Дугин: Ние сме партизани

Дугин: Ние сме партизани
На 29 юни световната общественост отбеляза Деня на партизаните и участниците в съпротивата. Тази идея ми се нрави. Никой не може да получи гаранции, че няма да се окаже в положение на гонено малцинство, ще бъде принуден да съществува в нелегалност и да води партизански начин на живот.

 

Фигурата на Партизанина е прославена в съветската култура. А още по-рано на ролята на народните общини, действащи в тила на врага, обръща внимание Лев Толстой в описанието на Отечествената война от 1812 година. За нас тази тема е много близка.

 

Но ако се замислим над нея, тя е изпълнена с извънредно дълбоки изводи. Съпротивата възниква тогава, когато съществуващата и напълно легална политическа и идеологическа система се оказват несъвместими с принципите, ценностите и идеологическите установки на определена група от населението. При това такава група, която се е оказала под властта на системата по естествен начин. Съпротивата не е мрежа от диверсанти. Това е отговор именно на автохтонците, родени на тази земя, властта над която е завзета именно от тези сили, които отказват правото на живот, свобода и мисъл на същите автохтонци.

 

От тук и образа на партизанина. Партизанинът не е външен. Той се намира там, където се е родил, живял и живее. Но установилата се власт на неговата земя, на неговото пространство е чужда, зла, враждебна и жестока. Но дори да не е зла, враждебна и жестока, то тя не е своя, не е правилна.

 

С това започва пробуждането на партизанското самосъзнание. Обичайно смятаме за класически образец на партизанина съветските хора, воювали в тила на хитлеристките войски по време на Великата отечествена. Да, партизанинът се появява в окупация. НО окупацията не винаги е пристигането на чужда армия.

 

В такава ситуация се оказват християните и монархистите, че и просто некомунистите при болшевиките. Съветската власт не ги причислява сред партизаните. Но те са именно партизани - руска антисъветска съпротива - включително и църква в катакомбите.

 

Антинацистката съпротива в самата Германия, съставено предимно от германци, също е от автентични немски партизани. Окупатори са техните съотечественици, които не им оставят правото да живеят - по-точно да живеят свободно.

 

Изтъкнатият германски юрист Карл Шмит разработва теорията на партизанина. Според него партизанин е този, който е верен на Земята, на която е израсъл, връзката с която той усеща живо и в чието име е готов да си жертва живота. Именно земята, органичната връзка с мястото, с територията, с живата традиция, с езика, и в края на краищата със собствения дълбок и естествен Логос - ето какво прави партизанина партизанин.

 

Това определение на Шмит придобива особено значение именно днес. Глобализацията, либерализмът, капитализмът насилствено късат връзките на всички хора с културната им среда, с техните корени, с тяхното пространство. Глобализацията е течно общество, в което всичко се е отдало на техниката, движението, преместването. В нея няма корени. И навсякъде в планетата, като се започне от САЩ и се завърши с най-изолираната периферия чужд и студен лъже-елит установява своите правила и норми, своите закони и приоритети.

 

Така постепенно хората на Земята, хората на собствената Земя се оказват в положението на партизани. Колкото по-глобална става властта на глобалистите, толкова по-глобална става и световната съпротива. И партизаните в САЩ като привържениците на Тръмп и героичните участници в щурма на Капитолия - всички те все по-добре разбират руските традиционалисти или европейските жълти жилетки, борещи се срещу диктатурата на Макрон. И мюсюлманите, отстояващи своето право да вярват в своя бог, и народите на Латинска Америка и Африка жадуващи независимост и свобода - всички те са партизани и от съпротивата.

 

Значи това е техният ден. Нашият ден.

 

Източник: pogled.info

Превод: В. Сергеев

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Констатация

  03 Юли 2021 8:22ч.

  Дугин отдавна е партизанин, още откакто се появи на сцената като млад неонацист и езичник, еволюирал с течение на времето в "православен консерватор" и неоевразиец...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Юли 2021 8:49ч.

  След новата инициатива на фейсбук да записва всички в "екстремисти", май ще хващаме гората. Бесепари и седесари - рамо до рамо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илчовски

  03 Юли 2021 9:30ч.

  при нас партизаните отиват в Дубай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  03 Юли 2021 9:48ч.

  Прав е и актуален, както никога. Усетът на редакцията да публикува това е похвален. Казват, че мнозинството от страните прокарвали русофобия. Не страните като народни мнозинства, а правителствата им от НПО-назначенци на Нашингтон... НПО-диктатурата е глобална, дълбоката държава няма реални граници и е политически нелегитимна, но провежда политики и поддържа ежедневния мейнстрийм, промивайки мозъци. Партизанският начин на живот ще е наложителен за несъгласните, които са с изострено чувство за справедливост, имат традиционни ценности, не обичат първите столове по стъгди и амвони и способността им за критично мислене не е закърняла. Те ще бъдат гонени заради правдата, както е казал Христос, както никога досега. И унижавани, защото са качество, а технологии и дигитализация - това е неправедното псевдоцарство на ЛуЦИФЕР, князът на чистото количество и уравниловката, който се опитва да унищожи душите - единствената жива връзка с Бога, която обаче в настоящите земни условия е потъмняла. Впрочем, невъзможно е да се говори за Душа и Дух в множествено число. Да бъдем верни на Себе си и Бога в нас, който ни дава Живот! И да се борим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • молба до админа на сайта

  03 Юли 2021 10:02ч.

  Моля постът на 03.07.2021 в 09:42 да бъде изтрит, защото е неистинен, клеветнически и сее омраза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е вярно!

  03 Юли 2021 10:04ч.

  "И мюсюлманите, отстояващи своето право да вярват в своя бог, и народите на Латинска Америка и Африка жадуващи независимост и свобода - всички те са партизани и от съпротивата." Това твърдение и инвазията на мюсюлманите в цивилизованите европейски християнски земи правят на пух и прах твърденията на Дугин на базата на теорията на германски юрист Карл Шмит за партизанина. Според него партизанин е този, който е верен на Земята, на която е израсъл, връзката с която той усеща живо и в чието име е готов да си жертва живота. Именно земята, органичната връзка с мястото, с територията, с живата традиция, с езика, и в края на краищата със собствения дълбок и естествен Логос - ето какво прави партизанина партизанин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • библейски предсказания в действие

  03 Юли 2021 11:01ч.

  Времената ускорено се сменят, апокалипсисът е тук - https://cont.ws/@Putanik/2029362

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  03 Юли 2021 11:11ч.

  1984 - реализация на Оруеловата утопия едва в постлиберални условия. Тоталното следене и разпознаване - индикатори и правила на цифровото робовладелство. Защо хуманният човек е обречен - https://cont.ws/@slavikapple/2029325

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В нашата история след 1878 г. се раждат първо партийните партизани от всички партии ...

  03 Юли 2021 11:26ч.

  ... след това се раждат т.нар. от комунистите партизани. Първоначално "Партизани" е термин, с който се обозначават привържениците на дадена партия/. През 1941-44 г. новите партизани вече са на издръжка и подръжка от братския съветски народ с една цел - да извършват терор, убийства и подмолна дейност срещу законната власт. Затова и народа ги нарича с презрителното "шумкари". След 9-ти шумкарите и ятаците започнаха да се размножават в геометрична прогресия. Те и техните наследници ръководеха БКП, фалшивия преход след 10 ноември и изкупиха т.нар. социалистическа собственост на безценица. Няма по-алчен капиталист от бившия борец за социална справедливост. Нямат наяждане, нямат срама - нито от Бога, нито от хората. Така внуците на мандраджиите ни разказаха играта и сега се чудим кой ни е виновен - Запада или Изтока. Били работили за благото и бъдещето на човека - знаем ги хората по списък и тях и децата им - превърнаха ни в слуги на своята алчност и наглост. А Дугин пропуска един много укриван факт споделен от някои руски автори, че ако германците бяха тръгнали да освобождават потиснатите от болшевиките народи и да им дадат правото на самоопределение, то нямаше да има никакви съветски партизани. Ако бяха отворили църквите/на някои места са го направили/ и вярващите щяха да са с тях. Но Хитлер не е искал да освобождава , а да завладява и подчинява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наполеон е искал да освобождава, но пак е срещнал партизани

  03 Юли 2021 12:00ч.

  за негова и генералите му изненада защото в другите части на Европа принципите на Френската революция са били приети радушно. Логично е в Русия да стане същото при нейното огромно селячество, повечето в крепостничество. Затова след завземането на Москва френското командване предприело агитации и походи в околностите за да привлече селяните на своя страна. Само че не се получило, дори ефектът бил обратен защото селяните спрели да донасят сено в Москва, а без него конете и въобще транспорта на французите били обречени. А били приготвени от тях фалшиви рубли с които плащали на селяните колкото поискат за сеното. При това положение оставането им в Москва било невъзможно, те нямало как да косят през зимата сено за конете си. А при самото завръщане станали нападенията на партизаните, основно селяни. Явно не им харесала свободата донесена от чужденци, нито повярвали на идеологията им. Както казва Дугин, такава власт за тях е била неправилна, щом не е своя. Путин изрази това в реч, в която изтъкна че Русия не може да съществува с намален суверинитет, народа й не приема подобно съществуване. Не е само Русия така, но малко са на Земята подобни страни, те явно са проблем за запиращите глобалисти към поредния нов ред, дават лош пример на масата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има разлика между руснаци и други народи в СССР по времето на ВСВ. Да не забравяме и методите на болшевиките за "мобилизирането" на актива им за борба срещу агресора.

  03 Юли 2021 12:15ч.

  Ето ви пример: Когато силите на Оста навлизат в Съветския съюз през лятото на 1941, много украинци, особено в западните области, които са под съветска власт само от две години, посрещат германците като освободители, като някои се надяват да бъде създадена автономна украинска държава. Политиката на германците първоначално дава известни надежди за това. Те дават мъгляви обещания за създаване на суверенна Велика Украйна, опитвайки се да се възползват от антисъветските, антиполските и антиеврейските настроения в някои среди. Въпреки това, след началния период на известна толерантност, политиката на германците рязко се променя и украинското национално движение е смазано. Германската администрация не прави сериозни опити да експлоатира потенциалното недоволство от съветската система, като колхозите и принудителните доставки на храни са запазени. Както в цяла Европа, и тук се провежда системен геноцид срещу евреите, а много украинци са депортирани за принудителен труд в Германия. Украинските националисти сформират Украинска въстаническа армия, която воюва едновременно със съветските и германските сили. Освен това тя организира прогонването и избиването на много поляци и евреи в западните области, най-вече във Волиния. В някои области Украинската въстаническа армия оцелява и след войната и продължава съпротивата срещу съветските власти до 50-те години, като в хода на военните действия и двете страни избиват много цивилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  03 Юли 2021 12:24ч.

  Партизанин е част и от френската история в периода на войните. Ало-ало не е направен на пусто място. Както и крепостен селянин, термин от миналото на много страни, но поради по-ограниченото преподаване на темите у нас се знае по-малко от широката публика и се комнетира основно за руската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  03 Юли 2021 14:40ч.

  Според мен тези характеристики на гражданина, които го правят партизанин по теориите на Дугин, са да кажем центробежни сили. Но има и центростремителни сили, които са паричната единица, редът, религията, интересът за притежание, единния общ пазар, обединяващата сила на държавата и много общи други фактори. Затова в механиката и електрониката е измислен центробежния регулатор, за който аз съм учил, и който създава динамично равновесие на центробежни и центростремителни сили. И механичния центробежен регулатор се използва в ракетите, при корабите и на много още места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Юли 2021 20:51ч.

  Има страни които са способни да партизанстват, а има такива които и не могат да си помислят за такива неща. Примерите са общоизвестни от втората световна война - СССР, Франция, Полша, Югославия, България, Гърция. Други в Европа май няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re:Има разлика между руснаци и други народи в СССР...

  03 Юли 2021 21:23ч.

  "Украинските националисти сформират Украинска въстаническа армия, която воюва едновременно със съветските и германските сили. " Неистина, това е днешна украинска пропаганда. Има само един случай на сблъсък м/у УПА и немците, иначе са си верни техни колаборатори и то от най-жестоките към мирното население. Украйна 2 пъти е обявявала "независимост" преди 1991 - и двата пъти (1818, 1941) в моменти на окупация от Германия. Иначе е вярно, че като цяло в присъединените след 1939 към СССР територии отношението към немското нахлуване е различно от това в останалата част. Но колаборатори е имало навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • филм

  03 Юли 2021 21:28ч.

  Има един силен филм на тема партизаните - "Восхождение" , може да се види в Youtube.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  07 Юли 2021 8:57ч.

  За партизани не зная да е имало след 1950 г. у нас. Последни са Горяните. Но има една голяма група - вътрешна емиграция, хора които на практика не се интересуват от политиката на настоящото в момента правителство, не се съобразяват със законите и намират начин да живеят като ги заобикалят. Нямат Фейс, не гледат телевизия, не гласуват на избори или ако го направят, отбелязват "Не подкрепям никого", не вярват на официалната пропаганда. В много случай материалното им положение е добро. Те не са маргинали или клошари. Мисля, че могат да се причислят към партизани без оръжие. Тези хора са много в България, защото съзнават, че властта им е чужда, защото е наложена от външни глобални фактори - това явно се вижда при настоящото управление. На практика са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това твърдение и инвазията на мюсюлманите в цивилизованите европейски християнски земи правят на пух и прах твърденията на Дугин на базата на теорията на германски юрист Карл Шмит за партизанина."

  08 Юли 2021 16:33ч.

  В богатите природни хабитати не остават незаети хранителни ниши. Това че нашите жени предпочитат кариерата и свободата /каквото и да значи това в полираните им мозъци/ разбирай свободията пред възможността да са майки на многолюдна челяд и голям род, и така оставят свободни незаети демографски пространства в в цивилизованите европейски християнски земи, които се запълват незабавно от голямото потомство на мюсюлманските им посестрими не е проблем на последните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  08 Юли 2021 18:38ч.

  Ех другарю Дугин, ех! На 29.06. православният свят чества светите апостоли Петър и Павел. Напомням Ви го, защото с повод и без повод се позовавате на вярата НИ и се снимате на фона на някой Светия. А за партизаните изберете друга дата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  12 Юли 2021 23:21ч.

  М, да... Болшевиките и чекистите от интернационалисти и неверници станаха първи националисти и защитници на православието и на мюсюлманството в конкретния случай. Евтини номера. Те просто подклаждат противоречията в другите страни както могат. Не е ясно колко още оскотясалото руско население ще продължи да пие антифриз и почистващи препарати и да търпи чекистите на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи