"Дейли Мейл": Физически е невъзможно САЩ да заместят руския газ за Европа

"Дейли Мейл": Физически е невъзможно САЩ да заместят руския газ за Европа
Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че търси алтернативни източници на енергия за ЕС. Европейските съюзници на САЩ се опасяват, че Москва може да им спре газа, ако реши да „нахлуе в Украйна“, пише в. "Дейли Мейл", цитиран от Агенция "Фокус". Русия доставя големи количества синьо гориво за Европа чрез своята тръбопроводна система през Украйна. Този износ може да бъде сериозно засегнат в случай на потенциален конфликт, обяснява изданието. 


Американските власти посветиха последните няколко седмици на разработване на глобална стратегия. Те проучват варианти за отклоняване и увеличаване на доставките на газ от цял свят към ЕС, за да уверят съюзниците от НАТО, че Вашингтон няма да ги остави в беда. 

Въпреки това, според експерти, идеята на Белия дом е обречена на провал. 

„Ако Русия напълно спре доставките, тогава няма да можем да ги възстановим. Други доставчици няма да могат да ги възстановят. Това е физически невъзможно“, каза в интервю за изданието Саманта Грос, директор на Инициативата за енергийна сигурност и климат в института Брукингс. 

Тя е скептично настроена към инициативата на администрацията на Байдън, смятайки я за недостатъчна. Грос каза, че Европа е „в затруднение“ и няма достатъчно свободен газ в света, за да има реален ефект. 

Европейският съюз получава около една трета от доставките на газ от Русия. Въпреки мерките, които се разработват, Белият дом се съмнява, че Путин ще се реши да загуби „надеждна клиентска база и стабилен приток на доходи през период на рекордни печалби“, отбелязва "Дейли Мейл". 

Германия остава най-големият купувач на руско гориво в света. Тя може да усети недостиг по-остро от другите членки на ЕС. 

„Газът от Русия не може да бъде заменен в краткосрочен план“, призна Маркус Креббер, ръководител на германската компания RWEAG, на неотдавнашна енергийна среща на върха. 

Проблемът се задълбочава от факта, че запасите от природен газ в Европа са на рекордно ниско ниво. Към 12 януари запасите от синьо гориво на континента паднаха под ключовия общ капацитет от 50% до 49,33%, според последните данни на браншовата асоциация Gas Infrastructure. 

Според Европейския център за изследвания на сигурността Джордж Маршал Русия държи 27,5% от световните запаси от природен газ. Тя е следвана от Иран с 15,9% и Катар с 14,9%. Обемите на други държави не надвишават 4%, подчертава изданието. 

Според "Дейли Мейл" САЩ разчитат на Катар да помогне на Европа с доставките, ако Русия ги спре. Но страната от Близкия изток няма да може да направи това, тъй като произвежда газ на пълен капацитет, а по-голямата част от горивото ѝ се изпраща в Азия по дългосрочни договори, които не може да отмени. 

Държавната Qatar Energy продава част от LNG на спотовия пазар, където европейските купувачи могат да купуват горивото. Но тези обеми не са достатъчни, за да повлияят сериозно на състоянието на нещата, смятат експерти. 

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки не обсъди с репортери възможни споразумения на САЩ с Катар. Тя каза, че Вашингтон обмисля „много опции и непредвидени ситуации“. 

Високопоставени служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че водят преговори за увеличаване на доставките на газ за ЕС, но отказаха да дадат подробности. Те казват, че не искат да „уведомяват и информират“ Путин за своите ходове, заключава "Дейли Мейл".

 

Източник: "Фокус"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Физически не може

  27 Яну 2022 11:53ч.

  Ще опитат химически да осмърдят колкото могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  27 Яну 2022 11:55ч.

  Поредната порция смях. Германците официално оповестиха, че доставките на газ са редовни, както и че основните количества не минават през Украйна. А, тези започнаха и партньори да им търсят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да си дойдем на думата - ГАЗ от Америка за Европа, не от Русия

  27 Яну 2022 12:01ч.

  Износ на американски газ в Европа е причината за всичко. Голям пазар на газ е Европа, а амерканците досега нямат продажби там. ... затова подлаждата конфликта на Русия с Украина, ха дано стане, та да продават своята стока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  27 Яну 2022 12:02ч.

  проблемът не е само в това да намериш заместител на руския газ. защо никой не задава въпроса, а на кава цена ще е газа от заместника? в по-наведено положение в мирно време германия никога не е била. това е същото, като да дойде някой у вас и да те убеди, че е по-добре да си носиш вода в кофи от водоноската отвън на десеторна цена, отколкото да си ползваш изградения водопровод... и някой тук вярва още в суверенитет и проиче слогани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  27 Яну 2022 12:22ч.

  Пълни глупости, догадки, плашене на населението. Руснаците не са идиоти, за да спират доставките на газ за ЗЕ, с едно единствено изключение - при пълномащабна война с НАТО. Ама то стигне ли се дотам, това ще е последният проблем на оцелелите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха

  27 Яну 2022 12:41ч.

  Американските власти вместо да се опитат да разрешат проблемите на милионите бездомници, налягали по улиците на мегаполисите, се занимават с енергийната сигурност на Европа. Шистовият американски газ трябва да се пласира, Русия да бъде доведена до икономическа разруха и завзета от добрите американци, износители на фалшива демокрация. Нещо да кажат правоверните социалисти, противници на Нинова, които бяха много щастливи, че Байдън стана президент? Социализмът щял да победи. Ако това е социализъм, то трябва да бягаме с 200 от него. Левичарите са опасни за държавите и мира. Явно не могат да живеят без конфликти и войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Ако Русия напълно спре доставките, тогава няма да можем да ги възстановим. Други доставчици няма да могат да ги възстановят. Това е физически невъзможно“, каза в интервю за изданието Саманта Грос

  27 Яну 2022 12:50ч.

  Я, па я, а къде останА американскио втечнен газ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миналогодишната потреба на природен газ...

  27 Яну 2022 12:53ч.

  ...в Европа е била около 500,000,000,000 м3. Та, каква част от това количество могат да осигурят полуидиотите отвъд Атлантика и най-вече колко голяма флотилия от кораби ще е необходима и на каква цена на едро ще пристига?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да пишем откъде се издържа "Фикус"?

  27 Яну 2022 13:27ч.

  Cпopeд дaнни нa Opгaнизaциятa зa иĸoнoмичecĸo cътpyдничecтвo и paзвитиe пeт eвpoпeйcĸи cтpaни - Бългapия, Cлoвaĸия, Финлaндия и Πoлшa, ca cтpaни, изцялo зaвиceщи oт pycĸия гaз. Πoдoбнa e cитyaциятa и в Унгapия и Гъpция, ĸъдeтo cъoтвeтнo 70 и 54 пpoцeнтa oт гaзтa идвa пo pycĸи тpъби. Toвa e дocтa пoвeчe нaпpимep oт Гepмaния, ĸoятo cи ocигypявa 53% пpoцeнтa oт нyждитe oт гaз oт Pycия. Taĸa cпopeд cтaтиcтиĸaтa cpeднoтo нивo зa EC нa зaвиcимocт oт pycĸи гaз e 31 пpoцeнтa или на обща стойност само на 16 млрд. евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2022 13:29ч.

  Целта на САЩ НЕ Е да замести руският газ. Целта им е да отслабят ЕС. Основни производители в Света са Китай в Азия и Германия в Европа. Износа на Китай отдавна надхвърли този на САЩ, а износа на Германия е почти толкова колкото на САЩ. Да не говорм, че износа на ЕС е близо 2 и половина пъти от този на САЩ. Проблем със снабдяване на газ или много скъп газ - намалена продуктивност и скъпи изкуствени торове. А Европа НЕ МОЖЕ да се изхранва без изкуствени торове и ще трябва да внася храни от САЩ повишавайки зависимостта си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поляците се отказват от руския газ ! Ако Русия използва газа като оръжие скоро ще го продава само на Китай.

  27 Яну 2022 13:33ч.

  Полската енергийна компания ПГНиГ обяви, цитирана от световните агенции, че няма да продължи след 2022 година договора си за доставки на синьо гориво с "Газпром". Решението е взето, тъй като националната газова група е успяла да диверсифицира източниците си, се допълва в комюникето ѝ. ПГНиГ е изпратила до руския газов концерн декларация за намерение на 31 декември 2022 година да бъде прекратено действието на договора за покупко-продажба на газ на Република Полша, сключен на 25 септември 1996 година и известен като договора от Ямал, се уточнява в комюникето. Полските власти вече бяха обявили през последните години, че няма да продължат този договор, който според тях, прави Полша зависима от Русия в енергийната област. Освен това според Варшава руската група определя прекалено високи цени на синьото гориво спрямо пазарните. След пускането на интерконектора с Гърция България може да се снабдява изцяло с азерски газ, ако Москва ни врътне кранчето, но тя няма да го направи, инак ще загуби всички русофили у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Яну 2022 13:45ч.

  Поляците се отказаха и от нов дългосрочен договор за транзит. И транзита през Полша секна, въпреки, че постоянно обявяват свободни мощности на търг. Полша вече е свързана с газова тръба с Дания, но ... има малък проблем. Норвежкият газ за Полша ще е намаляване на доставките от Норвегия за останалите държави от ЕС. Baltic Pipe е с капацитет 10 милиарда кубика на година. Но ... до Дания. От Дания до Полша е с 3 милиарда, а Полша консумира 10 милиарда. Поляците се провалиха с шистовият газ, ще видим как ще се оправят след като изтече договора с Газпром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както е казал Народа

  27 Яну 2022 13:49ч.

  "Не всичко дето хвърчи се яде"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, па я, а къде останА американскио втечнен газ?!

  27 Яну 2022 13:52ч.

  съвсем не стига

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поляците се отказват от руския газ ! Ако Русия използва газа като оръжие скоро ще го продава само на Китай. на 27.01.2022 в 13:33

  27 Яну 2022 13:54ч.

  не съвсем. купуват същия от германия на 8 пъти по-висока цена. поляците сигурно си разбрал, че от пуста русофобия, отдавна и окончателно си изгубиха акъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте БВП по страни на глава от населението -

  27 Яну 2022 14:38ч.

  Полша е на 55 място с 13 823 $, а Русия на 62 място с 10 608 $ . Икономическият бум в Полша може да се види с просто око: търговските центрове са пълни с клиенти, ресторантите, които стават все по-шикозни, са добре посещавани, много хора си позволяват нов автомобил. Като цяло потреблението в страната е високо. В момента Полша е една от европейските страни с най-висок икономически ръст: по данни на Полската статистическа служба, през 2018 полската икономика е нараснала с 5,1%. . Това се дължи отчасти на миграцията, но и на успешния бизнес на полските фирми, които са силно ориентирани към Германия и еврозоната. От друга страна недостигът на квалифицирани кадри доведе до ръст на заплатите: през 2018 година те са нараснали средно със 7%. Към това трябва да добавим и повишените от националконсервативната управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) детски надбавки, които подобряват най-вече финансовото положение на домакинствата с по-ниски доходи./всеки месец помощ от 500 евро на семейство с деца/. Да не се кахърим за Полша , а да си видим нашите .... гащи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте БВП по страни на глава от населението - на 27.01.2022 в 14:38

  27 Яну 2022 14:39ч.

  "Икономическият бум в Полша може да се види с просто око: търговските центрове са пълни с клиенти, ресторантите, които стават все по-шикозни, са добре посещавани, много хора си позволяват нов автомобил. " ти не си ходил в русия, нали? не ми отговаряй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте БВП по страни на глава от населението - на 27.01.2022 в 14:38

  27 Яну 2022 14:47ч.

  я кажи и колко млрд. долара наляха САЩ в Полша, за да подхранват русофобията, само за последните 10 години. допълнително 105 млрд. евра от ЕС. твоята логика е подобна на логиката на един полски генерал, който неотдавна войнствено заяви горе-долу следното: ако руснаците не отговарят, когато ги удряме, излязат без оръжия срещу нас и са по-малко като численост, полша ще има разкаже играта. та същата работа и тука: русия е залята от санкции (за каквото се сетиш - кеф ти с шапка, кеф ти без шапка), в полша се наливат милиарди и ти радостно заключаваш глупостите, които си написал. това е същото като състезание по плуване, на което на единия са му вързали двата крака, а на втория дори му пускат 20 м фъндък, па и печели златен медал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FagoT

  27 Яну 2022 15:25ч.

  В крайна сметка ще се окажат прави онези холивудски филми със апокалиптичен оттенък. Например the Maze runner. Има и други подобни. Защото мечката много я дразнят и не е ясно докога ще им търпи бесовете на отка.чалките. Пък и не е само тя. Дракона също може да откачи и да направи големи бели. На така наречения западен проект/свят му трябва пълномащабна война за прочистване на излишното население и изчистване на фантастичните дългове . Само дето основата на западния проект/свят е изгнила и той потъва и се опитва да завлече всички на дъното, но дали ще му се получи !? Ще видим. Някои .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  27 Яну 2022 15:43ч.

  Германия продължава да се прави на умряла лисица, от което, в крайна сметка, най-много тя губи. Но с последното им правителство, не виждам как ще се събуди. Все пак, не можеш да се правиш вечно, че те няма, най-накрая изчезваш наистина. Истинският шанс за по-нататъшен просперитет на Европа е в сътрудничество с Русия, това, разбира се, не по кефа на англо-саксите. Иначе Европа ще става все повече средство, а не субект. Британия не случайно излезна от Евросъюза, това е стратегическо решение, не британска прищявка! Те организират британски свят и съответно искат да използват Европа за своите си цели. В крайна сметка, Германия и Франция трябва да решат, искат ли да са подлоги или не!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..............ти не си ходил в русия, нали?

  27 Яну 2022 18:15ч.

  Ходих през 1988 г. - голяяма мъка. Няма да забравя как офицери чакаха пред ресторант на групи, а той бе пълен на 50% . В този ресторант на масата на Интурист в хотел Юност Москва пиеха водка проституки и сводници в чаши и канички за чай. Ходихме и извън Москва. Предната година руснаци ни бяха на гости, попитах ги - как ви се струва България ? Вие сте 50 години преди нас, каза ми Серьожа със сълзи в очите на четвъртата чаша с водка "Търговище".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментатор

  27 Яну 2022 19:43ч.

  "Според "Дейли Мейл" САЩ разчитат на Катар да помогне на Европа с доставките, ако Русия ги спре." - В това изречение две държави са излишни, тъй като се коментира договор между Русия и Германия и останалата част от Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  27 Яну 2022 19:45ч.

  Ми сервирането на водка в гарафи е традиция в Русия от царско време /СССР . аз пък по това време съм пил в гостиница Россия-дето сега парк до кремъл и4 човека платихме смешната сметка от 32 рубли-водка 1 гарафа ,пепси салата царская и вечеря котлети по московски, та дадохме 5 рубли на официанката бакшиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамут

  27 Яну 2022 19:51ч.

  Ще помогне Катар като как ,като има твърди дългосрочни договори за доставка в югоизточна Азия, да не са луди да си прецакат договорите. А Сащ много количества нама как да даде, вижте колоко е вътрешното потребление , и да остане остатък голям за износ.Винаги добиващите страни гледад първо да се задоволи вътрешното и после квото остане , освен Русия,Катар и туркменистан щото имат бол и могат да изнасят. Сега Путин провежда за газифициране вътре в р усия и то с финансова подкрепа на държавата , особено региони които до сега не бяха основно сибир и далечен изток, но има и региони в европейската част и скоро може да няма толкова свободни количества за износ -допълнително ,част от капицета на газопрозода Сила Сибири е точно за газифиицране на региона в далечния изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..............ти не си ходил в русия, нали? на 27.01.2022 в 18:15

  27 Яну 2022 21:14ч.

  ясно, че не си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е стига де

  27 Яну 2022 21:34ч.

  , човекът вече ви каза, че е ходил неотдавна, преди няма и четиресет години. Кво па толко да се е променило оттогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ерво-алтантик

  27 Яну 2022 23:28ч.

  Руснаците през соца живееха по-зле от повечето страни в блока, които дотираха системно, за да ги удържат в орбитата си. Представете си американците да живеят по-зле от нас, поддържайки ни като принцеси, само и само да сме им верни. Направо ги виждам как ни тъпчат с газ без пари напук на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците живееха по-зле от останалите в блока, защото бяха руснаци

  28 Яну 2022 7:00ч.

  Да не би да са дотирали източните германци, дето им изнесоха фабриките и всичко ценно след войната? Как пък за толкова години нищо не ви влезе в главите, все едно са ви замразили в миналото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички знаем, че Фокус се издържа от братския руски народ за да бъде като един меч в битката за сърцата на българите

  28 Яну 2022 7:07ч.

  това става веднага ясно и на незапознатите, само като хвърлят едно око на статиите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бумерангът се връща

  28 Яну 2022 8:48ч.

  Целият ежедневен живот на американците е свързан с автомобила,едно заради големите ръзстояния,и защото в сравнение с Европа САЩ нямат развит обществен транспорт. Няма как американците да доставят евтини горива в Европа и цената на горивата в САЩ да остане ниска. Цените в САЩ вървят нагоре и това е съвместната цел на Саудитска Арабия,Русия и Иран. Навремето ОПЕК вдигнаха цените на горивата и Западът прискримтя - тогава се появиха икономичните автомобили. По-късно Рейгън и Саудитска Арабия държаха цените на горивата няколко години ниски и СССР колабира. Сега бумерангът се връща в САЩ и Запада - зелените талибани и левичарските джендъри и соросоиди обединиха срещу себе си държави и етноси с традиционии разбирания за морала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон сантуцо

  28 Яну 2022 11:23ч.

  бе за какво ни е газ , бе! Ше пърдим през зимата и ще се топлим! Нали имаме зелена сделка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи