Банките в Съединените щати имат нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара

Банките в Съединените щати имат нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара

Уил Даниъл, finance.yahoo.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Банките в Съединените щати седят върху 1,7 трилиона долара нереализирани загуби, сочи проучване. Това не е проблем, докато не стане проблем

След бързия фалит на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец, както и на Credit Suisse миналата седмица, регулаторните органи и бизнес лидерите се постараха да уверят публично потребителите, че банките са сигурни.

Потенциалът за „разпространение на заразата“ в цялата финансова система вече е малък, след като Федералната корпорация за застраховане на депозитите (ФКЗД), Федералният резерв и Министерство на финансите се обединиха, за да подкрепят всички вложители, както застраховани, така и незастраховани в SVB и Signature, казват те.

Миналата седмица, например, след втория и третия по големина банкови фалити в историята, министърът на финансите Джанет Йелън заяви пред законодателите от финансовата комисия на Сената, че „американците могат да се чувстват спокойни“ за сигурността на своите депозити. А главният изпълнителен директор на Ситигруп Джейн Фрейзър заяви в сряда пред Икономическия клуб на Вашингтон, че банковата система е „стабилна“ и както големите, така и регионалните банки са „добре капитализирани“, като добави, че „това не е кредитна криза“, предаде Ройтерс.

Когато малко по-късно фалира и Credit Suisse, анализаторите обявиха, че това е скандална институция, която е натрупала милиарди загуби от значими проблеми – включително имплозията на хедж фонда Archegos през 2021 г. и че клиентите и вложителите ѝ просто са загубили доверие. Те отбелязаха още, че Silicon Valley Bank е допуснала фатални и лесно предотвратими грешки в управлението на риска, които не са показателни за състоянието на цялата банкова система.

Но SVB страда и от големи нереализирани загуби, причинени от повишаването на лихвените проценти, които спомагат за масовото изтегляне на средства от банката от страна на голямата ѝ база незастраховани вложители. Нов документ на изследователи от Нюйоркския университет от 13 март установява, че те не са единствените с тези проблеми – в края на 2022 г. банките в САЩ са имали нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара. Загубите са почти равни на общия капитал на банките от 2,1 трилиона долара, обясняват професорите Филип Шнабел и Алекси Савов, както и Итамар Дехслер от университета Пенсилвания.

Нарастващите лихвени проценти намалиха стойността на американските държавни ценни книжа и ценните книжа, обезпечени с ипотеки, които съставляват голяма част от активите на много банки. В друг документ, също от 13 март, университетски изследователи установяват, че само през последната година активите на американските банки са загубили 10% от стойността си.

Освен това, според същия документ, от общо 17 трилиона долара банкови депозити в САЩ, бизо 7 трилиона долара понастоящем не са застраховани от ФКЗД. Авторите на проучването, сред които Ерика Сювей Джианг от университета на Южна Калифорния, Грегор Матвос от Северозападния университет, Томаш Пискорски от Колумбийския университет и Амит Серу от Станфорд, обясняват, че ако половината от тези незастраховани вложители решат да изтеглят средствата си след неотдавнашната банкова нестабилност, това може да застраши депозити за стотици милиарди долари.

„Ако тегленията на незастраховани депозити предизвикат дори и малки разпродажби на активи, рискът ще засегне значително повече банки“, пишат те. „Като цяло тези изчисления сочат, че неотдавнашните спадове в стойността на банковите активи много значително са увеличили нестабилността на банковата система на САЩ“

Няма огън без искра

Нереализираните загуби не се отразяват в балансите на банките, поради счетоводна практика, при която активите се водят в счетоводните книги на банките по стойността, на която са закупени, а не по текущата им пазарна стойност. Стефан Вайлер, професор по икономика в Държавния университет на Колорадо и съдиректор на Института за регионално икономическо развитие обяснава, че тези загуби ще бъдат реализирани от банките, само ако те бъдат принудени да продадат своите активи в условията на масово теглене на пари от вложителите. Точно това се случи със SVB – вложителите масово поискаха да си върнат парите, което принуди банката да продаде притежаваните от нея ценни книжа, обезпечени с ипотеки, със загуба от 2,4 милиарда долара преди данъчно облагане.

„Всичко е наред, докато не дойдат едновременно всички хора, за да поискат да си върнат депозитите“, каза Вайлер пред Fortune в четвъртък.

Проблемът, отбелязаха тази седмица анализаторите на JP Morgan, ръководени от Николаос Панигирцоглу е, че след фалита на SVB от „най-уязвимите“ американски банки бяха изтеглени депозити за 1 трилион долара.

Така че, шансовете да се сблъскаме с тези нереализирани загуби се увеличават“, предупреди Вайлер, а това може да доведе до още банкови фалити.

В резултат на този потенциален проблем за банките в САЩ редица политици, сред които и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и депутатът от Калифорния Ро Ханна твърдят, че Фед трябва да подкрепи всички видове вложители във всички банки, за да предотврати по-нататъшно масово изтегляне на средства от банките. Призиви се засилиха тази седмица, след като министърът на финансите Джанет Йелън заяви пред сенатската комисия по бюджетните кредити в сряда, че не обмисля „общо застраховане“ на всички банкови депозити в САЩ, освен ако „системният риск“ не стане проблем, предаде Ройтерс.
Дори милиардерът и управител на хедж фонд Бил Акман заяви тази седмица, че ФКЗД „трябва да спре изтичането на кръв“ и „изрично да гарантира всички депозити сега“.

„От имплицитна подкрепа на вложителите, стигнахме до изричното изявление на секретаря Йелън днес, че не се обмисля никаква гаранция“, написа в Туитър Акман, който е основател на Pershing Square Capital Management и добави, че „ще бъде изненадан, ако изтичането на депозити не се ускори, при това незабавно“. 

Тази история беше публикувана първоначално във Fortune.com

Източник: finance.yahoo.com/news

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • @Банките в Съединените щати имат нереализирани загуби в размер на 1,7 трилиона долара

  26 Март 2023 16:24ч.

  а това е малкия проблем. като добавим 90 000 000 000 000 от деривати и...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като чета всичко това

  26 Март 2023 16:39ч.

  изобщо не разбирам как въобще е възможно да съществува тези държава наречена ФАЩ. Икономически тя не отговаря на нито един от физичните закони за съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки "освободител"

  26 Март 2023 16:41ч.

  „Всичко е наред, докато не дойдат едновременно всички хора, за да поискат да си върнат депозитите“, каза Вайлер???Че коя е тази банка, която може да върне депозитите ако едновременно всички хора поискат да си ги върнат? Банките, ако са стабилни държат например 20% от депозитите в наличност, ако трябва да държат 100% от депозитите, те тогава няма да имат капитал, с който да работят.И това, със застраховката на депозитите, не ми става ясно-банките са застраховани федерално с FDIC, което гарантира на вложител застраховка за вложени пари до $250 000, каквото имаш над тази сума не е застраховано. Да се разбира ли, че ако 17 трилиона са общо депозитите, от тях 7 трилиона са притежание на вложители с депозирани над $250 000 в банката? И защо е трудно на вложителите да решат проблема-парите над $250 000 ги изтегляш и отваряш нова сметка в друга банка-и старата банка веднага, същата вечер изпрати емеил, че е с над 200години банкова работа и 'начи мноо стабилна(представям си как някоя банка ще си признае, че не е мноо стабилна:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  26 Март 2023 16:42ч.

  Благодаря на "Гласове " за публикуването на този чудесен анализ. Цитирани са мнения на авторитетни политици, банкери и учени, които са в една посока , че проблемът се задълбочава. За първи път Джанет Йелън признава за " системен риск ". "Редица политици, сред които и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и депутатът от Калифорния Ро Ханна твърдят, че Фед трябва да подкрепи всички видове вложители във всички банки, за да предотврати по-нататъшно масово изтегляне на средства от банките ".Дори милиардерът и управител на хедж фонд Бил Акман заяви тази седмица, че ФКЗД „трябва да спре изтичането на кръв“ и „изрично да гарантира всички депозити сега“. „От имплицитна подкрепа на вложителите, стигнахме до изричното изявление на секретаря Йелън днес, че не се обмисля никаква гаранция“, написа в Туитър Акман, който е основател на Pershing Square Capital Management и добави, че „ще бъде изненадан, ако изтичането на депозити не се ускори, при това незабавно“. Все още е неделя и пазарите почиват. Ще наблюдаваме какво ще стане утре. А банковият индекс продължава да върви надолу - за месец с 22,5 % въпреки мерките на правителството и ФЕД! https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/dow-jones-us-banks-index/#overview

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е проблем, докато не стане проблем!

  26 Март 2023 17:47ч.

  Нереализираните загуби са почти равни на общия капитал на банките от 2,1 трилиона долара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе

  26 Март 2023 19:03ч.

  имат си Moodi's ще им спретне супер рейтинг! Айди дье!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това изречение кърти!

  26 Март 2023 21:16ч.

  "Това не е проблем, докато не стане проблем". Някой да ми го разтълкува? И що е това "нереалирана загуба"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера си купил имот за 100 хилки, днес пазарната му цена е 50.

  27 Март 2023 9:48ч.

  Докато не го продадеш за 50, ще имаш нереализирана загуба. Хипотетично, след една седмица имота може да струва 120 и тогава, ако не го продадеш ще имаш нереализирана печалба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи