на Възраждане. Така Григорова ще има възможност да се яви на балотаж. И тогава софиянци ще отсвирят Терзиев на втория тур.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като гледам,

  27 Sep 2023 20:39ч.

  "Ива" в началото, да се чете като "Има".))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минавам само...

  27 Sep 2023 21:24ч.

  Дачков много му е набрал на Терзиев, ще кажеш че атава въпрос за псри или жена, но съм дакеч от софийските потайности. Друга теза е че Боце слес като чука Плевню по пелоти"магаре да е, кат съм го помазал" чука един мисир...увереб ое ще вземе София. А тя не е димволична. Третият по размер бюджет в Държавата, без пенции и ченгета да висят на него. Не дробче, а фоа гра върху канапе от карамелизирани ябълки с марсала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не се

  28 Sep 2023 12:25ч.

  гласува за Терзиев!! Или за Григорова, или за Хекимян!Това е спасението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според мен

  28 Sep 2023 22:40ч.

  Схемата е следната. Вотът трябва да се разводнява, както винаги. Купеният вот ще победи, т.е. за когото са платили, за него ще гласуват групово организираните гласоподаватели. Целта е ясна, за всеки случай платеният вот цели при всички случаи да има участие на ГЕРБ на балотажа. Като втори вариант е до балотаж да стигне подмяната. Така ако поне единият от двамата е на балотаж, ще се мобилизират и гласуват за него останалите. Т.е. при всички случаи целта е "сглобката" да победи я София и всички големи градове. Но ако се развие трета световна война, няма да има никакво значение кой е спечелил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що триеш истините , бре Дачков ? Сакън да не тѝ разкрият същността на символно манипулаторче... Потрес ! ! !

  30 Sep 2023 13:18ч.

  Дачков (Пачков ) ,привет ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Sep 2023 13:31ч.

  До Мери, Мери, кмет на столица при нашия вариант на изборната демокрация 28 Sep 2023 16:04ч. Сега видях вашия пост, тъй като имам и много друга работа, но най-важната е да си спасим родината! Янчулев ни остави без ток, Софиянски съсипа едно от най-големите софийски предимства и богатства - минералните бани, в които работеха лекари, сестри, масажисти, педикюристи, стотици хора се лекуваха и пр. Централна баня, Овча купел, там май нещо правят докторите, Мадара и пр. не помня всички, щото бях дете... Направили Централна баня музей, думи нямам! А за Борисов и Фънда....Боже, боже! София прилича на кочина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Sep 2023 13:32ч.

  До Мери, Мери, кмет на столица при нашия вариант на изборната демокрация 28 Sep 2023 16:04ч. Сега видях вашия пост, тъй като имам и много друга работа, но най-важната е да си спасим родината! Янчулев ни остави без ток, Софиянски съсипа едно от най-големите софийски предимства и богатства - минералните бани, в които работеха лекари, сестри, масажисти, педикюристи, стотици хора се лекуваха и пр. Централна баня, Овча купел, там май нещо правят докторите, Мадара и пр. не помня всички, щото бях дете... Направили Централна баня музей, думи нямам! А за Борисов и Фънда....Боже, боже! София прилича на кочина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи