Да вържем премиера!

Да вържем премиера!
Подобно на Одисей трябва да вържем българския премиер – който и да е той. За да спре да раздава пари от бюджета на всякакви просители, които с омайни песни тласкат държавния кораб към опасни скали. Според приетия от Министерския съвет през тази седмица отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2019 г. през миналата година правителството е одобрило близо 300 промени в гласувания от парламента бюджет и така Бойко Борисов е раздал докато плава с джипката без това да е било предвидено близо 3 милиарда лева – почти колкото целия годишен разход за здравеопазване и повече от целия годишен приход от данъка върху печалбата на фирмите. Отделно министърът на финансите е раздал още почти 200 милиона лева с други над 200 корекции.

 

Да вържем премиера! Както вързали Одисей на корабната мачта когато се връщал към Итака покрай морските сирени, които с омайни песни примамвали корабите към скалите и те се разбивали.

 

Омир разказва как Одисей затъкнал с восък ушите на всички моряци и сам поискал да го вържат по съвета на богинята Кирка:

 

Ще ви го кажа, че всеки да знае дали ще загинем,

или е някак възможно от орис и смърт да избегнем.

Първо поръча ми тя да страним от брега разцъфтял и

от чародейния зов на примамливи морски сирени.

Само на мен позволи да ги слушам. Но трябвало вие

да ме овържете здраво за яката корабна мачта

с върви и прав, да не мърдам, и тъй омотан да остана.

А ако почна да моля или повелявам да бъдат

снети от мене въжата, да стягате още по-силно.

По-нататък омировата Одисея продължава така:

Плавахме живо, но скрит не остана чевръстият кораб,

щом изравни се с брега. И запяха сирените звънко:

„Тук, Одисее възпяван, тук, гордост велика ахейска,

кораба спри, песента и на двете ни слушай омаян.

Никой край нас не минава на кораба свой черноборден,

без сладкозвучния глас от лъките ни цветни да чуе,

но насладен у дома се завръща и мъдрост научил …

Знаем навред що се върши по тази земя многодарна.“

Мамеше техният глас благозвучен. Сърцето да слуша

жаждаше. С веждите знак заповеден дадох веднага

да ме развържат. Но всички налегнаха здраво веслата.

А Еврилох с Перимед от местата се дигнаха бързо,

по-здраво да ме завържат и с още по-здрави вериги.

Корабът щом се изплъзна от двете сирени далече

и не долиташе вече дотам нито глас, нито песен,

моите мили другари извадиха мекия восък,

който им втиках в ушите, и махнаха моите върви.

 

Така вързан Одисей се спасява от смърт в скалите на сирените.

 

Така трябва да вържем и българския премиер – който и да е той. За да спре да раздава пари от бюджета на всякакви просители, които с омайни песни тласкат държавния кораб към опасни скали.

 

Според приетия от Министерския съвет през тази седмица отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2019 г. през миналата година правителството е одобрило близо 300 промени в гласувания от парламента бюджет и така Бойко Борисов е раздал докато плава с джипката без това да е било предвидено близо 3 милиарда лева – почти колкото целия годишен разход за здравеопазване и повече от целия годишен приход от данъка върху печалбата на фирмите. Отделно министърът на финансите е раздал още почти 200 милиона лева с други над 200 корекции.

 

Това го позволяват два члена – 109 и 110 – в приетия през 2013 г. при първото правителство на ГЕРБ Закон за публичните финанси, според които правителството и финансовият министър могат да правят промени в приетия от парламента държавен бюджет без никакви ограничения нито за броя на промените, нито за сумите.

 

И без никакви принципи.

 

Важно е единствено чия песен ще омая премиера.

 

Кметовете – които нямат право да коригират по този начин общинските бюджети – са принудени да пеят на премиера жално за пари, защото нищо от данъците върху доходите и печалбата на територията на съответната община не остава за нея. На практика, премиерът и министрите му без никакви обсъждания решават към кой град или село да заплават допълнителни бюджетни пари и за какво – за училище, църква, стадион или улица без да е обсъдено нито от парламента, нито от общински съвет кое наистина е най-важното.

 

Важното е всъщност за какви песни има ухо съответният премиер на България.

 

Защото ако премиерът не чете книги – никаква песен не може да го накара да даде пари за нова националната библиотека на България, чиито книги гният в селски читалищен салон и бивша детска градина … Ако не ходи на концерти – излишно е класически мелодии да го убеждават за пари за нова национална концертна зала … Ако не стъпва в опера – няма смисъл от арии за разширяването на националната опера с нова зала и музей на българското оперно изкуство … Ако в свободното си време играе футбол, а не учи чужд език – безсмислено е да му се пеят песни за централна сграда на националното класическо училище на България, в което се учат древни езици … Ако е живял в улични битки – научно-изследователски кораб няма шанс пред бойните …

 

Три милиарда лева, обаче, са разхвърляни къде ли не през миналата година от правителството и финансовия министър в зависимост от песните, които са чули и харесали от кметове и други просители. И без въобще да е сигурно, че това е най-добрият начин за влагането им.

 

Затова законът трябва да върже премиера.  

 

Началото на процедурата по обсъждането на бюджета за 2021 г. е подходящ момент членове 109 и 110 от Закона за публичните финанси да бъдат променени и да бъде предвиден праг и то нисък праг, отвъд който само парламентът може да прави промени в държавния бюджет. Ако нещо първоначално прието не може да се изпълни – премиерът с министрите да не могат сами да го сменят. Ако държавата събере повече пари от предвиденото – само депутатите да могат да решат за какво да се използват. Защото когато решават повече хора – тогава между тях със сигурност ще се намерят и такива, които ще обърнат внимание на книги, култура и наука, освен на асфалт и стадиони.

 

Държавните пари не са на никой премиер.

 

Както не са на Бойко Борисов автомагистралите и софийското метро – независимо, че председателят на парламента Цвета Караянчева – от която иначе се очаква да стяга въжетата на премиера – поиска миналата събота тези, които не пеят омайни песни за него, да ходят пеша. И както не е на Сергей Станишев новият терминал на софийското  летище, построено когато той беше премиер … И европейски фондове се дават не на Симеон Сакскобургготски, който договори влизането на България в Европейския съюз … А без виза в Шенген тръгнаха преди 20 години и противници на Иван Костов, който постигна отпадането им …  и във Великобритания продължават да ходят без визи всички българи даже и след Брекзит – думата на 2019 г. според Караянчева, която тя написа на таблото пред студиото на Дарик радио – успявайки да сбърка една от само седем букви – с “д” накрая …

 

Но винаги е по-добре грешките да бъдат не осъждани, а поправяни …

 

Както грешката с безграничната власт на премиера да раздава пари комуто е харесал омайната песен. И след поправката на тази грешка всеки премиер да бъде по-свободен от съмнения, че от общите пари дава и за къща на някоя омайна сирена отвъд няколко морета …

 

Току-виж пък тогава се сложи край на това усещане у българите, че корабът на живота им се носи към скали, воден от разпасани кормчии, които разграбват ценен обществен ресурс … Както се свършило и със сирените, след като Одисей сбъднал пророчеството, че ще умрат дори само един кораб да успее да премине покрай тях, устоявайки на омайните им песни …  

 

Това срещу разграбването на ценния обществен ресурс впрочем го написаха онзи ден в искане за оставки на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Иван Гешев, Вежди Рашидов и Емил Кошлуков 123 български интелектуалци плюс още 100 присъединили се вчера. Сред тях са най-големите съвременни писатели на България Георги Господинов, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Илия Троянов, режисьорите Александър Морфов, Явор Гърдев, Стефан Командарев, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Галин Стоев, Иглика Трифонова и номинираният за Оскар Тео Ушев, актьорите Самуел Финци, Зуека, Деян Донков, Валентин Ганев, Рени Врангова, Радина Кърджилова, Стефания Колева, Христо Гърбов, Цветана Манева, Явор Милушев …

 

А разграбването на ценния обществен ресурс и продължаващата с години подигравка с парламентаризма, превърнала Народното събрание в придатък на премиера, срещу които говори в писмото за оставките интелектуалният елит на България, могат да бъдат спрени само, ако премиерът – който и да е той – най-сетне бъде вързан да не раздава комуто поиска държавни пари без решение на парламента.

 

Но затова България има нужда от премиер, който – както Одисей – сам ще поиска да бъде вързан.

 

 

Източник: Дарик радио

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Б@Й ХОЙ

  03 Окт 2020 14:25ч.

  А не е ли по-лесно да го заведем на онази полянка на Витоша! Може и невързан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой купува изборите?

  03 Окт 2020 14:25ч.

  Борисов вече не разчита на Цветанов да купи циганските барони. Това е вече история. На Борисов му трябва време за да купи лично, всичко, което може да бъде купено с нашите пари. Какво друго е купуването на два и половина милиона пенсионери с по 50 лева допълнително на месец към пенсиите? Какво е, ако не е купуване на учителски гласове с обещанието за вдигане на учителските заплати? Какво друго да е увеличението на заплатите на чиновниците с 30%? Какво е раздаването на пари за църкви и заплати на попове? Какво е раздаването на милиони за козирки на стадиони? Какво да е тези 9% ДДС за резторантьорите? Щедри подаръци с наши средства! Защо му е да ходи да купува циганите, като той вече е купил всички други? И никой не му зздава въпроса:”Защо нарушава грубо Закона за бюджета?”. Нито един от тези разходи не са планирани в одобрения от НС бюджет на държавата. Ще запита ли някоя мисирка или дупетат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре знаем кой е Одисей

  03 Окт 2020 14:29ч.

  също така читавите знаем и кой е Борисов! 220 т. нар. интелектуалци му искат оставката - Колко смешно. След 15 години!? 4 като кмет и 11 като мин.-пр. Как не ги е срам, просто не ми е ясно. През- това време - 30 млрд дългове, смях и подигравки по целия свят, съсипани предприятия, съсипани болници, стотици затворани училища, 2,5 члн българи напуснали родината, 800 пиляди пенсионери с по 40 години трудов и осигурителен стаж с по 250 лева пенсия, още толкова с по 300, останалите тъпанари, издрапали до титлата "професор" - с 1200 лева плюс бонуси и т.н, на които не им пука за останалите. Простотия и мръсотия в градове и села.... Съсипано Черноморие и какво ли още не.... 15 години поне половината от тези 220 или там не знам колко, да не им изредя имената, се подмазват за някой и друг лев. Няма никога да забравя БАН-аджиите, които му ръкопляскаха, за да получат някакви жалки кинти!!! И кой ли още не.... Сега се сетили да пишат писма. Жалка работа! ИСТИНСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ Е 3 МЕСЕЦА НА ПЛОЩАДИТЕ ПО БЪЛГАРИЯ, СЪЩО И ХОРАТА, КОИТО СЕ БОРИХА ЗА ЖИВОТНИТЕ СИ, ЗА ЗЕМЯТА СИ И ЗА БОЛНИТЕ СИ ДЕЦА! Дачков, много добре знаеш истината, ако и сега изтриеш този пост, ще го пиша навсякъде, по всички други сайтове. ИСТИНАТА ЩЕ НИ НСАПРАВИ СВОБОДНИ! Майната им на тези 220 нещастници! Искам да прочетат това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  03 Окт 2020 17:15ч.

  Вместо с намеци, нужно е те ти куме право очи - Борисов е луд за връзване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  03 Окт 2020 18:40ч.

  Helle,извини ме, че недочетох километричния ти пост, ама за теб протестите срещу законната власт винаги ли са недемократични? По принцип питам .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Окт 2020 19:09ч.

  на 03.10.2020 в 18:40 Не коментирах протестите, коментирах защо се раздават пари, но щом питаш, да! Освен ако не се докаже, че изборите са били фалшифицирани или не се открие нещо, което хората не са знаели, някакъв скандал (като Пеевски). В нашия случай изборите са честни (говоря не, че не е имало нарушения, а че и по социология е спечелила най-голямата партия), освен това не сме научили за Борисов нещо, което не знаем. (доказано) Но аз следя новините отдавна, това е цветна революция, а не протести. Външни лобита и интереси са "въоръжили" мафиотски кръгове у нас, за да си поставят марионетно правителство, с лица, които са ми отвратителни и всички от които изповядват отвратителна политика, която ще досъсипе съсипаната ни държава. Протестите се започнаха от такива политици, които изведоха своите агитки, при това с лъжи! Хора, които изключително нечистоплътно сеят лявомафиотска измама в умовете на хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо мотористо

  03 Окт 2020 19:59ч.

  Тиквата е един инфантилен дебил , с интелект на дете . 15 години мачка българите , защото ги мрази . Един медиен балон , който ще се спука след месец .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До всички протестъри и техните тролове!

  03 Окт 2020 21:52ч.

  Записвания за званието "Борец против Бойковизма" се правят всеки протестърски ден от 10 до 12 сутрин във Фигурантството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДОЛУ МАСКИТЕ

  04 Окт 2020 0:42ч.

  Вие си го избрахте! Колко гласувахте за него? А колко не гласуваха за никого, а ходиха за гъби в гората? Колко скачахте против Орешарски и Виденов? Тогава не беше проблем да има предсрочни избори. Защо не чакаха редовните тогава, както сега зоват ГЕРБоджендърите и недоволните от протестите и блокадите? Тогава мирни ли бяха и имаше ли сбирток на ченгета от цялата държава за да пазят правителството? Плащате ли си данъците? Носите ли си маските? Псувате пред жената на масата, ама навън си слагате наморника и не смеете да кажете на някой хлапак и дума задето си е хвърлил боклука на земята или когато някое куче се омазало плочките пред блока ви! Мрънкайте си! Това заслужавате. С 400 ви оправят ама вие пак си кротувайте и протестирайте мирно! И на ваксинациите ще сте така мирни и кротки овце. Дресираха ви, а вие не се съпротивлявахте. Не гледате по далеч от полата на жена си и мислите само за задника си - общото, общите цели и потребности не ви интересуват освен когато можете да нагрухате нещо. Продължавайте да си носите маските и да блеете у дома докато дойде оня ден когато ще ви заколят за нечий курбан на тиквата и себеподобните му. НЕ НАРОД А МЪРША!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "долу маските"

  04 Окт 2020 11:22ч.

  Май си забравил, че тая пиеса с подаването на оставка я играхме вече два пътИ. Боорисов не ти е Лукашенко, когото обожавате. Не носи калашник и не пребива протестиращи. Та БОРИСОВ СИ ПОДАВА ДОСЕГА 2 ПЪТИ ОСТАВКАТА. Под външен натиск. И два пъти печели избори. Дори втория път спечели изборите, организирани от любимия ти президент и служебното му правителство. Борисов съвсем ви разглези. Ако беше малко по-твърд нямаше да му с качите на главата и да вършите безобразия като затваряне на улици с месеци. Когато трябва да си свършите работата все Борисов ви е виновен. 10 години имахте възможнос да ги организирате тези хора и да ги накарате вместо за гъби, да отидат да пуснат бюлетина за вас. АМА НЕ ЩАТ, БЕ! Явно толкова сте им противни, че не искат да ви изберат. Борисов бил тиква, народът бил мърша, само вие в бяло, ревящи, че никой не ви разбира. И да ти кажа ли ЗАЩО не ви искат? Защото бяхте свикнали 45 години да ви избират задължително, каквито и лайна да изсеряхте. И сега продължавате да живеете с чувството, че са длъжни да ви изберат, защото сте идеални. На хората им писна от вас. ХАРЕСАЙТЕ СЕ НА ТОЯ НАРОД И ПОСЛЕ ГОВОРЕТЕ. Ама не - народът е лошия, че сте му противни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  04 Окт 2020 12:06ч.

  До-тко, пак ли ти бе! Айде измисли си един НИК! "И. Боорисов не ти е Лукашенко...Не носи калашник( даа, носи и спи с пистолет, май с 22 патрона)* и не пребива протестиращи( я пак виж записите със сина на Дамбовеца и момчето на земят)*. " Между другото сега и двамата искат нови конституции , и двамата не искат да напуснат властта - това що не го спомена?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кабинет Борисов 5

  04 Окт 2020 12:09ч.

  Дотам води платената (политическа) любоффф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  04 Окт 2020 19:58ч.

  "Държавните пари не са на никой премиер"! Затова Народното Събрание като виш законодателен орган одобрява закон за бюджета за всяка година, който закон правителството трябва да ИЗПЪЛНЯВА! Отклоняването на пари от заложените програми в бюджета по прищевките на премиера, създава така наречените по горе "просители", но създаде и другата група хора с морал и достойнство - протестърите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи