Европейските елити са слепи за икономическия упадък на ЕС

Европейските елити са слепи за икономическия упадък на ЕС

Автор: Мирослав Сингър, lidovky.cz. Сингър е икономист, бивш гуверньор на Чешка народна банка, председател на надзорния съвет на застрахователно дружество „Дженерали”

Предстоящите избори за Европейски парламент съживиха дебата за бъдещето на Европейския съюз. Един популярен афоризъм в Twitter гласи: "САЩ иновира, Китай имитира, ЕС регулира“. Това е донякъде опростенческо – в крайна сметка Китай далеч не просто копира – но пък все още има доста истина по отношение ролята на ЕС. И точно защото много политици днес интензивно ни убеждават, че ЕС е лидер на световния прогрес благодарение на регулации тук и там, трябва да се посочи, че според основните данни за това как се е развила икономиката на ЕС в дългосрочен план, през последния четвърт век, например в сравнение със САЩ, те грешат.

По-внимателното разглеждане на данните за световната икономика води до опити за релативизиране на това заключение, но основното послание остава; ЕС, съответно нейните елити, могат да говорят как Европа, която те идентифицират с ЕС, "води" света, но истината е, че тя губи своята привлекателност в дългосрочен план.

Много неприятни факти

Нека да опресним фактологията. Преди четвърт век, през 1997 г., измерена по БВП при тогавашните обменни курсове и свободна търговия, икономиката на ЕС представляваше приблизително 25 процента от световната икономика. Тогава Съединените щати са „по-голяма четвърт“, приблизително 27 процента. През следващия четвърт век Китай се превърна в икономическа сила, много бивши икономики от социалистическия лагер се интегрираха в световната икономика и станаха част от пазара на ЕС. От друга страна, третият по важност член, Великобритания, напусна Съюза, а днес Индия също излиза на световните пазари.

Но дори сега, при същите показатели, икономиката на Съединените щати съставлява една четвърт, 25 процента от световната икономика, но икономиката на ЕС е само малко повече от една шеста, 17 процента. Следователно значението на икономиката на ЕС за света се е сринало с приблизително една трета. С други думи, при настоящите обменни курсове, размерът на световната икономика се е утроил за 25 години, икономиката на Съединените щати се е увеличила почти три пъти и като цяло поддържа темпото, но икономиката на ЕС само е удвоила размера си.

Това са много неприятни факти за привържениците на този модел на функциониране на ЕС - но нека не се лъжем - тези, които днес вземат решенията за ЕС, се чувстват повече от комфортно в него. Те използват две линии, за да оспорят неприятните факти. Първата линия гласи, че населението в САЩ нараства по-бързо, отколкото в ЕС и дори че в САЩ се работи повече, т.е. повече работни часове на човек, отколкото в ЕС. Но, допълват, като се вземат ефектите от различните цени, тенденциите и сравненията на икономиките, общата картина изглежда значително по-добра за ЕС.

Ще пропусна ненужната полемика около аргумента, че в САЩ се работи повече. Това вероятно би имало значение само ако още живеехме в робство, навсякъде другаде броят на отработените часове се определя преди всичко от избора кой предлага и кой иска работа, и наистина няма нищо страшно, ако някой някъде работи повече. Прирастът на населението обаче играе роля, както и размерът на БВП на отделния човек. Не, за съжаление на ЕС тенденциите на растежа в него са значително по-ниски от тези в САЩ. БВП на глава от населението в ЕС е нараснал два пъти, за сравнение, в САЩ на глава от населението БВП се увеличава с 2,5 пъти. Освен това населението на ЕС е практически замръзнало (дори не е нараснало с пет процента, от 428 на 448 милиона жители), докато населението на САЩ е нараснало от 272 на 334 милиона жители, т.е. с повече от една пета. Значителна разлика и по двата показателя.

За защитниците на свръхрегулирания пазарен модел, прилаган в ЕС, по-интересен е аргументът, в който не гледаме размера на икономиката, а разликите в цените. След такава корекция продължавам да работя с индикатори, коригирани към днешните цени, делът на ЕС в световната икономика преди четвърт век беше приблизително същият (САЩ 20% и ЕС 19%), а днес е приблизително една четвърт по-нисък и в двата случая, 15%, като те почти се изравняват. Така че коригираният показател за растеж дори напротив, особено на глава от населението, облагодетелства ЕС пред САЩ.

Обаче нашата потребителска кошница е различна

Проблемът обаче е в съпоставимостта на продуктите и тяхната стойност за клиента за наистина дълъг период. Особено във време, когато естеството на сравняваните икономики се променя драматично. Един и същ продукт от гледна точка на статистиката може да има различна достъпност, различна наличност, различна стойност за клиента. За да не теоретизираме, кофола, най-популярната напитка тук и в Словакия, днес е нещо съвсем различно от преди 40 години, не химически, а по отношение на възприеманата стойност.

По онова време кофолата се възприемаше презрително като „комунистически заместител на кока-кола“, днес това е нещо, което моите деца постоянно пият, а си поръчват кока кола, само когато кофола не е налична. Същото се случи и с автомобилите Шкода. Спомняме си времената, когато известни анализатори и икономисти вярваха, че икономиката на Съветския съюз е значителен конкурент и стандартът на живот на социалистическия гражданин, като се вземе предвид например здравното обслужване, което той получава там "безплатно", е много приличен.

Свидетели сме как за повече от двадесет години обменните курсове на централноевропейските валути се засилват в реално изражение. Това не се дължи на колебание на пазара, това беше развитие, което, въпреки измерването на инфлацията, позволи на държавите да продават същите продукти и услуги на световните пазари на все по-добри цени. И дори не отчитам факта, че все още излизат нови продукти и услуги. Потребителската ни кошница очевидно е различна от тази преди 25 години и способността на статистическите нститути да се справят с това е много по-ограничена, отколкото бихме искали. Сравняването на така наречените изчистени реални показатели е необходимо за период от няколко години, когато колебанията на обменния курс могат да минат за конкурентноспособност и привлекателност на продукцията, но са практически безполезни за дълги периоди. Дълги години централноевропейските страни печелеха не от реално развитие на иономиката, а от играта с валутните курсове, от финансова спекула.

Тук вече си говорим за влияние върху събитията в света. Никой не се интересува, че европейският пазар, след като се коригират разликите в цените, е на теория със същия размер колкото американския. Двадесет и пет процента дял от световната икономика са наполовина повече от седемнадесет процента. Както се казва по чешките села, "голямото куче печели". И ние говорим за това дали ЕС може да повлияе на събитията другаде със своята тежест. Да, все още може, но с около една трета по-малко от преди четвърт век. Вероятно това се дължи на факта, че ЕС се е фокусирал повече върху регулирането, отколкото върху иновациите. САЩ продължават да са по-привлекателни икономически, затова населението им расте по-бързо, капиталовите инвестиции текат към тях, а това прави доларът по-ценен. Това не е недостатък, това е знак за успех.

„Тежкият” публичен сектор на ЕС

И последното сравнение, което се опитва да обхване на най-общо ниво каква е тежестта на държавата и тежестта на разходите на публичния сектор в ЕС и САЩ, спрямо общите разходи на публичния сектор в цялата световна икономика. За последните 25 години, период, в който, за разлика от ЕС, САЩ запазиха значимостта си в световната икономика въпреки нарастващата конкуренция от предимно азиатски страни, делът на САЩ, заделян за публичния сектор спрямо световната икономика е 24%, т.е. по-малко от техния дял от 27% в световната икономика. В сравнение със средното за света, САЩ имаха доста „по-лек“ публичен сектор спрямо размера на икономиката си.

За същия период ЕС, блок, представляващ по-малко от 25% от световната икономика през 1997 г., изразходва над 30% от разходите си за издръжка на публичния сектор. Още през 1997-ма се отчита разминаването между икономическия дял в световната икономика и издръжката на публичния сектор с цели шест процентни пункта, отколкото би трябвало. Дори днес тежестта на публичния сектор на ЕС е значително по-голяма от тежестта им в световната икономика и несъответствието, което можем да наречем „наднормено тегло“, нарасна.

Така че днес делът на разходите за публичния сектор на ЕС е почти една трета по-висок от дела на ЕС в световната икономика. Обратно, публичният сектор в САЩ днес все още е доста „по-лек“. Това е тяхното предимство.

Днес ЕС не се нуждае от увеличаване на държавата, публичния сектор, тежестта на регулациите и правилата. Точно обратното, има нужда от съкращаване. При това – драматично. Много ми се иска да осъзнаваме това преди предстоящите избори за ЕП.

 

Източник: lidovky.cz

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  13 Апр 2024 9:23ч.

  Никак не са слепи даже, това е главната им цел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно

  13 Апр 2024 12:02ч.

  Много е лесно да ги определим като незнаещи, глупави и невиждащи. Те си действат по стратегията! ........ Ама хайде да не навлизам в "конспирации"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Апр 2024 13:19ч.

  Това е така . Целта е пълна ликвидация на средната класа и електронни намордници за раята .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се сблъскат с коварството на Историята

  14 Апр 2024 17:40ч.

  По Андрей Фурсов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  13 Апр 2024 9:32ч.

  Осъзнат и преднамерен фалит на Европа, започнал след 70-те на миналия век. До 2030 г. ни очакват тектонични промени. Планове които вече не крият. Води се биотехноисторическа война срещу човечеството, според редица анализатори. Цел: тотален контрол чрез дигитализация, отпуснати от ЕС над 250 милиарда евро. Създаване на нов биологичен вид. Редуциране на човечеството. Вижте СЗО споразумение и два нови здравни регламента ЕС4, които се препокриват. Премахване на право на вето за малките държави. Посегнаха на децата ни, синтетична храна, медикаменти, земя, въздух-квоти, вода. Посягат на личните ни финанси чрез цифрово евро и CBDC, което си е национализация на спестявания. Затова променят ударно национални законодателства, отнемат малкото регулации в защита на българите в 6 министерства. В НС за 5 минути, променят 5 закона на второ четене, да 15 минути минават през Комисии. Което рефлектира и върху Конституцията. Предстои някакъв вид "мобилизация", според непотвърдени източници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десния бек

  13 Апр 2024 9:37ч.

  Лидерите на ЕС са тип Киро, Кокорчо и Христо Иванов. Глупави, посредствени. Хора нихилисти, паразити, неинтересуващи от последствията от действията си. Когато гостоприемникът им умре, ще се преместят на "островите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  13 Апр 2024 9:37ч.

  За да отнемат всичко на хората - първо трябва да фалират държавите им, неслучайно Асенча Василев беше изпратен да задлъжни максимално държавата, защото дългът ни беше далеч след другите. Всичко трябваше да стане толкова бързо, че никой да не се усети... той не успя толкова бързо, ама явно и няма кой да се усети в България! Ще стане интересно в бъдеще 😉много скоро ще се разбере накъде ще тръгнат нещата, дали плановете на МВФ, СЗО, СИФ и ООН ще се получат или ще им вкараме пръст до лакътя 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  13 Апр 2024 13:16ч.

  Тука сте дърти комунета 80 плюс, за какви дългове и фалите говорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  14 Апр 2024 16:03ч.

  Корейката се прави хем на млада, хем на опитна, а на края и на не разбрала. Като истински джендърмен отрича очевидното и фактите. Поне в това е последователна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  13 Апр 2024 10:31ч.

  Този Мирослав Сингър прилича на 100% с бившия здравен министър Костадин Ангелов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разходите за публичния сектор на ЕС

  13 Апр 2024 10:59ч.

  ще се увеличават, но най-значително в България , защото там е далаверата. В публичния сектор не се иска работа, а ползване на държавния ресурс. Затова в момента "партиите" ще се изядат помежду си кой да управлява публичния ресурс. Днес на никой не му се бачка, а иска екстри, удоволствия, воайажи, мацки и т. н. И най-важното - на никой не му се отглеждат деца, и затова предстои унищожаване на "цивилизацията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  13 Апр 2024 11:28ч.

  изобщо не са слепи всеки си деиства според възможностите първо бяха ваксините след това траншовете за украина и на какво основание никои не знае а траншов ете къде отиват към кои офшорки ами защо лобизмът е законен на запад капитализмът не сме го измислили ние с цървулите а хора с акъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко което трябва да знаете

  13 Апр 2024 11:52ч.

  Мъжете от 25 до 55 години, през социализмът, преди 35 години, взимаха минимум 300 лева при 10 пъти по-ниски цени. Тоест заплатите им бяха минимум 3000 сегашни лева. ЗАЩО СТЯГАХМЕ КОЛАНИТЕ? За да може хората от ДС и БКП - живковата номенклатура да станат милионери и милиардери в долари. Тогава работниците получаваха 100 000 нови автомобила и 100 000 нови жилища на година, сега нула, и нула от работниците ходят на курорт - тогава 60%, толкова бе и средната класа, сега средната класа е 6%. От как сме в ЕС, инфлацията е 95%, а растежът е 85%, тоест деградираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 13:14ч.

  Това го има в Куба, бегай там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готин

  13 Апр 2024 20:54ч.

  Ти бил ли си в Куба бе, тъпак? Щото аз съм бил. Тебе бих те пратил в Сан Салвадор да береш папая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът Букеле

  14 Апр 2024 13:31ч.

  Моля, без обиди и пренебрежение към Салвадор. Последните години работим здрави и виждаме добри резултати. Пратете си колегата в нещо по-сащоцентрично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  14 Апр 2024 16:08ч.

  Аз го пращах като мажоретка в Украйна, но корейката е срамежлива и не отиде. После се сетих, че нацистите не харесват джендърмените и сега му търся място в Анадола, да е някъде по-наблизо и лесно да прескача за прайда в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво

  13 Апр 2024 13:42ч.

  знаеш ти за Куба бе галфон изтръпнал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  13 Апр 2024 13:42ч.

  Не се косете. Природата сама ще се разправи с гламавото човечество. Колко и как ще оцелеят, не е ясно. Ако тия самодовобви търбуси, говоря за западняците, си вярват на таглите лъжи, им е спукана работата. А те често стават жертва на собствената си пропаганда. Защото един опасен природен цикъл от 12 000 години е пред завършек. А това означава, че в близките около 20 години ни очакват все по-засилващи се катаклизми, потопи, земетресения, тайфуни, вулканични изригвания, обръщане на полюсите на Земята и ледников период. С идиотските "зеленикакви" технологии човечеството няма никакъв шанс. Като малка илюстрация на това, което ни чака, давам видеоклип от потопа в пустинята на Саудитска Арабия, където едри парчета град са натрупали до 1.5 метра слой. === https://www.youtube.com/watch?v=DbqnupZzANc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  13 Апр 2024 14:55ч.

  А сегашното затопляне нима не е някакъв признак за промяна на климата примерно в евентуално изместване на северния полюс по на север в резултат на срещи с метеори, изстрелвания в космоса, войни, експерименти или други подобни тектонични причини? Цяла зима в страната тази година почти сняг не е валяло както през други зими и температури над нулата. Кога е било така, откакто нашето поколение живее? Както върви, още няколко такива зими и България май ще стане конкуренция на Гърция поне по производство на маслини...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  13 Апр 2024 15:08ч.

  Би трябвало да преразкажа, щото никой няма търпение да изслуша никого. Но като няма, нека си остане невежа. Така и няма да разбере, че повишението на температурата води до увеличение на СО2, с едно закъснение около 500 години. Ето изследвания на "непопулярни" учени, изводите се основават на установени факти. === https://www.youtube.com/watch?v=AFX6UNMtUag === https://www.youtube.com/watch?v=ktrG9tR8eW4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако погледнем на нещата от гледна точка на прераждащата се душа

  13 Апр 2024 14:58ч.

  всичко придобива смисъл. Поглед, ограничен в рамката /затвора/ на индивидуалния живот изглежда като абсурден омагьосан кръг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  14 Апр 2024 0:05ч.

  Ега ти и световния ред, айде като онова артистче от южна америка, всичко на самотек, товали да чакаме, бой на негри в тъмна нощ, хората искат държавност, морал, съвест тя се е изпарила някъде в облаците, прецизност, плановост и възход! Да ама не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  14 Апр 2024 13:12ч.

  Много добре си работи публичният сектор на САЩ. Дълбоката държава изви ръцете на окупирана Европа, за да не допусне тя да си отгледа собствен Гугъл и Амазон, социални мрежи, а да ползва американските. Да няма собствен айфон, да си демонтира 5g, да не се занимава с Космоса, да свие изгодното сътрудничество с Русия и Китай. А тоя умник е поредният мисионер на същите щатски либертариански мрежи, които злодействат и на наш терен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  14 Апр 2024 15:26ч.

  Дрън,дрън.Заради такива икономисти да те е срам каква диплома имаш.Но дори и такива са като гиганти до Кокорчовци и акушерки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дижей бб

  16 Апр 2024 21:56ч.

  любимият ми сайт, фуния за истенските макроикономисти и хората, които знаят от достоверни източници за какво воистена става на въпрос! горят ни с дигитални рнк, хора! това е потвърдено от непотвърден телеграм источник за мобилизация! молете се и да идват по-бързо да ни поробват отново руснаците, само тяхното робстов ще ни спаси!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи