"Фигаро": Невиждано студен прием на папата от българските православни християни

"Фигаро": Невиждано студен прием на папата от българските православни християни
Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да "се срещне" с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано. Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, пише журналистът Жан-Мари Геноа във "Фигаро".

 

Снимка: Димитър Дилков, АФП

 

Ще успее ли папа Франциск да разчупи българския лед?

 

Никога при своите 28 пътувания този активист на "културата на срещата" не е преживявал толкова ледено посрещане. Не от страна на българските власти, защото те горещо го поканиха да посети страната на 5 и 6 май. А от страна на Българската православна църква. Тя "ще се срещне" с папата, но нищо повече. Тя няма избор. Тя дори поиска в началото на април да бъдат направени две поправки в програмата на посещението и успя да постигне свеждане до минимум на контактите между нейните представители и главата на Католическата църква. А върхът за християните е, че няма да има обща молитва между католици и православни по време на това пътуване! Нещо невиждано.

 

Франциск ще посети в неделя величествената православна катедрала "Св. Александър Невски" в София. Той ще трябва да се помоли "в лично качество" пред трона на двамата братя Св. св. Кирил и Методий, които разпространиха Евангелието в Централна Европа през VIII век. Те са много почитани от православните християни, както и от католиците. Но папата ще трябва да се задоволи с обикновена "мълчалива" молитва, наложена от патриарха. По същия начин междурелигиозната, т.е. икуменическа "молитва за мир", която трябваше да се проведе на 6 май на големия площад "Независимост" в София, се превърна в обикновена "среща за мир".

 

Така реши Светият Синод на Православната църква на 3 април. Разбира се, той разреши на патриарх Неофит - по-скоро благосклонен към диалог - да "се срещне с папата" в лично качество, но забрани на всички свои членове, от върха на йерархията до обикновените вярващи, да "участват в каквато и да било обща молитва" с католиците.

 

Все пак Франциск ще бъде приет в Българската патриаршия, която даде разрешение за посещението му в катедралата "Св. Александър Невски". То ще бъде "възможно", решиха православните власти, но при едно условие: "Всяка форма на споделена литургия или молитва, както и носенето на богослужебно облекло са неприемливи за нас, защото свещените канони не го позволяват". Няма да има и музика: "Участието на църковния хор също е невъзможно".

 

Що се отнася до официалните или католическите прояви на това посещение, Българската православна църква прецени, че е "невъзможно" нейни членове да участват в тях, дори и да не са религиозни. Патриархът дори изрази резерви към факта, че един католически дякон, Иван Иванов, ще бъде официален преводач на патриарха и папата! 

 

Официалната причина за това мусене произтича от протоколен проблем. Поканата към папата бе отправена само от българската държава, но не и от Православната църква. Неговата реалност обаче е доктринална. В най-крайните случаи, Православната църква се смята за единствената истинска Христова църква. В списъка на Православните църкви Българската църква, по-скоро близка до Московската патриаршия, е една от най-строгите. Тя твърдо отказва каквото и да било участие в официалните инстанции на католическо-православния диалог.

 

През юни 2016 г. именно Българската православна църква беше първата от 14-те Православни църкви, отказали в последния момент да участват в първия всеправославен събор в Кипър, въпреки че беше подготвян от години. Тогава неотстъпчивите българи допринесоха за провала на сближаването между Православните църкви. В тази битка Българската църква беше подкрепена обаче от Московската патриаршия. Този отказ бе използван като претекст за неприемането от българска страна на априори невалидните решения, взети на всеправославния събор.

 

Разкол в православната галактика

 

Оста между Московската патриаршия и тази в България - една от най-старите Православни църкви, е основана през 927 г. и също може да обясни студенинената, проявена към пристигането на папа Франциск, защото то идва в разгара на конфликта в православната вселена по украинския въпрос.

 

Украинската православна църква се освободи от опеката на Москва през декември 2018 година. Тя бе подкрепена и богословски оправдана от Константинополския патриарх. Това предизвика неочаквана схизма в православния свят, където нервите са много обтегнати заради тази криза. Светият престол и папа Франциск впрочем са особено близки с Константинополския патриарх Вартоломей. Което никак не е приятно на Московската патриаршия. И следователно не е приятно и на Българската патриаршия.

 

Въпреки че е поставено под знака на икуменизма, единството на християните, посещението на папата в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата на Франциск не направи чудо. Той е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, за да установи връзка.

 

Освен този злополучен икуменически аспект, папа Франциск реши да отиде в България, защото я смята за

 

една от най-забравените страни в покрайнините на Европа.

 

Оттук и посещението му рано в понеделник сутринта в мигрантски лагер в София. Тогава той би трябвало да постави отново пред Европа въпроса за приемането на бежанци, както настойчиво го стори при пътуването си в Мароко в края на март. България е член на Европейския съюз.

 

Утехата в това трудно пътуване ще дойде може би във вторник сутринта, при визитата му в Северна Македония. В Скопие папата ще посети мемориала, посветен на Св. Тереза от Калкута, родена в този град на 26 август 1910 година. Но тук папата ще се сблъска с друг християнски възел: Македонската православна църква. Тя току-що скъса със Сръбската православна църква, също яростно антикатолическа, от която беше зависима. Понастоящем тя не е призната от нито една Православна църква. Срещайки се с папа Франциск, Православната църква на Северна Македония, начело с патриарх Стефан, търси международна видимост и легитимност. Но този жест ще ядоса много Православните църкви. Така че нищо никога не е лесно на Балканите.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Етел Николова

  04 Май 2019 10:29ч.

  Високомерието на Католическата църква към Православието не е от днес, вестник Фигаро е десен консервативен орган и не може да пише друго. Още от кръстоносните походи православието е наричано сектантство от папата, въпреки че историята е друга, православието никога не се е променяло, от апостолски времена, променила се е католическата църква. Но за запада сме сектанти. Може ли ми каже авторът на тази статия колко български свещенослужители от всякакъв ранг някога са отслужили литургия например в Нотр Дам дьо Пари? Никога не биха го позволили. Православната църква на България е против икуменизма, тоест сливането на различните клонки на християнството в едно. Защото държи да се запази истинската правоославна християнска вяра, както е дадена от апостолите. Общи молитви, къде е правено това досега? Българската православна църква се държи съвсем нормално, с достойнство. Този език на френския вестник е унизителен спрямо България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  04 Май 2019 11:01ч.

  Явно последни ще разберем, че католиците са също християни. Както обикновено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свещеник Михаил Михалев

  04 Май 2019 11:27ч.

  Що се чуди ,,Фигаро"?Щото е французски..И още по студено можеше да е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точица

  04 Май 2019 11:42ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=clb_wbgbViE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Католическата църква

  04 Май 2019 11:42ч.

  винаги е била острието на посегателствата на западния англосаксонски свят към останалото човечество. Тя, преди още да се появят войските първа е налагала западните `ценности` в много случай с огън и меч. Което няма нищо общо със смирението, което проповядва Ватикана. За средновековните католически клади, където всеки мислещ човек, всеки откривател е бил застрашен да бъде хвърлен, за унищожаването на американските индиански култури носи вина единствено католическата църква. Всеизвестно е, че Ватикана е събрала най-големите богатства, които католическите свещеници са грабели от всяко място на планетата, където са се появявали. Това се е смятало за дълг на всеки католически свещеник, изпратен `да проповядва правата вяра`.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герасим Петрински

  04 Май 2019 11:43ч.

  Да не говорим за фактологическите грешки в това транспарантче. Кирил и Методи ги слагат през 8 в., но този реверанс към нас е контриран от основаването на българската църква през 927 г. Едно от основните проявления на западноевропейското високомерие е войнственото нежелание за научаване на елементарни неща относно историята на "покрайнините", за които пишат с такава самоувереност. Къде е императорът да свие сармите на Вартоломей?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  04 Май 2019 11:48ч.

  Две верни неща има в статийката. 1. По канон са забранени съвместни обреди и служение с еретици. Тия напеви за клонките на християнството са приказки за деца 2. Папата и Вартолозмей са наистина близки и опита за събор от 2016 имаше за цел да подкрепи икуменическия напън на фенер. Всичко друго е боза забъркана в стилистиката на евроатлантически "ценности".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  04 Май 2019 12:04ч.

  "Македонската православна църква. Тя току-що скъса със Сръбската православна църква, също яростно антикатолическа, от която беше зависима" . Това "току-що" е на 52 години :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  04 Май 2019 12:33ч.

  На едно смотано копче, цял балтон му ушиха. Заради един смахнат католик - кукловод, държавата харчи близо милиард грешни пари, за събития, от които никой нормален българин не се интересува., за да му начеше егото на този не българин, западен мисионер-масонниер- кукумицинаНикълъс. За градушки пари няма, за хората на Никълъс и прищявките му пари винаги има. Ще ни прави папски вилает. За руският патриарх ще дума че бил трафикант на цигари, а за този киликандзер , дето е на върха на най-престъпната срещу човешкият род организация цветя и лампази. Бой по кукловодите мразещи всичко българско и православно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 131313

  04 Май 2019 12:44ч.

  България отлично се вписва в каноните на православието- лицемерие, преклонение пред властта-според православието държавната власт е дадена от Господ и никой не трябва да и противоречи-неискреност, лъжи, проповядване на молитва, вместо работа, труд и усилия, отричането на човешките права като снова на католицизма и по-точно спазването на естествените права на човека при католическата доктрина и съпротивата срещу властта- справка Чехия 68, Будапеща 56, Полша 70 и 84, ГДР 89. Католическата църква и католическото учение е свързано със западната култура и е далеч от източната цървуланковщина, беднотия и мизерия на бита и духа. Грешката идва още от княз Борис, който навремето не е сключил уния с Ватикана. Ако бе стори това, България сега щеше да е друга0нямаше да има османско владичество, нито комунизъм, нито лицемерие, нито беднотия, нито малокултурие. Даже Запада е прекалено толерантен към нас, на всичко отгоре навремето името ни бе замесено в атентата срещу папата. И въпреки това, западните хора, т.е. католиците, са благосклонни към нас, макар че едва ли заслужаваме такова уважение. Ние сме съратници на дявола, т.е на Москва. А оттам идват всички злини на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мара Кака

  04 Май 2019 12:48ч.

  Не забравяй, че това е първият папа - Йезуит! И първиЯт - Франциск! Това е орденът който спаси католицизма. Така че, този агент-провокатор и списвач на онзи на който му изгоря дамата /бабата/ от времето на класицизма - да връща сребърниците на Лангли. Истината е съвсем различна. Папата много добре знае всичко това, само че точно заради това идва в България /респ. Русия/. Както каза като истински йезуит - по-добре честен атеист, отколкото вярващ фарисей! И на практика това е първото посещение на Папа в България. Понеже полячето беше пълен камуфлаж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  04 Май 2019 12:50ч.

  Още по-студено трябваше да бъде посрешнат главата на еретико-педофилската римокатолическа църква... Т.е. да не му се обръща никакво внимание от страна на духовенството на БПЦ, и същевременно да бъдат предупредени православните християни, че идването на "несветия отец" в България е единствено с цел да съблазнява хората с лицемерното си поведение говорейки общи и празни приказки за мир, любов, разбирателство и т.н... Разбира се за изкушаването на народа от тоя жалък дядка ще помагат усърдно и "журналистите" от "водещите" медии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Май 2019 12:50ч.

  Съпоставката на папската „дружелюбност“ и българската „студенина“ изглежда в полза на дружелюбността. Но къде е съпоставката на папата със Св. апостол Петър? Освен самото наименование папа, дали би могла да бъде направена и една едничка връзка между светите апостоли, които постоянно обикаляха по света, за да проповядват, без да се страхуват за живота си, защото знаеха, че всеки от тях ще си отиде когато му е отредено и по какъвто начин е отредено това да стане и нашия папа, който палаво избягал веднъж от охраната си и целият свят му се радва, като на особено талантливо дете. Папомобили, охрана, промяна на движението, огромна издръжка, папата е вероятно най-големият работодател в света, хора, които му организират срещите, реклами, които вървят дни наред, филми, медийно настройване на цял народ, за да се пробуди някакъв интерес към тази особа, сценарий на целия престой по минути, включително вероятно са написани отдавна и няколкото изречения, които ще произнесе. Все едно става дума за Майкъл Джексън или турнето на Мадона, чак и знаменца са шили. В България явно не е предвидено пълзене по земята и целуване на крака, вероятно нашите крака не са достатъчно черни и примитивни, та няма опасност някой да настъпи по грешка папата. Аз се питам друго, не се ли срамуват медиите, които участват в градежа на тези рекламни образи, да изискват почит към цялата тази бутафория? Не е ли тяхната работа да критикуват, а не да венцеславят всяка власт? Не би ли трябвало западните медии да попитат папата, защо цитира Данте, че казал, че любовта движи света, а не цитира Своя Господ или светите апостоли? Защо никой не пита папата, къде остана призива към покаяние, който е същността на благовестието, къде остана ясното назоваване на природата на греха? Кога станахме всички братя и кой е бащата? Защо трябва да се целуват краката на чужденци и това не е ли очевидно унижение на Самия Бог и Творец на всичко? Умиването на нозете на най-верните е служение, защото те после са чисти, пътищата им са чисти, но целуването на крака на чужденци на кого служи? Нима медиите считат, че като посрещаме папата, ние едва ли не се срещаме с Христос Бог? Тези религиозни институции много отдавна отразяват политическите трендове и у нас и на запад, затова не е правилно да се изисква от хората чак такова поклонение, но е правилно да се изисква от медиите да разбулват фалшификациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точица

  04 Май 2019 13:09ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=gNaVykUONjo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  04 Май 2019 13:16ч.

  Икуменизмът е ерес, точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 13:20ч.

  "Фигаро' е една от най-големите и уважавани дясно-консервативни медии в Европа. За съжаление една от малкото, на фона на левичарския медиен терор. Нека му простим великодушно тази неадекватна публикация , която може да бъде атакувана в толкова посоки , че не си заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  04 Май 2019 13:27ч.

  Благодаря на 131313 че дефакто потвърди тезата ми, че Ватикана са създали исляма и комунизма, за да тероризират изтока и ако могат да го завладеят. Дано нашите чуждопоклонни кратуни се освестят и осъзнаят, че пътят ни е на изток не на запад. България е била империя и е изнасяла култура още когато сегашните ви фаворите са живели в блатата в родовообщинния строй. От там им идва огромния страх, защото изтока ако се обедини, с тях е свършено. Затова и Хитлер мрази темата за славяните, защото българи и руснаци сме с обща кръв, земя и всьо. Затова и Русия е тръгнала да ни освобождава, защото е взела от нас писменост, култура и религия и съществува на нашата древна земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православна

  04 Май 2019 13:33ч.

  БПЦ си има достойнство!Това е нещо,което отдавна е забравено от българските граждани и българската държава.Откъде-накъде папата римски идва тук и КАНИ Патриарх Неофит за обща молитва?Защо не го покани на площад Свети Петър в Рим за обща молитва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  04 Май 2019 14:06ч.

  Че каква работа има католическия папа в източноправославна страна ! Ако нашия патриарх отиде в католическа страна как ще бъде посрещнат , да не говорим , че покана от тяхна страна никога няма да има !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точица

  04 Май 2019 14:09ч.

  до "големия" на 04.05.2019 в 13:20: Самите французи наричат "Фигаро" е десен вестник, списван от леви журналисти, то във Франция други няма. Беше дясно-консервативна медия, сега се чете все повече за сведение. Всички медии във Франция са субсидирани от правителството, като най-висока субсидия на брой получава "Юманите Диманш", издание на комунистическата партия! Почитания за сдържаната реакция на БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защото никой не обръща внимание на следната информация от статията на "Фигаро":

  04 Май 2019 14:15ч.

  <<Оттук и посещението му рано в понеделник сутринта в мигрантски лагер в София. Тогава той би трябвало да постави отново пред Европа въпроса за приемането на бежанци>> -- Това не е ли намек за някоя от скритите цели на посещението на Папата? Да не би той да влезе в ролята на емисар на Брюксел и да ни агитира да приемаме повече мигранти? И защо българските медии мълчат по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 131313

  04 Май 2019 14:16ч.

  Колко ти платиха , за да плюеш Православието нещастнико ? Западните ценности са чисто материалистични , неслучайно католицизмът се тресе от скандали за педофилия и хомосексуализъм ! Ние сме избраната религия , не случайно благодатният огън слиза само при нас ! Православието ще спаси света , както го спаси от фашизма , затова го атакуват непрестанно ! Унищожат ли вярата ни , ще унищожат и нас ! Бог да пази Православието и неговата крепост Русия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да повторя:

  04 Май 2019 14:35ч.

  Папа Франциск е поканен в България не от Светия Синод и Патриарха, а от Негово Величайшество Боко Слънцеподобни. Тоест, не като духовен водач на католиците, а като държавен глава на Ватикана. Убу. Да си се гушкат с Боко, да си целуват крайниците и да разширяват НАТО и ЕС в Западните Балкани. Друг е въпросът, че Боко Тиквата не се е сетил сам да отправи тая покана, ами са му заповядали от Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • М. Д.

  04 Май 2019 14:45ч.

  Христос воскресе! Българската православна църква отново "въздигна стените йерусалимски" около Православието! Достойна БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 14:47ч.

  До 'точица'...Едно лирично отклонение.../ да не се протоколира!/...От този ник мисълта ми отива към класика Вежди...(една малка водка и едно малко дупе)...нищо лично...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин-православен

  04 Май 2019 14:49ч.

  Не се нуждаем от екскурзията на водача на църква, обилно произвеждаща и защищаваща високопоставени педофили. При това съдени и разобличавани в страни, в които няма почти никакво присъствие на православие.....И поради факта, че е най-богатото вероизповедание, може спокойно да си организира ежегодни екскурзии на български католици до Ватикана, та да се заредят с божия примисъл. А по-заможните да си закупят някое килце индулгенции, а може би метърче........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е добре обосновано

  04 Май 2019 14:57ч.

  Това пристигане. Кой го е поканил, защо, с каква цел. Липсва обяснение. Обаче се говори и пише, че идва краят и с него налагането на общата религия- на любовта и мира. Чиято цел е забравата на Спасителя, Исус Христос. Много уж християни работят за тази цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  04 Май 2019 15:02ч.

  Оня, дето му викат и " Костантинополски 1", едва ли без санкция и на Ватикана , предприе стъпката с Украйна и Македония скоро . Така , че няма лошо, че има дистанция. Това е добре за не само / все още 1/3 по-молкото им колеги в учението- християнство /, православието, но и за всички други религии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 15:36ч.

  Момчета и момичета нека намалим напрежението ! Християнската църква е канонична от векове и. за векове. За съжаление от 1054 г. е налице Великата схизма, която е факт и до ден днешен. Папата-добре дошъл! Но Схизмата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 15:43ч.

  Йоцо...ти чуваш ли се какво пишеш??? Нямаш връзка с главния мозък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Папата иска и нашата територия

  04 Май 2019 15:53ч.

  Ние не си я даваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точица

  04 Май 2019 16:18ч.

  до Дедо ви Йоцо на 04.05.2019 в 15:30: На Монд десен е единствено шрифтът на главата. Наскоро споминалият му се съсобственик бе "знатният" левичар на Републиката - Пиер Берже, който искаше освен другото всички християнски празници да отпаднат от националния календар. Който считаше, че както работникът продава ръцете си, така и жените може да продават утробите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • -:: )))

  04 Май 2019 16:19ч.

  Така е " големия". Добре дошъл ! Но май етикетът / поне преди 30 години/ изискваше момичетата да са преди момчетата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 16:24ч.

  До 16.19...Приемам...MEA CULPA...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данко Хаирсъзина

  04 Май 2019 17:20ч.

  От написаните коментари става пределно ясно, че българинът си остава същият- консервативен в лошия смисъл на думата, русофил, левичар, антиевропеец и антизападен, прилича на селянин, на когото човек от града му е казал да си почисти двора от мръсотията и фекалиите, а той му се озъбил като бай Ганьо: Ти ли ще ме учиш, бе?...Мръсотията си е моя, ако искам ще чистя, ако искам ще живея в мръсотия, както съм свикнал....Впрочем, защо да се учудваме- читавите хора отдавна се махнаха оттук- три милиона поеха навън. Затова търпят всяко управление, заспал народ, няма надежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софийският бръснар

  04 Май 2019 17:42ч.

  Фигаро тук фигаро там! Загатка- защо Негово Преосвеншенство не отиде в Константинопол и изкара една обща молитва с оня Вартоломей ли беше, или в Гърция!? може и в Киев. Тази негова екскурзия е чисто политическа поръчка, оттук в Македония- в северна и южна! и Румъния, изпуска Албания и те преди май бяха мнозинство католици. А неговите предшественици вдигнаха кръстоносни походи едва когато агаряните стигнаха до Будапеща и Виена. А не бяха ли неговите хора които прокудиха Св.Св.Кирил и Методий от Моравия и Бохемия. А този Йоан №? "български" не беше ли по времето на Хитлер и Мусолини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 17:47ч.

  Данко ... Данкоооо ... защо бе, като падна на дръжка от тиквата не си я извади бе Данко... та те мъчи и до сега бе Данко...а...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  04 Май 2019 17:57ч.

  Този папа, като много добре осведомен, какво казва за братята Кирил и Методи????? За българи ли ги приема или за хора от македонските земи????? В тази връзка не разбрахме сценария за посещението му в Северна Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stormleader

  04 Май 2019 18:02ч.

  Истинското име на катедралата е Св. св. Кирил и Методий и затова папата ще се помили на тяхната икона. Папата излиза по този начин по - голям българин от служителите на БПЦ. Български православни свещенници - бъдете като папата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Григорова

  04 Май 2019 18:04ч.

  България била "забравена" страна и затова папата трябва да ни посети и "просветли"! Когато нашият Патриарх бъде поканен на обща молитва във Ватикана, тогава да има и тук! Достойна е нашата Църква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 18:11ч.

  До 18.02 ...този е втория паднал на дръжката на тиквата ...броим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stormleader

  04 Май 2019 18:23ч.

  До 18:11 - "паднал на дръжката на тиквата" - не разбирам какво искаш да кажеш.... Папата ни изнася урок по родолюбие като се моли на иконата на Св. св. Кирил и Методий каквото е истинското име на катедралата. Когато БПЦ съзрее до идеята, че това име трябва да се възстанови, тогава ще мога да ги нарека Българска църква. Сега са отдел на руската църква и КГБ или там както му е името в момента....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Тогава той би трябвало да постави отново пред Европа въпроса за приемането на бежанци..."

  04 Май 2019 18:32ч.

  Идеално, да си ги товари бежанците на папосамолета и да си ги чува у Ватикана за домазлък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 18:39ч.

  Приятелю , наистина, името на катедралата 'Св Александър Невски' за две години е било Св. Св "Кирил и Методий' .Но ...Истинското и име е Св.Александър Невски .... Това си забравил когато си панал на дръжката от тиквата. Аааа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 18:53ч.

  До stormleader...за домашно...обади ми се когато разбереш през кои години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 19:07ч.

  И...Защо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Впрочем, защо да се учудваме- читавите хора отдавна се махнаха оттук- три милиона поеха навън."

  04 Май 2019 19:14ч.

  Впрочем, седите си "читавите" навън, а тук престарелите ви родители да изтляват бавно сами и да умират в самота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалист е този

  04 Май 2019 19:27ч.

  изкуствено наложен папа, и еретик, сенчест кукловод. Настаниха го глобалистите в сянка, при това - при жив папа, когото 'пенсионираха, уж по болест', с право доживотно да си трае във Ватикана, запушвайки му устата с някакви педофилски компромати... Франциск е важна фигура в проекта 'Нов Световен Ред' или официалното '2020', а сега поради непредвидено забавяне - вече актуализиран като проекта '2030'... Основната функция на Франциск е да обедини всички религии - затова мие и целува краката на мохамедани-рефюджита и е толкова миличък и добричък с всички... йезуит. Святият мъж ще направи фурор и в български лагер за бежанци, а бмб може да извади някой милион за подобряване на условията за живот на мигрантите, да не дава Бог да се съгласи и на други мигрантски отстъпки при 40 % мизерстващи български граждани... И друга важна задача има Франциск - да говори за т.н. 'глобално затопляне', което се превърна в 'причинените от човека глобални климатични промени', които пък сега заклеймяват като глобална 'климатична криза'... Това е поредната измама, защото климатът се променя циклично, НО няма затопляне в момента, а застудяване, и всичко зависи не от това дали при човешките дейности се отделя по-голямо количество въглероден двуокис, а от количеството излъчена енергия от Слънцето. Глобалистите се опитват да наложат нов данък (carbon tax) на целия свят (спогодби в Киото и т.н.), за да осигурят постоянни приходи за новата световна администрация, закриват цели индустрии (въгледобив, ТЕЦ-ове и т.н.)... Глобално правителство, с обща армия (нато), обща полиция (която с видео-камери и с помощта на Google и социалните медии - FaceBook - да следи и цензурира всички), обща джендърна идеология на всеобща толерантност (т.н. политическа коректност) и всичко останало, което ни набиват в главите постоянно една шепа световни медии подчинени пак на кукловодите в сянка. А обичаният от нас Европейски Съюз е само една структура, една бурмичка от глобалната машина (администрация). За това бмб си изпълни си поръчението да покани папата, без дори да се посъветва с БПЦ. Ние пък го посрещаме по достойнство... Да живее мъдрата БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Май 2019 19:27ч.

  Православието и католицизма, дали са прави или криви като учение е отделен въпрос. Ние не наричаме църква някакви книги, църквата са хората. Никакво равенство не може да бъде поставено между човека, неговото реално състояние и църковната история, дори ако тя е свещена. Католицизмът почива на свещени основи, обаче също така говорим за хора, а не за книги, говорим за светиите. Православието също има своите светии, които по естество не са били много различни от католическите, защото Христос е един. Такива свети хора, дори от различни вероизповедания, рядко имат предразсъдъци и често завързват приятелства и имат взаимно уважение, защото дълбоко в себе си осъзнават еднаквото си състояние на синове и дъщери Божии. Но и при православни и при католици, ако някой почива на стари лаври и няма истинско посвещение, той няма как да се закачи за полите на предците си, колкото и велики да са били и да стане светия по наследство. Защото Христос е казал, двама орат на една нива, единият се взема, другият се оставя. Който се хвали, да се хвали със своите плодове и вяра. Теологичен яростен спор между хора, които знаят, но не познават, чели са, но не живеят, само отдалечава и народите от Бога. „Сами вие не влизате, но и не позволявате да влязат на ония, които искат...“ За самите миряни, каквото и да значи това, не е полезно да изпитват враждебност и ожесточение към други християни от други деноминации, за техните водачи също. За да отстояваш някаква истина не изисква да бъдеш враждебен или злобен, а само да останеш твърд в убеждението си, но и да си добронамерен в опитите си да учиш всеки, който е склонен да те чуе. Тази враждебност, която се насажда, няма оправдание в някакво пазене на правдата, това е само параван. Страхът да не те обединят с някой друг, също е параван за липсата на активна позиция. Никой не може да те обедини само заради едни дружески взаимоотношения, както и жена не е забременяла от едно ръкостискане и приятелски разговор. Всеки има нужда от живо слово, било за да се поправи, за да изцелее душата му или просто за да расте, но за да имаш слово към света, трябва да го обичаш, а не да отричаш различни големи групи от хора. Ако църквата съществува само за да пази себе си чиста, зад дебели стени, как ще бъде пратена да върши някакви дела между хората?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 19:30ч.

  1.Читавите хора навън не са 3 милиона. 2. много родители /неудачници/ натириха /с най-добри намерения/ децата си навън. 3. Да са живи и здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да са живи и здрави! в 19:30

  04 Май 2019 19:35ч.

  и дано да се осъзнаят и се приберат в България по-скоро, че майка им е на смъртен одър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Май 2019 19:40ч.

  04.05.2019 в 19:27 Може и да си прав, но къде е противодействието? Кое е по-правилно, да си кажеш, ония са зли, аз няма да си говоря с тях и да се скриеш зад дебелите манастирски стени да си пазиш вярата на чаша отлежало от манастирската изба или да се чуе и твоя глас пред народите, за да прогласиш и твоята истина? Най-сигурният начин да изгубиш нещо е като го закопаеш, като в притчата за талантите, а най-сигурният начин да загубиш битка е да останеш под обсада завинаги. Има един момент, в който човек осъзнава, че само активната позиция може да бъде печеливша, това се отнася и за БПЦ. За тях ще бъде полезно да приемат възможностите за изява, да говорят високо и също така да бъдат отразени от световните медии. Има дефицит в международен план, на истини, които са изказани от места с голяма чуваемост. След като според тях папата е служител на такова лоби, нека покажат как се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 19:44ч.

  До собственика на сайта ...Предложение ...Не публикувайте повече от 5/пет/ реда публикации. Другото е логорея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завиждаш ли, завиждаш ли, "големия"?

  04 Май 2019 20:00ч.

  ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 20:09ч.

  Не приятелю ,не завиждам, просто е досадно .Ако човек иска да каже нещо , достатъчно е в няколко реда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  04 Май 2019 20:19ч.

  Досадна е медийната истерия около това посешение. Папата е никой за бг народ,нещо като президент на чужда държава,а правителството и медиите са се напънали да го рекламират,и вече всички сме раздразнени. Явно ПАПАТА И БГ УПРАВЛЯВАЩИ СА ЗАБРАВИЛИ,ЧЕ БГ НАРОД Е ПРАВОСЛАВЕН. Осевн това като чета тази обидна за БПЦ статия ми ставя ясно,че папата идва тук,за да създава проблеми на нашата църква. БПЦ обясни вече защо няма да служи с него. Защо ще посещава добре охранените бежанци в бг лагер,а не отиде да види страдащите пенсионери,хората по селата, пчеларите с убитите умишлено пчели,хората,които нямат пари да си платят парното,сметките,да си купят лекарства и са бг граждани,а не бежанци,които чакат някой да ги храни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големия

  04 Май 2019 20:32ч.

  Аз например ...точица...но млъкни сърце.../както писах/...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chronique scandaleuss

  05 Май 2019 0:16ч.

  Пред олтара на Църквата няма място за папа Франциск ( слуга на Ротшилд и Рокфелер ) и т. н. вселенски Вартоломей (агент на ЦРУ ) !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо невиждано е, че

  05 Май 2019 1:00ч.

  заради един папа България несправедливо бе омаскарена, а един човек - БЪЛГАРИН, сигурно е в рая - непочетен и неуважен от всички нас. Също, че един "продавач" на Родината чака нетърпеливо да бъде праснат по главата за поред път с цел опрошение за золумити които сътвори, но дори това се случи прошка от Бога няма да има, а още повече от господарите му, на които веч ненужен е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Латинската империя 1204 -1261година

  05 Май 2019 1:45ч.

  Драги Helleborus на 04.05.2019 в 19:27, кой от папите се извини на православието за съсипването и разграбването на Константинопол от католиците? https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F През 1202 г. римския папа Инокентий III призовава за освобождение на светите места и за започването на Четвърти кръстоносен поход под предводителството на италианския крупен феодал маркиз Бонифаций Монфератски. Заради трудностите по време на Трети кръстоносен поход по суша, четвъртия започва по море, като целта му е да бъде нанесен удар в Египет. Kорабите на република Венеция, която по това време има най-силният флот в Европа трябвало да транспортира кръстоносците по Средиземно море до Близкия изток. Но заради търговските интереси на Венеция, походът се отклонил към Константинопол, който бил завладян и разграбен през април 1204 г. Този акт поставя началото на така наречената от по-късните историци Латинска империя. ......................През 1261 г. последният управляващ император Балдуин II е свален от власт от Михаил VIII Палеолог, който поставя и началото на династия, управлявала възстановената, но съвсем отслабена Византия до падането и под турска власт през 1453 година. ======================= http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=100 Константинопол - Града-столица на Православната държава - първо от кръстоносцитe (1204г.), а после и от войските на МехмедII Фатих (Завоевателя) (1453г.). Тези две събития са тъжен повод за сериозен размисъл, тъй като са от неизмеримо голямо значение за историческата съдба на Източната римска империя - Византия, християнството, Европа и света. Затова ще ги разгледаме в тяхната хронологическа последователност. Падането на Константинопол в 1204г. е вероятно най-пагубната културна трагедия в човешката история. Нейното значение обаче се подценява от мнозинството историци. Фактите по това събитие сякаш са ни добре известни, но тълкуванието, което ни дава за него „обичайната" история, е подвеждащо. Това тълкувание произхожда от класическата западна историческа наука, която е създадена едва през последните няколко века - ­ от Ренесанса насам. Но самият Ренесанс в самата си основа е дълбоко новоезически, човекоцентричен, богоотстъпнически и противоправославен. По своята същност Ренесансът е противохристиянски, макар че всичките му носители са се смятали за правоверни християни. Дори ние, православните, рядко осъзнаваме, че сме закърмени в този следренесансов светоглед. Не осъзнаваме и че раждането на Ренесанса не е в края на ХIII век, а много по-рано. Неговото духовно зачеване в грях е през 1054г., когато първоапостолската Римска катедра (т.е. цялата западна половина на Църквата) отпада от съборността на Православието. А политическото и културно-историческото раждане на Ренесанса започва на 12-13 април 1204г. с превземането, разграбването и разоряването на всеправославната столица Константинопол от кръстоносците. По своята важност това събитие е историческото първопрестъпление на Запада спрямо Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попски

  05 Май 2019 3:53ч.

  Кои ръководят БПЦ- служители на дявола, т. е. на ДС. Дядо МарКсим-предишният патриарх- бе сложен от Тодор Живков по личното настояване на Великия Везир- Милко Балев- понеже Балев и МарКсим бяха от един край. Сегашният едвам крета- да е жив и здрав!-но и той е агент на ДС. Е, коя църква слага за свои водачи такива хорица! Все едно вълкът да пази стадото. 90% от ръководството на БПЦ са служители на ДС ! От коментарите тук става ясно, че и след сто години няма да се оправим- на последно място сме по бедност, мизерия, лошо отношение към Европа. Църквата не смее да се обади, защото властта е "божествена сила"- според нейните канони- и всяка съпротива е вредна. Демек-търпете и кротувайте, псувайте папата, Европа, Запада. Така "учат" простолюдието другарите попове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йосиф Брадати

  05 Май 2019 4:17ч.

  "Ще посети мигрантски лагер в неделя сутринта", да подкрепи приемането на мигранти, много хуманно! Ми да ги настани във Ватикана. С парите дето има Ватикана може направо държава да им купи или направи, що се разсейва!? Айде стига от гастрольори, на които после се оказва, че трябва и да им плащаме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Stogerov

  05 Май 2019 5:55ч.

  Аз съм кръстен в България католик. Но само до тук живея в Полша вече по-вече от 20 години. Не вярвам в Христос, но иважавам всички. Полша е уж славянска, а католицизма уж толернтен. Истината е, че полският католицизъм днес базира на хитлеровите “завети”. От друга страна пък не кой да е, а Римския Папа привиква маджарите в 8ми век за съюзници, които ликвидират Великоморавия и разцепват славяните, удавяйки ги в немското море. Днес Българската пък Църква не търси възмездие и признание, няма никакво самочувстие и се подмазва на Русия, вместо да изгради по-здрави и силни мостове между България и западна Европа. Руската кауза не е политически изгодна за България. Тегли ни към бедност, олигархия и забвение. Тежко на нашите деца. Ще живеят в музей за българи, а билети ще продават малцинствата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечето мнения под статията

  05 Май 2019 7:23ч.

  предизвикват погнуса. Не е за чудене, продажната проруска политика на редакцията събра и съответните читатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  05 Май 2019 8:32ч.

  Погнуса, драги преждеговоривши, предизвиква статията на "Фигаро" - толкова грубо антибългарска (не само антиправославна) и толкова явно политизирана. Без да съм религиозен, по принцип уважавам религиозните чувства и вярата на принадлежащите към всякакви религии. Но принадлежа към българската култура, съществена част от която е православието и смятам, че и ние трябва да уважаваме другите религии, но и те трябва да уважават нашата. Папата идва у нас по покана на правителството като държавен глава на Ватикана. Нека си навести католиците (под 1%, ако се не лъжа), те са си негово паство, и нека говори за мир, няма нищо лошо в това. Дали отзад стоят някакви други цели, можем само да предполагаме, но дори и да стоят, от нас зависи дали ще се осъществят. Еуфорията и слугинажът на медиите разбира се са излишни и още веднъж свидетелстват за нивото им. Но откъде накъде някакъв католик от Франция ще упреква БПЦ затова че нейнете свещенослужители няма да отслужат литургия заедно с папата (с което той очевидно се е съгласил) и заради това въпросният католик ще сипе обиди и към църквата, и към българите въобще? Значи католиците имат право на свои правила, а православните нямат? Отново се държат към нас като към второ качество хора, и естествено - с политически цели - вижте колко по-прогресивни са някои други православни църкви, разбира се - украинската. И после ще ми говорят за обединена Европа! Обединена Европа може да има само когато наистина ни признаят за равни във всяко отношение, и то не на думи, а на дело. Такива статии действат в обратна посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канон братя Канон

  05 Май 2019 8:36ч.

  Не е студено, а е кононично - не случайно двете църкви са се разделили още на Втория събор - Начело на Православната църква стои Христос, а начело на Католическата - Папата. На който не му харесват каноните на Православната църква - да си намери друга или да си направи своя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цанков

  05 Май 2019 9:25ч.

  Нито веднъж българската православна църква не е защитила гоненията срещу инакомислещите, срещу интелигенцията, срещу репресиите. Висшият клир яде, пие, мърсува, не се интересува от нещастието на народа- това за което призовава Папата!- върши безобразия, става ортак с всякакви, даже имаше случаи през деветдесетте години врачанският митрополит бе отдал един манастир на мутри. Кротували са си през годините на мрак и зловещ комунизъм , защото така им е наредила Партията. Нашата църква се е продала на комунистите, тя е клон на комунизма, част от комунистическото учение, далеч от естеството и призванието на една църква. Не е за чудене, че народът тъне в мизерия, невежество, незнание на западния начин на живот, псува западняците, хули католиците, пие ракия и спи дълбок сън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nihilisto

  05 Май 2019 9:26ч.

  Тук един профан написал, че католическата църква е острието на англосаксонския свят! А бре, аланкоолууу. Тъп си като галош. Англосаксонския свят в Европа отдавна е протестантски, от времето на Хенри 8. Остана една католическа Ирландия, но на тях ако им кажеш англи или сакси ще ти строшат неуката тиква. Протестанти и католици не се уважават много. Аман от невежи кретени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  05 Май 2019 9:39ч.

  Както разбрах, папата е поканен на посещение от правителството, т.е. в качеството му на държавен глава на Ватикана, мнението на БПЦ не е искано и така не може постфактум да се иска от тях друго отношение. Относно разкола в православната галактика: той е резултат на поведението на Вартоломей, който явно иска да действа като папа- жив бог на земята. Оттам и неканоничния томос от декември 2018г., който не освободи от опеката на Москва Украинската православна църква (която си остана автономна църква), а се опитва да създаде колониална митрополия на Фенерската църква. Факт е че никоя правослвана църква не подкрепя този опит. Дори полската заяви, че е за автокефалност на украинското православие, но не и за това на разколниците, както е в случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Петьо комшията

  05 Май 2019 11:36ч.

  Йезуитът е тук, за да окаже натиск за превръщането на България и Македония в в мигрантско гето на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Май 2019 12:27ч.

  05.05.2019 в 01:45 Не знам защо ми напомняш историята, аз никъде не величая папата или неговата мисия, която изобщо не считам за боговдъхновена. Макар че Бог може да употреби всичко, за да извлече и някакво добро. Няма как да вярвам на духовен водач, който нарича братя всички хора, при положение, че нямаме един и същи баща. Това, че хората могат да споделят частично сходни етични норми не е достатъчно, за да бъдат наречени братя, от който и да бил Христов служител. Защото така се потъпква самата Вечна Жертва и вярата и Светия кръст Господен и новораждането, т.е. цялото учение за Възкресението. Не, че е лошо хората по света да осъзнават, че не бива да враждуват, но за всеки свещеник най-важното е те да влязат в Живота. Защото враждуват или невраждуват, всички са предадени на тлен, както и да организират живота си тук, ако тленното не се погълне от нетленното, те нямат живот отвъд този свят. Папата няма послание за живота отвъд и как се влиза в него, той се държи като някакъв социалист, който гледа на временното и земното. Но „ако само в този живот се надеяхме на Христа, щяхме да сме най-окаяни от всички“. Божиите съдби върху света няма да престанат, ако мюсюлмани и християни спрат да воюват, защото те осъждат всеки, който не е повярвал в Сина и е презрял Неговата жертва. Но това е нелепо да го обясняваме на папата, би трябвало да му е добре известно. Моята мисъл беше друга, че така, както определени сили ползват религията, за да си прокарват тезите, така и ние, ако познаваме истината, трябва да я прогласяваме от колкото е възможно по-високи трибуни. Понякога трябва да имаш комуникация, дори за да дадеш отпор. Затова и Христос е ходел смесен с множествата и е общувал с тях, макар по святост и естество да е бил напълно отделен от тях. Това ми беше мисълта, че БПЦ би могла да излезе с по-ясна позиция. Така, както други църкви направиха изявления. Ето един пример от Фейсбук https://www.facebook.com/%D0%95%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0-Epoch-2301040756803326/?hc_ref=ARSdD29aU7s2W0afvwLwG75sMM8ycQlYd324W4KGbna9klM4Jj-W0oSH2lyuJv5HUmw&fref=nf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qwerty Yop

  05 Май 2019 13:43ч.

  При положение, че Римокатолическата църква е толкова компрометирана достатъчно е, че изобщо ще се явят наши църковни представители при посещението на папата. Да не се забравя, че католиците се цепят от православието... име което говори само по себе си - права вяра! Всичко друго е изменение на основата и разбирането на вярата. Но за един атеист това няма значение, защото Силата е нещо много по-голямо от всички богове и месии който ще се родят някога не само тук, но и на която и да е друга планета с разум във Вселената ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • атеист

  05 Май 2019 18:54ч.

  Какви комунисти, какво ДС, кви 5 лв. По време на монархическия режим у нас опорни точки на монархията и на църквата бяха "БОГ, ЦАР , НАРОД - ЕДИНСТВО В ТРОЙНА ПЛЪТ, НА КЛЕТВА НИ ЗОВАТ ! и "БОЙ СЕ ОТ БОГА , ПОЧИТАЙ ЦАРЯ и ТВОЕ ЩЕ Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ! Винаги религията е служила на властта ! Ще кажете -православието. А " СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ " чия е била ? И на кои и как им е служила и служи ? Хайде холан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драга Погнуса в 07:23

  05 Май 2019 19:24ч.

  Ако сте в състояние да мислите, вместо да се обиждате от името на в. Фигаро, прочетете един стойностен анализ: http://epicenter.bg/article/Dimitar-Nedkov--Polumesetsat---klyuchat-za-shifara-na-papskata-vizita-/181915/11/33

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весо

  05 Май 2019 22:41ч.

  Този не може само часовниците да им купи на нашите килимявки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весо, искрено ме разсмя

  05 Май 2019 23:51ч.

  Прочети нещо за Istituto per le Opere di Religione или иначе казано Банка Ватикана и далаверите ѝ. Часовниците на нашите попове са детски играчки в сравнение с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бррррр

  06 Май 2019 9:25ч.

  А какво стана с изнасилванията на деца от католически проповедници? Как реши този проблем папата? Или за него няма проблем, но пък иска да оправя ортодокса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  06 Май 2019 11:00ч.

  Статия като статия, не по-различна от останалите, но само за няколко часа събира над 60 мнения. Очевидно е организираното участие на професионална основа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир

  06 Май 2019 13:44ч.

  Браво! Още има надежда за Светия Синот! Всеки нормален човек с елементарна инернет култура знае, че на папата не му е чиста работата. Дошъл е да пропагандира да си отворим границите и да си изпедерастим децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сия

  07 Май 2019 17:03ч.

  Е, как се пише очерк за предстояща визита, Фигаро? Ясно редакционно затваряне на броя и прочее обстоятелства... Но материалът е от 4 май, а папата май кацна в София на 5-ти май. Или и това не е така? Госпожа авторката очевидно се е позовавала върху изявлението на Синода на БПЦ за плана на настоящата визита и добавила свои икуменически коментарни внушения. Това, че всички т.нар. православни храмове във Франция се икуменически и нямат нищо общо с Православието е ясно, но добре е папата да си съзерцава подарената картина и да знае наистина, че България няма да му се поклони повече, освен в лицето на някой и друг епископ-предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи