Чуждите инвестиции намаляха с 47%

Чуждите инвестиции намаляха с 47%
Преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2021 г. са в размер на 1,277 млрд. евро, като намаляват с 1,11 млрд. евро (-46,5%) спрямо същия период на предходната година, обявиха от БНБ. Само през ноември 2021 г. чуждите инвестиции възлизат на 130,6 млн. евро, при 64.9 млн. евро година по-рано.

 

Нетният привлечен дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества и плащания по сделки с недвижими имоти) е само 15,9 млн. евро за периода януари–ноември 2021 г. Той е по-малък с 255,4 млн. евро спрямо провлеченият дялов капитал за същия период на предходната година. Оказва се, че през първите 11 месеца на миналата година привлечените инвестиции в капитала на български фирми са съвсем малко повече от изтеглените от чуждестранни компании средства, които са били вложени в капитала на български дружества.

 

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти в страната са отрицателни в размер на минус 7,5 млн. евро. Това показва че чужденците повече са продавали имоти в страната, отколкото са купували.

 

По предварителни данни, реинвестираната печалба от чуждите инвеститори в български дружества от януари до ноември възлиза на 1,346 млрд. евро, при 832,7 млн. евро за същия период на предходната година.

 

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити е отрицателна и възлиза на 84,8 млн. евро, при положителна стойност от 1,283 млрд. евро за периода януари – ноември на предходната година. Оказва се, че чуждите инвестиции през 2021 г. основно се дължат на печалба, реализирана от български компании, които чуждите инвеститори са оставили в българските си поделения.

 

Най-големите нетни преки чужди инвестиции в страната за периода януари–ноември 2021 г. са от Люксембург (369,2 млн. евро), Германия (298,8 млн. евро) и Белгия (169,4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244,1 млн. евро) и Швейцария (78,6 млн. евро).

 

Нетните преките инвестиции на български фирми в чужбина от януари до ноември 2021 г. възлизат на 148,8 млн. евро, при 181,6 млн. евро година по-рано.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • И това заради

  18 Яну 2022 17:55ч.

  процента на витаминизираните -- на бас, че така ще го изкарат.... Всичко се свежда до това. няма други причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бягат хората

  18 Яну 2022 18:07ч.

  Кой ще инвестира в прифронтова държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  18 Яну 2022 18:26ч.

  В България няма чужди инвестиции. Един милиард евро годишно!?! На това чужди инвестиции ли му викате? Милиционерската система в България /най-видни представители - ГЕРБ-ДПС/ е направена така, че да гони инвестициите, не да ги привлича. Инвестиции... Ха-ха-ха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дребнотемиe

  18 Яну 2022 18:40ч.

  Абе ТЕ активно работят да няма население, вие се кахърите че няма инвестиции...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stoev

  18 Яну 2022 19:09ч.

  Естествено, още през 2018г. нашите банки спряха да откриват банкови сметки на малки и средни чужди инвеститори, отказват да отворят набирателна сметка за откриване на фирма и е практически невъзможно да стартира чуждестранна инвестиция под формата на малък бизенс. Дори когато чужденецът се регистрира адресно в България, банките отново отказват да отворят сметка на фирмата му, това е суперидиотско, тъй като тези хора са устаноновени вече с някакъв малък бизнес и искат да дойдат тук, за да плащат по-малки данъци съвсем законно, но ние ги гоним "неофициално", а иначе твърдим, че ги проверяваме дали отговарят на изискванията за благонадежност. Така и с всичко, здравеопазването е осмъртяване, правото е безправие, информираността е дезинформираност, правата са безправия, примката се затяга все повече до предизвикването на размирици. Целта е да се намери предела на "послушното" общество, от което вече не зависи нищо, тъй като не може по никакъв начин да отстоява това, което иска. Светът е разделен на елит-силови структури /всички правитества и подопечни министерства/- и плебс, който трябва да бъде редуциран и мачкан до предела на търпимост т.е. физическо унищожаване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МММ

  18 Яну 2022 20:11ч.

  Ами че това също е част от "промяната", госпожи и господа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в реда на нещата е

  19 Яну 2022 10:11ч.

  Оттеглянето на англосаксите е нормално и закономерно. Страната ни ще принадлежи на евразийското икономическо пространство на развитието и растежа, за което засега институционална пречка е съществуването на американската неправителствена организация наречена "Европейски съюз" и нашето членуване в нея. Въпрос на време е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  19 Яну 2022 10:14ч.

  Абе „УПРАВЛЯВАЩИТЕ“, активно работят за да няма население, вие се кахърите че няма инвестиции !!! Ами, че това също е част от "промяната", господа овчепригодни !!! Докато има кой да вика: „Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава, ВАШТА МАМА!!!" АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи