"Гардиън": Русия печели икономическата война, рублата е силна, санкциите имат обратен ефект

"Гардиън": Русия печели икономическата война, рублата е силна, санкциите имат обратен ефект

Изминаха три месеца, откакто Западът започна икономическата си война срещу Русия, и тя не върви по план. Напротив, нещата вървят наистина много зле.

Противоположните последици от санкциите водят до увеличаване на разходите за гориво и храна за останалата част от света и нарастват опасенията за хуманитарна катастрофа. Рано или късно трябва да се постигне споразумение, пише The Guardian.

Санкциите бяха наложени на Владимир Путин не защото се смятаха за най-добрия вариант, а защото бяха по-добри от другите два възможни начина на действие: да не се прави нищо или да се действа с военна сила.

Първият пакет от икономически мерки беше въведен веднага след инвазията, когато се предполагаше, че Украйна ще капитулира до дни. Това не се случи, в резултат на което санкциите - макар и все още непълни - постепенно бяха засилени.

Въпреки това няма непосредствени признаци за изтегляне на Русия от Украйна и това едва ли е изненадващо, тъй като санкциите имаха обратния ефект да увеличат цената на руския износ на нефт и газ, да повишат значително търговския баланс на страната и да финансират военните ѝ усилия.

През първите четири месеца на 2022 г. Путин може да се похвали с излишък по текущата сметка в размер на 96 млрд. долара (76 млрд. паунда) - повече от три пъти повече от същия период на 2021 г.

Когато ЕС обяви частичната си забрана за износ на руски петрол по-рано тази седмица, цената на суровия петрол на световните пазари се повиши, осигурявайки на Кремъл още един финансов неочакван приход. Русия не среща трудности при намирането на алтернативни пазари за енергията си, като износът на нефт и газ за Китай през април се е увеличил с повече от 50% на годишна база.

Това не означава, че санкциите са безболезнени за Русия. Според оценките на Международния валутен фонд икономиката на страната ще се свие с 8,5 % през тази година, тъй като вносът от Запада се срива. Русия има запаси от стоки, които са от съществено значение за поддържане на икономиката ѝ, но с течение на времето те ще бъдат изчерпани.

Европа обаче само постепенно се отърсва от зависимостта си от руската енергия и така непосредствената финансова криза за Путин е предотвратена. Рублата - благодарение на капиталовия контрол и добрия търговски излишък - е силна. Кремъл има време да намери алтернативни източници на резервни части и компоненти от страни, които са готови да заобиколят западните санкции.

Когато световните лидери се срещнаха в Давос миналата седмица, публичното послание беше осъждане на руската агресия и подновяване на ангажимента за твърда подкрепа на Украйна. В частен план обаче се изразяваше загриженост за икономическите разходи от една продължителна война.

Тези опасения са напълно основателни. Нахлуването на Русия в Украйна даде допълнителен тласък на и без това силния ценови натиск.

Годишната инфлация в Обединеното кралство възлиза на 9% - най-високата от 40 години насам - цените на бензина достигнаха рекордно високи стойности, а през октомври се очаква таванът на цените на енергията да се увеличи със 700-800 паунда годишно.

Последният пакет от мерки за подпомагане на Риши Сунак за справяне с кризата с разходите за живот е третият от канцлера в рамките на четири месеца - а по-късно през годината ще има още такива.

В резултат на войната западните икономики са изправени пред период на бавен или отрицателен растеж и нарастваща инфлация - връщане към стагфлацията от 70-те години на миналия век. Централните банки - включително Английската централна банка - смятат, че трябва да реагират на почти двуцифрената инфлация, като повишат лихвените проценти.

Безработицата ще се увеличи. Другите европейски държави са изправени пред същите проблеми, ако не и пред по-големи, тъй като повечето от тях са по-зависими от руския газ, отколкото Великобритания.

Проблемите, пред които са изправени по-бедните страни в света, са от друг порядък. За някои от тях проблемът не е стагфлацията, а гладът в резултат на блокирането на доставките на пшеница от украинските черноморски пристанища.

Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на Световната продоволствена програма, казва: "В момента зърнените силози на Украйна са пълни. В същото време 44 милиона души по света вървят към гладна смърт."

Във всички многостранни организации - МВФ, Световната банка, Световната търговска организация и ООН - нарастват опасенията от хуманитарна катастрофа. Позицията е проста: ако развиващите се страни не са сами износители на енергия, те са изправени пред тройно бедствие, при което кризите с горивата и храните предизвикват финансови кризи.

Изправени пред избора да изхранват населението си или да плащат на международните си кредитори, правителствата ще изберат първото. Шри Ланка е първата държава след руската инвазия, която не изплаща дълговете си, но едва ли ще бъде последната. Светът изглежда е по-близо до пълноценна дългова криза, отколкото когато и да било от 90-те години насам.

Путин с право е осъждан за това, че "въоръжава" храната, но готовността му да го направи не бива да ни изненадва. От самото начало руският президент играе дълга игра, изчаквайки международната коалиция срещу него да се разпадне. Кремъл смята, че прагът на икономическа болка в Русия е по-висок от този на Запада, и вероятно е прав в това отношение.

Зверствата, извършени от руските войски, означават, че компромисът с Кремъл в момента е труден за преглъщане, но икономическата реалност предполага само едно: рано или късно ще бъде сключена сделка.

Източник: Блиц

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  06 Юни 2022 9:07ч.

  Защо не публикувате данни с колко ще се свие собствената ви икономика, а все киризите в чуждата паница ? Нали сте Г7, много мощни, ами вие ще храните света, а не само да дрънкате някакви си прогнози в стил я камилата, я камилара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г7 е групата от седемте най-задлъжнели държави в света

  06 Юни 2022 12:03ч.

  Така са подбрани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  06 Юни 2022 9:34ч.

  След мача Украйна-Уелс, целият футболен отбор на последните е включен в сайта "Миротворец". :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още имате много хляб да ядете кравари, ако има

  06 Юни 2022 10:15ч.

  Русия печели всички войни, защото има високо ниво на развитие, до което никой друг освен нашия род не е достигнал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  06 Юни 2022 11:22ч.

  Нивото на развитие на ПедеРусия, жалък русофилистически боклуко, е като на държава от четвъртия свят! А колко войни е спечелила гнусната ти матушка, чети повече история ако можеш да четеш де....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • атечественофронтовска гола пропаганда

  06 Юни 2022 11:42ч.

  ОФ, ти да не си расист и дискриминатор? Ами види се, че издъхвате за броени часове без внос от Русия. А това какви бръмбари ви се мотат на вас из главите относно Русия, ами халюцинациите ви не интересуват никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работническо дело

  06 Юни 2022 12:19ч.

  Ми ти като не си напускал Монтана как да е знаеш какво е нивото на Русия :) Западът умрЕ ... Факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тролчето ОФ си изпуска нервите

  06 Юни 2022 19:05ч.

  Споко бе, трол! Без евтин (руски) газ и оръжие няма да може да произвежда Нанобритания, а още по-малко евро-гейския съюз. Бай Дън ще бъде ограничен от републиканските конгресмени след междинните избори през ноември. Сатанистите реват... Путин им е виновен, че са малоумни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Волгин

  06 Юни 2022 10:34ч.

  Икономиката им се свива с 10%, хвърлят милиарди за оръжия, но печелили икономическата война. Гениално :))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резултатът е, че петродолара умря

  06 Юни 2022 11:41ч.

  Така че, наистина е гениално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог да прости Америка

  06 Юни 2022 12:04ч.

  Амин, мамка и!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Юни 2022 11:23ч.

  Доста са се объркали от Гардиън. Путлерленд влезе в много тежка икономическа криза,а украинците ще набият на Хуйло един без вазелин! Смърт на рашизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щенка ви се, реститутки

  06 Юни 2022 12:05ч.

  Само дето не сте познали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скапани хохли!

  06 Юни 2022 12:21ч.

  Смърт на фашистка Украйна и на САЩ! Давайте братушки, с вас сме! Народът български е с вас. Действайте по план! Ние няма да забравим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  06 Юни 2022 13:19ч.

  смърт на фашистка россия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особенности на българското ибрикчийство

  06 Юни 2022 18:08ч.

  ДоСкапани хохли.Господинсе вие идиот по рождение ли сте или се правите на такъв за рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лелеееееее, тук сес напълнило с истерични идиоти

  06 Юни 2022 19:23ч.

  Хайде къш, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Юни 2022 11:28ч.

  "Рано или късно трябва да се постигне споразумение" НЯМА да стане. Русия се преориентира и няма връщане назад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  06 Юни 2022 11:40ч.

  За съжаление западната икономика се оказа най-жалката картинка, която можем да си представим. Ако Русия реши сама да спре износа на горива, и Западът ще фалира за една нощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще имаме възможност да видим и това

  06 Юни 2022 12:06ч.

  Но всяко нещо с времето си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Glas4etru

  06 Юни 2022 18:56ч.

  Майна,къде ги четете тези фантасмагории за руската икономика.За шест месеца европата се отказва от нефта, а за осем от нефтопродуктите на колхозницити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Glas4etru

  06 Юни 2022 19:02ч.

  Защо не спрат доставките веднага.Рублата била силна - като е силна защо не разрешават повече от 10 хиляди $ на гражданите и карат компаниите да внасят 80% от доходите в хазната.Защо почнаха да ползват ракети от времето на Хрушчов .Те са си направо стриптийз вассер, но го докарват от телевизора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  06 Юни 2022 13:25ч.

  Едно откровено признание за некадърност и пълен провал на целия политически елит на Запада и обслужващия го персонал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Стоянов

  06 Юни 2022 13:51ч.

  Тотално издъхва руската икономика. Гладна зима ги чака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  06 Юни 2022 15:10ч.

  Той и Путин е умрял поне пет-шест пъти досега... То със заклинания тази работа не става. Акъл требе. Требе да се чете, да се чете требе, както казваше един образ в Сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Юни 2022 19:30ч.

  Нещо сме нервни, а що ще стане коги колхозницити изкарат хамериканскиот танк Т 34 в полето на Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  06 Юни 2022 19:14ч.

  Докато чакаме да издъхне руската икономика, ще издъхне икономиката на ЕС. Ние работим на ишлеме на запада, но и ишлемето ще спре... Глад, студ, стригане и още нещо, без вазелин. Мазохистите в България ще са много задоволени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Юни 2022 19:33ч.

  Русията има 75 трилиона доказани богатства и може да изтърпи доста аматьори, а колхозницити с манията си за величие и мечта за свръхсила могат да живеят в л@йн@т@ още сто години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обединеното кралство 2025 демо срив

  06 Юни 2022 20:29ч.

  Прогнозиран е демогрфски срив през 2025 на най-развитите държави, от американкса интелиджънс агенция, поради колапс на финансосвата система, модерните каксини, и емиграция, Обединеното кралство е прогнозирано да се свие 70%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нова химия

  06 Юни 2022 23:34ч.

  Торове от слънце. Всъщност е възможно. Природата все още екзотични така. И най-важното: без хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • работи

  06 Юни 2022 23:34ч.

  Работи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Юни 2022 11:45ч.

  Русия губи от 30 години. Русия е обхваната от страшна диктатура, мега диктатура, парализираща диктатура. Путин затова е консерватор, парализиран е от тази диктатура, и действа консервативно - чака бурята сама да отмине. Целият руски народ и политици са подчинени на тази ужасна диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Юни 2022 11:45ч.

  Само след ВСВ до 1990та, руснаците я нямаха тази диктатура. Тази тирания и диктатура е СТРАХ, страх от елциновото време и страх от западната надменност и нато-фашизмът.. Путин също се тресе от това. Но той не направи нищо за самочувствието на руснаците. Китайците се къпят в шведски и японски облаци от самочувствие, а руснаците нямат нищо и нямат бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  26 Юни 2022 15:08ч.

  Не знам за Русия,но очевидно ти си обхванат от страшна дебилност,мега тъпотия,парализираща безмозъчност!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оръжието за Украйна е медийна фигня.

  07 Юни 2022 22:54ч.

  Няколкото гаубици и стотината джавелина, нямат никакво съществено значение. Истинската война се води на друг фронт и Русия я печели виртуозно и безапелационно, отговаряйки на санкциите с контрасанкции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво спря Русия към Запада:

  07 Юни 2022 22:55ч.

  Износа на ракетни двигатели за космическата програма на САЩ, износа на редки метали за високотехнологичните производства, износа на инертни газове за производството на полупроводници, микрочипове за електрониката и навигационните системи, износа на уран за ядрената програма на САЩ, изстрелването на британски навигационни спътници с военно предназначение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво остава:

  07 Юни 2022 22:56ч.

  Остава Русия да спре природнния газ и нефта, както и износа на жито. Индия също спря износа на пшеница и захар, а Китай износа на редки земни минерали за високотехнологичните производства в Тайван - нано чипове и микросхеми. Това е краят на идустриалния възход на Запада и смърт за военно-промишления комплекс на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво предстои:

  07 Юни 2022 22:57ч.

  Тотален енергиен колапс, икономически крах и рухване на доларовата финансова система, след отказа на страните от евразийския съюз от долара като резервна международна валута и преминаване към юана. Глад, студ, мизерия и нисък жизнен стандарт, на който разглезеният Запад не е свикнал. "Животът на заем" приключва. Печатницата на долари спира. Китай и Русия не купуват вече щатски държавен дълг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е бъдещето:

  07 Юни 2022 22:59ч.

  Масови фалити, безработица, ниски доходи, неизплатени кредити и ипотеки (масовият западняк е затънал в изплащане на кредити и ипотеки), жилищна, икономическа, финансова и политическа криза, гражданска война и неясно бъдеще. Всичко това предстои и чука на прага на Европейския съюз и на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО съвсем безотговорно ескалира напрежението и провокира Русия

  07 Юни 2022 23:00ч.

  Това което идва е много по-страшно от всяка война, защото, без Русия да е изстреляла и една ракета "Сармат", контрасанкциите ще отнемат милиони човешки животи на пет континента и това не може да се сравни с пораженията, които могат да нанесат десетината нещастни гаубици, които САЩ и съюзници сега охотно предоставят на Украйна за да дразнят Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плашеща неизбежност

  07 Юни 2022 23:50ч.

  Ще преминем ли през целия тоя Ад? Като че ли Да, защото нещата излязоха от контрол и стигнаха твърде далеч от точката на възможното връщане към нормалността. На фона на очертаващия се Апокалипсис, първоначалните условия на Русия към Запада ми се струват все по-приемливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бисмарк

  08 Юни 2022 5:41ч.

  Трябва да приемеш първото предложение на руснаците защото всяко следващо винаги е по-лошо от предишните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да приемеш първото предложение на руснаците

  08 Юни 2022 6:58ч.

  защото всичко, което ще ти предлагат ще е едно от друго по-лошо, а трябва все пак да се живее. И не забравяй, те обичат да им издигаш паметници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи