Доц. Атанасов: Вместо да признае съучастието си в „източването“ на НЗОК, Кацаров се оплете в лъжи

Доц. Атанасов: Вместо да признае съучастието си в „източването“ на НЗОК, Кацаров се оплете в лъжи
Докторът лекувал Стойчо Кацаров в "Пирогов": През изминалата седмица станахме свидетели на безпрецедентни удари срещу институцията "Пирогов". Доброто име на най- натоварената в страната ни спешна болница за активно лечение бе поругано. В разчистването на лични сметки и задкулисни политически интереси, репутацията на десетки лекари, които всеки ден се борят за живота на пациенти, в особено тежко състояние, бе с лека ръка пожертвана.

 

Открито, в националния ефир, пред цяла България, служебният здравен министър заяви най-отговорно, размахвайки епикризата си, че е един от фиктивните пациенти, които болница "Пирогов" е отчела пред НЗОК. При това скандално твърдение логично възниква въпросът:

 

как Кацаров се е сдобил с епикриза от Пирогов, при положение, че не е бил приет?

 

Знаем какъв е приемът в болницата и че това няма как да стане без съгласието на пациента и електронно въвеждане в системата, както го изисква редът. Във въпросната епикриза има описана история на заболяването, изследвания - те чии са? Но вместо да признае съучастието си в „източването“ на НЗОК, Кацаров още повече се оплете в лъжи и обвини Пирогов, че е фалшифицирал подписа му.

 


Много е лесно да заклеймиш една институция, на която се крепи спешната помощ в цялата страна и да лепнеш етикетите „..източване, дългове... злоупотреби... фиктивни пациенти..." От друга страна, не може един лекар, юрист, да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза и умишлено да внушава неистини.

 

Диагнозата е остра или подостра чернодорбна недостатъчност и това е работна диагноза. А същността на проблема е съвсем друга – липсата на клинична пътека за „пост – Ковид синдром“.

 

В цял свят проследяват пациентите, преболедували инфекциозното заболяване, заради което обявиха пандемията, а в България считаме, че след 14 дена домашно или 1 месец болнично лечение, пациентите са напълно здрави и нямат нужда от проследяване. Стотици хиляди, здравно осигурени пациенти в страната ни са оставени на произвола, защото няма клинична пътека, а лекарите, които търсят начин да ги проследят по други пътеки, отговарящи на симптомите им, са обвинени в измама и източване на касата. Това не е ли пълен абсурд?

 

Ако здравният министър беше толкова загрижен за данъкоплатците, на чийто гръб се крепи НЗОК, щеше да насочи усилията си в разкриването на „пост – Ковид“ пътека, тъй като самият той се е сблъскал с несъвършенствата на системата.


За съжаление, вече два месеца сме свидетели на една зрелищна война между МЗ и НЗОК от една страна и неуморно работещите медици не само в Пирогов, а навсякъде из страната. Вместо да потърсят начин да помогнат на измъчения до крайност "български медицински роб", двете "най- отговорни" интституции в българското здравеопазване

 

извадиха топорите и започнаха да коват бесилки

 

Няма как да поемеш управлението на една от най-важните дадености в човешкия живот (човешкото здраве) и най-напред да посегнеш на съсловието, което се грижи за равновесните процеси в тази реалност!

 

Такова поведение е силно поляризиращо. Такова поведение е разрушително, а есента чука на вратата.

 

Отново повтаряме грешки от миналото лято. Отново губим ценно време. Вместо да организираме обучението на спешните екипи, на личните лекари.., както и на екипите, които макар и имащи вече някакъв опит, все още са "Ковид-лечители" от днес за вчера, всички ние се радваме на "хляб и зрелища"!

 

Вместо да осигурим "патрони за следващата битка", някои броят гилзите и искат да им се върнат патрони!

 

Затъвайки в екзотиката на спора между МЗ и НЗОК от една страна и потърпевшите големи болници на София от друга, никой не се наема да постави въпроса "защо се случва всичко това"? Никой не иска да извика на глас: "царят е гол"! Упорито никой не иска да признае, че повече от две десетилетия, здравеопазната система в България не работи, или по-точно казано, българският медик работи въпреки тази система. Никой не иска да определи и да запуши поне най-големите пробойни в тази система!

 

Взимат се само наказателни мерки на дребно! Поне откакто аз следя поведението на единствения здравен застраховател, определящ съдбата и на здравеопазна ситстема, и на потърпевшите, почти нищо не се е променило, изключая времето на д-р Дечо Дечев. Той бе единственият директор на НЗОК, който имаше смелостта да заяви: "Нито стриктен контрол, нито наказания ще дадат резултат. Нека финансираме адекватно - и злоупотреби няма да има". Може би не цитирам съвсем точно, но смисълът е този! Или по-точно: само това действие би имало смисъл - адекватно финансиране на здравеопазната дейност.

 

Аз лично не желая да имам каквито и да е финансови взаимоотношения с пациентите си! Не искам парите да вървят след тях! Бих предпочел, парите да вървят покрай тях и да се кумулират където трябва - в Държавата. Вероятно това е носталгия по отминали времена, когато можехме да диагностицираме и лекуваме пациентите си, без да ги вкарваме в конкретна финансова рамка. Вероятно тези времена никога няма да се върнат?! Но независимо от това, Българското здравеопазване има спешна нужда от реорганизация. Иначе рано или късно, ще се срине...

 

 

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Целта на Стойчо

  20 Юли 2021 19:20ч.

  Е доразсипването на държавните и общинските болници в интерес на частните. По тази причина именно нито се проверяват частни болници, нито Стойчо е заекнал поне, че там е най-голямото източване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потресаващ разказ за храната, която се предлага на болните в „Пирогов“

  20 Юли 2021 19:20ч.

  Потресаващи разкрития за това как фирма доставя развалена храна за пациентите в най-големите болници в София и как инструктира служителите си да замаскират нарушението показа Нова тв. Оказва се, че продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от ежедневното меню на лекуващите се в болниците „Пирогов” и „Шейново”, като и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. „Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Шупва, но като се сложи повече грис, това онова и всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя. „За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя. Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правили и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки. „Месото пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още Мария. „Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правим пилешки супи- пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болниците в Пирогов”, разказва Наталия Маринова. Въпреки рискът от сериозни хранителни разстройства и дори отравяне, храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца. https://duma.bg/potresavasht-razkaz-za-hranata-koyato-se-predlaga-na-bolnite-v-%E2%80%9Epirogov%E2%80%9C-i-%E2%80%9Esheynovo%E2%80%9C-n217985

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Казаков

  20 Юли 2021 19:33ч.

  Г-н Доцент , къде е лично Вашето мнение по въпроса за НЗОК ????? Къде са Вашите протести , жалби и сигнали срещу тази престъпна система ?????? Мълчахте , нали ???? " Преклонена глава , сабя не сече я "... И сега заставате пред Българският Пациент , за да му кажете : - Аз ще Ви лекувам , но за това ще открадна Вашите пари .... Не приемам Вашата теза .... И все пак с уважение към Хуманността на Медицината : Антон Казаков

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Юли 2021 19:50ч.

  Вярвам, че доцентът е прав за Кацаров...но какво ще каже за останалите 399 случая на фиктивни епикризи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КЪТЮ МАХАЛОТО

  20 Юли 2021 20:40ч.

  защо ли не му вярвам на този....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  20 Юли 2021 20:45ч.

  служебните министри са като камикадзета-за малко време -щети на макс. пита се -кой печели от това? дали този , дето поръчва печели? а дали не губи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  20 Юли 2021 20:49ч.

  "След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме отворено писмо до медиите, колегите и гражданите: До Медиите в Република България До всички членове на БЛС До съгражданите ни Отворено писмо от български лекари, членове на Българския лекарски съюз Относно: Констатираното източване на здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това. Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че ако ББР няма вложители физически лица, в болниците работим и се лекуваме всички ние. През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”. Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници. Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш. Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги. Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов. Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор. През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии. Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха. При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата срана. Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници. На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече. Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват. Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници. Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари. Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора. БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза. След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система. Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси. Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски. Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка. 19.07.2021 д-р Георги Тодоров д-р Стоян Алексов д-р Хелия Божилова д-р Александър Оскар д-р Иван Джупанов д-р Николай Болтаджиев д-р Филип Маринов д-р Стоян Сопотенски д-р Павлин Кемилев д-р Атанас Темелков д-р Веселин Илинов д-р Атанас Атанасов д-р Петър Грибнев д-р Васил Павлов д-р Чавдар Еленков PS: Много други колеги изразиха своята подкрепа и чрез желаещите медии може да добавим имената им, когато го заявят пред нас окончателно. Списъка е дълъг." Георги Тодоров 9 ч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Станчев

  20 Юли 2021 21:16ч.

  Няма как здравната олигархия да прости това на д-р Стойчо Кацаров. Той просто показа документално как се източва здравната каса. Поне да се бяха сетили последното от трите си искания да не го бяха поставили на трето място. Обяснението е именно там. Те докторите искат от здравната каса да създадат клинична пътека за долекуване след ковид . Значи се правят нарушения като се пишат едни пътеки а се лекуват пациентите по други и за това е виновен министъра. Задължение на министъра е да си затвори очите пред очевидното нарушение да не го нарека с по тежка квалификация. И вместо да се засрамят те зи хора скочиха именно на министъра. Е и сега какво да се примирим ли с източването на здравната каса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважааеми докторе,

  20 Юли 2021 21:25ч.

  Ами така е. И ние го знаем и го виждаме. И ви подкрепяме. И сме бесни, че такова чучело е сложено за здравен министър. Непомирисвало болница, учило медицина, ама лекар не е, учило право, ама юрист не е, нещо като нищо! Даже и да лъже като хората не умее, заплита се в собствените си лъжи като патица в кълчища. Всеки що годе медицински грамотен простосмъртен прави разлика между име на клинична пътека, работна и окончателна диагноза, а това повтаря като папагал една и съща мантра за цирозата си и не се вижда, що за професионална, морална и интелектуална мизерия демонстрира. Едно ми е чудно: това ви било семеен приятел? Какво може да ви свързва с такава креатура? А този, дето го сложи за здравен министър, ще си сърба попарата и ще си гледа втория мандат през крив макарон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  20 Юли 2021 21:27ч.

  За състоянието на здравеопазването благодарете на създателите на сиссемата...кои са те? кацарко е от тях...ся риве... доцентите са си доценти...ами плюещите по тях кои са? Измекяри, лузъри и обикновенни дебили.....може би!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  20 Юли 2021 21:37ч.

  Много интересно, Пироговци не получават никаква обществена подкрепа от масовия българин?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  20 Юли 2021 21:47ч.

  През март една позната, тръгвайки за работа, пада и си чупи ръката. Карат я в Пирогов, а там и казват без направление от джипи няма да я погледнат. Ама тя е следобяд. Не ги интересува, искат направление. Отива тя при лекарката, работеща в същия кабинет, който е Младост 2. Онази я наругава и и казва да се върне в Пирогов. Отива отново и онези пак я връщат. Тя казва, че другото джипи и казва, че в Пирогов е без направления. На две на три я гипсирали и казали да си плати Тя казала че няма пари, бръкнали ѝ в чантата и ѝ взели последните 20 лв. и с подигравки я изгонили. .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаси боклучивия форум!

  20 Юли 2021 21:47ч.

  Що за документи са се събрали тук? Не ви ли е срам? Докторите, сестрите и санитарите от Пирогов с памперси ходеха, щото нямаха време до тоалетната да отидат, живота си дадоха да лекуват такива съкровища като вас, за да припявате сега дитирамби на костовското ликвидаторче, дето е нарочило големите държавни болницида ги сурне и приватизира за жълти стотинки! Слепи ли сте? Загрижен бил, хахаха! Къде ходят да ги шият тези с пукнатите глави, дето им е хаби да се трепят, ама не им е хоби да си плащат здравните застраховки? Ами в Пирогов! И кой им тегли масрафа? Ами Пирогов, здравната каса плаща на осигурените! И кой е най-нередовният платец към касата? Ами държавата! Е, това е на сметката на най-жалкия от всички здравни министри, нали е бил от другата страна на чертата, нали все зад бюро е седял, нали това на неговата и немуподобните сметка се пише! Да можете да се погледнете отстрани каква жалка трупа сте! Ама утре, ако недай Боже примрете, в Пирогов ще търчите, нали? Щото в лъскавите болници нямат тази квалификация, а вашето човече не е припарвало в болница през живота си! Пфуй!Жалка трупа! Презирам ви! Засрамете се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  20 Юли 2021 21:56ч.

  Аве, не знам, обаче аз все си плащам от джоба за здравни услуги. Даже последния път професор Кюркчиев, имунологът, ми каза, че съм интелигентен човек и трябва сам да се сещам, че трябва да си платя за едно скрининг изследване в "Иван Рилски", въпреки че бях проверил, че се плаща от здравната каса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаси боклучивия форум! на 20.07.2021 в 21:47

  20 Юли 2021 21:58ч.

  Драго ни нещо, за котлован, този сайт е за свободни и мислещи. Не е тоя гол, за жаби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Гери

  20 Юли 2021 22:02ч.

  Патица! Това ли намери да разкажеш, патко? А колко хора са върнали от оня свят? А как болни лекуваха, а как спешната болница стана хем спешна, хем ковид-болница? А как отчаяно търсеха персонал, за санитар предлагаха хилядарки, щото всичко живо се беше изпокрило? А колко ат тях си дадоха живота да лекуват такива като теб, дето разправят тук какво й разказала една жена? Ама това патешките мозъци не го регистрират! Бясна съм! Срам ме е от теб! Доктори от Пирогов, извинявайте, не сме всички Герита!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Севда

  20 Юли 2021 22:05ч.

  Като се абстрахираме от случая с Кацаров, Видно е от констатациите на здравната каса, че има много нарушения с използването на здравните пътеки. Никой не упреква лекарите в Пирогов. Тези нарушения са извършени от няколко доктори и те имат конкретни имена. Сега се прави опит да се заметат престъпленията, използвайки случая с Кацаров. Но този случай не е единствен. Наглост е да се криеш зад колегите си, зад техния наистина геройски труд. Нека се знае, че никой не е забравил това, но виновните трябва да понесат своята отговорност, а те не са всички лекари на Пирогов. Само някои от тях са страхливците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Севда

  20 Юли 2021 22:19ч.

  На ти го Герито номер две! Ти не вдяваш ли, че абсурдът, наречен клинични пътеки, им връзва ръцете! Такава кретения по света няма! В Австрия и Германия има Klinischer Pfad, но това е рамката, насоката, а фактурирането е според действително свършеното. Ти знаеш ли, че клинична пътека за високо кръвно НЯМА? Е, какво да те правят, ако вдигнеш кръвно над 200? Да те чакат инсулт ли да палучиш, защото има такава пътека? Или да те приемат, лекуват и след това да пишат там нещо, щото абсурдната система така го изшсква? С какво мислите? Що повтаряте пълни глупости като папагали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  20 Юли 2021 22:31ч.

  Не виждате ли колко е нагла Бялата мафия!!! Даже не се прикриват вече и вече изобщо не се отричат кражбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  20 Юли 2021 22:35ч.

  Ама човек не може да схване механизма на заплащане на труда ви, бе, докторе! Ей ги даскалите - знаеш за назначаване на младши колко се дава, за старши, за главен, за трудов стаж - горе долу се ориентираш в картинката къде отиват парите ти в тази обществена система. При докорите не е ясно къде отиват парите ни. Как така някои получават хиляди като месечна заплата, а други бягат в чужбина, защото не им стигали доходите? Това е въпросът на въпросите. Обществото иска да знае как се харчат парите му за заплати за благородната професия на лекарите, а пък все плаща ли плаща на частно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  20 Юли 2021 22:38ч.

  И тъй като знам, че ще кажете нещо за частните уроци, те са въпрос на доброволен избор, докато при здравето нема мърдане, щото мреш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кацаров, не той им е предложил далаверата, а, те,

  21 Юли 2021 0:07ч.

  от ,,Пирогов", за да приберат именно ТЕ парите по кл. пътеки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  21 Юли 2021 3:27ч.

  Не чакайте от крадци да Ви лекуват!Лечението Ви е допълнителна дейност.Ако не могат да Ви приджобят/Вас лично или здравната каса/ ще Ви уморят.Тези умориха бащата на свой колега защото не разпознали асептичен шок.Синът от САЩ искал само да го изслушат та да спасят баща му.Не пожелали.Уволнени?Отнети лекарски права?Забравете!Т.Живков е казвал за кадрите си;''Ако не знае ще го научим,ако краде няма да го отучим''И е отсвирвал крадливите с 200.Социализъм/Капитализъм при нас няма значение.Ние сме в тежка управленска криза дължаща се на управленска неграмотност на елитите.Нещо повече елитите ни са от крадци.Президент и премиер уреждат любовниците си!И нищо.Но във Франция за такова нещо мин пред си замина.Когато елита краде/краде от себе си/ нещата са неспасяеми.Има само една рецепта на д-р която може да помогне.Но доктора и рецептата са позабравени .Все пак фр.революция е била отдавна.С други думи елитите сами създават палачите си.Биели лекари?Учудвате ли се?Аз да.Само бой ли?Бъдете сигурни и този рубеж ще бъде минат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Пироговци не получават никаква обществена подкрепа от масовия българин?!"

  21 Юли 2021 5:51ч.

  Какво да се разбира под "масовия българин" - 80-прицентниците, скатаващите доходите си, за да не си плащат пълните здравни осигуровки, гласувалите за Слафчу, за изправи се - наведи се, вън-вътре, несписобните да вдянат, че моделът е сбъркан, а Стойчо е един от пробуталите именно този модел. Тия, описаните по-горе, няма как да вдянат, че пишманхекиминът Стойчо агресивно лобира за частните болници, с което ще досъсипе малкото останало недосъсипано от моделите на моделиерите, сред които е и той, че е в конфликт на интереси, че поведението му е гнусно, отвсякъде погледнато, че по лъгане сложи даже Борисов в джоба си, защото става дума за 6 (шест!!!), а не за 400, както ви излъга пишманхекиминът, случая, от които единият е неговият "казус". П.П. На спамещия от седмица с "храната в "Пирогов" - иди, нехекимин ефенди, поинтересувал се, колко плаща осигурен здравно пациент за денонощие престой в държавна или общинска болница по разчети на НЗОК - по малко от 8 лева за всичко, и си сметни ти персонално с толкова пари каква храна можеш да си осигуриш. ЦветанЦветановщината като неизкореним манталитет на "масовия българин" - това лъщи от тукашните писаници. Ако бяхте разумни, щяхте да искате смяна на модела. Но не сте. Мерзостта на запустението - за това напирате. Слафчу ще ви го осигури, бъдете рахат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р

  21 Юли 2021 6:38ч.

  Големият проблем е в харак8тера на проведената от СДС и кабинета " Иван Костов" здравна реформа. А тя е австралийски вариант на неолиберална здравна система, при която лечебните заведения са вид търговски фирми, а медицинският персонал става все по-малко хуманен и все повече меркантилен. Мафиотизирането, корупцията хищническото отношение към пациентите и въобще към хората са неизбежни. Конкретно в създаването на тази система сериозно участие имаше и седесарят Кацаров, затова според мен поведението му като министър е отвратително. Неслучайно болезнено отмъстителнияат Радев се е спрял именно на такъв за министър, същото е с вътрешния Рашков и някои други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  21 Юли 2021 9:44ч.

  Докторе, в България се краде при всякакъв модел и при всяко правитество. И Кире дай стола да върнат пак ще се краде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Юли 2021 11:07ч.

  Има правила. Те са нарушени по безпардонен начин. Нарушени са от няколко човека - НЕ СА НАРУШЕНИ ОТ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ПИРОГОВ. Тези няколко човека се представят като всички "МЕДИЦИ" ОТ ПИРОГОВ. Медиците от Пирогов основно работят и нямат никакво време да мислят за пътеките и цените на тези пътеки. Правилата не са добри. Те трябва да се сменят. Но догато не са сменени е задължително да се спазват такива каквито са. Ако някой трябва да протестира, то е точно за смяна на правилата. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТЕСТИРА В ПОЛЗА НА НАРУШИТЕЛИТЕ НА ПРАВИЛАТА!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-до д-р

  21 Юли 2021 11:09ч.

  Напълно Ви подкрепям за написаното.За мотивите за избор на Рашков съм съгласен.За Кацаров не знам,не му знам житие битие.Но тук обсъждаме казуса''Пирогов'' .Запомнил съм едно интервю с голям бизнесмен.Та той на въпрос рекетиран ли е отговоря;Бизнеса ми изцяло е на светло,Такива като мен не представляват интерес за рекет.Божков е обратния пример.Е и ''Пирогов'' е бил в сенките.Пита се защо най големите се крият по сенките.Отговора е един;Така им изнася.Сега реват че всички са маскари ама те и лекували.Винаги съм смятал,че големият,умният,можещия следва да носят по-голяма отговорност и да се съдят по строго.Ако съдим Асанчо за 5 фиданки и подминаваме Балтов за милиони няма стигнем до никъде.Или не, Балтов ще стигне до Асанчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекар

  21 Юли 2021 11:33ч.

  Какъв е този постковид на Кацаров, като е карал ски по време на постковидната си пътека. И насила да привикаш пациент на контролен преглед - това е супер иновация на лекуващия лекар. Останалите 401 пациенти и те ли така са били привиквани? А толкова пациенти, действително с оплаквания, нямаше къде да се лекуват. Някой мисли ли за тези парадокси? Защо не се протестира за това? Защо не мислите, че човек , нарушаващ едни закони, ще нарушава и други? Защо трябва да се толерират хора, които правят нередности? Няма как да си добър специалист и мошеник заедно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  21 Юли 2021 12:12ч.

  "Получаваме декларации от всички районни колегии на БЛС с потвърждение, че в цялата страна се извършват проверки на точно този пост-COVID период, като с формални причини се опитват да се възстановят средства, които практически бяха гарантирани през обществения договор на държавата с медиците. Тези средства бяха дадени, за да се грижат за пациентите от COVID“, каза д-р Маджаров, председател на БЛС. Проверяват КОВИД-болниците, но се акцентира само върху "Пирогов" с политическа цел на остракиране на Балтов, защото се сближил с Борисов. Грешката на правителството на Бойко беше, че извънредното финансиране за КОВИД се направи през НЗОК - солидарния фонд на здравноосигурените. Със средства от държавния бюджет. КОВИД пандемията е въпрос на ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, а не на НЗОК. Това се получава, защото НЗОК от независима каса на здравноосигурените, както беше планирана 2000 г. се одържави по времето на НДСВ и оттогава остана такава, т.е. зависима от държавата. Затова на времето Дянков на два-три пъти си позволи да прехвърли излишъците в НЗОК милиони лева в националния бюджет, т.е. присвои ги, за да върже бюджета. Най-вероятно ще уволнят Салчев/НЗОК в Парламента, защото се престара и обвини точно лекарите, които жертваха живота си по време на КОВИД-вълните, че са източвали НЗОК и по този начин сериозно ги демотивира да продължават да работят и да посрещнат новата ковид-вълна. Той отказа и финансиране на ковид-пътека или пътеки, предложени от БЛС. Вместо да предложи решение на теиз проблеми, Салчев стана част от проблема. Трябваше да изложи какви са проблемите и да изисква да се решат, като най-вече финансирането на КОВИД да не минава през НЗОК, защото е задължение на държавата. А Кацаров също много добре знае какви са проблмеите, но неговите цели е да изпълни политическата поръчка и уволни Балтов, посредством уж скандални кражби. Оказа се, че не са 400, 600, 800, а само 6, един от които е неговия случай, описани в констативния протокол при проверката от НЗОК. Такива констативни протоколи ще има и при всички други болници, в които се е работило по КОВИД заради създалата се ситуация, неотговаряща адекватно на реалността. По-лошото е каква е скритата цел на Кацаров и лобито, за което работи. Неговият бизнес-съдружник и дългогодишен приятел д-р Болтаджиев, който го замести в пациентското му НПО ЦЗПЗ и е бивш председател на Асоциацията на ЧАСТНИТЕ болници, обикаля по студия и медии, откакто Кацаров е министър и пледира за УЖ за демонополизация на НЗОК. Описва и в подробности и пропагандира смяна на този здравен модел по немската система Бисмарк с най-добрият модел в ЕС - холандският. Да, ама холандският модел е многократно по-скъп и няма как да си позволим. А и предтсавяният здравен модел от Болтаджиев е побългарин според частното лоби, което защиатават заедно с Кацаров. Дали хората ще са съгласни многократно увеличение на здравните осигуровки от 8% на 15-20%, разбиване на солидарната каса НЗОК на четири частни КАСИ, задължителен втори стълб за здравно частно застраховане, а не осигуряване, неосигурените без право на достъп, освен ако държавата не поеме минимален социален осигурителен пакет за тях през социални фондове или църква или пък частни НПО-та уж работещи за социално бедни?! Само за админситрацията на 4-те нови здравни каси и за администрацията на здравните застрахователи разходите, т.е. осигуровките ще бъдат принудени да скочат доста високо. Частникът не работи на загуба! Между другото дъщерята на Кацаров работи от години за голям немски застраховател... Защо да не установи клон на този застраховател у нас и да оферира, както между другото от години го прави най-големият здравен застраховател у нас - този на Мими Виткова. Да, точно така, комунистка, но голям здравен олигарх:) Ако ви се харесва, продължавайте да защитавате същите тези...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между другото напоследък в публичното пространство...

  21 Юли 2021 12:29ч.

  ... се хвърля и многократно повтаря по медии една теза, че здравната ни система може да работи и БЕЗ болница "Пирогов", която спокойно може да се приватизира и стане ЧАСТНА!!! Мераците на лобитатат са големи, ама народът не се интерсува от това, което си пожелава да му се случи и после ще пищи "след дъжд качулка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Супер

  21 Юли 2021 13:16ч.

  Севда на 20.07.2021 в 22:05 Като се абстрахираме от случая с Кацаров, Видно е от констатациите на здравната каса, че има много нарушения с използването на здравните пътеки. Никой не упреква лекарите в Пирогов. Тези нарушения са извършени от няколко доктори и те имат конкретни имена. Сега се прави опит да се заметат престъпленията, използвайки случая с Кацаров. Но този случай не е единствен. Наглост е да се криеш зад колегите си, зад техния наистина геройски труд. Нека се знае, че никой не е забравил това, но виновните трябва да понесат своята отговорност, а те не са всички лекари на Пирогов. Само някои от тях са страхливците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всъщност

  21 Юли 2021 14:42ч.

  Цялото реване е -оставете ни да продължим да крадем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи,

  21 Юли 2021 15:53ч.

  Какво всъщност е констатирано при проверката на НЗОК: Установено при 13 работещи в „Пирогов“ – 5 лекари, 1 лаборант, 6 мед. сестри, и 1 експерт здр. грижи. При два случая не им е издаден БЛ за времето пролежано в клиниката. Според изискванията на КП доцента е длъжен да издаде на пациента БЛ за времето на пролежаване. Нарушител – доцентът завеждащ клиниката. При 10 души е установено, че са били на работа докато 4 дни са беряли душа в клиниката. Отчетени са, че са пролежали като болни в клиниката. Нарушител – доцентът завеждащ клиниката защото не е отразил в ИЗ самоволното им напускане. Отчетена е неизвършена дейност. Установено при 17 болни лекувани в „Пирогов“ – по КП 075.1 Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст. В ИЗ и в Епикризата е отразено че са направени лечебни процедури „поставяне на инжекции с антибиотик“. Това е отчетено като направено пред НЗОК. В ИЗ не е отразено да е правена проба за свръхчувствителност към антибиотика. В болничната аптека няма данни и документи, че за проверените пациенти е отпуснат съответният назначен антибиотик. Това са сериозни нарушения на НРД2020-2022. Нарушител е доцентът завеждащ клиниката защото ТОЙ е проконтролирал болничната документация и е потвърдил истинността на отразеното в нея. Отчетена е неизвършена дейност. Установено при 17 болни приети и лекувани в „Пирогов“, че по време на лечението им пациентите за заплатили на болницата срещу издадена им фактура, направените им рентгенови или клинико-лабораторни изследвания. Това е съществено нарушение на НРД2020-2022, където е посочено, че такива изследвания са за сметка на болницата. Нарушител е доцентът завеждащ клиниката защото ТОЙ е назначил и проконтролирал изследванията. Отчетена е неизвършена безплатна дейност. Направена е Анкета на 6 пациенти по КП 075.1 Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст. Питани са: „Били ли сте на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ София в периода от…… до…….. “ по клинична пътека Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст. Петима писмено и един устно са отговорили на въпроса с „НЕ“. Направен е изводът, че е отчетена неизвършена безплатна дейност по НДР2020-2022г. Нарушител е доцентът завеждащ клиниката защото ТОЙ е проконтролирал болничната документация и е потвърдил „истинността“ на отразеното в нея. Хванатият на калъп Балтов риве, че ще обжалва. Да поревем заедно с него, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  21 Юли 2021 15:59ч.

  Тоа Доцент, не е ли съучастник в източването на Касата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, до поручика

  21 Юли 2021 16:32ч.

  Освен доцента има и още. Виж: Установени са и трима пациенти лекувани по КП 075.1 Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст. В цялата документация на болницата не са установени данни да е извършвано ехографско – ултразвуково изследване на корем и ретроперитонеално пространство. Няма направена снимка, издаден протокол, отразяване в ИЗ. В „Журнал УЗД към КВБ“ липсват писмени данни за извършен УЗД на тези пациенти. Обаче в Направленията за хоспитализация (Бл. МЗ-НЗОК № 7) на пациентите е отразено, че е направен „диагностичен ултразвук на корем и ретро“ с код по МКБ 9 **88.96. Касае се за нарушение по НРД2020-2022 - отчетена, но неизвършена дейност. Нарушител е онази миловидна разплакана докторка – УЗД-специалист дето хълцаше по ТВ, че Кацаров е подписал всичко пред очите й, но също и доцентът завеждащ клиниката защото ТОЙ е проконтролирал болничната документация и е потвърдил истинността на отразеното в нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеликани

  26 Юли 2021 11:31ч.

  Само в Пирогов са лекувани над 600 пациенти по постковид пътека - чернодробна цироза.Защо цироза ? Защото е скъпа пътека и се точат много пари от НЗОК. Ееее....как па само в Пирогов се напълни с цирозни пияндета изкарали Ковид,а в другите болници - НЕ? Лъжат като циганки на Женския пазар тия....доФтори от Пирогов. Серат се на труда но 2000 души персонал защото пеликански гуши са напълнили 20-30 души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи