"Форин полиси": Си и Путин имат най-значимият необявен съюз в света

"Форин полиси": Си и Путин имат най-значимият необявен съюз в света

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин се ръкуват по време на церемонията по подписването, последвала след разговорите им в Кремъл на 21 март

Автор: Греъм Алисън, foreignpolicy.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението на китайския президент Си Дзинпин да посети Москва тази седмица по време на пътуването си в чужбина след преизбирането му не е изненадващо за внимателните наблюдатели. Когато се отстраним и анализираме отношенията между Китай и Русия, чистите факти не могат да бъдат отречени. През всички измерения – лични, икономически, военни и дипломатически – необявеният съюз, който Си изгради с руския президент Владимир Путин стана много по-значим от повечето официални съюзи на САЩ днес.

Мнозина наблюдатели все още не могат да повярват на този съюз. Както се изрази бившият секретар по отбраната на САЩ Джеймс Матис през 2018 г., Москва и Пекин „имат естествено несходство в интересите“. География, история, култура и икономика – всички фактори, върху които се фокусират студентите по международни отношения – дават и на двете държави множество причини да бъдат съперници.

На днешната карта големи участъци от това, което в ранните векове са били китайски територии, сега са в границите на Русия. В това число попада и ключовата за Москва военноморска база в Тихия океан Владивосток, която на китайските военни карти все още се именува с китайското си име Хайшенвай. Границата по протежение на 2500 мили между двете държави многократно е виждала кървави сблъсъци, последният от които през 1969 година. От руска страна земята източно от Уралските планини е пълна с природни ресурси, но населението там е само 32 милиона, докато от китайска страна стотици милиони хора живеят с малко ресурси.

На широкото платно на историята Русия е първият антагонист във „вековното унижение“ на Китай, съединил сили със западните империалистически сили за потушаване на въстанието на боксерите и принуждаването на Китай да подпише осем „неравностойни споразумения“ във втората половина на 19 век. През последните десетилетия обръщането на статуквото, дължащо се на изпадането на Русия от позицията ѝ на суперсила в двуполюсния свят, съчетано с метеоритния възход на Китай, доведе лидер с такова усещане за държавен статут като Путин до известно затруднение.

Какво означава визитата на Си в Москва за света

Китайската прегръдка с Русия изглежда политически рискована, но Пекин има и икономическа изгода. Но докато историята разпределя ръцете, картите се играят от човешките същества и Си опроверга очакванията, като майсторски изгради с Путин отношения, които са важни и за двамата. Путин беше първият лидер, когото Си посети, след като стана президент през 2012 година. Оттогава двамата са провели 40 лични срещи, което е два пъти повече, отколкото всеки от тях е имал с друг световен лидер. Путин нарича Си свой „най-добър и сърдечен приятел“, който, както отбеляза Путин през 2018 г., е единственият световен лидер, с когото е празнувал рождения си ден. Когато Си награди Путин с медал за приятелство с Китай през 2018 г., той нарече руския президент „най-добър, най-близък приятел“.

През последните години китайско-руските икономически отношения израснаха. Още преди руската инвазия в Украйна, Китай беше изместил Германия и Съединените щати и се беше превърнал в търговски партньор № 1 и топ купувач на руски нефт и газ. През последната година Китай осигури икономически спасителен пояс за Русия, купувайки всичко, което Западът не купи и помагайки на Русия да запази достъпа си до финансовите пазари в разгара на западните санкции. Покупките на руска енергия от Китай през миналката година бяха с 50% повече в сравнение с 2021 г., като двустранната търговия достигна рекордни нива. Китай беше не само най-големият в света износител от Русия за 2022 г., но също така допринесе за най-голямото увеличение на годишна база на обема на износа за Русия в сравнение с всички останали страни в света. Миналия месец юанът изпревари долара като най-търгуваната валута на московската борса за първи път в историята, като представляваше почти 40% от общия обем на търговията.

И въпреки Западните санкции, целящи да осуетят достъпа на Русия до критично важни технологии, китайският износ на интегрални схеми за Русия се удвои през 2022 година. Всъщност, във всяка област, в която Китай може да подкрепи Русия, без да понесе големи разходи за себе си – с изключение на продажбите на смъртоносни оръжия на Русия, които нарушават американските санкции, за които директорът на ЦРУ Уилям Бърнс наскоро заяви, че Китай „обмисля“ но „не желае да предостави“ – той я е подкрепил.

Освен това, въпреки че много американци не одобряват китайско-руското военно сътрудничество, както ми каза бивш руски съветник по националната сигурност, Китай и Русия имат „функционален еквивалент на военен съюз“. Китай редовно участва в съвместни военни учения с Русия, които са по-малки от тези, които САЩ провеждат със своя шумно провъзгласяван стратегически партньор Индия. Той изпрати войници на ежегодните руски учения „Восток“ през септември и почти всеки месец провежда съвместни въздушни и морски учения. Руските и китайските генерални щабове вече провеждат откровени и подробни дискусии за заплахата, която американската ядрена модернизация и противоракетна отбрана представляват за стратегическите възпиращи сили на всяка от страните. Докато в продължение на десетилетия Русия се стараеше да укрива най-модерните си технологии при продажбата на оръжия на Китай, сега тя продава най-доброто, с което разполага, включително въздушната отбрана S-400. Двете страни споделят разузнавателни данни и оценки на заплахите, както и си сътрудничат в областта на изследванията и разработването на ракетни двигатели. Напоследък Пекин и Москва си сътрудничат, за да се конкурират с Вашингтон в новата ера на космическо съревнование.

Дипломатическата им координация също се засилва, тъй като Си и Путин са все по-убедени, че Вашингтон се опитва да подкопае техните режими. Двете страни почти винаги гласуват заедно в Съвета за сигурност на ООН и взаимно подсилват политическите си разкази. Например, Китай многократно е отказвал да нарече руското нахлуване в Украйна война, като вместо това го е обозначавал като „проблем“, „ситуация“ или „криза“. Неговите дипломати и пропагандни мегафони повтарят дори най-крайните твърдения на Русия за войната, обяснявайки че НАТО пренебрегва „законните опасения“ на Русия и внушавайки, че Съединените щати искат „да се бият до последния украинец“.

Може ли Русия да свикне да бъде малкия брат на Китай

Нито един от двамата лидери не крие амбициите си да сложи край на хегемонията на САЩ и да създаде това, което Си нарече в понеделник „нов модел на отношения между големите държави“. Успехът им при формирането на нови национални обединения – включително така наречения блок БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, чиито граждани съставляват две трети от световното население – показва, че декларациите им не са само амбициозни. В точките от дневния ред, обсъждани в САЩ, се подчертава осъждането на инвазията на Путин от страна на света, но китайските и руските дипломати отбелязват, че много държави не са се присъединили към това, включително най-голямата държава в света, най-голямата демокрация в света, водещата демокрация в Африка и повечето държави от глобалния Юг. Едно елементарно твърдение в 101 глава от международните отношения гласи: „Врагът на моя враг е мой приятел“. Противопоставяйки се едновременно на Китай и на Русия, САЩ спомогнаха за създаването на това, което бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински нарече „съюз на потърпевшите“. Това позволи на Си да обърне успешната „тристранна дипломация“ на Вашингтон от 70те години на миналия век, която разшири пропастта между Китай и основния враг на Съединените щати – Съветския съюз – по начин, който допринесе значително за победата на САЩ в Студената война. Днес Китай и Русия, по думите на Си, са по-близки от съюзници.

Тъй като Си и Путин са не само настоящи президенти на своите държави, но и лидери, чиито мандати на практика нямат срок на годност, САЩ ще трябва да разберат, че се сблъскват с най-значимия недеклариран съюз в света.

Източник: foreignpolicy.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Циганин

  26 Март 2023 9:07ч.

  Китаистът полк. Девятов дава друга трактовка на събитията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Март 2023 9:22ч.

  Друга трактовка? Нещо от типа: "Скъпи, това което виждаш, не е това, което си мислиш!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • китаист българин

  26 Март 2023 12:05ч.

  Цинге, що не вземеш да се застреляш? Много ще ти отива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Девятов трябва да се слуша с три на ум

  26 Март 2023 12:37ч.

  Препоръчвам да се запознаете с коментарите на Хазин по повод на начина, по който Девятов поднася материалите си. Там нищо не е каквото изглежда на пръв поглед. Вероятно не е предназначено за цигани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решението на китайския президент Си Дзинпин да посети Москва тази седмица по време на пътуването си в чужбина след преизбирането му не е изненадващо за внимателните наблюдатели.

  26 Март 2023 9:17ч.

  явноне изненадало Гошо Георгиев, щото онзин ден публикува някаква статия, с разсъждения на нео-либерален ученик по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  26 Март 2023 9:20ч.

  след като я прочетох мисля, че и Гошо Георгиев спокойно можеше да напише подобна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  26 Март 2023 9:31ч.

  Нормално е китайския император да си посещава бензиностанцията от време на време хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Март 2023 9:38ч.

  Сергиите, където продава галантериите си - после. Евентуално. Сергиджиите сами търчат при него. Ей ги - Макрон с бабушкой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "китайския император да си посещава бензиностанцията"

  26 Март 2023 9:47ч.

  От така написаното излязва, че бензиностанцията си посещава китайския император. Своя си. Абе на козяк не ви ли правят базов тест за обща грамотност, преди да ви цанят за ратаи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русийката винаги

  26 Март 2023 9:59ч.

  Е била бензиностанция за обща употреба, сега зарежда само Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Март 2023 10:05ч.

  И Европичката почна да преритва и да реве на умряло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен кафе

  26 Март 2023 10:30ч.

  Преди 9:31ч. явно си взел и друго. Едни аналитици от foreignpolicy разсъждават по темата сериозно, ама той бодряшката подхвърля изтърканите лафчета на Центъра. Провниция в обиден смисъл. Малкото на пудела, както би казала леля ти Нюланд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • михаил константинов

  26 Март 2023 9:41ч.

  Най-тъпата стратегическа грешка е да допуснеш двамата си основни съперници да се съюзят срещу теб. Малоумните джендъри точно това направиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Март 2023 11:10ч.

  Краварите живеят още в миналия век... някой решил, че трябва да пазят Германия и те пазят Германия, а че Китай отдавна задмина Германия, никой не го отрази ?? Толкова си можат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Краварите направиха фаталната грешка веднага след като изтеглиха неочакавния и за тях джакпот Горбачов, който да им развали съперникът отвътре

  26 Март 2023 12:42ч.

  Трябваше да оставят Джордж Буш старши да вземе втори мандат и да спре плавно печатницата, както е било по план. Обаче на банкстерите лапането им се услади, така се появи Рос Перо, който направи възможен Бил Клинтън, а идването на власт на ненормалниците предреши още в началото на 90-те години днешния крах на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хитлер и Сталин и те

  26 Март 2023 9:57ч.

  Бяха навремето дружки, преди Хитлер да нападне Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Март 2023 10:00ч.

  Също както Чембърлейн и цялата европейска педерастка сган, с Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, те и задокеанските ни

  26 Март 2023 10:39ч.

  сегашни партньори са си били вложили кинтите в нацистка Германия, а след това като победители са си я окпурали, та и до ден–днешен. Ама тя полтиката е отворена връзка. Всеки от партньорите може да си пожелае трето лице от врeме навреме. Малко се говори за тази либерална ценност, която влиза в пакета от изконни човешки права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Март 2023 11:54ч.

  Оказа се, че договор силата на Сибир др. Си не е подписал. Мужика ще трябва да се научи да пие газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има подготвителни работи бе, бастун

  26 Март 2023 12:19ч.

  Що е време, все е пред нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Март 2023 12:41ч.

  Какви подготвителни работи без да имаш договор, бе рубладжийски ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вземи си пий вече лекарствата бе лелче

  26 Март 2023 12:44ч.

  И върни телефона на санитарите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Северна Корея

  26 Март 2023 15:49ч.

  Не подготвяте ли онова, което после ще подпишете като юридически документ, или първо подписвате и после подготвяте договора. Може там да е up is down.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  26 Март 2023 21:49ч.

  "В Северна Корея не подготвяте ли онова, което после ще подпишете" -- нашето кимче в северна корея биха го привързали към някоя ракета, приготвена за тест - да излети и да им се махне от главите. нашето кимче е диагноза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  26 Март 2023 23:13ч.

  За "Силата на Сибир 2"- да. "Силата на Сибир 1" работи с пълна мощ от 2019 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  26 Март 2023 13:00ч.

  "Тъй като Си и Путин са не само настоящи президенти на своите държави, но и лидери, чиито мандати на практика нямат срок на годност" Немали срок на годност,..... секаш описват две кила кренвиршиии.. Обяснение като за англиските пакита и френските арапчета... Ама те хич ги не брига за Руско- Китайските отношения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  26 Март 2023 14:06ч.

  Ех Политико, не стигай чак до древните векове, че България трябва да има много териториални претенции на три морета! Дай нещо по-близо, като например, кой разби Квантунгската армия на Япония и освободи за Китай Манджурия, ами Сталин и руската армия във ВСВ, а не Сащ, за което китайците ще са винаги признателни на руснаците! Ако тогава се бяха осланяли на победоносните усилия на Сащ в Пасифика, сега Китай дори можеше и да го няма, ама вие си пейте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  26 Март 2023 15:13ч.

  "Хитлер и Сталин и те бяха навремето дружки, преди Хитлер да нападне Сталин." (26 Март 2023 9:57ч.). Обаче, както казват аналитиците на НОВА СИЛА, трудничко е евреите да се престорят на китайци, за да овладеят държавното ръководство на Китай, както направиха на времето с Германия на Хитлер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съюзът на Китай с Русия е най-значимият в света

  26 Март 2023 15:50ч.

  И напомня на съюза на Британската империя с Индия някога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И пред кого се очертава по-добро бъдеще понастоящем?

  26 Март 2023 20:49ч.

  Пред Индия или пред Британската шмперия? Във връзка с дългосрочните ползи от подобно сътрудничество питам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е седмичната доза успокоително

  27 Март 2023 11:16ч.

  за хората живеещи в "Руzzий Мир "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чепига

  27 Март 2023 14:48ч.

  Най-значимият съюз, ама бил необявен! Най-вече за руската вата- никой не им обявява, че вече са подвластни на китайците. "Безкрайното приятелство", преведено от китайски, значи, че Поднебестната ще ги оножда от всяка позиция в Кама Сутра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Март 2023 15:18ч.

  Както е казал Ганди, "отначало те не те забелязват, после ти се смеят, после воюват с теб. И тогава ти печелиш"... Нека всеки, който се смее и се подиграва сега, да го има предвид, за бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  27 Март 2023 21:21ч.

  Изрази като “кравари” издават нагласи, които и дългогодишният живот в града не може да изтрие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи