Гледайки Мариупол, става ясно защо въстана Донбас. Как държавата Украйна погълна живота на няколко поколения

Гледайки Мариупол, става ясно защо въстана Донбас. Как държавата Украйна погълна живота на няколко поколения

Руската армия освободи Мариупол през май 2022 г., а Луганск, столицата на ЛНР, беше в състояние на гражданска война от 2014 година. Как оставането на Мариупол в състава на Украйна осем години повече повлия на града и какво чудовищно престъпление беше извършено срещу хората след разпадането на Съветския съюз, разказва публициста Анастасия Миронова в статия за „360“. Снимките са от оригиналната статия. Видеата от Мариупол са добавени от "Гласове". 

 

 

Следва разказът от първо лице:

Миналата седмица прекарах в Донбас. Четири дни в Мариупол и четири в Луганск.

Хората ходят по различни причини в ЛДНР, но аз винаги съм искала да видя в какво състояние новите региони дойдоха при нас. Струваше ми се, че именно в това ще намеря отговора на основния за мен въпрос: какво се случи там? Знаем, разбира се, какво конкретно стана. Национален конфликт, отхвърляне на преврата, насилствена украинизация, нежелание да се тръгне по западния курс – това всички го разбрахме.

Но коя е главната причина? Аз още през 2014 г. едва ли не тайно пътувах до Крим – за да видя какъв се върна в Русия.

Отдавна исках да ида в Донбас, но, честно казано, се страхувах. Много жени се страхуват – имаме деца. А и като цяло не обичам излишно да се заигравам с военни конфликти. Когато стана по-спокойно, се приготвих и тръгнах.

Веднага ще кажа, че пътувах сама. Сама си купих билети, сама си запазих жилище, сама си платих.

Мен, за разлика от много журналисти и блогъри, никой не ме е водил там, никой не ме е хранил и поил. Това беше принципно – да тръгна самостоятелно, на свои разноски, за да не бъда на никого и с нищо задължена и да видя всичко ясно.

 

 

Мариупол

Много исках да разбера какво се е случило глобално, какво се взриви през 2014 г., че хората с голи ръце се изправиха срещу автомати и танкове. Защото преди появата на организирано опълчение, в първите месеци на „руската пролет“, градовете нямаха оръжие.

Разказаха ми, как в Луганск с дни и седмици украинците не са сменяли бойните си позиции: стояли в полетата, разполагали танкове, гаубици, откривали огън, закусвали, дремвали и после отново стреляли – градът нямал с какво да отговори, така че украинците не се страхували от нищо.

 

 

Луганск

Защо, за какво търпяха хората?

Пристигайки тук, разбрах всичко. Срещу останалите в източните региони на Украйна хора, а и честно казано в цяла Украйна, през 1991 г. е било извършено огромно престъпление: били са оставени в миналото.

Не просто са ги захвърлили някъде там, по пътя, а са ги потопили в миналото. Обрекли са ги да останат там и да потънат в мизерия – само заради амбициите на новата изкуствена държава, която не е нищо повече от представител на интересите на тясна група бизнесмени, които са гледали на предадените им територии като на фуражна база.

И хората са захвърлени през 1991 г. за фураж. Хранили са се със собствения си живот.

Пътуваш из Донбас, виждаш в какво състояние е той и разбираш, че в продължение на десетки години животът на хората е бил изяден. Просто са били издоени, изстискани, изцедени. Цели поколения са били обречени на изоставяне, което тук – пиша текста в Луганск – се забелязва във всичко. При все че след 2014 г., без Украйна, Луганск съществено се е изравнил с настоящето. Хората изглеждат и се държат примерно като в провинциална Русия. Да, има повече жени с надути устни и дълги нокти. Повече силна музика в колите. Хората имат по-лоши зъби, кожа, облечени са не толкова съвременно, но трябва да се вземат предвид годините на войната.

 

 

Ходиш и виждаш какво е било направено през последните десет години и какво е останало от епохата преди войната. И точно това, довоенното, извиква сълзи. Някакви бараки, бедняшки квартали, смешни търговски центрове. Занемарени фасади. Груби нрави.

В Мариупол довоенната разруха прелива зад всеки ъгъл, непокътната от снаряди, незасегната от куршуми. Осеяната с развалини брегова линия. Естествено разлагащи се къщи, огради от строителни отпадъци – и това е там, където няма и следа от боеве.

Ако се махната тези следи, останалото е непокътнато – всичко изглежда като от началото на 2000-те години. По-точно, инфраструктурата е от 90-те, а хората са като отпреди поне 20 години. Изражението на лицата, поведението, маниерите, ценностите – всичко това е оттам.

 

Мариупол

И това е престъпление. Това е изяден живот.

Ние се развивахме. Между другото не страхотно, но се развивахме. При нас вече няма такива неща. Няма повсеместно крадене, няма недоверие. При нас туристите напускат почасови апартаменти на Невски проспект за по 50 хиляди рубли на ден и просто пускат ключа в пощенската кутия, докато тук наемодателят идва в седем сутринта да провери апартамента, в който най-ценното нещо е залепена с изолирбанд ютия. В автобуса чантите се държат отпред.

 

Мариупол

От фоайето на Музея на освобождението в Луганск откраднали врящ самовар и го изнесли на ръце. В прекрасния парк „Млада гвардия“, където има много, невиждани от мен дори и в стара Русия тренажори, пред мен откраднаха якето и ботите на едно дете, докато то тренираше.

В Мариупол майки с колички влизат в магазина за алкохол и после отиват да пият алкохолни коктейли, клекнали върху разбитите железопътни релси. Навсякъде – хора с тонколони на рамо. Не младежи, възрастни.

Псувни. Баба разговаря с внучката си с псувни, 50-годишни съпрузи помежду си – също.

И у нас не може да се избяга от псуването, но жените на 45+ се стараят да не псуват по улицата. В Мариупол разнебитена бабичка разказва на петдесетгодишната си дъщеря, че ѝ е омръзнало от спам съобщенията: оплаква се само с псувни, докато се разхождат из оживения парк.

В Мариупол изхвърлят боклука през балкона. Плюят на улицата и оставят навсякъде фасове. Пушат много. Асфалт има само там, където Русия е успяла да го положи – на останалите места има разбити бетонни плочи или асфалт от брежнево време, от който са останали само следи. Изражението на хорските лица е на подозрение. Така гледаха хората в нашите провинции през 90те, когато бяха свикнали, че всички искат да ги излъжат.

 

 

Но в Мариупол има в пъти повече хора, на чиито лица е изписано очакване да ти скроят някакъв номер. И този номер е много по-силно затворен в миналото. Стана ми интересно защо. Понеже в Мариупол преди 2014 г. имаше много повече руснаци и рускоезични, отколкото в Луганск.

Извлечение от 2001 г.: Луганск – 13,7% украиноезични, 49,97% украинци. Мариупол – 9,87% украиноезични, 48,68% украинци. Но сега Луганск много повече прилича на съвременен руски град, в който „х“-кането и южноруския говор се срещат по-рядко, отколкото в Белгород.

 

Луганск

Защо е така? Защо в Мариупол много хора имат праисторически вид на украинци с буумбоксове на рамо и шишета под прозорците, а в Луганск е чисто и говорят на хубав руски език? И личи, че градът е обгрижен не през последните две години.

Отговорът е прост: Украйна беше в Мариупол с осем години повече. За това време в града са пристигнали около 100 хиляди украинци, които не са пожелали да живеят в ДНР и са поискали да градят украиноезична държава.

Това са били хора основно от села и малки градове. Осем години са живели в агресивна украинизация: преминаване на мова (пренебрежително название на украинския език – б.пр.), постоянни празници на нацията, ходене в носии, хора с венци на главата. „Азов“ отново присъства в града, води се мощна пропаганда на украинството и се набират бойци за украинската Национална гвардия. И не е правено нищо повече, съдейки по състоянието на пътищата, сградите, мрежите.

 

Мариупол

В Луганск – осем години на вяло течаща война и безвластие.

И при това са направени цветни лехи, ремонтирани са фасади, изградени са пътища. В Луганск дори дърветата са подкастрени, и то не вчера. Градът е чист! По ниво на благоустройство, разбира се, отстъпва на руските градове, а по изобилие на безвкусна улична реклама ги изпреварва.

Но като цяло, по състояние на фасадите, тротоарите, парковете, количеството нови сгради и наличието на стилни кафенета Луганск може да бъде отнесен стабилно към средните руски областни центрове. Макар че градът е преживял обстрели и даже бомбардировки и осем години е бил в състояние на гражданска война.

 

Луганск

В Мариупол сякаш през всичките тези осем години не се е правило нищо. Страшна е разрухата, и тя е отпреди войната. Мариупол изглежда подтискащо.

Градът не е целият разрушен. Аз например наех апартамент на улица „Карпинска“ – сградите около мен нямаха следи от обстрел. С изключение на счупените стъкла. Но всички те изглеждат чудовищно. Мръсотия, запустение.

За седем години без Украйна Луганск е станал нормален град, в който въпреки липсата на архитектурни забележителности и близостта на фронта е приятно да се разхождаш. Мариупол е запуснат и жалък. Хората са хранили с плътта си украинската държавна машина в продължение на излишни осем години. Бедността е повсеместна и наследствена.

Най-важното е изоставането. Някакво шокиращо изоставане във всичко. Обличат се смешно, изглеждат старомодно, не четат, а дори и четящите не знаят нови книги, нови филми.

 

 

След Мариупол разбрах защо въстана Донбас. Нещичко разбирах и тогава, през 2010те години. Но едва сега окончателно си изясних кой е бил решаващият тласък. Просто хората, разпознавайки момента, са решили с всички сили, със смъртен риск да се изтръгнат и да се отделят от миналото. Да избягат от живот, в който са обречени на културно, морално-нравствено, битово изоставане. Където са най-вече фураж за изкуствената държава и нейния раздут елит.

При етническите руснаци към това желание е била примесена и убедената вяра в правото си по кръв: те са пътували в Русия, видели са как всички ние живеем и се развиваме. И не са разбирали: ние сме еднакви, и тук и там руснаци, всички говорим на един език – защо едните имат нови пътища и комфортна среда, а другите – нищета и застой?

 

Мариупол

Това е важен фактор: правото по кръв. Не слушайте хора, които казват, че едва ли не националността е отменена. Нищо подобно.

В Донбас това се вижда отчетливо – хората тук знаеха, че са руснаци и затова имат шанс, ако проявят решителност и героизъм да получат друга съдба, същата като на руснаците в Русия. Повтарям, не е кой знае какво, но все пак не сме в нищета, не ядем варена ряпа сред развалини.

 

Сградата на многопрофилния медицински център на Федералната медико-биологическа агенция в Мариупол

А Украйна живя именно така. Може и в Ивано-Франковск (град в Западна Украйна – б.пр.) на всички всъщност да им е омръзнало да живеят така: да ходят в Европа да печелят, да доставят на арабския свят проститутки и да се гордеят, че могат да си купят нутела. Само дето тези от Ивано-Франковск няма къде да отидат. Няма от кого да поискат помощ, за да имат и най-малък шанс за успех. Някой, който да те вземе и да те измъкне от тази черна дупка.

Донбас имаше. Донбас рискува. Когато хора без оръжие застават срещу танкове, значи е дошъл краят. Търпение няма.

В Мариупол разбрах защо са застанали. И не са искали да стоят до 2022 г. в същото състояние, в което руската армия завари Мариупол.

Ако аз бях живяла така, и на мен щеше да ми свърши търпението. Нищета и някакво безчовечно изоставане във всичко. Живееш и продължаваш да се самосъжаляваш. Да, разбира се, че в Африка или Пакистан живеят още по-лошо. Но те са африканци и пакистанци. А тук са руснаци. Същите. И не може да се разбере на какво основание на цели поколения са отнели живота, правото на развитие.

Това е, което всъщност се е случило там. След разпадането на Съюза всички жители на Украйна станаха жертва на чудовищно престъпление: захвърлиха ги в миналото.

Част от тях намери в себе си сили и с цената на много кръв се измъкнаха от тази яма. Другите останаха да хранят с живота си, със силите си, с бъдещето си абсурдното държавно чудовище, което се роди по допущение на отслабената тогава Русия.

Автор: Анастасия Миронов, 360tv.ru

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател 13

  12 Апр 2024 8:16ч.

  Докато източна Украйна беше подчинена на Киев наред с украинизацията с икономически методи се стимулира депопулацията на нелоялните. Сега палачинката се обърна и депопулацията на нелоялните към Русия ще се постигне с военни средства. Още от 90-те години проблема Украйна се дискутира в Русия и обратно. Винаги налице е било поставяно като възможно и най-вероятно военното решение. Това се е казвало от политици и общественици с различна окраска- от Собянин до Жириновски. Крайната цел на Кремъл е полската граница, ако поляците са умни ще се кротнат като унгарците. Но не са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  12 Апр 2024 9:00ч.

  Сякаш репортажи от София по същото време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 9:01ч.

  Хубав репортаж! Не мога да съдя, доколко е правдив, но се усеща честността, съпричастието и вълнението на авторката. Има много ключови фрази. Тази, която ме впечатли най-много, защото помня 2014-та, помня, а и участвах в "баталиите" на оня форум, е: "Донбас имаше (къде да отиде б.м.). Донбас рискува. Когато хора без оръжие застават срещу танкове, значи е дошъл краят. Търпение няма.". И неминуемо правя аналогии с нас. А те са безутешни. Ние сме като ония от Иваново-Франковск - може би и на нас ни е омръзнало, но няма къде да отидем. Дали наистина няма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз помня онзи форум тогава

  12 Апр 2024 9:09ч.

  И помня, че бях от единиците, които твърдяха не само, че Донбас ще бъде присъединен към Русия, но че и доста други части на бандера ще се върнат у дома. Тогава на разни щатни соросоиди им беше смешно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 9:26ч.

  Бачо Кольо от там, не знам дали е същият, който е тук, беше учил и завършил в Донецк, нещо от металознанието, ако не се лъжа. Разказваше хубави неща за Донецк и дончанки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  12 Апр 2024 10:07ч.

  Завършил съм в Москва, а в Донецк съм ходил на практика. Чист, приятен, спретнат град с милиони рози. Вкусна и евтина храна. Може би най-хубавото лято в живота ми. Петък вечер тръгвахме на море с влака за Мариуполь , тогава Жданов. Жданов и в средата не 80-те си беше сив и безличен град. Помня само каменистия му плаж. Един път бяхме там и после тръгнахме из околните селца...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  12 Апр 2024 10:11ч.

  И украинска мова в Донецк не съм чул. Само на руски. За разлика от Запорожие, където беше първата ми практика. Там се случваше бабичките по опашките да си говорят на странен език. Мислех, че е украински. Тогава, след първи курс, не знаех, че е суружик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 11:10ч.

  В Жданов и аз съм ходил, и в Бердянск, и в Одеса (три пъти), и аз на нещо като практика - плавателен стаж, на един въглищар "Средна гора". Той после изгоря. Бачо, радвам се, че си тук. Запомнил съм милионите рози в Донецк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  12 Апр 2024 11:57ч.

  В Жданов единствените интересни места бяха кафе Мариупол до Операта и ресторантите Вълна и Корал. Всичко останало наистина сива работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  12 Апр 2024 12:01ч.

  thenewone 12 Апр 2024 11:10ч. На Средна гора имам 6 години до 2-ри механик 81-86. Капитана пиеше много, веднъж изтрезня пред Бургас и въпроса му беше Кога ще пристигнем в Жданов?.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 14:49ч.

  Че аз тогава бях на стаж (81 или 82). Капитанът - един русоляв, видях го два пъти, а шеф-механикът - бат Петко. Имаше един ноо готин камериер - Роко. Изобщо - беше ноо готино.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 14:55ч.

  Ся, не мога да си спомня точно, в Жданов ли, в Бердянск ли, отиваме в Интерклуба, но беше понделник и той не бачкаше. Обаче, тьотята, която играеше портиер, разбра че сме българи, дрънна няколко телефона и след 20 минути се изтърси една тумба девочки ... Изкарахме си ноо гот, отвориха бара, пуснаха музика, танцим ... Мацката ми, почти през цялото време ме разпитваше за отношението ми към "Солидарност". Накрая спря ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ххахахах

  13 Апр 2024 8:29ч.

  Наблюдател13, е, имаше и други интересни места, ресторант Приморски , кафе Стария Мариопол - една маза със сводове и пейзажи от стария град рисувани по стените. Ресторант Спартак до театъра . И други места имаше , ама по -евтино излизаше "на дамой ":)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все едно чета

  12 Апр 2024 9:02ч.

  За България. Изоставане, чалгаризация, простащина, разруха и емиграция като единствен изход. Раздута администрация, запуснати фасади и управляваща шайка крадяща всичко което докопа. Едно към едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Пеев

  12 Апр 2024 9:24ч.

  Евроатлантическите ценности в действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен всичко останало

  12 Апр 2024 9:28ч.

  снимките от Мариупол потресаващо приличат на който и да е провинциален град или градче тук. Само че тук в по-малките градчета и села и хора се мяркат по-рядко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  12 Апр 2024 9:24ч.

  Добра картинка на руския свят. Особено трогателна е тихата гордост, че в мадър Раша е все пак е малко по-добре - търговските им центрове са по-лъскави и имат некакъв асфалт по улиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  12 Апр 2024 9:47ч.

  ти това ли разбра, фелдшера? прочети какво са ти написали колегите по-горе, отиди в кой да е малък провинциален град. дано вденеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 9:50ч.

  В Самоков и Банско така ли е? В Севлиево и Троян?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар разбойник

  12 Апр 2024 10:30ч.

  Остави курортите, където се изливат много мутренски пари, кажи за някой равен, вече полубългарски град, разположен сред прашните полета. Евросъюзна мизерия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кметчето,

  12 Апр 2024 10:41ч.

  излез от главния път де. Въпреки, че и баш по главните пътища има неприятни гледки. Но, като си споменал Троян, пробвай пътьом да минеш през Тетевен, Рибарица, Шипково и обърни внимание на местата, през които минаваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  12 Апр 2024 11:12ч.

  И в България има доста мизерия, спор няма. Но ние поне живеем в мир и свобода и полека-лека забогатяваме - някои по-бързо, естествено, а други продължават да затъват, но така е при демокрацията. В същото време троглодите от руския свят се избиват едни други и си рутят панелките. Тука некакви клети копейки беха гледали клипчета и ни убеждаваха какъв райски живот е настанал в Мариупол след нашествието на орките, пък то излиза, че самите руснаци са потресени от мизерията и нищетата, при все, че техните стандарти въобще не са високи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 11:53ч.

  Стария, социалистическата уравниловка я няма отдавна. Едни населени места дърпат напред, други изостават, като много зависи от местните управници. Сещам се за още поне 10 малки града, дето се развиват успешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавата я няма отдавна

  12 Апр 2024 12:44ч.

  а на кмета още соцуравниловката му мете жълтото паве в главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уке Цветко

  12 Апр 2024 13:30ч.

  Така забогатяваме, че до 25-30 години българите ще са малцинство! А орките ще са си добре, докато дъщеричката или внучката на някой горд евроатлантик ще се чуди как да се оттърве от дебнещите да я ебнат у всички дупки тумби от млади и не чак толко млади роми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  12 Апр 2024 13:44ч.

  "В Самоков и Банско така ли е? В Севлиево и Троян?" - и толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  12 Апр 2024 14:18ч.

  След 25-30 години вас отдавна ще са забравили, че сте съществували, какво се вайкате. Гледайте сега да напълните търбусите и да поживеете колкото можете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  12 Апр 2024 14:44ч.

  Отдавна предложих на джендърмените да им пратя карта на България. Тази тяхна "демокрация" ни върна във феодализма. Няма образование, няма здравеопазване, няма правосъдие, няма ..... Благодаря джендърчета страхотно живеем. И, за да имате прайд се лишихте от всичко останало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Апр 2024 9:25ч.

  Все едно чета 12 Апр 2024 9:02ч. е напълно прав, само дето ние нямаме никого зад гърба си и трябва сами да се оправяме. Изобщо не се съмнявам в думите на авторката, след като преди време слушах речта на предишния им президент Порошенко май се казваше по "Русия 24", преди да я спрат, който тогава крещеше, че нито работа, нито храна ще има за хората и децата в Донбас. Поздрави за авторката, поздрави и за преводачката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам...

  12 Апр 2024 9:43ч.

  Може би ни трябва някакъв балкански съюз от типа на Югославия, със самостоятелна политика и тесни връзки с Русия, и нова " желязна завеса" между нас и ЕС. Обаче този път ние да я пуснем. И там да се оправят както искат- и без това са свършени като им гледам " лидерите" и накъде са я подкарали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 9:48ч.

  На теб ти трябва широка връзка с Россия, да си я навреш някъде и начешеш дъртата простата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Нов тъпанар

  12 Апр 2024 10:31ч.

  Радвам се че се включваш- па добро олицетворение на изпростяването описано в статията и да искам, няма как да измисля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар разбойник

  12 Апр 2024 10:31ч.

  Чупката бе, деди! Че и модерен джендър на всичкото отгоре, не само дърт педераст...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  12 Апр 2024 11:17ч.

  На никого не е притрябвала мърлявата ви злощастна Русия. Взимайте си там пенсийките, хапвайте и пийвайте и благодарете на ЕС и НАТО, щото ако рашисткия башибозук стигне до тук, ще се храните с картофени обелки и вместо да драскате по форумите ще си уплътнявате времето на опашки за прясна вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  12 Апр 2024 14:48ч.

  Дръндосев, по Живково време сме били на 4-то място в света по производство на селскостопанска продукция на глава от населението. Ти какво си ял по онова време и сега го ядете на прайда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реплика

  12 Апр 2024 15:06ч.

  Новия е стар тъпанар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  12 Апр 2024 16:23ч.

  И що от 1987 нататък почнаха да се опразват магазините, че се стигна до купони за хляб? Бае ви Тодар защо се осра?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да има за какво да дуднат тъпаците като теб

  14 Апр 2024 17:31ч.

  Нямаше друга причина. Нямаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 9:38ч.

  Минава времето и спомените избледняват. Например - когато първоначално Донбас се отдели киевският бомонд, демек техните жълтопаветници, иронизираха - "прав им път, висят ни на врата, те без дотации не могат да живеят и т.н." Трябва да си безкрайно тъп, за да смяташ, че индустриалната част на Украйна - Донбас е дотиран регион. Когато се усетиха, какво точно става, че без въглищата, стоманата и всичко останало, хохлите са кръгла нула, с една голяма дупка по средата, почнаха войната срещо донбасци - танкове (помня как едни тьотки със сопи гонеха танкистите в полето), самолети, ракети и т.н. По-горе, Мери ни припомня Порошенко на откриването на една учебна година. Но освен всички гадости, тогава той, президентът!: каза за донбасци: "ми те нищо не могат да правят (не са способни на нищо)", защото са руснаци. Не ти трябва да му търсиш татуировки със свастики - ей това е расисъм и нацизъм пар екселанс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  12 Апр 2024 10:25ч.

  Такава е украинската работа - сиганска. донякъде клоунът Зеля го разбирам защо завижда на Русия за Кримския мост и иска да го унищожи - защото си е бедно циганче, без шанс. Но как да разбираме огромната завист и ревност на баш буржоазната пасмина на острова и прехваления задокеански рай? Те защо мразят толкова руското? Личи им от хиляди мили, че мразят не осъзнато, а мразят по инстинкт, което е вече индикатор за огромна вътрешна духовна бедност. Тоест, те мразят, защото никога няма да преодолеят Русия духовно. Какво не ми хареса в репортажа - авторката невъзпитано си е позволила чак да ни натрапи, че е готова да се бори не толкова за името си, колкото за богатството си, за всекидневното си благополучие, което за нея е всичко. Когато трябва обаче да се пребори за името си, веднага се сеща, че се страхува от войната, защото имала деца. Женски нрав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но как да разбираме огромната завист и ревност на баш буржоазната пасмина на острова и прехваления задокеански рай?

  12 Апр 2024 10:43ч.

  Русия представя друг път за развитие, който прави "елитите" (разбирай собствениците) им излишни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боевой

  12 Апр 2024 10:30ч.

  Заменете Украйна с България и Мариупол с произволен град от родината ни и получавате картинката на близо 20 години евроатлантическо "развитие и просперитет"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  12 Апр 2024 10:39ч.

  Друго са без каналните комуналки и прашните безасфалтни пътеки в подмосковието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  12 Апр 2024 10:39ч.

  Друго са без каналните комуналки и прашните безасфалтни пътеки в подмосковието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можеш спокойно да замениш

  12 Апр 2024 10:54ч.

  произволен провинциален град в САЩ с Мариупол и сравнението няма да е в полза за носителите на баш ценностите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софкомисар

  12 Апр 2024 17:13ч.

  А безканалните прашни луксозни къщи в Подвитошието как са, едно-друго-трето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Апр 2024 11:22ч.

  "Някакви бараки, бедняшки квартали, смешни търговски центрове. Занемарени фасади." Така е и в Киев. Така е и в София. Така беше и в Москва, но Собянин разруши всички бараки. На Запад имаше статии за диктатурата на Собянин, който разрушава малкият "бизнес". Сега Москва е чист, спретнат и красив град БЕЗ бараки и търговия в подлезите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  12 Апр 2024 11:31ч.

  Съжителство на социализъм с демокрация. Има го във всеки провинциален гарад, дори и в София. Във всеки град имаше и все още съществуват ГУМ - Градски Универсален Магазин, който сега е или празен или в него нищо не се продава. За сметка на това, около него има огромен брой бараки и сергии, в които продават какви ли не дреболии. Когато влезеш в подлез за да прекосиш пътя, ОГРОМЕН брой сергии/бараки в които продават дреболии. Наистина ли, отиващите на работа хора, спират пред сергиите в подлеза за да пазаруват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако видиш

  12 Апр 2024 11:32ч.

  В Крим какви промени има, ще ти падне шапката. Най-страшните контрасти с миналото са във Феодосия. Укрите почти бяха загробили този красив град

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-предизвестен край

  12 Апр 2024 12:19ч.

  И нашия също.При мен работят бесарабски българи,молдовци,гагаузи.1/1 описани в репортажа за Мариупул.Пият дори майките с пеленачета,безобразно държане,тонколоните на гърба,недоверието!??А са от Молдова!Защо предизвестено?Защото в Украйна 30г. се крадеше и ДЪРЖАВАТА не инвестираше.Изяждаше миналото.50% от всички инвестиции в Украйна от 1990г до днес са РУСКИ!Марк Аврелий ''Майка на престъпноста е бедноста''.Бедност,несигурност,липса на бъдеще.МИНЬОРИТЕ се вдигнаха.И здравото ядро от армия и полиция!Русия и Путин не са в БЯЛО!Същото е в Русия но в Украйна е до крайност.Дигна се и Харков за който ВСИЧКИ мълчат.ЗАЩО??Там западни наемници убиха ХИЛЯДИ!Родоначалниците на "'руската пролет'' в Домбас или са убити или в затвора като Гиркин/Стрелков.Кой ги уби?Може и да не знаем но виждаме кой репресира Стрелков!Виждаме и метаморфозата на Медведев.Капитала а и власта когато са застрашени прибягват до кравопускане от 10 000г насам.Приликата с България НЕ Е СЛУЧАЙНА!Тя приликата се дължи на центъра за управление.Брендо в Украйна,изхабения Бай ...........тук,а Радев ни инсталира нови Боклуци!СЛУЧАЙНО?Като САЩ базите у нас!Колкото и да им е тъп елита случайни неща на такова равнище не се допускат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 12:28ч.

  Аз също съм модерен. Имам дълги нокти и надути джуки👄. А д-р Косев ще ми помогне и да забременея, на ! Пукнете се от завист, изостанали русофили, хетерасти и антиковидисти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  12 Апр 2024 14:52ч.

  Искам и аз. Само кажете кога и къде и ще дотичам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Хисарски Поп

  12 Апр 2024 16:01ч.

  А без мене накъде. Малко ли ви се дупя и аз от завист? На гей прайд всичките да си чукнем тази събота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  12 Апр 2024 12:29ч.

  В самото начало на събитията през 2014 Мариупол бе част от ДНР- проруските бунтовници бяха установили контрол там. Същото бе и с Краматорск и Славянск в западната част на ДНР. Ако погледнем границите на ДНР и ЛНР от самото начало на конфликта, ще видим, че те бяха доста по- на запад. След това ВСУ си върнаха контрола върху почти половината територии, и то без много усилия. Това е големият провал на Путин - че проспа събитията, че не изпрати никакви войници (под формата на частни или доброволни формирования) , за да задържат тези територии. След 8 години му се наложи да ги завзема с много кръв и жертви. Трябваха едни 10-15 хил. " зелени човечета" или "вагнеровци" през 2014, за да защитят границите на ДНР и ЛНР, но Путин проспа този момент. Можеше през 2014 по същия начин, без официално да ангажира руската армия, да установи контрол върху азовското крайбрежие и така да свърже сухоземно ДНР с Крим. Тогава беше много лесно, но Путин проспа момента. Иманно това бяха и териториите в Украйна ( югоизточните) с най-много про-руско и руско-етническо население. Ако Путин беше действал адекватно през 2014, вероятно нямаше да му се налага да действа неадекватно през 2022, и всичко щеше да стане по-лесно и с много, много по-малко кръв. Нямаше да има нужда от войн и СВУ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз също често съм си мислел това…

  12 Апр 2024 12:49ч.

  Не изпусна ли момента Путин през 2014, и след Дебалцево ?Може би все още е вярвал че с мирни договорки ще защити руските интереси в Украйна ? Все още не искаше да къса със Запада ? Някъде след 2015, по времето на Тръмп, се е случил ДОГОВОРНЯКЪТ, който вече е видим за всички. Че Украйна ще се раздели, по линията на цивилизационния разлом (по Хънтигтън) , и че това без война няма как да стане … 2020 и К19 , установяването на НСР само ускориха процеса. Поставиха ясна дата - веднага след закриването на Лъжата с “Вируса” , да се премине към Войната ! Така и стана …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Апр 2024 15:13ч.

  Е, колко пъти съм писал и тук, и в оня форум, и в Политикуса - Путин не е проспал момента в 2014-та, абсолютно необяснимо, престъпно необяснимо, спря войската. Нямам никакво обяснение, с нищо не мога да си го обясня. Писах тогава, че ще се лее много кръв, и че тази кръв е братска кръв и ще се помни поколения напред. Преди време, Путин, с половин уста, си призна, че е сбъркал тогава. Кел файда - сега работи месомелачката. Когато го писах в Политикуса, тр, руснаците (не всички) - "Темнейший знает все!" Кой си ти, че да го критикуваш?! И тази реакция не мога да си обясня - абе, братя, абе айол, не ви ли беше ясно, че хохлите няма да се кротнат, че донбасци няма да се огънат, че много руснаци от Русия, ще отидат като доброволци. че резултатът от всичко това не може да бъде друг, освен война!!! На какво се надявахте, на чудо? Че хохлите сами ще свалят нацистите? Чудото не се състоя и сега остава кървавата машина да изяжда мъжете на Русия и на Украйна. Защото Путин спря войската в 2014-та. Впрочем, оттогава го пиша понякога "Жужо".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  12 Апр 2024 13:29ч.

  Ем, в провинцията живеем по начина, по който живеят в Донбас. Разликата е в това, че не ни обстрелват, но пък ни го обещаха. (миналата година един от жълтопаветниците в този форум ми обясни, че накрая ще си го получим цитирам по памет: "Ще дойде такова русофобско правителство и ще ви натикаме да живеете в мазетата, ще ви спрем пенсиите, заплатите.......")

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  12 Апр 2024 14:17ч.

  Странно как четейки статията описаното ми напомня на България, тази България която е по селата и малките градове с население под 20 000 души. Дори си мисля, че ние тук сме по-зле от Мариупол и Луганск от 2014-та, защото всички дето живеят тук в нселени места под 20 000 реално нямат сериозна медицинска помощ, а наличната някаква помощ скоро ще изчезне. За лиспсата на обрзование и инфраструктура можем да изпишем цели доклади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 14:41ч.

  Я сметни населението на София, Варна, Пловдив, Варна, Ст.Загора и още 20-тина добре развиващи се общини. Трябва да се въведе закон за фалита на общините и разни дупки да бъдат приключени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  12 Апр 2024 14:55ч.

  Направо да се въведе закон за фалита на държавата. Ако не са еврофондовете няма да има и прайд, на който да се кълчите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минувач

  12 Апр 2024 14:39ч.

  Авторката има материалистичен мироглед.Мисля ,че тезата и е много грешна.Ако мислиш,че главното в живота ти е комфорта и по-лъскавият живот не си рискуваш просто така живота,а ставаш или бандит или емигрираш на някъде си.Тези ,които са готови да си жертват живота го правят обикновено по идейни съображения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  12 Апр 2024 18:05ч.

  Ето ти едно клише: "Битието определя съзнанието". Ето ти и едно не клише: Пирамида на потребностите на Маслоу . 5. Физиологични- храна, вода, сън, здраве, въздух. 4. Сигурност-подслон, безопасност, обезпеченост. 3. Любов/Принадлежност-n социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си. 2. Уважение, увереност- самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата. 1. Самоусъвършенстване, себереализиране-духовност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МНОГО ДОБРО ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ...

  12 Апр 2024 15:28ч.

  ...а в селата е още по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама, как така!

  12 Апр 2024 19:16ч.

  Там няма ли купчинки кости на всеки ъгъл и не бродят ли човекоядци по улиците? В заглавието всичко е казано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-съдете по делата

  12 Апр 2024 20:58ч.

  Не по думите.А делата на Путин и Медведев изглеждат зле.Войната започна тогава когато власта на Путин се срина в Русия.Той не спечели предните избори.Той ги фалшифицира.Руското общество беше пред избухване.Подкрепата за Вагнер го доказва.То и затова войната е на стоп кадър.Тя първо решава вътрешни проблеми в Русия.На Путиновия олигархат. Сравнете Сталин за 20г и Путин.Че ФАБовете на Сталин решават войната сега.Да не би Сталин да не е предупреждавал?Сталин отказва план Маршал за СССР.Във война днес Путин още не е затворил шлюзовете на западния неоколониализъм.До вчера разграбването на Русия бе чудовищно.И продължава.Но за късмет на риснаците а и украинците са много богати.Та има още и за грабене и за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  12 Апр 2024 23:32ч.

  За 20 години в Афганистан и Ирак американците само избиваха населението и разграбваха ресурсите. Не построиха нищо за хората. "Освободената" Либия вече не е държава. Половината Сирия е необитаема, а петролът се краде, защото ... на САЩ им трябвал повече. Русия за две години издигна Мариупол и други градове от руините. Коя цивилизация е съзидателната и коя крадливата пиратска?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрисъци путлириски шви изтръгним клитурити кримльовски

  13 Апр 2024 16:01ч.

  Хитлеристите правят всичко лепкаво и заразно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трий бе, модератор

  15 Апр 2024 18:57ч.

  Край, след тия думи повече няма живот за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи