Бойко Борисов на ръба на нервна криза

Бойко Борисов на ръба на нервна криза
Неговият проблем е, че е скаран с властта, която толкова много желае, защото не може да управлява нищо друго освен частните си интереси.

 

 

Бойко Борисов заприлича на невротична жена от филм на Уди Алън. Сее хаос, а обвинява за това целия останал свят и вселената, само не и себе си. Преиграва, но с хъс, все едно че е за първи път. Нищо че този филм сме го гледали няколко пъти. Не съм сигурен, че филм на Уди Алън е най-подходящото сравнение с Борисов, но образът на невротична жена не ми излиза от ума. Може и да е филм на Алмодовар. Бойко на ръба на нервна криза. 

 

Има нещо комично и типично българско в това, че човекът, когото мнозина смятат за всемогъщ, твърда ръка, най-големия началник и т.н., се оказа за пореден път голямо шубе, което при най-малката опасност панически се втурва да пази кожата, оревавайки орталъка.

 

Вие, за да предизвика съжаление, че да го изберат пак след три месеца. Толкова е хоризонтът на този български „държавник“. Без никаква основателна причина той предизвика предсрочни парламентарни избори, обяви тържествено, че това е политическа криза, и на всичкото отгоре има наглостта да обвинява другите за нея и да им вменява отговорност. Истината е, че няма политическа криза.

 

Има нарцистична криза на Бойко Борисов от Банкя.

 

А това, че цялата държава се занимава с нея, е проблем на българите. Не на Бойко Борисов. Той не е луд, че от шестнайсет години яде зелника, който всички ние му даваме. Борисов е феномен на българската безпомощност, а не на българската сила. Той е много по-объркан от онези, които го овластиха и с гласовете си го изстреляха на върха, на който „три папи“ го галиха по главата.Нищо че в главата няма нищо.

 

Много по-голямо е нищото в главите на гласоподавателите му. Онези, които направиха от този смешник премиер. Мисля, че след Тодор Живков Бойко Борисов е най-автентичният български политик, който олицетворява в много голяма степен българския народ. Уважавам го, защото той наистина е представителен за огромна част от българите, наистина е техен политически представител. За разлика от мнозина гастрольори и брокери на политическа демагогия. Бойко е автентичен демагог. 

 

Ако спре да лъже, ще спрат да му вярват. 

 

Проблемът му е, че е скаран с властта, която толкова много желае. Не знае какво да прави с нея, когато го сполети, и сам я изпуска от ръцете си, защото въобще не е на висотата на тази отговорност. През цялото време бягаше от нея на футболното игрище и на масата за белот с Котараците и охраната, които с удоволствие му пускаха да ги победи, за да ги назначи за комисионери. Биеше дузпа, докато вкара, и вадеше терца, която е по-голяма от тяхното петдесет. Сега се прави на контузен с надеждата пак да му се отвори парашутът през април. Това е много долнопробно. Подземен гараж в панелка, комунална задруга, бягство от жената и т.н. С разликата, че в случая става дума за цяла държава.

 

Разпореждаха се, а и все още се разпореждат с нея от този хоризонт. Всъщност това е дискурсът на Бойко Борисов, за какъв Уди Алън започнах да говоря! Ще ми се да е по-така, но не е. Пошла история. Ако българите разберат истината за неговото управление, ще умрат от срам. Всъщност той не управляваше, а крадеше. През цялото време. Дори и когато цакаше белот. Няма друго, но за съжаление 

 

мнозина ще го разберат с няколко години закъснение. 

 

Ето защо казвам, че политическа криза имаше, докато този човек беше на власт. Сега се опитваме да излезем от нея пипнешком. Знаете ли защо той твърди, че сме в политическа криза? Защото на хоризонта изгря нова звезда. При това генерал. На всичкото отгоре за Румен Радев гласуваха над два милиона души, което е рекорд в новата ни история, и терцата, с която Бойко Борисов свикна да ни цака от много време насам, увехна.

 

Неговата реакция с оставката казва всичко за този човек. Неговият опит да прехвърли собствения си провал на Румен Радев - също. Извън личната уязвеност и тънки сметки за предсрочни избори, Борисов няма никакъв друг мотив да подава оставка. Той имаше необходимото мнозинство в парламента и можеше спокойно да изкара мандата си, ако наистина имаше по-големи идеи за държавата и политиката освен личния си проект. Недостойно от негова страна е днес да внушава, че България ще катастрофира само защото той не на власт, и да вменява на все още невстъпилия в длъжност президент отговорности, които не са негови. Трябва да е ясно -

 

Бойко Борисов е министър-председател, а излъченият от ГЕРБ Росен Плевнелиев е президент и цялата отговорност за управлението на България днес е тяхна. На никой друг.

 

Те трябва да организират приемствеността във властта и функционирането на държавното управление след едноличното решение на Борисов да подаде оставка като премиер. Резултатите от приключилите избори нямат нищо общо с това. Новоизбраният президент Румен Радев - също. Той ще има, след като се закълне и започне да изпълнява задълженията си. Това е началото, след което ще го оценяваме като държавник.

 

Опитът на Борисов да го вкара в сюжета на собствената си хистерия е паническа реакция. Опитът на Плевнелиев да избяга от отговорностите си под формата на приемственост и съвместно излъчено служебно правителство с Радев - също. И двамата се опитват да избягат от отговорността на властта, да я прехвърлят на новия президент заради тънките си сметки. Тези неща са очевидни, но не е зле да се казват на глас, защото паметта в България наистина е къса. Все пак не ми се ще да вярвам да е къса дотам, че Борисов да ни излъже за трети път.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мери

  24 Ное 2016 13:39ч.

  Цитат: "Много по-голямо е нищото в главите на гласоподавателите му. " - Това е така и аз никога няма да разбера как голяма част от българското население гласува за това същество - първо, за кмет и после за мин.-пр. Също така няма да разбера защо образовани персони го подкрепиха през 2009 г. Как да разбера и т.нар. реформатори, крили договори за милиони в сейф, също и далаверствали с ваксини с живак за бебета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  24 Ное 2016 13:49ч.

  Мисля, че Борисов завижда, завижда на Р.Радев, че е по-представителен, че е истински генерал, че народът го харесва повече от него, защото го избра за президент, въпреки заплахата на Борисов за оставка, ако това се случи. Борисов страда от егото си и от мутренската си нагласа да обира винаги парсата, независимо от обстоятелствата, от жаждата си за власт на всяка цена. А и от неотговарящото на същността му мнение за себе си. Но в нашия случай той загуби, и то, както изглежда, за последен път. Дано е така! Надали умните хора ще се вържат за трети път на неговите номера, за негово съжаление. Затова е толкова неадекватен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  24 Ное 2016 13:49ч.

  нито един глас за герб на парл избори ако спечелят ще се карат с ген радев от сутрин до вечер така че народьт да избира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоев

  24 Ное 2016 14:03ч.

  Шапка Ви свалям, г-н Дачков за жестокия и абсолютно верен анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Мери

  24 Ное 2016 14:08ч.

  "Аз съм прост и вие сте прости- ще се разберем". Това е мантрата за управление на тези, които нямат нищо в главата си. За останалите - вероятно е в сила максимата " това, което не става с пари, става с много пари". Всичко се купува. Може би това е най-отвратителното - развратиха обществото, научиха го, че без лъжи и корупция нищо не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Пелин

  24 Ное 2016 14:21ч.

  Борисов е еманация на опростаченото и семпло съзнание на българския народ. Време беше интелектуалците да осъзнаят обективния факт. Борисов е най-логичния управленски връх на настоящото ментално състояние на суверена. Но много години интелектуалците приемаха желаното от тях за реално, като игнорираха реалността. И след всяка поредна изборна победа на Борисов, се оказваха изненадани и оправдаваха ситуацията с някакви неземни извън териториални кукловоди, които били спуснали банкянската мутра на трона или с някакъв чутовен комуникативен талант на Борисов. Фактите бяха други - простия народ откровено и чистосърдечно харесваше простия, крадлив и лъжлив Борисов. Харесваше го/и го харесва/ защото в негово лице виждаше един от своите. Един Андрешко издигнал се над бирника и крадящ от бирника. А че така краде и от събратята си андрешковци, те това не осъзнават или игнорират на свой ред. Важно е че Шефа, краде от бирниците, от ,,комунистите,, и .... храни бедните със забавни кръчмарски лакърдии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  24 Ное 2016 14:23ч.

  В тази статия всяка дума е брилянт!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  24 Ное 2016 15:11ч.

  МОЕТО СКРОМНО МНЕНИЕ Е, ЧЕ ВСИЧКО ОТ ПЪРВАТА ДО ПОСЛЕДНАТА ДУМА В СТАТИЯТА Е ВЯРНО. МИСЛЯ, ПО-ТОЧНО УБЕДЕН СЪМ И СЕ ОПИТВАМ ДА УБЕДЯ И ДРУГИТЕ ХОРА, ЗАЛИТНАЛИ ПО МУТРАТА, ЧЕ ТОЗИ ИНДИВИД НЯМА МЯСТО В БГ ПОЛИТИКА, КАМО ЛИ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ПО РЕД ПРИЧИНИ: - ПОДВИЗАВАЛ СЕ Е В СИК- СИЛОВА ГРУПИРОВКА, ЗАНИМАВАЩА СЕ ОСНОВНО С РЕКЕТ, РАЗБИВАНЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В СТРАНАТА И ДЕЙНОСТИ ОПИСАНИ В ЦЕЛИЯ СПЕКТЪР НА НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС - ТОЙ Е ЧОВЕК С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОЛНО ЕГО- ДОСТИГАЩО ДО ПСИХИЧЕСКА ДИАГНОЗА - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АВТОРИТАРЕН ТИП, НЕЗАЧИТАЩ ДРУГО МНЕНИЕ ОСВЕН СОБСТВЕНОТО СИ, ПРИЕМАЩ ХОРАТА С РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ЗА ВРАГОВЕ, А НЕ ЗА ОПОНЕНТИ - ТОЙ Е ЧОВЕК, КОЙТО НИКОГА НЕ Е НОСИЛ ДОКРАЙ ОТГОВОРНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО КОЕТО МУ Е ПОВЕРЕНО И ПРИ НАЙ-МАЛКАТА ТРУДНОСТ ДЕЗЕРТИРА- ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО ВРЕМЕ ИЗКАРА КАТО ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР, КМЕТ НА СОФИЯ И ДВА ПЪТИ ПРЕМИЕР НА СТРАНАТА - ТОЙ Е ЧОВЕК КОЙТО АКО НЕ Е ОБГРАДЕН С ЛАКЕИ (СЛУЖБОГОНЦИ И КУПЕНИ) НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ И ДЕН НА ВЛАСТ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ЧУВА НЕПРЕКЪСНАТО КОЛКО Е ВЕЛИК И КАК ДЪРЖАВАТА ЩЕ УМРЕ БЕЗ НЕГО - ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПРЕМИЕР ЗА КОЙТО ОТКРИТО СЕ ГОВОРИ, ЧЕ Е ЗАМЕСЕН В КОНТРАБАНДА , КОРУПЦИЯ И УЧАСТИЕ В ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗНИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ВЕЩЕСТВА И ТОВА НЕ Е ОБОРЕНО ДОСТАТЪЧНО ЯСНО - ПРИЯТЕЛСТВАТА МУ С ХОРА, ЗА КОИТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЪНДЪРГРАУНДА И Т.Н. И Т.Н. ДОРИ НИЩО ОТ ТОВА ДА НЕ Е ВЯРНО, ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА ДО ВЛАСТТА, НО КАКТО СЕ КАЗВА- ВЪВ ВСЯКА ЛЪЖА ИМА И ДОЗА ИСТИНА, А ПРИ ТОЛКОВА НЕЩА ИСТИНИТЕ СА МНОГО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо

  24 Ное 2016 15:27ч.

  Ами добре се учил докато разтриваше ушите на Тато, само дето бай Тошо не му е казал как да държи власта дълго, но опазил ни господ от Б.Б.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драган

  24 Ное 2016 15:52ч.

  Бойко Борисов, Симеон Борисов, Христо Стоичков, Пайнера и Слави Трифонов!!!!! Закономерно на последно място в Европа, даже след Албания и Македония!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kaktus

  24 Ное 2016 15:58ч.

  Много добър анализ! Време е, Борисов да отиде в небитието заедно с цялата крадлива пасмина около него. Срамно е, държавата да има такъв неграмотник за премиер. Да се чуди човек как да обясни, какво е завършил премиерът, като го попита някой чужденец. И заема управленски позиции толкова време. Не е истина просто!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  24 Ное 2016 16:04ч.

  Моля, не обиждайте героя на Елин Пелин, като го сравнявате с мутрата. Не робувайте на клишето на един некадърен литератор, който го въведе. Прочетете още веднъж разказа, за да вникнете в отчаянието на сиромашията и съпричастността на Андрешко със заплашеното от глад семейство на съселянина му, комуто бирникът ще секвестира житото. Тази съпричастност го довежда до малкия му благороден бунт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рамщайн

  24 Ное 2016 16:22ч.

  Браво, Дачков! Прилича на след дъжд качулка, ама важното е накрая едно "Анатема!" да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТОЯН СТАЙКОВ СТАЙКОВ

  24 Ное 2016 16:54ч.

  ВСЪЩНОСТ ЗА ГЕРБ КОЙ ГЛАСУВА???ТЪПИ И НЕГРАМОТНИ ИЛИ ПОЛУГРАМОТНИ ЦИГАНИ И МУТРАГЕНЬОВЦИ ,,,ХОРА ОКОЛО САШКО СТАЛИИСКИ И НАРКОДИЛЪРИ...КРАДЦИ НА ДДС... А...И БИВШИ МИЛИЦИОНЕРИ И НАДТОЯЩИ КОРУМПИРАНИ ЧЕНГЕТА...ТОВА Е ГЕРБ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росен Трифонов

  24 Ное 2016 17:00ч.

  Браво! Брилянтен и много точен коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  24 Ное 2016 17:11ч.

  Поздравления, г-н Дачков! Точно, вярно и от сърце! Е, можехте да поразчоплите защо БСП и ДПС негласно го поддържаха, ама щеше да стане дълга и широка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се сложи край на това завинаги

  24 Ное 2016 17:24ч.

  Крайно време е да приключим веднъж за винаги с този въпрос и никога повече да не допускаме мераците, комплексите, прищевките, егото, капризите и ината на една единствена личност да повличат държавата в пропастта на безвремието. "Човекът - оркестър", който иска да управлява всичко, но не може нищо може само да съсипе всички нас. Радвам се, че можем да го отстраним по демократичен път (на следващите избори), защото няма как да се разправим с него като със семейство Чаушеску. Би било обидно и за самите нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Ное 2016 17:38ч.

  Браво Дачков! Два пъти го прочетох. Изкефих се. Бай Гуй, еманацията на българина, в ролята на жена на ръба на нервна криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Компулсивен Обсесивт

  24 Ное 2016 17:57ч.

  Дачков, Дачков, непоправим наивник си оставаш! Да сравняваш Банкянска Кратуна с персонаж на режисьор от Ню-Йорк! Нерде Ню-Йорк, нерде Банкя! Ми, че току виж и Стинг написал песен "Един банкянец в Ню-Йорк"! Те завалиите даже нямат и на идея, че някъде по света съществуват такива примитивни типове,а че и има такъв народ, дето ги е избрал да го командват даже! Иначе за останалото си прав, но си доста мек в оценките си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  24 Ное 2016 23:07ч.

  Следя вече няколко години публикациите на Г-н Дачков и във в. Галерия и в Гласове. Присъединявам се към оценките на преждеговорившите, че анализът е великолепен. Напълно отразява мислите на начетеното и мислещо малцинство в България. Само една малка забележка, Яворе /по-възрастен съм от теб/ - през 1992 г. на първите преки избори за президент д-р Ж. Желев бе избран с повече гласове от ген. Радев /тогава и населението в България бе с 1.5 млн. по-голямо/ . Броят на гласувалите за Радев на 2-ри тур преди 13 дни е приблизително равен с този за П. Стоянов 1996, и Г. Първанов 2001 и 2006. +/- 20 хил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАБА ГЕНА

  30 Ное 2016 23:09ч.

  БРАВО.БРАВО.МНОГО ИСТИНСКА СТАТИЯ Г-Н ДАЧКОВ.УЛУЧИЛИ СТЕ ТОЧНО НРАВИТЕ И ОБИЧАИТЕ НА ТОЗИ АЗ СЪМ ПРОСТ.ТОЙ СИ МИСЛИ И ВЪОБРАЗЯВА ,ЧЕ Е НЕЗАМЕНИМ.А В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО МЛАДИ ,УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА.ТРЯБВА ДА СИ НАМЕРИМ ТАКЪВ ЕДИН МЛАД ЧОВЕК ,КОЙТО ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА НИ .НО НЯМАМ ПРЕДСТАВА КАК ДА СТАНЕ.А МОЖЕ БИ ВИЕ ,ИСТИНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ДА ГО ОТКРИЕТЕ И ДА ГО ПРЕДЛОЖИТЕ КАТО НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО.ОМРЪЗНА МИ ДА ГЛЕДАМ ЕДНИ СЪЩИ ЛИЦА В ПОЛИТИКАТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи