Проф. Джордан Питърсън: Квалифицирани и знаещи хетеросексуални бели мъже почти нямат шанс в университетитe

Проф. Джордан Питърсън: Квалифицирани и знаещи хетеросексуални бели мъже почти нямат шанс в университетитe
Отблъскващата идеология на разнообразието, включването и равните постижения унищожава образованието и бизнеса

 

Наскоро напуснах позицията си на работещ на пълен щат професор в Университета на Торонто (УТ). Сега съм професор емеритус, и то преди да стана на шейсет. „Емеритус“ принципно е титла, запазена за престарелите преподаватели, макар и такива, чиято работа заслужава да бъде отличена. Представях си, че ще преподавам и ще провеждам изследвания в УТ на пълен работен ден, докато не им се наложеше да изнесат скелета ми от офиса. Обичах работата си. И моите студенти – както бакалаврите, така и магистрите – бяха положително настроени към мен. Ала на този кариерен път не му било писано. Причините са много, включително факта, че сега мога да преподавам онлайн на много повече хора с по-малко вмешателство. Но има и още няколко:

 

Първо, моите квалифицирани и превъзходно обучени хетеросексуални бели мъже магистри (имал съм и много други) имат пренебрежимо малък шанс да им бъдат предложени изследователски позиции в университета, въпреки блестящите си научни досиета. Това отчасти се дължи на разнообразието, включването и равните постижения или предпочитаният от мен акроним DIE[]. Те се налагат повсеместно в академичния свят, въпреки факта, че през цялата ми дългогодишна кариера университетските комисии по подбор на кадри вече бяха направили всичко възможно, че и малко отгоре, за да си гарантират, че няма да бъдат пропускани квалифицирани кандидати от „малцинствата“. Но моите студенти са донякъде неприемливи и точно защото са мои студенти. Заради неприемливите си философски позиции аз съм академична персона нон грата. И това не е просто някакво неудобство. Тези факти направиха работата ми морално несъстоятелна. Как мога да приемам бъдещи изследователи и добросъвестно да ги обучавам, като знам, че шансовете им да бъдат наети са минимални?

 

Втора причина: Това е един от многото проблеми на отблъскващата идеология, която в момента унищожава университетите и, като следствие, културата като цяло. Не на последно място и защото просто няма достатъчно квалифицирани BIPOC хора, на които им предстои да завършат, че да се изпълнят квотите за разнообразие достатъчно бързо. (За тези от вас, които не разбирате езика на „събудените“, BIPOC означава „чернокожи“, „туземни“ и „цветнокожи“.) Това е всеизвестно на всеки член на академичната общност, който поне малко го е грижа за истината и който през последните три десетилетия е участвал в комисия по подбор на кадри. Това означава, че сме на път да произведем поколение от изследователи, които са напълно неквалифицирани за тази работа. Вече видяхме какво означава това в ужасяващите дисциплини за „изследвания на жалбите“. Съчетано със смъртта на обективното изпитване, това компрометира университетите толкова силно, че твърдението едва ли е пресилено. А случващото се в университетите в крайна сметка влияе на всичко. Както сме установили.

 

За да получават изследователски грантове, всичките ми малодушни колеги трябва да изготвят заявления за DIE. Всички те лъжат (изключая малцинството от истински вярващите) и учат студентите си да правят същото. И правят това постоянно, с разнообразни обяснения и оправдания, а така задълбочават покварата на едно вече изумително покварено начинание. Някои от колегите ми дори си позволяват да се подложат на т.нар. „обучение против пристрастност“, провеждано от свръхнеквалифициран персонал от „Човешки ресурси“, който нелепо, безхаберно и обвиняващо натяква за на теория повсеместните расистки/сексистки/хетеросексистки нагласи. Сега това обучение често е предварително условие за заемането на позиция в комисия по подбор на кадри.

 

Нужно ли е да изтъквам, че дълбоко вкоренените убеждения не могат – съгласно определенията, дадени от тези, които са поставили в центъра на нашата култура – да бъдат изкоренени чрез кратко повърхностно обучение. Само ако допуснем, че такива пристрастия съществуват, както се твърди, а тези твърдения са доста неиздържани – и тук се изразявам по научному. Тестът за косвена асоциация – прехваленият ТКА, за който се претендира, че обективно диагностицира скритите пристрастия (това са автоматичният расизъм и др. подобни), по никакъв начин не е достатъчно ефективен – достатъчно валиден и надежден – за да осъществи претенциите си. Двама от първоначалните създатели на този тест, Антъни Грийнуолд и Браян Ноузек, заявяват същото – публично. Третата, проф. Махзарин Банаджи от „Харвард“, си остава непреклонна. Това може до голяма степен да се обясни с нейната открито левичарска политическа пристрастност, както и с нейната тясна обвързаност с психологическата поддисциплина „социална психология“, която е толкова покварена, че отрича съществуването на ляв авторитаризъм през шестте десетилетия след Втората световна война. Същите тези социални психолози, общо казано, със същото лекомислие считат консерватизма (под маската на „системна реабилитация“) за форма на психопатология.

 

Безкрайното самообладание на Банаджи пред злоупотребата с инструмента на нейните изследвания, съчетано със статуса на позицията ѝ в „Харвард“, е главната причина да продължаваме да страдаме под игото на DIE и на пагубния му ефект върху най-близкото до истински меритократичен подбор нещо, което някога сме постигали. Близък мой приятел и един от малцината ми колеги, които си остават дружелюбни към мен (и то човек, който е отявлено либерално ляв) ми каза без увъртания, че новата „реколта“ от завършващи психология в университета, приети без обективния GRE тест, не могат да вземат предмета от първи курс „Статистика“. Резултатът: надигащи се инсинуации, че съдържанието било расистко. Между другото, всичко в социалните науки (всъщност и в медицината) се потвърждава или оборва с безпристрастна и основателна статистика.

 

Освен това сега акредитационните комисии за магистърските програми по клинична психология в Канада планират да отказват да акредитират университетските клинични програми, ако им липсва насоченост към „социална справедливост“.

 

Това, съчетано с някои скорошни законодателни промени в Канада, за които се твърди, че обявяват за незаконна „конверсионната терапия“ (но в действителност поставят клиничните психолози през изключително рисковия избор да не правят абсолютно нищо или винаги да се съгласяват с клиентите си), вероятно обрича на смърт практикуването на клинична психология, която винаги е била в пълна зависимост от доверието и поверителността. Сходни действия се предприемат и в други професионални дисциплини като медицина и право. И ако си мислите, че психолозите, адвокатите и другите професионалисти не са ужасени от вече „събудените“ задаващи тона професионални колежи, в пълен ущърб на всички, значи просто не разбирате докъде се простира всичко това.

 

И какво точно се предполага, че трябва да направя аз, когато срещна магистър или млад преподавател, нает въз основа на DIE? Моментално да проявя скептицизъм по отношение на професионалните му възможности? Какъв шамар е това в лицето на един наистина заслужил похвала млад аутсайдер. А може би точно в това е смисълът. Идеологията DIE не е дружелюбно настроена към мира и толерантността. Тя е абсолютен и неприкрит враг на компетентността и на справедливостта.

 

А за тези от вас, на които им се струва, че преувеличавам или че това в някакъв тривиален смисъл е ограничено само до университетите, помислете над няколко други примера: Този доклад от клиширания разсадник на „либерални“ настроения Холивуд например показва колко далече са стигнали нещата. През 2020 г. от Академията на филмовите изкуства и науки (тези, които раздават оскарите) поставиха началото на петгодишен план (това да ви звучи познато от историята?) „за разнообразяване на нашата организация и разширяване на нашето определение за „най-добрите“. Това е в опит да разработят „нови стандарти за изобразяване и включване за оскарите“ с цел, хипотетично, „по-качествено отразяване на разнообразието на ходещите на кино хора“. И какъв плод роди тази инициатива, отроче на идеологията DIE? Според скорошна статия, написана от Питър Кийфър и Питър Саводник, но публикувана на сайта „Здрав разум“ на бившия журналист от „Ню Йорк Таймс“ Бари Уайс (а Уайс се махна от „Таймс“ заради натрапването на радикално лява идеология в този вестник, също както направи наскоро и Тара Хенли, но от CBS): „Разговаряхме с над 25 сценаристи, режисьори и продуценти – всички те се самоопределят като либерални и всички те описват един всеобхващащ страх от сблъсъка с новата догма. … Как да оцелеем в революцията? Като станем нейни най-пламенни поддръжници. … Изведнъж всеки разговор с всеки агент или отговорник за съдържание започваше с думите: „Участва ли тук някой BIPOC?“

 

И това е навсякъде – ако не го виждате, главата ви или е заровена в пясъка, или е завряна на друго доста по-нелицеприятно място. CBS например буквално разпореди през 2021 г. във всеки отдел с автори да има най-малко 40% BIPOC (50% през 2022 г.).

 

Сега сме в момента, в който расата, етносът, „социалният пол“ и сексуалните предпочитания са, първо, приемани за фундаментални характеристики, определящи всеки човек (точно както се надяваха радикалните левичари), и второ, се третират като най-важната квалификация за прием за обучение или изследователска работа или за назначаване на работа.

 

Трябва ли е да казвам, че това е лудост?

 

Дори в тънещия в невежество „Ню Йорк Таймс“ изпитват съмнения. Заглавие от 11 август 2021 г.: „Вредят ли повече програмите за разнообразие на работното място, отколкото помагат?“ С една дума: да. Как може това да обвиняваш служителите си в расизъм и пр. –  достатъчно условие да изискваш да се подложат на повторно обучение (конкретно по отношение на тези, които работят съвестно за преодоляване на пристрастията, които евентуално все още имат в тези съвременни либерални времена) – да бъде нещо различно от обидно, дразнещо, натрапническо, своеволно, морализаторско, неуместно, необмислено, контрапродуктивно и по други начини неоправдано?

 

А ако си мислите, че DIE е нещо лошо, само почакайте да си получите оценките по „Околна среда, общество и управление“. С претенцията да оценяват корпоративната морална отговорност тези оценки, които могат драстично да повлияят на финансовата жизнеспособност на предприятието, не са нищо друго освен еквивалент на пъклената китайска система за социален кредит, но приложена в света на предприемачеството и финансите. Изпълнителни директори, какво по дяволите не е наред с вас? Не виждате ли, че идеолозите, които пробутват тези отвратителни глупости, следват план, който не само е абсолютно неетичен спрямо вашето начинание за свободен пазар, но сам по себе си взема на прицел именно свободите, които направиха възможен вашия успех? Не виждате ли, че като им играете по свирката, също като стадо овце (точно както правят и университетските преподаватели; точно както правят и артистите, и сценаристите), вие създавате една същинска пета колона вътре в своя бизнес? Действително ли сте толкова слепи, уплашени и страхливи? С всичките си тъй наречени привилегии?

 

И не са само университетите. А и професионалните колежи. И Холивуд. И корпоративният свят. Разнообразието, включването и равните постижения – троицата на радикално лявото – ни унищожават. Чудите се откъде идва разделението, което ни спъва в момента? Не търсете по-далече от DIE. Чудите се – по-конкретно – защо Тръмп е толкова привлекателен? Не търсете по-далече от DIE. Кога отива твърде далече лявото? Когато се прекланя пред олтара на DIE и настоява и останалите от нас, които като цяло искаме да бъдем оставени на мира, да правим същото. Стига толкова! Достатъчно! Достатъчно!

 

И накрая, знаете ли, че самият Владимир Путин извлича изгода от тази „събудена“ лудост?


Анна Маяр-Бардучи от MEMRI.org отрази скорошната му реч. Цитирам превода в статията ѝ: „Защитниците на т.нар. „социален прогрес“ вярват, че водят човечеството към някакъв вид ново и по-добро съзнание. На добър път, вдигайте флага, както се казва, пълен напред! Единственото, което искам да кажа сега, е че техните предписания изобщо не са нови. Някои може и да останат изненадани, но Русия вече е минала по този път. След революцията от 1917 г. болшевиките, като се уповавали на догмите на Маркс и Енгелс, също разправяли, че ще променят съществуващите привички и обичаи – и то не само политическите и икономическите, но и самата представа за човешки морал, както и основите на здравото общество. Унищожаването на вековните ценности, на религията и на връзките между хората, включително пълното отрицание на семейството (и това сме го правили), поощряването на доносниченето срещу близките ни – всичко това беше обявявано за прогрес и, между другото, навремето е получавало широка подкрепа по целия свят и е било доста модерно, също както днес. Между другото, болшевиките проявявали пълна нетърпимост към различните от тяхното мнения.

 

Това, смятам, трябва да ни напомня на някои от нещата, на които сме свидетели сега. Като гледаме какво се случва в доста западни страни, ние с удивление виждаме онези „родни“ практики, които за щастие сме оставили, надявам се, в далечното минало. Борбата за равенство и срещу дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм, граничещ с абсурдното, когато творбите на великите автори от миналото като Шекспир вече не се изучават в училищата и университетите, защото идеите им се считат за назадничави. Класиците биват обявявани за назадничави и невежи по въпросите на важността на социалния пол и расата. В Холивуд се спускат меморандуми за това как е правилно да се разказва една история и колко герои с какъв цвят на кожата и с какъв социален пол трябва да участват в един филм. Това е още по-зле от агитпроп отдела на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз.“

 

И това го казва държавният глава на бившата тоталитарна структура, срещу която се борихме пет дълги десетилетия в Студената война, докато рискувахме цялата планета (по един съвсем реален начин). Това го казва държавният глава на страна, буквално разкъсана от геноцида на идеи, които самият Путин приписва на прогресивните западняци, на всеядната публика на неговите вече препатили слушатели.

 

Всички вие, които се съгласявате с активистите на DIE, каквито и да са причините ви: вината е ваша.


Университетски преподаватели. Малодушно присвили се в преструвки и мълчание. Учите студентите си да симулират и да лъжат. Да се съгласяват. Докато стените се рушат. Засрамете се! Изпълнителни директори, които показно демонстрирате добродетели, които не притежавате и не искате да притежавате, за да угодите на едно малцинство, което буквално живее живота си в недоволство – вие все пак сте зли капиталисти и трябва да се гордеете с това. В момента ми е трудно да кажа дали вашата боязливост е по-укорителна и от тази на преподавателите. Защо по дяволите не пратите парвенютата по DIE от човешки ресурси обратно в по-правилно назованите отдели „Личен персонал“, не им попречите да се месят във вашата психика и в тази на служителите ви, и да се приключва с това? Музиканти, артисти, сценаристи, спрете да извращавате свещеното си и заслужаващо възхвала изкуство под натиска на пропагандистите, преди окончателно да сте предали духа на собствената си интуиция. Спрете да цензурирате мислите си. Спрете да разправяте, че ще търсите хора за оркестралните и театралните си продукции според критерии, различни от талант и постижения. Защото нямате нищо друго. Защото никой от нас няма нищо друго.

 

Който сее вятър, жъне бури. А вятърът се усилва.

 

Бележки:


[1] (бел. прев.) Образуваната от този акроним дума означава „умри“ – от англ. diversity, inclusivity, equity.

[2] (бел. прев.) (от англ.) black, indigenous, and people of colour.

[3] (бел. прев.) Скандал от 2018 г. около проекта на Питър Бохосян, Джеймс Линдзи и Хелън Плъкроуз, в който тримата дават за публикация в научни журнали фалшиви изследвания, с които доказват, че научните доказателства все по-често се пренебрегват за сметка на емоциите. Можете да прочетете повече тук

[4] (бел. прев.) Конверсионната (или репаративна) терапия се състои от процедури, целящи да променят сексуалната ориентация на пациента от хомосексуална към хетеросексуална.

[5] (бел. прев.) https://bariweiss.substack.com/

 

Превод: Стефан Д. Стефанов

 

Източник: conservative.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Страхотен удар в окото на либерастите

  24 Яну 2022 9:13ч.

  нанесе този легендарен професор по психология от U of T. До колкото разбирам сега ще се отдаде на свободно творчество в Интернета!!! Браво на него! Тъкмо си мислех, че само ние си имаме смелчаг като д-р А. Мангъров... :) Има надежда да се мобилизираме срещу световната тирания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тираните сега се готвят за ТСВ, все Русия им виновна за всичко...

  24 Яну 2022 9:16ч.

  само да заличат следите от провала си с ваксините... Бог да ни е на помощ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Квалифицирани и знаещи хетеросексуални бели мъже почти нямат шанс в университетитe:

  24 Яну 2022 9:32ч.

  Защото вече НЕ СА УНИВЕРСИТЕТИ. Като се смени и тук последното поколение учени, и тук ще стане същото. Нали затова е този натиск за "младите учЕни*" в момента. *Под "млади учЕни" да се разбират защитили докторати в 5-членни местни комисийки, възпитаници на едни стари учЕни, назначени на хранилката на Сорос от 1989. А АзБ изобщо е назначена да решава въпросите на българското образование още от гербавите насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дежа вю

  24 Яну 2022 9:45ч.

  в края на краищата маркс ще познае , че комунизмът ще победи в богатите държави. русия беше грешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  24 Яну 2022 10:01ч.

  Познато до болка не само в СССР, но и у нас по времето на соца. Напомням, че у нас имаше квоти за синове / внуци на АБПФК и малцинства при кандидатстване във ВУЗ извън обичайния редовен прием. Май колегата от 0945 ще излезе прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  24 Яну 2022 10:12ч.

  Позната картина. Да погледнем само въдворените на ръководни длъжности във всички системи на държавното управление - неквалифицирани за съответната работа, въпреки прехвалениет дипломи от не знам си къде! Унизително и срамно е да се слушат приказките на така нар. министър на културата, който не знае къде се намира и какво ръководи! А само той ли? Прав е коментиращия по-горе, който казва, че "Като се смени последното поколение учени, и тук ще стане същото. Нали затова е този натиск за "младите учЕни в момента". Все още имам частица надежда, че ще се намерят здравомислещи хора ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си припомним как беше едно време, а защо не и днес.

  24 Яну 2022 10:49ч.

  Във идеологическите специалности /философия, педагогика, психология, социология и др./ през 1979 г. в СУ "Св. Климент Охридски" бяха приети за студенти около 200 човека. На общо факултетно събрание комсомолския секретар изненадващо за всички направи изказване, че половината от тях са приети без да са се явявали на изпит. После честният комсомолец изчезна и от ДКМС и от университета. Научна кариера от курса направиха : - 3 - деца на активни борци, 2 на членове на ЦК на БКП, 2 изпратени в Москва - деца на професори. От целия ни курс само двама студенти бяха деца на работници. Няколко студенти от колегите бяха сътрудници на ДС. Оказа се, че т.нар. класово-партиен подбор на кадрите не важеше за работническата класа, чиято партия уж беше БКП. Тази порочна практика продължава и днес. Неслучайно хуманитарните специалности във ВУЗ приемат млади хора с връзки и с пари. Отделно низките заплати на асистентите не позволяват успешните студенти да предпочетат научна кариера. По признанието на един историк, чието име не си спомням, професорите и доцентите уреждат децата си да заемат хабилитираните места. Да виждате някаква разлика между оплакванията на автора на статията и нашата родна научна действителност ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде

  24 Яну 2022 10:58ч.

  Харвард де. Лорер направо си казва: Мен в Харвард са ме учили,. че ... Пълни глупости. Управляват ни подставени лица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко пич!

  24 Яну 2022 11:26ч.

  Те вече го правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  24 Яну 2022 11:32ч.

  Това не може да бъде в никакъв случай и по никакъв повод! Демокрацията нали е най-добрата система? Значи тоя професор ни будалка! Ако пък не ни будалка, както изглежда, значи демокрацията не ще да е най-добрата система. Кой ни лъже и защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си припомним как беше едно време, ...

  24 Яну 2022 11:39ч.

  Научете се да пишете грамотно и не си измисляйте. Все още има живи хора и много добре помним как беше и виждаме какво е сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Яну 2022 11:53ч.

  Преди години в България, много народ се подмазваше на комунистите за да гради кариера. Много се записваха в БКП с оправданието: "за да мога да се реализирам". Сега нещата са "малко" по-различни: Ако искаш да градиш кариера, сваляй гащите и се нагъзвай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че у нас имаше квоти за синове / внуци на АБПФК и малцинства при кандидатстване във ВУЗ извън обичайния редовен прием

  24 Яну 2022 11:59ч.

  Така беше. Но в квотите поне нямаше негри и педерасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Яну 2022 12:02ч.

  "Научете се да пишете грамотно и не си измисляйте." Не си измисля. Така беше. Поради това, че семейството ми е пострадало от комунистите, на мен директно ми казаха: "Невъзможно е да запишеш да учиш социология. Можеш да запишеш някоя инженерна специалност". Така и направих и не сгреших. Като инженер можах да работя в чужбина, като социлолог нямаше да мога. Що се отнася до децата на работниците, и в инженерни специалности ги приемаха БЕЗ изпити. Трябваше само да имат някаква диплома за средно образование, получаваха ги и от специлизирани училища за идиотчета. А синовете на изявени политически деятели или герои на социалистическият труд, учеха в Симеоново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Яну 2022 12:07ч.

  "че у нас имаше квоти за синове ..." Квота е определена, фиксирана, бройка. Нямаше квоти. Приемаха ВСИЧКИ. След което, преподавателите се чудеха какво да ги правят. Имаше преподаватели с принципи и ги късаха на общо основание. Но ... имаше и партийно поръчение: За всеки студент държавата влага пари и затова ВСЕКИ трябва да се дипломира. Презапиваха по няколко години и все пак се дипломираха. След което ги назначаваха на някое тихо място, за да не бият на очи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като стана въпрос за Тара Хенли

  24 Яну 2022 12:31ч.

  Ето и мотивите към оставката ѝ: https://tarahenley.substack.com/p/speaking-freely Казано е почти всичко. Колкото до горните антикомунисти, ще цитирам милата си майчица, за протокола - висшист, техническа специалност, с нормален изпит - като останалите. Тя тя казва следното нещо: "ако не беше соца, щях да си остана необразована". И много други неща ми е разправяла, като примерно членове на БКП, остри като гьон, с партийно поръчение да влязат да учат в университет, но не могат да влязат точно щото има изпити. Та айде по-леко с партийните секретари и прочее, не всички са били Цецка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гръцката болест

  24 Яну 2022 12:39ч.

  Еми извинявайте, но те ако са квалифицирани и знаещи, няма как да са хетеросексуални! Да си хетеросексуален е проява на ниска квалификация и невежество - не знаеш, че и откъм страната на булката е хубаво! За какво говорим тука?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  24 Яну 2022 12:50ч.

  Великият Джордан Б. Питърсън! Какво повече да се каже за Културната революция на Запад, която ще завърши точно толкова трагично, колкото и китайската и болшевишката. Истинският упадък ще започне, когато тези дискриминационни мерки срещу меритокрацията започнат да дават своите плодове в икономиката. Чудовището на културната революция умира, тогава, когато хората осъзнаят, че то посяга на просперитета им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "На нас както ни е тръгнало да ни управляват харвардци, какво ни чака?"

  24 Яну 2022 12:56ч.

  Какво, какво - оттатък океана след време ги чака перестройка, някой техен Горбачов, след него Елцин и разпад. Нас пък ни чакат поредният десети ноември, поредните Луканов и Жельо Желев и поредната разруха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много важни неща казва този професор

  24 Яну 2022 12:58ч.

  Макар и дълго, трябва да се прочете. Това също ми направи впечетление на фона на крясъците напоследък за "вяра" в науката : "Между другото, всичко в социалните науки (всъщност и в медицината) се потвърждава или оборва с безпристрастна и основателна статистика."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  24 Яну 2022 12:59ч.

  Културата еволюира Не търпи революции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клил Бинтън

  24 Яну 2022 13:02ч.

  Не мога да не допълня. Преди 10.11. имаше квоти за студенти от турски произход и независимо от ниските им оценки (на някой от тях), ги приемаха за сметка на далеч по-добре представилите се кандидат-студенти. Има и още, но никой друг път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският упадък ще започне, когато тези дискриминационни мерки срещу меритокрацията започнат да дават своите плодове в икономиката.

  24 Яну 2022 13:03ч.

  Дали някой е чел от историята, че при поредната година със слаба реколта в Китай, другарят Мао обвинил за това врабчетата и разпоредил животинките да бъдат гонени с всички средства. В резултат правоверните му фенове започнали - развяват платове да ги плаша, дрънкат с тигани и тенджери и т.н. Борбата, макар и неравна ;) , се оказала успешна. Врабчетата трябвало да си почиват на всеки 15 мин. и като не ги оставяли на мира, китайците успяли да унищожат огромна част от популацията. Горди китайци отчитали трупова на врабчета с чували. Следващите няколко години, заради липсата на врабчета имало нашествие на гъсеници, които опоскали цялата земеделска продукция. За 5 години от глад умрели милиони китайци. Колегата горе е прав, че това ни чака и скоро ще берем плодовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор, социален антрополог от село Парамун

  24 Яну 2022 13:15ч.

  Ако на снимката е професор-емеритус Джордан Питърсън, то е учудващо защо са го разкарали от Университета на Торонто. Уважаемият професор споделя, че навярно причината е в това, че е бял и хетеросексуален. На стилното портретче, дело на фотограф-художник, позира елегантен зрял мъж с прошарена и старателно обгрежена брада. Че е бял - няма никакво съмнение. Но погледнете маниерно скръстените ръце и този загадъчен поглед. Та това са очи на истински фавън, който винаги предпочита да пие следобедния си чай в компанията на млади докторанти, любители на Кавафис. Ах това очакване, ах тези варвари, ах тези хабилитарни пишкодръвци, ах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научете се да пишете грамотно и не си измисляйте. Все още има живи хора и много добре помним как беше и виждаме какво е сега!

  24 Яну 2022 13:39ч.

  "Във" идеологическите .... съм го написъл нарочно така, защото знам, че като няма за какво да се хванете, да ме .... за дедовия ! Личи си, че сте били "цвете в комунистическа саксия", цяла България знае как беше с према и реализацията на студентите, само вие "помните" нещо друго !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Бай Милор

  24 Яну 2022 14:28ч.

  Верно си от село ... и си личи, че хал хабер си нямаш от Дж. Питърсън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: на 24.01.2022 в 13:39

  24 Яну 2022 14:41ч.

  Просташката лексика, която използвате, опитите да заклеймявате този или онзи с клишета, без да познавате хората, показва що за персона сте! А неграмотността ви не е само "във". За Ваше сведение не съм бил "цвете в комунистическа саксия"! От средностатистическо семейство съм и никой не ми е пречил да уча, да се реализирам и т.н. Бъдете жив и здрав и спорете с аргументи, а не с емоции и злоба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Яну 2022 15:00ч.

  Тоя не го познаваме, трябва да приемем писаницата му на доверие. Ами ако е имало други причини за несгодите му? Аз, видите ли, съм бял, хетеросексуален, затова не се радвам на заслужена почит. Хайде де. Всякакви ги имаше и у нас едно време. И такива хетеросексуални, дето налитаха на студентките, пък някои от тях така си уреждаха изпитите. Имахме един такъв по научен комунизъм, седнал на банката до колежката, тя се мести, той настъпва, накрая стигнала до другия край, станала и избягала. Най-обикновено хетеросексуално момиче. Та ако целта е била да ни убеди, колко загнил е Западът, ние това го знаем, взимали сме изпити по научен комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Във" идеологическите .... съм го написъл нарочно така

  24 Яну 2022 15:00ч.

  сигур и "низките заплати на асистентите ", пак поради същата причина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  24 Яну 2022 15:01ч.

  Великолепна статия, доказваща тоталното деградиране на запада. След менталното му такова следва икономическото. Лошото е,че с тоталното налагане само на едни идеи и отричането на други такива и репресирането на техните носители САЩ и запада директно се приближават към нов фашизъм. През 1954г. избягалия от Хитлер в САЩ Бертолд Брехт заяви,че " когато демокрацията се превърне във фашизъм тя ще има лицето на Америка". На 10.05.2007г. голямата Наоми Вулф публикува във в-к "Гардиан" разгърнатата си статия "Пътят на Америка към фашизма" и определи 10 стъпки по този път и те днес са изпълнени. Спомняте ли си как е започнал хитлеровия фашизъм- с недопускането на никакво чуждо мнение във всяка област и унищожаването на неговите носители. И това в САЩ наричат прогрес , но гемия руски философ Николай Бердяев в книгата си "Новото следновековие" от 1924г. направо запита "Прогресивен ли е прогреса?". Краят на капитализма се вижда, но лошото е,че преди след всеки умиращ строй се е появявал друг. Днес с атомното оръжие, болести като Ковид , Спин и др. не само,че не е ясно какъв строй ще се появи след него ,но и дали ще живеят хора на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  24 Яну 2022 16:10ч.

  Тази статия я имаше тук преди няколко дни и във фейсбук.Написах тогава,че ИК първа са я прегърнали в Канада,че и ГРЕВИО,се появи пак оттам.А сега някои не са я чели цялата.Относно прием във ВУЗ-те в Констр.отдел назначиха ромка инженер.Колегите и работеха проекти, тогава задания и на дъската се появяваше поредната машина в този машин.завод.Но нямаше знания, даваха и да изрязва и сгъва копия.Приемали са по 1-2 от малцинствата и турците.Но колегите са влизали без никакви препоръки,а само с отличните си дипломи.А Питърсън е ерудиран и знае какво казва.Понижили го,знаете за какво и то от разни бюрократи от ''Човешки ресурси'',където работят помощен персонал.Все едно ако един чистач е черен,но приел ИК за 33-те пола,никога няма да е изгонен от работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даже е спестил

  24 Яну 2022 16:27ч.

  Путин даже е спестил част от истината за либерастната вакханалия в Съветска Русия от 1917 до към 1927г. и още малко. Първите чисто голи гей паради в света са съответно в Петербург през 1918г. и Москва през 1919г. На много места по общини обявявят жените за обществена собственост. Пред т.н. комсомолска комуна шведската тройка си е направо консервативна - комсомолките са нямали право да отказват секс на членове на комуната. Из големите градове започват да се шматкат голи хора - не става въпрос за нудисти на плажа,а за шматкане гол в травмая,влака,по улиците,държавните и обществените институции. От ония времена е практиката да се отнемат деца от семействата и да се отглеждат от държавата. Още в първите дни след РоволУцията са дадени пълни права н а гейовете,а Фройд немедлено е въведен в теорията и практиката. Последиците от тая вакханалия Русия още ги изживява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Яну 2022 20:04ч.

  Въпросният Питърсън е погледнал по-продължително от колкото са приели за нормално една млада хубава студентка преди 26 години и половина! А пък е отвърнал поглед от един млад мил гей, с което го е хвърлил в дълбока депресия и накърнил правото му на equity в него самия!!! А наред с това е индуцирал подобно поведение у студентите си!!! В тесен кръг е твърдял, че има само два пола, при положение че те са очевидно 64!!! Абсолютен ретроград с дълбого вкоренен расизъм на подсъзнателно ниво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  24 Яну 2022 20:32ч.

  На импотентните "демократи" пак соцът им е виновен. Само-че, драги импотентни "демократи", вие не правите разлика между това, че едно е да дадеш шанс на някой да се развива, друго е да правиш някой насила такъв, какъвто не е. Нищо общо няма соцът след 45-а с тая вакханалия, нито ще има комунизъм на запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  24 Яну 2022 21:36ч.

  Се оплаквате г-н професор. Нали вие, преподавателите от университетите бяхте най- ревностните поддръжници на Демократическата партия. Вие сами се насосахте на културна революция в САЩ Държава която се отказва от историята си няма бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  24 Яну 2022 21:40ч.

  През 90 години след като послугувах в НИХ и някои американски университети се озовах в Канада. Казвам го защото имах щастието да не бъда приет в УТ (топ университета на провинция Онтарио и един от топ университетите в Канада за който говори автора). Нещо повече, нагледах се на двоен стандарт от типа на описания. Докато всякакви неизточноевропейци бяха приемани да учат на ангро, на мен ми предявиха изискване да се явя на ТОЙФЕЛ (за да правя мастърс) независимо че вече имах докторска дисертация и бях работил в Щатски универистети (без поне магистратура шансовете ви да намерите квалифицирана работа в Канада са почти нулеви). Затова пък когато си търсех каквато и да е работа по специалността ми се казваше - нямаш канадски експириънс и ми предлагаха да вземем курсове в които да ме учат как се пише СВ, което пък рано или късно води хората до уважаваната, но не дотам платена професия на разносвач на пица или професионален перманентен уелфеърист. На опитите ми да спомена американски експириънс ми казваха - американски имаш, но канадски нямаш! Върха беше когато кандидатсвувах за позиция в Алабама - там пък ми казаха: да, класиран си на първо място, но законът предвижда позицията да бъде дадена на малцинствен член, ако има такъв кандидат, независимо от неговото класиране. Че, казавам вие колко българи сте видели в Алабама, че да не ме считате малцинство. С една дума - всяко зло за добро... имало Господ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  24 Яну 2022 21:54ч.

  Наблюдател на 24.01.2022 в 12:02 Що се отнася до децата на работниците, и в инженерни специалности ги приемаха БЕЗ изпити. Трябваше само да имат някаква диплома за средно образование, получаваха ги и от специлизирани училища за идиотчета. *** Така си беше, но само за децата на цигански и турски работници! Най-големия парадокс в медицината беше, че след като си от София и нямаш връзки те разпределят в някое село дето и след 10 години не можеш да вземеш специалност и да се върнеш, докато "местните" кадри артисваха докато вземат специалност или пристанат на софийско жителство преди да се окажат столичани. Ама темата май беше друга, не спа месю?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  24 Яну 2022 22:07ч.

  Flick на 24.01.2022 в 10:01 Познато до болка не само в СССР, но и у нас по времето на соца. Напомням, че у нас имаше квоти за синове / внуци на АБПФК и малцинства при кандидатстване във ВУЗ извън обичайния редовен прием. Май колегата от 0945 ще излезе прав! *** Може и така да е било, тук там из външна търговия, международни сношения и т.н. запазени марки, НО в медицината не е достатъчно да те приемат, а трябваше (не знам как е днес) да вземеш около 50 изпита по цели дисциплини за 1 или 2-3 семестъра от които имаш само обща представа преди да ги започнеш. След това да вземеш 5 или 6 държавни изпита след като ходиш на стаж и преди да заминеш за поне 3 години по разпределение. Пък там - по селата няма премии и не те питат баща ти бил ли е активен или пасивен... Така, че говорете от собствен опит без да обобщавате! Но, както беше казал един "Като се знам какъв съм инжинер, та ме е страх да ида на лекар!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  24 Яну 2022 22:50ч.

  Прочетох внимателно отново статията и мненията за нея. Подобни статии има не една в американския печат, но у нас се публикува за първи път. Да му мислят завършващите у нас американския университет- за тях няма работа в САЩ. Явно подобна тенденция вече сериозно се усеща в САЩ, защото в един техен вестник четох,че там са загрижени от голямото спадане на желаещите да учат в техни университети. Университетите в САЩ, по изказване на тамошна професорка са "корпорации за печалба, а не за разпространяване на знания". Стратегически погледнато извода е само един- САЩ и водения от него запад се разлагат и загиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Яну 2022 23:01ч.

  Защо всичко това се случва, защото болшинството от хората гледат накъде духа вятъра. Не протестират, понеже имат респект пред властта, ясно им е, че хора с власт и възможности правят това нещо и тези хора ще възнаградят онези, които са с тях. Човек си казва, с мен и без мен този режим ще успее, ще направи каквото си е решил, вижда се силата на вълната, че това ще бъде модата и прогресивното в съответното предстоящо време. Хората си мислят, аз или ще съм на опашката, ако се противопоставям или ще съм с властта, ако се подчинявам. Разбира се, имат си оправданията - децата, кариерата, семейството, собствената им скъпоценна кожа... Кой може да противостои, единствено този, който познава и властта, която е способна да подчини и накаже всяка друга власт, който вижда и ветровете на съдбата. За съжаление има и много искрено „вярващи“ в Новия ред, които дори не усещат, че докато се опитват да се задържат на гребена на вълната и стават все по-слаби, корумпирани, болни, губят по този път самоличността си, очевидно и пола си и части от тялото си, вече губят и своето ДНК. Т.е. това е твърде висока цена за петте минути слава, когато ще си мислиш, че си прогресивен, а не задръстен, както кансел културата ще окаля противниците на режима. Ами справедливо е човек да бъде подложен на подобен тест и да направи избор, като понесе и последствията. Всичко това нямаше да се случи, ако преди това човек не е отхвърлил добрия избор, ако истината не му се е сторила прекомерно труден път. Лесният път е този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  25 Яну 2022 8:30ч.

  Робот, точно от собствен опит говоря. Не четеш май? Такава беше системата за прием за всички ВУЗ без изключение, включително и за медицина. Подчертавам - за прием на студенти. Даже 80-те, когато синовете на АБПФК бяха вече на възраст, започна едно осиновяване на внуци, за да ползват точно тези привилегии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аве, Фликчо

  25 Яну 2022 12:12ч.

  И за колко осиновени внука можеш да потвърдиш ти лично? Хеле, пък такива дето са приети медицина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Яну 2022 20:51ч.

  Флик, имах състуденти циганки, помаци и турчета. Учеха, като луди. Е, след това се изнесоха в туркие, което е друга тема, НО не си спомням нчкой да се е натискал да става доктор и още по-малко да е завършил само защото е бил унука на АБПФК. Имах и приятел син на бивш член на "Бранник." Отличен студент, истински българин и приятел. Та, позволявам си да питам демократичното антикомуне в този форум: "А бе как така тая комунистическа власт допускаше деца на бивши бранници да следват медицина?" И ако на някой студент дядо му е бил АБПФК, дядото ли се е явявал на изпити вместо него. Аз за 6 години и половина не забелязах, пък за такива като теб не знам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Научете се да пишете грамотно..." на 24.01. в 13:39

  26 Яну 2022 8:35ч.

  Грешките Ви не са само правописни- "във", " низки", а и фундаментални, граматически - "написъл". Не може неграмотен човек да се изказва за образованието. И БКП все да му е виновна. И за грешките му в писането.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човекът споделил една истина, точно така си беше,

  29 Яну 2022 9:58ч.

  а някакъв му написал оценка по граматика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  30 Яну 2022 12:52ч.

  Джордан Питърсен е един от най-интересните мислители на нашето време и е много популярен. ...... МНОГО успешно критикува "прогресисткия" неолиберализъм и джендъризма. ......... По коменарите личи, че хората не го познават, а това е жалко. ........... Браво на Гласове, че го публикува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи