Д-р Илко Семерджиев: Ананиев отваря прозореца на Овертон. Това не е реформа, а корпоративен лобизъм

Д-р Илко Семерджиев: Ананиев отваря прозореца на Овертон. Това не е реформа, а корпоративен лобизъм
Днес Ананиев отваря прозореца на Овертон, след което веднъж отворена вратата на застрахователната дейност в здравеопазването, във времето през нея ще изтекат колосално количество средства, така както това се случва в САЩ. „Модел А“ и „Модел Б“ е чист камуфлаж – и двата варианта следват една цел и тя е средствата за здравеопазване да попаднат в ръцете на частни застрахователи. По същество това е модел, който работи в много малко страни по света, например в САЩ и е толкова комерсиален и скъп, че разходите там стигнаха до около 9 000 $ на глава от населението за една година, което е над два пъти повече от страни като Германия, Франция, Австрия, Канада, Обединеното кралство, Швейцария и други. Ето защо съм скептичен към успеха на това начинание - от него ще спечелят само застрахователите, а това ме кара да мисля, че сме свидетели на корпоративно-политически лобизъм прикрит зад уж добри бюджетни намерения. А ползите от придърпването и управлението на финансов ресурс в размер на 8–10 млрд. лв. годишно въобще няма да коментирам, това може да съобрази и всеки случайно попитан на улицата." Това казва в интервю за "Гласове" д-р Илко Семерджиев.

 

 

- Министерството на здравеопазването представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. Единият предвижда демонополизация на Здравната каса и конкуренция между нея и застрахователите. При вторият задължителната здравна застраховка от 8 процента ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Какво мислите за тези предложения?

 

- Първоначално министър Ананиев обяви, че ще представи „нов модел на здравна система“ и очакванията бяха, че ще видим цялостна картина. „Здравна система - предизвикателства и насоки за развитие“ – така беше озаглавена неговата презентация в НДК.

 

Вместо това получихме оферта за смяна на модела на финансиране от здравноосигурителен към застрахователен.

 

Вариантността назована като „Модел А“ и „Модел Б“ е чист камуфлаж – и двата варианта са етапи, които следват една цел и тя е средствата за здравеопазване да попаднат в ръцете на частни застрахователи. По същество това е модел, който работи в много малко страни по света, например в САЩ и е толкова комерсиален и скъп, че разходите там стигнаха до около 9 000 $ на глава от населението за една година, което е над два пъти повече от страни като Германия, Франция, Австрия, Канада, Обединеното кралство, Швейцария и други.

 

Само за сравнение, по данни на Евростат общите разходи за здравеопазване в България за 2016 г. са 7.746 млрд. лв. (3.715 млрд. лв. от тях са частни разходи, а 4.031 млрд. лв. са публични), което означава, че общо разходите за здравеопазване на един човек за една година у нас са в размер на 656 $ или над 13 пъти по-малко отколкото в САЩ.

 

Ето защо съм скептичен да предрека успех на такова начинание поне за хората и за здравните специалисти –

 

от него ще спечелят само застрахователите, а това ме кара да мисля, че сме свидетели на корпоративно-политически лобизъм прикрит зад уж добри бюджетни намерения.

 

Колкото до анонса, че се мисли цялостно за здравната система мога да кажа, че за нея в презентацията на министър Ананиев не чух почти нищо. Говореше се единствено за пари, а трябва да се знае, че парите в здравната система са като бензина в резервоара на колата – те са важна, но много малка част от здравеопазването като цяло.

 

- Министър Ананиев заяви, че доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сегашното след като се увеличи здравната осигуровка, защото това ще удари сивия сектор в здравеопазването. Съгласни ли сте с тази прогноза?

 

- Това твърдение е наивно. Сивият и черният сектори са криминални и не се удрят като им даваме повече пари, а с повече законност и ефективни наказания за нарушителите.

 

Той самият се самоопроверга декларирайки, че с допълнително събраните около 850 млн. лв. ще се увеличават цените на клиничните пътеки, което означава, че дори допълнителни услуги няма да получим срещу парите, които ще дадем допълнително.

 

При застрахователните модели, които работят на принципа на калкулация и управление на риска, застрахователната премия се определя от здравния статус на застрахования и ако НЗОК бъде пререгистрирана като застрахователна компания, както декларира Ананиев, един ден тя ще предяви основателна претенция да прави самостоятелни актюерски разчети въз основа на които да определя застрахователните премии. Това ще направят и другите застрахователи и бъдете уверени, че ще го постигнат, защото това е легитимната същност на застраховането.

 

Днес Ананиев отваря пред българската общественост един прозорец на Овертон, след което веднъж отворена вратата на застрахователната дейност в здравеопазването, във времето през нея ще изтекат колосално количество средства, така както това се случва в САЩ. Там няколко президенти в течение на години се опитваха да трансформират модела в осигурителен, но без особен успех, а сегашният президент на политическа основа с един замах отмени постигнатото, колкото и малко да беше то.

 

Прогнозите обаче показват, че от 17% от БВП, колкото в САЩ се разходват днес за здравеопазване, през 2030 г. те ще нарастнат до 29%, с което ще бъде застрашена икономиката. Това ще се случи и в България, ако минем към застрахователен модел, защото той не чака политиците да му регламентират приходите, а ги изсмуква сам от застрахованите, след което прехвърля към здравната система една сравнително малка част от всички събрани средства.

 

- Колко в края на краищата са доплащанията в системата на здравеопазването, които се дават под масата? Министерството на здравеопазването дава противоречива информация.

 

- Евростат дава за 2016 г. числото 3.715 млрд. лв. като частни разходи за здравеопазване, а министър Ананиев обяви, че половината от тях т.е. около 1.857 млрд. лв. са нерегламентирани. Надеждата дори само те да бъдат покрити с 12 лв. задължителна застраховка, чрез която пак по негови твърдения се събират около 864 млн. лв. е твърде пресилена. Аз бях много учуден, че бяха обявени някакви други числа влезли в презентацията на Ананиев през някакво социологическо проучване, а именно, че частните плащания са по 650 лв. годишно на човек за болнична помощ, за извънболнична помощ по 120 лв., за лекарства по 180 лв. и за рехабилитация по 300 лв., което сумарно прави 1 250 лв. на човек годишно. Така за 7 млн. човека сумата става 8.750 млрд. лв. годишно, което казано от бюджетар ми се струва не просто непрофесионално, а силно манипулативно.

 

Фактите са други и отново ще цитирам Евростат за 2016 г. – голямата част от частните разходи са за лекарства в размер на 2.759 млрд. лв., за извънболнична помощ са 525 млн. лв., за болнична помощ са 328 млн. лв. и 103 млн. лв. са други.

 

От тази структура на непубличните разходи се вижда, че всички изходни данни на Ананиев са невярни, което прави и предложенията му неадекватни – това ме кара да мисля, че ни вкарват в дебат, зад който не се крият легитимни цели, а частни интереси.

 

- Въпреки широките обсъждания на реформата не стана много ясно какво ще получат българите срещу по-високите осигурителни вноски.

 

- Напротив, стана ясно, че няма да получим допълнително нищо. Стана ясно, че отново ще бъде разбито универсалното покритие и достъп до здравни услуги (санкционирано преди 2 години от Конституционния съд), което ще бъде силно отстъпление от постигнатото до момента, колкото и то да се критикува в публичното пространство.

 

Всъщност, ако се осъществи намерението срещу събрани 500 000 граждани да се преотстъпи и задължителната 8% вноска, ще получим до 14 броя застрахователни компании, които ще изискват от здравната система няколко пъти повече административна работа по договарянето и управлението на договорите, отчетите, контрола, съдебните дела, отказите за плащане и въобще бюрокрацията, и бумащината в лечебните заведения ще нарастне неимоверно. Да не говорим за увеличаването на административните разходи и печалбите на застрахователите.

 

- Вие сте един от основателите на НЗОК. Защо преди 20 години не въведохте частните здравни каси. Грешка ли беше от днешна гледна точка?

 

- Тук ще си позволя да ви опонирам – още през 1998 г. със Закона за здравното осигуряване в Глава III – „Доброволно здравно осигуряване“ рекламентирахме частните здравни каси и до 2012 г. бяха създадени 21 частни доброволни здравни фонда, но всички те работеха на осигурителен и солидарен принцип – така те бяха потенциални конкуренти на НЗОК и днес, набрали капацитет, можеха да бъдат използвани за целта да има избор не само на лечебно заведение, но и на осигурител. През 2012 г. ГЕРБ  отмени раздел 2, 3, 4 и 5 oт Глава III на ЗЗО, а в раздел 1 прехвърли към Кодекса за застраховането дейността на доброволното здравно осигуряване, с което го превърна в застраховане. Сега Ананиев се готви да прехвърли и НЗОК към Кодекса за застраховането, с което окончателно ще се отдалечим от осигуряването вкл. и от практиките възприети в Европейския съюз. Така, че не само не сме допуснали грешка преди 20 години, а сме заложили стратегически възможности, които днес се зачертават окончателно в полза на лобистки и задкулисни цели.

 

- А не беше ли голяма грешка превръщането на болниците в търговски дружества?

 

- Това е друга мантра, която се използва манипулативно, за да се прикрият истинските цели на т.н. „реформа“. Лечебните заведения имат правна регистрация като търговски дружества и така са част от стопанския оборот на държавата, но нямат класическия търговски статут защото като предмет са ограничени само в сферата на лечебната дейност. Медицинската дейност е регламентирана от други нормативни актове – Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Националния рамков договор, индивидуалните договори и много други

 

т.е. здравната икономика минава през правната рамка на търговските дружества, но медицинската дейност е изцяло нетърговски регулирана и то детайлно.

 

Алтернативата е статутът, който примерно има ВМА, но забележете, дълговете само на една болница, на ВМА, произтичащи от този неин статут, пред 2016 г. надминаха 220 млн. лв., а на останалите над 350 болници бяха в размер на 509 млн. лв. Във времето ВМА стовари дълга си на бюджета т.е. пак на нас – данъкоплатците докато другите болници си го изплащат сами.

 

Ако искате над 350 нови генератори на дълг в особено големи размери направете всички болници като ВМА.

 

Всъщност, регистрирането на лечебните заведения по ТЗ имаше за цел тяхната приватизация – през 2001 г., лично аз въведох в договорни отношения с НЗОК само 200 публични болници, а сега са над 350. Вместо част от тези болници (примерно 150) да се приватизират и съответно капитализират, със забраната за приватизация се създаде втора паралелна частна болнична мрежа и сега се чудим защо имаме най-много болници на глава от населението в Европа, както и защо парите не стигат за всички. Това обаче не е разговор пред широката публика, пред нея се поставят само популистки и демагогски тези, за да се прикриват истинските намерения на задкулисието в държавата.

 

- Възможен ли е сценарий при който случилото се с автомобилните застраховки на “Олимпик” да се повтори и със здравните?

 

-Със сигурност е възможен, защото застраховането е финансова услуга, която не е особено сложна за управление, докато в здравеопазването ситуацията е друга – имаме лечебно заведение, което оказва здравната услуга – трета страна извън застрахователя и застрахования, която трябва да бъде управлявана, контролирана, финансирана и това определено е извън възможностите на застрахователите. Здравеопазването е сложна дейност и който смята, че е въпрос единствено на повече пари се лъже дълбоко и му предстоят горчиви разочарования. И фалити. Злоупотребите тук не ги включвам даже.

 

- Министър Ананиев заяви, че се предвижда нов контролен орган, който ще събере финансовия и медицинския контрол.  Според него практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри. Има ли нужда от това? Кое пречи на държавата и сега да упражнява ефективно функциите си?

 

- Това е самопризнание за негодност и е повод за оставки, а не за смяна на модели. Впрочем, Ананиев беше член на УС на НЗОК, когато през 2002 г. бяха закрити двата отдела за интегриран медицински и финансов контрол, бяха уволнени над 120 човека контрольори и сега е малко късно да реабилитира първоначалния дизайн на институцията. Сега е време да понесе отговорност за лошите си решения във времето, а не да ги замита под килима сакаш те и техните последствия не съществуват.

 

- Има съмнения, че от частните застрахователи ще се възползват големите партийни централи. Основателни ли са те и какъв е механизмът по който могат да се правят злоупотреби?

 

В днешната политическа действителност нямам съмнение, че прикрити партийни и синдикални застрахователи ще се ползват с политически протекции, след което някой ден ще осъмнем със задължителни застрахователни каси собственост на ГЕРБ, БСП и ДПС (само те могат да заведат 500 000 човека някъде почти под строй), при което на избори ще ходим с електронен здравен чип интегриран в личната карта, а обещанията за здравен бонус ще са част от непубличната предизборна кампания. И отказ няма да може да бъде правен безнаказано, след като те ще разполагат с цялата чувствителна до интимност здравна информация за всеки от нас дори и да няма бонус. А ползите от придърпването и управлението на финансов ресурс в размер на 8–10 млрд. лв. годишно въобще няма да коментирам, това може да съобрази и всеки случайно попитан на улицата.

 

 

-----------------

 

Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател. Бил е директор на столична поликлиника и столична болница, през 1999 г. създава НЗОК и e неин първи директор. Бил е заместник-министър на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на ОДС от 1999 до 2001 г. След политическия си мандат е учредител и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД. През 2017 г. става служебен заместник министър-председател по социалните въпроси и министър на здравеопазването. Учредител и почетен председател е на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Драги Илко

  01 Окт 2018 18:07ч.

  Проблемът, драги ми Илко, е, че т. нар. прозорец на Овертон беше отворен от теб със здравната ти реформа и създаването на Касата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драги анонимнико,

  01 Окт 2018 18:34ч.

  Твоят проблем е, че не разбираш нищо от тази материя и затова нямаш нито теза,нито име, нито лице. За разлика от Илко, който е признат авторитет по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  01 Окт 2018 18:57ч.

  До гласове.ком - странно име за сайт, който трие неудобните коментари. До "драги анонимко"- проблемът е, че 35 г. работя в здравеопазването и съм свидетел и за съжаление участник в катастрофата му след Илковата "реформа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ха-ха

  01 Окт 2018 18:59ч.

  Значи си глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чип

  01 Окт 2018 19:46ч.

  1/ застраховка апартамент=<80лв./г. 2/ екстремни спортове застраховка (вкл. извеждане с хеликоптер/ вадене от подводна пещера)=25лв./г/. 3/ каско за болшинството 'таралясници'= <400лв./г. за 1+2+3 поведението е " нема-ми-се-случи", ама след белята почват се вой-псувни-хленч, раздувани от СМИ. 4/ ~1.2 млн. нямат здравни осигуровки в чужбина на гуджо кат' закъса първо му искат застраховката и според покритието го обгрижват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люси 100 %

  01 Окт 2018 21:04ч.

  Невероятно е как българите търпят банда олигофрени да си правят гаргара с тях. То не бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ ГО след като е ясно, че застраховката /каквато и да е/ е доброволна. То не бяха ДДС - та, ДОО и куп други известни и неизвестни. Народът се оказа невероятен д*бил - лъжат го , мачкато го, той си трае. Заслужава си всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  01 Окт 2018 23:13ч.

  Нямат граници алчността, цинизма и некадърността на властта в полу убитата България! Ако, все пак, някога, успеем да се отървем, държавата трябва да се изгражда наново - от нулата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе, всички вие наред ли сте?

  02 Окт 2018 6:16ч.

  За какви. седем милиона говорите и спомняте ли си наистина кога бяхме 9 милиона? В момента сме по-малко и от 5 милиона. В България почти няма българи вече! Това е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мосю Воланд

  02 Окт 2018 11:14ч.

  Българите се спасяват поединично, няма единност. И не може да има без национална доктрина, идеология за това как да върви държавата. Българите вече ги крепи само интереса/парите, изгубиха ценностната си система, градена поколения наред. Но това може да се промени обаче ще трябва да се гради България отново .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • компетентен

  02 Окт 2018 11:15ч.

  Илко Семерджиев създаде НЗОК , която още работи - въпреки всичко . Плановене на Ананиев са имагинерни и не е ясно кога ще проработят . В Коментарите на Илко Семерджиев ми липсва това , което той предлага - днес в този момент . А за Щатите - на човес се падат 9000 евро годишно срещу 2500 в западния свят по една единствена причина - нерилично високите доходи на лекарите . Лекар в Америка е синоним на милионер и това е при положение че 50 милиона души не са задтраховани ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "компетентен"

  02 Окт 2018 11:34ч.

  Семерджиев предлага вече 20 години и, ако някой не го е чул си е негов проблем. Колкото до възнагражденията на лекарите - те са 30% от прихода на застрахователите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  02 Окт 2018 12:38ч.

  Сега част от застрахователните дружества са част от холдинги, притежаващи лечебни заведения. Оттук се потвърждават и корпоративно-лобистките намерения и интереси. А всъщност властимащите в държавата се възползват да абдикират от проблема с големия брой недофинансирани болници над 340 и го прехвърлят на застрахователите. При така предложените финансови модели болниците ще се редуцират, но с драстични диспропорции по райони в страната, по видове болници и неплатените мед. дейности. Никъде в тези модели не се говори за деформираното съотношение болнична-извънболнична помощ, профилактика, ранна диагностика и амбулаторни лечения, ефективна рехабилитация и възстановяване след тежки и скъпи болнични интервенции. След редуцирането на болниците и липсата на ефективна мрежа от лични доктори и амбулаторна помощ ще се задълбочи проблема с достъпа на хората до лечение. А разходите за администрирането на този процес от застрахователните дружества ще увеличи проблема с недофинансирането на системата. Не е ясно и дали печалбите на тези дружества ще отиват за здраве, а не в другите бизнеси, в които инвестират холдингите им. Като знаем какъв "контрол" упражнява до този момент държавата в това отношение, можем да си представим. Ето, вчера МЗ обяви, че за пореден път спира и отлага обществената поръчка за електронна информационна система под формален предлог. А проектите на електронни регистри за лекарства и мед. изделия също ли се отлагат?! Това е то, мотивация за контрол на системата. И анализ върху реални числа и факти, ама друг път. Основният проблем да се появяват такива възможности за "отваряне" на прозорци на Овертон и въвеждане на населението в заблуда и приемане на недопустими корпоративно-лобистки интереси под прикритие, според мен, е противоречието между разписания в законите солидарен модел на здравеопазване и реалността. Според закона държавата осигурява 4.4 млн. души , но плаща само на половин вноска. Дори за чиновниците начисляват половината от вноската върху минималната раб. заплата, а не върху брутните им възнаграждения. Като включим в сметката и дългосрочно безработните, малцинствата и други неосигурени, общо около 700 000 души, за които не е решен проблема с осигуряването, но се случва да ползват, тежестта върху тези, които реално плащат и внасят е огромна. И в никакъв случай не е СОЛИДАРНА. Какъв солидарен модел може да бъде този, при който 20% издържат останалите?! Ако включим и ограбването/трансфера на резерва на НЗОК от 1.4 млн. и по няколко стотин милиона последващите години за покриване на неразчетени разходи на държавния бюджет, то каква по-сигурна демотивация и разочарование на осигуряващите се в солидарния модел на здравеопазване. Доказано най-добрите работещи решения на здравеопазване са в ЕС и те са на принципа на солидарния модел. Знаем, че нямаме финанси за реализацията им, но стъпка по стъпка, ако имахме организация и контрол, спазвахме последователно и дисциплинирано изпълнението, съобразно развитието на икономиката ни, системата нямаше да буксува. Колкото и добър проект да се внедрява, ще доведе до неизбежни страдания, ако не се спазват условията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Кольо

  02 Окт 2018 12:59ч.

  Дано си оправите страницата. Пак ще опитам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болен човек

  02 Окт 2018 13:10ч.

  Лекарите се превърнаха в най-голямото зло! Най- вече в България! Спасението е в коренна промяна на здр. система. Без търговци и печалбарство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лекар

  02 Окт 2018 16:37ч.

  Уди Алън има един сборник разкази, носещ емблематичното име: "Ако импресионистите бяха зъболекари...". По- нагоре прочетох, че човек, работещ 35 години в здравеопазването и усъмнил се в Илковата реформа, проточила се повече от 18 години и довела до небивал хаос и лобизъм плюс печалбарство в най- уродлив вид, е "глупак"?! Впрочем, спомням си "лекциите", които същият този Илко, заедно с Бойко Пенков изнасяше в бившия "Център по хигиена", чертаейки на едни дъски как прекрасно ще заработи всичко, как парите ще следват пациента, а не обратното, както, видите ли, било при "идиотската" система "Семашко"...Е, вече го видяхме, че се и "насладихме" на "гения" по здравен "икономикс", както Илко много държи да нарича тази наука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долекар

  02 Окт 2018 17:08ч.

  Простите хора ще спасят света. Дерзай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питащ

  02 Окт 2018 17:20ч.

  Себе си ли визираш? П.П. Вземи научи правописа, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнение

  02 Окт 2018 17:35ч.

  Честно казано, не мога да разбера защо точно тук постоянно се появяват пространни мнения и становища на лицето Илко? /Или пък е разбираемо?/. В цивилизования свят здравеопазването е свещено право и основен социален приоритет на държавата, ние тук с бурното участие на тази персона го превърнахме в търговия /по Костово време, да уточня/. Болниците станаха търговски дружества, лекарите- еднолични търговци?! На какво, какво продаваме, здраве ли? Или собствените си съвести?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По- горе билото, майстори!

  02 Окт 2018 18:10ч.

  Използвам заглавието на Селинджър, просто защото ми се иска да разкажа нещо кратко. Преди няколко години в болничното отделение, където работя, дойде медицинска сестра, завърнала се след повече от 10- годишна работа в хосписи в Англия. С цялото си семейство, бяха решили да се приберат и устроят тук, смятайки, че нещата вече са наред...Само след ЕДНА година, тази жена, въпреки желанието за работа, полагания труд /никой не я чу да повиши тон на пациент/, дойде един ден и поиска препоръка за работа в Англия. Аргументацията бе:" Докторе, предпочитам да бърша з...ци в хоспис за 1700 паунда месечно, отколкото да получавам тук 500 лв. и да не мога да си покрия разходите". И замина обратно! Това е реалността!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  02 Окт 2018 18:13ч.

  Илко Семерджиев положи основите на модерното здравеопазване в България. И то само за две години. В 2001 с идването на царя реформата бе спряна и настъпи хаос. Той е един от малкото български специалисти, които разбират тази проблематика и могат да ръководят сектора. Ако го бяха оставили на спокойствие пет години щеше да извърши чудеса. Не е малко и онова, което направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питащ

  02 Окт 2018 18:26ч.

  И то е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До питащия вариклечко

  02 Окт 2018 21:31ч.

  Абе, мунчо, чети, не питай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  02 Окт 2018 21:32ч.

  Здравна каса, организация и прилична доболнична помощ - общопрактикуващи лекари и т.н. През юли 2001г. трябваше да започне реформата в болничната помощ, но царя дойде и всичко отиде в канала - касата от обществен орган стана придатък на мин на финансите, а Дянков и Борисов съвсем безццеремонно я обраха преди 8 години. Всъщност, ако има някакво здравеопазване все още се дължи на положените основи от Илко Семерджиев и правителството на Костов преди 20 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от мунчо

  02 Окт 2018 21:45ч.

  Да не би да смяташ, че с лични обиди укрепваш и защитаваш позиции? Когато няма аргументи, има епитети и нападки- аксиома! Или абстракция...Малко отклонение, има един великолепен филм на Людмил Кирков, нарича се "Илюзия"! Там много ясно е разказана и показана абстракцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Кольо

  02 Окт 2018 22:43ч.

  Фарисеите превърнахте здравните заведения в търговски дружества, моето здраве стана стока, докторите - търговци, някои от тях - търгаши. Сега се чудите как да опрадавате и оправяте батака с нови щуротии. Не вярвам Христос да слезе и да изгони и търговците и фарисеите. Няма страх от Бога, няма срам от хората. Няма надежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върнете системата "Семашко"

  03 Окт 2018 0:46ч.

  Да хване човек сегашния здравен министър Ананиев - откровен агент на финансовата олигархия, - че да удари бившия здравен министър д-р Семерджиев - падналият до нивото на лекарят търговец. А по-старите си спомняме с добро системата "Семашко". Нямаше нито здравни осигуровки, нито грижа за здравно осигуряване, нито лични лекари-чиновници, нито доброзорни застраховки, нито платени медицински прегледи - сега младите дебили си мислят, че щом е частна болница, значи лекуват добре... Тъжна картинка е сега. Жална им майка на децата и внуците на България. Бяхме 9 милиона здрави българи, сега сме 5 милиона болни българи и още 1,5 милиона болни цигани и турчеещи се българи. Всичката приказка на министър Ананиев е да се облагодетелстват застрахователите и частните болници. Представете си само какъв огромен финансов и човешки ресурс се хаби без реална полза за здравето на всеки един от нас, като се събират пари за здравни осигуровки - едни платили, други на аванта, - като се плащат грешни пари за управление на събраните здравни осигуровки, като се храни корупцията на частните болници да лекуват само по скъпите здравни пътеки, като се захранват застрахователи, дистрибутори на лекарства и всякаква друга спекулативна маса от ПАРАЗИТИ върху труда на здравните работници и върху средствата на всеки един български гражданин. Този паразитен капиталистически механизъм на здравна/ здравни каси и застрахователи го нямаше и народът беше много по-здрав. Днес самото лекарско съсловие беше разделено от такива търговци-лекари като д-р Семерджиев - богати и бедни лекари. Най-напред незаслужено изсипаха куп пари за лекарите от поликлиниките - тези без клинична практика, научиха ги да работят с паразитната здравна каса и им направиха заплатите 5-6 пъти по-високи от заплатите на лекарите специалисти от болниците. След това съсипаха държавните и общинските болници, окрадоха ги и създадоха частните болници за скъпите пътеки, без спешна помощ, дори без морги!!! Колко от българите знаят, че когато пациент в частна болница без морга умре, то трупът му се разнася по държавни морги или директно се предава на съдружно погребално бюро, за което роднините дори не подозират?.. Майка им жална на децата и внуците на капиталистическа България. ТЕ ПОГЕБаха БЪЛГАРИЯ. И не само те. По време на лошия социализъм на сели имаше болница. Имаше лекар Лекар. Лекарят имаше ПРАВО на частна практика извън работно време. Без да плаща данък печалба. Нямаше ДДФЛ.НЯМАШЕ И ДДС. Нямаше годишни данъчни декларации. Нямаше данъчен и финансов тероризъм. Баба ме водеше при селския Лекар през една къща и му плащаше за прегледа с 1 (ЕДИН) лев на НРБ или с яйца. Това беше мярката. Селският Лекар беше и болничен и личен и нямаше тарикати като лицата Семерджиев и Ананиев. Имаше НАРОДНА Република България. А системата на здравеопазване беше копирана от СССР - системата "Семашко".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към Дядо Кольо

  03 Окт 2018 1:26ч.

  Здравето е безценно! Според различни изследвания, включително и на СЗО, здравето на една нация и на всеки от нас зависи от медицинските грижи само в около 10 до 15%. Всичко останало или 85% са в зависимост от условия и начин на живот, социални взаимоотношения, битова среда, култура на хранене, движение, чист въздух, генетична предиспозиция. Така че, всеки има лична отговорност към собственото си здраве... с изборите, които прави в своя живот. Не здравето е стока, а трудът на медицинските специалисти, мед. технологии и методики, мед. изделия, апаратура и мед. инструментариум, лекарствата, апаратурата, мед. софтуерът, сградния фонд, мед. консуматив и т.н. са и струват пари. Където и да отидете по света с добра работеща здравна система, разбирате, че става въпрос за много по-високи цени в здравеопазването от тези у нас. А здравната система, първоначално разработена и въведена от Илко Семерджиев и екип у нас е тази, измислена от Ото фон Бисмарк преди около 150 г. на солидарен и разходопокривен принцип. Финансирана от здравни осигуровки в един или повече независими здравни фонда. С малки модификации нищо по-добро в света не е измислено. Това, че след това всяко управление опорочаваше и не допусна да се развие, доведе до тези резултати сега. И Касата беше лишена от своята независимост и се одържави, връщайки се към държавно-централизирано управление и спускане на остойностяването отгоре-надолу и лимити на мед. дейности. Това доведе до усвояване на клинични пътеки на всяка цена, свръххоспитализации, ниски заплати, ниска мотивация на работещите в здравната система, задлъжнялост в държавни и общински болници заради измислени лимити, рекет и корупция. Приватизацията на държавните болници и прехвърляне на собствеността им към работещите доктори в тях се забрани. И вместо това се създаде паралелна верига от частни болници, които изсмукват публичния здравен фонд. А медиците са принудени да работят на повече от едно работно място, за да компенсират ниските си заплати. Конкуренцията на пазара за качествена медицина на обществения фонд НЗОК с други частни 21 здравни осигурителни дружества се стопира и се трансформираха в застрахователи. Е, как парите да следват пациента, като властимащите нямаха воля поради некомпетентност или поради политическо-лобистки интереси стопираха всички заложени стъпки в проекта?! Затова сега медицината у нас следва пазара, а не пациента. А държавата абдикира от социалните си задължения. И вместо управляващите в отделните правителства да се поучат от грешките си в управлението на здравната система, те отново се опитват да спират и/или неглижират всякакви опити за полезни реформи напр. да въведат персоналните здравни карти за вътрешен контрол от страна на пациента, електронната информационната здравна система за анализ на връзката между финансиране и качество на медицинските резултати. И продължават да комерсиализират здравеопазването. И бягат от държавническите си отговорности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като не може да е риба, още ли ще е рак

  03 Окт 2018 10:11ч.

  Медицината всякога (дори и извън модерната епоха) всякога е била един особен вид търговия - да си спомним казаното от Платон, когато се скитал по широкия свят извън Атина, прокуден от съгражданите си - "В град, в който адвокатите и лекарите са над допустимата бройка, просто не влизам и го отминавам, ако ще и да пренощувам на пътя". Но днес търгашеската вирулентност опорочи даже и хуманния характер на медицината, защото в миналото поне е имало някакви задръжки от страх Божий, а днес ги няма. Всъщност развива ли се медицината изобщо, ако не е възможно да я поставим изначално под похлупака на хуманността? Хората бяха принудени да си мислят, че технологизацията на медицинското обслужване го прави само по себе си ценно, за да си позволи да се продава скъпо. А се оказа, че мошениците се настаниха зад високотехнологичните пултове, именно и само за да печелят от безизходицата и доверието на пациентите, помагайки така на хората по-ефективно и рафинирано да умират, вместо да запазят и проповядват духовните и нравствени принципи на взаимопомощтта и самопомощта, без които и най-съвършените технологии са чисто и просто една апаратна натруфеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до рибата - рак

  03 Окт 2018 10:52ч.

  Здравеопазването е услуга като всички други (нима хляба е нехуманен?!?). Професията лекар е начин за препитание при това високо специализиран и си има цена. Ако не искате да я платите си самопомагайте и взаимопомагайте с врачки и баячки, които впрочем взимат по-скъпо. Преглед по НЗОК е 20 лв., а при врачка - 100. Частен преглед е между 30 и 50 лв. в зависимост от квалификацията на лекаря. Изборът е ваш. И спрете с клетвите, те не са професия и не се ядат. Ако не си уважавате лекарите, които ви работим за почти без пари ще емигрираме. В ЕС ми предлагат 10 000 Евро на месец, а тук вземам около 12 000 лв. годишно - имам две специалности и работя в Университетска болница. Накрая ще стигнете до там да мрете безплатно. А д-р Семерджиев е такава висока класа, че дори не можете да разберете, какво ви казва и, че отново ви защитава, но... sancta simplicitas!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече изтрит

  03 Окт 2018 11:06ч.

  На зъболекаря-импресионист илко сме благодарни за клиничната пътека "Ухапан от алигатор".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питащ?

  03 Окт 2018 11:11ч.

  А как илко ще обясни явлението "директор на държавна болница-мултимилионер"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Румен Гечев

  03 Окт 2018 11:37ч.

  Няма реформа в здравеопазването, има някакви наброски, нищо не е ясно - това го казаха специалистите в здравеопазването, застрахователите, от които се очакват допълнително пари. Ние обичаме написани текстове, къде е проектът за реформа в здравеопазването? Управляващите разтягат лакардии! Това заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев, който бе гост на предаването "Лице в лице" по БТВ. Той коментира намеренията на управляващите да внесат реформа в здравеопазването и отговора на БСП - да поиска вот на недоверие в сектора. А също и подновените протести на майките на деца с увреждания, заради липсата на реформи и неспазените обещания от страна на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. "Парите за здравеопазване изтичат чрез корумпирани схеми за продажба на лекарства от държавните болници към частните болници. Не можем да чакаме управляващите столетия, докато те се наканят да правят реформи", каза проф. Гечев по повод забележка на водещата Цветанка Ризова. Тя отбеляза, че управляващите още не са готови цялостно с реформата в здравеопазването, а от БСП вече искат вот на недоверие по тази тема. "Цялата система на здравеопазването е абсолютна сбъркана и няма по-добър вариант от това да искаме вот на недоверие. Тези баламосвания - след месеци ще правят реформа, какво правиха досега, десет години управляваха?!", продължи Румен Гечев. В началото на разговора в студиото той отговори на въпроси, свързани с протеста на хората с увреждания пред парламента. "Няма такъв парламент в света - законите се правят на крак от ден за ден", посочи проф. Гечев и каза, че законопроектът е бил внесен и почти веднага след това - изтеглен. Таблиците на проектобюджета вече са готови, къде са парите за хората с увреждания, попита депутатът от БСП. И направи извода, че управляващите лъжат хората с увреждания. "Борисов каза, че ще даде на майките на деца с увреждания 150 млн. лв. Когато казва "добър ден", ние си поглеждаме часовника", продължи социалистът. И отново напомни, че разчетите за следващия бюджет вече са готови. "Управляващите правят счетоводни заблуждения, говорейки за 2 милиарда излишък. Те бавят плащанията към фирми, които са оказали услуги на държавата", обясни соцдепутатът. "Защо не кажат на хората, че са похарчили само 30 % от бюджета за инвестиции. Бавят плащанията. Едно говорят, друго мислят, трето правят", повтори той. Проф. Румен Гечев коментира и думите на министъра на земеделието Румен Порожанов, че ще се помолят на търговските вериги да не вдигат цената на хляба. "Министърът от управляващите може да отиде в "Александър Невски" да запали една свещ. Търговските вериги не са църкви, та да им се молиш", каза проф. Румен Гечев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бананова страна

  03 Окт 2018 14:40ч.

  Държавните здравни каси в Германия са били няколко хиляди, сега са 100. Преди 10г. в Германия се харчи за здравеопазване 125 милиарда евро, сега харчат 250 милиарда евро. Ние сме 10 пъти по-малко от тях, и за същото качество и обхватност, значи са ни нужни 25 милиарда евро. Там работодателят плаща 7-8% процента сума от заплатата на работника, за здравната вноска на работникът си, почти толкова плаща и работника, към някоя държавна каса. Частната застраховка е доброволна и с точни суми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Момчил

  03 Окт 2018 14:41ч.

  Лекарите докараха капитализмът отново. Даваш им образование, но усвоеното умение ги прави друга класа, нова буржоазия. Новата буржоазия, която има полза от възстановяване на капитализмът. Мао е казал, че това ся партийците. Но и Калоянчев казваше, че би бил богат като дениро, ако беше капитализъм. А сега пращим от робъртденировци, или преди 1944та от кларкгейбъловци. Но ситият на гладният не вярва, и си мисли че има умението да хваща Господ за шлшферът, дори и в джунглата, дори срещу цялата световна конкуренция, и плюе на баща си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕКОНСТРУКЦИЯ

  03 Окт 2018 14:43ч.

  Сидеров:Анжел Вагенщайн имаше на балконът на луксозният си апартамент, подготвени плакати за демократичните митинги.Живков:Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. ... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народа, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемаество" 1980те, Живков праща Гечев, Кристалина и финансовият на Виденов, да учат антикомунизъм и пиночетска икономика - неолиберализъм в САЩ и Англия. Кирил Ананиев 1980те началник отдел на Главно управление „Държавни разходи“. Тоест работи с Живков. Заместник министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. 2017та министър на финансите при Герджиков. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само за протокола

  03 Окт 2018 21:16ч.

  Относно сивата икономика в здравеопазването, това явление е най-значимо изразено в частните здравни заведения и по-специално в изцяло частната специализираща стоматологична помощ . Това е благодарение на дейността на тогавашния министър И.С. като по негово време е отменена всяка задължителна документалистика. Така няма никаква възможност НАП да ги следи. В нормалните страни само за стоматологичен преглед се попълват 4 /четири/ задължителни медицински документи. По негово време частните болници станаха търговски дружества с права да формират печалба. Можеха да бъдат пак по ТЗ търговския закон като юридически лица, но без стопанска цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХХ

  03 Окт 2018 21:24ч.

  Протокола ти е тотално сбъркан. Води се медицинска документация и то повече от преди реформата, отчитаме се на НЗОК, даваме фискален бон на пациента и всеки ден финализираме дневния оборот пред НАП. Това, че ти не си наясно означава само, че или си невежа или си злонамерен лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, какво да очакваме от държава

  04 Окт 2018 23:05ч.

  в която бивш зам. министър председател заявява: "Егати и държавата, щом аз съм зам. министър- председател", бивш министър на културата /дама/, коментира "музикалното" творчество на Златю Бояджиев, шефът на националната телевизия е завършил...медицина, бивш шеф на фонд "Земеделие" се оказва с фалшифицирана диплома, председателят на Парламента "праща" Пекин във Виетнам...Че защо пък непрактикувалият зъболекар Илко да не сътвори здравна реформа за чудо и приказ, нима ще бъде прецедент?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е следната

  05 Окт 2018 5:17ч.

  Дай на кокошката свобода и гледай сеир. Кълват си черния дроб докато ги отнесе някой ястреб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РАБОТНИК

  05 Окт 2018 12:19ч.

  Тезите на Семерджиев звучат доста логично, отколкото тези на мутрите. Ако моделът, предложен от доктора не работеше, беше неподходящ и пр. ,защо от 2000 г. (от времето на Кобурга) та до 2018 никой не го промени? По-скоро започнаха да се отварят прозорци и вратички за грабеж, отколкото да се развива. Но явно мантрата "Костовото правителство е виновно за всичко" продължава да работи. Герберите говорят само за пари -дали 150 млн. на болните деца, 100 млн. за това, 50 млн. за онова, а животът, организацията на обществото, просперитетът не се усеща от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До работник

  05 Окт 2018 16:56ч.

  Моделът никой не го промени, просто защото на никого не му се занимава, а вече създаденото статукво устройва доста "заинтересовани"! Нали разбираш, че за да започне промяна, трябва да се създават и приемат нови закони, подзаконови актове, наредби и т.н. Лесно се руши, трудно се създава. "Геният" Илко със замах разруши детските консултативни кабинети, училищното здравеопазване, включително и стоматологичната дейност, която бе ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И БЕЗПЛАТНА! Изчезнаха участъковите лекари, не от типа на героите на Арчибалд Кронин, а онези, които просто си познаваха хората и болежките им и ги лекуваха, без да се налага да ползват софтуери на вездесъщата Каса и да се превръщат в архивари тип "Душко Добродушков"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GOTH

  05 Окт 2018 18:51ч.

  А кой измисли този така наречен солидарен модел, при който чиновници и милиционери не плащат?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХХ

  05 Окт 2018 21:17ч.

  Царските слуги начело с Антония Фарма и Атанас Щерев го направиха такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Божидар Тодоров

  16 Юни 2019 23:09ч.

  Това лице се отказа от членство в зъболекарския съюз и отиде към лекарите- селски амбиции! Лека му пръст на Божо!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи