До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?
Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност.

 

Бягството от ясни разграничения между понятията, тласка към потъване в море от смисли и заблуда. Неясните определения в документа предпоставят хаос, объркване, а защо не и съзнателно объркване, с цел? Прилагането на спорната дефиниция на „джендър“ от официалния документ на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е проблем от правен характер, който многократно е обсъждан от български и чуждестранни специалисти.

 

Дори в контекста на самия документ не е ясно за какво точно става въпрос и как ще се прилага. Войната на значенията и смислите е много важна словесна война, в която трудно се побеждава, освен ако не се наричат нещата с истинските им имена. Преднамерено или не, оказва се, че, според дадената в обяснителния доклад към Конвенцията дефиниция за “полова идентичност”, която може да бъде различна от биологичната, всеки мъж може да избере да бъде счетен за транс жена. За пол и полова идентичност не е посочено единно и ясно значение. У нас се използва термина „социално-конструиран пол“, който в различните контексти може да означава всичко. А от кодифициране на неясно значение на пола и то на женския пол,  фокусът на документа, борбата с насилието над жени остава на практика формален ангажимент. Това е целият проблем. Той, разбира се, води до промяна на цяла обществена система чрез промени в законодателството и образованието. Именно това прозря мнозинството българи и България отхвърли Истанбулската конвенция като неконституционна през 2018 г. Примерът на страната ни бе последван от Словакия и Унгария.

 

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност. Италия ратифицира документа през 2013 г. с уговорката, че ще го прилага според конституционните си принципи, което, обаче, скоро е забравено и, впоследствие, новите перспективи са дори радушно възприети. Това споделя Алесандро Фиоре, специалист по правни въпроси в областта на социалните науки, като уточнява, че действително са предприети мерки срещу домашното насилие, но, заедно с това и редица промени в образователната система, което е имало негативни последици.

 

Във Франция, шест години след ратификацията на Конвенцията, спорните текстове вече са повлияли значително обществото. Али Лежар, представителка и делегат на организацията Femina Europa в ЕС, споделя, че според тези идеологически възгледи са променени всички учебни материали. Подобни са последиците и в Холандия, където процедурата за смяна на пола, след ратификацията на Конвенцията, значително се улеснява. В момента всеки може да смени официално пола си с медицински документ, без да е нужно да се подлага на хирургическа намеса. Предстои това да бъде променено и смяната на пола да става без такъв документ. Това обяснява и нарастващия брой на транс жените. Д-р Леонтион Бакерманс споделя, че в страната ѝ последните имат същите права, каквито имат и биологичните жени. Няма превенция на насилието над жени, тъй като дамските тоалетни и съблекални се използват от биологични мъже. Холандският национален план за действие срещу насилието постановява, че то е „джендър неутрално“, т.е. няма никакво разграничаване на жените като група и, по-специално, като рискова група. Според Бакерманс, Конвенцията не само че не се бори срещу насилието над жени, но отваря по-широко вратите за това.

 

В Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, където, заедно с Конвенцията, са приети набор от допълнителни закони, които трябва да защитават жените, насилието продължава да е с много висок индекс, и, по-специално, изнасилванията, както съобщават от Amnesty International. Директорът на групата на  правата за човека, Куми Найдуо, е изумен: „Парадакос е, че скандинавските страни, които имат сериозни данни за спазването на равенството между половете, страдат от изненадващо високи нива на изнасилване“. Турция, в която Конвенцията е в сила от 2014 година, не бележи напредък в тази сфера. Напротив, проблемът с домашното насилие, потулван, продължава да е с все такива чудовищни размери, както научаваме от сведения за различни жертви.  Дори се приема законодателство, което все повече нарушава достойнството и правата им.

 

Жените са принудени отново и отново да излизат на улицата, призовавайки за по-адекватна намеса на правителството. И тук става въпрос отново и главно за западноевропейски страни като Франция например. Много от обещаните мерки или не влизат в сила или това става много бавно. Последният голям протест, състоял се през 2019 г., е свързан с високия ръст на  убийствата на жени във Франция за 2018 г и 2019 г., отчетен от Евростат.

 

Фактът, че липсват данни и щателно проучване на домашното насилие над жени през последните няколко години е също показателен къде, всъщност, стои проблемът като приоритет на ЕС. Масово са използвани доклади и данни от 2012 и 2013 г. и няма обстоятелствен отчет на това какъв е индексът на домашното насилие в европейските страни и, по-важното, измерването на това как документи като Истанбулската конвенция спомагат за решаването на проблема.

 

Всички тези факти и податки на това какво се случва масово в Европа, за съжаление, засега остават като подигравка на фона на оформената представа, че с ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъдат решени проблемите с домашното насилие. Още повече за заблуждението, под което личат мотиви на користно заинтересовани лица да нормализират идеи с немислими последствия за децата, жените и обществото.

--------------

 

1 Fiore, A. (2020, June 9). Stop Gender, Stand for Family. International Coalition in Defense of the Family - press conference. Retrieved December 15, 2020 from https://www.youtube.com/watch?v=9XHIGF-mnPo , 39:00 min -44:24 min.

2 Пак там, 46:01 min – 50:22 min.

3 Пак там, 1:00:35 min – 1:02:06  min.

4 Amnesty International. (2020, April 9). Nordic countries: Survivors of rape unite to end impunity for rapists and break barriers to justice, Retrieved December 15, 2020 from  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/04/rape-and-sexual-violence-in-nordic-countries-consent-laws/ .

5Уикипедия. (2020, октомври 14). Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, https://bg.wikipedia.org/wiki/Конвенция_на_Съвета_на_Европа_за_превенция_и_борба_с_насилието_над_жени_и_домашното_насилие, посл. посещение на 15.12.20 г.

6 Каракаш, Б. (2020, декември 1), Публикувано във Факти.бг: "Мъжът ми ще ме убие. Знам го." Стотици жени в Турция живеят с този страх. https://fakti.bg/world/533066-majat-mi-shte-me-ubie-znam-go-stotici-jeni-v-turcia-jiveat-s-tozi-strah?fbclid=IwAR2CH7XwXBi55WfaNXHe4EXHLUQuj67ITkPGuCfZh4xm1-eE7sMrg8jfXUY , посл. посещение на 11.12.20 г.

7 BBC News. ( 2020, August 17). Turkey's hidden domestic abuse: A survivor's story, Retrieved December 11, 2020 from https://www.bbc.com/news/av/world-europe-53809775.

8 Милева, В. (2020, януари 1). OFFNews: Турски закон ще принуди жените да се омъжват за своите изнасилвачи, https://offnews.bg/sviat/turski-zakon-shte-prinudi-zhenite-da-se-omazhvat-za-svoite-iznasilvach-720206.html, посл. посещение на 15.12.20 г.

9 Horton, O. (2020, September 4) RFI: France slow to deliver on pledge to tackle domestic violence: women’s groups. Retrieved December 11, 2020 from https://www.rfi.fr/en/france/20200904-france-yet-to-deliver-on-pledge-to-address-domestic-violence-femicide-womens-groups-covid-19-lockdown.

10 Forquet, L. (2019, September 3). NYtimes: As Deaths Mount, France Tries to Get Serious About Domestic Violence. Retrieved December 11, 2020 from https://www.nytimes.com/2019/09/03/world/europe/france-domestic-violence.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article.

11 Пак там.

12 btvНовините. (2019, септември 4). Домашно насилие: Над 100 убити жени от началото на годината във Франция, https://btvnovinite.bg/svetut/domashno-nasilie-nad-100-ubiti-zheni-ot-nachaloto-na-godinata-vav-francija.html, посл. посещение на 11.12.20 г.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Заек гълта нафтови печки

  04 Яну 2021 11:21ч.

  Идеята, че една жена, след като си сложи пишка, ще престанат да я бият е нелепа. Мисля, че ще изяде по-голям пердах. Сигурен съм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха, който си мисли, че на девиантните...

  04 Яну 2021 11:26ч.

  ...им пука за жените е силно наивен. Обикновено на хората с отклонения им пука единствено и само за тях самите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основната

  04 Яну 2021 12:05ч.

  цел на ИК е прехвърлянето на образованието и възпитанието от най-ранна възраст на децата в правомощията на различни НПО-та под егидата на чичко Сорос. Наред с това, ИК задължава държавите да отделят солидни средства за издръжката на въпросните НПО-та. Всичко това, под надзора на наднационална институция като ГРЕВИО. Погледнете биографиите на сегашните членове на ГРЕВИО в страницата на Съвета на Европа и открийте член, който не идва от НПО на Сорос (задачата е с повишена трудност).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво става в братска Европа?

  04 Яну 2021 13:08ч.

  Джендърска кочина. Затова ли скачахме от възторг и ронихме щастливи сълзи през 2007-ма? Да не знаеш кой е мъж и кой жена, освен ако не му видиш документите?... Отврат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приоритетка - до милите хора в ЕК

  04 Яну 2021 13:32ч.

  Приоритетно искам безусловно трансевропейско сътрудничество между Европа и Русия, без всякакви подтекстове за насилие срещу руснаци, каквито наблюдаваме в почти всички официозни евродокументи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резултата

  04 Яну 2021 13:37ч.

  В Канада,Британия,Швеция,Нормегия Истанбулската конвенция доведе до 200% ръст на сексуалните посегателства в дамските тоалетни от девианти със сменен пол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Яну 2021 13:53ч.

  "Парадакос е, че скандинавските страни, които имат сериозни данни за спазването на равенството между половете, страдат от изненадващо високи нива на изнасилване" Не е парадокс, не може да увеличаваш сексуалните перверзии и да намаляваш броя им едновременно с това. Самото налагане на сексуалната тематика като водеща, още от най-ранна детска възраст, сексуалната революция, в която децата се учат, че сексът от малки и извън контекста на семейния живот е правилно поведение, да не говорим за мерзости като мъж с мъж и жена с жена, води до такова скотско сексуализиране на населението, че то е подчинено на този първичен нагон. Той се разпалва, а не се угасява и както казва апостол Павел "поканиха отново от бездната, демоните на разврата". А ето как го е казал един от другите апостоли, Петър, "Обещават им свобода, а те сами са роби на разврата; защото от каквото е победен някой, на това и става роб." /2Петрово 2:19/ Хора, които са роби на нагоните си, които непрестанно очите им са в порнографските сайтове, няма как да не увеличат и сексуалните престъпления. Защото тия хора вече не са на себе си, те не могат да си откажат нищо, нямат никакво владение над желанията си и поведението си. Древните общества са имали нищожен брой такива престъпления, докато семейството е било на почит и традиционните роли на жената и мъжа не са причина за такова поведение. През по-голямата част от времето си хората са мислели за работата си. И са имали изключително остро отношение към хора склонни да задяват млади момичета или чужди жени. Така че как сега се очаква с разпалването на страстите и разбиването на семействата, престъпленията да намаляват, това е измамата на тази феминистична религия. Чудно защо хората трябва да въведат нещо в практика, за да разберат, че не работи. Казано е, който нож вади, от нож умира, но така е и с другите играчки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил

  04 Яну 2021 14:58ч.

  Браво за умно написаната и обективна статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  04 Яну 2021 16:26ч.

  Редно е да се подсетим, че в същност дежендъризма е част от начините за преформатиране на човека, за изличаване на неговата биологична същност и в крайна сметка довеждане до генералната редукция на плебса. Не еднократно заявявано като главна цел на глобалната шайка паразити. Всички големи събития и цели са подчинени на изпълняване и достигна до финала на нещото, обединяващо всички, уж несвързани, разнопосочни вектори. Смайващото единение на "враговете" в дадени генерални събития, изкуствено инициирани - напр. сегашната "пандемия" и нагнетяваната чудовищна паника, също не са случайни. Те се явяват рамката, платформата върху която ще се извършат нужните "свещенодействия" за принасянето в жертва на досегашната истерична "демокрация"... Но вече заменена с нов социално-икономически-политически период: - Цифрово робство с изкуствен интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  04 Яну 2021 17:03ч.

  Под ръководството на сатаната шепа извратеняци се бори срещу Бога , Природата , естествения ред на Вселената и нормалните хора ! Тези духовни и физически уроди искат да ни принизят до тяхното животинско ниво , където единствената ценност е материалното задоволяване и материалните придобивки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който е решил да бие, не гледа дали си с пишка или с цици

  04 Яну 2021 17:45ч.

  Няма нищо по-хубаво от това да си нормален. Това с боя си е криминално деяние, за което по закон се носи наказателна отговорност и не виждам как се връзва това с джендъризма и защо тези неща се смесват. Дали ще набиеш гей, лезбийка или нормален човек, това което ще си отнесеш по закон следва да е едно и също. Защо ако набиеш гей да е по-голямо престъпление? Аз откъде да го зная какъв е? Биеш го не защото е гей, а защото си го заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  04 Яну 2021 22:11ч.

  Въпросната Натали(!) Николова, наистина ли мисли, че някой го е грижа за "насилието над жени" от пробутващите подобни " конвенции"! За да мислиш така, е малко да си наивен, трябва да си безнадеждно тъп! Но пък, всякакви такива "прогресивни" неща масово се пробутват от "биологични" жени, за "социални", не знам, еднополови бракове, узаконяване на инцестта, бракове с животни, отваряне на границите за мигранти и пр. и тем подобни. Което още веднъж показва, че женурята са безнадеждно тъпи(което всеки здравомислещ мъж е разбрал отдавна), и парите които взимат за това, ум не им добавят и че трябва да бъдат пратени там, където им е мястото - в кухните!... да видим колко ще изкара поста...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скандинавските страни

  04 Яну 2021 23:23ч.

  скандинавските страни - мигрантско „общество"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  05 Яну 2021 8:55ч.

  Краят на това ше дойде като Содом и Гомор. Нищо от това не е нормално и няма как да продължи шо съшия начин. Ще има революции отново в много държави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  05 Яну 2021 21:54ч.

  Поздравления за отличната статия, както и за Гласове за публикуването й!! Да видим фактите у нас: около Радев - три-четири открити и активни джендъристки начело с Йотова + двама извратеняци в екипа му; в навоформиращото се "Изправи се трио отровно" открита и много активна е мамаята, такъв е и хаджигенов; ДПС са за ИК; в БСП е пълно с гейкомпаньони и вагининци. Бдете, здрави българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи