Foreign Policy: Освен Запада, останалата част от света не желае да подкрепи кампанията за изолиране на Русия

Foreign Policy: Освен Запада, останалата част от света не желае да подкрепи кампанията за изолиране на Русия

С началото на руската операция в Киев целият свят сякаш се обедини около Украйна, но в действителност ситуацията се оказа малко по-различна. Според Foreign Policy в резултат на това САЩ ще бъдат изправени пред сериозно предизвикателство: без най-близките приятели и военно съюзници на Америка в Западна и Източна Азия, останалата част от света не иска да подкрепи кампанията за изолиране на Русия. Много страни също заеха изчаквателна позиция поради дългогодишните връзки с Москва и натрупаното недоволство от политиката на Вашингтон, пише RT.

Посланичката на Южна Африка в ООН се възползва от момента в дебата за хуманитарните последици от руската операция в Украйна и упрекна САЩ за миналите им военни грехове, включително в Ирак. Според нея САЩ и техните западни съюзници сами нарушават Устава на ООН и просто преследват собствените си геополитически интереси, осъждайки Москва като агресор и насърчавайки подходящи резолюции.

Според Foreign Policy нейното изявление отразява предизвикателствата, пред които са изправени Съединените щати в опитите си да подкрепят Украйна и да дадат на Русия единен дипломатически отпор, тъй като с изключение на най-близките приятели и военни съюзници на САЩ в Западна и Източна Азия, останалите светът не иска да подкрепи кампанията за изолиране на Русия.

Както отбелязва изданието, с началото на руската операция срещу Киев на 24 февруари целият свят сякаш се сплоти около Украйна. 193-членното Общо събрание на ООН осъди военните действия на Русия с огромно мнозинство (141 срещу 5). Въпреки това, много страни таят дълбоко негодувание срещу САЩ, чиито военни интервенции от Афганистан през Ирак до Либия оставиха смъртта и разрушенията след тях. Ключови държави в Африка и Азия, включително Южна Африка и Индия, са предпазливи: те се стремят да поддържат добри отношения с Русия и Съединените щати, но в същото време подчертават, че суверенитетът на Украйна трябва да се зачита.

Повече от 30 държави, включително редица африкански сили, се въздържаха от гласуване по резолюцията на Общото събрание на ООН и не осъдиха Русия. Нито една африканска страна не подкрепи санкциите срещу Русия, която през последните години се превърна в най-големия износител на оръжие за континента.

Много дипломати и външнополитически наблюдатели виждат конфликта в Украйна като историческа повратна точка. В същото време те не са сигурни как ще приключи и следователно няма да решават как да се държат при изостряне на сблъсъка на големи сили или политическо решение.

„Очевидно няма да се върнем към предишния свят преди конфликта“, каза пакистанският посланик в ООН Мунир Акрам, отбелязвайки, че окончателните контури на новия световен ред ще определят резултата от операцията и окончателното мирно споразумение между Русия и Украйна.

„Ако се постигне решение чрез преговори, тогава западните санкции трябва да бъдат премахнати, защото руснаците е малко вероятно да се съгласят на какъвто и да е резултат без отмяната на санкциите“, добави Акрам. От гледна точка на външни сили, така да се каже, трябва да видим реални перспективи. Очакваме сделката да бъде сключена и следователно няма да заемем напълно антируска позиция - така че Западът ще трябва да се съобразява с това.

Реакцията на Африка беше още по-смесена. Посланикът на Кения в ООН Мартин Кимани сравни действията на Русия в Украйна с колониалното наследство, описвайки го като грубо нарушение на териториалната цялост на суверенна държава. В същото време Кимани нанесе завоалиран удар на Съединените щати и техните западни съюзници, припомняйки, че те смазаха съперниците в Афганистан, Ирак и Либия с военна сила.

Други африкански лидери казват, че не искат да бъдат въвлечени в съперничество на суперсили в Европа. На въпрос на японската информационна агенция Nikkei Asia защо страната му се е въздържала от гласуване в Общото събрание на ООН, президентът на Уганда Йовери Мусевени отговори: „Ние не искаме да се месим в това и останахме встрани. Не ме заплашвай и аз няма да те заплашвам." Мусевени също разкритикува САЩ и Европа за двойни стандарти и посочи като пример военната им намеса в Либия, в резултат на която Муамар Кадафи беше свален.

Африканският експерт в Съвета по външни отношения Ебенезер Обадаре смята, че американците и африканците не намират общ език. Той казва, че е естествено за много американци да осъдят Русия. Твърди се, че Москва е нахлула в съсед, брутално и безразборно нанася удари срещу цивилното население и демонстрира пълно презрение към Устава на ООН. Но африканците казват: „Чакай малко. Не е толкова просто".

 

Коментари

 • ввв

  02 Апр 2022 15:46ч.

  А! РАЗГЕЛЕ! Америка откри ... СВЕТА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старият пропаганден номер

  02 Апр 2022 23:03ч.

  Предлага ни се нещо уж от Foreign Policy, но в преразказ на RT. И понеже никой няма да си губи времето да сравнява оригинала с това тук, номерът ще мине. Особено пред тролове, които четат само заглавия и пишат едно и също всеки път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Апр 2022 8:26ч.

  The West Is With Ukraine. The Rest, Not So Much. https://foreignpolicy.com/2022/03/30/west-ukraine-russia-tensions-africa-asia-middle-east/ Ето ти го. Чети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RUSOFOB

  03 Апр 2022 11:46ч.

  Ние не четем! Ние повтаряме правилното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както предполагах. Преводът няма почти нищо общо със статията във Foreign Policy

  03 Апр 2022 13:09ч.

  Липсват абзаци, другаде е дописвано, целта е била да се обърне смисъла на 180 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смисълът на статията е

  03 Апр 2022 17:42ч.

  Че извън НАТО и най-близките им съюзници, светът не бърза да заеме страна по конфликта, камо ли да се ангажира със санкции, жестове на противопоставяне и пр. Според тебе, какво друго (на 180 гр?!) пише там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zldyxr

  03 Май 2022 11:08ч.

  viagra sildenafil 200mg - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil 150mg uk</a> generic sildenafil 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lejkis

  12 Май 2022 19:21ч.

  order bactrim 480mg - <a href="https://bactrimx.store/">buy generic bactrim 960mg</a> order sildenafil 100mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vlkpjo

  15 Юли 2022 14:30ч.

  neurontin 800mg canada - <a href="https://dgabapentin.com/">neurontin medication</a> ivermectin brand name

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Uozrxs

  17 Юли 2022 21:06ч.

  brand baricitinib 2mg - <a href="https://metforminf.com/">buy glucophage 1000mg sale</a> buy generic lisinopril 2.5mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jvqagy

  15 Авг 2022 11:38ч.

  ivermectin lotion cost <a href="https://prazosinxl.com/">prazosin over the counter</a> purchase retin generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Oqfgjw

  21 Авг 2022 12:16ч.

  buy minocin 100mg without prescription <a href="https://pioglitazonel.com/">order actos 30mg sale</a> arava 10mg uk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономически САЩ печели от този конфликт

  02 Апр 2022 15:57ч.

  макар и за сметка на обикновените американци. Само че това е късогледа печалба, защото от западането на ЕС, САЩ-ОК ще изгубят един икономически конкурент, но и верен политически съюзник. А промените ще бъдат драстични: елитът на ЕС ще бъде сменен, а останалият свят вече иска различен световен модел. Така САЩ-ОК ще станат малцинство във всяко отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Апр 2022 16:11ч.

  “Останалата част”??? Част е нещо, което е по-малко от цялото. Запада е малка част от Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснете го на тукашните

  02 Апр 2022 16:50ч.

  ДеБили, ППППйци, калинянакиевци, найотициновци и вся остальная, които си мислят за "цивилизацията", досущ Анка и майка й от възрожденската пиеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Апр 2022 17:23ч.

  Използват положението да рекетират Русия за евтини суровини, нищо повече. докато траят санкциите бензиностанцията ще е в постоянен режим на разпродажба с отстъпки от 25-30 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Апр 2022 22:28ч.

  отстъпка над 25-30%, при пазарна цена 105-115 долара за барел, РФ го предлага на Индия за 65 за барел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазарна цена на КОЕ?

  03 Апр 2022 17:46ч.

  Да си чувал, че цената на петрола от различните находища зависи от качеството му? Венецуелският напр е евтин, защото съдържа много тежки фракции, които при зелената налудност нямат пазар (мазут за закритите централи?). Либийският е лек, идеален за автом горива и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точното разпределение на 206 признати от ООН държави е

  02 Апр 2022 17:35ч.

  48 наложили санкции 158 - ПАС! Традиционно и за наш най-голям срам, ние сме сред малцинството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОС на ООН

  02 Апр 2022 17:48ч.

  Точното разпределение го видяхме при гласуването в Общото събрание на ООН за осъждането на руската инвазия в Украйна - 141 осъдиха Русия, а 4 я подкрепиха. Русия подкрепи сама себе си и докара гласовете до 5.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 17:57ч.

  Путин се радва на мощна подкрепа от великите лидери Ким Май Мун, Башар Асад, Лукашенко, както и оня от Еритрея, дето не му знам името, но най-ценна за него е подкрепа болгарских путиноидов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българка

  02 Апр 2022 18:02ч.

  Да ти имам Никнейма , ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАШ ОТ СЕБЕ СИ , ако си прочела поне два реда за Степан Бандера ! Смрад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 20:03ч.

  Прочела съм много повече от два реда. Стига ми досажда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байгън

  02 Апр 2022 20:53ч.

  Баядерка, ещё читать надо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочела съм много повече от два реда

  03 Апр 2022 18:26ч.

  Три-четири?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  02 Апр 2022 18:16ч.

  отново се опитва да защитава руската агресия в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти, каквото и да си,

  02 Апр 2022 18:59ч.

  Се опитваш да си изкарваш прехраната некадърно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но африканците казват:

  02 Апр 2022 20:03ч.

  „Чакай малко. Не е толкова просто". За простокирото е просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освалд Шпенглер

  02 Апр 2022 21:31ч.

  Залезът на Запада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  02 Апр 2022 22:12ч.

  Само рев за Ирак по форумите, а удобно "забравят", че Ирак окупира Кувейт без никакъв повод, шейховете платиха на американците и те напляскаха Саддам......Ама рев Ирак та Ирак, ами да би мирно седяло не би чудо видяло.....Ноо много е удобно да "забравяме" от къде тръгна войната в Ирак.....А путинофилчета????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тпрууууууу, Марко!

  03 Апр 2022 18:01ч.

  Кувейт е бил в състава на вилаета Басра, иракските претенции за тоя протекторат ("независим" от 1961) са още от 40-те. Саддам беше подведен да окупира Ирак от френската дипломация. "Шейховете" не можеха да платят в момента нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бързай

  03 Апр 2022 18:06ч.

  шейх Джабер буквално беше грабнат и натикан в един автомобил от вътрешния си министър (после стана crownprince) шейх Абдулла и закаран в Саудитска Арабия, където близо денонощие стояха на границата, саудитите не знаеха какви са плановете на САЩ за кув глава. Накрая коалицията "осовбоди" Кувейт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почакай

  03 Апр 2022 18:08ч.

  (в кавички, "освободеният" Кувейт и сега е окупиран от 18 -20 000 американски корпус). Плащаха си и плащат и досега, като всяка окупирана територия. Тогава Буш-старши НЕ СВАЛИ Саддам, защото си задали въпроса - а кой ще дойде после?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, понагласих ти самара

  03 Апр 2022 18:14ч.

  Инвазията 2003 беше по ТОТАЛНО ФАЛШИФИЦИРАНИ претексти (епруветката на Колин Пауъл, данните на британския агент), но по въпроса да чуем оригинала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една тояга по самаря и тръгвай

  03 Апр 2022 18:15ч.

  "A UK intelligence agency might have based part of a report on Iraq's alleged chemical weapons on a movie starring Nicolas Cage, according to a government inquiry released Wednesday. The inquiry contends that Britain's involvement in the Iraq war was based on "flawed intelligence and assessments" that were "not challenged" when they should have been..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И така, Марко, не влизай

  03 Апр 2022 18:17ч.

  там дето се ритат жребците, без да си подкован с факти и положителни знания. Само с "Ииии-аа!" не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакай малко

  02 Апр 2022 22:25ч.

  https://youtu.be/sz7qfVJ51uY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Апр 2022 22:29ч.

  Внушението е, че след като не подкрепя санкциите, подкрепя Русия във войната, което си е пълен фейк защото 141 държави гласуваха против руската агресия и само 4 бяха за. Евтина манипулация, ама Дачков толкова си може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ингилизите казват

  03 Апр 2022 18:23ч.

  There's power in numbers. Но - 35 въздържали се не са толкова малко. Още по-интересно е обаче кои са те ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Апр 2022 1:18ч.

  Индия-не,Китай-не,С.Арабия не,Бразилия-не.Вижте търговския баланс на Русия +200млрд всяка година и расте.Вижте и стокооборота с Китай е по голям отколкото с ЕС и САЩ взети заедно.Пълно фиаско на търговското ембарго.Самоубийство на ЕС но и на САЩ. И естествено забраните една по една падат.Предстои контраударът,но на дневен ред е Окраина.Там ще има ескалация.Няма да е само оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  03 Апр 2022 10:00ч.

  къде ги гледаш тия обороти ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • J.Jelevban

  03 Апр 2022 13:33ч.

  От Митрофанова ги знам,мутро! Комшии сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Апр 2022 1:33ч.

  Прогнозата на Блумбърг 2022г Русия; увеличение на приходи от продажба на петрол 120млрд до 320млрд.Увеличение на положителния търговски баланс с още 40млрд до 240млрд.Войните съсипват империите.Тази война ще позлати Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пудкрипих идин савецки уфицер на учение на НОВО СЕЛО като му налях от СТЕОЛА на уръдието да пийни яко Но по-сле гръмна само идин път и ни мужа да са ВЗВЕДЕ отново

  03 Апр 2022 3:47ч.

  и оня ми вика, сига ша идиш да купиш идна дъмъжана РЪКИЙА ут хоримага в Ичира и шти гу нълейш в уръдието ма първо шти ми дъдеш пак да удара идна йака глъдка щот ний сми привзели Бирлин и там има Статуя на Рускийя Солдат с немска девочка за ръчичка, изнасилина ут него, но учити му са топли, чувешки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Садо-мазо-queer

  03 Апр 2022 18:25ч.

  давай, времето е ваше (в Европата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия ще прибере своето. несъгласните ще имитират вятъра

  03 Апр 2022 10:10ч.

  Геополитическата граница ще се върне, където беше според онези салфетки. Учете руски. Ако сте забъркани в приватизация или реституция, от сега се вдигайте и заминавайте при парите си. Молете се да не ви вземат накраденото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола

  03 Апр 2022 13:30ч.

  Русия ще затъне още повече в мизерия и недоимък, това ще стане. Ботокс джуджето ще бъде съден като военен престъпник и обесен за крачетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учете руски.

  03 Апр 2022 18:29ч.

  Така си е. 1943 г селските кметове, старши стражарите, офицерските кандидати, бакалите, че и някои аптекари биля бленуваха децата им да изучат немски. Умните заминаващи - английски, умните оставащи - руски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Апр 2022 11:31ч.

  Най-после светът е започнал да се пробужда! Дано се събуди напълно, възможно най-скоро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • perko naumov

  03 Апр 2022 15:02ч.

  помните ли странната трагична гибел на хор Александров?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами странното срутване

  03 Апр 2022 18:33ч.

  на купола на Св Неделя през 1925 г? Тайните служби са отпреди Моисея още и моралът им е един и същ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Great Reset (НО НЕ ПО ДАВОСКИ)

  04 Апр 2022 7:26ч.

  Повод за размисъл: https://www.bitchute.com/video/SAhO2wJGM2o/ Да, Кири-Кири вместо да се ежи на Плащанията в Рубли, да мисли с Денков как да връщат Руския Език в учебните програми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бирмански главорези, аятоласи, африкански човекоядци, комунистически сатрапи

  07 Апр 2022 15:38ч.

  Всички те са на страната на Империята на злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи