Бучковски: Петков ще предложи преместване на ветото над РСМ. Има съгласуван документ

Бучковски: Петков ще предложи преместване на ветото над РСМ. Има съгласуван документ

Българският премиер Кирил Петков ще предложи в парламента в София да бъде приета нова резолюция, която ще измести ветото за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.“ Това съобщи бившият премиер и бивш специален пратеник на РСМ за отношенията с България Владо Бучковски, съобщава БГНЕС.

Според него става въпрос за „съгласуван документ“.

„Налице е криза в управляващата коалиция в България - тя на практика е на стъклени крака. Трябва да признаем, че не е ясно дали македонският въпрос въобще ще бъде поставено в дневния ред, ако утре по време на извънредното заседание на НС в София бъде прието предложението за военна-техническа помощ за Украйна. БСП заплашва да напусне правителството, ако бъде прието подобно предложение. Не е ясно дали ще действа като правителство на малцинството и допълнително ще усложни въпроса около идеята на Петков, която той сподели публично, че ще поиска от парламента да приеме нова Декларация или резолюция, с която ще бъде отложено ветото. И дали онова, за което преговорят в момента двете правителства, ще бъде одобрено от техния парламент," каза още Бучковски в предаването „Утрински брифинг“.

"В София има по-голяма нервност, отколкото в Скопие. При нас има една константа по този въпрос", каза още Бучковски и добави: „Петков попадна в капана на Каракачанов и Захариева при повторното откриване на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля и така той загуби част от симпатиите и в македонското общество.“

„Отношенията между двете правителства в Скопие и София са на необходимото ниво. Но не може да се стигне до положителен ефект, защото в кабинета на България има външен министър, който открито заявява, че в страната има две политики по отношение на македонския въпрос. Тя (Генчовска, бел.ред) обвинява директно кабинета на Петков и неговия външнополитически съветник Весела Чернева, че водят една политика, която, условно, казано се харесва на американците и на международната общност. А другата - консервативната политика, се ръководи от президента Радев и Генчовска. По-голяма част от българското общество не е готово да бъде вдигнато ветото", каза Бучковски и подчерта, че "противниците на сближаването в българското общество били по-гласовити“. Според него „българската държава е дълбоко разделена и в нея има сериозно руско влияние“.

 

 

Коментари

 • рукола Z

  04 Май 2022 13:06ч.

  Ама разбира се, нъл трябва да дигитализират и вас като нас... вакса на всеки от сърце! Не случайно ни издърпват оръжието в Усрайна да го унищожат, за да нямаме после никакво оръжие в ИЕ, щот ще стане мазало после!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  04 Май 2022 13:13ч.

  Колкото пъти чуя или прочета нещо за Кирил Петков се сещам за разказа ,,Пази Боже сляпо да прогледне". Също и за ,,Криворазбраната цивилизация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С кого е съгласуван документът -

  04 Май 2022 14:03ч.

  С тукашното мустафа, или със скопското. Или и с двете мустафи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Май 2022 14:12ч.

  Тез ще вземат да ни сложат едно вето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  04 Май 2022 14:35ч.

  Ще бъде заслужено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Май 2022 14:56ч.

  Не е съгласувано с Грибоедов, тъй че няма шанс да се случи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  04 Май 2022 22:51ч.

  Кире, опровергавай, че лошо ти се пише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заплаха

  05 Май 2022 8:51ч.

  тези родоотстъпници к и а на е шафо да

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus Къде ще бъде ветото, след като го „преместите“?

  05 Май 2022 11:13ч.

  Този новоговор е потресаващ, в българския език думата „премествам“ няма значение на „премахвам“ или „отменям“. Каква е целта, заблуда? Да излязат заглавия, че „преместихме“ ветото и хората да не разберат какво е станало? „Промяната“ води някаква война с народа си, а не с неговите душмани, опитва се да извие ръцете на собствения си народ. Хората вече си искат крадците, наместо мошениците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи