Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Автор: Карл Брошю, RadioInfoCite.com

31 март 2023 г.

"Сега има една заплаха, за която много съм говорил, а именно ако хора във Вашингтон, Варшава и евентуално Лондон, решат да изпратят “коалиция от желаещи” в Западна Украйна, когато стане ясно, че украинското правителство е напът да падне и руснаците ще продължат на запад. Мисля, че това би била ужасна грешка, която може да предизвика всякакви последствия и непредвидени опасности... Има голяма опасност да бъде отворена кутията на Пандора за всякакви ужасни възможности", казва американският полковник и анализатор Дъглас Макгрегър в интервю за квебекското радио "ИнфоСите".

- Добър ден на всички! Добре дошли в това много специално предаване на “Брошю на живо”, в което имам огромната привилегия да посрещна полковник Дъглас Макгрегър и Ерик Денесе. Тази среща стана възможна благодарение на генерал Доминик Дюлавард. За Квебек е чест да бъде мост между Франция и САЩ, Франция, с която ни свързва езикът, и САЩ, с които ни свързва географията. Благодаря на двамата експерти по геополитика, че приеха поканата ни да представят пред нашата аудитория своя анализ на конфликта в Украйна. Без да губим време давам думата на френския капитан Пиер Плас. Добър ден, капитане!

Кап. Пиер Плас: - Добър ден, Карл! Приветствам нашите слушатели и, за да не губим време, веднага включваме Ерик Денесе на френски език. Добър ден, г-н Денесе! Благодаря, че приехте нашата покана, за нас е чест. Следим работата ви отдавна. Ще ви помоля да се представите набързо за нашите слушатели, тъй като имате доста дебело CV.

Ерик Денесе: - Благодаря за вашата покана, благодаря и на г-н Брошю и на ген. Дюлавард. С няколко думи: аз съм бивш анализатор на военноморското разузнаване, служех като морски офицер в края на Студената война, отговарях главно за Югоизточна Азия и имах възможност да работя в Камбоджа, както и в Бирма. След като напуснах военноморския флот, се специализирах в икономическото разузнаване, контрашпионажа и търсенето на информация, а в началото на 2000-те години създадохме Френския център за изследвания върху разузнаването, който вече е на 23 години и чиято цел е да обясни във френскоезичния свят и в частност на френското население важната роля на разузнаването в една демокрация, функционирането на службите и, разбира се, да анализираме големите международни кризи. Това е с няколко думи.

Кап. Пиер Плас: - Вие наистина сте сред най-компетентните френски експерти, които могат да анализират кризата, която тревожи всички нас, украинската криза, за която ще говорим и с полковник Макгрегър. Добър ден, сър! За нас е голяма чест да ви посрещнем днес в радио “ИнфоСите”! Първо бих ви помолил да се представите за нашата аудитория, която е предимно френскоговоряща и не ви познава толкова добре, колкото нас.

Дъглас Макгрегър: - Аз съм пенсиониран полковник от армията. Служил съм в продължение на 28 години и имам голям опит в НАТО, където последната ми позиция беше директор на съвместните операции на Балканите през 1998-1999 и 2000 г. Неотдавна бях специален съветник на министъра на отбраната в края на мандата на президента Тръмп.

Кап. Пиер Плас: - Заедно с Ерик Денесе ще говорим за украинската криза. Каква е според вас днес военната ситуация в източната част на Украйна?

Дъглас Макгрегър: През лятото на 2022 г. руските власти смятаха, че ще имат нужда от по-големи и по-боеспособни сили от тези, които бяха разположени. В резултат всички руски сили, разположени в Източна Украйна, преминаха в отбранителен режим. Това бе средносрочна мярка за икономия на сила, целяща да засили контрола над площта, която руските сили бяха завладели в Източна Украйна. Впоследствие руснаците мобилизираха допълнително над 300 хил. резервисти, след като вече имаха повече от 80 хил. доброволци. Произтичащото от това разширяване на силите достигна до около 540 000 във и около Украйна с допълнително подкрепление от 150 000 души в Западна Русия. Въпреки желанието си да започнат офанзива възможно най-скоро, земята не беше замръзнала тази зима в Източна Украйна. Черната земя не беше достатъчно твърда, за да издържи големи маневрени сили и се бе превърнала в кал в най-лошия смисъл на думата, което направи невъзможни мащабните настъпателни операции и за двете страни. Въпреки това украинците пожертваха десетки хиляди бойци в безполезни атаки срещу руските части в Източна Украйна. В отговор руснаците първоначално унищожиха тези контраатаки, за да напреднат и завладеят след това ключови зони в Източна Украйна за последваща офанзива, както видяхме в Бахмут и други райони по протежение на близо 260-километровия фронт. Украинците понесоха огромни загуби, изправени пред недостига на жива сила и боеприпаси. Те не могат да се свикнат лесно и достатъчно бързо с новата техника, така че да постигнат успех в битките. Така че мисля, че ще видим други постепенни ходове от страна на руснаците, вероятно през май-юни, когато ще станем свиделети на голяма офанзива с надеждата да поемат контрола над цяла Източна Украйна и да накарат Запада и украинското правителство да преговарят.

Ерик Денесе: Аз, естествено, споделям анализа на полковник Макргрегър. Все пак ще добавя нещо, тъй като, когато човек е анализатор като мен, той работи само с информация, до която има достъп. Днес украинският конфликт ни дава възможност да видим  много важна дезинформация от двете страни и, парадоксално, от десетки анализатори, които вземат думата, без да разполагат с много важни елементи. Наистина в момента виждаме много ясно, че има забавяне на скоростта на сблъсъка, защото, както каза Макгрегър, руснаците са навлезли в логиката на елиминация и унищожение на украинската армия, а от другата страна се стремят на всяка цена да проведат офанзива, за да продължи подкрепата, която Западът оказва на Киев. Това е колкото политическа, толкова и военна логика, и е важно да се направи тази разлика, когато се анализира конфликтът.

Освен това отделяме много време, за различим вярната от фалшивата информация, с многото антируски изказвания, които са склонни да обясняват, че руската армия има само неуспехи от самото начало, както и някои проруски изказвания, които искат да ни накарат да повярваме, че това е голяма серия само от победи. Безспорно днес равносметката е по-скоро благоприятна за руснаците, не са възможни дискусии около това, макар че някои искат да покажат обратното. Но наистина е важно да видим в следващите три-четири месеца какви ще бъдат взетите решения, дали този кофликт ще може най-сетне да се разреши или ще остане блокиран, както днес, което един или друг ден ще трябва да доведе до преговори.

Кап. Пиер Плас: - Благодаря. Вторият въпрос, който искаме да ви зададем е какви са според вас целите на Вашингтон в Украйна?

Дъглас Макгрегър: - Мисля, че Вашингтон е малко объркан по този въпрос. Очевидно в началото те направиха редица много остри и според мен необмислени забележки, включително изказването за смяна на режима, направен от президента Байдън при посещението му в Полша през март, така както и изискването за пълно изтегляне на руските сили преди каквото и да било започване на преговори, които могат да сложат край на тази война. Това сочи към друг, по-дълбок проблем, с който, предполагам, вашата аудитория е наясно, но не е чувала да се говори много за него, а именно, че в Съединените щати има огромна пропаст между народа и Вашингтон, където са решени да поддържат колкото е възможно повече глобална военна хегемония и сега мишената на тази глобална военна хегемония е Русия, с Китай веднага след това. Докато населението просто иска пазарноориентирано общество, отворено за търговия с всички страни и е абсолютно незаинтересовано от каквато и да е голяма война, с която и да е сила на земното кълбо в този момент. Към това трябва да се добави много тежка икономическа криза, финансови трудности, които се влошават с всеки изминал ден, а самото правителство не може да се измъкне от поредицата глупави политически забележки и остава подвластно на недостъпни цели и задачи. Същевременно нашите лидери вероятно ни водят към много тежка икономическа рецесия, докато обществото е разделено и решително враждебно към войната. Вероятно единственото нещо, което обединява повечето американци, е тяхното противопоставяне на войната.

Ерик Денесе: - Бих казал, че американските цели са едновременно объркани и еволюиращи и в началото на конфликта зависеха по-скоро от вътрешната политика, а днес от външнополитически въпроси. Защо объркани? Това усещат впрочем много силно  от руска страна, когато се опитваме да общуваме с Москва. Защо? Защото днес има няколко центъра на власт в Съединените щати, които участват във формирането на външната политика и се балансират една друга, а понякога се неутрализират: разбира се, Белият дом, от една страна, неговият антураж от неоконсерватори с Виктория Нюланд, със съветника по националната сигурност, с Антони Блинкен в Дъжавният департамент; а от друга страна, Пентагонът и, на трето място, ЦРУ. А това е фактор за нестабилност на конфликта, защото от руска страна свикнаха по време на Студената война и годините след това да има един център на вземане на решения - Вашингтон, а днес това объркване създава проблем с интрепретацията и в крайна сметка поражда изключително много несигурност, която кара руснаците да са все по-недоверчиви към решенията, вземани от другия актьор - Вашингтон.

На следващо място тези цели еволюират. Трябва да си припомним, че в началото на конфликта Джо Байдън беше много раздразнен от финансовия блокаж, който му налагаше Конгресът, той беше принуден да договаря бюжета от тримесечие на тримесечие, и пристъпът на голяма криза в Украйна много улесни неговата политика, защото в САЩ, когато има състояние на война или на квазивойна, президентът на републиката може да получи бюджета без одобрението на Конгреса. На следващо място, разбира се, тази напрегната ситуация беше в посоката, която желаеше Пентагонът, който абсюлотно имаше нужда от ангажименти за няколкогодишни разходи, за да обнови своите запаси. В момента, в който бяха постигнати тези цели с руската инвазия, разбира се, до голяма степен провокирана, американската цел се промени с частичния неуспех на тяхната стратегия, защото те смятаха, че Русия ще рухне много по-бързо. А днес Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с подкрепата им от БРИКС, Китай и други техни партньори, са напът да създадат втора международна валутна система, а това е ужасна атака за долара и за хегемоничното превъзходство на американците.

Кап. Пиер Плас: - Третия въпрос, който искаме да засегнем, е дали според вас “каузата” на Русия, в кавички, е справедлива?

Дъглас Макгрегър: - Да, аз смятам, че руската кауза е дълбоко справедлива. Трябва да се върнем назад и да разберем, че в самото начало при рухването на Съветския съюз ние направихме серия от обещания на съветските лидери, на Горбачов и неговия наследник Елцин, според които не трябваше да изместваме границите на НАТО по̀ на изток. Очевидно тези обещания бяха просто изоставени, когато администрацията на Клинтън реши по вътрешнополитически съображения, че би било полезно да приобщи Полша и балтийските държави към другите национални лобита. Руснаците отново възразиха, но те не заплашваха и не проявиха никакво желание да се защитават, те само изразиха разочарованието си.

След това в Декларацията от Букурещ от 2008 г. с нашите съюзници от НАТО ние настояхме Русия да приеме, че Украйна и Грузия могат да станат членове на НАТО. Очевидно това беше напълно неприемливо за Русия, защото това означаваше, че тя вече ще има общи граници с държави от НАТО, имащи най-малкото враждебно минало спрамо Русия. Това наистина ги разтревожи.

През 2014 г. ние предизвикахме държавен преврат, който постави в Киев много враждебно към Москва правителство. В тази ситуация руснаците не можеха да останат пасивни, защото те бяха убедени - и трябва да кажа, че напълно основателно - че Крим, който е исторически никога не е бил част от Украйна, ще стане военноморска база на съюзниците от НАТО и на САЩ, чуждестранна военноморска база в Черно море на Кримския полуостров, последното нещо, което руснаците щяха да допуснат.

След това ние твърдяхме, че техните действия са незаконни, отказахме да чуем руските аргументи и мисля, че продължението на тази история прикрива факта, че почти веднага започнахме да изграждаме украинска армия с огромно количество пари, техника и съветници. Същевременно на Изток подтикнахме украинското правителство да атакува Луганск и Донецк, които бихме нарекелни на Запад полуавтономни, открито руски републики, всички в тях говорят руски, и, разбира се, те прибавиха към това антируска политика, чийто резултат беше, че руснаците, живеещи в Украйна, което включва почти една трета от населението, бяха третирани почти като граждани от втора или трета категория в съдилищата, както и във всекидневието. Ние пренебрегнахме всички тези нарушения на човешките права, пренебрегнахме и всички руски оплаквания.

След това бяха подписани Минските споразумения, за които президентът Путин и неговите колеги наистина вярваха, че са сериозен опит да се уредят някои от въпросите, които бяха повдигнали. Оказва се, че са били измамени, защото вече знаем от канцлера Ангела Меркел, че Минските споразумения са били само диверсионна маневра за заблуда на руснаците, докато продължи да се изгражда таpи сила в в Източна Украйна.

Междувременно стигнахме през 2020-2021 г., с новия президент Зеленски, чието избиране беше оркестрирано от най-влиятелния олигарх в Украйна Коломойски. Той разбра, че искаме война и ние започнахме да мислим от гледна точка на конфликт с Русия, но конфликт, който смятахме, че можем да управляваме поради факта, че Русия по наша преценка беше слаба икономически, социално и военно. Няма смисъл да се спираме надълго на това, но трябва да си припомним, че бяха убити около 14 хил. души между 2014 и 2022 г., когато в крайна сметка руснаците се намесиха със забележително скромна сила, според мен, за да ни накарат да преговаряме, като в същото време подчертаят важността на залозите за тях. Така че, да, смятам, че каузата на руснаците е справедлива и вместо да им се подиграваме, трябваше да ги чуем, но никога не го направихме и изглежда Вашингтон няма желание да чуе това, което те казват.

Кап. Пиер Плас: - Г-н Денесе?

Ерик Денесе: - Мисля, че е важно да припомним, че в продължение на тридесет години ние не спряхме да се подиграваме на руснаците и техните интереси. Никой не е забравил как завърши Студената война и факта, че ние, хората на Запад, можехме да се борим с подкрепата на американците срещу този тоталитаризъм и експанзията на пролетарската революция и диктатура. Това е едно нещо. Но трябва да си припомним какво се случи през 1989 г., 1990 г. и 1991 г. В този период руснаците успяха да демонтират доброволно своята империя, давайки независимост на всички бивши републики, позволявайки на бившите страни членки на Варшавския договор да се присъединят към европейската либерална сфера и всичко това се случи без нито един инцидент. Руснаците първи казаха “ще върнем в родината ядрените си оръжия, без да има и най-малкото изтичане в природата, ще върнем всичките си въоръжени сили”. Трябва да припомним, че руснаците от 90-те години отвориха много страната си, имаше хора от ФБР в милицията в Москва, американски икономисти пристигнаха там, за да преструктурират руската икономика, имаше и американски и западни военни, които да проследят демонтирането и връщането на ядрените оръжия. Така че, независимо от това, което се говори, руснаците играеха по правилата и не могат да бъдат упрекнати. А ние не спряхме да се подиграваме на техните интереси и всеки път, когато бяха давани обещания, те почти веднага бяха нарушавани. Идва момент, в който, както през 1999 г., когато действаш по този начин, създаваш, условията за бъдеща война. Ако трябва да използвам метафора - когато размахваш червен плат пред бик, рядко бикът ще остане в ограждението си. Точно това се случи със събитията, които се случиха, разбира се, след Студената война, но най-вече от 2014 г. насам.

Спомням си разговора с един бивш офицер от КГБ в края на Студената война, когато установихме първия обмен между ЦРУ, КГБ и френските служби. Този офицер ми каза: “Внимавайте! Не се дръжте с нас, както с германците през 1945 г! Ние не сме победени. Американските танкове не са влезли в Москва. Съветският съюз и неговата система рухнаха, но Русия е тук. И ако вие ни третирате като победени, много скоро ще има шок, който ще бъде брутален”. За съжаление, нашите американски приятели влязоха в тази позиция да третират руснаците като победени, а през 2014 г. направиха нещо, което според мен е много по-важно - буквално се подиграхме на нашите ценности, подкрепяйки държавен преврат в Украйна, чийто президент беше законно избран, дори и Янукович да е бил корумпиран, но кой не е корумпиран в Украйна, във всеки случай Зеленски и Коломойски? Ние подкрепихме държавен преврат, който свали законно избрания президент на републиката, с представители на ЕС на място и следователно всичко това създаде условията руснаците да се намесят и в известен смисъл, трябва да го кажа, руската интервенция е легитимна. Разбира се, винаги се изкушаваме да я сравняваме с това, което се случи през 1962 г. с ракетната криза в Куба. Но истинският въпрос, който трябва да си зададем, е какво щяха да направят американците в същата ситуация, ако в Мексико или Канада се установи враждебен режим? Мисля, че всички знаем отговора.

Кап. Пиер Плас: - Защо според вас европейските лидери подкрепиха тази прокси война на Вашингтон срещу Русия?

Дъглас Макгрегър: - Може би това е най-важният въпрос в момента. Надявам се всички да помислим за това. Трябва да отговорим на него. Първо искам да припомня на вашите слушатели какво бе казал ген. Дьо Гол, което днес ми се струва също толкова вярно, както тогава. А именно, че Великобритания е остров и американците живеят във Франция. Тоест европейците, които живеят в континентална Европа, наистина трябва да се грижат за собствените си работи, трябва да се утвърдят. Мисля, че ако вашите лидери в Берлин, Париж и другите европейски столици не се наложат заедно, ще бъде много трудно да се сложи край на тази война преди украинската нация и държава да бъдат напълно разрушени, защото не виждам никакво желание в Америка да го направят.

Защо други европейски лидери ни последваха? Мисля, че това се дължи на смъртоносната идеология на безотечествения либерализъм, който днес наричаме “глобализация”, и на убеждението, че всичко, което правим на Запад, във Вашингтон или с нашите съюзници, е по един или друг начин морално оправдано, независимо от обстоятелствата, и че имаме някакъв морален императив да разрушим Русия, която си остава независима държава, основаваща се на православното християнство и на руския етнос. Макар и да знаем, че Русия е много мултинационална и мултикултурна, по същество ние я смятаме за последната държава, която не се извинява за своята история, своя произход, своята култура и своята идентичност.

Не мисля, че на повече европейци им е трудно да разберат това. Знам, че на повечето американци не им е трудно. Но тъй като ние в САЩ сме атакувани от тази администрация заради нашата собствена идентичност, език, история, институции, както и много хора в Европа, и мисля, че ако европейците погледнат през тази призма, която току-що описах, те ще се запитат за законността на това, което се опитваме да направим в Украйна. Между другото, украинците не разбират войната, която ги карат да водят, защото са им казали да гледат на Русия през съветската призма, а това е грешната призма. Днес Русия няма нищо общо със съветската държава или нейното общество. Поради тази причина повече от всичко друго всички трябва да се отдръпнем назад и да преразгледаме това, което правим. Отново, за съжаление, Европа ще трябва да поеме водещата роля, защото не виждам никакви признаци някой да прави това във Вашингтон.

Ерик Денесе: - Причината, поради която европейските лидери последваха американската политика, е двойна. От една страна, това е истинска победа на САЩ, които отдавна успяха чрез културата, киното, икономиката, да наложат своята визия в Европа и не бива да виним Съединените щати, че защитават своите интереси. От друга страна, трябва да кажем, че имаме европейски лидери, които от двайсетина години са все по-посредствени. Много сме далеч от поколението на Дьо Гол и Аденауер. Сегашните лидери все повече се подчиняват на американските идеи. Често се говори за Европа на 27-те, но мисля, че трябва да говорим за Европа на 28-те. 28-ият европейски член е брюкселската технокрация, защото във всички държави има една прослойка от хора, които са все по-анационални, т.е. смятат се за европейци, за членове на клуб и вече не представляват истински интересите на нациите, които са натоварени да представляват. И все повече прослойките на 28-ата виртуална държава, ако мога така да кажа, днес определят не само политиките на Европейския съюз, но и политиките на отделните държави. Разбира се, има три държави в ЕС, които могат да направят нещо - англичаните, които ни напуснаха, тук впрочем англичаните отново имат собствена стратегия, а освен това Франция и Германия. Франция от двайсетина години - във всеки случай от събитията през 2003 г. - почти няма суверенна външна политика. Видяхме го неотдавна с нагаждането на президента Макрон с позициите на САЩ и Европа. А има и една държава, която е още по-разочароваща и това е Германия. Германия, която играе централна политическа и икономическа роля в Европа, беше жертва на истинска агресия от страна на своя американски съюзник с разрушаването на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” и буквално му е легнала. Днес е изключително трудно да си представим, че може да има европейска реакция, имайки предвид нагаждането спрямо американските позиции.

Оставям настрана останалите малки страни, а именно скандинавските, страните от Бенелюкс, които от доста време са абдикирали от всякакъв суверенитет и, разбира се, разчитат на нашите американски приятели да осигуряват защитата им и да ръководят външната им политика.

Кап. Пиер Плас: - Последен въпрос, който ще задам първо на френски: как според вас може да завърши тази война?

Дъглас Макгрегър: - Мисля, че руснаците разбраха, че няма с кого да преговарят и при тези обстоятелства, за да сложат край на войната, трябва да изберат военната сила. Първата фаза сигурно ще бъде засилване на контрола им над Източна Украйна до река Днепър и до вратите на Киев. Мисля, че в този момент те ще решат да подновят диалога, но при отсъствието на какъвто и да било преговарящ, ще преминат реката и, ако е нужно, ще стигнат до полската граница. И това е защото от руска гледна точка няма никаква причина да вярват на това, което ние, във Вашингтон, им казваме. Ние сме им давали обещания преди, казвали сме неща, но не спазихме обещанията си и наистина излъгахме. Руснаците знаят сега, че са били излъгани от президента Макрон и Ангела Меркел и при тези условия вече нямат причина да им вярват. Така че от гледна точка на Москва не виждам други начини това да приключи, освен да свършат работата си, като стигнат до полската граница. В чисто стратегическа перспектива, мисля, че трябва да сме заинтересовани да осигурим неутралитет на Украйна и да поддържаме Украйна като много удобен буфер, за да бъдат успокоени и двете страни - както Русия, така и НАТО. Но моето мнение е в малцинство. На този етап нямам никаква представа какво мислят европейците за това, но имайки предвид обстоятелствата, това мога да прогнозирам. Сега има една заплаха, за която много съм говорил, а именно ако хора във Вашингтон, Варшава и евентуално Лондон, решат да изпратят “коалиция от желаещи” в Западна Украйна, когато стане ясно, че украинското правителство е напът да падне и руснаците ще продължат на запад. Мисля, че това би била ужасна грешка, която може да предизвика всякакви последствия и непредвидени опасности. Надявам се да не се случи, но се опасявам, че тази идея все още е актуална, въпреки факта, че ние абсолютно не сме подготвени за какъвто и да е дълъг конфликт с Русия или с която и да е друга велика сила. Но има голяма опасност да бъде отворена кутията на Пандора за всякакви ужасни възможности.

Ерик Денесе: - Винаги е трудно да се правят прогнози, особено във военната област, но във всеки случай можем да кажем няколко неща. Първото е, че Русия не може да загуби, не само защото не иска да загуби, тя е в екзистенциална война, но и защото нейните съюзници и по-конкретно Китай в международен план не може да приеме Русия да загуби стратегическата конфронтация със Съединените щати. Засега китайците са много сдържани и предпазливи в помощта, която оказват на Москва, но щом Москва се окаже заплашена, което според мен няма да се случи, китайците ще помогнат на Москва да не загуби тази война.

Вторият аспект е, че е напълно илюзорно да се мисли, че Крим и републиките в Донбас могат един ден да се върнат в Украйна. Първо, защото тя няма легитимност, това са рускоговорящи зони, които исторически винаги са принадлежали на Русия. Това е вторият аспект - или ще продължат бавните битки,  смазване на украинските сили с артилерия и руснаците ще останат там, контролирайки зоните, които са завоювали, или ще има по-значителна офанзива. Това, което ми се струва важно от стратегическа гледна точка, е, че днес има две държави полу-победителки. Първо, американците, които дори и да не успяха да постигнат желаното отслабване на Русия, успяха напълно да втвърдят Европейския съюз, което за тях е победа, в замяна на това стратегията им се провали по отношение на долара и отслабването на Москва. От друга страна, руснаците успяха да наложат своята политика, превземайки част от Украйна, за да покажат, че са решени да гарантират сигурността си . Те успяха също да обединят около себе си Китай и БРИКС. За съжаление, образът им в западния свят много пострада, така че и това е полу-победа. На следващо място европейците и украинците - украинците загубиха всичко, тъкмо заради безотговорността на лидерите си и на първо място Зеленски, а ние, европейците, също сме измамени в тази операция, защото няма какво да спечелим, а можем да загубим всичко. Днес нашата икономика е засегната, индустриалната ни дейност трябва изцяло да бъде преустроена, дори във военно отношение ще ставаме все по-зависими от американците. Така че това е изключително отрицателен баланс за Европа и очевидно за Украйна. Не забравям и невинните жители на Украйна, които невинаги са подкрепяли президента Зеленски, когато вършеше варварския действия в Донбас, и които днес страдат от решенията, които взема режимът, и, за съжаление, се оказват под бомбардировките. Но извън съчувствието, което трябва да изпитваме към тази част от народа, не забравям също, че цяла поредица от екстремисти не спря от 2014 г. насам да насърчава офанзивата срещу Донбас и ударите срещу цивилното население там.

Дъглас Макгрегър: - Мисля, че НАТО бе съхранен след рухването на Съветския съюз, за да предотврати войната в Европа. Оттогава правим обратното. Ние всъщност я предизвикахме - предизвикахме я два пъти на Балканите, първо в Босна, после в Косово и продължихме в Украйна. Това трябва да спре. Но това ще спре, само ако нашите европейски колеги се изправят и изискат това да спре. Ние не можем да го направим тук, най-малкото в продължение на една година и половина, до следващите избори.

Карл Брошю: - Благодаря ви, сър! Благодаря!

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • ***///

  04 Юни 2023 18:16ч.

  Може и да е справедлива, но защо така са проявили детинска наивност, затривайки ефективността на своята армия? Сега вероятността от ядрен апокалипсис е по-голяма от всякога, защото наглосаксите виждат немощта на ВСР. Дали руснаците ще успеят да си оправят въоръжените сили е голям въпрос. Причината е в силната съпротива на власовските генерали и корупцията. === https://military.pravda.ru/1841643-russian_army_kiev/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  04 Юни 2023 19:03ч.

  Цялата ситуация е като когато някой буквално на сантиметри от лицето започне мръсни закани за смърт и отговора естествено е отблъскване с подходящ удар. Тогава другата страна надига рев. Е това е Украйна.....не сме забравили и няма да забравим биилабораториите край руските граници. Нека не забравяме и смехотворния факт че пандемичните мерки рязко спряха след като почна войната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сменяйте рашистките опорки - След бойните комари руската пропаганда откри и скакалци, пускани от Украйна пеша към руските ниви ?

  05 Юни 2023 14:21ч.

  Това с биолабораториите в Украйна се изтърка, щото рашистите не можаха да предоставят никакви реални доказателства освен рутинни протоколи, характерни за всяка лаборатория в света, пък дори и руски учени ги досрамя и опровергаха лъжите на Кремъл ( https://factcheck.bg/dezinformaciyata-za-oon-biolaboratorii-genocid-nacizam/ ). Путинофили, изоставате от актуалния мейнстрийм на рашистка пропаганда. На мода са вече БОЙНИ скакалци, отглеждани, за да бъдат "хвърлени" от украинците да унищожават реколтата САМО на нивите в Русия и на територията на сепаратистката Луганска народна република, и на никое друго място. ?‍♂️ Едно от "доказателствата" е синя пластмасова туба, "намерена" във високата трева, която мъж, също с маска, размахва пред камерата и после отново захвърля в тревата - със загрижен глас той обяснява, че с такива туби "явно" са разпръсквали някаква "химия". Според местни жители скакалците отначало поели пеша в посока Руската федерация и Луганск, а после украинските военни подпалили пожар и така накарали скакалците да се вдигнат във въздуха и да полетят. ??‍♀️? ===> https://www.actualno.com/europe/sled-bojnite-komari-ruskata-propaganda-otkri-i-skakalci-puskani-ot-ukrajna-pesha-kym-ruskite-nivi-news_1983361.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славчо Тенев

  01 Дек 2023 10:23ч.

  Много плоски твърдения, напълно подобни на недоказаните обвиненията към иракския диктатор Садам, за химическите оръжия. Американците си гонят техния интерес, а ние слугуваме сляпо на тях , без да мислим много. Затова си заслужаваме съдбата и властващите ни продажни правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците

  04 Юни 2023 19:13ч.

  ще се оправят, но тези, които са излъгали, ще останат белязани за целия свят като в българската поговорка "Крадливата - лъжливата" сврака с двата крака". Лъжата остава като неизтриваемо леке както за един човек, така и за общества и всеки си поема последствията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • NAVEKI

  04 Юни 2023 19:24ч.

  Хубаво е че има здравомислещи хора в тоя прогнил запад! Само да има кой да ги чуе....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха, Макгрегър е "здравомислещ" лъжец още от първия ден на войната

  05 Юни 2023 14:26ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=lz1XOqdMOtM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря на "Гласове"

  04 Юни 2023 20:03ч.

  За възможността да четем стойностни анализи. Без истерии и идеологии. С познания на историята, без опит за евтина манипулация и дезинформация. Каква интелектуална и цивилизационна пропаст между това интервю и един "текст" видян днес. Имах "удоволствието" да прочета отвореното писмо на дъщерята на Ж. Желев до президента Радев. То за пореден път затвърди мнението ми, че най-ограничените хора в България, най-големите противници на свободата, мира и демокрацията, най-истинските радетели за диктатура с партиен плам в сърцата, са така наречените демократи, градската десница. Горките, така и не проумяха, че тяхната любима ДП в САЩ е лява, троцкистка, че неолиберализмът е крайната, извратена форма на болшевизма и че не някоя държава, а частни лица, които притежават 92% от световните ресурси искат войни и глобален тоталитаризъм. Скоро, след май догодина, СЗО ще лиши света от свобода. Отново и този път с намерение да е окончателно. Част от План 2030. Но въпросната Станка няма да напише отворено писмо, а ще надене маската, ще отиде чинно да се ваксинира и ще си остане вкъщи да хрупа скакалци. Единственото, което смело ще напише, е някой донос срещу несъгласните с Новия световен ред. А що се отнася до войната, ако влезем в т.н. "коалиция на желаещите", ще си позволя да перифразирам едно изречение от интервюто: България няма да спечели нищо, но ще загуби всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря на Платон!

  04 Юни 2023 20:59ч.

  "Демокрацията винаги води към тирания!" -Платон, диалог "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  04 Юни 2023 21:16ч.

  Да благодарим и на госпожа Галя Дачкова. Винаги чета с удоволствие нейните преводи. Merci beaucoup!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... градската десница, горките, така и не проумяха, че тяхната любима ДП в САЩ е лява..."

  05 Юни 2023 14:37ч.

  Аналогично и за левите в България, които симпатизират на консервативната Републиканска партия и са най-лоялните тръмписти. ЧЕРВЕНОРУСКАТА СВОЛО.Ь / русороби и ЧЕРВЕНОЛЕВАТА ПАПЛАЧ/соросоиди и жълтопаветни хубавци са смъртоносните заплахи за България. И едните, и другите са с един и същ Червен корен и наследствени кастови партийни привилегии: АБпФК/партизани - терористи, клиентелата на АБпФК, КДС/КГБ агентурата. "Нека тези, които някога ни продаваха светло бъдеще, сега да не ни продават светло минало. Поне не на нас, съвременниците на онова минало." - (Георги Господинов). Лустрация! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля си

  04 Юни 2023 20:53ч.

  Ето, на Запад има, както казваха навремето, и прогресивни личности, въпреки, че пък от днешна гледна точка да си прогресивен е грях, е да го кажем тогава иначе, привързани към традиционните исторически Духовные скрепы. И как тогава да го обвържем това с надеждите ни за ядрено унищожение на целия този Колективен запад, заедно с личности като нашия другар и съмишленик Дъглас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Юни 2023 23:55ч.

  Дъглас МакГрегър е велик генерал, ръководил бомбандировките на Югославия през 1999 и чрез изтребването на хиляди милошевисти, спрял сръбския геноцид там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е Велик генерал, а е обикновен полковник

  05 Юни 2023 1:01ч.

  Нормален, трезвомислещ човек, поучил се от грешките си и излязъл по-мъдър от тях. Чудесен военен експерт с огромен опит и квалификация. Не всички американци са идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  05 Юни 2023 15:00ч.

  Освен това е командир на танкова бригада. Специалността му е такава - бронирана самоходна артилерия. Затова, няма как да е командвал никакви бомардировки. Върни ника на оригиналния ЗИП, моля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макгрегър беше най-добрият плановик на генерал Уесли Кларк , военният командир на НАТО в Югославия през 1999 г.

  05 Юни 2023 15:51ч.

  Ген. Уесли Кларк , върховен главнокомандващ съюзническите сили в Европа , беше убеден, че планирането и подготовката за наземна намеса от полк. Дъглас Макгрегор "по-специално са накарали Милошевич да отстъпи". Тогава Франция и Германия се противопоставиха на сухопътна офанзива в подкрепа на въздушната. Френските оценки предполагаха, че една инвазия ще се нуждае от армия от 500 000 души, за да постигне успех. САЩ бяха убеждавани няколко седмици, че сухопътна операция няма подкрепа сред страните членки на НАТО. Имайки предвид това, САЩ проведоха предимно въздушна офанзива с разузнаване и бомбардировки. Обаче нежеланието на НАТО да използва сухопътни сили хвърли сериозно съмнение, че Милошевич е капитулирал поради страх от сухопътна инвазия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От американска армия до агент на руската пропаганда: случаят с Дъглас Макгрегър

  05 Юни 2023 1:52ч.

  Способността на Макгрегър да лъже с открито лице вероятно беше причината Тръмп да се заинтересува толкова от него. Що се отнася до войната в Украйна, Макгрегър е патологичен лъжец. Неговите предсказания са подобни на предсказанията на свидетелите на Йехова: те никога не се сбъдват. Три дни след началото на инвазията той прогнозира, че „ако не се предадат през следващите 24 часа, подозирам, че Русия в крайна сметка ще ги унищожи“. Той също така каза, че „САЩ трябва да стоят настрана от конфликта“ и „да избягват да изпращат помощ на украинските сили“. Няколко дни по-късно той каза, че „Русия е била твърде нежна“ и че „бих казал още 10 дни, че това трябва да приключи напълно“. Той също така нарече Зеленски марионетка и призова за неутрализиране на Украйна. След тези коментари Тъкър Карлсън го описва като „честен човек“. През март 2022 г. украинците според Макгрегър отново загубиха, "приземени на парчета". Въпреки това, което последва и съобщаваха след това световните медии. В интервю за Grayzone той каза, че Путин се грижи добре за цивилните и това забавя победата му. ?‍♂️ През септември 2022 г. той отново каза на Тед Карлсън, че „тази война може да свърши скоро“ и че „украинската армия е обезкървена, десетки хиляди украински войници са убити или ранени. Украйна наистина е на въжето“. Това беше няколко месеца преди руските войски да избягат от Херсон. ? Макгрегър също е обвинен в расизъм и антисемитизъм, наричайки евреите „безродни космополити“ (староруски пейоративен епитет).. Той казва, че мексиканските имигранти трябва да бъдат застрелвани на границата. Той също така нарича чернокожите „долна класа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Режимът на Кремъл използва такива пропаднали като пенсионирания полковник макгрегор за разпространение на дезинформация и рашистка пропаганда

  05 Юни 2023 2:03ч.

  На 15 декември 2021 г., когато САЩ предупреждаваха за предстояща руска инвазия в Украйна и Кремъл отричаше подобни планове, РИА Новости съобщи , че е малко вероятно украинската армия да може да устои на руска военна инвазия повече от три до четири дни. Агенцията цитира статия в The National Interest , написана от Макгрегър и бивш служител на ЦРУ Джордж Бийби: "При тези обстоятелства не е неразумно да се предположи, че руските сухопътни сили ще достигнат оперативните си цели по река Днепър само за 72 до 96 часа." Руските войски обаче не успяха да постигнат целите си в басейна на река Днепър дори до средата на март 2022 г. ? А към 2 януари 2023 г. Украйна освободи 40% от територията , която руските сили окупираха след миналогодишната инвазия. ✌? На 25 март 2022 г. РИА Новости цитира Макгрегър, който невярно твърди в интервю за шоуто в YouTube „Съдия Наполитано – съдейки свободата“, че мнозинството от жителите на Източна Украйна са руснаци. Наричайки окупираните от Русия региони на Източна Украйна „тези републики“ на езика, използван от кампанията за дезинформация на Кремъл, Макгрегър каза: „Тези републики са фундаментално проруски. И като цяло в Източна Украйна живеят предимно руснаци. … Те не трябва да бъдат принуждавани да говорят украински, пишат украински, те не са украинци. Но преброяването от 2001 г. , последното преди анексирането на Крим от Русия през 2014 г., показа, че повечето жители на Източна Украйна са етнически украинци, като етническите руснаци са най-голямото малцинство в региона ( https://twitter.com/SamRamani2/status/1397927375485116423/photo/1 ). И още опровергани от реалността дезинформации и лъжи на тоя изпаднал ограничен "мозък": https://www.polygraph.info/a/fact-check-how-russia-uses-retired-us-colonel-s-ukraine-misinformation-for-domestic-propaganda-/6972765.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васко Далаверата

  05 Юни 2023 2:18ч.

  Аз съм Васко Далаверата гастарбайтер тираджия и въпреки че съм в А Ерика съм на страната а Русия и има две Америки едната е 87% we the people а другата е на сатанистите соросоиди големи и малки сиви и рептилиите представени от демонсралитета и спящия Джо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ирония на съдбата

  05 Юни 2023 3:37ч.

  Някои коментари ясно показват, че бързият Рубин яко е дърпал ушите на полицаите на "Истината". Активираните дезинформатори на борба с "дезинформацията".....Разбрахме, само вашата вяра е правата вяра. Да вметна, не знаят, милите, че всичко, което притежават, ще бъде експроприирано до 2030 година. Господарите сега дават, после ще си го вземат обратно. Тази "щедрост" не е без причина. "Няма да имате нищо и ще сте щастливи". Не ви се вярва? Ха-ха. Ще видите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  05 Юни 2023 12:17ч.

  От личен опит знам, че когато някой започне да говори за справедливост, вече няма какво друго да каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде бе

  05 Юни 2023 12:29ч.

  Не си безсмъртен, така че приказките ти са празни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  05 Юни 2023 15:31ч.

  Само безсмъртните ли говорят непразни приказки? В такъв случай и приказките на Мак'Грегър са празни, той също не е безсмъртен, а и е с много, много идеи по-близко до Великия Преход от мен! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макгрегър изкарва прехраната си, заемайки проруската позиция във войната

  05 Юни 2023 16:26ч.

  Плащат му да участва в токшоута и да пише статии, защитаващи тази позиция. По първата поправка от Конституцията на САЩ той и такива проруски пропагандатори имат право на частно мнение, дори и да не може убедително да го аргументират, многократно да се разминават с прогнозите, които навеждат за умишлено манипулиране и оригиналничене. Може би той изкарва толкова добри пари, защото няма много хора, които са готови да подкрепят това, което прави. А защо той прави това? Ами, като републиканец с военен манталитет (принципа на единоначалието) той е привърженик на авторитарната диктатура (в случая на режимът на Путин). В САЩ няма как да се осъществи такава диктатура поради върховенство на Закона, принципите на демокрацията, разпределението и взаимноконтролиращите се власти и ограничената мандатност на упрвлението. От друга страна, военната му кариера приключва много рано и не се заработват толкова лесно пари, колкото ако те.... "дават по телевизията", произвеждаш фейк жълтини, спекулираш и откровено дезинформираш на границата с конспиративни хипотези и "палиш спорове" с крайни възгледи, възползвайки се от необразованата тв публика. Какво по-хубаво от безплатен медиен ПР, който пълни джобчето на един пенсионер "със семки и бонбонки", нищо че е видимо крайно необразован и неграмотен (с изключение на военното дело) по отношение на историята на Украйна и Русия, както и международно правните въпроси. И като всеки американец не може да разбере и различи християнската култура на Цивилизацията, към която принадлежат украинците и примитивността и жестокостта на дивите азиатски орки, чиито потомък е Путин. Няма как да се направи верен анализ, когато не се познава и психологията на лидера Путин и в каква зловредна среда е израснал с портрети и лозунги на Сталин, незаконнороден син на НКВД-ист, сталинист, пребиван от пастрока си, пребиван в задния двор от всеки хулиган, израснал и усвоил бандитски похвати, както и репресивните похвати на КГБ/ФСБ и управляващ най-голямата по територия и ресурси държава като Кръстник на мафиотски кланове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската кауза не е дълбоко справедлива, а крещящо несправедлива. И не е руска, а на Путин

  06 Юни 2023 20:54ч.

  Но трябва да се оправдае изплатеното, такива са правилата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската кауза не е дълбоко справедлива, а крещящо несправедлива. И не е руска, а на Путин

  06 Юни 2023 20:54ч.

  Но трябва да се оправдае изплатеното, такива са правилата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи