Велизар Енчев: Натискът от САЩ и ЕС по „македонския въпрос“ дава първите си горчиви плодове, каква е позицията на Радев?

Велизар Енчев: Натискът от САЩ и ЕС по „македонския въпрос“ дава първите си горчиви плодове, каква е позицията на Радев?
Велизар Енчев във Фейсбук: Ако срещу обещанието да се откажат от „малцинствени претенции“ към Пиринския край, които по своята същност са абсурдни, ние забравим за „червените линии“ и пуснем Скопие в ЕС, това ще е капитулация пред македонизма. Очевидно натискът от Вашингтон и Брюксел по „македонския въпрос“ дава първите си горчиви плодове. Важно е обаче да знаем дали критичното мнение на Светлан Стоев към „червените линии“ се споделя от президента Румен Радев.

 

„На правителството и на МВнР трябва да се даде по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния процес с Република Северна Македония… Настоящата рамка не е продуктивна от гледна точка на червените линии, които са заложени в нея. Ние се нуждаем от такава рамка, която да доведе до успешен край преговорния процес и която да е в интерес на двете държави… Червените линии не са парадигма, която не може да се променя“, каза министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев на брифинг в министерството...

 


Какво всъщност ни казва отиващият си служебен министър на външните работи?

 


Припомняйки кои са т.нар. червени линии на България в преговорите с Република Северна Македония, ще разберем нещо крайно обезпокоително:

 

Служебният външен министър иска да се даде на МВнР и на правителството (което и да е то) по-широка рамка за маневриране в преговорите със Скопие понеже българската рамка съдържа „червени линии“, блокиращи възможността за отстъпки пред македонската страна.

 


„Червените линии“ в политиката ни по „македонския въпрос“ са дело на три български институции – Министерския съвет, Българската академия на науките и Народното събрание.

 

Ето кои са те:

 

1) На 9 октомври 2019 г. Министерският съвет прие Рамкова позиция за преговорите със Скопие, в която от Република Северна Македония се изисква да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване претенциите за признаване на т.нар. "македонско малцинство" в България.

 


Българското правителство иска от Република Северна Македония безрезервно и срочно да приведе позициите и действията си в международните организации и форуми в съответствие с член 11 от Договора за добросъседство, като ясно декларира, че няма исторически и демографски основания да търси малцинствен статут за която и да е група граждани на територията на Република България.

 


Министерският съвет настоява мониторинговите механизми на Съвета на Европа да не се инструментализират от Република Северна Македония за оказване на натиск върху България по въпроси, свързани с правата на лица, принадлежащи към малцинствени групи.

 


В края на Рамковата позиция на МС се изискват конкретни резултати в работата на Съвместната междуправителствена комисия – най-вече за периода от общата ни история до 1944 г., в т.ч. постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание.

 

 

2) На 10 октомври 2019 г. Народното събрание единодушно гласува декларация за разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.
В пасажа за Македония се уточнява, че подкрепата за македонското еврочленство няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история.

 


Народното събрание призовава официалните представители в Северна Македония да прилагат ефективно Договора за приятелство, както и да се въздържат от действия за насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство".

 


Последното изречение в декларацията на 44-то НС изисква от настоящото и всяко следващо правителство, както и от всички институции, да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорите с Република Северна Македония.

 


3) На 3 декември 2019 г. Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) прие "Харта за македонския език", с която обяви официалния книжовен език за самостоятелен език с континуитет и генеалогия, даващи му правото да се нарича "македонски".

 


В отговор на МАНИ, на 12 декември с.г. три института в БАН (Институтът за български език, Кирило-Методиевският научен център и Институтът за исторически изследвания) излязоха с позиция, в която четем:

 


„Македонската харта е пореден опит за подмяна на лингивстичната и историческата истина. Езикът на Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Говорите от непрекъсваемото диалектно землище на българския език обхващат историко-географските области Мизия, Тракия и Македония. Данните от историята на езика категорично показват, че по тези места не е имало компактно население, различно от българското, нито различен език от българския…“

 


------ --------- --------

 

 

Дали от незнание, дали от нежелание да се конфронтират с властта, по време на брифинга нито един журналист не попита служебния външен министър кои са „червените линии“ на правителството, парламента и БАН, които трябва да променим, т.е. от кои позиции може да отстъпим в преговорите със Скопие.

 


Ако срещу обещанието от Скопие да признаят „българско малцинство“ в Република Северна Македония България си затвори очите както за присвояването на българската история и език, така и за езика на омразата и фалшификациите в медиите и учебниците по история, това ще е неравностойна сделка, изцяло в наша вреда.

 


Защото в македонската конституция ще бъде вписано „българско малцинство“, наравно с власи, турци, роми, сърби, бошняци и …египтяни.

 


Всичко това е комично, но и трагично, тъй като показва до какво е довела 70-годишната насилствена денационализация на българския етнос във Вардарска Македония, извършена от сръбските комунисти и скопските македонисти.

 


Ако срещу обещанието да се откажат от „малцинствени претенции“ към Пиринския край, които по своята същност са абсурдни, ние забравим за „червените линии“ и пуснем Скопие в ЕС, това ще е капитулация пред македонизма.

 


Очевидно натискът от Вашингтон и Брюксел по „македонския въпрос“ дава първите си горчиви плодове. И министър Стоев е поне откровен да признае това.

 

Важно е обаче да знаем дали критичното мнение на Светлан Стоев към „червените линии“ се споделя от президента Румен Радев.

 

И дали под външен натиск служебният външен министър не дава „зелена светлина“ към редовния кабинет, призовавайки го да ревизира „червените линии“ в преговорите със Скопие, поставени от Министерския съвет, 44-то Народно събрание и БАН?

 

 

 

 

 

 

Велизар Енчев, Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • анти-България (или анти-Русия, то все тая)

  24 Юли 2021 17:37ч.

  Преди няколко дена руското ПВО в Сирия свалило всички без една израелски ракети. На следващия ден свалило всичките. И след това руското МО го съобщи - два дена, две съобщения. Новите дрешки и си пийте хапчетата редовно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националните предатели

  24 Юли 2021 17:37ч.

  Националните предатели, като се започне от военните клетвопрестъпници, предали своя български народ и своята държава - НРБългария, - са десетки хиляди, начело с активирания през юли 2020 г. американски агент на влияние срещу Русия и България (срещу "Балкански поток" обслужващ европейския интерес)- българският президент Румен Радев. Следователно, Румен Радев никога няма открито да заяви, че е национален предател. Но от действията му еднозначно се определя именно като национален предател - нахален и безсрамен, - а тъпаците да гласуват за него и срещу себе си, и срещу България. Румен Радев е по-гнусен и от Росен Плевнелиев, защото последният беше такъв, какъвто са го създали родителите му, а предателите никога не са предатели по рождение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  24 Юли 2021 18:36ч.

  Излишен въпрос, Велизаре, всъщност точно набеденият навремето за агент на Решетников любимец на кантората "Херо&Ким" стои зад сондажите на служебния външен министър за евентуални отстъпки от червените ни линии за Северна Македония...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  24 Юли 2021 20:10ч.

  Велизаре, Славуца каза, че ще управлява с референдуми, много държи на референдумите - сега за всичко ще ни пита с референдум, дъл да минаваме на евро, дъл да вдигаме ветото и пр. ... РЕФЕРЕНДУМ! Ай да го видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  24 Юли 2021 20:54ч.

  Що за въпрос, дали мнението на служебния външен министър се споделяло от радев??! Ами че всички от неговата шпицкоманда са само слепи изпълнители на неговите заповеди и това е негово дело. Не само Македония е готов да пусне в ЕС, той и исляма ще приеме, стига това да му осигури втория мандат. Радев е заплаха за бъдещото развитие на държавата ни, събудете се, о, парии презрени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  24 Юли 2021 20:55ч.

  енчев пак не случи на партия. за него няма добра партия.да ходи при малинов и костя и волен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 кобен час

  24 Юли 2021 21:39ч.

  Българи, време е да се възмутите и да излезете 1 милион на площада прад Президентството, точно както го направиха гърците. Така само ще защитите съществуванието си под българско небе. Па да видим, дали на Радев ще му стикска да слезе при вас като миналата година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  24 Юли 2021 22:43ч.

  Енчев е казал очевадното, предстои предателство на националните интереси на българите. Вече не се опитват поне да го прикрият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • суверен

  24 Юли 2021 22:55ч.

  Не знаете ли, многоуважаеми г- Енчев, каква е позицията на президента? Много ясно - каквато е позицията на херото. Че той скоро обяви( на което нито един от политиците - вторачени в пъповете си - не реагира) българските приоритети: постигане на синергия със стратегическия дневен ред на сащ! Отворете си сетивата и вижте истината! Защото скоро ще е късно! Не само по „македонския“ въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  24 Юли 2021 23:03ч.

  До „ха ха ха“: Хареса им се броенето с машинки-байдъновки, хванаха му цаката и сега го раздават ларж - референдумче и готово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако

  24 Юли 2021 23:11ч.

  Ако БСП гласува за правителство на Маора.....,тооо това означава,че на следващите избори ще се бори и драпа да докопа 4% да влезе в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  24 Юли 2021 23:26ч.

  Затова, от Козяк са ги задължили да има парлаент и правителство, за да гасуват тези, синергични за САЩ преоритети!!! Не български и в ущърб на българското общество, колкото и дебилно да е то!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недочул Енчев

  24 Юли 2021 23:41ч.

  Енчев, ти слушал ли си какво е казал министърът на външните работи Стоев, или преразказваш притчите на ПИК и Блиц, за по-лесно. Няма термин "българско малцинство" в РСМ. Има равноправие на българската народност там с всички изрично споменати в конституцията им други "части от народи". Твоята биография, Енчев, не трябва да позволява такава халтура. Дали обаче е халтура или изпълнение на начия поръчка- времето ще покаже, Енчев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грък

  25 Юли 2021 5:35ч.

  Гърция задържа тези (псевдо македонски) нахалници в продължение на повече от 20 години, а нашите не могат и 2 да издържат на натиска от запад . Защо ? Ако те говориха гръцки, аз пръв щях да ги призная за македонци . И Македония ине елиники моно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енчев, стари ренегате,

  25 Юли 2021 6:47ч.

  Що не нападнеш Македония с една чета войводи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишо

  25 Юли 2021 7:44ч.

  Лошо. Светлан ни светна за това, което Радев не смее да изрече, за да не изгуби президентските избори - че требе да пуснем Македония в ЕС и да се отречем от историята си в името на новите ценности от Малта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  25 Юли 2021 14:09ч.

  Пак ще се предаваме! Уви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Do мунчо спасов на 24.07.2021 в 20:55

  26 Юли 2021 14:14ч.

  Велизар Енчев си има партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи