Бойният химн на Блинкен: Мразя руснаците и нека кръвта се лее

Бойният химн на Блинкен: Мразя руснаците и нека кръвта се лее

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен, в реч на 2 юни в Хелзинки приветства Финландия като най-новия член на НАТО. Ястреб по отношение на Русия през цялата си кариера, той надмина собственото си ожесточение с ангажимента в украинската война. За пореден път той отхвърли всякакъв разговор за прекратяване на огъня – нещо, от което отчаяно се нуждаят обсадената украинска армия и население.

„Сега, през идващите седмици и месеци, някои страни ще призовават за примирие. На повърхността това звучи разумно, дори привлекателно. В края на краищата, кой не иска воюващите страни да свалят оръжията си? Кой не иска избиването да спре? Но прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии на местата им и позволява на Путин да консолидира контрола си над завзетите територии, а след това да отдъхне, да се превъоръжи и отново да атакува – това не е справедлив и траен мир. Това е мир в стил „Потьомкин“. Той би легитимирал заграбването на земя от Русия. Той би възнаградил агресора и наказал жертвата“, обясни Блинкен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори в кметството в Хелзинки, Финландия, на 2 юни

Нима американският държавен секретар не знае – или не иска да знае – историческата важност и успеха на мироопазващите сили? Не е ли запознат с работата на дипломата Ричард Холбрук, колкото и да е била противоречива фигурата му? През 1995 г. той договори край на убийственото етническо насилие в Босна и Херцеговина между сърби, хървати и мюсюлмани. Тяхната омраза едни към други беше толкова интензивна, колкото сега са чувствата, кипящи между гражданите и армията на Украйна и техните руски противници.

Блинкен завърши речта си: „Когато свободни хора като украинците имат зад гърба си подкрепата на свободните страни по света – страни, които ценят съдбата и свободата си – техните права и сигурност са неразривно свързани и силата, която притежават не е просто огромна. Тя е неудържима.“

Действителното му послание може да се предаде по-просто: Аз мразя руснаците и нека кръвта се лее.

Блинкен още веднъж разказа приказката за това как през февруари 2022 г. той е предупредил Националния съвет за сигурност на ООН – американски политически инструмент от дълго време, макар и възпрепятстван от правото на вето на Русия и Китай – че руската инвазия е неизбежна и че когато тя се случи, Америка ще действа със съюзниците си от НАТО в помощ на Украйна, за да защити територията си.

Повече от петнайсет месеца по-късно Блинкен каза на финландската публика, че продължаващото клане си има и добра страна: „Няма спор, Русия днес е значително по-зле, отколкото беше преди пълномащабната си инвазия в Украйна – във военно, икономическо и геополитическо отношение.“ Европейският съюз е по-единен от всякога, потвърди той, и достави над 75 милиарда долара във военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна. Той също така пое над 8 милиона украински бежанци. (Вече писах за нарастващите разходи и безпокойство от регионалната бежанска криза, породена от войната.) Много от украинските съседи, оставайки враждебни към Русия и Путин, тайно притискат украинския президент Володимир Зеленски да търси примирие и прекратяване на клането.

Руският икономически ръст намаля заради войната, но Русия далеч не е изолирана. Разузнавателното звено на The Economist съобщи през март, една година след като Русия нападна Украйна, че „нарастващ брой държави са на страната на Русия... Много страни, които бяха заели неутрална позиция или бяха неподкрепящи, промениха позицията си от началото на инвазията.“ Докладът казва, че „има голяма промяна в позицията на страни, които клонят към Русия и техният брой е нараснал от 29 на 35. Китай остава най-значимата страна в тази категория, но други развиващи се страни“ – докладът цитира Южна Африка, Мали и Буркина Фасо – „също са се присъединили към това групиране, което наброява 33% от световното население. Тези тенденции осветяват нарастващото влияние на Русия в Африка.“

Докладът също посочва и намаляване на страните, които активно осъждат руската война в Украйна, „като някои възникващи икономики са преминали към неутрална позиция“. Блокът от държави, които силно подкрепят Украйна сега предствалява около 36% от световното население.

Човек би предположил, че американският държавен секретар, с международното си влияние, би трябвало да има задължението да не уронва доверието в Америка, представяйки погрешно състоянието на света. Другото обяснение е, че светът, който подкрепя американската сила, е свят, който само той вижда.

Така например Блинкен каза, че Европа „направи бърз и решителен завой от руската енергия“, когато Берлин незабавно отмени "Северен поток 2“ – съвсем прясно завършения газопровод до Германия, който започваше в Русия. Ако му беше позволено да заработи, той щеше да удвои капацитета от евтин руски газ директно до германските домове и бизнеси. Олаф Шолц, притиснатият от Запада германски канцлер, никога не използва газовия поток от новите тръби. (Агенти на американското разузнаване, натоварени с одобрената от администрацията на Байдън мисия да взривят газопровода, за което писах, не са знаели, че 1200-километровото трасе, което им е наредено да унищожат, е съдържало руски природен газ.)
Възможно е тайната американска мисия да е имала слабо разузнаване, но е възможно също Шолц да е наредил тръбопровода да бъде пълен с газ, което би му дало повече възможности, в случай че войната не върви добре. А и би направило тайната американска мисия потенциално по-опасна. Президентът Байдън отне тези възможности – ако Шолц е целял тях – като нареди тръбопроводът да бъде унищожен на 26 септември. Не е ясно дали Шолц е имал думата за унищожаването на тръбите. Но безразсъдният ход на Байдън остави Шолц в задънена улица. Той вече не можеше да се оттегли от подкрепа за украинската война, без да загуби нужния газ, който поддържа работата на фабриките и топлината на хората. Газът щеше да бъде отрязан, независимо дали на Германия ѝ харесва или не.

Шолц и Германия преживяха липсата на руски газ миналата зима благодарение на адекватните запаси, необичайно по-топлото време и милиардите дъжавни субсидии за германските домакинства и корпорации. През май Politico публикува мрачна прогноза, озаглавена: „Германия пропадна в рецесия и всички трябва да сме разтревожени“. Изложението на Джоана Трийк сочи, че Германия – най-голямата икономика в Еврозоната – се свива, засегната от високите цени на енергията, наред с останалите разходи. Експертите, според Трийк, са убедени – „Няма грешка.“

Попитах Сара Милър, енергиен експерт и издател на най-влиятелните в Америка частни търговски списания за енергийна търговия, за мнението ѝ за състоянието на германската и европейската икономики. Тя ми каза: „Моята изненада е, че германската рецесия не е по-лоша, от това което е, и че не пролича по-рано по данните. И да, загубата на руския газ и последвалото поскъпване на енергията са основните фактори за германската рецесия. Не мисля, че има някакъв спор по това. Германското/Европейското решение през есента [след експлозията на Северен поток] да плаща колкото трябва, за да купува втечнен природен газ на по-високи цени, на практика превърна газа в световноразвиваща се индустрия.“

Самюел Чарап, изследовател на Русия, наскоро публикува есе във Foreign Affairs за стратегията на Вашингтон в Украйна. Чарап е служил в администрацията на Обама, а сега е в RAND Corporation. Той не е фен на Русия, нито на това, което нарича „мъгляви“ представи на Америка за край на войната или за липсата на такъв. Той има много идеи за междинни стъпки, които могат да доведат до сериозни разговори за мир или, по думите му, „да улеснят края на играта“. Те включват споразумение за примирие, демилитаризирани зони, съвместни комисии за разрешаване на спорове, гаранции от трети страни – полезни движения, целящи да позволят на огорчените врагове да постигнат мир, без да разрешават фундаменталните си различия.
Не е кой знае какво, но може да е начало. Много жалко, че името на Антъни Блинкен никога не се е появявало в статиите на Чарап.

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Стратегията е същата каквато беше и при

  08 Юни 2023 19:31ч.

  Войната срещу Хитлер. Единствената разлика е, че сега Китай все още не се е включил на страната на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комсомолците в Китай са победени

  08 Юни 2023 19:59ч.

  Няма вероятност Китай да се присъедини към силите на злото. Но разлика наистина няма по отношение на България - подчинено правителство, изпращащо материална и военна помощ на фашистка държава. ("Азов" и т.н., ако някой не знае).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава ще стане по бавно

  08 Юни 2023 20:50ч.

  И мъчително за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надежди говежди на прозападните изроди

  08 Юни 2023 20:53ч.

  Изроди сте вие, не сте българи. Подлоги, само на външен вид изглеждащи като хора, а всъщност пълни с лайната на "Запада". А децата ви са най-голямата карикатура на човекоподобно, която някога се е пръквала на белия свят след като предците ни са слезли от дърветата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блинкен да го ближе

  08 Юни 2023 19:53ч.

  Отвращение, какво да се коментира един фанатик на свръх-висока заплата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изродът е с укропитешко потекло. Виктория Нуланд също.

  08 Юни 2023 20:55ч.

  Само на пръв поглед изглеждат като човешки същества, а всъщност са украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците са измислица

  09 Юни 2023 14:36ч.

  Блинкен и Нюланд, която изрече "Fuck the UE!" (Еби ЕС!) са от хазарско потекло с юдейско вероизповедание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  08 Юни 2023 20:04ч.

  Нещастен Кравар!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Юни 2023 23:10ч.

  Даже не е виждал крав на живо,а в неделя слуша проповедите на равина ..................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Аз искам земята на руснаците"

  08 Юни 2023 20:36ч.

  Това е, което искат тия изчадия на ада! нашата земя им я подариха нашите мафиотчета прости, но ние сме малки, а те искат всичко, и то веднага. Няма да стане! Бог е на страната на Русия и на България. И ние ще се вдигнем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искат Сибир и Арктика. Ако бяха сложили ръка на тях, щяха да си печатат двеста години, бавно превръщайки човечеството в маймуни обратно.

  08 Юни 2023 20:57ч.

  Но не бяха предвидили Йосиф Сталин и Владимир Путин. Сталин им изяде един век време. Путин ще ги довърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стинимир Ф.

  08 Юни 2023 20:56ч.

  Трън в очите на чифутския интернационал е Русия и то от край време. То не бяха революции, то не бяха подмолни войни организирани от тези сили. Тъпанари изпълнители винаги се намираха, но синагогата седеше настрани и чакаше плодовете на тази вакханалия. Този Блинкен (потомствен”украинец”), заедно с В. Нюланд (също потомствена “украинка”) днес “американци” са подстрекателите на тази война срещу Русия и славянството. Четете А. Солженицин “Двеста години заедно”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четох някъде

  08 Юни 2023 21:20ч.

  или пък гледах /не помня/, че Блинкен е с тежка психическа обремененост. То си му личи и по физиономията. Има вид на дълбоко обиден или психически наранен /може би от ранните си детски или младежки години/, не знам, но в това може би има доза истина. Така че, негативната селекция не е само при нас. Вижте също Шолц, Борел, Уруспия ФонТан от Лайнен. На човек веднага му става ясно за какво става въпрос, само като ги види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля, че

  09 Юни 2023 2:15ч.

  да мразиш толкова силно е патология. Природата е отредила на човек механизми, които да му помагат да преодолява силните отрицателни емоции. При някоя личност, ако това не успее, следователно е болна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧИЧО ВИЧО

  09 Юни 2023 2:24ч.

  Прав си ! Като ги гледам всички са избягали от германското Карлуково...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  08 Юни 2023 21:27ч.

  Ако се стигне до мобилизация у нас, ще мобилизират етнически българи само. Ромите няма да бъдат закачани под различен предлог, а турците ще ги защити ДПС-то и "прародината" йм. Целта е да се избиват братски народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  08 Юни 2023 21:27ч.

  Евреинът от изтока мрази не само руснаците , той мрази славяните като цяло и гоите изобщо. Написано му е на лицемерната ционистка мутра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  08 Юни 2023 22:16ч.

  Явно твоите предци, евреи, не са живяли в европа и не са били освобождавани от руснаците от концентрационните лагери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Юни 2023 23:15ч.

  "Стратегията е същата каквато беше и при Хитлер". Ваша милост е учил историята по "History for Dummies", галиба? Всъщност, Западът се присламчи към Съветския съюз. Най-напред другарят ви Чърчил, после Рузвелт, а останалият Запад, който беше с Хитлер, по хода на съветското настъпление свали гащите и се присламчи към присламчилите се, само и само да не яде хурката на Червената армия. Още им държи влага и размахват омазани в ако юмручета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧИЧО ВИЧО

  09 Юни 2023 2:22ч.

  Seymour Hersh е пич! Американският Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  09 Юни 2023 11:46ч.

  Ега ти държавата, чиято политика е подвластна на личните пристрастия на изплували на повърхността на политическото блато бивши украинци! Те могат и да имат зъб на Русия, но дали всички останали са толкова нахъсани да съсипват човешки животи и да харчат милиарди за смърт, вместо за живот? Това си е диктатура, изгодна за производителите на оръжия и хомофобските общности! Омразата към Русия се лее от всяко телевизионно предаване, от всеки холивудски екшън и залива обикновените хора, които си имат съвсем друг дневен ред!Същото като у нас! Еничари с промити мозъци наводниха държавното управление и ни чака само едно - ликвидация на наследената от предците ни държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  09 Юни 2023 16:21ч.

  Пожелавам на Блинкен да пролее собствената си кръв в окопите, в бой срещу мразените от него руснаци! После нека във Вашингтон да му изгиднат паметник! На паметната плоча ще пише: "На Блинкен, който загина геройски, за да остане Украйна американска - от признателния американски народ!". Всички знаем колко важна е Украйна за средния американец! Чакам с нетърпение геройската му саможертва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеленски Олеся

  09 Юни 2023 18:24ч.

  Аз пък мразя пиндосите" хамериканци" до дъното на душата си и ще ги чукам с удоволствие при възможност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николова

  09 Юни 2023 21:32ч.

  Не само той мрази Русия и нашите педераси също. Там няма гей парад. Путин не позволява такава педерастия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  12 Юни 2023 0:28ч.

  В Блинкен тече украинската кръв. Този човек трябва да бъде съден за разпалване на агресия срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влади

  12 Юни 2023 20:48ч.

  Блинкен....объркан човек, болен мозък. Луда работа!....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи