Добрев към Нинова: Няма как да се правиш на държавник и да нарушаваш законите на партията си

Добрев към Нинова: Няма как да се правиш на държавник и да нарушаваш законите на партията си

Няма как да нарушаваш уставите на собствената си партия, законите на собствената си партия и да се правиш на държавник на национално ниво. Това послание по адрес на Корнелия Нинова отправи в интервю за Dir.bg възстановеният от съда като член на БСП и в Националния съвет на партията Кирил Добрев. Той продължава да твърди, че БСП не е трябвало да участва във властта, а третият мандат, който бе върнат без реализация, е било излишно унижение, а всички оправдания звучат като "на крива ракета космосът й пречи". Добрев смяната, че Нинова трябва да обере плодовете на работата си и на тези избори, а след това да започне нов период за партията.

- Г-н Добрев, как тълкувате това, което се случи при предаването на третия нереализиран мандат от страна на БСП?

- Поемането на мандата и опитите БСП да го задържи беше излишно унижение, тъй като стана ясно, че нямаме парламентарна подкрепа. Всеки един ден, в който правехме каквито и да било опити, означаваше само едно - власт на всяка цена.

Ако трябва да коментираме президента, той въпреки г-жа Нинова и ръководството на БСП, три пъти дава мандата за съставяне на правителство именно на тази партия. И това е при възможност и други опции, които му разрешава Конституцията. И трите пъти гo прави в знак на лоялност към партията, която го е издигнала, партията, която го е направила президент. Радев изпитва дълбоко чувство на признателност към българските социалисти и те му отговарят със същото въпреки настроенията на ръководството.

Поведението на г-жа Нинова е като на "крива ракета космосът й пречи". Явно тя не разбира политическите функции на институциите и на мандата. Тя реши да бъде изключително иновативна и да вкара управленска програма за гласуване в Народно събрание. Ако трябва като политолог да припомня как функционират институциите - не в България, в света, ще кажа - избира се правителство, правителството прави управленска програма и на базата на тази управленска програма Народното събрание подготвя законодателна програма. Тази иновация, която направи Нинова - да вкара законодателна програма и след това да избере правителство, без да е ясно кой е премиерът, не съществува в политическия живот. И ако трябва да е сърдита на някого, тя трябва да е сърдита единствено и само на себе си, както и на собствената си политическа неграмотност.

- Върховният административен съд Ви възстановява и като член на БСП, и като такъв на Националния съвет. Къде издишаше изгонването Ви?

- Цялата работа беше съшита с бели конци. Това ръководство в лицето на Нинова и нейните близки органи не желаеха моето присъствие. Това бяха изфабрикувани доноси. Наричам ги доноси, защото голяма част от тях бяха дори с фалшиви подписи. Та всички тези неща бяха спретнати в едно бързо изключване - между Коледа и Нова година, направено на подпис, без да ми се даде дори възможността да се защитя. И всичко това беше в противоречие с устава.

Тук искам да изпратя едно послание към държавника Нинова. Няма как да нарушаваш уставите на собствената си партия, законите на собствената си партия и да се правиш на държавник на национално ниво. Тези неща са нонсенс.

Съдът върна това решение, беше една дълга съдебна сага. Никой досега не си е позволявал да съди собствената си партия, но аз го направих не срещу БСП, направих го срещу ръководството, което буквално е узурпирало партията.

- Какво следва след решението на съда?

- Моите права са възстановени в пълен размер - аз съм член на БСП, делегат на конгреса на БСП и член на Националния съвет. Аз съм част от ръководството на тази партия, както винаги съм бил в интерес на истината и както винаги съм се чувствал - член на БСП без значение от действията на ръководството.

Навършват се две години и четири избора откакто г-жа Нинова управлява БСП или по-скоро нейния собствен политически проект. Тя се освободи от всички, които й пречеха, от воденичните камъни, които й създаваха трудности. И бележи страшни резултати. От 980 000 гласа, благодарение на това пречистване, обновление и представяне, тя доведе тази нова БСП до 280 000 гласа на изборите. Сутринта слушах генерал Атанасов, който я похвали, каза "Нинова направи една истинска нова партия". Когато генерал Атанасов, който представлява партия-джудже, те хвали, това означава, че ти или си слязъл на неговото ниво, или си извън политическите реалности.

Аз смятам, че трябва да оставим Нинова като председател на тази партия на следващите избори. С това да приключи периодът "Нинова", тоест тя да обере плодовете на своята дългогодишна работа. И след това да отворим нова страница и да направим наистина една нова БСП. БСП-модерна, БСП-лява, БСП на прогресивните млади хора, а не да се лута между две десни партии.

- Вие самият за какво ще работите, партийно организационно, и изобщо как ще го правите в Националния съвет на БСП?

- Като бях заместник-председател, съм раздавал задачи на национално ниво и съм изисквал от хората, с които съм работил, да ги изпълняват и да работим за по-добри резултати. Днес, като член на БСП, имам пряк партиен ръководител и той се казва Милко Панов, председател на Районния съвет в Нови Искър. Всички задачи, които той ми поставя, ще ги изпълнявам добросъвестно. Ще работя и ще гласувам за БСП.

- И тази година ще бъдете на Бузлуджа. Как очаквате да бъде посрещнато там ръководството на БСП?

- Социалистите се качват на Бузлуджа от 1991 година насам не заради председателя, а заради партията. Дано този път поне Нинова да е откровена с тях.

 

Източник: dnes.dir.bg

Коментари

 • бандеровец

  28 Юли 2022 18:18ч.

  Критиките към Корнела на тоя са съвсем основателни, но с нищо не е по-читав от нея, тъкмо обратното. Той е един от радевите инструменти в БСП, които работят за убиване на партията, и точно затова Радев три пъти й дава мандата, да я смачка. Радев е убиец на БСП, което за България е прекрасно, но за самото БСП е фатално и жалко за избирателите, които не го проумяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В случая напълно

  28 Юли 2022 21:14ч.

  споделям мислите на т.н. “бандеровец”Наред с този СОПОЛ ,достоен син на тати си Николайчо Добрев, де досасипа т.н. социалистическа партийка,а именно Кирчо Добрев по нищо не се рАзличава от подобни типове като Станишеф и Дъбов примерно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един Кири

  28 Юли 2022 21:16ч.

  Гордееш ли се, Мишок ниеден, че занимаваш колонията с егото си? С какво си по-различен от Корнелия? Какво ли щеше да натвориш, ако ти беше на нейно място? Публичното плюене от теб и такива ренегати като теб отвращава истинските социалисти. Гордееш ли се, безсрамнико?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 222

  29 Юли 2022 0:25ч.

  Не се сърди на Нинова, а на себе си.... нямаш място в партия, против която работиш... нечистопллъген човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  29 Юли 2022 16:42ч.

  Стига ни натрапвахте този!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи