Бонус от 11 стотинки на минута за Covid възмути спешни медици

Бонус от 11 стотинки на минута за Covid възмути спешни медици
“Дотежахме на хазната ли? Обидно е!“, казва д-р Десислава Кателиева.

Министър Стойчо Кацаров

 

Нова методика на здравното министерство за стимулиране на спешните медици, които ходят при болни с Covid-19, вбеси работещите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Методиката предвижда те да получават по 6.49 на час или по около 11 стотинки на минута (1000 лева за 154 часа на месец), като трябва да се отчитат по минути колко точно време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си. Работещи в Спешна помощ определиха това като гавра с труда им и риска, на който подлагат всеки ден себе си и семействата си. Наскоро бяха променени и бонусите от 1000 лева за работещите в болниците и личните лекари, но за това беше постигнато съгласие между здравните власти и съсловната лекарска организация. Докато Центровете за спешна медицинска помощ са останали неприятно изненадани.

 

“Преди няколко дни започнаха да ми звънят колеги от страната и да ми казват, че са информирани от ръководствата, че вече няма да получават по 1000 лева, а допълнителните възнаграждения ще са по нова методика. Ще трябва да описват по минути за всеки член на екипа – лекар, сестра, шофьор когато ходят при пациент с потвърден Covid-19, разказа пред Mediapool д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

 

Работещи в центровете за спешна помощ също потвърждават, че са информирани за новата методика. Тя би трябвало да влезе в сила от 1 юли. Досега спешните медици са получили пари само до май месец и предстои изплащането на парите за юни, но сред медиците има опасения, че още парите за юни ще са орязани по новата методика.

 

Кателиева и нейни колеги обясняват, че тази методика не отразява спецификата в работата на спешните медици, които за разлика от работещите в Covid-отделения в болниците не изкарват пълно дежурство до Covid-болните и затова почасовото плащане според минутите контакт не е удачно. Спешните екипи ходят на различни повиквания – някои за Covid, други не, в промеждутъците дезинфекцират линейки, често не знаят дали пациентът е заразноболен или не. А според новата методика допълнителните пари ще се дават само при контакт с доказано болен, но не и за съмнителните случаи. Досега по 1000 лева взимаха всички членове на спешния екип, ако са ходили на адрес при човек с Covid-19 или съмнение за коронавирус.

 

Кателиева обясни, че много малка част от пациентите, при които ходят спешните медици, са с потвърден Covid-19. “Много често се оказва, че гръдната болка е пневмония, че сърцебиенето е висока температура. При нас е много трудно да се каже кой е заразен с коронавирус и кой не, защото ходим по къщите, където освен пациентите са и техните близки. Така че в пика на пандемията сме в почти непрекъснат контакт с Covid-19”, заяви тя.

 

“Не е ли достатъчно това, че се записва в колко тръгва екипът, в колко пристига, колко време стои на адреса, че трябва и ние отделно да пишем доклади. Дотежахме на хазната ли? С това, че си рискуваме живота...Обидно е!. Ние бяхме хората, които не лекувахме по телефона, а ходихме по адреси, независимо от заболяванията на пациента“, каза още Кателиева.

 

Според нея и други нейни колеги по тази методика шофьорите и санитарите почти няма да вземат пари, а рискът го носят всички заедно. Причината е, че шофьорите например, се водят в контакт само когато трябва да се транспортира човек с носилка и по време на самия транспорт.

 

“Как ще продължим да работим заедно, когато на единия се плащат стотинки, а на другия примерно левчета?“, коментира Кателиева.

 

 

Срещу новата методика вече има петиция сред спешните медици, която е подписана от над 400 души. 

 

“Колеги от различни центрове са написали писма до МЗ, но засега не са ги изпратили, защото искаме да съберем достатъчно подписи и да ги изпратим заедно“, каза Кателиева. Медиците ще настояват за преразглеждане на методиката и се чувстват силно демотивирани на прага на новата вълна.

 

Те припомнят, че при предходните вълни са загинали 42 лекари и други медицински специалисти, включително санитари и шофьори.

 

От Министерството на здравеопазването засега нямат коментар по казуса. Заповедта с номер РД-01-620/23.07.2021 г., която са получили спешните центрове, не е качена на страницата на МЗ при останалите заповеди на министъра. 

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Стар български лекар

  29 Юли 2021 18:28ч.

  Това е истината за отношението на обществото към нашия труд, колеги! Обществото не заслужава нашата безотказна работа. Пестете си труда, пазете си здравето, пазете си семействата. Напуснете работата, дори и държавата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  29 Юли 2021 18:44ч.

  Това е подигравка с труда,знанията и уменията на нашите лекари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  29 Юли 2021 19:33ч.

  Да предложиш на лекар 1000 лева допълнително си е обида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Юли 2021 20:09ч.

  И аз съм лекар, но се чудя колко лева бонус трябва да предложи бедна България за да не "обиди" лекарите? Терминът "бонус" не съществува в системата на държавните учреждения в САЩ или Канада (страни от които в Българи поголовно и безкритично се взема пример за щяло и нещяло) където съм през последните 30 години. Работи се срещу фиксирана договорена от профсъюза (ако го има) заплата, която се предоговаря след като срока на договора изтече, което не пречи на правителството да го нарушава под предлог, че икономиката, коронавируса и т.н. налагат задължителни намаления на заплатата. Друг е въпроса че в България рушветчии от всякакви професии изнудват и/или безнаказано крадат. Това обаче е друга тема. Или няма лекар в България, който да изнудва пациентите си под една или друга форма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  29 Юли 2021 20:20ч.

  А на нас някой плаща ли ни бонуси, че ходим на работа в ковид обстановка ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  29 Юли 2021 21:08ч.

  Лекарите не заслужават нищо отгоре заради ковида,защото ковида си е болест като всички останали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  29 Юли 2021 22:40ч.

  Абсолютно престъпно е да има финансови стимули за отчитане на работа с една определена заразните болести, без изобщо дори да е ясно, дали пациентите са дори заразени. Те, обаче, ще бъдат отчитани като Ковид, за да се вземат допълнителни парички. .... А после ще ни навират в очите колко много болни от Ковид имало, примерно пациенти с хранително натравяне, но с положителен Псиар..., отчетени като Ковид. ... ... Ти, любезни читателю..., няма ли да пишеш няокого за Ковид, за да вземеш 1000 лв отгоре на заплатата? ... Няма ли по цял ден да мислиш, като таксиметров шефиор, как да напишеш повече Ковид?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  29 Юли 2021 22:49ч.

  ЦЯЛАТА медицинска система, цяла година пренастройва таксиметровия брояч и ударно надписва Ковид легла, Ковид болни, разходи за лечение... за изследвания... Държавните, наши, пари бяха раздавани обилно, смо и само да изкараме, че И У НАС има епидемия... ... ... Щото Европа ще дава парииии.... ... И истерично ще налагаме ваксинирането, за да изглежда, че имаме епидемия, ... щото на послушните ще дават ПАРИ! ... ... А за опасностите от ваксинирането - не има пука. За тях хората са смет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лекар до скука и дреалист

  30 Юли 2021 0:03ч.

  Елате като санитари в Ковид реанимацийте бе умници. Няма вирус,измисляме си болестта и починалите.Няма нужда от ваксини.Вие си знаете всичко.Пък и допълнително пари няма да искате. То и нелекарят стойчо казваше,че няма починали от Ковид,а сега пък откри,че били починали 10000 души повече от необходимото/според него/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До лекар

  30 Юли 2021 4:58ч.

  Не обръщайте внимание - хейтър до хейтъра, специалисти във всички области на знанието, всъщност комплексари без друга радост в живота, освен да плюят околните, по възможност цели съсловия. Колкото повече оплюти, толкоз по-голяма "последна радост".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  30 Юли 2021 7:16ч.

  Лекар до лекаря. Ама не ме плаши с твоята хрема ве. Корона вируси има, да, цели СЕДЕМ. Които, заедно с грипните, отнасят всяка зима по 10-15 000. Които смърти са си също толкова драматични, ПАК СЪС дихателна недостатъчност. А корона отделенията са тежки, заради ВАШАТА ГЛУПОСТ да носите скафандри. При болшинството болни с хрема. Които вие сте приели - заради 1000 лв подкуп, на легло, за да поддържате измамата, че Ковид е нова, непозната страшна зараза...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Юли 2021 0:48ч.

  Ако над $600 месечно над заплатата в България се считат за обида, се чудя каква сума би била поощрение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи