Няма кой да спре бюджетния разгул на Борисов и Горанов

Няма кой да спре бюджетния разгул на Борисов и Горанов
Бившите министри от ерата "Сакскобургготски" навярно жълтеят от завист, като гледат размаха, с който тимът на Борисов харчи бюджетния излишък. Нима могат да се мерят "царските" чешмички, беседки и алеи на славата с мащаба на "безплатното" саниране на панелни блокове, покупката на осем броя изтребители или хвърлянето на близо 3 млрд. лева в държавно предприятие за пътни ремонти, което уж бързо и сръчно ще дострои ключовата магистрала "Хемус" - все забележителни истории за непрозрачно харчене на милиарди левове. Така изгря звездата на "Автомагистрали" - новата черна каса на властта, гигантска прахосмукачка за бюджетни излишъци, която поглъща с лекота 10-цифрени суми, след което проследяването на парите става абсолютно невъзможно. Държавното предприятие досега не е дало нито отчет, нито поне семпли обяснения пред данъкоплатците какво е свършило с техните 1.35 млрд. лв., отпуснати му предната Коледа.

 

 

Премиерът Бойко Борисов и финминистърът Владислав Горанов се оказаха страховит тандем - направо бюджеторазбивач. Няма план, няма закон, зачеркват милиони, раздават милиарди, изпаряват за секунди излишъци. Ако бяха шивачи, всичките костюми от фабриката им щяха да са като палтото на Пъстрокожка - с безкрайни кръпки и нескопосани шевове, но от прескъпи материи, натруфени с луксозни дантели, кичозни пайети и неуместни фльонги. Такива са бюджетите, които година след година кабинетът "Борисов" прекроява с огромни ножици пред смаяните погледи на данъкоплатците и през жумящите институции, които уж трябва да бдят за разумното и ефективно използване на обществените ресурси.  

 

Бившите министри от ерата "Сакскобургготски" навярно жълтеят от завист, като гледат размаха, с който тимът на Борисов харчи бюджетния излишък. Нима могат да се мерят "царските" чешмички, беседки и алеи на славата с мащаба на "безплатното" саниране на панелни блокове, покупката на осем броя изтребители или хвърлянето на близо 3 млрд. лева в държавно предприятие за пътни ремонти, което уж бързо и сръчно ще дострои ключовата магистрала "Хемус" - все забележителни истории за непрозрачно харчене на милиарди левове. Несъмнено е важно да се строят магистрали. Важно е и за икономиката, и за отделния човек. Но цената също е важна.

 

А схемата с държавното предприятие "Автомагистрали" е по-порочна дори от чудото "безплатно" саниране, което изяде 2 млрд. лева на данъкоплатците - основно за лепене на стиропор на космически цени. Тъй като "безплатното" саниране напълно се компрометира и амортизира, наложи се умниците по високите етажи да измислят нова схема за усвояване на бюджетните излишъци. Така изгря звездата на "Автомагистрали" - новата черна каса на властта, гигантска прахосмукачка за бюджетни излишъци, която поглъща с лекота 10-цифрени суми, след което проследяването на парите става абсолютно невъзможно.

 

В края на 2018 г. правителството съобщи, че дава на държавното предприятие 1.35 млрд. лева, за да може бързо да построи още 134 км от магистрала "Хемус". Понеже, ако се правят обществени поръчки, щели да започнат едни безкрайни обжалвания и Северна България щяла да стои още дълго без готова  магистралата, обясниха от кабинета.

 

Обясненията не бяха никак убедителни - до миналата Коледа "Автомагистрали" се занимаваше само с кърпене на дупки по шосета, кастрене на крайпътни храсти и снегочистене. На всеки беше ясно, че фирмата не разполага с техника, персонал и опит да строи магистрала. И че ще е само "хъб", чрез който поръчките и парите ще стигнат до "обичайните заподозрени" фаворити.

 

Ограничението, че като получава задача без конкурс, "Автомагистрали" няма право да превъзлага работа по "Хемус" на подизпълнители, ловко бе преодоляно.

 

Държавното предприятие подписа рамкови споразумения с любимите на властимащите частни строителни титани, които се ангажират само да му дават хора и техника под наем. Това бе очевидно заобикаляне на духа на закона, но не се намери институция, която да му се опре. Няколко будни медии се възмутиха и неколцина депутати от БСП се опитаха да критикуват схемата, но всуе.

 

Вместо да се засрами и да си посипе главата с пепел, само преди дни правителството бетонира схемата, като отпусна нова гигантска сума за довършването на "Хемус", която отново чрез "Автомагистрали" ще стигне до вездесъщите строители на пътищата на съвременна България

 

Държавното предприятие досега не е дало нито отчет, нито поне семпли обяснения пред данъкоплатците какво е свършило с техните 1.35 млрд. лв., отпуснати му предната Коледа. 

 

При безплатното саниране поне се процеждаше някаква информация колко сгради се "лекуват", къде са и какви са горе-долу разходите за една кооперация. Сега дори не знаем колко метра път са построени. Не знаем и кои "партньори" дават на "Автомагистрали" жива сила и техника "под наем" и колко струва това на данъкоплатеца.

 

Ако някой наивник смята, че понеже "Автомагистрали" е държавно дружество, подчинено на министъра на строежите, има здрав контрол, жестоко бърка. За справка - скандалната случка с "почистването" на река Вит от партньорската фирма "Хидрострой" точно до строяща се отсечка от "Хемус".

 

МРРБ и МОСВ се оказаха напълно неосведомени, че няКОЙ гребе тиня и чакъл от речното корито и ги трупа като основа за бъдещата магистрална отсечка. И макар че тв журналисти показаха черно на бяло как под бъдещия асфалт се полагат кал и стърчащи корени, очевидно изгребани от дъното на Вит, никой от властта не пое отговорност и не се разтревожи. А въпреки уж голямото бързане, строителството е доникъде - "Автомагистрали" има разрешително за строеж на едва 1.6 км от възложените й преди година 134 километра. 

  

На сайта на държавното предприятие няма да намерите и дума за това, че строи "Хемус". В раздела "Договори" има само четири контракта, и то от 2015-2016 г. Те са за ремонти и поддръжка на шосета в различни области на страната. И в секцията "Новини" няма и следа за възлагането на магистрала "Хемус". А директорът Стоян Беличев се държи сякаш управлява свръхсекретен обект, а не държавно строително предприятие - мълчи като каракуда.  

 

Плюсът в държавния бюджет приближаваше 3.2 млрд. лв. в средата на годината. После министър Горанов говори, че хазната ще приключи 2019-а с "лек" дефицит. Само на предпоследното си заседание преди дни кабинетът направи колосални размествания и намествания на бюджетни ресурси в стил "за всеки по нещо" - за над 2.7 млрд. лв.

 

Всъщност тази година голямото опоскване на бюджетния ресурс започна необичайно рано - още с лятната сделка за американските изтребители - осем парчета за 1.2 млрд. долара. Само в България е възможно насред годината правителството да поиска ремонт на бюджетния закон, защото внезапно е решило да купи и да предплати военни самолети, които ще бъдат доставени след няколко години. В нормалните държави такива разходи се планират и залагат с петилетки предварително - все пак става дума за 2.2 млрд. лв. разход, но на Бойко Борисов и на Владислав Горанов дори не им мигна окото. А и в парламента грандиозният харч не срещна особена съпротива. 

 

Разбира се, никой не очаква, че бюджетописците ще уцелят разходите до левче. Но е безобразие дузина министри всеки месец и особено в края на годината да пренаписват плана за бюджетните разходи и да убеждават, че многомилиардните им своеволия са нещо нормално

 

Бюджетното разпищолване нямаше да е възможно при работещи институции. Но органите контрольори отдавна са в кома. Всички козируват на Борисов и Горанов, защото те дават заплатите и постовете.

 

Сметната палата предишни години поне правеше опити да заклеймява перверзната употреба на бюджета, при което на финала на годината милиарди, планирани за едни дейности и проекти, се оказват похарчени за съвсем други дейности и проекти.

 

Сега дори тази висока институция вее бял байрак и не реагира на разпарчетосването на бюджетните средства. Дали поради липса на експертиза или с едно наум, че все някога ще дойдат на власт и ще правят същото, опозицията несръчно и рядко повдига темата за тотално погазената бюджетна дисциплина. 

 

Възлагахме големи надежди на Фискалния съвет. Напразно е било. Там работят умни хора, но гласът им не се чува. Само понякога обясняват, че разглеждат финансите от птичи поглед и че микродетайлите не ги интересуват. Прокуратурата също има особени критерии за законност, справедливост и морал. 

 

Е, всичко подлежи на промяна. Но за промяната е необходима критична маса от недоволство. А българските граждани още са в "Под игото" - всички бистрят политиката и икономиката в Ганковото кафене, само малцина "луди" излизат да протестират срещу безобразията на олигархията. Някъде в сянката обръчите доволно потриват ръце и се готвят за новия пир. 

 

Източник: "Сега"

Заглавието е на "Гласове"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • оооо

  19 Дек 2019 10:51ч.

  помня как тн юпита подариха БТК, енерго , врътката с държавния дълг....така , че и те доста окрадоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А-Я

  19 Дек 2019 10:55ч.

  Само като видя как са си сложили лапичките на устата си и "загадачните" им погледи всичко е ясно. Статията за дромопатията трябва да върви с тази снимка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • milevan

  19 Дек 2019 11:10ч.

  грамада за тях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  19 Дек 2019 12:16ч.

  Отличен за материала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ви Ай Айката = (VII)

  19 Дек 2019 12:29ч.

  Весело се живее в нашата Родина! Като в приказка! Докато ни управляват приказни герои, като Винету, Лъчо Мозъка, Гошо Тъпото, Ви Ай Айката (VII), Барни Ръбъла винаги ще е весело!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помните ли часовника на Горанов за 29500 долара?

  19 Дек 2019 12:38ч.

  Помните ли часовника на Горанов за 29500 долара? Вярвате ли, че живее по-милост при кръстника си? Финансовия министър Горанов със скъп часовник тази новина се появи за кратко в интернет пространството, но троловете защитници на ГЕРБ тогава яростно обясняваха, че това е фалшива новина, фотомонтаж, фалшификат и т. н. Да, ама не. Оказва се, че Горанов постоянно си показва часовника като селски бек. https://2.bp.blogspot.com/-de6pbVxkIY8/XcbEaiMhtLI/AAAAAAAAl5Q/NR7eR2cf3vMggLH3SwPE0ttBqzphqQNCQCLcBGAsYHQ/s640/ss.jpg https://4.bp.blogspot.com/-PyA-KPJBbp4/XcbEV-mL41I/AAAAAAAAl5M/IWev8VmNfEIdmrTYxY5mU50Gg5esB1P9gCLcBGAsYHQ/s640/ss1.jpg източник: https://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2019/11/29-500.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  19 Дек 2019 13:48ч.

  Те не са виновни , че са алчни ,ненаситни , нагли и продажни , виновни сме всички ние , че търпим изродите да съсипват Рая на земята , а нас да унижават и унищожават целенасочено и планомерно за освобождаване на територията ! Тия престъпници определят законите и начина на живот на нас и децата ни ! НАРОДЕ ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  19 Дек 2019 14:00ч.

  Най-големите бюджетни излишъци бяха раздадени от Станишев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нисък

  19 Дек 2019 16:28ч.

  Пак "високи" глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  19 Дек 2019 16:56ч.

  Да, ама нали имаме опозиция - БСП играе тази роля ( на ужким ). Аз не съм чул нито едно питане от БСП по въпроса. А вие ? Всъщност БСП/ДПС са част от общия тандем ББ/Герб/ДПС/БСП. Не ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За тази цел си има

  19 Дек 2019 17:06ч.

  прокуратура и съд. Отразено е в медиите, да се самосезират. Пък и всеки, който иска, може да го направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кланово общество

  19 Дек 2019 19:19ч.

  Властта има едни и същи методи, в основата на които е разбирането на управниците, че властта им е бащиния. Раздават пари на техни фирми, техни хора, любовници, роднини, приятели или на тези, които се отчитат. Това е кланово управление на обществото, подобно на олигархията или това, което съществува при циганите- каквото каже мешерето. Така бе и при комунистите- не че сегашните не са, те са втория ешелон- те раздаваха пари, облаги, привилегии на отбрани хора, организации, предприятия, партийни организации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  19 Дек 2019 21:37ч.

  Пак "ходете за гъби" по изборите.......Всеки народ си заслужава управниците.......Нали ви "дадоха" 40 лева за коледа......ОТВРАТ!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам

  19 Дек 2019 21:41ч.

  40 лв са по,-малко от сметка за ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно голямо табло със снимките и имената

  19 Дек 2019 22:40ч.

  Във всеки град, в центъра - едно голямо дълго табло със снимките и имената на всички, които гласуват за крадците от ГЕРБ. Нека се вижда кои поддържат крадците и реално са съучастници в краденето. И това табло да стои до падането на Борисов. После поименно ще им потърсим сметка. Ще си ги намерим по къщите и - бой...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АК47

  20 Дек 2019 8:42ч.

  Стената ще оправи нещата, поне за въпросните двама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ак46

  20 Дек 2019 9:12ч.

  въпросните двама курвари и и и мръсници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев Сливата

  20 Дек 2019 10:12ч.

  Не са само Автомагистрали. Двете държавни жп компании - НКЖИ и БДЖ получават общо около 450 млн. лв през 2020, без да броим предстоящата поръчка на нови влакове за БДЖ-ПП на стойност около 150 млн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  20 Дек 2019 10:37ч.

  Лечението е като това, направено от лекарят, трайно, не само на Кралица Антоанета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПАЗАРЪТ РЕШАВА

  20 Дек 2019 12:31ч.

  НО И СПРАВЕДЛИВОСТ! Нека махнем всички данъци освен 10% ДДС. Децата да учат само до 15 годишна възраст, с издръжка само 1000 лева годишно, 5 лева на ден. Децата сами да си готвят храната в училище. Учениците да имат само таблет и видеоекран - от където един учител да преподава на 1000 деца. Нито стотинка за висши и средни училища, 70% филми и музика. Четения. 10 часа труд на седмица в частни предприятия - на норма и пазарна заплата, учениците. 10 часа труд за общината и държавата. 3 часа седмично сред природата. Другото образование да си го плащат бизнесът, или внос на кадри. Щом няма солидарно здравеопазване и други солидарности, нека за ВСИЧКО ДА Е ТАКА. КАКВИ СА ТЕЗИ РАЗХОДИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРИ И ЗЪБОЛЕКАРИ, ИКОНОМИСТИ И ФИНАНСИСТИ, И ДРУГИ ВИСШИСТИ. Само здравето ли да е пазарно? СТИГА СУБСИДИИ ЗА БИЗНЕСЪТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПАЗАРЪТ РЕШАВА

  20 Дек 2019 12:32ч.

  Съгласни талибани да им сервират в Слънчев бряг, по курортите. Но лекарите да не са внос? ЩО? НЕКА И ТОКЪТ ДА Е ВНОС, А ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА СА СЪС 100 ДОЛАРА и ги изнасяме за бедни топли страни, където средната заплата е 100 долара. 1000 кг боклук е 1000 евро, за тая цена 15 пенсионера ще изнесем за топлите бедни страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде бе,

  20 Дек 2019 17:49ч.

  и пенсионерите ли станаха стока? Та както е тръгнало, ще приемете и закон да ги поубиете, защото не може да ги "храните"? А че са си внасяли пари, докато са работили, това няма значение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с робите , така

  20 Дек 2019 20:42ч.

  Пичове и Дами, намерете доктор Гилотен в себе си . И ще станат нещата за най-много два мандата. Но няма време, за пасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куршум за тия изроди

  22 Дек 2019 13:39ч.

  Лично бих ги убил ако бъдат арестувани и осъдени от честни патриоти.Ще го направя безплатно.Както в Румъния навремето убиха Чаушеску. Тиа са по лоши от комуниктическите диктатори защото освен всичко друго продължават да прогонват българи в чужбина защото създадоха държава за себе си тоест мафията.Но всичко се връща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЪРТ

  22 Дек 2019 13:42ч.

  За ГЕРБ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряк Гербер

  22 Дек 2019 14:18ч.

  Прекрасен тандем. И слава Богу - Данче Ф. успя да се задържи още един мандат. Синергична връзка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи