Доклад на Rand Corporation от 2019 г.: Как да унищожим Русия

Доклад на Rand Corporation от 2019 г.: Как да унищожим Русия

Автор: Манлио Динучи, globalresearch.ca Следвайте "Гласове" в Телеграм

Статията на Манлио Динучи, публикувана за първи път от Global Research на 25 май 2019 г., е от изключителна важност за разгръщащата се война в Украйна и съдържа резюме на доклад на Rand Corporation, озаглавен „Свръхразширяване и разбалансиране на Русия“.

Накарайте противника да се разширява безразсъдно, за да го изведете от равновесие, а след това го унищожете. Това не е описание на хватка от джудото, а план срещу Русия, разработен от корпорация Ранд – най-влиятелният мозъчен тръст в САЩ. С персонал от хиляди експерти, Ранд се представя като най-надеждния в света източник на разузнавателни и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници.

Корпорацията Ранд се гордее, че е допринесла за изработването на дългосрочна стратегия, която е позволила на Съединените щати да спечелят Студената война, принуждавайки Съветския съюз да консумира собствените си ресурси в стратегическата конфронтация. Това е и моделът, който стана вдъхновение за новия план – „Свръхразрастване и разбалансиране на Русия“, публикуван от Ранд.

Според техните анализатори, Русия остава мощен противник за Съединените щати в определени основни сектори. За да се справят с това противостоене, САЩ и техните съюзници ще трябва да преследват обща дългосрочна стратегия, която експлоатира слабите места на Русия. Затова от Ранд анализират различните средства, с които да се разбалансира Русия, като посочват вероятността за успех на всяко от тях, ползите, стойността и риска за САЩ.

Анализите на Ранд оценяват, че най-уязвимото място на Русия е нейната икономика, поради сериозната ѝ зависимост от износа на нефт и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифицирани кадри, най-вече млади руснаци с високо ниво на образование.
В идеологичния и информационния сектори, въоръжаването на Украйна ще даде възможност на САЩ да експлоатира централната точка на руската външна уязвимост, но това трябва да бъде внимателно изчислено, така че да държи Русия под напрежение, без да прерасне в голям конфликт, който тя би спечелила.

Във военния сектор Съединените щати могат да се радват на големи ползи с умерен риск, особено инвестирайки главно в стратегически бомбардировачи и бойни ракети с далечен обхват, насочени срещу Русия.
Напускането на споразумението за Ядрените оръжия със среден обсег и разполагането в Европа на нови ядрени ракети със среден обсег, насочени към Русия, би имало висока вероятност за успех, но би представлявало и висок риск.
Калибрирането на всяка възможност за постигане на желания ефект, заключават анализаторите на Ранд, ще принуди Русия да плати най-високата цена в една кнфронтация, но САЩ ще трябва също да инвестират огромен ресурс, който няма да бъде наличен за други цели. Това е и предварително предупреждение за предстоящото значително увеличение на военните разходи на САЩ/НАТО в ущърб на социалните бюджети.

Това е бъдещето, което е планирано за нас от Корпорация Ранд, най-влиятелният мозъчен тръст на Дълбоката държава, или с други думи, подземния център на истинската власт, заграбена от икономически, финансови и военни олигархии – която определя стратегическите избори не само на САЩ, но и на целия западен свят.
„Възможностите“, очертани в плана, на практика не са нищо друго, освен варианти на военна стратегия, чиято цена в жертви и рискове ще платим всички ние.

Манлио Динучи е сътрудник по изследователската част в Центръа за изследване на глобализацията.

Източник: globalresearch.ca

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • кобус

  27 Юни 2023 13:41ч.

  Доклада е озаглавен "Extending Russia". Точния превод е малко по-различен - свързан е с едно средновековно мъчение - разтягане на колело. Най-близко би било пренатягане, претоварване на икономиката в случая. Доста любопитно четиво, за знаещите английски. Не знам да е превеждано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гладнококошково прососънуване

  27 Юни 2023 14:19ч.

  Като се събудят и краката им отвити. Мозъчни тръстики!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС е длъжна да съобщи

  27 Юни 2023 16:46ч.

  Този „тръст“, май не е чул за думите на Император Владимир - Влад Мира : ЗА КАКВО НИ Е ТОЗИ СВЯТ БЕЗ РУСИЯ !!! 6000 ядрени слънца ще изгреят над Сатанинските Античовешки Щати и светът ще си отдъхне !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС, както винаги е дълбоко заблуден

  28 Юни 2023 0:36ч.

  Светът няма да си отдъхне, а ще изчезне, ако допуснем тази шовинстическа рашистка сган да продължава с ядрения си шантаж. Дори обслужващите този режим не издържат и се самоубиват - един от създателите на първата съветска двустепенна термоядерна бомба РДС-37 Григорий Клинишев се самоуби на 95 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за _ ТАСС, както винаги е дълбоко заблуден

  29 Юни 2023 1:26ч.

  Шантажирането е инструмент най-вече на англосаксонския ти кумир и последователи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иманентният фащиански фашизъм

  27 Юни 2023 13:49ч.

  Тия все някого унищожават, а в най-благоприятните случаи - все някого навикват и поучават, все на някого се карат или го сдържат... Луда/душевноболна сбирщина, луда работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да мирясат, докато човечеството търпи да се раждат хора от този долен народ

  27 Юни 2023 13:49ч.

  Без картагенизиране на гнусното англоезическо племе човешката цивилизация няма бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  27 Юни 2023 13:55ч.

  "принуждавайки Съветския съюз да консумира собствените си ресурси". Така е СССР не е престъпната мафиотска структура ФАЩ, която съществува от консумирането на чуждите ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми ползвай руски

  27 Юни 2023 14:02ч.

  Интернет, бе да не помагаш на мафиотската структура. И си купи руски айфон, таман ще си 891 вия ахмак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  27 Юни 2023 14:07ч.

  Не благодаря. За такива цели краварите имат несретници като теб ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • живот в хладилника, с кремвирш в г.за

  27 Юни 2023 14:08ч.

  Ти освен консумацията на айфони нещо друго познаваш ли? Например великата руска наука и култура, каквато американците никога няма да имат, ако ще и да се самоубият?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне на екскурзия в Русия иди,

  27 Юни 2023 14:09ч.

  Повикай си чаветата от Запад , то само лозунги....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Далеч не всички са предатели с деца на Запад като тебе, несретен еснафино

  27 Юни 2023 14:14ч.

  Нищожество жълтопаветно. Гнида човекообразна. Евроатлантик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами че

  27 Юни 2023 14:17ч.

  САЩ не произвеждат смартфони - https://www.cnet.com/tech/tech-industry/features/why-your-iphone-may-never-be-made-in-the-usa/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Поне на екскурзия в Русия иди"

  27 Юни 2023 14:42ч.

  Не зная към кого се обръщаш, но аз съм ходил на стаж от България и на командировка от Англия. Най-красивият град, който съм виждал а съм виждал много по Света, е Петербург. Чистотата в руските градове не съм виждал никъде по Света. Ходил съм и в САЩ, където най-силно впечатление ми направи, че всичко е фалшиво. Новопостроена сграда, в която вътрешни стени изглеждат да са облицовани с мрамор. Когато почукаш по тях, разбираш, че е имитация с боя нанесена върху шперплат. За боклуците по улиците в САЩ да не говорим, нито за хилядите спящи по тротоарите в палатки и кашони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Extending Russia

  27 Юни 2023 14:20ч.

  Competing from Advantageous Ground - https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Австралийски военен го каза:

  27 Юни 2023 14:35ч.

  "ЦРУ работи в Украйна вече 70 години". 70 години? Това е още по времето на СССР. Концентрирали са се на Украйна, защото бе голяма, силно развита индустриално република. Украйна даваше 30% от индустриалното приозводство на СССР. Украйна бе причината за разпада на СССР. По време на референдуми, ВСИЧКИ централноазиатски републики са галсували с над 90% за запазване на СССР. Но никой не им обърна внимание. Елцин за РФ, Кравчук за Украйна и Шушкевич за Беларус, в Беларус, подписват за разпада на СССР. Изобщо не питат останалите републики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RAND редакторът: "...Tъй като руските държавни медийни организации и лица, симпатизиращи на решението на Путин да нахлуе в Украйна, характеризират погрешно това изследване..."

  27 Юни 2023 14:58ч.

  RAND редакторът: "Насърчаваме ви да проучите това кратко изследване и пълния доклад ( https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html ) , на който се основава. Въпреки това, тъй като руските държавни медийни организации и лица, симпатизиращи на решението на Путин да нахлуе в Украйна, характеризират погрешно това изследване през последните седмици, ние също ви насърчаваме да проучите този полезен ресурс за подхода на Русия към пропагандата на „пожарния маркуч на лъжата“ ( https://www.rand.org/pubs/perspectives/PE198.html ) и нашето изследване на „Разлагането на истината“ ( https://www.rand.org/research/projects/truth-decay.html ), което е феномен, който се задвижва отчасти от разпространението на дезинформация."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?!?

  27 Юни 2023 15:40ч.

  Пропагандата на противоправни действия също се преследва по закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Юни 2023 0:38ч.

  Кое е противоправно?! Че на кривата ракета Русия, Космосът й е виновен:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RAND помогне на общностите по целия свят да бъдат по-безопасни и по-сигурни, по-здрави и по-проспериращи

  27 Юни 2023 15:15ч.

  "RAND е изследователска организация, която разработва решения за предизвикателствата на обществената политика, за да помогне на ОБЩНОСТИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ да бъдат по-безопасни и по-сигурни, по-здрави и по-проспериращи. RAND е нестопанска, непартийна и ангажирана с обществения интерес." Е, Z-омби путинофилите не искат да живеят в безопасен, сигурен, здрав и проспериращ свят, искат да живеят в "Русский мир" напр. руснаците "във вода газят, жадни стоят" или се пребиват за паничка храна ( https://t.me/chernobaw/6317 ), както и на фронта УЖ единни се пребиват един друг ( https://t.me/chernobaw/6320 ). Това обяснява защо интелигентните руснаци предпочитат да напуснат Русия и да устроят живота и кариерата си на Запад, в ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, а не в Оркостан, където не могат да се преборят с режима на "Дядовците" в Кремъл които живеят в антиутопията "1984" (най-търсената и четена книга от руснаците за годината на войната). Интелигентните руснаци не желаят да остават в Русия, където режимът ги пинуждава да живеят в миналото тоталитарно-имперско като крепостни селяни, да се годеят с минала предимно милитаризирана слава, без преспектива за развитие и бъдеще за децата им, където не само цензурират, но и забраняват всяко свободно слово, всеки, който нарича нещата с истинските им имена и всеки, който не говори на кремльовския НОВГОВОР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  27 Юни 2023 16:22ч.

  Няма по-глупав и пропагандно дезинформативен пост от горния, въпреки претенциите за интелигентно написване и позоваване на уж доказателствен материал. Човекът, който ни го пробутва, е много изтънчено опасно лице, за което двуличието и навярно работата за самата РАНД, му дават самочувствие да продължава и занапред с такъв вид психотерор. Душевната кал на такива особи ни иде в повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RAND е изследователска организация за подпомагане

  27 Юни 2023 17:02ч.

  само за атлантически папагали като горния писач, дето сънува че стотиците американски военни бази му осигуряват "безопасен, сигурен, здрав и проспериращ свят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е!

  27 Юни 2023 20:54ч.

  +++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като гледа човек

  27 Юни 2023 21:04ч.

  колко е безопасен и проспериращ западният свят, и особено свободен, май РАНД не са се справили много добре. Ако изобщо това им е истинската цел. Явно не е. Целта им е паразитизъм и експлоатация на чужди ресурси за една ограничена група хора, като се жертват всички останали. Ясно е, че основните ресурси са в Русия, която най-нахално ги притежава и печели от тях. Това, разбира се, не може да се търпи дълго от "цивилизования свят", който трябва да си гарантира вечното благоденствие. Дали разбрах правилно, че мозъчният тръст РАНД са планирали войната в Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  27 Юни 2023 15:57ч.

  Изниква простичкия въпрос (?), защо противоречията с Русия задължително, трябва да се разрешат, чрез разчленяването й и унищожението й като следствие. Не може ли да се седне на масата и да се разберат първо, като Християни и второ, като цивилизовани хора?! Именно този подход на Запада или по-точно на англосаксите тика страните от т.нар. Трети свят в БРИКС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кобус

  27 Юни 2023 17:21ч.

  Отговора е пак толкова простичък. Защото САЩ смятат себе си за господари, а всички останали за слуги. Който не се подчинява следва да бъде наказан показно и брутално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Юни 2023 1:07ч.

  Ами колко пъти САЩ предлагат това, но свръхегото и руският шовинизъм не допускат такава парадигма. Русия е една много неблагодарна държава, като се има впредвид колко пъти САЩ я спасяват при хуманитарна криза и по време на ВСВ/т.нар. Отечествена война. Наративът "англосакси"/по-точно англосаксонци е от средновековието, германски племена, но както винаги рашисткият НОВГОВОР подменя съдържанието на понятието, ето научете как и спрете да се излягате като "спяща" подлога русороб: https://www.youtube.com/watch?v=8SnZdbujZ10&list=PLFfHPVoMQkB6MdOBAxJSZGoZvVnDn_CrB&index=78

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолети вместо флот

  27 Юни 2023 16:00ч.

  Интересно че Ранд изобщо не разглеждат развитието на флота(подводници и т.н.) на САЩ. Всички идеи за успех срещу Русия са насочени към самолети - изтребители и бомбардировачи. Липсата на самолети в Украйна показва, че САЩ не иска да воюва сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Юни 2023 16:29ч.

  Какво става с паяка, като му ометеш паяжината и го фраснеш с руския налъм - старите му нови мечти набърже се рандомизират. То един и същи номер не може да минава винаги, дори и пред най-глупавия, а голяма кост в гърлото застрашава живота на мераклията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  27 Юни 2023 16:43ч.

  Даа - по лесно е да разсъждаваш хипотетично как се разрушава хилядолетна държава, отколкото да се занимаваш със собствената си двеста годишна менаджерия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невидимата Хазария

  27 Юни 2023 23:42ч.

  Арум Ганди, пятый внук Махатмы Ганди, на форуме, который проводился в режиме он-лайн газетой Washington Post в январе 2008 года, выступил с комментариями, которые вызвали целый шквал критики. В них он осмелился написать, что «Израиль и евреи являются «самыми крупными игроками в глобальной культуре насилия» из-за того, что идентичность целого народа замкнута на обиде, осуждении и нежелании прощать. Через эту обиду Дан получает себе монопольное право не только судить мир, но и выносить государствам смертные приговоры. Ганди назвал Израиль «страной, которая считает, что ее выживание может быть обеспечено только оружием и бомбами». В жизнь человечества вносится, таким образом, вирус конфликта и войны. Ганди пишет: «Современный мир настроен на то, чтобы устраивать свое существование с помощью бомб. Это враждебная концепция. Вы ни с кем не дружите, вы господствуете над ними. Вы создали культуру насилия (Израиль и евреи являются крупнейшими игроками), и эта Культура Насилия, несомненно, может уничтожить человечество».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, войната в Украйна беше провокирана,

  01 Юли 2023 4:42ч.

  за да направи Хазария видима до 2049 г., както се хвалят самите ционисти и юдо-сатанисти. Съгласно техните хвалби новата ционистка държава - този път не в Азия, в Обетованата от Бог земя, а в Европа, в земите на талмудо-сатанизма - в областите Днепропетровск, Херсон, Одеса, Николаев, Запорожие, с две юдо-талмудски столици - в Днепропетровск и в Одеса, а в бъдеще и с мерак за Крим е планирана талмудската ционистка държава "Небесен Ерусалим" с хоризонт на създаване до 2049 г. За целта разчистват територията от слявяните с всички средства. Така, според сатанинския план, след като бъде построена новата ционистка държава върху костите на православните славяни в измислената държава "Украина", на всеки от техните "хасиди" ("праведни") щели да се паднат по 2800 роби от цял свят, а крале, президенти и министър-председатели да се надпреварват да им целуват пантофите... Тоест, крайната цел е господство на юдео-сатанистите над целия свят. Това е сърцевината на провокираната война от нАТО ( оръдие на юдео-сатанистите ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  28 Юни 2023 0:46ч.

  Има един интересен (казват китайски) афоризъм: Когато комар ти кацне на топките, веднага разбираш, че не всички проблеми се решават с употребата на сила. Както изглежда, този път САЩ сами ще си смачкат топките, защото не познават друг подход освен употребата на сила...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  30 Юни 2023 21:59ч.

  Ами досега плановете на тия - Ранд - се провалят с гръм и трясък. Руската икономика претърпя незначителен спад и вече расте, огромната част от света застана зад Русия, руснаците видимо печелят войната в 404, а САЩ вече ще се наложи на всеки три месеца да вдигат тавана на дългът, за да не фалират - да не говорим, че улиците и на най-цветущите им някога градове, сега приличат на декор от нискобюджетен филм за зомби-апокалипсиса. След Студената война Русия се отърва от разни талибански републики, които реално паразитираха на руски гръб, а САЩ "победи" с цената на натрупване на огромни дългове, които с времето ескалираха. Русия бе дори един от най-големите кредитори на САЩ допреди 3-4 години. Следващият сблъсък вече ще донесе окончателният разпад на Щатите. А това за бомбардировачите беше най-смешно - нали още преди те да са се вдигнали над летищата, Русия ще ви е заличила, бе? Бомбардировачи срещу хиперзвукови ракети и ядрени дронове, които веророятно вече са заложени край американските брегове... това е все едно прашки срещу минохвъргачки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи