Георг Тупарев: Купуването на гласове чрез електронно гласуване излиза по-евтино

Георг Тупарев: Купуването на гласове чрез електронно гласуване излиза по-евтино
Преди години в Холандия се направи един експеримент – недалеч от мястото, където живея, направиха няколко тестови секции. Бяха поканени официални хакери, да видят дали ще могат да пробият защитата и да влязат в тези секции. Още първата секция беше разбита за 7 минути. А този софтуер на секцията все пак са го правили холандци, отговаря на много висок стандарт, надеждност и т.н. В избирателния кодекс има много неща, които трябва да се променят, но въвеждането на електронно гласуване дори не е едно от тях.

 

 

 

- Какво мислите за предложението за референдум за електронно гласуване? Вие се занимавате със софтуер и се предполага, че би трябвало да приветствате подобно предложение, а и живеете извън България.

 

- По принцип аз съм много против тази идея поради няколко аспекта. Първо, хората, които проповядват тази идея, нямат представа от технологията, която се използва. Напоследък разпитвах приятели и познати, които са „за“ или „против“ електронния вот, как смятат, че могат да разпознаят сайта, в който ще се гласува, дали е истински или фалшив. Включително попитах хората, които събират подписи на „Витошка“, как мислят, че ще стане това нещо. Движа се в среди, в които хората имат претенцията да са уж знаещи и мислещи. И от всички хора, които съм разпитал, само трима души са ми отговорили горе-долу правилно на въпроса. И от тези трима само един беше за електронното гласуване. 

 

- Тоест въпросът е дали могат да разберат дали сайтът за електронно гласуване е истински?

 

- Да, това е част от проблема. Все пак се движа сред хора, които са предимно висшисти и уж знаят какво правят. Мога да си представя какво ще бъде статистическото ниво на незнание сред населението. Второто нещо е, че този въпрос се опитва да се политизира на популистко ниво. Казват, че такова гласуване ще бъде против ДПС или че червените бабички няма да могат да го използват. 

 

- Това няма нищо общо с демокрацията…

 

- Ще стигнем и до това, но първо да си зададем въпроса, който не се задава – каква е целта на електронното гласуване.

 

- Да гласуват повече хора.

 

- Да, но защо тогава не се гласува по пощата? Този вид гласуване се прилага много отдавна и ние няма защо да откриваме топлата вода. Гласуването по пощата се прилага от години и функционира сравнително добре. Това, че много хора може би нямат доверие в българските пощи, няма нищо общо, защото гласуването ще бъде при чуждестранните пощи. Освен това вотът по пощата е много удобен, практикува се в много европейски страни и е помогнал на много хора. Така стигаме до темата за демократичността – за упражняването на вота от възрастни хора, от хора с увреждания, незрящи или пък такива, които не са на мястото, където живеят, които пътуват в страната или в чужбина. На всички тях гласуването по пощата би им помогнало. Това гласуване – в Германия, в Америка, във всички цивилизовани държави, в които има такава практика, показва, че нивото на грешките, нивото на евентуалните подмени е изключително ниско. Дори в някои държави се смята, че е по-ниско, отколкото директното гласуване. А ако става въпрос за електронно гласуване само за българите в чужбина, то се прахосва интелектуално време, интелектуални и политически емоции, пари и т.н. Защото гласуването по пощата е нещо работещо, изпитано и няма какво да се дискутира. 

Третата причина, поради която аз съм против електронното гласуване, е фактът, че то е много несигурно. Това е дълга тема, но ще започна с това, че моята фирма в Холандия правеше банкови извлечения на кредитни карти. И в зависимост от месеца, в зависимост от годината от 2 до 7 процента от всичките месечни трансакции се оказваха фалшиви. Не говоря за суми, а за брой трансакции. При електронното гласуване също говорим за трансакции. Някой ще си каже – значи те при банките могат да го правят, пък ние няма да го правим с електронното гласуване. Практиката при банкирането е следната: там скъпo е човешкото време, сградите, разправиите и т.н. Когато една трансакция е за няколко долара, по-лесно е да се върнат на клиента, вместо да се разисква какво, къде и как е станало. Това е, което правят с малките фалшивите трансакции. Само големите суми от фалшиви трансакции се проследяват и се опитват да ги спрат. 

 

- Между 2 и 7 процента фалшиви банкови трансакции?

 

- Да, това е процентът и за влизане в парламента. А при банковите ние говорим не за анонимни трансакции, а за такива, които имат много добре известен инициатор и крайна цел. Докато при електронното гласуване се отваря огромна порта – то не е и врата – за фалшификации. Не е възможно да се проследи източникът на вота (ако строго се спазва анонимността). Това е много нашумял проблем. В Америка всяко лято се провежда конференция на официалните хакери. В момента статистиката показва, че над 80 процента от всички проблеми в интернет не са от програмите, а от хакерите, които успяват да се наместят между източника на трансакцията и реципиента. 

 

- Тоест това е човешка, съзнателна намеса?

 

- Да, говорим за над 80 процента. Тоест няма проблем за добрите хакери в България да разбият тази система. Особено когато голяма част от населението не знае дали гласува в истинския сайт. Преди години в Холандия се направи един експеримент – недалеч от мястото, където живея, направиха няколко тестови секции. Бяха поканени официални хакери, да видят дали ще могат да пробият защитата и да влязат в тези секции. Още първата секция беше разбита за 7 минути. А този софтуер на секцията все пак са го правили холандци, отговаря на много висок стандарт, надеждност и т.н.

Другият проблем, който е пак в сферата на демократичността, е, че ние пак заместваме едно недемократично гласуване с друго такова. Защото това, което ще се получи с, примерно, една възрастна жена на село, е, че тя не може да разбере как се гласува електронно, не може да си вземе електронен сертификат и т.н. Тоест бариерите пред гласуването не само че не стават по-малки, те стават по-високи. Защото не са вече само физически, но и интелектуални. Знам как стават нещата в България, как работи – по-точно, как не работи – електронното правителство. Хората, които ще гласуват в чужбина, също ще трябва да вземат такъв сертификат от посолството, което обезсмисля електронното гласуване. 

 

- Тоест за да гласуваш електронно, ще трябва, така или иначе, да отидеш до посолството и да вземеш електронен подпис?

 

- Да. Има предложение в личните карти този електронен подпис да е като чип. Когато американците въведоха такива чипове за туристите, които отиват там – има такова изискване, в Европа се надигна страхотен вой. Защото този чип може да се използва не само при влизането в Америка, а навсякъде и без знанието на човека може да се проследява какво прави. Това е грубо нарушение на личната сигурност, на личната свобода. Много от банковия софтуер в България, който се прави вече 15 години, не работи добре на всички браузъри, на всички операционни системи, на всички мобилни устройства и т.н. Тогава каква е вероятността при електронното гласуване той да работи. Отново говорим за демократичността и равноправността на вота.

И последното, което искам да кажа, е следното: дори да не ми вярвате, дори да пренебрегнете това, което говоря, да си кажете, че не ги разбирам тези неща, вижте тогава какво стана по време на изборната кампания в Америка през 2012 г. Там в 2011 г. се предложи да се въведе електронно гласуване, което частично да замени гласуването по пощата. И не друг, а точно компютърните специалисти започнаха кампания против тази идея. Тогавашната директорка на тяхната компютърна академия на науките, Барбара Симонс, издаде дори книга, в която се твърди, че не само че електронното гласуване сега не е сигурно, то дори теоретично не може да гарантира сигурност. А тази жена е една от топ учените по компютърни науки в Америка. И сигурно не е случайно, че именно те правеха кампанията да не се въвежда електронно гласуване. Не политиците, а учените, защото точно те знаят най-добре колко лесно може да се манипулира този вот. Аз чувам от мои приятели аргументи от типа – абе прав си, сега може да не е сигурно, но до няколко години ще стане сигурно. Но референдумът не пита кога да се направи електронното гласуване, а дали да се направи. Аз сега мога да ви кажа как може да се използва референдумът с лоша умисъл. Единият начин е още догодина да се въведе електронно гласуване от фирма, която е приятелска на управляващата партия. 

Това, което в България е наистина наложително, е да се промени изборният кодекс. От всички неща, които трябва да се променят, електронното гласуване изобщо не би трябвало да съществува в него. Трябва да се реши проблемът как да не се купува вот, как да не се подменя вот, как гласът във Видин да е равностоен на гласа в София.

 

- Това очевидно са далеч по-важни въпроси.

 

- Имаше някакви странни статистики, че един глас във Видин струвал два пъти по-скъпо от гласа в София. А ние говорим за някакви хора в чужбина да могат да гласуват. Това е безумие, когато има такъв проблем, че във Видин, примерно, 1000 души могат да купят депутатско място, докато в София 2000. Това, че в България може да се проследи как е гласувано етнически, това никой не го споменава. А защо не се постараем да създадем закон, според който хората в етническите области да не се страхуват да гласуват различно от ДПС. Тоест да не може да се проследи вотът. В държави като Холандия, Белгия и други има една национална листа и никой не може да проследи вота. Но това нещо политиците не искат да го направят. Това, което искат да направят с електронното гласуване, е да харчат по-малко пари за купуване на гласове. Това, което искам да кажа на моите приятели, е, че ако не искат да поднесат на сребърна тепсия победата на ГЕРБ, да си помислят още веднъж дали искат електронно гласуване. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Точно, ясно и убедително

  25 Sep 2015 16:48ч.

  Това интервю дава ясен и точен отговор на всички въпроси и колебания относно шашмата с електронното гласуване. Бас ловя, че крепостните гласоподаватели на ДПС масово ще го подкрепят. Категоричното НЕ е единственото разумно действия за този измислен референдум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Sep 2015 17:22ч.

  За илюзиите как ще преметнем простите турците, изкуфелите червени бабички и ще стоварим демокрацията на главите им - хващаме един млад човек с екектронните подписи на тия въпросните и го слагаме пред компютъра да гласува вместо тях. Може да гласува за цяло едно село. Можем да разширим обхвата и срещу съответен хонорар някой да гласува за цяла махала роми и да им спести висенето в двора на училището. Можем да го приложим и семейството, контролирайки как гласува непослушния ни син с точилка в ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Sep 2015 17:37ч.

  Казано иначе, с електронното гласуване не се гарантира свободното волеизлияние и тайната на вота. Нещо, което в тъмната стаичка все пак е осигурено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гюро

  25 Sep 2015 18:49ч.

  Фактът, че точно Бандата иска електронно гласуване, е твърде показателен. ТИЯ бандюги отдавна са срали на демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОЖЕ МИЛИ

  25 Sep 2015 20:24ч.

  Не е справедливо, който работи в чужбина да гласува. Ако работи 6 месеца и се връща, може да гласува, или ако е на почивка в чужбина. НО ДРУГИТЕ НЕ, НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ. Те пращали пари на близки и така захранват бюджета на правителството. Но пари пращат само гастарбайтерите и то с деца тука, и ДДС от техните пари е 500 милиона, а бюджетът е 20 милиарда. Освен това щом пращат пари на роднините си, значи могат да ги накарат те да гласуват. Но някой с цялата си рода от 20г. в Турция, Испания, САЩ, Гърция. .., нямат никакво право да гласуват. Ако плащат данъци, тогава може да гласуват. Да плащат 10% ДОД, и ако имат собственост в други държави също да плащат данък за тях тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Койчо Койчев

  25 Sep 2015 21:07ч.

  Не само купуването на гладове е по-лесно, но и разкриването е почти невъзможно. Фалшифицирането на електронния глас става също по-лесно от този на хартиен носител, защото няма и комисия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст Ив

  25 Sep 2015 22:40ч.

  А не мислите ли, че трябва да се въведат няколко ценза - образователен *най-малко средно образование*, гласуват само живущите в България постоянно поне 6 месеца, гласуване с Удостоверение от общината за липса на данъчни задължения и т,н, Какви по-демократични предложения от тези. И тогава в НС ще има само достойни люде. *АЗ НЕ ИСКАМ ЦИГАНИНА И НЕУКИЯ ДА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ДА МЕ УПРАВЛЯВА. ИСКАМ АЗ ДА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВА*

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  25 Sep 2015 23:26ч.

  Точно в целта и навреме! И аз съм категорично против електронното гласуване. Освен това мисля, че постоянно живеещите в чужбина не трябва да гласуват по простата причина, че те няма да сърбат попарата, която ще надробят техните избраници. Ние, живеещите в България, не сме равнопоставени с емигрантите и не следва да имаме равни избирателни права. Аз познавам хора, които изобщо не се интересуват какво става в родината, но от време на време се разхождат до българското консулство, ей така, гъз път да види, пък и да се видят с консула, нали е важна клечка и така ще се издигнат в очите на слепите. Естествено, бюлетината в този случай се попълва на случаен принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  25 Sep 2015 23:28ч.

  Идеята за образователен ценз много ми допада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  26 Sep 2015 1:39ч.

  Има разлика, лоято инициаторите на референдума прикриват - между електронния пулт в тъмната стаичка и безконтролното гласуване на някаква тълпа събрана около нечий компютър. ГЕРБ очевидно планират да управляват вечно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иваило Иванов

  26 Sep 2015 2:55ч.

  http://delian.blogspot.bg/2015/09/blog-post_24.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  26 Sep 2015 3:43ч.

  Едно предложение(за 'машинен" вот): 1. Машинно гласуване в избирателни секции само на територията на Р.България. 2. Право на глас - само трайно пребиваващи български граждани на територията на Р.България (9 месеца от една календарна година). 3. Биометрична идентификация на всеки кандидат за гласуване. 4. Резултатите от вота да не се оповестяват (регистрират от Системата) на ниво Избирателна секция, а на ново Избирателен район, 5. Влизане в помещението с машината за гласуване без телефони и фотоапарати (оставят се в касетка с ключ в избирателна секция, ключа е в гласуващия, ако си е оставил подобни вещи; след като гласува си ги взема от касетката). 6. На комисията в избирателната секция се оставя личната карта. Получава се карта, чрез която се оторизираш пред машината за гласуване заедно с палцовия си отпечатък (биометрични данни). След успешного приключване на гласуването машината за гласуване издава талон (удостоверяващ само гласуването). 7. Талона се пуска пред комисията в урната, връщаш на комисията картата за идентификация, получаваш си личната карта и вещите от касетата и напускаш избирателната секция. 8. В избирателната секция се сверява броя на талоните дали съвпада с броя на гласувалите. Съставя си протокола и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  26 Sep 2015 4:22ч.

  http://www.dokumentalni.com/?p=811

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хак Еров

  26 Sep 2015 8:48ч.

  Купуването на гласове чрез електронно гласуване не излиза по-евтино, то си е направо без пари, ако не броим някоя бира за хакера или разработчика на софтуера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна заблуда

  26 Sep 2015 15:00ч.

  В България просто няма избори. Гласуваме само за ,,прах в очите". Събират се някъде някои и решават кой ще управлява страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да не се учудим, ако България се окаже 15 милиона

  26 Sep 2015 23:20ч.

  Всички игнорират техническата страна на въпроса. Забравя се какво стана, когато се даде възможност за записване на децата в София на детска градина по интернет. Сайта бе атакуван едновременно с хиляди заявки и блокиран. Практически записването беше осуетено. Пресният пример е с предплатеното гледане на концерта на Слави Трифонов по интернет в реално време. Защо една държава, която в продължение на 20 години изхарчи безуспешно стотици милиони по време на поне 10 правителства и така и не успя да създаде един работещ сайт за т.н. "електронно правителство" смята, че може да се справи технически с електронното гласуване? Хакерите ако не да го манипулират, което е по-сложното, то поне могат да го провалят със сигурност като го атакуват с милион едновременни заявки. Никой сървър не може да издържи на такава атака. Защо си губим времето с празни работи? Ние в момента сме на равнището на канибалите. Ако от небето падне астронавт, единствената ни грижа е веднага да узнаем не колко е умен, а дали е вкусен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • George Orwell

  27 Sep 2015 3:01ч.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Sep 2015 16:00ч.

  виждам че някои не са схванали, няма нужда някой да гласува вместо дуг, няма значение и за кого гласуват, важно единствено е кой заповядва на администратора на софтуера, на програмата, която отчита уж гласовете. Той ще въведе резултати, каквито му нареди диктатърът-чорбаджия на страната. И никой няма как да го провери, при хартиените бюлетини все пак има теоретична възможност за проверка и повторно преброяване, при електронното гласуване няма, вие можете ли да ровите в софтуер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  27 Sep 2015 21:55ч.

  Хич няма и да се учудя, ако населението в България стане 15 милиона! Но надали ще ни го съобщят, а просто ще нагодят пропорционално желания вот към сегашната численост на народа ни, защото ако не го направят, измамата лъсва. Твърдо съм против електронното гласуване! На всеки грамотен човек е ясно, че това предложение за референдум е с цел манипулация на изборите в полза на управляващата партия! Жалко, че народът масово изпростя и се хваща на такива уловки...Дано все пак разумът надделее!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.П.

  27 Sep 2015 23:26ч.

  Чудя се защо ли не е въведено електронно гласуване в страни като Канада, които все пак са с по-развита инфраструктура и имат много повече дейности "online".... Сигурно има защо.... Да не говорим че ежеседмично стават известни нови "изтичания" на информация от сигурни сайтове, вкл. държавни министерства и т.н. НЕ трябва да имаме електронно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.П.

  27 Sep 2015 23:26ч.

  Чудя се защо ли не е въведено електронно гласуване в страни като Канада, които все пак са с по-развита инфраструктура и имат много повече дейности "online".... Сигурно има защо.... Да не говорим че ежеседмично стават известни нови "изтичания" на информация от сигурни сайтове, вкл. държавни министерства и т.н. НЕ трябва да имаме електронно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.П.

  27 Sep 2015 23:27ч.

  Чудя се защо ли не е въведено електронно гласуване в страни като Канада, които все пак са с по-развита инфраструктура и имат много повече дейности "online".... Сигурно има защо.... Да не говорим че ежеседмично стават известни нови "изтичания" на информация от сигурни сайтове, вкл. държавни министерства и т.н. НЕ трябва да имаме електронно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОВА Е

  29 Sep 2015 0:00ч.

  То и тука конституцията забранява електронно гласуване извън кабинка гарантираща тайна на вота. Но колко ще е тайно и не манипулирано в самата система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир Гаврилов

  29 Sep 2015 20:26ч.

  Гиолям експерт, няма що, още първата дума му е грешна. Тупраев не прави разлика между гласуване по Интернет и гласуване с машини, каквото се практикува в България от години. Примера с хакерите в Холандия, е именно за гласуване с машини (което б България още никой не е разбил, но хайде да не се отклооняваме...). Мисълта ми : Тупарев що не пита някой , който знае, а говори наизуст ? Ако се инересува от криптография, да се обърне към експертите, защо се дърли с децата по Витошка? Да дойде да пита мен, аз ще го поставя на мястото му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир Гаврилов

  29 Sep 2015 20:30ч.

  " И в зависимост от месеца, в зависимост от годината от 2 до 7 процента от всичките месечни трансакции се оказваха фалшиви." - Тупарев сигурно работи в чейндж бюро. Абе как така става, çе за целия ми съзнателен живот с 5-6 сметки и постоянни преводи по Интернет (не използвам чекова книжка) имам до сега 0 фалшиви трансакции? Тупарев, вашата фирма да не би да паре пари? Я кажете как се казва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангелов

  30 Sep 2015 22:01ч.

  Мажоритарни избори в два тура и гласуване в тъмната стаичка,както при първите избори 1990 година, за да няма индийска нишка/ дават на човека готова бюлетина пред секцията,той взема вътре друга,която изнася навън,а с дадената му гласува./ Ама това не е изгодно на нашия "елит" от мутри и марионетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цвинокио от с.Шума

  01 Окт 2015 15:07ч.

  Боку Пидала и магаре да ви тури-и него ще изберете!!!Справка-казуса с Расим Ага Помакинята(ирландската пастирка)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експерт

  03 Окт 2015 0:10ч.

  От това интервю разбирам, че и господинът няма технически знания по въпросите свързани с електронното гласуване. Дори само фактът, че го сравнява с банковите транзакции е показателен, а повечето му аргументи са доста слаби и той самият не би ги използвал ако разбираше процедурите и софтуера за провеждане на избори. Аз съм изучавал няколко вида електронно гласуване в детайли и мога да кажа и на всички коментиращи, че има начини гласуването да се направи достатъчно сигурно, с верификация на резултатите (доказателства, че са верни и че всеки глас е броен) и да се запази тайната на вота. Но как това става не може да се обясни в няколко реда.... Впрочем, който го интересува, може да погледне как в Норвегия се имплементира вид гласуване по интернет - нарича се e-valg или e-voting. Така че не вярвайте сляпо, особено на хора, които не знаят точно за какво говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи