FAZ: Европа смята българските искания към Северна Македония за абсурдни

FAZ: Европа смята българските искания към Северна Македония за абсурдни
България не признава македонско малцинство, а нейни войски изпратиха македонски евреи в Треблинка, посочва авторитетния германски вестник "Франкруфтер алгемайне цайтунг".

 

България е на път да има ново правителство, а в Брюксел се надяват, че тя ще вдигне ветото върху началото на преговорите на Европейския съюз със Северна Македония, пише авторитетният "Франкруфтер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). Статията излиза в навечерието на последното за годината заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 16 и 17 декември. Два дни по-рано пък е предварителното заседание, на което България трябва да каже как ще постъпи със Северна Македония.

 

Авторът Михаел Мартенс, кореспондент на ФАЦ във Виена, на практика застъпва северномакедонската гледна точка по споровете с България, като обяснява, че правителството на Бойко Борисов е блокирало преговорите с обяснения, „които не само Брюксел смята за абсурдни”

 

Той прави кратък преглед на съществуващото положение, обвинявайки последните двама президенти на България - Росен Плевнелиев и Румен Радев в придържане към националистическа линия: 

 

„Скопие би трябвало да признае, че македонският език всъщност е само български диалект и че македонската нация се е развила от българската, казва между другото София. Но всеки, който вярва, че само смяната на правителството в България ще върне здравия разум и че странните академични дебати вече няма да пречат на политиката на ЕС на Балканите, може да се окаже, че се е заблудил. „Спорът за името“ между Атина и Скопие попречи на западната интеграция на балканската държава за повече от четвърт век, преди да бъде разрешен през 2018 г. с преименуването на Македония в Северна Македония. - пише ФАЦ. - Българо-македонският исторически спор също може да продължи дълги години. Кирил Петков е смятан за прагматичен човек, който гледа напред и не иска да се изгуби в дебрите на балканските дебати за историята. Но той трябва да вземе предвид и коалиционните партньори, включително частично националистическата Социалистическа партия. А не само за нейните привърженици е вярно: българското неразположение към Северна Македония е по-дълбоко, отколкото изглежда на мнозина, които гледат отстрани. Президентът Румен Радев (както и неговият предшественик Росен Плевнелиев) държи националистическа линия по този въпрос. Това обаче не се забелязваше в чужбина преди, защото българските позиции бяха в сянката на гръмкия гръцко-македонски „спор за името”.

 

В статията се твърди също така, че: 

 

„След последните избори в парламента в София дори ще има партия, която открито отрича правото на съществуване на Северна Македония - дясно-радикалната „Възраждане“. Тя иска Северна Македония да се обедини с България, защото е „втората българска държава“, която се е появила благодарение на историческо нещастие. Това, че за тази партия няма македонска нация, се разбира от само себе си. „Възраждане“, само с 13 депутати, е най-малката от седемте парламентарни групи и е самотна в своя откровен иредентизъм“.

 

Авторът Мартенс посочва и "абсурдните" искания, с които България е наложила вето на преговорите ЕС-Северна Македония, и "от които бъдещата управленска коалиция в България не се дистанцира".

 

Първото е, че България настоява в северномакедонската конституция да се запише, че в страната има българско малцинство. Това можело да стане по-лесно, "ако България системно не изключва собствените си граждани, които десетилетия наред се определят като македонци. Лишаването от права на (днес много малкото) македонското малцинство в България оцеля след краха на комунизма. София дори пренебрегна няколко решения на Европейския съд по правата на човека, за да се придържа към фикцията, че в страната няма македонско малцинство".

 

На второ място е настояването на президента Радев Северна Македония да предотврати „говора на омразата“ срещу България, като същевременно той забравял много факти от периода 1941-44 г., включително и това, че българските окупационни войски са изпратили македонските евреи в концлагера в Треблинка:

 

"Изкривяването на историята” трябваше да изчезне от „медиите, музеите, обществената и държавната политика”. Поради това Радев настоява Скопие да цензурира дебата в страната, защото това, което се смята за „говор на омразата“ в България, е поразително. Отнася се за периода 1941-1944 г., когато България, по това време младши партньор на „оста“ на Хитлер, окупира по-голямата част от днешна Северна Македония, както и части от Северна Гърция. София провежда безразсъдна политика на побългаряване. Около 7200 евреи в страната са събрани в гета от българските окупационни власти и депортирани в Треблинка. Днес обаче София твърди, че било „говор на омразата“, когато в Северна Македония паметниците или паметните плочи напомнят за времето на „българската фашистка окупация“. Възниква въпросът – какво друго може да се нарече фашистко, ако не трябва да се описва режим, който активно участва в Холокоста? Това, че самите евреи в България не са били екстрадирани от германците, не променя нищо тук“.

 

В края на материала ФАЦ твърди също така, че северномакедонският премиер Зоран Заев „от прибързано подчинение на София“ е обявил, че правителството му ще разпореди премахването на няколко паметни плочи в памет на „българската фашистка окупация“, за което е остро критикуван от северномакедонските историци.
 

„Заев беше обвинен във фалшифициране на историята. Ако Скопие искаше да отговори на всички искания на София, тогава наистина щеше да се получи така. Фалшифицирането на историята досега не е било критерий за присъединяване към ЕС. Но май българите искат да го направят критерий. Северна Македония не може да се съгласи на подобно нещо заради самото зачитане на ценностите на ЕС“, добавя ФАЦ.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ново Фашист

  08 Дек 2021 8:51ч.

  Упреква българите за Треблинка ! Зер гут хер Мартенс ! Винаги сме смятали че сте генетически повредена нация. Два пъти сме закачани за вас през 20-ти век , два пъти сме катастрофирали. Сега ни напъвате за трети път, въпреки че вече сме помъдряли... В един момент отново ще ви набият каските от Изток. Ще аплодираме от сърце, шайсе-та...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  08 Дек 2021 8:58ч.

  Нелепо заглавие. Някакъв платен драскач в някакъв западноевропейски "вестник" в ни най-малка степен не може да прави обръщения от името на "Европа" и още по-малко да съди България. Само българските мисирки могат да се хващат на тази глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ

  08 Дек 2021 9:00ч.

  Голема работа! Ако обръщаме внимание на немските писачи за нищо няма да ставаме.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  08 Дек 2021 9:13ч.

  Пак от немски страници се изцепи една българска аспирантка там, че в България не е имало БАТАШКО клане.... Та така и тоя "писач", но в главите на обикновените граждани остава, че Бг не е права... Странни европейски "ценности", когато защитаваме своята историческа правда, сме лоши и ни втълпяват- да ги слушаме, а те не искат да вникнат по същество....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цинично

  08 Дек 2021 9:16ч.

  Доживяхме фашист да упреква българите за Треблинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изненади шундата със силен уец

  08 Дек 2021 9:22ч.

  Даваме възможност северомакедонците да се наричат ескимоси, да говорят на китайски и да се мислят за наследници на Чингиз хан. Те са славните потомци на анануките, първи братовчеди на марсианците и прадеди на заселниците от обратната страна на Луната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, пусти провокатори

  08 Дек 2021 9:37ч.

  България не признава македонско малцинство, а нейни войски изпратиха македонски евреи в Треблинка, посочва авторитетния германски вестник "Франкруфтер алгемайне цайтунг". Точно пък немски вестник реши да се изкашля по македонския въпрос. И защо вестникът е наречен авторитетен, след като пише за пари поръчкови статии. И кой я пише статията, правиот макЕдонец Михаел Мартенс. Няма да си разваляме настроението заради това. Българското си е българско, независимо как го наричат в Германия. То и нашето кисело мляко по света го нарича гръцко, обаче бактерията е булгарикус, а не елинус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  08 Дек 2021 9:45ч.

  Какво визирате под "Европа", че не моем се сетим? Аз съм Европа и не помня да ме е интересувало какво става със комшийката ни Северна... ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Европа?!?!"

  08 Дек 2021 9:50ч.

  Какво значи "Европа"? Словесният буламач няма да коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  08 Дек 2021 9:55ч.

  Проблемът не е в този измислен шваба, нито в политиките на янките, германците и кой друг да е. Имат си някакви интереси, гледат си ги и въобще не е задължително да съвпадат с нашите. Проблемът е в нашите тъпанари, легитимирани от други местни тъпанари и то от повече от столетие. Първо, грях за нашите тъпанари, че докараха голямото его Фердинанд и това и самият Стамболов си го признава. Грях за нашите тъпанари, че пожалиха боклука Фердинанд, затрил държавата с две национални катастрофи, но не пожалиха Стамболийски, който бе принуден да оправя бакиите му. Грях за нашите тъпанари, които от време оно размахват лозунга "винаги с Германия, никога срещу Русия". Първата част в този лозунг въобще не е вярна и историята го потвърждава и сега за трети път. Отново Германия се прави на европейски локомотив и отново води целия влак в девета глуха, този път под диктата на неолиберасткия интернационал. Имаме ли дипломати и държавници да излязат и да им кажат на тези нагляри, че като толкова искат да си вземат скъпоценната Северна Македония, с удоволствие ще се разменим. И без това всичко е фалшименто в този съюз, такова неуважение и дори брутален натиск към страна-член да допуска друга страна член аз не съм виждал в историята на този съюз. Такова чудо дори във СИВ и Варшавския договор не се е случвало, при пражката пролет Чаушеско дори отказва да прати части и нищо не му се случи нито на него, нито на румънците. И последно - този наш псевдо политик и откровен тъпанар, който говори и иска признаване на българско малцинство в СМ, е национален предател и подлежи на бърз трибунал. Защото това е умишлено действие за реципрочното признаване на македонско малцинство у нас, легитимиране на ОМО Илинден, заплаха за териториалната цялост и предаване на историческата истина, че сме един народ в две държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  08 Дек 2021 10:02ч.

  Тази драсканица има една единствена цел - да насажда омраза срещу нашата Родина. България е спасила хиляди хора от екстрадиция, за да не попаднат в ръцете на предците на този Мартенс и неговите съмишленици, допуснали появата на тази статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрешкощина

  08 Дек 2021 10:06ч.

  Преди 80 години, на 14.12.1941г., наци-монархо-фашисткото Царство България обявява "символична" война на САЩ и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия! На "символичната" членка на НАТО и ЕС БКП-мутро-олигархичната наци-милиционерско-"възродителна" Република България бе поставен срок до 14.12.2021г. за ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ОПИТВА чрез нагло мутро-ченгесарско андрешковско ИЗНУДВАНЕ и фрапантна ЗЛОУПОТРЕБА С НЕЗАСЛУЖЕНО ПОЛУЧЕНО ПРАВО да налага насилствено на македонците, Македония, Европейския съюз и САЩ лъжливите, фалшифицирани и измислени "исторически" БКП-пропагандно-идеологически ДС-наци-милиционерско-"възродителни" ДОГМИ на правешкия си циг@нски идол Тато и делиорманския му сънародник Бато авджията Кубъдънъ в услуга на стратегическите руски интереси на Балканите и Европа! Ще последва подписване Акт за пълната, безусловна и окончателна КАПИТУЛАЦИЯ на Р.Б-ия пред македонците и Македония по Македонския въпрос със заплащане по най-високите тарифи и най-жестоките условия многомилиардни КОНТРИБУЦИИ, вкл. и осъвременените с лихвите контрибуции по Парижкия мирен договор 1947, които й бяха опростени от Югославия под македонско условие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително

  08 Дек 2021 10:08ч.

  Какво увредено същество трябва да си за да ти роди тиквата великата мисъл че българите са виновни за избиване на евреите през ВСВ. И колко милиони увредени същества четат този парцал. Ако автора се поразрови в родословното си дърво ще намери доста чудовища избивали беззащитни хора в Европа през ВСВ. А за хората живеещи в България и нямащи телевизор на раменете си ще поясня: България не изпраща войска на източния фронт срещу СССР защото и на Хитлер и на Борис е било ясно че тези хора няма да се бият срещу руснаците по разбираеми причини. Затова се договарят германските войски намиращи се на територията на Македония и северна Гърция да заминат на източния фронт и да бъдат заменени от българи по тези земи. Така всеки запазва интереса си, а още повече че тези територии са отнети от България с нойския договор и това връщане е договорено доста по- рано и е една от причините България да е на страната на Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виж ти

  08 Дек 2021 10:10ч.

  Същият този вестник, публикува едновременно с горния пасквил и възторжено интервю с бъдещия ни премиер - при това положение, можем ли да се съмняваме относно промяната на досегашната ни позиция за Северна Македония?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Външно

  08 Дек 2021 10:16ч.

  да постави този драскач на мястото му - на подсъдимата скамейка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонец

  08 Дек 2021 11:13ч.

  Европа по точно казано - смята че България е тази която фалшифицира историята .Това смятам и аз и то е факт .....Факт е че България е окупирала Македония и е извършвала зверства там .Целта и е била както пише автора на един от най престижните световни издания в света да побългаряват македонците ..Другото брутално е че македонските евреи са били ограбвани плячкосвани от българските фашисти и лично с български пари изпратени на изтребление ...Автора на престижния немски вестник много добре засяга и темата за това кой всъщност има говор на омраза и кой се опитва да фалшифицира историята ...И това са българите в лицето на българските партии и президента Радев ......Нещо друго което автора казва е че страна като България която системно нарушава правата на македонското малцинство и е съдена от Страсбург за това с огромно дебелоочие иска признаване на българско малцинство ...Всичките тези искания и изнудвания към СМ от страна на една държава България която е останала в социализма и е крайно националистическа показва че Европа много добре знае истината и кой е лъжеца и ясно изпитва погнуса от това .и няма да приеме фашистки прийоми .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги съм смятал, че зад този "македонец" се крие някой

  08 Дек 2021 11:25ч.

  член от редакционния екип на "Гласове", който се появява от време на време, само за да ожесточи полемиката. Срамота !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При всеки повод съм казвал, че нашата фатална грешка и ориентацията ни или към Русия или към Германия.

  08 Дек 2021 11:39ч.

  С германците загубихме 2 войни, с руснаците загубихме Третата/студената/ война, в резултат на което изостанахме в икономическото и културното си развитие. Пример с Гърция, през 1939 г. България има по-висок БВП от гърците, независимо , че сме загубили 2 войни. След Втората тях ги окупираха англичаните и им избиха комунистите - 50 000 души. При нас комунистите от 3000 души през 1944 г. станаха един милион през 1989 г. Сега Гърция има 2 пъти по-висок жизнен стандарт и 3 по-голям БВП от нас. Навремето в края на 19 век румънският елит решават, след като са сърбали попарата на турци и руси, да се ориенират стратегически към Франция. И така изкуствено романизират своя народ, изхвърляйки от него над 70% от българските думи в него. После знаете, Румъния губи всички битки за разлика от нас, но ние губим всички войни - Междусъюзническата и Първата световна. Ние пак сега сме се разделили - германофили и русофили. Днес Румъния е пред нас отново, но там няма много русофили, за разлика от нас. Румъния изгражда американски бази, а ние почти всичките сме за братушките. Познайте дали ще спечелим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонец

  08 Дек 2021 11:40ч.

  Ама добре са ви обрисували нали ?! И в 148 държави е разпостранена тази статия а писана от познавач на балканската история и следящ ви какво говорите Всичко което съм писал през годините и тук съм цензуриран а темата е табу за българите понеже са скарани с истината ..Статията трябва да е озаглавена Крадеца България вика дръжте крадеца Македония ...България е тази която никога не е разделила със фашисткото си минало и която мачка малцинствата ..Автора правилно е забелязъл как академиците са купени от политиците и дебат за истинската история тук не се допуска ..Срам за медиите срам за политиците срам за историците 6оито се правят на демократи но са обрисувани в цялата си прелест като националисти т.е националсоциалисти или синонима на нацисти ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонец

  08 Дек 2021 11:50ч.

  Ами в дълбока грешка си Нищо общо нямам с Гласове ..Този сайт е противоположен на мойте разбирания .Даже вече спрях да влизам тук защото сто пъти някакви фашистчета казаха на Явор Дачков да ме трие понеже съм македонец и заплашвам нац сигурност Което е най безспорното доказателство какви хора населяват тази територия където правото да се наречеш Македонец е забранено ..Това как се нарича ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонизмът е сръбска дело и финансирано от тях. Ето какво казват византийски източници, какви са по народност живеещите около Вардара хора

  08 Дек 2021 12:07ч.

  Йоан Цецас/или Цеца/ , роден около 1110 г. в Константинопол, починал около 1180 г., византийски учен и поет. Най-известното му произведение е „История“ – Biblos historian или Historiae, сборник от 600 стиха, т.нар. „Политически рими“. Вижте, какво той пише в произведението си „Алегории по Илиа-дата“: 820. „А Пирехми водеше пеонците, сиреч българите, от река Ак-сиос, сиреч Вардар“. 178. А пеонците са българите. Не вярвай на глупците да смяташ, че пеонците са различни от тях. Те глупаците смятат, че Аксиос е различен от Вардара и казват, че се пише с дифтонг Аксейос, а не Аксиос, като ли не са чули песните на Омир: – Но ето Пирхеми събра пеонците с извити лъкове от далече оттам, от широкотечащия Аксиос. А някога бяха господари на планината Пинд и пределите на Лариса и Дирахнум, почти до самия Константинопол, чак до времето на най-силния самодържец Василий, който напълно им свил врата и направи роби на ромейската държава“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето как сръбския проф. Стоян Новакович тръгна да прави от българите македонци

  08 Дек 2021 12:10ч.

  Ст. Новакович за работата на сръбската пропаганда в борбата срещу Екзархията: „Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу нея само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще й бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма". (Дипломатски архив - Дубровник, ПП одель., ф. I - 251/1888 г.) „В тази посока ми се струва като най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар би трябвало с македонския да се спои и сръбският буквар, но така, че македонският да представлява две трети, а сръбският една трета, при това във втората половина. Букварът би трябвало да се напише със сръбски правопис, с цялото необходимо внимание за истинска и добра транскрипция на македонския диалект". (Дипломатски архив - Дубровник, ПП одель., Ф. 1 -102/1888 г.) Новакович за легализирането на сръбската пропаганда в Македония: „Църковно-училищната община е основният камък за съществуване на народите под чужда власт. От нея струи и на нея се опира народният живот навсякъде, където няма народна държава. Църковно-училищната община изпълнява функцията на народна държава за всеки потиснат народ. След основаването на Екзархията първата работа на българите беше навсякъде из Македония да създадат български православни църковно-училищни общини. За Тетово вероятно никой не е мислел, че е българско до преди двадесет години, а това лято един учител от Македония ми показа документи на църковно-училищната община с надпис „Българско православно общество въ Тетово". Така е и на другите места. Какви данни имаме за същността, уредбата и функционирането на сръбските православни общини и в Стара Сърбия? Би трябвало да се мисли за това и да се даде упътване този живот да се разбужда и да се провежда, и да му се дават форми". (Дипломатски архив - Дубровник, Посланство у Цариграду, П. бр. 104, од 28.V.1888г. Кореспонденциjа на Ст. Новакович с Министерството на външните работи.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бившият губернатор на Македония Хилми Паша за етническия състав на хората по тези земи

  08 Дек 2021 12:14ч.

  "Хилми паша за новите Балкани ", публикувано във в-к "Камбана", год. III, бр. 1815, София, 10 февруари 1914 г. Интервю на майор Димитър Атанасов Думбалаков с Хюсеин Хилми Паша за борбите на българите в Македония за свобода, когато сръбските и гръцките чети са сътрудничели на турската власт, за бъдещото сътрудничество между турци и албанци с българите в революционната им борба срещу Сърбия и Гърция в Македония. Интервюто е взето във Виена, където Думбалаков се среща с бившия генерал-губернатор на Македония и велик везир Хилми паша, по това време турски пълномощен министър в австро-унгарската столица. "- Никога не допущах - каза пашата, - че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща. Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население. Освен това, продължи Хилми Паша, за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело. В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели. И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас. Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме. Но радостта на гърци и сърби от лесно добитите печалби не ще е за дълго. Туй българско, турско и албанско население, те по никой начин не могат задържа в покорство. Познават най-добре якия революционен дух на българската нация. Нищо не е в състояние да го сломи. Ако империята не можа да излезе на глава с българите, сръбската и гръцката власт ли ще ги укроти?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигилий/Грамота/ на Василий Втори Българоубиец за територията на българските епископии

  08 Дек 2021 12:24ч.

  „ Постановяваме пресветият архиепископ на България да владее не само изложените поименно епископии, но ако има и други някои, които се намират в българските предели и поради забравяне е пропуснато да бъдат споменати, заповядваме той да владее и управлява и тях. И каквито други градове са пропуснати, да бъдат споменати в грамотите на царство ми, да ги владее всички същият пресвети архиепископ и да събира от всички тях каноникон, както и от власите по цяла България и от турците около Вардар, доколкото се намират в българските предели. И всички стратези в България и останалите служители и архонти да го почитат много и да слушат думата и наставленията му, да не се намесват в делата нито на български манастир, нито на църква, нито в каквато и да е изобщо църковна работа, и да не се бъркат нито нему, нито на подчинените му пребоголюбиви епископи и да не им пречат, за да не си навлекат подобни хора големия и безмилостен гняв на царство ми. "Поради това и за сведение на царете след нас ние съставихме тоя сигилий и го дадохме на пресветия архиепископ, като го подпечатахме с моливдовула на царството ни в месец май, индикт 3, година 652876.“: „И епископът на Ниш да има в самия Ниш и в Мокро, Компъл, Топлица, Свелигово 40 клирици и 40 парици. И епископът на Браница да има в Браница, Моровиск, Смедерево, Грота, Висиск, Истриаланга и Бродариск 15 клирици и 15 парици. И епископът на Белград да има в самия Белград и в Градец, Омц, Главентин и в Бела църква 40 клирици и 40 парици. И епископът на Срем заповядваме да има в цялата си епархия 15 клирици и 15 парици. И епископът на Скопие да има в самото Скопие и във Винец, Прямор, Луково и Принип 40 клирици и 40 парици. И епископът на Приздриана да има в самата Приздриана и в Хостно, Лясковец, Врат 15 клирици и 15 парици.“ „Самият архиепископ да има в градовете на своята епархия т.е. в Охрид, Преспа, Мокро и Кичево 40 клирици и 30 парици. Епископът пък на Костур да има в градовете на своята епархия, т.е. в самия Костур, в Корешча, Колоня, Девол, Воюса и Мор 40 клирици и 30 парици. Ако и по-рано той да е имал повече може би, но ние не искахме неговите клирици и парици да надминават по число тези на архиепископа. И епископът на Главница заповядваме да има в самата Главница и в Канина и Неаниска 40 клирици и 40 парици. И епископът на Мъглен да има в самия Мъглен, в Просек, Морихово, Сетина, Острово и Заодрия 15 клирици и 15 парици. И епископът на Битоля да има в Пелагония, Прилеп, Дебреще и Велес 15 клирици и 15 парици. И епископът на Струмица да има в самата Струмица, в Радовище и Конче 12 клирици и 12 парици..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Годината е 1933 – един голям френски писател и общественик, голям приятел на сръбския народ Анри Пози,

  08 Дек 2021 12:31ч.

  пише ужасяващия разказ за съдбата на българите под сръбска власт в Македония – „Войната се връща“. В София Анри Пози се среща с доктор Константин Станишев, председател на Националния комитет на Съюза на македонските благотворителни братства, който информира французина за следните събития: „В Сушица, един хълм между Скопие и Велес, Райна Недева, Мияна Танева, Виктория Андреева, Васа Митрева отказват да издадат къде са избягали мъжете им и са бити от сръбските стражари, а части от телата им са залети с газ и запалени. Миладина Тачева, 16-годишно момиче от село Добрево, е осъдена затова, че е пяла българска песен. Съблечена е гола и бита с камшик, след което е изнасилена от седем сръбски стражари. В Качаник Ефтим Атанасов, обвинен, че е укривал дейци на ВМРО, е бит и разпънат на кръст. В Ястремник Константин Дамянов, Иван Ангелов, Георги Стойчев, Илинка Иванчева, Мита Димитриева, Мирса Велинова са бити до смърт пред всички свои съселяни, след като са обвинени в помагачество на ВМРО. Това се случва в присъствието на злодея Жика Лазич, тогава началник на Обществената безопасност във Вардарска Бановина, след това заради „заслугите“ си той става министър на вътрешните работи на кралството.“ Станишев пита: „Как би нарекла Вашата, френската общественост, подобни деяния, ако бяха извършени по време на немската окупация на Елзас и Лотарингия?“ Пози обикаля и получава преки впечатления от управлението на Вардарска бановина, както е наречена тази част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Напълно наясно с българския характер на населението в областта, сърбите изпращат най-жестоките свои администратори и полицаи. В областта е концентрирана значителна военна сила, изпратени са сръбски духовници. Военните гробища на българските войници са заличени и поругани, затворени са българските училища, надписите на български в църквите са заличени, прогонено е българското духовенство, унищожено е голямо по обем материално и културно богатство. Българският език е забранен под страх от най-строго наказание. На българите не е разрешено да носят имената си – наложено им е да сложат сръбски окончания на фамилиите си. Анри Пози описва и следната случка в Битоля. В центъра на града, той се разхожда, когато чува викове и писъци от близко училище. То се намира на сто метра от полицейски участък в града. Шест момчета са завързани на чиновете, а учителите им сърби ги ритат и бият с линията. Момчетата плачат от болка, а учителите крещят: – Мръсен българин! Македонска свиня! Аз ще те науча сръбски! При друг случай малко момиченце е обвинено, че говори с другарчето си на български и е бито, докато кръстът и краката му се покрият с рани. Родителите му са предупредени, че ако детето им отсъства от училище наказанието ще се повтори. Ето думите на бащата на това момиче към Пози: „Господине, Вие видяхте как се отнасят с нашите деца. Това, което правят с децата, го правят с всички. Една македонка, която влиза в полицейското бюро или жандармерина, я посрещат като проститутка; един търговец – македонец, който дава на кредит на сръбски чиновник, не получава никога парите си и ако рекламира вземането си, той е предварително разорен; нашите селяни се огъват под тежестта на данъците и ако закъснеят с един ден в плащането им, те биват изхвърлени на улицата.“ Няколко години след една такава случка, Анри Пози минава през едно такова село и вижда как българката, насила омъжена за сърбин, гледа сина си от този брак как играе на улицата. Тя е много нежна с момчето, въпреки обстоятелствата. Спътникът на французина го осведомява какво се е случило с тази жена. Той, с помощта на спътника си, и разказва за учудването си от тази нежност. Загледана право напред, сякаш без да го чува и вижда, загадъчно усмихната, гордата българка отговаря така: – Кажете му, че аз искам моят син да ме обича толкова, че самата аз, жива или мъртва, в деня на нашето освобождение, да насоча там, където трябва, куршума на неговата пушка. Всеки опит на българите да отстояват честта на личността си, на семействата си, почти винаги завършва с мъчения или смърт. В Скопие вуйчо спасил 17-годишната си племенница от ръцете на сръбски полицейски началник, изчезва безследно – хвърлен е във Вардар, след като е застрелян в корема. Приятелката на момичето, която помага на вуйчото, е измъчвана дни наред от сърбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Из доклада на Карнегиевата комисия за зверствата по време на Балканските войни

  08 Дек 2021 12:34ч.

  „….(глава IV). Ето как са се развивали нещата в село Виница (което се цитира в сръбските документи като опожарено и ограбено от българите „по време на тяхното отстъпление"). Влезлите вече в селото сръбски войници започнали да питат селяните „един по един, дали са сърби или българи". Всеки, който отговарял „българин", бил бит. След това командирът на войсковата част подбрал 70 селяни и наредил да бъдат застреляни. Тази заповед била изпълнена и в някои други села, но както ще видим, в село Виница тя била отменена и селяните били закарани в Кочани. Българската армия се върнала три дни след завземането от сърбите на тази област (27 юли), след което отново се оттеглила. Щом опитало сръбския „ред и сигурност", населението „обезумяло от страх пред ужаса от нови мъчения" и напуснало селото, но старите хора останали. Те видели разграбването на всички магазини и къщи. В приложението се дават имената на хората, убити или измъчвани, за да им бъдат взети парите, както и на изнасилените жени от Виница. В село Блатец историята се повтаря. Турците изобличили „подозрителни" българи. Според друг един свидетел те ги сочели като „богаташи". Дванадесетина от тези българи били хвърлени в затвора. Турците извадили очите на едно момче, за да го накарат да каже къде има пари. Друго било хвърлено в огъня по същата причина; цели квартали били ограбени и опожарени. След това извели „заподозрените" вън от селото. Офицерът викнал: „Който иска, нека бяга!" Войниците започнали да стрелят по бягащите и ги избили до един. В село Безиково има дванадесетина души убити, едно дете на година и половина е изгорено живо, три жени са изнасилени, две от който са умиращи; 60 къщи са опожарени, също така и реколтата, а добитъкът е откаран заедно с похитителите. В село Градец, където сръбската кавалерия обещава „ред и сигурност", останали само няколко старци да посрещнат войниците. Повярвали на обещанията на сръбските войници, 50-60 селяни се върнали. Тогава по изрична заповед на сърбите турците нахълтали в къщите, хванали между 60 и 70 мъже, извели ги вън от селото и ги намушкали с ножове сред отчаяните писъци на жените, следващи своите съпрузи. Турците взели своя дял: подбрали си три млади момичета и с песни и викове си ги завели в своето село. На следващия ден село Градец пламнало. След още един ден започнало преследването на бегълците. Около 300 семейства заминали. Само 9 семейства стигнали Кюстендил. Другите били избити или разпръснати. „Сръбските куршуми валяха като градушка"; мъже, жени и деца падали покосени от тях. В село Лубница сръбските войници поискали пари от съпругата на Тодор Камчев. Тъй като тя нямала, намушкали четиригодишното и дете, както го държала на ръце. Грабежът е житейски принцип в град Радовиш. Под претекст, че се събират подаръци за Червения кръст, селяните били принудени да дадат по 15, 30 и 45 наполеона, за да се отърват от очакващите ги мъчения. Водачът, който тук посочвал „богаташите", се наричал капитан Яаа, по произход албанец, бивш служител в сръбското представителство във Велес, а сега главатар на банда, покровителствана от военните сръбски власти. И нашият свидетел заключава: „В Радовиш сръбските офицери събраха много пари." В околните села също „били изтръгнати много пари от населението". Сърбите съблекли и претърсили една жена за пари, а след това при село Шипковица я изнасилили. В Ново село жените избягали в гората, но останалите в селото мъже били. ограбени. ..„

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонски сърбомане, виж какво ги чака тия дето ви обърнаха от българи на македонци.

  08 Дек 2021 12:41ч.

  Какво казват албанците за вас, сърбоманите: "Господ ви направи бугари, а Тито - македонци"........Ако това сръбско-македонски безумие не бъде овладяно, има опасност да се сбъдне предсказанието - накрая сърбите да останат толкова, колкото могат да се поберат под една круша./ Креманското пророчество на сръбския пророк Митар Тарабич/: „Доћи ће дан када ће Срба остати таман толико, колико да се скупе под једну шљиву“. „Ще дойде ден, когато от сърбите ще останат точно толкова, колкото да се съберат под една слива“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбомане - дай факти

  08 Дек 2021 12:50ч.

  ... или бегай !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как българският "фашистки" окупатор офицер Андон Калчев помага на македонските българи през 1941-44 г.

  08 Дек 2021 12:56ч.

  Калчев е разглеждан положително от съвременниците му - местни македонски българи. Стефан Шклифов от Черешница си спомня: „Тогава България изпрати офицер, поручик от запасо на име Андон Калчев за свръзка со германското командване да ни брани нас българите от издевателствата на гърцките полицаи и италианските им приятели... Со неговото идване им се посече силата на гърците и на гъркоманите. Из цело Костурско Калчев го пречекаха като господ спасител со свирки, со венци, со тъпани, со български байраци. Во полските села ягнища колеха и кой напревари да го гости. Се чудеха на униформата му, му целуваха сабята. Беше хубавец и левент со красивата българска офицерска униформа и сабя на страни. Добро направи, ама добро не пати. Со неговото идване во Костур германците и италианците спреха да убиват безразборно наши и гърци.“ / Шклифов, Благой. На кол вода пиехме, Изток-Запад, София, 2011, стр. 245/ Андон Калчев има и заслуги в освобождението на българи, заловени от германците като комунистически партизани. Партизанинът от ЕЛАС Коле Пандов си спомня: „Калчев издейства Колето, Гилето и брачед ми Слави да бъдат ослободени от затворо като невинни българи. Ето за тая работа беше дойден Калчев – да ни брани нас, българите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Дек 2021 12:57ч.

  "България не признава македонско малцинство, а нейни войски изпратиха македонски евреи в Треблинка" НЕВЕРОЯТНО е до къде е възможно да стигне арогантността на някои. Немците създадоха лагерите за изтребление на евреите, принуждаваха съюзниците си да изпращат евреите в тези лагери, а сега немци обвиняват България. Нещо подобно е и с малоумните поляци. Обвиняват руснаците, че не са ги спасили по-рано, а не обвиняват немците, които са ги избивали. Европа се ПОБЪРКА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Дек 2021 13:10ч.

  До тъпият Македонец, който ръси само идиотщини: Погледни какво става в Северна Македония. Има ТРИ партии на албанците: Демократска унија за интеграција, Алијанса за Албанците и Демократска партија на Албанците. Има и една партия на циганите. НЯМА НИТО една партия на славяните. Политиците на България направиха ОГРОМНА грешка, когато подариха танкове на македонците и ги подкрепиха след откъсването им от Югославия. Трябваше да ги оставят за да може албанците да се разправят с тях веднъж завинаги. По онова време Запада бе на страната на албанците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доказателства за българският характер на днешна РСМ.

  08 Дек 2021 13:17ч.

  Неоспорими са два основополагащи документа – Султанският ферман от 1870 г., който определя границите на Екзархийската българска църква и решенията на Цариградската посланическа конференция за създаването на две автономни български области. И според Султанския ферман от 1870 г., и според решенията на Великите сили в Цариград през зимата на 1876-1877 г., областите, където поне две трети от християнското население се самоопределя като българско са: Добруджа, Мизия, Нишкия и Софийския санджак, Северна и Централна Тракия, Странджа, Родопите и Вардарска Македония. През 2017 г . в Санкт Петербургския държавен университет се провежда Международния конгрес на историците слависти. В него освен руски историци слависти, присъстват и техни колеги от Украйна, Белорусия, Полша, Словакия, Черна гора и най-вече от Сърбия. По един историк изпращат Република България и Република Македония/тогава все още БЮРМ – б.а./. ...........питерски славист Владимир Василик заявява, че кирилицата е достояние на всички славянски народи, но не може да се поставя под съмнение фактът, че е създадена в Първото българско царство по времето на княз Борис-Михаил. Един от най-авторитетните руски българисти - професорът по международни отношения от областния град Иваново Дмитрий Полывянный казва буквално следното за скандала: "В случая няма нито политическо, нито дипломатическо различие между Москва и София. Просто референтът на президента Владимир Путин е постъпил безотговорно и некомпетентно, вписвайки в неговото официално обръщение твърдението, че "нашата азбука е дошла от македонските земи". Доколкото знам, той вече е уволнен. Да смятаме случая за приключен". На конгреса славистката Наталия Сивенкова - заявява: "Никой не може и няма право да оспори, че славянската писменост е създадена в България! Именно българите са тези, които са дарили всички други славяни с букви, което значи и с писмена история и култура. Точно славянската писменост ги интегрира изцяло в европейската цивилизация. Българското Възраждане обхваща всички български земи. Тогава понятието "Македония" е съществувало единствено в географски план или се е свързвало с древната елинска държава, съществувала по тези земи. Обаче до освобождението на част от българите от турско робство през 1878 г. те са единен народ, живеещ на територията от Охридското езеро до Черно море и от Дунав до Егейско море. Понятието "Македония" придобива политически и национален смисъл едва след създаването на Коминтерна и социалистическа Югославия". "Да се говори за македонски език, отделен от българския, е глупост. Няма такова нещо! Ние филолозите българисти от Санкт-Петербург го разбираме най-добре. За съжаление, нашите колеги от Московския държавен университет са на обратното мнение. И тъй като те са по-влиятелни, без да имат основание, си позволяват да говорят от името на руските българисти."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тутунар Пeрeв

  08 Дек 2021 13:56ч.

  "Бoрбaтa cрeщу мaкeдoнизмa" чрeз БКП-м@нгo-Тaтoвитe "възрoдитeлни" прoпaгaнднo-идeoлoгичecки "тeхнoлoгии" e нeпрoдуктивнa и oбрeчeнa нa пълeн прoвaл! Нo чрeз имитaциятa нa тeзи "тeхнoлoгии" прeд бългaрcкoтo oбщecтвo eжeгoднo чacтнo ce уcвoявaт cтoтици милиoни oт бюджeтa! Нa уcвoявaщтe функциoнeри хич нe им ce иcкa тeзи милиoни дa ceкнaт и тe дa трябвa caми, oт джoбa cи, дa плaщaт къркaчкaтa и лaпaчкa зa "бoрчecкитe" кьoр-coфри-гуляи! A нaздрaвe!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонец

  08 Дек 2021 14:06ч.

  Говорим за фашизма ,говорим за Македония ..И ето че прочетох :Русия с огромна обич и признателност честити празника на Македония в чест на славянския епископ Климент Охридски без който Славянския свят и православната вяра снямаше да бъдат това което са ....Благодаря Русия за честността и признанието към Македония към Македонците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не може да ви спре да се държите хулигански,

  08 Дек 2021 14:20ч.

  никой не може да ви спре да горите знамена на съседите си, да псувате България и българите под път и над път., никой не може да ви спре да рушите бългаски паметници, те вече не останаха - само руини. Никой не може да ви спре да си обичате Русия, Сталин и Тито за това, че измислиха имато на нацията ви, и за целта проведоха избиване на хиляди българи в Македония. В края на краищата да се държите като диваци никой не може да ви спре. А "Алгемайне цайтунг" малко да си припомнят собствената история и собствените концлагери, където горяха евреи и после да разправят какво били направили бългаските войски. Мисля, че трябва да ви набутат в ЕС даже да се дърпате. Малко да се порадват европейците на македонски фашизъм. Да видят какво значи това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон дер групенфюрер

  08 Дек 2021 14:22ч.

  Ало-о-о, БКП+ДС-патриотарстващите "възродителни" функционери, тая статия е само едно потупване по дупенцето с леко пощипване! Ако знаете какво ви очаква по нататъка ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Дек 2021 14:34ч.

  поне оште 25 години РСМ да не бъде допускана в Европа, а ако макетата не поумнејат-никога да не бъдат допускани в Европа. По тјахната логика там всички в Европа са фашисти, които или са си изпратили евреите в газовите камери, или са създали газовите камери, така, че ние, българите, трјабва да ги спасим от фашистите този път, нека да си стојат по чукарите в РСМ и да поумнјават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  08 Дек 2021 14:50ч.

  Само най-големите тикви не са разбрали, че в Европа, България няма приятели. Напротив, Берлинския конгрес е свикан от европейските страни. Съединението е пряко предизвикателство срещу изричната им воля. Ньойския договор е виждането на Европа за България. Къде са тръгнали българите с гайдите? В безмерната тъпота на култивираната, коньоктурна и платена русофобия, България загуби единствения си приятел. Впрочем в Прекрасния Нов Свят на западния либерализъм, такива атавизми като народност и нация няма, та както се казва и тая болка ще отшуми с появата на новия служебен, цифровизиран, транссексуален, безроден и безобразен индивид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  08 Дек 2021 15:02ч.

  Никога, никога няма да има промяна,ако България не намери сили, кураж, смелост винаги да отговаря на такива пасквили и атаки, дори когато те идват от членки на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами бягай си,бе маййрче, при Путин.

  08 Дек 2021 15:04ч.

  Има българи, които имат по-друго виждане за "приятели и врагове". А ти не е зле малко да прочетеш история и после да разсъждаваш по въпросите за приятелството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само твърдост на тия идиотизми на недоразбрали журналисти,

  08 Дек 2021 15:07ч.

  или на платени такива, амо твърдост и опазване на нашата гледна точка. Това е пътят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Дек 2021 15:07ч.

  като изтрезнееш го прочети и запомни-всички държави вкл. БГ нјамат пријатели, имат интереси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Дек 2021 15:32ч.

  След компетентната намеса на нашите германски съюзници, в исторически аспект нещата започват да се проясняват! Българите са виновни за всичко, в частност: 1. Че са прогонили арабите от източната част на континента, а не поискали да го направят и в западната част, въпреки че са хванали цаката.. 2. Че са пуснали османските турци в Европа, 3. Че от техни лаборатории е изпусната бубонната чума, 4. За 30-годишната война, 5. За 100-годишната война, 6. За прогонването на евреите от Испания и Франция, 7. Че Хенри 8 заради щръкналото дупе на Анна Болейн е низвергнал и изпратил в манастир истинската кралица на Англия - Екатерина Арагонска, 8. Че поляците отърваха Австро-Унгария от войските на султана, а те за отплата откъснаха Македония от снагата на Майка България и не ни разрешиха през 1885 г. да решим трайно сръбския проблем. 9. За превземането на Москва от Наполеон и последващото му изхвърляне от Русия, като след това за почни век, Руската империя се превърна в нещо като полицая на Европа (Европа по Виенския Конгрес) 10. За колониалната система и избиването на милиони жълто-, черно- и червенокожи човешки същества, 11. Че през 1870 прусаците са разходиха до Париж за радост на френските шантонерки, 12. За Берлинския договор, където нашите сегашни европейски братя изключително проницателно разгадаха лукавите български планове да съберат в една държава целия български етнос от традиционното българско землище, умишлено ни осакатиха, отключиха трагедии, които имат своите директни последици и до ден днешен. 13. За Балканските войни и за първия в световен мащаб концентрационен лагер на остров Трикери, където гърците умишлено умъртвяват около 6 000 българи, не само военопленници, 14. За Първата Световна Война, при което е ставало дума само и единствено чии мъже са по-ербап: англичани и французи или германци и австрийци, в никакъв случай не е ставало дума за интереси и влияние и битка за ресурси. Допълнително мръсните българи са измислили бойните отровни вещества и са ги подхвърлили по западните фронтове. 15. За отвратителната система на Ньой, 16. За зараждането на италианския фашизъм, за умишленото задушаване на крехката германска демокрация чрез глупашкия западен реваншизъм, за раждането и надигането на германски национал-социализъм, 17. За продажбата на Чехия, за Аншлуса, за побутването на Хитлер към СССР зрез позора от Мюнхен (и не само) - зер, там ресурси бол, няма да му преотстъпим нещо от нашите ресурси, които се заключават всъщност в целия свят, я! 18. За Втората световна Война. 19. За зверствата на българите в Аушвиц, Треблинка. 20. За хвърлянето на първата атомна бомба срещу мирно, гражданско население. Вашата .... лицемерна, двуличници долни!!! А вардарските тъпанари, да си вземат идентитетот и да си пренесат някъде държавата, най-добре в Скалистите планини, щото и там чукарите са сродни, а по всичко личи, че Ескобар ще им помогне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Дек 2021 16:24ч.

  Вчера гост на сутрешния блок на БНТ беше проф. Ангел Димитров, който е председател на Съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси на основание договора от 2017 г. Най-важното!!! Няма нито едно историческо свидетелство, паметник, извор, което да удостоверява съществуването на някакви македонска държава , македонски цар! Допълвам с популярни думи: До 1944 г. въобще не може да се говори за македонски език, македонски народ, македонска нация. В сферата на комичното е обстоятелството, че "македонският" език е единственият език в целия свят, който си има точен рожден ден - конкретна дата! Знаете историята на Венко Марковски и прословутата му пишеща машина, на която през септември 1944 е измислен македонския. По-косно Марковски, който е осъзнал направеното, пише: От един народ създадохме ний два народа. От език един направихме езика два. В името на истината бранехме заблуди. Стар ярем разбивахме. Ковехме нов хомот. На България без жал делехме небосвода. Хвърляхме позор на майка с майчински слова..." Познаваме българската национална трагедия и катастрофите, знаете за Ньой. Хубав повод да си пропомним, че на база "договора" от Ньой, накъде през късната есен - ноември 1920 г. сръбските войски влизат в Западните покрайнини и във Вардарска Македония. . Започват репресии, насилие и издевателства. Условно и в един по-широк смисъл, започва един процес - исторически процес на отделяне на една част от българския етнос и опит да се пренапише неговия национален и културен код. Гените и националната принадлежност не могат току-така да се пренапишат, но мислите и емоциите може, общността, културният живот, икономическият живот - това може да се промени. В части от населението, особено там, където това е съчетано с лични и користни интереси, този процес за изминалите 100 години е донесъл някакъв резултат. Наследници на бившите българи от територията на РСМ да си кажат откровено КАКВИ СЕ ЧУВСТВАТ ДНЕС. И ако се чувстват небългари да бъдат честни към самите себе си и да помислят, защо се отказаха от майка си? Защото има нещо много интересно! На тази територия живеят и голямо количество и % етнически албанци. Задайте си въпроса на вас, задайте въпроса и на тях: Те какви се чувстват?! Няма да предпоставям отговора, макар че за мен той е категорично ясен. И се попитайте сами себе си: "Майка Албания" по-добра, по-културна, по-велика, по-обгрижваща ли е била в сравнение с Майка България и защо резултатът при двата етноса е доста различен. Много добре помислете за истинските причини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е,

  08 Дек 2021 17:02ч.

  че отстрани изглеждаме отвратително. Може би не повече от самите македонци, от сърби и други такива, но не и по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  08 Дек 2021 17:05ч.

  Пишете по-кратко. Със сигурност никой не чете еднометрови произведения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Дек 2021 17:18ч.

  От напътствия и забележки нямам потребност. От редактори също! На Вас персонално давам разрешение да ме прескачате без никакво колебание. Форматът на форума преполага по-скоро излагане на становища, а не дебати и лични разговори. А, всъщност имам по-добро предложение - След тази дивотия, която сте споделил под другата статия - 15.55, настоятелно предлагам едновременно да се включим в игнора си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Съждител

  08 Дек 2021 18:11ч.

  Александър Македонски, очевидно е бил македонец. Много известен цар :) Сега си представете цяла бивша Югославия+Гърция+България+Албания в една единствена държава. Всички тези държави имат приблизително територията на Франция. Невъзможно, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има решение

  08 Дек 2021 21:08ч.

  Макетата да не влизат в ЕС,да се обединят с нас,и да си признаят,че са бг,и говорят на бг диалект, и готово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борци - пунтомарци

  08 Дек 2021 22:02ч.

  Към темата за фашизма македонистите се хващат като удавник за последната сламка. Съпротивата срещу фашизма е по идеологически мотиви,но Тито внася етнически елемент и нарочва хървати и босненци за фашисти,нищо,че половината му партизани са хървати и бошняци и ,че по същество партизаните на Тито намират подкрепа и свободни територии точно в планините на Босна. За тая черна неблагодарност титовистите си платиха и сега бошняци и хървати ги ненавиждат. Съпротива срещу фашизма по същество в Македония е нямало - имало е 5-6 чети от по 10-15 човека привнесени от Босна и Сърбия,които за по-сигурно избягали в италианската окупационна зона. В началото на 1943г. в Македония е пратен от Тито черногорецът Светозар Вукманович-Темпо да им организира партизанско движение. В доклада до Централния комитет на ЮКП от 8 август 1943 година Темпо признава, че в Беломорска Македония „македонците“ масово се сражават против гръцките партизани, а населението на Вардарска Македония е посрещнало Българската армия и дори Вермахта с цветя. По това време в България има много по-голямо партизанско движение,докато в Македония чак до 1945г. повечето партизани са босненци,сърби и черногорци - тост Пунта Мара македонски партизани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «българските окупационни войски са изпратили македонските евреи в концлагера в Треблинка»

  10 Дек 2021 12:29ч.

  Трябва да отчетем, че българските окупационни войски НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ ДОБРЕ РАБОТАТА, защото македонските евреи и до ден днешен предявяват претенции към целия Балкански полуостров, считайки го за ЕДНА ОТ СВОИТЕ ОБЕТОВАНИ ЗЕМИ по света, които по някакво неведомо право били принадлежали на еврейската раса. // Загоричане, Костурско е в онази част от областта „Македония“, която се намира в Гърция. В Загоричане — населено място, образувало се от струпване на еврейски преселници от Иберийския полуостров в края на Средновековието — се е родил известният евреин-марксит Димитър Благоев, водач на Коминтерновското Троцкистко движение в този регион на света. Няма по-голям враг на България от него в Новата история — той, който пригласяше с пълен глас на психопата Фердинанд Кобургготски за неотложно участие на България в катасрофалната за нея Първа Световна война. Кобургът жадуваше да се воюва на страната на Германия, защото беше психопат с мания за величие. Неговият партньор в про-военния оперен дует — Дядо Благоев — пък дърпаше чергата към революционирането на българското население, което страдайки по време на непосилната за него война, ще се настърви и ще разпали у себе си „революционен хъс“, от който можеха да се възползуват успешно единствено евреите — марксисти и троцкисти — в осъществяването на пъклените им планове за една световна еврейска империя, изградена върху следвоенните руините на „стария свят“, който преди това никак не беше еврейски. // Следователно Еврейска Македония (а тя е именно такава) не бива да съществува ДОРИ САМО ЗАРАДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА МАКЕДОНСКИЯ ЕВРЕИН Димитър Благоев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи