Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-скъп от този на "Газпром"

Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-скъп от този на "Газпром"

Цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков” е с 50% над тази от “Газпром”. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по Нова тв. Преди няколко месеца Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Петков обяви, че цената ще е четири пъти по-ниска, а Кирил Петков се похвали, че дългосрочно е осигурил евтин газ, който не идва от Русия и България напълно се е освободила от руската енергийна зависимост.

“Ситуацията със сегашния договор с "Газпром" е следната - имаме договорени 3 млрд. куб. м на година. Задължително трябва да използваме 80% от тях. В противен случай трябва да ги платим, без значение дали ги използваме или не”, обясни Христов. И допълни, че до момента сме използвали 1 куб. метра.

“Ако не се възползваме от договора и не изтеглим количествата, така или иначе вероятно отиваме на арбитраж с потенциална възможност да изгубим 9-цифрени суми. Това е нещо, от което България има най-малка нужда сега”, обясни Христов.

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе седем танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на “нормална” цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър.

Росен Христов уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК относно закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор. “Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца. Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не. 

Попитан ако купуваме руски газ, не финансираме ли така войната в Украйна, той отговори, че ние и сега купуваме руски газ през посредници и плащаме 30% отгоре върху цената.

„Първо Германия трябва да спре да купува руски газ, тъй като те са най-големият консуматор и най-много финансират Русия по тази логика“, каза той.

По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”. 

Към днешна дата не се превеждат пари към "Газпром" и не се искат договорените количества. „Това, че се превеждат пари не е повод за нищо. Заявки може да се правят, но те се връщат с нулево потвържение. Ние следваме условията по договора, така че да сме максимално защитени, но това не води до никъде.

За момента сме във висящо състояние. Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания е реален. Дали ще го направят, дали смятат, че могат да спечелят арбитража, какъв е шансът ние да спечелим, са сериозни анализи“, разкри служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова телевизия.

На въпрос не се ли държим ние така че да загубим арбитража, той отговори: „Защо трябва да рискуваме да отидем на арбитраж, при положение, че ние имаме нужда от газ на ниска цена“.

„Ние хем имаме нужда от газ, който не можем да намерим на такава цена другаде, и в същото време, ако не го вземем от „Газпром“ рискуваме арбитраж, логически нещата не се връзват“, каза министърът.

След срещата си на 11 май с Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, Кирил Петков обяви, че е договорил американски газ "в пъти по-евтин от руския".

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  26 Авг 2022 13:39ч.

  Лоше хора ей.... Азерския газ си е у нас от Джулая морнинг, направо без пари, така написа Лена Парапетна, а американския газ е 3-4 пъти по-евтин дори от азерския. Що клеветите лудото Кики Лъжеца?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Авг 2022 20:51ч.

  какво са едни 50 % за издръжливия и кротък Български гражданин .................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-съкп от този на "Газпром"

  26 Авг 2022 13:40ч.

  От коя цена на Газпром? От борсовата или от тази по двустранния ни договор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скъп е

  26 Авг 2022 13:57ч.

  И от двете изказани хипотези..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо

  26 Авг 2022 14:51ч.

  По договорът ни с Газпром, вероятно. Кирил купил газ от САЩ за 500 долара, но бил чул - че на борсата газът в ЕС станал 2000 долара. Газът в Сърбия и Унгария е два пъти по-евтин от този в България, там газът е само руски без посредници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  26 Авг 2022 13:54ч.

  след като сме неприятелския списък след като изгонихме 70 руски дипломати заради кефа на американците сега за какви цени говорите които се води по ам гмо акъл ще си пати кое не е ясно хаиде сега гласуваите пак за аморалните хора от пп и коментираите пак цените и така докато доиде зимата и веселбата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся, понеже вече изпратиха експерти да обясняват , че нямало как да бил с 50% по-скъп

  26 Авг 2022 13:56ч.

  Да уточним, по-скъп е , и няма значение с колко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попитан ако купуваме руски газ, не финансираме ли така войната в Украйна

  26 Авг 2022 13:59ч.

  де гиди и мисирките .. А като изпращаме оръжие , не финансираме ли и така войната в Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  26 Авг 2022 20:09ч.

  С оръжието подпомагаме Украйна, която храбро се бие срещу руските нацисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  26 Авг 2022 14:01ч.

  Кой нещо не е съгласен с позицията на служебното правителство, да седи гладен, на студено и тъмно, като горд безработен и пезпенсионен български евроатлантидец. Да разчита на ценности и омраза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  26 Авг 2022 14:09ч.

  Лена в тъмна тоналност, почти ренесансово - фламандска. Кирчо в светла. Получило се е на фотографа. Иначе персонажите не са особено сложни. Да не кажа никак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скоро

  26 Авг 2022 14:26ч.

  го докарват на Веласкес, ма щом си рекъл , нека да е по фламандски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  26 Авг 2022 14:43ч.

  Щом казваш, може и на Веласкес. Да.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Авг 2022 14:20ч.

  С какво заслужихме тези, 32 години нито един като света! Защо ни мразят толкова, нали и те са българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голконда Евсеевна

  26 Авг 2022 15:36ч.

  Е тъкмо затова, де!😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невероятните приключения на сътрудника на посолството на САЩ в Москва

  26 Авг 2022 14:28ч.

  https://colonelcassad.livejournal.com/7822830.html Видео Метки: Москва, Россия, США, алкоголь, пьянство, юмор "bellingcat" подозират, че е бил отровен с "Новичок" от двама неизвестни Петров и Баширов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  26 Авг 2022 14:40ч.

  Чуден просто :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  26 Авг 2022 14:31ч.

  Чета доста смелчаци тук..... като осъмнете с блокирани спестявания, защото трябва да платим руския газ по новия договор..... ще ви видя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ходи плаши гаргите

  26 Авг 2022 14:34ч.

  Който има спестявания, той да му мисли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въх, Мужик

  26 Авг 2022 14:42ч.

  Ти сигурно си милионер и пишеш тука от скука, да разнообразиш между шампанското и хайвера..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОГА ЩЕ БЪДАТ АРЕСТУВАНИ

  26 Авг 2022 14:38ч.

  простокиро и Кокорчо???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжлив Киро си го знаем

  26 Авг 2022 14:40ч.

  Никой нито за миг не се е и съмнявал, че е по-скъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  26 Авг 2022 15:03ч.

  Това, че съществувал риск парите да бъдат изпратени, а газът - не, е лъжа. В международните сделки плащанията се правят през ескрол сметки, които са условни. Купувачът плаща и парите отиват в сметката и остават там до завършване на доставката, тогава банката-посредник ги предоставя на продавача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  26 Авг 2022 15:06ч.

  Ок. Правителството иска първо газа после плащането защото се страхува, че парите могат да се платят, а газа да не бъде доставен. А Газпром по същата логика може да се страхува, че при авансова доставка на газ, газът може да бъде доставен, а парите да не бъдат платени. При такава несигурност има финансови схеми за гарантиране и на плащането и на доставката. Защо се правят на ударени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е бил скоро опарен?

  26 Авг 2022 19:16ч.

  Кой е бил скоро опарен, като са им запорирали богатствата? Русия или България? Кой има сметка да се страхува? Русия или България? Кога Газпром са били некоректни към нас? А ние към тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А когато ПРЕДплатихме 2.4 млрд. USD за рисунки на Ф-ки,

  27 Авг 2022 20:21ч.

  по-малък риск ли имаше да не видим нито парите, нито самолети? Или сега "Парен каша духа, дори и когато яде таратор"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  26 Авг 2022 15:07ч.

  Цены на газ на европейских биржах преодолели отметку в 3300 долларов за тысячу кубометров https://topwar.ru/200877-ceny-na-gaz-na-evropejskih-birzhah-preodoleli-otmetku-v-3300-dollarov-za-tysjachu-kubometrov.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който се съмнява в лъжите на министъра

  26 Авг 2022 15:09ч.

  го трият незабавно,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мери

  26 Авг 2022 15:10ч.

  Сами си ги натресохме съвсем доброволно, даже с овации! Даже вярвахме на честните "сини" очи толкова захласнато, че никак не обърнахме внимание на увлечението им към велики лъжи! Пролича си веднага даже с кандидатстването и "забравянето" да признаят нарушаване на закона с двойното гражданство. Хак да ни е, сега да плащаме и на "посредниците" им двойно отгоре...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харвардски меринджей

  26 Авг 2022 15:22ч.

  “Ким Кардашиян надви Хилари Клинтън в тест по право Ким Кардашиян победи бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън в тест за правни познания. PEOPLE съобщава, че риалити звезда се е изправила срещу адвокатката, завършила Харвард, в тест, показващ колко добре познават закона, пише "Телеграф" “

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  26 Авг 2022 15:46ч.

  А най-добре е да финансираме както Украйна така и Русия!! На Укрите продаваме евтини оръжия, а да купуваме евтин гас от Русия! Така ще запазим възможност да лавираме след като свърши войната!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както обикновено

  26 Авг 2022 15:49ч.

  Липсват цифри, документи, които да потвърждават думите на министъра. Трябва да ги приемаме на доверие, като деца в детската градина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още ли ни занимавате с тоя мошенник?

  26 Авг 2022 15:49ч.

  Той защо не е в затвора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти да видиш?

  26 Авг 2022 15:53ч.

  Бре, какви цепеници е нацепила Камалата за камината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами ще цепи, къде ще ходи

  26 Авг 2022 15:54ч.

  Путин и е спрял газа и тя минава на дърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ауу

  26 Авг 2022 15:54ч.

  А ще се къпе ли или ще се забърсва локално с мокри кърпички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя е постоянно влажна

  26 Авг 2022 15:58ч.

  може да мине и само със сухи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 15:58ч.

  Винаги съм усещал, че има нещо нечисто и смущаващо при кирето. Около акцията по опита за спасяване на Б.Петров, Петков набра малко червени точки и дори съм се укорявал в липсата на всякакво доверие. Конкретна случка. 9-ти юли 2021 г., пред Презид. чествахме 1 год. от първия протест с/у долната геппаджийщина. До митинга преминава кирето. Голяма група женички от митинга се затича да се "докосне"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това му е на Кирето контингента от почитатели

  26 Авг 2022 16:00ч.

  Недоклатени и пренебрегвани дами от всякаква възраст..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 16:03ч.

  до харизмата и трапчинките му :)) Конфуз! Тъкмо Отец Дионисий произнасяше дълга и пламенна реч, пък женичките отидоха при трапчинките на кирето. А той с най-голямото си лично очарование, обилно се къпеше в любовта им, флиртуваше и тържествуваше от "народната" любов. Суетен и неприлично амбициозен нарцис, веднага му лепнах този етикет, но тогава още не можех да зная, че това е най-невинното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забравих да уточня

  26 Авг 2022 16:04ч.

  И от всякакъв пол..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трийнаха ми мнението за контингента от почитатели на Кирчо, да да завторя

  26 Авг 2022 16:05ч.

  Пренебрегнати и незадоволени дами са базовата основа на Кирчовия електорат..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плюс няколко заблудени русофоба

  26 Авг 2022 16:12ч.

  , които са възмутени от "диалогичността " на ДБ допълват картинката и толкоз, с това се изчерпва "широката" подкрепа за ПП

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 16:08ч.

  Идеше ми да изкрещя да се връщат, но не исках скандал. Попитах после приятелка: Защо го направихте? Смутен, объркан отговор - такива били жените, следвали емоциите си. Кирето приказвал глупости в популярен стил. В моята глава вече светеше силна лампа. Когато после започна с изпълненията си, въобще не бях изненадан, че е оформен характеро- и социопад, без критерии и тестове за мяра и истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Авг 2022 16:13ч.

  До Мери 26 Авг 2022 15:10ч. Нямам предвид само Киро и Кировица! Всички от 32 години насам....до един!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 16:14ч.

  И така стигаме до случката с цените на втеч. газ. Кирето и Лена, с нетрепващи муцуни на изпечени мошеници, хвърляха категорични твърдения: Ам. газ е четири пъти по-евтин от газа в Европа. Лошото е, че това в някакъв частен разрез беше вярно. Сравняваха вътрешни ам. цени с европ. борсови цени. Факт е - те не казаха: купихме и платихме 4 пъти по-ниска цена! Лицемерната им природа не знае праг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 16:19ч.

  Иска ми се приключа с тези срамни случки и накая ще препоръчам да намерите едно съвсем ново видео на Култуклиева. Тя познава подробности от фамилната история на Петкови и (без въобще да злорадствам) разбрах, че всъщност кирилчо е жертва на драматични обстоятелства и е развил някакъв психиатричен синдром, подпомагащ оцеляване в силно токсична среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Авг 2022 22:25ч.

  доста глупости изписа, не ти ли е време за сън?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали ще има или няма да има газ е едно

  26 Авг 2022 16:23ч.

  По-важното е, че с години, в бъдеще, постоянно ще се пише, ще се коментира и ще има политически разправии за газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Авг 2022 16:26ч.

  "Сравняваха вътрешни ам. цени с европ. борсови цени". Товарене, превоз, застраховки, разтоварване, после транспортиране до Бг. Заприличахме на хохлите - преди години, решиха да купуват въглища от Южна Африка, Австралия и Филаделфия. А въглищата от Донбас до гъзовете им. Йок, не щем сепаратистки кюмюр. Те пак него гориха, но го плащаха като да е вносен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Авг 2022 19:48ч.

  Нов, аз имах предвид нещо, което е далеч по-драстично! Посочените от теб допълнителни масрафи са коректни фактари, но те се натрупват не В/у американската цена на газ за вътрешен пазар, а в/у експортната цена, която в момента е малко по-ниска от европейските борси. В Америка познават пазара и продават за да печелят максимално. Ноу мърси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МинистерОт рече: За момента сме във висящо състояние

  26 Авг 2022 16:38ч.

  Маймунска работа, вместо да работят, висят по клоните на властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 50% по-скъп

  26 Авг 2022 17:30ч.

  Някой явно е пропуснал математиката в прогимназията. Или, по-вероятно, я прилага творчески.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  26 Авг 2022 17:33ч.

  Не “в пъти по-евтин”, а в пъти по-тъп, Кирчо и цялата му продажна шайка. Вие няма да мръзнете глупаци такива, а хората който ви “избраха”. Кирчо просто чичовото, бягай бързо при господорите си, защото от октомври някой може и да ти потърси сметка, даже и физически за всичко което стори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американската кадрова политика спрямо управлението на страните и народите

  26 Авг 2022 17:41ч.

  Демек, лъгал е народа ни тоя палячо, както проамерикански тъдявашен менте-трол лъже и краде (никове).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  26 Авг 2022 20:11ч.

  Да се разбира, че служебното правителство е гарантирало необходимите количества газ по 80 лв/МВт.час. За което Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейка

  26 Авг 2022 21:08ч.

  Няма държава, която да води преговори с Гъзпром, даже сърбите се презастраховаха. Хем ще станем за смях, хем ще платим скъпо, хем накрая нищо няма да получим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  26 Авг 2022 21:38ч.

  Така казват, по-евтин е компресирания газ и транспортиран през океана, защото в Харвард не се учи термодинамика. Там учат само маркетинг, как да прилъжат хората да си купуват дрънкулки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Авг 2022 22:24ч.

  Газа от Газпром е евтин, колкото е евтин бензина от Лукойл :)))))))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Щастливи" хора

  26 Авг 2022 23:29ч.

  Поупражняваха се да управляват, без да имат никакъв съществен опит, някои без необходимото образование, всички успели благодарение на майките и бащите си. Никога не са се мъчили в тоя живот. Каква ирония, тези мамини синчета да управляват хора, които цял живот живеят трудно и в мизерия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-лошото е, че тези мамини синчета са израснали в неизбежния социален вакуум на емиграцията,

  27 Авг 2022 20:40ч.

  организиран/гарантиран им от авантюрата на родителите им, а прибирайки се при бабите си само през ваканциите и изживявайки се като големи "умници" и "юнаци"... Така си ходят по света - учили недоучили Български език, напълно безхаберни за историята на България и борбите ни за независимост, и НАПЪЛНО слепи за тегобите в живота на обикновения българин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  27 Авг 2022 8:40ч.

  По-скъп от кой руски - миналогодишния ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  27 Авг 2022 9:05ч.

  Някой трябва много да мразил България и българите,повече от Чърчил и Макейн, за да ни натрапи кирчо,лена и кокорчо да управляват държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  27 Авг 2022 9:24ч.

  Кирчо морковчето - поредният "български" политик, чието място е в пандиза, но очевидно ще му се размине, както на "опонента" му - баце...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  28 Авг 2022 10:22ч.

  "риск парите да бъдат изпратени, а газът - не" има, само защото укронацистите може да го откраднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори министърът русофил не може да скрие,

  29 Авг 2022 6:26ч.

  Че договорът с Газпром е като договор с мутри. Плащане предварително, плащаш независимо дали си взел стоката, а промени по сделката без предупреждение и извън договора могат да правят само те. И си застрашен от наказание, ако не се подчиниш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи