Държавата дава половин милион лева за охраната на Пеевски

Държавата дава половин милион лева за охраната на Пеевски
Над 500 000 лева годишно струва на НСО охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски, научи от отлично информирани източници „Гласове”. 28 държавни служители се грижат за денонощната му охрана.

Делян Пеевски, снимка Веселин Боришев, clubz.bg

 

Преди няколко дни бившият военен министър Бойко Ноев призова президента Румен Радев да обяви публично причините, поради които Националната служба за охрана все още охранява Делян Пеевски. 

 

„Какво става с това прословуто НСО? Продължава да охранява Пеевски. Крайно време е президентът Радев, който е едноличен шеф на НСО, да отговори на тези питания на обществото – докога НСО ще охранява Пеевски? Преди изборите БСП призова президента да направи ревизия в службата, не е нужно да я прави, той просто трябва да излезе пред хората и да каже: проверих – правилно охраняват Пеевски, или не е правилно. Дължи на обществото тези отговори”, заяви пред Нова ТВ Ноев. 

 

Според него българите имат право да знаят къде отиват 40 млн. лева – толкова е бюджетът на НСО. 

 

„Знаем, че решенията дадено лице да има охрана се вземат от една тричленка, която се състои от шефа на НСО, шефа на ДАНС и главния секретар на МВР. Достатъчно е да се погледне в архивите по чие предложение е направено искането за охрана – например за Пеевски”, каза още той по повод охраната на бизнесмена, който отново бе избран за депутат от ДПС.

 

По думите на Ноев българският политически елит продължава, както по време на комунизма, да гласува за себе си специални привилегии.

 

„Гласове” направи свое проучване, за да разбере колко струва на българските данъкоплатци издръжката на охраната на бизнесмена. Според публикация на сайта „Биволъ” народният представител, който рядко стъпва в Парламента, управлява бизнес за 1,5 милиарда лева.

 

Оказа се, че само за издръжката на тридесетината служители на НСО държавата харчи 439 000 лева. Извън тази сума са разходите за бензин и поддръжка на луксозните автомобили, които денонощно са на разположение на депутата. Отделно има разходи по техническото обезпечаване и поддръжка на наблюдателните камери около хотел „Берлин” в столичния квартал Бояна, където депутатът провежда по-голямата част от срещите си.

 

Личната охрана на Пеевски включва три екипа от по четирима души, които осигуряват 24 часова закрила на бизнесмена. Тяхната годишна издръжка, която включва заплатите им и задължителните пари за облекло и екипировка, възлиза на 294 000 лева според нашите източници.

 

За постовата охрана в х-л „Берлин”, която се състои общо от 8 души, които също работят на смени, държавата харчи 102 000 лева годишно.

 

Х-л "Берлин" в Бояна, снимка frognews.bg

 

Към всеки от трите екипа от лична охрана има и по двама шофьори, които също са на разположение по 24 часа и за които НСО плаща по 43 000 лева на година. Отделно от тях има и двама офицери, които са предназначени за смяна, в случай че някой от колегите им се разболее или излезе в годишен отпуск. Така армията от охранители, които пазят депутата, възлиза на 28 души. Извън нея Пеевски има частни бодигардове.

 

Въпреки че в продължение на три месеца (януари – март) Делян Пеевски не беше народен представител, НСО продължаваше да го пази в нарушение на закона за службата.

 

Според източниците на „Гласове” решението за охраната на депутата от ДПС е взето под натиск от началника на службата ген. Ангел Антонов през февруари 2016 г. Не са ясни мотивите, с които междуведомствената комисия е решила да назначи охрана на Пеевски, а според информаторите ни сигналът за заплаха срещу него е изфабрикуван и не е проверяван надлежно по съответния ред. Ген. Антонов лично е определил кои хора да го охраняват в разрез с вътрешните правила на службата и след като е изолирал от това решение екипа, който се занимава с кадровите въпроси. По този начин той осигурил сигурен канал за информация, която изтича от службата към бизнесмена депутат. Според нашите източници Делян Пеевски бил напълно информиран за срещите и личния живот на всички първи мъже и водещи политици в държавата, които също се охраняват от НСО.

 

Ген. Ангел Антонов

 

Въпреки огромния си бюджет за миналата година НСО е с дефицит от 800 000 лева, като се очаква през тази година те да нараснат до 1 200 000 лв. 

 

Според публикация във в. „Галерия” отпреди няколко седмици Ангел Антонов ръководи НСО по недопустимо скандален начин.Той е превърнал сградния фонд и автомобилния парк в нещо като своя частна собственост, с която се разпорежда еднолично в зависимост от потребностите си. Подобни злоупотреби с държавно имущество не си е позволявал никой, коментират в НСО и го наричат генерала-шейх. 

 

57-годишният икономист с кариера в МВР е назначен за шеф на НСО от президента Росен Плевнелиев през май 2014 година. Подчинените му твърдят, че се е обградил с тесен приятелски кръг и е върнал в службата пенсионирани служители от МВР, които изготвят дори планове за противодействие на тероризма. 

 

Наскоро един от тях, който е в най-близкия кръг на Антонов, е получил заповед да представлява НСО по темата „Сигурност“ във връзка с българското председателство на ЕС през 2018 година. 

 

В резултат на кадровата политика много млади и перспективни служители си тръгвали, демотивирани от професията. 

 

Шефът на НСО с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, снимка: Банкеръ

 

Според източниците на „Гласове” в Националното следствие има документи, които уличават началника на службата в сериозни злоупотреби и корупция, но никой не работи по тях. По този начин ген. Антонов бива държан в зависимост и изпълнява поръчките на Бойко Борисов и Пеевски, които го поставиха преди три години на този пост, твърдят информаторите ни.

 

Те са категорични, че в момента службата е поставена в подчинение на частните интереси на лидера на ГЕРБ и депутата от ДПС, въпреки че по закон тя е на пряко подчинение на президента Румен Радев, който изцяло бил изолиран от работата на НСО. „Дори и неговата охрана бе поставена в разрез с правилата на службата, за да може президентът да бъде „опакован”, а цялата информация да изтича към Борисов и Пеевски”, твърдят нашите източници. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  21 Апр 2017 14:15ч.

  Да, но на килограм това прави само 2500 лева, а на ден 6 лева и 85 стотинки. Изчислено по методиката на Лиляна Павлова, по която годишната винетка за коли е само 2 лева и 66 стотинки на ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  21 Апр 2017 15:55ч.

  много е беден човекът и няма възможност да си наеме частни охранители, а и държавата ни е от най-богатите в света, та затова нашите състрадателни органи са решили да го подпомогнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  21 Апр 2017 17:18ч.

  ген радев изобщо не знае за тези своеволия на нсо толкова пари да се хвьрлят за пеевски след като дпс има субсидии и може да го охранява

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кестен

  21 Апр 2017 17:22ч.

  ЗА ПЕНСИИ И ЗА ЗАПЛАТИ ПАРИ НЯМА А ЗА ТЕЗИ КОПЕЛЕТА ИМА!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  21 Апр 2017 18:00ч.

  Вбесявам се от всички политици, журналисти, анализатори, коментатори и пр., които вече 21 г. след първото появяване на Симеон продължават да му правят евалла и да се чупят в теманета. Най-големите кражби на държавна собственост ги направи той - БТК, ЕРП, Булгартабак. Шопарчето пеевски и големият му братовчед борисов са негови творения и са само лейтенанти в мафиотската му шайка. Това трябва да бъде казано ясно и е много лесно да бъде доказано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параскева Минчева

  21 Апр 2017 18:38ч.

  Освен Делян Пеевски,кой още се ползва с безплатната охрана на НСО ???Мисля,че има и друг или други.Моля,съберете ги в едно ,за да се види общата картина/сметка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  22 Апр 2017 9:49ч.

  Всички управленски институции в България, без изключение, обслужват интересите на мафията. На 21.04.2017 след обяд, в предаването "Делници" беше поканен адвокат да коментира кредитирането и дейността на частните съдебни изпълнители. Той заяви категорично, че всички закони в България без изключение са така написани, че защитават интересите на финансовите олигарси и мафиози. В другите държави основните рискове били за онези, които дават пари на заем, докато в България този който е взел пари на кредит направо е обречен на гибел! Няма закони за личния фалит, няма инкриминиране отпускането на кредити на неплатежоспособни младежи, няма погасяване по давност...Обикновеният човек, кучета го яли. Селяните биват изнасилвани, пребиване , обирани, реколтата им тотално съсипвана, но никой пет пари не дава за тях. Но от тяхно име теглят държавни заеми, тяхната народна, държавна собственост приватизираха, а по нашите, народни стадиони четем рекламите НА КАЗИНАТА И КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ. Стоичков ни се гигилеше преди като рекламно лице на ВИС 2 , днес като рекламно лице на ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  22 Апр 2017 18:43ч.

  Много се надявам президентът да преустанови тези безобразия, дано не ги подмине с мълчание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  23 Апр 2017 16:52ч.

  До НОВ, не се надявайте президента да ги прекрати, както по-горе е написано президента е "опакован" и няма хал хабер от безобразията които се вършат под носа му.......А дори и ако разбере се опи та да промени нещо ще му подложат динена кора, а тези "момченца" в тази служба го могат МНОГОО.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мосад

  24 Апр 2017 14:51ч.

  Спомням си как преди няколко години народът излезе на улицата и успя даблокира назначението на FatBoy за шеф на ДАНС. Сега народът е доста безучастен и много търпелив. Изглежда ни трябва водач (водачка) като Марин ЛьоПен, за да излезем на улизата, ако трябва и с тояги !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар

  24 Апр 2017 19:34ч.

  Ако не си гледа килата, никаква охрана няма да му свърши работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  24 Апр 2017 20:23ч.

  500 хил.лв. на фона на онези 1.5 млрд. лв, които са му дали да "управлява" е капка в морето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Грънчаров

  27 Апр 2017 17:02ч.

  Непрекъснато трупаме доказателства, че държавата се управлява от мафия! И какво? Къде са разследващите телевизионни журналисти, къде е прокуратурата? Всичко е в престъпните лапи на Борисов. Мрачна и тъжнъа безисходица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диди дайсон

  28 Апр 2017 5:57ч.

  Пределно ясно е че това ПРАСЕНЦЕ с диплома КАЛИНКА,управлява България!А такива велможи като ген.Антонов,които правят метани на мафиотите,отдавна трябваше да бъдат ,,изметени"!Къде сме ние?Къде е Г-н Борисов?Къде сте Г-н Радев?Въпросите на психиатърката,чакат не само отговори.Ние българските граждани чакаме,този парадокс да бъд решен.Една служба НСО прибира милиони годишно за да охранява най корумпираните,най крадливите и нечестни олигарси в държавата!Каква ли ще е България без Пеевски и сие-много по БОГАТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Петков

  11 Май 2017 1:44ч.

  И Румен Петков също е е охраняван незаконно и без основание , И така е откакто не е министър в далечната 2007 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

  11 Май 2017 1:46ч.

  А също и Цецка Цачева се охранява и фишка с огромна охрана . Дори когато не бе Председател на НС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи