Докладът на ЕЦБ: Не ни пускат в еврозоната заради висока инфлация и нестабилни бюджети

Докладът на ЕЦБ: Не ни пускат в еврозоната заради висока инфлация и нестабилни бюджети

Автор: Стефан Антонов за "Гласове"

Присъдата на Европейската централна банка е, че България няма да влезе в еврозоната в началото на 2025 година. Това става ясно от чернова на конвергентния доклад, който ЕЦБ изготвя и с чиито заключения „Гласове“ се запозна. Причините за отлагането са три. Първо е инфлацията, която е основен критерий измежду всички, а отклонението на България спрямо референтните стойности не просто го има, то е твърде голямо. Изразява се и съмнение дали България може да поддържа устойчиво ниско равнище на потребителските цени, ако все пак тя се понижи, което е пълното изискване на ценовия критерий.

Втората причина е, притеснението, че може бюджетният дефицит през тази година да излезе извън контрол. Третата е липсата на напредък в борбата с прането на пари, заради която страната ни попадна в т.нар. „сив списък“ с държави, които не правят достатъчно за да противодействат на този вид престъпност.

Документът е чернова, по която българските институции ще могат да изразят своето мнение и след това тя ще се разглежда на заседание на Еврогрупата (Европейската централна банка, страните от еврозоната и тези в чакалнята) преди да се публикува крайният вариант.

Черновата обаче е изключително важна, защото излага неполитизираното експертно мнение на  ЕЦБ. Тя също разобличава като неверни и глупави спекулативните изказвания и внушения на знайни и незнайни политици, активисти и най-обикновени инфлуенсъри, че е имало шанс за изключение като в хърватския случай. Оборва и налаганото мнение, че т. нар. сглобка трябва да се съхрани за да влезе България в еврозоната. Тонът на доклада е хладен и безпристрастен, като потвърждава това, което слушахме през цялото време като послания от Брюксел и Франкфурт – „изпълнете критериите и ще влезете в еврозоната“, премълчавайки, но но ясно предпоставяйки логическото заключение, че без изпълнение на критериите, никакво влизане няма да има и не трябва да се надяваме на компромиси.

Куриозен гаф е допуснала Българска народна банка, която е опитала да подсигури застъпница за каузата, да влезем в еврозоната, търсейки съдействие от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и на еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони. От тях е поискано в предстоящото обсъждане на конвергентния доклад да предложат изключение от инфлационния критерий. След това БНБ изпратила уведомление до ЕЦБ, че не възразява с предложението, но се оказало че в Евроепейската централна банка не е постъпило предложение, с което ние се да се съгласим.

ЕЦБ се съмнява и дали държавата ще успее да приключи годината с бюджетен дефицит под трипроцентовия праг. Отчита успеха да се овладее дефицита през миналата година, но и несигурността дали това може да се постигне през тази.

Двете заедно, високата инфлация (спрямо критерия) и бюджетния дефицит, който ще се овладява все по-трудно са комплексна причина България да не влезе в еврозоната през 2025 година. Те  отразяват и последствията от фискалната политика, която наложи бившият вече финансов министър Асен Василев. Неговите бюджети раздуха инфлацията, Още миналата есен, възнамерявах да напиша коментар, че нищо не ни пази от еврозоната по-добре от Асен Василев и сега най-после реалността се изяснява пред всички.

България може да изиска нов конвергентен доклад в началото на идната година, който да отрази ценовите равнища към декември. Според Бойко Борисов, ако ГЕРБ са на влас, България ще влезе в еврозоната по-късно догодина, което означава да стори именно това. Тази версия обаче противоречи на десетилетната практика, следвана оТ ЕЦБ до сега – държавите да приемат еврото от първи януари, а уверение затова да получават година и половина по-рано и конвергентният доклад, който чакаме, да е просто формалност.

Да, цялата неопределеност, всички глупости изприказвани за надеждата да се направи изключение в стил Хърватия, още от миналия май, през есенните напъни на Асен Василев до последните циркове в началото на тази година си бяха чисто отвличане на вниманието от провала да се овладее бюджетния дефицит, от съсипването на държавните компании (най-вече в енергийния сектор) за да се запълнят недостигащите средства в бюджета. Размахвайки еврозоната като постижима цел, и превръщайки неуспешните опити във фалшив мач, чието развитие наблюдаваме не в рамките на 90 минути, а повече от година, помогна на Продължаваме промяната да се скрият от въпроси за колапса в пенсионната система и факта, че в момента тя прави по 10 милиарда лева дефицит на година.

Не на последно място, спекулациите с изключенията от правилото в стил Хърватия трябва да престанат, защото наистина има такъв инструмент, но с него не трябва да се злоупотребява. Едно е държава да се отклонява от критерия с един процентен пункт и да се потърси основание част от държавите, чиито стойности за стабилността на цените са взимани предвид, да се изключат. Като основание служат извънредни процеси, които протичат в техните икономики, и които изкривяват общата картина. Така отклонението на кандидатките се мери спрямо икономиките, които имат сходства, не тези, които поради някакво обстоятелство временно се отклоняват от общия път.

Това означава, че един ден при по-ниска инфлация, при наличие на воля от страна на политиците ни, може би при повече съгласие в обществото (в момента и в Брюксел и във Франкфурт знаят, че поне половината българи държат на лева и се притесняват от еврото) също ще можем да разчитаме да ни оценяват след изключване на някои държави. Но те не трябва да са много.  България трябва да има стабилни цени и стабилни публични финанси. В момента сме далеч от стабилно ниски цени и от стабилен бюджет – тоест с устойчиво ниско равнище на дефицита – под 3% от БВП с перспектива да се свие до най-много един процент в период от две-три години. В момента официалната прогноза на финансовото министерство е да имаме бюджетен дефицит от три процента спрямо БВП за тази и всяка от следващите две години. 

С идването на изборите и влизането на свежи мисли във властта, България се изправя пред нов кръстопът. Да преследва ли влизане в еврозоната през 2026 година, което също има потенциал да се окаже поредния мираж. Или да си напише домашното, да заработи за укрепването на икономиката. След като през миналата година дефицитът се сви с трупането на просрочия, и то скрити в размер на три милиарда лева, както и с изсмукване на ликвидността от държавните фирми, то тази година той може да се ограничи само с икономии в инвестиционната програма. Всичко останало ще застраши енергийната система (чиито представители станаха дойна крава за бюджетите на Асен Василев) или икономиката като цяло, ако отново се спрат плащанията към изпълнители на обществени поръчки.

Вместо това, 2027 година изглежда далеч по-подходяща цел. Тя ще позволи на държавата да реформира както публичните си финанси, така и да облекчи бизнеса, който в момента оперира в условията на стагфлация по европейските пазари. А ако се видят уязвимости на единната валута, това може да послужи и като ориентир страната ни да възприеме по-предпазлива позиция.

 

 

 

Коментари

 • Борислав

  20 Май 2024 10:27ч.

  Този автор има фиксация върху Асен Василев за всички проблеми от "освобождението" на 10 ноември. Беше започнал да ми липсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  20 Май 2024 10:32ч.

  Бащата пише на сина студент: "Синко, твоето писмо с искане на пари, не съм го получил". Същатото писмо на ЕЦБ до БНБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Струва си

  20 Май 2024 10:38ч.

  Струва си да потърпим висока инфлация, за да спасим българския лев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  20 Май 2024 22:48ч.

  Развити икономики катоЧехия,Полша и Унгария не искат и да чуят за еврото. Защото са ДЪРЖАВИ а не колонии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 2030 може и да стане, ако нещата в страната се променят.

  20 Май 2024 10:39ч.

  В международен план България изглежда много зле: политически, икономически, финансово. Оправете държавата и тогава претендирайте за повече !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реално!

  21 Май 2024 13:39ч.

  СКОРОО. ОПРАВИЯЯ... НЯЯМА ДАА ИМААА! и тоо със Неподходящи те Хоорааа! Със Лъжии.. И Алностии няяма как даа Е Нормалност.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай еврон

  20 Май 2024 10:42ч.

  Не на еврофинансовото заробване! Няма какво да ни пускат, те разбраха, че ние не им искаме робството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 11:01ч.

  Ти си голтак, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 12:48ч.

  Аз пък освен мизерен крадец на никове, съм и трибуквен небинарен джендър със сериозни психически отклонения вследствие на алтернативната ми сексуалност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Май 2024 11:33ч.

  Преди да влизаме в Евро-зоната, трябва първо да видим, какво ще се случи с ЕС след приключването на конфликта в Украйна... Просто и логично. Така че, няма за какво да бързаме толкова. Така или иначе сме във валутен борд и фиксиран курс с Еврото, което е само в наша полза, като същевременно не сме натоварени от безпрекословното господство на ЕЦБ над БНБ и финансовата политика на правителството (което и да е то). Приоритетно на този етап е само пълноправното ни членство в Шенген, което ще е глътка въздух за нашата икономика и транспортна логистика. Тези, които бързат за приемането на Еврото, са подкупените политици, които работят за тоталното загробване на България, по поръчка на господарите си и това трябва да е пределно ясно на всеки, живееш с отворени очи и отпушени уши! Безумие е да се приеме за довод, че заради избягване на преавалутирането, което се явява единствения положителен ефект от приемане на еврото, следва да загубим и последната независимост, която реално ни остана - Българският лев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е в еврозоната, откак ни пуснаха в "чакалнята" й!

  20 Май 2024 11:59ч.

  На 10 юли 2020 г. ! И бизнеса и БНБ работят при условията на ЕЦБ в целия ЕС. Затова процеса трябва да се назове, не - "влизане в еврозоната", където сме от 2020 г. официално, а да се назове "заличаване на държавната валута на държавата България"! От което единствено ще спечелят всички банки, чиито "майки" са чужди, небългарски. ... А загубите ще са гигантски, ето тук:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блумбърг: България бе приета за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз

  20 Май 2024 12:01ч.

  10.07.2020 г. България бе приета за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като част от подготовката на страната да влезе в еврозоната. Заедно с България в двете структури бе приета и Хърватия. ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро. За хърватската куна обменният курс е 7,53450 Решението относно тясното сътрудничество на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българска народна банка (БНБ) ще влезе в сила 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции." ... ... Тоест предстои процес ЗАЛИЧАВАНЕ на българските банкноти и монети, което не е влизане в еврозоната, в която сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво Евро, кви 5 льеА~!?

  20 Май 2024 12:05ч.

  Много важна и навременна информация! Браво, Антонов! Коментарите ми ще бъдат по-обемисти от статията и се налага да не ги правя :)) Само кратки, популярни задявки! ОНЕЗИ провидяха и разбраха, че сме рискова и много дебалансирана страна. Еврото окончателно погребва държавния суверенитет, но в Брюксел и Вашингтон вече дори не се опасяват, че можем някак да се изхлузим. Ние сами го разрушаваме като вече практически сме разрушили и размазали държавата, само чакаме последните акорди, толерирайки във властта примитивни, слаби, зависими индивиди. Последното, пресно доказателство е, че гласувахме "за" пакта миграция, макар темата да е сложна и противоречива. Инфраструктурата окаяна, защото тя се правеше с мотив да има основание да се открадне. Затова бойковците строяха Хемус без проект и разрешение. Навсякъде, където са намесени европейски пари, поне половината се крадат и това е широко известно. Те не са точно европейски, защото в един момент ЕК чука на вратата на Бг бюджета и изисква вноски, които включват и откраднатите от НАШТЕ "европейски" пари! Социалната система е фалирала и разбита - две трети от пенсиите висят на бюджета. Тепърва започва масираното харчене на пари за пушкала! А пък ако отан в сегашния му вид се спомине, ще се наложи да вдигаме мизата поне по 2, може и по 3. Всички, които са на държавната софра, са отворили устите до разчекване и подготвят втория стомах. Дълъг списък! За да не се случи нещо, трябва да отрежем от друго изброено. Кажете вие - от кое? Дефицитите са програмирани, нарисувани, неизбежни. Бюджетът трябва да е балансиран, 3-те процента би следвало да са изключение, а при нас стана правило, при това фетишизирано правило. Стига за дефицита. Сега иде хубавата част - ах, инфлацията! Всички се правят на луди и не виждат слона в стаята. Да рисуваме ли слон!? Нали чухте какво се задава по ел.енергията? Чули сте, няма начин! А защо всичко това? ! Защото краят на достъпната енергия вече е ТУК. Край на евтиния ток от Козлодуй! Спомина се! Оттук нататък започва плащане на новото гориво на партньорите, което е много качествено и СТРАААШНО йовтинко, може да ми вервате :))), вервайте мНОООГо, защото друг избор нямате! Има и още една дълбоко пазена държавна тайна. Някъде из страната ще започне да се строи специално хранилище за отработено ядрено гориво. Няма да пиша, вие сами си преценявайте смисъла и последиците. Няма кой да плати за всичко това, ние трябва да платим, с всичките му последици. Ще продължим и да плащаме за т.н. микс - не забравяйте, че кохортата специални хора в Бг, които искат да седят на диваните и да въртят палци, докато сметките им се пълнят с преференциарни изкупни цени на енергия са много гладни и жадни, много хищни! Много зелени, много изтъкани от ценности и все така нататък! Някой трябва да плати, ние ще сме! Дори не отварям дума за новите блокове, които щели да струват 30 млрд. щ.д. 30 е само захранката за глупавата цаца, ако се влезе в това приключение, мизата ще е поне 60 млрд. по днешни цени, за утрешните никой не знае. Някой трябва да ги плати, ние ще сме! България не е страна, която е годна за ЕЗ, но и абсурдно, самото евро също не е за нас! Общата валута има специфика, която прави богатите още по-богати и закопава опашкарите. Обяснението не просто, всеки изкушен да си намери отговорите, достатъчни за него! Защото е важно! Редно е да погледнем и от другата страна. Не можем вечно да стоим в борд, вечно при същото съотношение. Обезценката от едната страна на уравнението е една, а от другата е вече много различна! Разтеглено във времето, може ли да си представите какво може да се случи?? А последиците? Една доказано пропаднала страна, в един момент съдбовно и принудително ще трябва да търси ново решение. Мога да си го представя и не искам да го преживявам! Накарая, последната ремарка! У нас се крадат страшно много пари и се перат не по-малко пари. Нали знаете мръсната тайна, че голяма част от елита ни има големи наличности, които номинално не са техни или са техни, ама в пачки и кюлчета. И в двата случая нне може да се докаже произход, което е голям проблем. Трябва много време и много доверени финансови канали, които да претакат по всевъзможни начини, ако може поне далеч от очите и ушите на ЕЦБ. Иначе Ленгли знае всичко, ама там нещата се решават чрез послушание и отработване. Ленгли е организация, която решава друг род въпроси и проблеми, нея не я интересуват финансови въпроси на пропаднали страни през девет планини, та в десета!! Кво Евро, кви 5 льеА~!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 80 млрд.лв. са под дюшеците, които ще "изгорят" в еврозоната!

  20 Май 2024 12:11ч.

  "Над 80 млрд.лв. са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът. Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не "изгори" след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва ПРОИЗХОДЪТ на средствата, посочи Стефанов." ..... .... Което преведено обяснява неистовият натиск над България да заличава Българския лев и да го ОБМЕНЯ за Евро! Ето тук за имотния пазар/балон, еврото и лева -

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фингуру

  21 Май 2024 20:56ч.

  80 млрд не са депозити, а кредити. ТБ печатат пари предсрочно, заради очакването за еврозоната, което би намалило минималните изискуеми резерви 10 пъти. Образно казано, 80 млрд са предсрочно похарчените пари. Ако работата с еврозоната се изпорти, всички, които са се нагушили със "сигурни" ипотечни инвестиции ще фалират и няма да имат пари за баничка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  20 Май 2024 12:15ч.

  Стига с тази еврозона! Кой се качва на потъващ кораб?! Великобритания излезе от ЕС, Швейцария отказва да влезе с мотив, че "това не е онзи ЕС, за който е кандидатствала" и т.н. Какво още трябва, за да се осъзнае, че България има достатъчно проблеми за решаване!? Българският народ иска условия за нормален живот, а не от сутрин до вечер да го занимават с ЕС, с войни и оръжия и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За имотния пазар/балон, еврото/лева и дюшеците/кеша!

  20 Май 2024 12:16ч.

  Страховете и еврозоната! 1) Страхът в част от населението, че, присъединявайки се към еврозоната от следващата година, ще пренесем по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и това ЩЕ ОСКЪПИ ЦЕНАТА НА КРЕДИТА, също кара част от "играчите" да влизат на пазара и да купуват, посочи експертът и допълни, че това е едната причина за повишеното търсене на пазара на жилищни имоти в България от началото на 2024 г. .............. 2) Втората причина, която макар да е обективна, но за нея официално не се говори, е известният на анализаторите факт, че горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица - между 75 и 80 млрд. лева (депозитите на домакинствата и на нетърговски организации, обслужващи домакинствата, към края на март 2024 г. са 81.560 млрд. лв. - 41.2% от БВП, по данни на БНБ - б.р.), почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът. Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не "изгори" след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фингуру

  21 Май 2024 20:50ч.

  80 млрд не са депозити, а кредити. Ипотечните кредити, отпускани от търговските банки, представляват печатане на пари, под формата на депозити в продавачите на апартаменти (били те фирми или физ. лица). Често това са подставени лица, или просто заблудени фенове на юли тонкин, димитър калайджиев и още няколко измамници, които съветват хората да трупат кредитен риск за собствена сметка. Помнете - прослпвутите 80 млрд не са депозити, а кредити. Всички замесени разчитат, че минималните резерви на банките от 10% ще слязат на 1% в еврозоната. Това е 10 пъти ливъридж и ако сметките излязат криви ще има трупове по улиците. Рискът, който много народ е поел е ужасяващо висок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... А освен това

  20 Май 2024 12:17ч.

  а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва ПРОИЗХОДЪТ на средствата, посочи Стефанов. Според него този факт за определена група българи е основна мотивация при инвестициите в недвижими имоти - ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА СКРИТИ ДОХОДИ, за които не са платени данъци. По думите на Стефанов през последните години бизнесът с недвижими имоти в страната е станал много привлекателен за такъв тип "играчи" не само от България, но и от чужбина, които "превъртат" кеш в страната. Бизнесът в жилищни имоти в България през последните години е сред тези, които се ползват за препиране на пари, обобщи експертът."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето тук

  20 Май 2024 12:18ч.

  https://business.dir.bg/imoti/balgariya-stava-vse-po-pritegatelna-za-prevartane-na-kapitali-prez-imotni-sdelki

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  20 Май 2024 12:40ч.

  Писна ми да пиша за 7-те държави, които не искат и да чуят за евро.... Нищо не пречи на тъпанарите, които искат лева да се смени с евро, да ходят да го сменят в чейндж бюрата. Кеф ти евро, кеф ти долари и там каквото искаш.... Не съм финансист и мното не разбирам от кинти, затова слушам специалистите, но разбирам от ХОРА, КОИТО СИ РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  20 Май 2024 13:22ч.

  Геополитическото напрежение, заедно с високите лихвени проценти и неуспеха на европейските правителства да намалят публичния дълг, може да доведат до широко разпространени икономически сътресения в ЕС. Това предупреждение отправиха експерти от Европейската централна банка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Междувременно

  20 Май 2024 13:51ч.

  БНБ ще отсече пробно 8 млн. евромонети Монетният двор на Българската народна банка (БТБ) започва пробното отсичане на 8 млн. български евромонети. Евробанкнотите за местните нужди вече се отпечатват. Това съобщи управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждането на еврото. Общото количество банкноти и монети, които са необходими, тежи 12 300 тона и съответства на вместимостта на 620 тира, каза управителят. БНБ и банките ще бъдат изцяло готови за присъединяване към еврозоната преди края на тази година, но изпълнителната власт има още доста неща за вършене, каза Радев. "В резултат на политическата криза изгубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа конструкция", подчерта той. Източник: "Дневник", Бързи новини, 14.05.2024, 10:11 https://www.dnevnik.bg/burzi-novini/2024/05/14/4625190_burzi_novini_14_mai/#4625468

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2796

  20 Май 2024 15:22ч.

  Това е единственото положително нещо от Асен Василев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кеш

  20 Май 2024 16:37ч.

  България в момента не е държава. България не може да си покрие собствените разходи за съществуване без външни дотации от фондове и зле прикрити външни инвеститори, камоли да изгради нещо дребно, като например някаква нова Ж.П. линия, лифт или друго по-мащабно. Нищо. Това е фалирала държава, която се държи на изкуствено дишане, за да не пострадат паричнитр потоци на всякакви мутри и псевдоелит, който смуче от всеки един държавен разход. Честито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 17:00ч.

  Най вероятно нямаш и 5 лв. В джоба, затова ти се привижда това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитен

  20 Май 2024 17:08ч.

  А Вие да не сте от шайката на крадците с милиони?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  21 Май 2024 8:15ч.

  Много правилно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  20 Май 2024 17:13ч.

  Да се говори за въвеждане на Еврото е все едно да се разправят мръсни вицове с недомлъвки. По-добре е да говорим за масивни инвестиции, големи проекти, индустрия... Да, ама НЕ! ... - Дрогаре, забелязахте ли, че от вече доста време никой от михлюзите местни и дума не обелва за някакво развитие?! Самата система (капитализма) не може да съществува без непрестанен растеж. Много подобно на познатите ФИнансови пирамиди от близкото минало. Системата се нуждае от непрекъснато входиране на средства: - обхваща всякакви ресурси, енергии, капитали, население (миграцията!). Но това вече не работи. Евтиният приток пресеква. Индустриалната инфлация е десетки процента, което пък определя и "нормалната" инфлация - около 1/3 или 1/4. Нали забелязвате как цените непрестанно пълзят нагоре. жизненият стандарт все по-ясно и отвесно рухва. Овладяване на плебса да не мърка и мърдука, се прави с все по-голяма злоба и безпрекословност. Колкото по-голям е спада в една ЕС "държава" към фалита, толкоз по откровенно диктаторски са действията на управляващите пионки. Паниката тресе власатеимащите и те с удоволствие предават властовите юзди, суверинитета на Хегемона - т.е. превръщат страните си в окупирани от чужди войски, територии. Чужди - за да бранят местните от народната любов. Щото ако местните се поколебаят да стрелят по населението, то чуждите ще го правят без да трепне окото им. Примера имате с "жълтите жилетки"... Така, че под черта, с отлагане на прословутото "приемане", по-точно анти-националното, рязко преформатиране, се запазва една цепка светлина на хоризонта. Да не се лъжем: - Цепка само на близкият хоризонт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много важно

  20 Май 2024 17:48ч.

  Аре въз от този евробардак,който ни направи инфлацията такава!!! ТОВА СА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ,ЧЕ НЕ СМЕ ИЗПЪЛНИЛИ КРИТЕРИЙТЕ,ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е ДА НЕ ВЛИЗАМЕ ВЪВ ФАШИСТКИЯ ЛАГЕР ЕВРОТО,КОЕТО СТАВА ДИГИТАЛНО СЛЕД 3 ГОДИНИ НО НИКОЙ НЕ ВИ ГО КАЗВА!!!НЕЗНАМО ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ПРЕДАВАТ ДЪРЖАВАТА ПО ТОЗИ ДЖЛЕН НАЧИН,ТОВА Е ГАВРА С НАРОДА НИ ЗА ТЕЗИ ЛЪЖИ,ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА СЕ КОНТРОЛИРА ТОЧНО ОТ ЕС И САЩ ТАКА,ЧЕЕЕ КВО ДА ГОВОРИМ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Май 2024 17:57ч.

  И ся кво... да плачем ли? 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-просто не мога да ви го кажа: Банките и държавата се надпреварват да обезценяват парите ви!

  20 Май 2024 18:14ч.

  По-просто не мога да ви го кажа - с ВАШИТЕ спестявания, банките дават нисколихвени кредити, с които обезценяват вашите спестявания и ви тласкат да купувате имоти, като "алтернатива" за борба със създадената ОТ ТЯХ инфлация! ..... В същото време ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ КРЕДИТ след кредит (понеже в момента няма как да печата пари) и ги влива в икономиката, плащайки пенсии и заплати на държавните служители! Банките и държавата се надпреварват да обезценяват парите ви! ... П.С. Аман се каза от това подивяване за пари, пари, пари, от алчност и варварски цинизъм към битието на ближните други човеци, себеподобните човеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чухте ли, каква гавра с децата на България, втора подигравка и унижение за зрелостниците на матурата

  20 Май 2024 18:28ч.

  Главчев и Борисов, искаме имената и "главите" на чиновниците, които унижават 46 000 български деца - зрелостници и днес. В задачата - слушане с разбиране - ЗВУКОВИЯТ файл е бил с лошо качество на звука и нищо не се е чувало, камо ли да се разбере. ..... Децата са молили директорите на училища да разрешат преподаватели да прочетат текстовете за "слушане с разбиране", но не им е позволено! Кой мрази толкова силно българската нация, и толкова дълбоко е проникнал в управлението на държавата, че допуска с ДВЕ грешки на Държавен изпит за 46 000 завършващи образованието си български деца?!? Това е не просто омраза към българите, това е цинизъм към децата ни. Премиера Главчев и лидера Борисов на най-голямата БГ партия - разкрийте кой САБОТИРА бъдещето на България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  20 Май 2024 19:14ч.

  Глупости. Нито в ЕС, нито в НАТО сме влизали заради спазването на чек-лист от критерии. Винаги е било политическо решение. Сега Украйна е в драстично несъответствие с основни критерии дори за преговори за членство, но трябва да вижда мираж, за да пълзи напред сред дюните. Щом някъде там на Запад са решили БГ да е в кошарата или на опашката за кланицата, ще ни направят тази "услуга" да ни вкарат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  21 Май 2024 5:08ч.

  "ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро". ЕЦБ не определи този курс. Изрично в документите на ЕЦБ е записано, че управата и държавите решават обменен курс, който може да варира между плюс, минус 15%. Тогава Менда се усети и вкараха една "поправчица на местно ниво" януари 2020 НС, че при различен от посочен курс, България може да не влезе в еврозоната. Договорена с двама индивида Валдис и Джентилони. Цялата работа беше едни политици да се "облажат" с милиарди по ПВУ /оттам ни натресоха борса ток/, но под носа им една нова формация взе милиардите. Същата формация си прибра фондовете по "дигитализация ". Къде е проблемът с еврозоната, че тази "договорчица", навяваща съмнения за лобизъм на местно и европейско ниво може да бъде отменена. Те с цяла Конституция се изгавриха, а какво е една поправчица. И тогава ще черпим с пълни шепи от външна инфлация / oт 2030 EС се разпада/, плюс националната: 60% храни, над 30% услуги, ремонтни дейности до 200%. А идва борса ток, фирмите знаят с колко им "поевтиня" енергията. Моето мнение е БНБ да печата, а не да унищожава левове, запази Валутен Борд, да прибираме златните запаси от Банка Англия, а за външни разплащания ако искат марсианско цифрово евро. Ще печелят политици падане бариери заеми, банки намаляване резерви и транспортни фирми от превалутиране. За 5 милиона българи ще е Ад. Еврозоната си е Национализация на частни депозити в долари, лири, франкове. Затова Швеция, Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия, Лихтенщайн, Румъния, Полша, Чехия, Унгария отлагат. Само местните еничари бързат да не пропуснат "голямото лапане". Нядавям се, когато отпадне "колективната отговорност" за премиери, депутати, евродепутати, служители БНБ, кметове, съветници, меж. представители, зад сега която сега се крият предателите на България, да бъдат съдени за щети в собено големи размери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  21 Май 2024 5:40ч.

  За 35 години само гьол Козлодуй ни зароби със 120 милиарда лева за два реактора, по западни цени, ние не можем да изплатим лихвите към банката, какво остава за главницата, същото е със самолетите. Плюс 48 милиарда лева задлъжнялост. Плюс опростени заеми на арабски държави Либия, Сирия, Ирак, преди окупацията им "партньорите ги писаха омразни дългове", за да не ги изплащат. Плюс 5 милиарда помощи Украйна и 50 милиарда лева обещани в дългосрочен план, плюс ВПК около десет милиарда. Или 200 милиарда лева кеш сме в минус благодарение на партньорите ни. Не включвам увеличени годишни вноски ЕС и НАТО, плюс различни фондове към тях и СЗО. Не включвам Концесии злато, мини, вода, ток, перки, фото, храни второ качество и други. Ще отворят втори завод за бръмбари в България, включени без етикети в храната ни, освен в Лозен. И великото "здравословно Зърно в закуски на децата ни, спагети, банички, пици, макарони". Забравихме ли боклуците на Европа и Африка в български ТЕЦ-ове? Искрено се надявам след отпадане на Закон за "колективна отговорност", много членове на министерски съвети, премиери,кметове, депутати, евродепутати, министри да бъдат съдени. Сега се крият зад Безнаказаност, присъща на Папи и Крале. Къде живеем, робовладелство, Средновековие? Логично стигнахме до Национализация на депозити. Утре ще национализират Душите ни и отново платени лобисти ще възхваляват "поробването ни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  21 Май 2024 8:28ч.

  Вярно и правилно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи