Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Въпреки все по-големите усилия на Запада, Русия под ръководството на президента Владимир Путин изглежда като победител в конфликта в Украйна - засега, отбелязва The Economist. 

Президентът на Русия направи много, за да засили властта си. Той набавя военни доставки от чужбина и насърчава глобалният юг да се обърне срещу Америка. Най-важното е, че той активно подкопава убеждението на Запада, че Украйна може и трябва да излезе от войната като процъфтяваща европейска демокрация.

Западът може да направи много повече, за да разочарова Путин. Ако реши, може да разположи промишлени и финансови ресурси, които превъзхождат тези на Русия. Фатализмът, самодоволството и шокиращата липса на стратегическа визия обаче пречат, особено в Европа. Заради себе си, както и заради Украйна, Западът спешно трябва да се отърси от летаргията си.

Причината победата на Путин да е възможна е, че победата е свързана с издръжливост, а не с превземане на територия. Никоя армия не е в състояние да изгони другата от земята, която контролират в момента. Контраофанзивата на Украйна е в застой. Русия губи над 900 души на ден в битката за превземане на Авдеевка, град в района на Донбас. Това вече е война на изтощение и може да продължи много години.

Бойното поле обаче оформя политиката. Инерцията влияе на морала. Ако Украйна отстъпи, недоволството в Киев ще стане още по-силно. Както и гласовете на Запад, които казват, че изпращането на пари и оръжия на Украйна е загуба.

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече дронове и артилерийски снаряди, защото нейната армия е разработила успешни тактики за електронна война срещу някои украински оръжия и защото Путин ще толерира ужасяващи жертви сред своите мъже.

Увеличаването на чуждестранната подкрепа отчасти обяснява предимството на Русия на бойното поле. Путин е получил дронове от Иран и снаряди от Северна Корея. Той работи, за да убеди голяма част от глобалния юг, че няма голям интерес в това, което се случва с Украйна. Турция и Казахстан се превърнаха в канали за стоки, които захранват руската военна машина.

Западна схема за ограничаване на приходите от руски петрол чрез ограничаване на цената на неговия суров петрол до 60 долара за барел се провали, защото се появи паралелна търговска структура извън обсега на Запада. Цената на суровия петрол Urals от Русия е 64 долара, което е ръст от близо 10% от началото на 2023 г.

Путин също печели, защото е укрепил позициите си у дома. Сега той казва на руснаците, че са вкарани в борба за оцеляване срещу Запада. Обикновените руснаци може да не харесват войната, но са свикнали с нея. Елитът е стегнал хватката си върху икономиката и прави много пари. Путин може да си позволи да плаща доживотни заплати на семействата на онези, които се бият и умират.

Изправени пред всичко това, нищо чудно, че настроението в Киев е по-мрачно. Политиката се завърна, докато хората се борят за влияние. Володимир Зеленски, президентът на Украйна, и Валери Залужни, нейният най-високопоставен генерал, се скараха. Вътрешните проучвания показват, че корупционните скандали и притесненията за бъдещето на Украйна са накърнили позицията на Зеленски сред избирателите.

Западните правителства настояват, че са ангажирани с Украйна както винаги. Но проучванията по света показват, че мнозина се съмняват в това. В Америка администрацията на Байдън се бори да накара Конгреса да отпусне финансиране на стойност над 60 милиарда долара. Предизборната кампания догодина може попречи и на това. Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, след като е обещал мир в кратки срокове, Америка може внезапно да спре напълно да доставя оръжия.

Европа трябва да се подготвя за тази ужасна възможност - и за забавяне на американската помощ, който и да е в Белия дом. Вместо това европейските лидери се държат така, сякаш великодушният Джо Байдън винаги ще управлява.

Европейският съюз обеща на Украйна 50 милиарда евро , но парите се задържат от Унгария и, вероятно, от бюджетна бъркотия в Германия. През декември ЕС трябва да сигнализира, че е готов да започне преговори за членство на Украйна. Но мнозина смятат, че процесът ще бъде умишлено забавен, защото разширяването е трудно и заплашва интереси. Италианският министър-председател Джорджия Мелони беше записана (по време на шега), казвайки, че Европа е уморена. 

До 2025 г. напрежението от воденето на война може да достигне и Путин. Руснаците могат да започнат все повече да се възмущават от принудителните мобилизации, инфлацията и отклоняването на социални разходи към армията.

Но светът не може просто седи и да се надява, че режимът му ще рухне - в това няма смисъл. Той може да остане на власт с години и ако го направи, може да заплаши с още война, защото това е неговото извинение за вътрешните репресии и страданието на собствения му народ. 

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

 • рукола Z

  07 Дек 2023 9:45ч.

  Въййй, ама видиш ли "така изглеждало" ??? Путин спечели войната още миналата година, ми цяла година играе некви циркове за да си прокарате интересите. Нито война е имало, нито някой я е губил, а още по-малко някой е спечелил... Жалко за загиналите в този пошъл цирк!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Дек 2023 9:48ч.

  "Заради себе си, както и заради Украйна, Западът спешно трябва да се отърси от летаргията си." Ква летаргия, тва си е нокаут и последваща кома. Как се излиза от кома?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупави лъжи

  07 Дек 2023 10:18ч.

  за зашеметените от "медиите" потребители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  07 Дек 2023 10:33ч.

  В последното си предаване Александър Меркурис каза, че Зелю е поискал оставката на Залужни. Получил е отказ и заплаха, че ако продължи да я иска, ще има последствия. Никъде другаде не го срещнах като новина, не знам дали е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @baba Pena 07 Дек 2023 10:33ч.

  07 Дек 2023 10:34ч.

  Всъщност в Киев се извърши тих преврат - Зе вече не взема решения. Властта е в Залужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санкции

  07 Дек 2023 11:06ч.

  След първите санкции от Запада на Русия, Русия въведе контрасанкции, спря да купува храни от Запада. В резултат - сега магазините в Русия са препълнени с хранителни стоки. След сегашните санкции, Русия бурно развива индустриалното си производство. Млко изостана в машиностроенето, но наваксва. Русия направи голяма грешка, вместо да похарчи парите си на запад за машини за електроника, остави ги да й ги вземат. Но както се казва: Пари се печелят, стоката е много по-важна, а Русия я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  08 Дек 2023 16:03ч.

  Да, другарят Ин има доста голям принос да има стоки! Преобладаващо с двойно предназначение. Но важно е, че стоки има. Качеството и от какъв вид...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  07 Дек 2023 11:16ч.

  Направо разцепва мрака, поточните линии бълват ИЖ-21252, ГАЗ 3102 V8, Рубин OLED, ИЛ-96, ТУ-214 и подобни високотехнологични продукти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Дек 2023 11:47ч.

  Не само мрака ви разцепва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  07 Дек 2023 12:41ч.

  Смени ли полуоските на Москвича?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  07 Дек 2023 21:59ч.

  За този Москвич ли става дума? 45к $ https://www.youtube.com/watch?v=d_Wanin7-lY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големи мъки настъпиха

  07 Дек 2023 11:35ч.

  в западната преса в опит да се оправдае поражението на Запада. Според The Economist "глобалният Юг" изглежда толкова елементарно мислещ, че се оставя да бъде насочван и "насърчаван" от Путин (?), последният пък бил подкопавал "убедеността" на Запада за следвоенна Украйна като "процъфтяваща демокрация"... И още куп нелепици. Единственото в тази статия, което изглежда убедително е, че Западът няма стратегия. Да градиш политика единствено чрез злободневни мантри - да изолираш Русия, да "свалиш" от власт Путин - това може ли да бъде стратегия? И да насаждаш патологична русофобия, за да подвеждаш "база" под подобна "политика" - това може ли да бъде основание на стратегии? В оценките си за Русия "Западът" подхожда, като се опира не на реалности, а на собствените си истерии. А това няма как да доведе до позитивен резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • икономист

  07 Дек 2023 12:34ч.

  За пред стадото се разиграват всякакви циркове - военни операции, климатични цели , въглеродни квоти и подобни уродливи неща. Обаче когато посегнат върху водите, храните и енергията , трябва нормалните хора да станат бдителни и много внимателни. Геноцида върху човешката раса върви с пълна сила. Целта на уродите е да намалят популацията поне до 500 000 000 човека максимум. Явно не могат директно със нюковете да очистят планетата и действат със икономически средства - пари , войни, принуди, измислени проблеми и така нататък . Възлагат на ИИ големи надежди да ликвидира хората но да видим кой кого. Не е скучно на нашата планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  07 Дек 2023 12:40ч.

  Следващата стъпка е освобождаването от регулации на новите геномни технологии при храни и фуражи за постигане на "устойчиво селско стопанство".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • икономист 07 Дек 2023 12:34ч.

  09 Дек 2023 8:52ч.

  Единственото смислено мнение. Другите се плъзгат по фенството Левски-ЦСКА...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  07 Дек 2023 13:35ч.

  За първи път виждам някой да описва пълното разсипване и унищожение на една страна като "излизане от войната като процъфтяваща европейска демокрация." Тези тотално загубиха всякаква мяра за действителността. ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  07 Дек 2023 13:56ч.

  Статията е едно голямо мрънкане що не е така както му се иска на автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  07 Дек 2023 15:12ч.

  Една камара мантри и глупости в тази "статия"за да прикрият бесовете си,че не могат да контролират и ограбват Русия. Ми неможете и надали някога ще можете,ама опитите с настъпването на мотиката вероятно ще продължат.Лошото е че няма вече желаещи проксита и ще се наложи със собствени сили. Дет вика Зипуля,тогава ще стане феерично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато "Икономист" пише че Путин печели войната...

  09 Дек 2023 21:53ч.

  ...вижте какво пише "Русвесна" ! Която е твърда ПРОПУТИНСКА МЕДИЯ . Пише точно обратното, шок ! "Будут ли наступать ВСУ? (КАРТА)" https://rusvesna.su/news/1702038596 Очака се НОВО МАЩАБНО УКРАИНСКО НАСТЪПЛЕНИЕ ! Цялата кампания на западните медии, последните 2-3 месеца, под логото "Помощ, Украйна губи войната!" изглежда са димна завеса и приспиване бдителността на руснаците. ВСУ формира нови големи сили, само от Острова са пристигнали над 6000 обучени морски пехотинци. Не случайно се стискат за плацдармите на левия бряг, вероятно там ще е единия голям удар. Другият отново на Запорожкия фронт. Ще има поетапно и "дифузно" настъпление с опипване на слабо място в руската отбрана, при намиране на такова - силите ще се насочат там. Ударите отново ще целят прекъсване на сухопътния коридор към Крим, достигане до Мелитопол... Знаци за готвещо се голямо настъпление на ВСУ са характерните обстрели на украинската артилерия не по предната линия на фронта , а в голяма дълбочина - по руски летища, командни пунктове, логистични центрове. Вероятно начало на настъплението - около украинската Коледа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ggg

  10 Дек 2023 9:45ч.

  Според теб с 6000 човека до къде ще стигне? Щеше да е смешно, ако не е жалко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до cgg

  11 Дек 2023 8:39ч.

  Абе дебил, те ДОБАВЯТ ОЩЕ 6000 към ВСУ ! ВСУ е към 900 000 човека... Бах ти глупаците сте... И защо да е "според 09 Дек 2023 21:53ч." ? Колегата ти е дал линк към руската медия, чети ! Чукча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Дек 2023 17:53ч.

  Дори такава гнъсна пропагандна мнения признава индиректно поражението на укропия и кукловодите и, въпреки че пак бълва пропаганда !!!! Русия превъзхожда в оръжейното производство цялото НАТО СЕДЕМКРАТНО !!! Това, че никоя армия не можела да изгони другата, е смешно. Просто Путин не бърза - и защо да бърза? Нека западът продължава да затъва, той пази войниците си. Тия лъжи колко руснаци загивали, са ни омръзнали. Сериозните АМЕРИКАНСКИ военни признават, че украинските загуби са пет до седем пъти по-големи. И разликата ще се увеличава, защото насила се мобилизират все по-негодни за война нещастници. Западът не може да организира нищо. В ЕС вече е проблем производството дори на обикновени неща като стомана, алуминий, торове, взривни материали заради чудовищният индустриален срив поради недостигът на енергия и суровини. Няма как тия, които държат огромната част от световните суровини и енергия, да бъдат бити от ония, които нямат нищо. Германски генерал призна, че ако страната му влезе във война, войниците само след 7 часа ще трябва да се бият с камъни !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кого лъжеш, себе си ?

  11 Дек 2023 8:52ч.

  Текстът ти е бъркоч от самозаблуди. Първо - няма никаква украинска пропаганда. Никой уважаващ себе си не снася тук УНИАН. Даде се анализ от РУСВЕСНА ! И той твърде ясно, нищо не е спечелено. ВСУ готвят ново настъпление. Точка... Това за "седемкратното превъзходство" на Русия над НАТО във военното производство, са някакви ерупции на възпален мозък. От къде го твърдиш това ?? Русия увеличи военното си производство значително. За 2024 военният им бюджет се вдига с 40-50 % , но това не прави 7-кратно Запада. Нито пък е нужно на Кремъл. СВО е месорубка както за украинци /русини/ , така и за россияни. Убитите са над 100 хиляди. Може би вече клонят към 200 хил. И това е трагедия за целия "Руский мир" , това е гражданска война, братоубийствена война. "Чудовищен индустриален срив" в Европа няма. Има рецесия, има бягство на капитали и на някои производства. Бъдещето е неясно. Но "чудовища" има само в болната ви глава... И никой с никого в Европа няма да влиза във война. Търговията на Русия с ЕС си върви на пълна пара, но през заобиколни пътища - Турция, Казахстан, Индия. За да трупат милиарди печалби посредници, прекупвачи, контрабандисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  13 Дек 2023 18:05ч.

  "Изглежда"? Много политкоретно се изразявате, нали така са ви научили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи