Експерти подготвиха за Путин психологическо досие на Тръмп

Експерти подготвиха за Путин психологическо досие на Тръмп
Руският президент подхожда сериозно към срещата с американския си колега според средствата за масова информация.

 

Според данни на телевизионния канал "Ен Би Ес Нюз" (NBC News), в Кремъл са подготвили за руския президент Владимир Путин психологическо досие на американския му колега Доналд Тръмп. В него се отбелязва, че американският президент е най-вече "човек, който поема риск и може да бъде наивен".

 

"В Кремъл се води много сериозна подготовка, включително има документ от седем страници, в който се описва психологическият портрет на Тръмп, основаващ се най-вече на последните два-три месеца", заяви пред "Ен Би Си Нюз" заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Фьодоров.

 

Защо се правят психологически портрети?

 

"Такива портрети, без съмнение, са полезни", коментира Сергей Ениколопов, кандидат на психологическите науки, доцент от катедрата по невро- и патопсихология към Московския държавен университет МГУ "Ломоносов". "Когато се срещате с човек, вие искате да знаете нещо за него, за да не го обидите, за да общувате лесно с него, да не го настройвате срещу себе си, а тъкмо обратното", казва в интервю за Газета.ру експертът.

 

"Всички преговори се градят на това, че всяка от срещащите се страни знае нещо за другата", посочва Ениколопов.

 

"Преди всяка среща, не само в Кремъл, но и в Белия дом, а и където и да било другаде, където се водят преговори, се опитват да направят някакъв психологически портрет на бъдещия събеседник, за да се разберат неговите взаимоотношения с окръжаващите го хора, да се направят предположения дали той е доверчив или не. Портретите се правят въз основа на статии за дадения човек, на негови текстове, изказвания и биография. Това са най-тривиалните характеристики, които казват: ето този човек е такъв".

 

Най-необикновеният политик в историята на САЩ

 

Експерти започнаха да правят портрет на милиардера-републиканец още по време на предизборната кампания. От самото начало Тръмп бе определян като най-необикновеният политик в историята на Съединените щати. Неговият необичаен и по-форма, и по-съдържание маниер на говорене, жестикулация, навикът първо да каже едно, а след това – напълно противоположно нещо – всичко това накара психолозите да се замислят какво представлява ексцентричният милиардер.

 

В началото на ноември експерти от московска консултантска група по външната политика представиха доклад, озаглавен "Следващият президент на САЩ: професионални профили на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп", в който те се опитаха да очертаят психологическия профил на двамата кандидати.

 

"В речите му гъмжи от грешки, говори рязко, често скача от една тема на друга, но именно този маниер се оказа ключът към неговата популярност", казва за "Руски дневник" анализаторът от групата за консултации по външната политика Олга Ребро.

 

Според очертания психологически профил Тръмп съчетава развито чувство за интуиция и рязък стремеж да бъде по-прагматичен, черта, която най-силно изплува на повърхността през последните етапи на кампанията му.

 

"Тръмп може да не е толкова умен, колкото той казва, че е, но категорично той е по-умен, отколкото мнозина си мислят", заключи Ребро.

 

 

Руският телевизионен канал НТВ цитира мнението на психолози за Тръмп. Психологът Лена Фейгин посочва, че върху Тръмп не бива се оказва натиск. "При хора от типа на Тръмп натискът предизвиква съпротива", заяви тя. При това, според думите ѝ, на такъв човек може да му се има доверие. Освен това, отбеляза тя, Тръмп може да промени своето мнение.

 

"Оставете Тръмп на мира"

 

Някои западни експерти приписват на президента на САЩ нарцистично разстройство на личността. Хауърд Гарднър, психолог в Харвард, казва, че Тръмп е "невероятно нарцистичен".

 

Джордж Саймън, клиничен психолог, който води семинари по манипулативно поведение, посочва, че Тръмп е "толкова класически [пример], че архивирам негови видеоклипове, за да ги използвам в работни групи, защото няма по-добър пример [за нарцисизъм]".

 

"Не бива да се обръща внимание на всякакви разговори за това дали той е здрав или не", казва Сергей Ениколопов. "Това казват изгубилите. Вие ще се обиждате, ако вашите професионални качества бъдат свързвани с външните ви данни, нали? Разбира се. Затова оставете Тръмп на мира", съветва Ениколопов.

 

 

Коментари

 • д-р Шринк

  28 Фев 2017 18:32ч.

  нищо ново, това е обичайна практика по света за лидери и известни личности. А Щатите това е по популярна и и добре платена практика, по добре вече отколкото на адвокатите, викат им дори Шринкс на психиатрите. А такива личности са витаги малко луди иначе няма да успеят, като актуалната реклама по Хоризонт "Ами вие срещали ли сте нормален човек".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато един ексцентричен тип не е милиардер, за него казват, че е откачен, луд, перко и т.н.

  01 Март 2017 3:07ч.

  Когато един луд откаченяк е при това и милиардер, за него се казва, че е ексцентричен. Следователно се касае за едни и същи неща, но разположени на различни деления по социалната скала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • +++++++++ 5555

  01 Март 2017 4:14ч.

  Нищо не зависи от Тръмп! Както беше и при Обама. Така че, все тая. _______________ Докато при Путин е тотално различно, Даже имаше случай преди доста време, Путин им го каза по дипломатичен начин. Президентът на Америка, който и да е той и президентът Путин, са на различни нива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ____ 5555

  01 Март 2017 4:27ч.

  А иначе Тръмп е един лигльо, който е усвоил всичкки еврейски тънкости на банкрута, за да гради бизнеса си. Основната къмършъл книга , която прилага е библията. На всеки седем години всички дългове се опрощават. На руската страна това е слабата им страна. Те не са запознати с техниката на печатане , разбирай създаване на парите. Ако съм на мястото на руснаците или на китайците, ще внедра хора в банковата им система. __________________ А с умишлените си банкрити Тръмп е оставил доста народ на улицата и със сигурност не им е платено по някоя и друга заплата в послвдния момент. Изобщо обикновения американец да забрави за надеждите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  01 Март 2017 8:00ч.

  Тръмп та Тръмп! Бог високо, Тръмп далеко! Оставете го Тръмп, за нас по-важен е психолотическият портрет на Тиквата. По 5 пъти на ден може да си промени мнението за дадено нещо. Крещящо необразован и учудващо прост индивид. При вида на купчина пари е готов и майка си да продаде. Понятията чест и достойнство са му непознати. Разбира само когато го бият, дали няма нещо циганско в родата му? Сигурно има, защото лъже като дърт циганин. Ето такива неща знаем за индивида Тиква. Който умее нека направи психолотическият портрет на това природно недоразумение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Март 2017 10:49ч.

  Среща няма да има. Поне не и преди Русия да върне Крим на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи