Добре дошли в Децентраленд, метавселена със свое собствено крипто, където „парцел земя“ струва милиони

Добре дошли в Децентраленд, метавселена със свое собствено крипто, където „парцел земя“ струва милиони

 

Ако сте мислили, че метавселената е извикана за живот от Марк Зукърбърг в момента, в който обяви, че Мета е изградила „следващата версия на Интернет“, може да бъдете изненадани да научите, че метавселената е вече съществуваща и процъфтяваща екосистема, завършена с разрастващ се пазар на имотите.

 

 


През последните дни в онлайн социалния свят Децентраленд парцел „земя“ бе продаден за 2,1 милиона евро, надминавайки своя предишен рекорд от 810 000 евро през юни.


Потребителите от физическия свят могат да влизат в Децентраленд, да създават свои аватари, да купуват собственост, да купуват преносими устройства от пазара и да посещават събития.


Платформата вече беше домакин на виртуален музикален фестивал, привличайки имена като DeadMau5 и Парис Хилтън.


Виртуалният свят привлече също и институционален интерес, подписвайки неотдавна споразумение с правителството на Барбадос за отварянето на първото в света дигитално посолство през януари догодина.
„Хората, които използват Децентраленд, я управляват“


Децентраленд, която беше отворена за публиката през февруари 2020, е изградена на Етериум блокчейн и припознава себе си като първия изцяло децентрализиран виртуален свят.


„Фактът, че е децентрализирана, означава, че хората, които използват Децентраленд, притежават Децентраленд, те я управляват“, казва Дейв Кар, водещ комуникациите на платформата пред Евронюз Некст.


„Ние имаме децентрализирана автономна организация, в която хората могат да внасят предложения и да гласуват за предложения, внесени от други. И това ефективно определя бъдещата посока на Децентраленд.“


Транзакциите в рамките на този свят се правят посредством MANA, оригиналната криптовалута в Децентраленд, а потвържденията за притежание на виртуална собственост се верифицират чрез NFT (Нон Фънджибъл Токен – уникални дигитални активи, съхранявани в блокчейн, при което токените могат да бъдат копирани, но оригиналът е само един, а блокчейн технологията означава, че произходът и собствеността са категорично установени – б.пр.)


Стойността на валутата беше започнала да се покачва през 2021, но в навечерието на обявяването на Мета тя буквално се изстреля нагоре.


В момента, в който пиша, криптото се търгува за 4,06 евро за брой, в сравнение с 0,07 евро за брой в началото на годината.


Според Кар, има два основни начина на участие в управлението на Децентраленд – можеш или да притежаваш MANA, или да бъдеш собственик на земя.


Но с нарастването на стойността на MANA и поскъпването на виртуалната земя до просълзяващи нива, остава въпросът дали Децентраленд ще може да остане така наречената „отворена метавселена“, а не просто дигитално феодално владение на богати потребители и ранни инвеститори.


„Едно от големите неща, които се появиха, е: „О, изпуснах ли вече този влак? Защото цените на земята в различните виртуални светове са високи, така че не мога наистина да се включа или да участвам“, но случаят не е такъв“, казва Кар. Според него, все още има възможност да влизат нови създатели и да допринасят за парче виртуална земя, или да поставят собствени преносими устройства на пазарите в Децентраленд.


Кар предвижда също и една бъдеща Децентраленд, където за всички, за които пазарът на дигиталната собственост е скъп, ще бъде възможно наемането на виртуална земя. „Мисля, че земята ще бъде друга област от виртуалните светове, която ще се промени много сериозно“, казва той. „Ще видим наемане на земя, преразделяне на земя.“


Допълнително потребителите могат да намерят достъп до метаверсията през геймърските общности. „Вече виждате гилдии, като Yield Guild Games (играй-за да-печелиш геймърска гилдия), които купуват земя за своите общности, където да работят и върху която да изграждат игри“.


Но каква е ползата за онези, които вече са скочили в това и са купили виртуални имоти?


„Ранните собственици на земя, ранните инвеститори ще искат към собствеността им да се добави и съдържание, защото имат инвестиран интерес във виртуалните светове, в които са си купили земя“, обяснява Кар. „Те ще искат да имат това съдържание и тези случващи се неща на земята си, защото това води хора във виртуалния свят и така се обогатява преживяването“, казва той.


Метавселената „Мета“ ще доминира ли тази зараждаща се индустрия?


С оглед обявеното от Мета намерение на плановете им да изградят метаверсия, Кар допуска, че тех-гигантът и други подобни на него вероятно ще имат значително влияние върху начина, по който ще се развива метаверсията.


Въпреки това, той вярва, че ще има достатъчно място за дейност на множество платформи като Децентраленд, защото тяхната структура е по-добре подготвена да посрещне желанията на всички, които търсят повече автономност във виртуалното пространство.


„Допускам, че предвид успеха на Фейсбук като платформа на социална медия, трябва да си представим, че тяхната версия на виртуален свят и услугите им в метавселената, няма да бъдат децентрализирани“, смята Кар. „Това няма да е добре. Нека прехвърлим всичко върху общността и вие да ни кажете как искате да се управлява това. Ще трябва да допуснем, виждайки историята, че това ще бъде едно по-централизирано преживяване“.


Реакциите сред активната общност в метавселената - пространството след обявяването на Мета са смесени. „Когато Фейсбук говори как ще изгради метаверсия, ти вече познаваш такова пространство от Туитър, метаверсията вече е изградена и знаеш, че е много активна, че има много общности, много потребители в различните виртуални светове“, казва още Кар. От друга страна обаче той признава, че гръмкото обявяване вкара света убедително в този мейнстрийм, „което може само да бъде добре за метаверсията като цяло“.


„Мисля, че Мета ще създаде нещо, което е курирано и централизирано и контролируемо, което ще бъде чудесно за някои хора. Не мисля, че това ще убие други виртуални светове или други опити на метаверсия. Мисля, че всеки ще намери свое място в метавселената, което му подхожда.“

 

Източник: https://www.euronews.com/next/2021/11/29/welcome-to-decentraland-the-metaverse-world-with-its-own-crypto-where-land-is-worth-millio

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  03 Дек 2021 9:23ч.

  "Курирано". Ха-ха-хи-хи! Чудесна нова дома. На бас, че всички ще се подхилват при произнасянето (четенето) й, но ще си мълчат, за да не изглеждат невъзпитани простаци. Само един въпрос: понеже такава дума не съществува в българския език, не можеше ли да бъде заменена с нещо като "ръководено", "управлявано", "направлявано", насочвано" и други от този род, ами да се изтъпанчим, че знаем думички, които другите не знаят (и няма как да знаят, просто, защото не съществуват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един мегават час

  03 Дек 2021 9:34ч.

  Суперкомпютърът на БАН използва електроенергия за над 2 000 000 лева. Май имат два. Използва електричество колкото 2-3 000 домакинства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре дошли в Децентраленд, метавселена със свое собствено крипто, където „парцел земя“ струва милиони

  03 Дек 2021 9:52ч.

  Ужас! Жалко за децата!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моят съкровен поздрав към "...ленда" -

  03 Дек 2021 10:26ч.

  ДЕПМ :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-Ха

  03 Дек 2021 11:06ч.

  Парис Хилтън е "голямо име в музиката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  03 Дек 2021 11:35ч.

  Пълни глупости! Идеята - седиш 24/7 на компа, плюскаш докато умреш ГМО скапани продукти и ходиш на холограмни партита и почивки с измисления си образ... губене на времето с разни химери :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  03 Дек 2021 11:37ч.

  Между другото... време е да си изтриете профилите от феса ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май съм прост

  03 Дек 2021 11:54ч.

  Някой може ли да ми обясни за истински пари ли се дават за тези т.нар. недвижими имоти и ако да, за какво аджеба служат? Може ли да отгледаш искински домат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  03 Дек 2021 16:05ч.

  Информацията е странна като името на автора. Или авторката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Goldwater

  03 Дек 2021 20:23ч.

  #ха ха ха на 03.12.2021 в 11:37 - Въпрос : И защо трябва да се трият профилите във фб ? Нещо страшно ли се подготвя и ако да, какво е то ? Не че има особено значение за Вселената този фб , има ли го , няма ли го. Това безумие, наречено социални платформи като фб, твит и всички останали ще отшуми след време като всяка мода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Meta

  03 Дек 2021 22:56ч.

  Капитализмът окончателно се разделя със своя физически смисъл и прераства също така убедително в сатанизъм. Сатанизмът е от Сатана и не е нито ляв, нито десен, а само из пъкала. Ето, това е сатанинското meta, отвъдното проявление на капитала. Биткойн, Децентраленд, трансхуманизъм, ковидизъм, полети до Марс... залъгалките на сатанизма за вечното господство на новите фараони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ловкия

  04 Дек 2021 9:47ч.

  Тавариш, намали употребата на метаамфетамин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Талева

  02 Яну 2022 19:57ч.

  Новите технологии без съмнение помагат, като видео разговори или пренос на данни през интернет. Но нека ние използваме технологията, вместо технологиите да използват нас. Метавселената и други подобни виртуални платформи ще доведат до много по-големи психични проблеми от пристрастяването към компютърни игри и филми, пълни със сцени на насилие. Ние одобряваме ваксините и сме за ваксинация. Но един корона вирус от 2019 г. се размножи в безброй варианти и продължава да го прави. За всяка нова мутация на този вирус фармацевтичните компании предлагат нов тип ваксина, натрупвайки милиарди от това. Какво ще се случи при появата на нови коронни вируси, с безбройните им варианти и мутации? Някои от най-богатите хора искат чрез новите технологии да контролират масите от хора и по този начин да правят още повече пари. Най-лесният начин да бъдат принудени хората да използват тези виртуални платформи и да живеят в такъв измислен свят е да ги накарат да се страхуват да продължат да живеят в реалния живот. Свят с толкова много технологии в ежедневието, като този, описан във филма от 1993 г. „The Demolition man“ със Силвестър Сталоун, има много повече недостатъци, отколкото предимства. В Швеция някои хора вече имплантират подкожни чипове с лични данни и данни за плащане с NFC технология. Екологичните мании, като например кое ястие отделя повече въглерод при готвене или дали биологичният мъж ще се идентифицира като жена, ще обърнат света с главата надолу. Никой човек не е безсмъртен. Свободата на личността е безценна! Но може много лесно да бъде изгубен или откраднат. Бъдете мислещи хора, а не измамени и манипулирани роботи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи