Делян Добрев: 180 млн. евро сме надплатили за руски газ през посредници за 3 месеца

Делян Добрев: 180 млн. евро сме надплатили за руски газ през посредници за 3 месеца

България е надплатила 180 млн. евро за руски газ през руски посредници. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ по БНТ.

Той посочи, че компанията МЕТ е свързана с руски олигарх и с "Газпром", а фирма "Винтерсхал", с която България е работила до 2012, е дъщерна на "Газпром", но регистрирана в Швейцария.

"Руска компания на "Газпром", регистрирана в Швейцария, ни доставяше газ до 2012 г. Едва се отървахме от тази компания, този посредник и като се отървахме, газът ни тогава падна с 22%", каза бившият енергиен министър.

Според него до газовата криза, в която се намираме в момента, се е стигнало заради включването на посредници във веригата.

"Няма газ нито за хората, нито за бизнеса. Няма газ, защото ние месеци наред предупреждаваме, че тези измамни управници от Промяната единственото, което правят е да въртят далавери. Как се стигна до тук и защо се стигна - заради посредниците", отбеляза Делян Добрев.

На въпрос, ако е бил продължен договорът с „Газпром“ какво е щяло да ни струва, Добрев цитира доклад на „Булгаргаз“, от който става ясно, че за юли е трябвало да платим 89,50 евро. „Разликата е 200 млн. евро повече за три месеца сме надплатили, заяви той. До стотинка може да се сметне какво са ни стрували посредниците на Промяната“, заяви бившият енергиен министър на ГЕРБ. 

Той описа и друга схема: „Купуваме евтин руски петрол и го продаваме като „Брент“ и така са ни ощетявали с един лев на литър. Смятаме, че това е правено умишлено и трябва да има разследване и наказани“, уточни Делян Добрев. 

„Дори с тези танкери, които бяха договорени, пак не ни достигаше газ. От доклад на БЕХ става ясно, че над 2 млн. мегаватчаса недостиг. Трябвал ни е поне още един танкер на месец. Не разбирам защо се отказаха от танкерите. В цял свят има недостиг, а ние се отказваме. Как има поръчани танкери, но няма осигурен свободен капацитет. Смятам, че това е направено умишлено пак заради посредниците. Защо "Промяната" не стартираха търг, след като знаят, че ни изтичаше договора с „Газпром“?“, чуди се Делян Добрев.

 

 

Коментари

 • nan

  23 Авг 2022 10:43ч.

  180 млн. юро е данък демокрация, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато е за политика се лъже на поразия

  23 Авг 2022 10:56ч.

  "а фирма "Винтерсхал", с която България е работила до 2012, е дъщерна на "Газпром"" Делян Добрев няма ли компютър? Или не знае да го ползва? ВСЕКИ може да провери каква е и чия е фирмата "Винтерсхал".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 11:00ч.

  A вие като откраднахте 3 милиарда от КТБ защо нищо не каза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  23 Авг 2022 11:13ч.

  Предишните кражби оправдават сегашните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:16ч.

  " Как се стигна до тук и защо се стигна - заради посредниците", отбеляза Делян Добрев." Посредниците са част от проблема. Частта, която се отнася за цената, която сме платили досега. Проблемът, нашият, българският е в това, че плужеците от Промяната, решиха да станат стахановци в русофобията - "Дай сега да се покажем на Урсула, колко сме решителни, пък после ще му мислим".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:22ч.

  Но мисленето не е силната им страна. И ваша не е, тикви от Герб. След като искате със закон да забранявате руския газ. Що не забраните със закон и ниските температури през зимата, намаляването на светлата част на денонощието - подсказвам ви, забранете въртенето на Земята и обикалянето ѝ около Слънцето. Позовете се на Аристотел - Слънцето обикаля около Земята. Криминализирайте Коперник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:32ч.

  Причината за тва състояние на нещата на газовия пазар, са фундаментално сбъркани. Преди около година (октомври 2021)Путин ви посочи причините: 1. Възстановяването на световната икономика след Ковида - темповете бяха много високи. Търсенето се повиши, а с него и цените. 2. Несигурността на възобновяемите източници, иманентната им несигурност и стабилност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:36ч.

  3. Лежерното отношение към попълването на запасите от газ. Всичко това ви беше посочено почти половин година преди началото на "инвазията". Какво направихте - взехте ли нещо от казаното предвид? Не. Санкции - това беше отговорът ви, сякаш нещата не ви засягаха. И през цялото време: "Путин (ще) използва, газа като оръжие!?" Да, ще го използва, и вече го използва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:41ч.

  А нима вие (ние) не използвахме и не използваме финансовите системи като оръжие? Правим го. Но се възмущаваме, сякаш Путин е длъжен да спазва санкциите ви (ни). Управляващите, елитите в Европа и в частност у нас, показаха пълна 1000% неспособност, некадърност и крадливост в управлението на кризи. И 1000% способност да ги предизвикват и задълбочават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 11:45ч.

  Това са очевидни неща. Да се върнем на тези 180 млн..€ - защо ни занимавате нас? Защо не сте сезирали прокуратурата? Обикаляте като цветарки из телевизиите. Защо - заради изборите? Нямате шанс да управлявате, не си търкайте подметките. Никой няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както знаем още от "Синьо лято"

  23 Авг 2022 11:49ч.

  Посредникът е говно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубавото на Интернет е, че всичко от минало време може да се прочете

  23 Авг 2022 11:21ч.

  Имаше посредници преди години. Бойко разкара всички и сключи договор с Газпром. В резултат, цената на газа падна с 20%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До SIMO, простото момче

  23 Авг 2022 11:31ч.

  Казах го бе SIMO. Има Интернет. Намери и прочети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  23 Авг 2022 16:40ч.

  Има едив Витали ли е Пидал ли е Роник ли е Гьоник ли дето не знае кви ги плещи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  23 Авг 2022 16:40ч.

  Добрев няма за какво да се чудиш, та нали тези “умници“ от Харвард затова дойдоха тук за да се облажат! Нали трябва да се търси националния интерес а не личния?! Но тези ни ги натресе не Радев, а тези от Козяк с “лъчезарната“ Херо Мустафа със ококорените бляскави очи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еркек

  23 Авг 2022 22:10ч.

  Делянчо, ако ти беше на тяхното място щеше да направиш същото, но щехте да откраднете 360 милиона за три месеца.Айде, сега точно ГЕРБ да се е загрижил за раята, айде бе! Ха-ха-ха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи